HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hifitemperaturen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2009/06/10 :  21:50:31  Show Profile Send -AG- a Private Message
Jag har själv spelat lite gitarr i ett antal år, och får väl klassa mig som musikintresserad. Har en del musikervänner också, och de är oftast inte jätteintresserade av hifi. De vill ha ok ljud, vissa kör med studiomonitrorer pga de är vana med sådana. Jag har hört en kvasiförklaring som lyder att musiker kan uppskatta musik bättre från en sämre stereo pga de kan fylla i det som saknas i återgivningen bättre än folk med mindre musikalisk skolning. Om än det nu stämmer så kan en musiker också uppskatta bra ljud då denne oftast har bra koll på hur saker och ting ska låta.

Ang hifitemperaturen känns det iaf som att det är lite svalt. Ett litet uppsving för vinyl är ett litet ljus i hifidunklet, och folk lyssnar nog mycket på musik nuförtiden, men oftast på bussen eller på tåget. Min sambos storebror DJ'ar bra musik (behöver väl inte påpeka att det är vinyl?) så man kan ju också lyssna på musik på något uteställe också, om än inte hifi så är det är en bra upplevelse iaf. Det som kanske saknas är att folk ska börja ta sig tid att ta det lugnt framför stereon med en bra platta eller två också. Men det är mycket annat som konkurrerar om tidsutrymmet.

Edited by - -AG- on 2009/06/10 21:51:10
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2009/06/10 :  22:09:52  Show Profile Send -AG- a Private Message
Opethic:

Jag håller med om att en stökigare musik kan avslöja fler brister, och jag brukar alltid själv lyssna på sådant också när jag lyssnar på affär. Om än inte "dötsmetall" så iaf väl valda låtar av DreamTheatre, Porcupine Tree, Metallica, ... men jag lyssnar också på annat som tex fjantjazz eftersom att jag råkar gilla jazz. Jag försöker att ta ett tvärsnitt från mer komplex musik till glesare musik.

Däremot dåliga inspelningar försöker jag undvika, då brister i inspelningsprocessen inte kommer att hjälpa mig att välja utrustning utan oftas låter bäst i klockradion.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/06/10 :  22:25:42  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Jo, det hjälper hifi världen väldigt mycket att ta bort det esoetriska flummet ifrån hifi världen. Hifi och musik hänger ihop. kaffe maskiner och hifi hänger INTE ihop! Så ska hifi ha en framtid, och inte bli ett café för pensionföreningen, måste musik komma tillbaka. Den musik som spelas i butiker, mässor osv är ofta helt värdo ( alp hydda nivå ). Passionen ska vara musikintresset inte hifi och konjak!

Jag tror som opethic att musikintresset är mycket stort om slår ihop all musik konsumtion! Men, man måste fråga sig varför unga inte köper hifi? Jag vet inte. Men alla (tillverkare, butiker, tidningar, mfl ) bör fråga sig varför! Ja, varför?

Personligen tror jag inte ögonblick på att hifi handlare ska undervisa folk - linn trams! Det är folks musik ska spelas, hur skramliga det än låter. INTE RD4 som passar anläggningen!

Nu ser jag inget fel i kaffemaskiner eller konjak tillsammmans med musik,MEN jag håller med dig fullständigt angående pensionföreningen!!! Vet inte hur många gånger som jag varit kritiskt till MÅNGA utställares musikval på alla mässor genom åren, dvs fjant Jazz (eller ibland blues)för hela slantenSedan när det ibland visar sig att utställare inte har med sig något annat än Jazz skivor så blir man mörkräddDet är hög tid för Hifi branchen att tänka om vid framtida mässor angående musikval om de också vill få in nya yngre kunder än bara pensionföreningens medlemmar.

Ps. All heder till bla. Sladd som faktiskt brukar dema lite av varje.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2009/06/10 :  22:33:35  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
-AG-:
quote:
Men det är mycket annat som konkurrerar om tidsutrymmet.

Också en aspekt. Den kan tillföras mitt förra inlägg om att det är mycket som konkurrerar om musik- och hifintresset. Det finns väldigt mycket annat att använda fritiden tilla än att sitta hemma och lyssna på musik. Då faller också intresset för att lägga pengarna på en bra musikåtergivning.

/Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

Edited by - Jörgen_G on 2009/06/10 22:34:01
Go to Top of Page

Sceptic
Member

746 Posts

Posted - 2009/06/10 :  22:34:52  Show Profile Send Sceptic a Private Message
quote:
Ps. All heder till bla. Sladd som faktiskt brukar dema lite av varje.


Ja Sladd och Ludwig, m.fl. ska ha en eloge för att de demar med "riktig" musik Ett skräckexempel var när Audiotrade uteslutande? demade sina dyra Kharma med Stockfisch
Go to Top of Page

jonas_gbg
Member

336 Posts

Posted - 2009/06/10 :  23:00:13  Show Profile Send jonas_gbg a Private Message
quote:
Bla. Kamelot - "The Black Halo", Opeth - "Ghost Reveries", Extreme - "Saudades Da Rock", Therion - "Lemuria" mfl.
Oj, för mig var det helt okända grupper så jag har ingen aning om hur dessa låter. Men via http://www.allmusic.com/ noterar jag att dessa skivor gjorts åren 2004-2008.

Men hårdrock är ju ingen ny uppfinning. Har du någon gång provat att ta med äldre rock och äldre produktioner? Tex ZZ Top, Deep Purple, Billy Idol, W.A.S.P, AC/DC ?
Det kan vara intressant att se hur en hifihandlare reagerar på dessa grupper
Go to Top of Page

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2009/06/10 :  23:12:34  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
Jonas gbg - Jag fattar vad du menar, men nej det har jag nog inte gjort. Dels pga. att jag inte har så mycket sådan musik på CD (att ta med en vinylskiva har inte varit aktuellt eftersom de flesta handlare som jag besökt inte har haft några spelare framme) och dels så tycker jag inte att det är så bra ljud på Hårdrocksplattor från 70 och 80-talen (undantag finns såklart, samt det faktum att de inte är söndermastrade om man har en icke-remastrad CD)
Jag vill även passa på att nämna att jag absolut inte enbart lyssnar på Hårdrock och Metal, det blir även en del annat som tex. ABBA, Queen, The Beatles, Bob Marley, Garmarna, Genesis osv...
Men det är Hårdrocken som ligger mig varmast om hjärtat och det är där som ljudupplevelsen prioriteras som nr.1 för mig - hifi eller inte...

Kolla gärna upp Opeth, Therion och Kamelot på tex. myspace

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec

Edited by - opethic on 2009/06/10 23:13:39
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2009/06/11 :  07:59:08  Show Profile Send iroise a Private Message
Angående hifi-temperaturen så torde den vara mycket påverkad av finanskris/lågkonjunktur. Antar att många idag håller hårt i sin buffert. Däremot finns det personer som inte påverkas av ovanstående och de ändrar nog inte temperaturen. Den större massan människor däremot håller i kronorna pga osäkerhet vad det gäller arbete och det är väl klokt eller härtill är de nödd och tvungna.

Mässor innehåller alltid lite väl mycket Lofgren/stockfish o annan tacksam demomusik inget konstigt med det. Själv skulle jag inte dema med mina ur ljudsynpunkt stirrigaste cd/lp! Konsten är väl att hitta vanliga lp med bra ljud vilket inte är svårt.

Vad det gäller ljud så finns det olika läger i min bekantskapskrets, vissa prioriterar fundamentet,basen eller liveljud och helhet medan andra vill ha det högupplösta, andra dynamiken och slutligen har jag de som har anläggningar som har allt och då har det kostat plenty!

Många yngre personer jag känner är fullständigt ointresserade av ljud men älskar musik och de laddar mestadels ner det de vill ha!

Sedan har jag vänner som har mycket mycket stora och udda skivsamlingar och flera av dessa sysslar inte med bra ljudåtergivning utan sitter på mediokra anläggningar! Jag är ganska ovanlig i min bekantskapskrets om man undantar forumvännerna!

Krisen kommer iaf att påverka hifi-branchen eller midfi-branchen några år, eller


Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2009/06/11 :  08:30:30  Show Profile Send Sundström a Private Message
Iroise: Håller med, om du pratar om försäljning. Men forumaktiviteten och själva lyssnandet är ju nära gratis och borde inte sjunka i samma utsträckning.
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2009/06/11 :  13:34:47  Show Profile Send iroise a Private Message
Jo jag menade försäljning.

