HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Kablar låter de olika?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2007/05/13 :  12:46:51  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
quote:
synd att ingen försäljare av kablar tar sig tiden att maskera några olika exemplar och skicka med ut till kunden för utvärdering. Då kan man börja prata om rättvisa jämförelser. Och inget stressande och krångligt blindtest moment blir det heller.


Det har jag gjort och det har jag skrivit om också vid ett flertal tillfällen. Men jag är ju inte enbart säljare, jag är tillverkare också och då är det enklare att sätta samman olika kablar som ser exakt lika ut utanpå. Det enda som har skiljt kablarna är en märkning med olikfärgad tejp för att man ska kunne skilja kablarna åt. För rena säljare som säljer andras produkter kan det vara lite svårare att maskera olika kablar så att dom ser likadana ut.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2007/05/13 :  13:07:41  Show Profile Send David A a Private Message
skulle man kunna få testa lite olika maskerade kablar om man betalar frakten? Kanske flera här är intresserade? Bra input för dig som tillverkare isåfall.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/05/13 :  13:21:11  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Men folk hör skillnad och således borde dessa mirakelpiller fungera och vissa gå ner i vikt. Fast dom kanske inte är mer vitaminpiller, så blir det kanske verkligt för vissa.



Gör dom? Jag har inte än sett något blindtest som påvisar en skillnad man inte lätt kan förklara via vanliga simpla mätningar. Just därför så finns det 7 miljoner för den som kan höra dessa skillnader.
Go to Top of Page

KingX
Member

586 Posts

Posted - 2007/05/13 :  13:58:35  Show Profile Send KingX a Private Message
Intressant tråd det här helt klart..
alltid lika kul med kabel trådar och folk som hör stora skillnader och andra som inte gör det..

Kanske dax o skicka ut Michael Moore på en undercover resa i kabelvärlden... Se vad han kan luska ut bland dessa tillverkare som gör kablar för miljoner...

//** To Listen Or Not To Listen.. that is the question **\\
Go to Top of Page

calle_jr
Reportage-Harry 2006

3228 Posts

Posted - 2007/05/13 :  14:02:34  Show Profile  Visit calle_jr's Homepage Send calle_jr a Private Message
Tack för ditt svar Jorma.




quote:
vanliga simpla mätningar
Jag vill återknyta till det här som MatsT påpekar att de allra flesta av oss är amatörer när det gäller att vetenskapligt utvärdera det vi egentligen är ute efter. Polanyi kallar det vi egentligen är ute efter för stillatigande kunskap. Ett av hans målande exempel handlar om konsten att cykla, och har kanske varit uppe tidigare:

quote:
I have come to the conclusion that the principle by which the cyclist keeps his balance is not generally known. The rule observed by the cyclist is this; When he starts falling to the right he turns the handlebars to the right, so that the course of the bicycle is deflected along a curve towards the right. This results in a centrifugal force pushing the cyclist to the left and offsets the gravitational force dragging him down to the right. This manoeuvre presently throws the cyclist out of balance to the left, which he counteracts by turning the handlebars to the left; and so he continues to keep himself in balance by winding along a series of appropriate curves.

A simple analysis shows that for a given angle of unbalance the curvature of each winding is inversely proportional to the square of the speed at which the cyclist is proceeding. But does this tell us exactly how to ride a bicycle? No. You obviously cannot adjust the curvature of your bicycle's path in proportion to the ratio of your unbalance over the square of your speed; and if you could you would fall off the machine, for there are a number of other factors to be taken into account in practice which are left out in the formulation of this rule. Rules of art can be useful, but they do not determine the practice of an art; they are maxims, which can serve as a guide to an art only if they can be integrated into the practical knowledge of the art. They cannot replace this knowledge.
För alla utom mycket få av oss på jorden kan den verkliga utvärderingen knappast göras på ett bättre och mer praktiskt sätt än att lyssna i sitt eget system. Helt och hållet eftersom vi är obildade amatörer om vad som vetenskapligt beskrivet verkligen spelar roll. Att förlita sig på egna simpla mätningar ser jag också med ganska låg trovärdighet på, även om de kan vara ett intressant komplement/verifikat.


It's okay. I wouldn't remember me either. - - - - - - - - - - - - - - Cover Art & ståpäls
Go to Top of Page

jonash
Member

299 Posts

Posted - 2007/05/13 :  14:30:55  Show Profile  Visit jonash's Homepage Send jonash a Private Message
Snutten: intressant. Det största problemet med kablar är att de kan ta in störningar, och specieltl i den soppa med kablar som brukar bli i en rejäl anläggning som dessutom drar lite ström.

Amplituden på innehållet i signalkabelns är så extremt låg i förhållande till högtalarkabelns. Så min erfarenhet är att signalkabeln är det absolut viktigaste.

