Author |
Topic |
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2010/08/19 : 20:51:59
|
quote: Nä, jag tar inga risker!
Dom här ska man inte heller ta, vit flugsvamp:
Snodde en av Marinas bilder från idag. |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
Edited by - Bernt Jansson on 2010/08/23 16:55:41 |
|
|
Jorma
Member
3316 Posts |
Posted - 2010/08/20 : 18:32:02
|
quote: Marina: Du ska plocka alla riskor, vet att i Svenska svampguider så står dom som oätliga eller som dom Finska svamparna. Det är bra att förvälla 3ggr o sen göra något gott av dom, inte för många pepparriskor bara, kan ta lite överhand.
Ett dåligt råd, det är väl en sisådär 15 till 20 år sedan som man i Finland förbjöd Svartriska i butikerna då man fann att den innehöll cancerogena ämnen och så är det Lakritsriska som ger en oönskad skjuts på tarmarna och dom cancerogen ämnena och laxermedlet går inte att koka bort.
Det finns nog fler typer av riskor som man inte bör äta så jag håller mig till dom som jag känner igen¨- Skogsriska, Skäggriska, Pepparriska som kokas av och sedan saltas med massor av grovsalt. Det går att lagra i flera år och svampsalladen som man gör av detta är delikat till en köttbit. Man saltar av svampen i kallt vatten så att den blir lagom salt och hackar den med rå lök och blandar i vispgrädde. Låt dra några timmar och sedan mumselimums.
Nu ska jag fixa fredagsmiddag med smörstekt Porcini som är en delikatess i Italien och också här - Stensopp eller Karl Johan heter den här. Smakar som en god stekt fläskbit från en gris som blivit uppfödd på hasselnötter. |
Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg. http://www.jormadesign.com/ |
Edited by - Jorma on 2010/08/21 11:32:49 |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/20 : 20:26:40
|
quote: Smakar som en god stekt fläskbit från en gris som blivit uppfödd på hasselnötter.
Vilken bra beskrivning! Om Porcinin jag plockade i går klarar sig till i morgon kan du äta sådant till söndagsfrukost också. |
Waf, Waf!
|
|
|
Jorma
Member
3316 Posts |
Posted - 2010/08/21 : 11:27:15
|
Tackar på förhand Marina.
Jag hann ta en bild på svampen som vi hade till middagen igår och som ni ser är det en tvillingsvamp.
|
Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg. http://www.jormadesign.com/ |
|
|
EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast
3863 Posts |
Posted - 2010/08/21 : 19:28:16
|
Ca 4 liter soppor på 20 minuter
Och en del sådana här soppor ocksålite senare på eftermiddagen
Hittade inga Kantareller dock Ovanstående är plockade på vägen från Kivik på vägen mot Brösarp i närheten av Brösarps backar på Österlen |
Nostalgi är kul och rören glöder Och en vevis är aldrig fel
|
Edited by - EAR on 2010/08/21 19:34:25 |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2010/08/21 : 22:00:37
|
Gick en sväng vid 5m från syrrans hus idag, efter att min mor redan hade varit där, så blev det dock ytterligare 2 liter Gula kantareller.
Sen plockade även säsongens första trattisar oxå. Får nog ta en sväng till vår skog i morn och få lite frisk luft. |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/22 : 00:09:16
|
Det får bli en sväng bakom friggeboden i morgon. Där står en liter och väntar. |
Waf, Waf!
|
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/23 : 11:43:41
|
Jodå, Bernt och jag tog en sväng bakom friggeboden och lite längre. Resultatet blev 6 l kantareller, 1 kopparorm, 1 groda och ett hygge! Dom hade fällt skog på Pucks ställe! Jag vet att skogsbrukare skördar sin skog i bland, men jag blir lika besviken varje gång det händer på "mina" ställen. Ja ja, 6 liter är väl ok ändå. |
Waf, Waf!
|
|
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2010/08/23 : 11:57:15
|
Det blev 12l svamp igår, ca 10l riskor som nu är kokta och insaltade, blir fin Finsk svamp sallad sen. Tyvärr var alla soppar jag plocka svampangripna. Men lite gula , trumpet och taggsvamp hitta vi också. Tror vi har massa kremlor i Skogen också men jag kan för lite om svamp för plocka dessa. |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
|
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2010/08/23 : 16:54:57
|
Jag plockade några kremlor idag när vi var ute, de var inte beska i smaken så de åkte med för artbestämning. Storkremla var det visst sade Marina, ätlig. Men de åkte på komposten ändå. Vissa kremlor är görgoa tycker jag. T.ex kantkremla, mandelkremla och sillkremla. Men masken tycker också om dem så det är sällan man hittar fina exemplar.