Forumaktiviteten har jag inte så stor koll på men jag tror att jag själv i mindre utsträckning än förut deltar i debatter, läser mera än jag skriver. Ibland känner jag att ämnena är repriser och att jag därför inte har mer att tillföra.

Finlyssnandet har också minskat för min del ger inte lika mycket som förut. Musik spelar jag dock nästan alltid. Går nog i vågor.

Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2009/06/11 :  14:52:14  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Det går ju inte så snabbt att bli medlem på hififorum + att du måste skriva nåt om dig själv och ditt hifiintresse (om jag minns rätt). Tror att detta sållar bort väldigt många som bara tillfälligt vill ha tips på "bästa högtalaren för 5000 kr med mycket bas" och sedan inte deltar i större grad i forumdiskussioner. Delvis därför tror jag att verkar det som att det är låg trafik här jämfört med något/några av de andra fora som finns.

Det andra är väl att många ämnen är "färdigdiskuterade", kanske inte på en absolut skala, men väl på en känslomässig och orkmässig. Eller kanske detta är ett tecken på hififorums mognad med tiden? Eller att de verkligt debattsugna sökt sig någon annanstans?

Själv önskar jag bättre "fart" på musikavdelningen med bra tips på ny och gammal musik.

Min anläggningstråd
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1797 Posts

Posted - 2009/06/11 :  19:25:33  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
Det andra är väl att många ämnen är "färdigdiskuterade", kanske inte på en absolut skala, men väl på en känslomässig och orkmässig. Eller kanske detta är ett tecken på hififorums mognad med tiden? Eller att de verkligt debattsugna sökt sig någon annanstans?


Ja, HF har gått och blivit ett tipsfora på senare tid, nästan alla trådar på diskussionsdelen handlar ju om just tips, och frågorna är oftast de samma hela tiden, det har i alla fall fått mig att söka debatt/diskussion på annat håll, ingenting jag allvarligt sörjer utan har bara noterat att forumet har förändrats. Varför inte lägga in ett särskilt köpråd/tips fora? Det vore ett perfekt vattenhål för de som är nybörjare och/eller osäkra i sina val av utrustning. På köpet får vi en mera renodlad diskussionsdel.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

DMGbg
Member

301 Posts

Posted - 2009/06/14 :  21:56:38  Show Profile Send DMGbg a Private Message
Jag tycker Goldfingers idé om eget köpråd/tips del är bra. Risken är kanske att det blir uppenbart att det inte är så väldigt många diskussioner runt hifi som är aktiva. Såvida ingen drar igång en diskussion om kablage......
Men som flera redan påpekat, det mesta är diskuterat många gånger, å andra sidan kan det komma nya vinklingar och kanske locka oss som inte varit med såååå länge att vara med i diskussionen, det finns de som diskuterar vädret varje dag :-).
I brist på nya trådar roar jag mig ofta med att läsa gamla trådar.

Två intressen är musik och ljud. Jag strävar mot att förena dem.
Go to Top of Page

pick-me-up
Member

1382 Posts

Posted - 2009/07/23 :  19:52:18  Show Profile Send pick-me-up a Private Message
Det här forumet är så nära döden det över huvud taget är möjligt!
Oavsett vad man frågar eller skriver så är det ingen som reagerar.

Det enda som intresserar folk fortfarande är svindyra apparater som bara oerhört få människor har råd att köpa!
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2009/07/23 :  20:24:17  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Å andra sidan så tycker i allafall jag att man generellt inte lyssnar/tar till sig av många bra råd och synpunkter, men det kanske gäller mina råd och synpunkter
Edit: stavfel

ombud för Intelligent Sound

Edited by - räven on 2009/07/23 20:25:10
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/07/24 :  00:08:24  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Det här forumet är så nära döden det över huvud taget är möjligt!
Oavsett vad man frågar eller skriver så är det ingen som reagerar.

Det enda som intresserar folk fortfarande är svindyra apparater som bara oerhört få människor har råd att köpa!