Men, du kanske har det extremt störningsfritt i din anläggning? Då kan jag tänka mig att du drar den slutsatsen du gör.

mvh Jonas
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2007/05/13 :  15:39:46  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
quote:
skulle man kunna få testa lite olika maskerade kablar om man betalar frakten? Kanske flera här är intresserade? Bra input för dig som tillverkare isåfall.


Svaret är tyvärr nej. Att maskera innebär att jag måste göra kablar speciellt för detta ändamål och dom kommer jag inte att kunna använda sedan. Jag har dels inte tid till detta nu och det kostar mig tid och pengar om jag skulle erbjuda detta allmänt.
Dom gånger jag har gjort detta har varit framförallt när jag har provat ut nya kablar och senast var det förra året jag provade ut Prime signalkablar med olika typer av Bybee Quantum purifiers.
Det var 3 olika par som såg likadana ut utanpå, men alltså var olika. Ett par hade GuldBybee,s ett par hade vanliga kopparBybee,s och ett par hade inga Bybee,sar alls. Dom testades mot kunder, en recensent och också i bekantskapskretsen. Detta för att jag själv skulle veta att jag inte blivit hemmablind och om dom uppfattade olikheterna likadant som jag. Ingen fick veta vad skillnaden i kablarna var och dom var parvis uppmärkta med en liten tejpbit med olika färger.
Samtliga valde ut kablarna med Bybee,sar av guldvarianten och det är därför som Prime tillverkas med denna variant av Bybee,sar.

Jag testar på detta vis ibland också mot mina distributörer, så Japanerna har just nu en ny nätkabel som är maskerad likadant som en jag har i sortimentet och dom har inte fått veta något om skillnaderna, men dom har prickat in den nya vid lyssningen.
Det är en nätkabel som är speciellt framtagen för den Japanska marknaden och dom får betala dom 30 000 kr som det kostar att få den certifierad i Japan och då tyckte jag att dom också ska avgjöra utan att jag påverkat om dom tycker att den har egenskaper som gör det värt att satsa på den.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/05/13 :  16:13:39  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

I den verkliga världen är ju detta inget problem. Kunderna efterfrågar en vara som låter bättre och efter egen koll hemma i lugn och ro hittar man vad som passar den egna anläggningen, vad som kan anses vara klokt i penganivå och såklart även vad man har råd med.

De som vill få bevis och det skall krävas det ena och det andra "om dom skall tro på det" är ju de som har bekymmer.

Den svenska hifibranschen är ganska långt ifrån bantningspiller, fetmamobbing eller förnedrande av folk som hör eller inte hör. Anti-folket har dock ofta en trist attityd.

De verkar också ha en mission, ett högre syfte med sin uppsökande verksamhet. ALDRIG att de som ägnar sig åt hifi inklusive bättre kablage är in i andras trådar och tjafsar om kejsarens nya kläder, placebo (eller omvänd placebo) för att få absolut obestridligt benhårt RÄTT jämt och ständigt.

I biologin kunde man kalla en sådan grupp för parasiter, dvs de lever och får näring och själva sin existens av värden, t ex ett träd. Kabeltråd = mums!

Vi hade besök av ett uppsökande gäng här uppe i skogen förra veckan.
Nej, jag ville inte ha material att läsa.

mvh
.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2007/05/13 :  17:03:17  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Jag har hitills inte haft en enda verklig kund under dom snart 6 år som jag har hållit på som har frågat om "bevis" i form av blindtester eller annat. Jag träffar visserligen inte så många av mina slutkunder ute i världen, men en och annan mejlar mig med frågor och en en del träffar jag på mässor.
Men ingen av dom har frågat om "bevis" av detta slag.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

StefanL
Member

1020 Posts

Posted - 2007/05/13 :  17:43:25  Show Profile Send StefanL a Private Message
quote:
Gör dom? Jag har inte än sett något blindtest som påvisar en skillnad man inte lätt kan förklara via vanliga simpla mätningar. Just därför så finns det 7 miljoner för den som kan höra dessa skillnader.


Ja, men bara för man inte kan mäta det så betyder inte att man inte kan höra det. Om det sen blir ständig placebo, så grattis, bara man är nöjd.

Detta har ältats så länge jag kan komma ihåg och varför inte bara vara överens om att man inte är överens? Då kan dom som tycker där är skillnad köpa dom som passa och dom som inte tycker där är mätbar skillnad inte köpa.

Tyvärr går inte detta, det sluggas friskt och en normal diskussion är nästan omöjlig att ha.


