HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Svenska tillverkare och LTS
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2005/08/15 :  10:39:56  Show Profile Send matså a Private Message
Har läst (kommer inte ihåg var) att det inte är så lönsamt att flytta sitt företag till lågprisländer utan det var många kostnader som företagen inte tänkte på som de fick när de flyttade till ett lågprisland.
Det finns företag i Sverige som har valt att stanna kvar och klarar sig lika bra för det.

Synd att jag inte hittar artiklen som en forskare hade gjort, men han menade att de företag som flyttar till lågprisländer, tror lite för mycket överdrivet på att flytta tilll lågprisländer. Det finns ju företag som har klarat sig lysande fast de har stannat kvar i landet.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/15 :  14:30:49  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Sladd skrev:

quote:
Hej Knoppen!

Att du driver en testverksamhet utifrån högt ställda krav betvivlar jag inte och det är inte där moralen kommer in i bilden.

Du vet också mycket väl att jag inte drar alla LTS över en kam. Ni har ju ett SYFTE och ett MÅL med att finnas till. Ni har också en mycket stark LEDARE som själv säljer hifiprylar.

Bäddar för förvecklingar missförstånd och jävsförhållanden.

mvh

.


Ordföranden i LTS (Pekka Johansson) säljer inte hifiprylar som levebröd.

Jag förmodar att du talar om Ingvar Öhman som tillverkar högtalare.

Eftersom han numera inte skriver några recensioner om högtalare (vare sig egna eller andras) så råder det enligt min mening ingen jävsituation.

Dessutom är detta mer av en intern LTS-fråga, eftersom medlemstidningen Musik & Ljudteknik är till för dess medlemmar. Inga klagomål angående moral/etik/jäv har framkommit på LTS årsmöte.

Om du har synpunkter på eventuella jävsituationer m.m. så är det bättre att du framför konkreta exempel. Var saklig i det du vill säga. Då kommer du också få svar på dina undringar.


Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/15 :  14:52:41  Show Profile Send Knoppen a Private Message
P.S. Jag agerar mycket hellre som privatperson när det gäller forumsnack. Jag hoppas få göra det mestadels i fortsättningen. Det är trist att behöva försvara en ideell förening som jag bidrar till. Men som sagt, konstruktiv kritik är välkommen, hellre det än lösa spekulationer. D.S.

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/08/16 :  09:35:40  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
Eftersom han numera inte skriver några recensioner om högtalare (vare sig egna eller andras) så råder det enligt min mening ingen jävsituation.
Dessutom är detta mer av en intern LTS-fråga, eftersom medlemstidningen Musik & Ljudteknik är till för dess medlemmar. Inga klagomål angående moral/etik/jäv har framkommit på LTS årsmöte.

Hej Johan,
Jag förstår om det är jobbigt att "försvara" LTS och att du hellre agerar privatperson. Men ditt inlägg får mig att reagera. Jag kanske kan få dig till att förstå varför andra ser jävsituationen men inte du.

Jävsituationen ser inte du ioma Ingvar inte testar högtalare. Men om Ingvar sätter ideologin utifrån vilken LTS jobbar samtidigt som INO's produkter (som nästan ända tillverkare) lever upp till just dessa krav och denna ideologi så föreligger en misstänkt jävsituation.

När sen LTS fungerar som bas för att sprida den ideologi som både anamats av LTS och självklart INO Audio är det väl inte konstigt om några (eller många?) ser på det med ordet jäv framför ögonen? En stor del av dom aktiva LTS-medlemmarna hjälper ju (såklart) till att marknadsföra LTS och det är ju knappast ovanligt att ideologin slinker med i reklamen precis som INO Audio. Inte sällan - om man blir för djup och stark i sin argumentation - så hänvisas man dessutom till Ingvar.

Hoppas mitt inlägg bidrar men inte irriterar.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/08/16 :  11:26:11  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Hej Knoppen!

Detta var inga lösa spekulationer, frågeställningarna har stötts och blötts förut och det behöver man inte göra igen till varje pris.

Som branschmänniska reagerar man dock på att det alltid verkar så schysst och sockergulligt med trevliga människor som bara vill väl och för konsumentens bästa. Bekymret är ju dels att det där med konsumenternas bästa oftast är som motpol till exempelvis mig och 20 andra butiker/aktörer. Något vi garanterat inte ställer upp på.