Nja, riktigt så illa är det inte. Jämför man med andra forum så är det en viss ballans här, det finns andra Hififorum där bara svindyrt är fint nog och andra där det råder det motsatta dvs. svindyrt är fult och det bara ska vara billigare apparater. Är ju inte så svårt att räkna ut vilka det är om man läser runt lite
Sedan att du upplever Oavsett vad man frågar eller skriver så är det ingen som reagerar är tråkigt, inte för att jag tvivlar på dina upplevelser. Utan det är tråkigt att du och kanske andra upplever forumet så och det gagnar inte forumet i längden.
quote:
Å andra sidan så tycker i allafall jag att man generellt inte lyssnar/tar till sig av många bra råd och synpunkter, men det kanske gäller mina råd och synpunkter

Nja här också, visst tar man till sig råd och synpunkter men inte ifrån alla... Inga namn nämnda nu rävenskojar med dig nu Men allvarligt talat så märker man om man varit medlem på ett forum ett tag vilka som är duktiga och vilka som är mindre duktig på att ge bra råd och synpunkter och så är det på alla forum och vi alla har ju olika nivåer på våra kunskaper inom denna hobby.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2009/07/24 :  18:44:28  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
quote:
Nja här också, visst tar man till sig råd och synpunkter men inte ifrån alla... Inga namn nämnda nu rävenskojar med dig nu Men allvarligt talat så märker man om man varit medlem på ett forum ett tag vilka som är duktiga och vilka som är mindre duktig på att ge bra råd och synpunkter och så är det på alla forum och vi alla har ju olika nivåer på våra kunskaper inom denna hobby.


Visst är det så

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

Eriken
Member

56 Posts

Posted - 2009/07/24 :  19:51:04  Show Profile Send Eriken a Private Message
Tidigare pratades det om att rc ljud&bild lagt ner. Var nyss inne på deras hemsida och såg att de har ny adress. Har de uppstått igen?

http://www.rcljudbild.se/pageAdmin/viewDiv.asp?page=31
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2009/07/26 :  23:36:38  Show Profile Send -AG- a Private Message
Jo, det verkar så. Hörde häromveckan av en polare att hyran hade höjts och att de letade nya lokaler. Så de verkar inte ha bommat igen för gott, vilket känns bra. Umeå borde väl kunna rymma iaf en hifibutik.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2009/07/27 :  12:23:59  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Forum är inga bra forum för att ställa frågor om vilka produkter som rekommenderas.
Hur många av oss här har lyssnat igenom ett så stort antal produkter under kontrollerade former att man kan ge köpråd?
Jag aktar mig för det iallafall. De enda som kommer i närheten är väl folk som jobbar på hifitidningar, men deras åsikter ringaktas av många här på forumet som anser sig veta bättre. Jag undrar på vilka grunder?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

DMGbg
Member

301 Posts

Posted - 2009/07/27 :  12:44:33  Show Profile Send DMGbg a Private Message
Instämmer i Björn-Olas funderingar. Har alltid förundrats över hur en del kan känna till en sådan otrolig mängd produkter.
Å andra sidan är jag rädd att forumet skulle bli annu tystare o tristare om inte dessa människor bemödade sig att komma med råd. Det är också upp till mottagaren att bedömma råden. Som sagt det är inte överdrivet mycket annat som diskuteras än råd.


Vore kanske en idé att alla (det blir aldrig alla) startar en ny tråd i månaden eller åtminstone en tråd i kvartalet?
Var inte rädd för att ämnet varit uppe förut, skulle vi tänka så så dör forumet.
Sedan kan vi alla bemöda oss med en liten kommentar, enligt mig måste det inte vara långa vetenskapliga förklaringar utan (nästan) alla kommentarer kommer uppfattas som positiva ändå.

Det här forumet blir precis så bra som vi medlemmar gör det till så tack alla som bidrar.