Medlem i eoJeud, HiFi-Skånes stolthet
Go to Top of Page

ljud
Member

687 Posts

Posted - 2007/05/13 :  18:19:21  Show Profile Send ljud a Private Message
quote:
Tyvärr går inte detta, det sluggas friskt och en normal diskussion är nästan omöjlig att ha.
Jag tycker inte att det "sluggas", för min del så lär jag mig saker. Jag är alltså inte övertygad om det ena eller det andra. Jag tycker det finns bra argument från båda sidor!
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/05/13 :  18:28:50  Show Profile Send Lech a Private Message
Hmm

quote:
Jag tycker inte att det "sluggas", för min del så lär jag mig saker.


quote:

Godag yxskaft!



Mvh
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.
Go to Top of Page

ljud
Member

687 Posts

Posted - 2007/05/13 :  19:18:55  Show Profile Send ljud a Private Message
quote:
Hmm





Mvh
Ljud
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/05/13 :  19:37:04  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
En del inlägg är otrevliga.

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2007/05/13 :  19:44:24  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message

Ja, det verkar vara svårt att hålla en juste stil när kvällen blir sen.

Vad gör vi åt det?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/05/13 :  19:54:30  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Lyssnar på musik och skriver lite artiklar!

Just hemkommen från ett mycket trevligt besök hos Audio Pro i Linköping (utvecklingsavdelningen) så är det iallafall det jag skall göra!

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

ljud
Member

687 Posts

Posted - 2007/05/13 :  20:00:54  Show Profile Send ljud a Private Message
Ok, jag går och lägger ungarna...
Go to Top of Page

U1
Member

3319 Posts

Posted - 2007/05/13 :  20:36:24  Show Profile Send U1 a Private Message
Jag och vemsom gjorde ett blindtest hemma hos honom för ca 1-2 år sedan. Vemsom klarade testet med statistisk signifikans. Det är inga stora skillnader vi talar om. Vemsom klarade det på sitt system, jag klarade det inte. Hela testet var gjort efter alla konstens regler, orkar inte beskriva dem igen då jag tidigare skrivigt detta. Det är inget snack om att kablar gör skillnad, dom som anser annat har tyvärr fel, sen kan man alltid diskutera pris, konstruktion etc. Jag säger inte på något vis att en dyrare kabel är bättre, men skillnad finns mellan kablar.
Go to Top of Page

linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare

3623 Posts

Posted - 2007/05/13 :  21:06:27  Show Profile Send linnar a Private Message
"Anti-folket har dock ofta en trist attityd."

Jag har öppnat "talorganet" någon gång gällande högtalarkablar
och fått den ordentligt tilltäppt. Numera läser jag bara inläggen.
Detta är dock ett undantag.

De som jag tycker har svårast för att diskutera frågan om man kan
höra skillnad på olika kablarär de som säger sig höra skillnad.
Ju mer skillnad man hör ju svårare är det att diskutera frågan
med den personen.

Med några få undantag, tycker jag att de som inte tycker att olika
kablar låter olika mest talar om egna erfarenheter varvat med
vetenskapliga funderingar om varför "jag inte hör något när andra gör".
Deras inlägg möts ofta med hårda ord att han/hon bara utrycker
sig för att förstöra för alla andra osv. Observer att jag skrev
"det finns undantag" undantagen kan också var lite högröstade
ibland.

Säljare/tillverkare som deltar i kabeldiskusioner tillför en
otrevlig dimension då de samtidigt tjänar pengar på dessa
marginaliteter. Jag menar inte att dom har fel eller rätt bara
att en så extremt infekterad fråga inte blir bättre av den
dimensionen (beroende på hur man lägger ut texten naturligtvis).

Ett undantag tycker jag, för övrigt, att Jorma är. Han kan
diskutera och svara utan att "göra ner" någon annan.

En tillverkere/säljare skall absolut inte trycka ner någon
i skorna oavsett vem som har rätt eller hur diskusionen går.
Om den spårar ur är det moderator'n som fixar det till rätt spår
igen.

Tycker jag...


Edited by - linnar on 2007/05/13 22:11:49
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/05/13 :  22:35:09  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Jo, visst kan man ta i lite extra ibland. Analogin med "parasiter" behöver man ju inte ta så himla hårt, det var bara ett sätt att åskådiggöra hur jag tycker förhållandet ser ut och ingen utmålning av karaktär eller personligt nedlåtande mot någon.

Men en "otrevlig dimension" vet jag inte om jag håller med om. Både Jorma och undertecknad är nog otäckingar i så fall.

Håller du inte med om att det i princip bara är en sida som är "uppsökande?"

Gjorde inte Adagio just ett sådant inlägg som du efterlyser, dvs resonerar kring att han hörde skillnad?

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2007/05/13 22:36:13
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/05/13 :  22:57:15  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Jag håller inte med om att en sida är uppsökande. Jag är lika nyfiken jag, skeptisk som jag är.