Det är ju bra att ni hittat EN som inte säljer hifi själv och satt honom som ordförande. (hej Pekka, inget ont om dig som vare sig människa eller ordförande men så är ju läget)

Vad de interna frågorna anbelangar så får ni ta i dem själva. Ett tag såg det ut som om LTS som aktör ville ha en mer normal dialog och bl a jag har försökt med ganska stor kraft att verka åt det hållet. Det rann ju dock ut i sanden.

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Conan
Member

525 Posts

Posted - 2005/08/17 :  08:21:50  Show Profile Send Conan a Private Message
Detta med eventuelt jäv inom LTS tror jag endast är en av många virtuella snuttefiltar för de som helt enkelt inte håller med om LTS åsikter - undantaget såklart de som har ett ekonomiskt intresse av att LTS ideologi och åsikter inte vinner kraft hos medelkonsumenbten av hifi, och därför nog gärna håller fart på glöden så länge som möjligt.

Militant Ljudrättsaktivist
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/08/17 :  09:22:27  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Conan: Är det en vobbler, skeddrag eller spinnare jag ser simma förbi framför mig? För visst fiskar du lite?!!

Nejdå, den nappar jag inte på. Läs istället mitt inlägg ovan så har du min åsikt i ämnet. För ordet jäv rekommenderas denna sida: http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4v

Det är inget virituellt alls utan istället ett faktum: En chefsideolog i en förening som säljer egna produkter innom samma gebit.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/17 :  09:39:18  Show Profile Send markih a Private Message
EA!

Bra att du inte nappar!

I sakfrågan:
Jag förstår dina synpunkter och jag förstår att en del (många?) ser 'misstänkta jävsproblem' i den form du beskriver. Jag kan både hålla med och inte, mer om det nedan:
Återgivning i ordets bemärkelse (ge åter) är enligt mig ett begrepp varken någon i LTS eller IÖ har patent på, dock poängteras detta i högre grad från dessa håll. (Implikationen av detta begrepp kan dock diskuteras i detalj.) 'Ideologin' som sprids är fri att förstå och annamma om man vill, och den baseras såvitt jag kan se på logiska och i många fall (men kanske inte alla?) allmängiltiga resonemang, samt fysikaliska lagar (vilka inga äger utom Gud). Således har ingen patent på denna 'sanning', - den tillhör alla som vill ha den och den är dessutom fri för ifrågasättande av sakfrågor. Men självklart kan den som vill tolka hävdandet av 'denna sanning' som säljargument. Det är upp till var och en.
Så länge testerna sker blint och enligt tydligt redovisade ramar och målsättningar, tycker jag dock att det egentligen är svårt eller kanske tom omöjligt att på goda grunder hävda 'jäv' eller 'bias' ang testresultat. Endast urvalet av produkter kan möjligen påverkas.

Således tycker jag att det är viktigt att skilja på 'jäv' vid tester och jäv av urval. Såvitt jag kan se är det endast det sistnämnda som eventuellt kan förekomma.

Mvh Mårten


markih

Edited by - markih on 2005/08/17 09:42:10
Go to Top of Page

ART
Member

145 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:22:23  Show Profile Send ART a Private Message
Nja. Viiserligen kan man inte hävda jäv angående testresultaten, men eftersom dessa tolkas ('bra' resp. 'mindre bra') utifrån ideologin (vad den än är baserad på, och oaktat hur 'sund' man anser den vara) och chefsideologen även driver näringsverksamhet inom området så har vi en jävssituation.

Frågan är bara om detta är väsentligt eller ej. Det är ju knappast en unik företeelse, världen ser i mångt och mycket ut så, dvs. en individ har (oftast) mer än en roll. Vilket oftast (i större eller mindre omfattning) innebär jäv -- människor blir valda och påtar sig ofta roller i föreningar eftersom deras kompetens är lämplig för dem (i bra fall -- visserligen föreligger väl kanske mindre jäv om ordföranden i t.ex. en BRF är, säg, fritidsledare eller golfinstruktör än om vederbörande t.ex. är byggmästare, men vilket är bäst?).
Nu rör detta ju sig om en ideell förening (därmed en demokratisk dito), och om man inte tror att IÖs motiv är snövita eller ogillar ideologin så kan man ju gå med och verka för sin egen syn. Eller starta en egen förening.

