HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vår utmaning
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/05/16 :  14:34:16  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
slurpen: Superbra!


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/05/16 :  17:58:12  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Myro, jag är helt säker på att denna skapelse inte kommer prestera "ultra high end", ej heller kommer den att vara kompromisslös, det är inte dit jag vill komma med denna tråd.

Att tro att skall få "ultra super high end" eller utge sig för att kunna åstadkomma detta i den skapelse jag funderar på vore lite dumdristigt.

Ett visst mått av realism gör aldrig ont, vi kan inte få allt med en liten vägghängande högtalare, det vet vi om, men vi kan om vi anstränger oss få fram något som får folk att hajja till -ojdå, så mkt ur så lite, fasen, och snyggt är det också.

Jag hävdar bestämt att det gemene man kallar "hifi" är uppnårligt, alla har vi våra egna preferenser och referenser och jag kan bara tala för mig själv vilket jag gör i ovanstående påstående.

Kompromisser finns överallt, precis som i detta lilla "projekt" gäller det bara att finna rätt saker att göra avkall på till förmån för en större total vinning.

Den större totala vinningen här är att få "hifi", inte high end, att bli mer attraktivt för alla, inte bara de inbitna entusiasterna.

Detta genom just kompromisser och prioriteringar, rätt sådana, anpassningar till vanligt folks boende och verklighet.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2005/05/17 11:35:00
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/05/20 :  17:29:45  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Läget just nu...



martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2005/05/20 19:20:36
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/05/21 :  00:04:16  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

Hmmm, det ser spännande ut......:-)

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/06/02 :  12:09:27  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Tänkte det kunde vara läge att lyfta fram denna tråd igen, den passar rätt bra ihop med de just nu rådande trådarna som "Trenden är uppenbart skitdålig!" samt "HiFi-Svensson.".

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/06/03 :  08:46:19  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

Har du kommit nåt längre i utvecklingsarbetet med högtalaren?

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/06/03 :  13:26:30  Show Profile Send Adagio a Private Message
Jag måste försvara ett inredningsmagasin i allafall nämligen PLAZA INTRIÖR som ägnade ett helt nummer med hembio/stereo som tema för några år sedan. Där visades förutom det vanliga (bose, B&O) grejer från "budget" yamaha recivers, sony och pioneerdvds till highend i form av Mark Levinson via Proceed, Sunfire, EAD mm processorer och slutsteg samt monoblock. Högtalare som fanns med var (givetvis) Sonus faber Amati Homage, Revel Salon och Ultima Gem.
En polares tjej tycker att mina RedDawn kablar är "såå snygga!"
Vanliga tråkiga standard grejjer ser bara för trista ut, mina Krell brukar väcka frågor och beundran från icke hifiintresserade.
Det som gäller är väl att integrera rätt design med omgivningen eller bryta av rejält. Integrerat är ju att föredra rent designmässigt, många apparater och sladdar brukar inte "impa" på designmedvetna direkt. Enkelhet är rätt.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/06/03 :  14:03:04  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Utvecklingsarbetet fortskrider, nu tampas jag med en bra och justerbar upphängningsmekanism, tyngdpunkten för hörtalaren är ju inte symetrisk, och det är inte kablarnas anslutningar heller, detta medför att man måste kunna justera upphängningspunkten i sidled beroende på hur tunga och hur många kablar man har, samt hur högt upp på väggen de hamnar, detta av gör ju kraften kablarna "drar" i högtalaren med.

Vidare har en del förfiningar gjorts, dock inget synligt, mest inre stagning och eventuell insp. lucka (om man nu är så gammalmodig så man väljer att köra passivt :)

Lackering och tygval är även det under luppen, olika färkombinationer måste matchas, lådan är dock alltid svart pianolack.


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/06/03 :  19:14:10  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2005/06/03 19:14:57
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/06/03 :  19:22:01  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Vad fan gör B&O där?

I övrigt - läckert!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

schnordie
Starting Member

6 Posts

Posted - 2005/08/15 :  23:05:15  Show Profile Send schnordie a Private Message
För att göra Hifi attraktivt tror jag följande krävs: (om jag nu fattat ursprungsidén med tråden)

1. Att vi låter våra fruar, flickvänner och vänner spela den musiken dom själv tar med sig/gillar på våra system och själva komma fram till "vilken grym skillnad" det blir.

Det är grymt svårt, jag vet. Man står där och hänger över dom och förklarar och försöker lära dom att uppskatta ljudbilder i olika låtar som man slänger på. Låt dom pilla själva och komma fram till att en skiva inte låter lika bra på en annan stereo etc. Jag blev mäkta förvånad en dag när en vän till mig (som inte tidigare visat något större Hifiintresse, men väl för musik) påpekade att ljudteknikern som spelade in koncerten (han tog med en skiva) inte kanske hade lyckats lika väl som han hoppats på. Detta framgick inte när han spelade skivan på sin egen anläggning och blev lite besviken på den.