Sen lyckades jag känna igen den giftigaste svampen vi har, toppig giftspindling. Jag var stolt att för en gångs skull kunna visa svampkonsulenten att jag lyckats lära mig något. Den ser rätt fin ut där den står, den ser ut som den är kanelbeströdd. Men dödligt giftig! |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
Edited by - Bernt Jansson on 2010/08/23 16:56:33 |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/08/23 : 19:10:45
|
Kom just in från skogen... attans vad dåligt självförtroende man har med nya svampar... hade svampbok med, men det blev ändå säkra kort som KarlJohan, svart trumpet och diverse kantareller |
Min anläggningstråd |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6797 Posts |
Posted - 2010/08/26 : 15:22:44
|
Fan!!! Ett inflammerat hälsenefäste sätter stopp för längre utfärder man känner i hela kroppen att man missar det som växer där ute i skogen. Jag får nog offra mig och plocka hem lite av godsakerna som jag annars kommer att missa vila foten kan jag göra senare.
anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben
7961 Posts |
Posted - 2010/08/26 : 20:13:21
|
Lite OT men nära: Igår var jag ut och klippte gräset vid huset jag håller på att köpa. Morsan följde med för att ta en närmare titt på bärbuskarna som växer på tomten, resultatet blev två hinkar och ett par mindre påsar fulla med krusbär på ganska kort tid och då var det ändå bara de mest lättåtkomliga bären på ena sidan av busken som plockades av... Nu måste jag alltså uppfinna något sätt att förädla krusbär till något som går att dricka eller tanka bilen med... |
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet" |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/26 : 22:14:19
|
quote: Kom just in från skogen... attans vad dåligt självförtroende man har med nya svampar... hade svampbok med, men det blev ändå säkra kort som KarlJohan, svart trumpet och diverse kantareller
Du skulle kunna lägga upp bilder här eller gå in på svampguiden.com. Där finns ett forum man kan lägga upp bilder och fråga om, samt att det finns en databank med många bilder, men då måste man ju veta vad man ska leta på.
Sen finns ju jag och andra svampkonsulenter i Sverige att fråga. |
Waf, Waf!
|
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/08/26 : 22:36:18
|
quote: Du skulle kunna lägga upp bilder här eller gå in på svampguiden.com. Där finns ett forum man kan lägga upp bilder och fråga om, samt att det finns en databank med många bilder, men då måste man ju veta vad man ska leta på.
Sen finns ju jag och andra svampkonsulenter i Sverige att fråga.
Mkt generöst och trevligt erbjudande, tanken har faktiskt slagit mig... |
Min anläggningstråd |
|
|
Beat
Member
1505 Posts |
|
Tomas J
fd _T_
1550 Posts |
Posted - 2010/08/29 : 13:16:00
|
3 st. små soppar på 30 min, jag hade fullt upp att hålla reda på lilla hunden och dottern som tassade omkring och petade i sig blåbär och plockade kottar.
Ska försöka gå ut själv någon dag och plocka ordentligt, min bättre hälft är inte riktigt lika intresserad som jag :) |
Ett forum dör utan tillströmning av medlemmar, Agera! |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/08/29 : 13:52:54
|
Hittade lite brun och björksopp igår förutom karljohan... hur vanlig är egentligen gallsopp och är det nåt att vara skraj för?
Edit: jag är alltså inte helt säker att jag skulle kunna särskilja en gallsopp från övriga soppar... |
Min anläggningstråd |
Edited by - guy gadbois on 2010/08/29 13:53:47 |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/29 : 22:21:44
|
Gallsopp är ganska lik karljohan. En tydlig skillnad är att rören är lite rosafärgade på gallsoppen och gula på karljohan. På små ex kan det vara svårt att se skillnad så då kan du smaka. Gallsoppen smakar inte gott! Det gör kallen. http://svampguiden.com/art.asp?art=Tylopilus_felleus
Den är inte giftig.
13-14 liter kantarell och 3 liter rödgul trumpet i Dalsland i går. |
Waf, Waf!
|
|
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2010/08/30 : 16:33:43
|
Marina: Du verkar ju vara rena blodhunden i Skogen. Får man hänga med ut :-) |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2010/08/30 : 17:39:19
|
Jag har upptäckt att grannarna blir ganska glada när man kommer över med ett antal liter gula kantareller, bara så där.. :) |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Marina Jansson
Member
2328 Posts |
Posted - 2010/08/31 : 09:17:47
|
quote: Du verkar ju vara rena blodhunden i Skogen. Får man hänga med ut :-)
Absolut! Du väljer skog. |
Waf, Waf!
|
|
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2010/08/31 : 10:38:33
|
Marina. Tar dig på orden :-) |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2010/09/01 : 20:08:33
|
Dagens lilla fångst. Blev smörstekta och åts på grovt bröd.
|
Min anläggningstråd |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6797 Posts |
Posted - 2010/09/01 : 21:54:42
|
Då har foten blivit så bra att det är dags för en tur i skogen eller rättare sagt två olika skogar jag siktar på att hitta svart trumpetsvamp först och sedan byta plats för kantareller.
anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
Topic |
|