Jag har träffat personer jag hyser den högsta respekt för som märker skillnader, och det är ju
bara av nyfikenhet jag samtalar med dem om vilken typ av skillnad de märker, vilken kringutrustning de
har och hur de gjorde sin upptäckt. Det handlar aldrig om att jag ifrågasätter deras upplevelser och
så har såvitt jag vet ingen jag träffat och pratat dessa spörsmål uppfattat det som.

Jag blir förvånad varje gång, oavsett vem som reagerar starkt när en sån här fråga diskuteras. Blir inte ni andra det?

Jag har förövrigt bjudit in "min" klubbstuga, eller kommer bjuda in dem på lite grillning framöver. Vi
kommer garanterat få en trevlig kväll hur olika vi än uppfattar vilken hififråga som helst. Vi har ju
i grund och botten samma intresse :)




Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/05/13 :  23:13:02  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Jag har inget emot öppenhet och nyfikenhet Själva orsaken till mitt engagemang är just valfriheten att använda vilka metoder som helst, rätten att höra vad man vill utan att bli skriven på näsan att man lurar sig själv (eller att man blivit lurad av en som jag själv...)

Historiebeskrivningen är vi inte överens om, om vilken sida som är uppsökande.
Hur framtiden ser ut går ju dock att påverka

mvh
.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/05/13 :  23:34:28  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Ja, framtiden blir ju vad vi gör den till!

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/05/13 :  23:37:03  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Ja, men bara för man inte kan mäta det så betyder inte att man inte kan höra det. Om det sen blir ständig placebo, så grattis, bara man är nöjd.



Grattis Stefan, då kan du håva in 7 miljoner kr.



quote:
Den svenska hifibranschen är ganska långt ifrån bantningspiller, fetmamobbing eller förnedrande av folk som hör eller inte hör. Anti-folket har dock ofta en trist attityd.



Nej, inte speciellt långt borta. Säljer mna dyra saker som inte fungerar utan att man ska lära sig tro på det, så är något fel enligt mig. Det tristaste folket är dom som inte vill lära sig saker som hellre säger "jag har rätt oavsett vad ni andra säger och jag kommer inte bevisa det heller".
Go to Top of Page

linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare

3623 Posts

Posted - 2007/05/14 :  00:25:28  Show Profile Send linnar a Private Message
Jag lade ett kritiskt inlägg om man kan höra skillnad på
olika kablar när jag var helt ny här på forumet.

jag fick mail från en handfull personer som skrev att jag skall
vara lite försiktig med vad jag skriver i kabeltrådarna.
Risken är att man blir bannad. En av dessa som mailade till mig
hade tydligen blivit bannad. Någon annan skrev att här är det
gulligull som gäller osv. De är fortfarande aktiva och aktade här
på forumet.

Dom viste inte hur rätt dom hade, jag kontaktades av två moderatorer.
Som sade ett och annat. Dom var vänliga i tonen så jag säger inget
om det.
Efter detta skrev jag sällan i kabeltrådar. Men jag läser dom ibland.
Där kan jag läsa riktigt grymma påhopp på de som för fram tveksamheter.
OK! Det finns de som inte hör skillnader som också skriver lite för
hårt. Men ofta föregås det av att samma person blivit "påhoppad" tidigare
i trådenm. Jag ser alltså en tydlig tendens.

Tyvärr är det också så att om man "heter" Hi Fi Consult får man skriva
i stort sett hur man vill.

Läs detta flera gånger:
quote:
I den verkliga världen är ju detta inget problem. Kunderna efterfrågar en vara som låter bättre och efter egen koll hemma i lugn och ro hittar man vad som passar den egna anläggningen, vad som kan anses vara klokt i penganivå och såklart även vad man har råd med.

De som vill få bevis och det skall krävas det ena och det andra "om dom skall tro på det" är ju de som har bekymmer.

Den svenska hifibranschen är ganska långt ifrån bantningspiller, fetmamobbing eller förnedrande av folk som hör eller inte hör. Anti-folket har dock ofta en trist attityd.

De verkar också ha en mission, ett högre syfte med sin uppsökande verksamhet. ALDRIG att de som ägnar sig åt hifi inklusive bättre kablage är in i andras trådar och tjafsar om kejsarens nya kläder, placebo (eller omvänd placebo) för att få absolut obestridligt benhårt RÄTT jämt och ständigt.

I biologin kunde man kalla en sådan grupp för parasiter, dvs de lever och får näring och själva sin existens av värden, t ex ett träd. Kabeltråd = mums!

Vi hade besök av ett uppsökande gäng här uppe i skogen förra veckan.
Nej, jag ville inte ha material att läsa.


Något sämre och mer okultiverat har jag troligtvis aldrig läst i ett forum!

Du borde be om ursäkt!

Jag ber om ursäkt till Adagio för att jag drog tråden lite OT men ovanstående visar att det kan vara nödvändigt ibland.


Edited by - linnar on 2007/05/14 00:30:53
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000