2. Att hifi även (i min värld) innebär att man kan imponera med ljudkvalitet på andra sätt än att sträva efter det perfekta ljudet medels stora högtalare.

Jag har ett gammalt Aiwasystem hemma med små små högtalare och det är påfallande ofta man får höra kommentaren "hur kan dom små låta så bra?" Svaret jag ger är "det är kvalitet" och sen kör jag på med förklaringar om hur högtalare funkar etc. Dom blir intresserade! Det dröjer inte länge förns dom själva funderar på nya högtalare och hur dom skall placera dom i rummen där hemma etc och vilken storlek dom skall ha.

Kommer att ta upp det här med "små högtalare" i en egen tråd framöver. Känns som om det fattas nån sån tråd i DIY-delen av detta eminenta forum.

Edited by - schnordie on 2005/08/15 23:09:01
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2005/08/16 :  00:15:43  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Sedan jag för första gången kom i kontakt med HIFI branschen 1975 kan jag säga att det har bara funnits ett handfull intreserade kvinnor. Dom vill spela musik och lyssna. Killar har redan pratat mätdata och massa konstiga ointressanta fabrikat med dom. Och hjälpsamma killar har sett till att tjejer uppfattar det som att killar är bättre på att välja stereo eftersom det är så jäkla svårt.
Det är inte branschen det är fel på, kvinnor har aldrig varit inne i HIFI butiker och vet heller inte var dom ligger. Och detta beror på att deras kill bekanta har avskräckt dom. Och har man flera killbekanta så kommer råden att ges med samma frenesi som om det gällde att vetenskapligt utreda om det är bättre att heja på Djurgården än AIK.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

Morgan
Dr. Akustikus... ikus... ikus

415 Posts

Posted - 2005/08/16 :  00:17:26  Show Profile Send Morgan a Private Message
Jag tror att den största stötestenen nog är ekonomisk. Om man bränner fantasisummor på sin anläggning och därigenom tvingas göra avkall på andra av livets nöjen eller väsentligheter så är man ingen ekonomiskt pålitlig person, kanske en tilltänkt partner kan tycka.

Jag tror därför på att hålla sina utgifter till ett minimum, men försöka maximera prestanda. När man vet att en förhållandevis billig dvd-spelare som Pioneer 668 har prestanda som krossar de flesta dyr-fi spelare, så ser man till att skaffa en sådan, istället för att skaffa en svindyr spelare med remdrift eller någon annan komisk mumbo-jumbo gimmick. Om 2x400 watt är tillräckligt för att driva ens högtalare fullt ut, så ser man till att skaffa sig denna effekt i billigast möjliga form som lever upp till de ljudkrav man har. Själv siktar jag på transparens, frihet från hörbar färgning, och väljer därför den billigaste förstärkare med dessa tekniska prestanda som hittills inte kunnat detekteras i en FE-test: Rotel RB-1090.

Samma sak på kabelfronten. Jag väljer den absolut billigaste kabel som man hittat, men som ändå lever upp till mitt kvalitetskrav: att vara odetekterbar vid FE-test. Då kommer jag undan med några få hundralappar, men får bättre ljud än om jag valt en felkonstruerad hifi-gimmickkabel, alternativt kommer undan billigare än om jag valt en kabel med hifi-status.

Kort sagt: Fokusera BARA på prestanda, som kunnat visas i kontrollerade blindtester, så att man helt kommer bort ifrån statustänkandet och placebo-effekten. Då får man en (förhållandevis) billig anläggning, med maximerade prestanda. Det tror jag att ens partner kan leva med, för då sitter man inte fast i apparat-dyrkan med behov av ständig jakt på nya "tweaks".

Sedan ser man till att göra en bra akustikreglering av lyssningsrummet, så att det blir en ombonad akustisk miljö att sitta och prata i, och då tror jag partnern är såld. Min käresta Karin uppskattar verkligen den nya ljudmiljön i vardagsrummet.

MVH
/Morgan

*Men kanske är det inte sällan snarare precis tvärtom!
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/16 :  13:31:07  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Tjejer vill ha små högtalare helst silverfärgade pelare av högst ölburksdiameter. Till dessa får naturligtvis inte finnas några som helst kablar, energin till dem ska magiskt överföras via radio el.dyl.

TV:n ska vara platt. Bildkvaliteten är av visst intresse, men den får inte sticka ut i rummet eller vara för stor och dominera vardagsummet.

Sådana trivialiteter som förstärkare bör ej finnas, sådant ska helst vara inbyggt i DVD-spelaren som förstås även har video och digitaltv-mottagare. (Mycket bra tankar egentligen, kontentan är att det ska vara smått)

Akustiskreglering kommer inte på fråga.

