Det där med kompressorer är kontroversiellt eftersom ett allt för häftigt användande förstör fidelityn. Men helt utan kompressorer går det heller inte att vara av det enkla faktumet att olika instrument har olika dynamiskt omfång.
Precis som med mikrofonerna används varje kompressor för en specifik uppgift.
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
"Loudness war" är ett begrepp som ofta kommer upp i väl-ljuddiskussioner. I loudness war används kompressorer på ett riktigt dåligt sätt; medelenergin i ljudet höjs så högt att man totalt plattar ut den naturliga dynamiken och förlorar information. Om man jobbar på det viset med kompressorerna har man liksom missat finessen med vad en kompressor kan göra.
Varje instrument har ett naturligt dynamikomfång. Tyvärr stämmer inte dessa överens så när en akusisk gitarr spelar starkt är energin/ljudtrycket långt, långt lägre än starkt på ett piano. Pianot har altså betydligt större dynamikomfång än gitarren. Det är därför man ofta ställer pianon långt bak på scenen när det skall spelas live och ofta hänger man på en liten mikrofon på gitarren så att man kan förstärka den.
Så när man spelar in, hur gör man då med de olika dynamikomfången? Jo, det är här ett försiktigt användande av kompressorer kommer in i bilden. För att över huvudtaget kunna få balans mellan instrumentens medelnivå och dynamiska omfång är kompressorer nödvändiga. Och om man vet hur man skall använda dem slipper man från att de blir nödvändigt av ondo...
I ovanstående text har jag förenklat kraftfullt, men jag hoppas det går att förstå ändå.
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Kompressorn är väl ett ljudverktyg som vilket som helst, rätt använt blir det bra och fel använt blir det inte bra. Hela loudness war-biten kan nog betraktas som en avart.
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Tyvärr har kompressorerna fått dåligt rykte tack vare den avarten av mixning/mastring som de använder i "loundess war". Det är på grund av det jag vill trycka lite på det här med kompressorer.
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
Ohm Audio Design har jag för mig att Jan-Eric sade var ett special bygge av några Elever på Musikhögskolan i Piteå.
Besöket hos Opus 3 fick mig att inte "se ned på" kompressorer. Då Jan-Eric och Opus 3 använder dessa på ett mycket bra sätt, och inte sabbar dynamiken i musiken totalt.
Snurrar, blänker och transporterar ljud, om den inte var platt kunde man tro det va Gud.
quote:Hmmmmmm, inte en enda kommentar på kompressoranvändning? Det var kanske inte ett så hett ämne som jag trodde.
Jag har inge som helst generella problem med kompressorn. Kvalitetsmedvetna ljudtekniker vet nog hur man handskas med dom.
Jag har sänt närradio, det blir inget bra att vara utan den manicken. Men visst kan jag erkänna att vi säkert rätt ofta komprimerade musik lite för hårt med tanke på hifi ...
Ang. "sönderkomprimerade" skivor så undrar jag ibland vem som bestämmer att det ska bli så ??? Artisten, ljudteknikern, producenten, skivbolaget ...?
Mickel, du är en viktig fråga på spåret. Var skall musiken spelas/användas Man måste producera musiken så att den är användbar där den skall användas annars är det ju ingen nytta med det man gör alls...
Det är stor skillnad på att lyssna på musiken i våra tysta hem via högupplösta anläggningar och att sitta i en bil med bakgrundsljud eller att stå på en pub och "skval lyssna". Det kan inte vara enkelt för de som producerar och beslutar om ljudet/soundet i inspelningen att ta hänsyn till så skilda miljöer.
Ett exempel på hur illa det kan gå får man när man jämföra de olika skivorna Kent gett ut. Jag tycker väldigt bra om Kent. De gör fantastisk musik men skivorna är totalt olika och de har använt kompressorer på helt olika sätt. Du har en bra fråga där mickel, vem bestämmer över ljudmisshandeln?
Det är nog enklare för ett specialiserat bolag som Opus 3. Jan-Erik har ju en så tydlig målgrupp med väldigt tydliga krav för sitt jobb, oss.
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
Angående komprimering har jag haft mina funderingar på att göra i ordning en speciell "bilmapp" med mp3:or för bilbruk. Och köra kompression på samtliga låtar med cool edit.
quote:Hmmmmmm, inte en enda kommentar på kompressoranvändning? Det var kanske inte ett så hett ämne som jag trodde.
Faktiskt intressant att se sådant här på Opus3. Inte direkt första utrustningen som jag hade gissat på används. Men Jan-Erik vet förmodligen hur de inte skall användas.
quote:Ang. "sönderkomprimerade" skivor så undrar jag ibland vem som bestämmer att det ska bli så ??? Artisten, ljudteknikern, producenten, skivbolaget ...?
Jag sätter en slant på skivbolagen. Enda förklaringen jag ser till att nästan allt låter likadant.
quote: Angående komprimering har jag haft mina funderingar på att göra i ordning en speciell "bilmapp" med mp3:or för bilbruk. Och köra kompression på samtliga låtar med cool edit.
Det där ska vi förövrigt inte lusa ner denna tråd med. Känner sig någon manad kan du väl starta en ny tråd om detta. För mig ligger det iaf någonstans långt i framtiden, då jag har såpass mycket viktigare saker att styra med ett bra tag framåt.
Tack så mycket för en väldigt trevlig reportage! Det är inte så ofta man får inblick i den här världen. Ändå är det allra viktigaste för det slutgiltiga ljudet. Opus3 är vida känd bland världens audiofiler för sina naturtrogna inspelningar, oavsett media.