Så. Vad är problemet?
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:29:32  Show Profile Send matte76 a Private Message
Bra skriver markih och ett intressant ämne detta!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:38:32  Show Profile Send MartinN a Private Message
Hej,
jag ser på den här saken som så att jag inte behöver
stöda finsk-hifi, i större mån, fast jag är finlandssvensk.
Däremot har jag sett till att min utrustning är europeisk,
dansk och italiensk förstärkare, holländska kablar, franska
högtalare. Tyvärr måste jag medge att min DA är brittisk
men tillverkad i Kina. Dessutom har jag också australiensiska
högtalare och japanska och amerikanska CD-drive.
En salig blandning och jag har definitivt inte favoriserat
något land he, he.

Martin
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:42:18  Show Profile Send gromit a Private Message
Hi Fi Consult:
quote:

Ni har också en mycket stark LEDARE som själv säljer hifiprylar.

Bäddar för förvecklingar missförstånd och jävsförhållanden.



Det där var ju rättskaffens men hur ligger det till med andra recensenter av era produkter? När det gäller de odelat positiva recensionerna så är det tydligen inte så intressant med jävsfrågan lägre eller?

Missförstå mig inte. Jag gillar produkterna men man ska nog se om sitt eget hus innan man ger sig på andra.

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:44:08  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

ART:

Håller med dig i det mesta. Problemet uppstår när syfte och mål med föreningen är riktad "mot" hifi-näringslivet och dess "köpta" tidningar samtidigt som de flesta själva har ekonomiska intressen i hifi-sälj.

Har LTS tagit demokratiskt beslut om att ha en ordförande med vidhängande förening som leds av en chefsideolog? (Detta är säkert i sin ordning om än något annorlunda, är nyfiken på hur man tänkt och varför man ser sig behöva denna typ av "försäkring" från att hamna på irrvägar.)

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/08/17 :  10:50:44  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Gromit:

Såg ditt inlägg för sent.
Du har helt rätt. Vi har full kontroll på vårt "hus".

Här jävas ej åt något håll. Hi Fi & Musik, High Fidelity, Hi Fi Choice, Positive feedback m fl står ej på någon lönelista eller förmånslista.

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:03:59  Show Profile Send gromit a Private Message
Ok, det var ju bra. Bra att du inte heller triggade för mycket på det jag skrev...

Vad jag egentligen menade var att jag tror att det är svårt att bara låta personer helt utan branschkoppling vara testare. Detta gäller i alla lägen, vare sig det är tidningar, internetforum eller föreningar. Så fort man är delaktig någonstans så involveras men på något sätt. Man lär man känna folk, det kan vara tillverkare, distributörer eller handlare. Hur länge är man fri från misstankar om jäv?

Alltid finns det kopplingar och så länge man öppet redovisar dessa och arbetar för att dessa inte ska ge upphov till jäv så har man kommit långt.

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

Conan
Member

525 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:05:52  Show Profile Send Conan a Private Message
HiFi Consult, Var har du fått att LTS skulle ha som syfte och mål att vara "mot" hifi-näringslivet? Det tycker jag som medlem inte har märkts i MoLT eller på andra forum.

Att en framträdande åsikt inom LTS är att majoriteten av hifi-tidningarna inte håller måttet är väl ingen hemlighet dock, men det är väl inte LTS fel att hifi-tidningarna är usla?

Militant Ljudrättsaktivist
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:11:11  Show Profile Send matte76 a Private Message
Conan: Menar ni inom LTS de svenska eller även utanför landets gränser? Jag tycker nämligen flertalet engelska och även amerikanska tidningar är mycket bra...kanske också tyska/franska men jag kan språket för dåligt för att uttala mig...vad gäller de svenska är High Fidelity helt ok enligt min mening medan Hifi & Musik numera tyvärr inte håller måttet...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

ART
Member

145 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:16:55  Show Profile Send ART a Private Message
quote:
Problemet uppstår när syfte och mål med föreningen är riktad "mot" hifi-näringslivet och dess "köpta" tidningar samtidigt som de flesta själva har ekonomiska intressen i hifi-sälj.


Ok. Nu blir jag lite förvånad. Saxat ur LTS stadgar:
quote:
§ 2 Ljudtekniska Sällskapets syfte
Ljudtekniska Sällskapet är en ideell, från kommersiella intressen fristående förening med syfte att främja en ljudteknisk utveckling med högre ljudåtergivningskvalitet som mål verka för uppkomsten av bättre och mer prisvärd ljudteknisk utrustning sprida kunskap – baserad på objektivt verifierbara fakta med tonvikt på återgivningsförmågan – om ljudteknisk utrustning hjälpa medlemmarna att upptäcka bra musik och bra musikinspelningar medverka till utbyte av erfarenheter av musik och ljudteknik mellan medlemmarna anordna medlemsmöten om musik och ljudteknik på olika sätt bidra till en fri och öppen debatt om musik och ljudteknik, såväl inom som utanför föreningen utge en medlemstidskrift sprida information via övriga lämpliga medier som exempelvis Internet.


