HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Strömförsörjning - min syn på saken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

lampuradio
Member

577 Posts

Posted - 2020/08/12 :  16:32:11  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Detta var en bild på "signalprincipschema" jag hade velat lägga in tidigare:Kommer från en webartikel jag skrev för ett bra tag sen (typ '90-talet). Förklarar gärna om frågor uppstår.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3644 Posts

Posted - 2020/08/15 :  17:55:25  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
quote:
Nu blev det lite intressant!


Denna förklaringsmodell kan förklara många av de saker som vissa tycks höra, men inte kan förklara.
Som nätkablars inverkan, Nätfilter, Överdimensionerade nättrafos etc.

En nättrafo som er en tåg av kortslutningar tappar sin induktans i varje puls. Kortslutningen blir mao synlig ända ut i nätuttaget. Nätuttaget är dock extremt lågimpedivt, varför detta i många fall lyckas dämpa ut kortslutningarna. Men vad händer om stickproppen i nätuttaget har en något undermålig kontakt eller en klen kabel (t.ex 1/10 Ohm). Då dämpas inte kortslutningståget ut av nätuttagets låga impedans utan kontaminerar nästa apparat. Iom att alla aparater har olika interna nätfilter med reaktiva komponenter så är kan dessa kortsluningar komma lätt fasförskjutna, vilket betyder att de moduleras till olika frekvensprodukter.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se
Go to Top of Page

lampuradio
Member

577 Posts

Posted - 2020/08/15 :  18:38:07  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Precis det som pix nämner ovan, är nog det jag funderat över också. Att strömförbrukare påverkar varandra, är inte okänt, men på vilket sätt händer det.

Vid en första enkel analys skulle man väl hamna i tanken, att det blir fråga om halvperiodvis återkommande strömtoppar, dvs när uppladdningspulserna till ingångskondingen i filtret äger rum. Där borde man hitta en "grundfrekvens" på 100 Hz, men självklart är det övertoner i massor. Dessa störningar bör rimligen komma från den anläggningsdel som drar mest ström, dvs där det är ett betydande strömuttag på likströmssidan och betydande strömpulser förekommer. Ett tänkbart sätt att hantera eventuella problem, borde ju kunna vara att introducera nån form av LC-filter i kraftmatningen, för att ta hand om höga frekvenser (typ att ha ett nätfilter i apparaten...). Ju mindre högfrekvent skräp som kommer ut i en kraftkabel, desto mindre bör kunna komma in i apparater som är känsliga, och som sitter på en gemensam kraftmatningspunkt.

Det är kanske dessa "filtrerande" egenskaper som finns hos de mer exklusiva nätkablarna? Jag har inte sett det beskrivas så, men det skulle ju låta rimligt.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.1 sekunder. Snitz Forums 2000