Två intressen är musik och ljud. Jag strävar mot att förena dem.
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2009/07/27 :  13:12:08  Show Profile Send gcs a Private Message
quote:
De enda som kommer i närheten är väl folk som jobbar på hifitidningar, men deras åsikter ringaktas av många här på forumet som anser sig veta bättre. Jag undrar på vilka grunder?
Det är för mycket mumbo jumbo typ exempelvis talet om musikalitet och ibland kan man se rena fantasi siffror på data. Man kan också bli skeptisk till tidningarnas förhållande till annonsörerna. Försiktigtvis så finns det inget som är dåligt enligt tidningarna. Nu har jag egentligen inte regelbundet läst några hifitidningar sedan slutet av 70-talet. Om jag händelsevis hittar någon tidning brukar jag snabbt läsa igenom. Annars kan man hitta mycket på nätet och faktiskt på olika forum. Därefter kan man titta närmare på produkten i butiken och eventuellt låna hem. Jag har heller aldrig varit någon storkonsument av hifi. När jag köper ska det vara något som är avsevärt bättre än det jag tidigare har. Men ibland finns det faktiskt undantag som när jag tidigare i år ville köpa en ny receiver. Jag ville ha en receiver som tillåter att man kör försteg och slutsteg separat. Helst ska man också kunna stänga av slutsteget om man inte vill använda det. Sånt borde finnas utan att man ska behöva köpa allt separat.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/07/27 :  22:40:36  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Forum är inga bra forum för att ställa frågor om vilka produkter som rekommenderas.
Hur många av oss här har lyssnat igenom ett så stort antal produkter under kontrollerade former att man kan ge köpråd?
Jag aktar mig för det iallafall. De enda som kommer i närheten är väl folk som jobbar på hifitidningar, men deras åsikter ringaktas av många här på forumet som anser sig veta bättre. Jag undrar på vilka grunder?

Får väl sticka ut hakan (som vanligt)och ställa frågan, vad ska vi då ha forumet till om då det inte är bra att ställa frågor om olika produkter?
Sedan hur många av oss som har lyssnat igenom ett så stort antal produkter under kontrollerade former att man kan ge köpråd?, så svarar jag att jag kan det på en del slutsteg och högtalare, men långt ifrån allt och jag tror att ganska många här har en del erfranheter som är värda att dela med sig av. Sedan när jag läser på forum så silar jag en del bland intrycken beroende på vem som kommer med erfarenheter och intryck, dvs man lär sig med tiden när man är medlem på ett forum att läsa sig till vilka som har verkliga erfarenheter och som har lyssnat på en del olika produkter och inte som på Minhembio där en del totalt oerfarna personer ösar lovord över nyinköpta pryttlar mest pga att det är deras första bättre Stereo/Hembio som innhandlats.
Sedan angående tidningar så är en del tidningar bättre än andra och det finns tveksamma tester ibland som man verkligen kan ifrågasätta, och det har jag gjort ett par gånger genom åren då deras slutsatser har varit uppåt väggarna. Sedan om det beror på begränsad lyssningstid (det händer, jag vet det genom info.) eller påverkan av annonsörerna (som ibland också har åsikter, vet det också genom info.) eller något annat, men det görs dåliga tester ibland helt enkelt.
Sedan finns det en del som sågar tidningar rakt av och andra som framhäver sig själva som bättre. Jag anser att man kan både läsa tidningar och fråga på forum för att skaffa sig en bild av en produkt och på det sättet sila en aning i produktfloran, men sedan MÅSTE man lyssna själv för många kan uppleva en produkt olika dvs den personliga smaken påverkar.
quote:
Det här forumet blir precis så bra som vi medlemmar gör det till så tack alla som bidrar

Exakt DMGbg!

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Mirage
Member

493 Posts

Posted - 2009/07/27 :  23:00:09  Show Profile  Visit Mirage's Homepage Send Mirage a Private Message
Jag tycker inte att du sticker ut hakan FBK, snarare att du på ett bra sätt sammanfattar ungefär vad jag också tycker.
Forum är ett jättebra ställe att läsa om andras erfarenheter och åsikter, men tidningar kan också vara bra. Om man inte bor i en storstad är det inte så lätt att springa runt bland handlarna för att själv lyssna på och låna hem grejer.

Erik Nyström
Mitt system eller här
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2009/07/28 :  00:59:31  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Det var många kloka ord FBK & DMGbg.

HiFitemperaturen blir vad vi gör den till.

quote:
Det här forumet blir precis så bra som vi medlemmar gör det till

Det är vi själva som avgör om det skall vara iskallt eller varmt och mysigt.

Jag instämmer verkligen i:
quote:
tack alla som bidrar

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000