Vad i detta menar du är riktat mot hifi-näringslivet? En strävan efter god återgivning, god musik och goda inspelningar är ett hot hur? Eller menar du att stadgarna ej efterlevs? Själv har jag bara känt till LTS existens i några veckor, så jag har ingen uppfattning i frågan, men det vore ju intressant att få detta utvecklat iallafall.
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:22:11  Show Profile Send gromit a Private Message
Men ART, du förstår väl vad han menar?

Framstående LTS-personligheters tyckanden framstår givetvis ofta som LTS-åsikter. Rätt eller fel, men så är det.

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/17 :  11:37:35  Show Profile Send markih a Private Message
I tillägg till mitt föregående inlägg vill jag instämma i Gromit's: "Alltid finns det kopplingar och så länge man öppet redovisar dessa och arbetar för att dessa inte ska ge upphov till jäv så har man kommit långt."

Situationen kan annars lätt bli lite komplicerad och jag tycker att (över-) tydlighet är en god grundregel.


markih
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/08/17 :  12:10:22  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Gromit:

Det är OK. Nuförtiden har jag full kontroll själv. Då blir det inte så upprört

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/08/17 :  12:13:04  Show Profile Send Blue a Private Message
(ur paragraf 2 i LTS stadgar, ovan citerat av ART): "på olika sätt bidra till en fri och öppen debatt om musik och ljudteknik, såväl inom som utanför föreningen".

ART: Hur pass bra tycker du att majoriteten av LTS-medlemmarna som rör sig på forumen är på att bidra till en FRI och ÖPPEN debatt i hifi-relaterade ämnen? Och hur ofta handlar dessa debatter om just musik och ljudteknik, egentligen?

Jag bara undrar...

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/08/17 :  12:24:35  Show Profile Send Blue a Private Message
Conan: "Att en framträdande åsikt inom LTS är att majoriteten av hifi-tidningarna inte håller måttet är väl ingen hemlighet dock, men det är väl inte LTS fel att hifi-tidningarna är usla?"

Matte76: "Menar ni inom LTS de svenska eller även utanför landets gränser? Jag tycker nämligen flertalet engelska och även amerikanska tidningar är mycket bra... (...)".

Matte, om man har som utgångspunkt att världens bästa signalkälla är en dvd-spelare från Pioneer och att det enda rimliga syftet med hifi är "korrekt återgivning" identifierad enligt de metoder som man använder inom LTS... Då blir det naturligtvis fullkomligt meningslöst att läsa i princip alla hifi-relaterade tidningar utom MoLT. Det hade till och med jag tyckt, om jag nu hade delat deras synsätt och värderingar.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

ART
Member

145 Posts

Posted - 2005/08/17 :  12:26:45  Show Profile Send ART a Private Message
Vill bara påpeka att det är viktigt att skilja på föreningen och dess agerande samt dess medlemmars agerande. Lite (eller mycket faktiskt) som att skilja på ett företag och dettas anställda.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/08/17 :  12:43:12  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
ART:
quote:
Vill bara påpeka att det är viktigt att skilja på föreningen och dess agerande samt dess medlemmars agerande. Lite (eller mycket faktiskt) som att skilja på ett företag och dettas anställda.
Hur blir det om företagets (Ericsson, Volvo, Saab, Garmin...) alla anställda visar upp senaste modellen (K750i, XC90, 9-3Sportkombi, 5" TFT GPSkartan) för alla kompisar men också agerar aktivt på forum (mobilforum, bilforum, GPS-forum, båttillbehörsforum?) och för en debatt i samma anda som företaget då?

Vad händer om företaget medvetet planterar ut produkter hos dom anställda för att göra PR?

Vad händer om företaget smutskastar, utan att specifisera vem/vad, övriga branchkonkurrenter så att dom anställda får det på sin egna agenda?

Vad händer om företagets policy och ideologi genomsyrar dom anställda så att forumen...ja du förstår min poäng.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.45 sekunder. Snitz Forums 2000