Att koppla in ett svart monsterslutsteg som väger 40 kg är ej acceptabelt. Ej heller en DVD-spelare som kostar mer än 10 ggr mer än motsvarande från stormarknaden. Den för 500 spänn har ofta fler finesser, t.ex. möjlighet att visa stillbilder, divx, m.m. Högupplöst multikanalsaudio är i sammanhanget inte alls lika lockande. Dolby Digital och DTS räcker finfint även för 99% av manliga Svensson, så varför skulle plötsligt tjejer vara intresserade av SACD/DVD-A?



Så det är bara att lägga ner, och skippa att förhandla överhuvudtaget. Det är bara att bestämma att DU sköter ljudet, så får hon sätta upp precis vilka gardiner som helst var hon vill.


(Tror jag en tjej tänker alltså. Ta ovanstående bara som en åsikt.)

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/16 :  13:33:59  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
När man vet att en förhållandevis billig dvd-spelare som Pioneer 668 har prestanda som krossar de flesta dyr-fi spelare


Ehh vem vet detta?

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/16 :  15:01:45  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Det står ju där; "man"!

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/08/16 :  15:27:48  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Ja, det skulle ju vara konstigt om inte testaren själv trodde på sina resultat...

Men, Knoppen, det där kan vi ju diskutera någon dag, helst någon annan och i en annan tråd...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/16 :  15:33:38  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Precis, jag har definitivt ingen lust...
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/16 :  15:53:11  Show Profile Send matte76 a Private Message
"man" brukar innebära en "allmän sanning", vilket jag uppfattade det som även här. Men ok om det betyder han som skrev det. Sen framgår det ju tydligt med tanke på vad han skriver för övrigt att han tycker så om Pioneer 668. Själv håller jag absolut inte med, men som sagt det kan vi diskutera i en annan tråd.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/16 :  16:25:08  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Det vanligaste är att "man" betyder "jag".
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/16 :  16:27:03  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
Det vanligaste är att "man" betyder "jag"


Nja... visst innebär "man brukar skaka hand för att hälsa" en allmän mening?

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/16 :  16:34:54  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Såsom baken äro meningarna delade.
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/16 :  16:54:53  Show Profile Send matte76 a Private Message
Det har du rätt i Knoppen! Samma sak gäller ju den omdiskuterade Pioneer 668 tex.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/

Edited by - matte76 on 2005/08/16 16:55:23
Go to Top of Page

Loopen
Member

621 Posts

Posted - 2005/08/16 :  23:19:17  Show Profile Send Loopen a Private Message
Det har varit många tankar och idéer sen jag i början av tråden lade min näsa i blöt men föga någon lösning.

Grabbar! Glöm det. Det är kanske en vision att "kvinnor" kommer att tycka hifi anläggningen är snygg och tilltalande men det kommer aldrig komma att bli ett nåbart mål. Varför? Jo för att kvinnor har inte samma intresse i detta. Det bara är så. Visst min fru tycker våra högtalare är snygga men så är hon ju skadad av sin gubbes ständiga jakt på det perfekta ljudet och den bästa musiken.

Enl. min, tidigare nämnd, kvinnliga designintresserade kollega så skall det bara finnas en platt tv (inte för stor) och en dvd med inspelningsfunktion.....högtalarna i tv´n bör alltså vara ganska bra.

Nä här går vi nog bet.

mayros bil är ju skitsnygg men tyvärr så finns det nog massa kvinnor som tycker att en WV Bubbla eller en Hundkoja är snyggare (sötare).

Joho det är i alla fall vad jag tror.

Lycka till alla inredningsnissar och må ni träffa, eller har träffat den perfekta kvinnan
Go to Top of Page

Armak
Starting Member

20 Posts

Posted - 2005/08/17 :  09:50:14  Show Profile Send Armak a Private Message
quote:
. Att vi låter våra fruar, flickvänner och vänner spela den musiken dom själv tar med sig/gillar på våra system och själva komma fram till "vilken grym skillnad" det blir.



Helt rätt

Min sambo var mycket skeptisk till vad en bra stereo kunde innebära ljudmässigt. Men jag visade henne lite skillnader. Jag spelade en av hennes CD i hennes gamla Denon CD-växlare och körde samma skiva i min gamla Opus 3 Continou. Då fick hon lite insikt i skillnad mellan kvalitativa maskiner. Nu vill hon gärna lyssna på LP .

Men den stora chocken var nog ändå när jag tog hennes lakrissnören mellan förstärkaren och CD och bytte dessa mot lite bättre prylar. Vad gjorde du med stereon? var frågan jag fick. Nu låter det ju mycket bättre!. Va? kan kablar göra sådan stor skillnad???

Sedan dess så har hon intresserat sig väldigt mycket mer, jag har även börjat få gehör för förändring av rumsakustiken

Så låt tjejerna spela sina egna skivor och låt dem upptäcka det fantastika med en väljudande stereo, då finns chansen att de inte lägger lika stor vikt vid utseende av högtalare och dylikt.

Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000