Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Lite OT men det skulle vara väldigt intressant att veta vad de menar med "aluminium-keram", om temperaturen är rätt och de hettar upp i syre-atmosfär så borde det bli Al_2O_3 vilket faktiskt är kemiska förmeln för saffir (utan föroreningar så är saffir nästan genomskinlig och mjölkvit).
Dock så ser SEM-bilden inte allt för kul ut (även om skalan är lite för grov för att kunna säga något om strukturen) så det blir nog en blandning av ren aluminum och aluminiumoxid med massor av defekter och dislokationer.
Jag tycker om saffir (använder det i jobbet) så det här gillar jag
F95toli konstaterade att det var saffir i mellanregistret. Men cad är det som är en "flickas bästa vän". I alla fall om man skall tro Marilyn Monroe när hon sjunger på sin gamla slagdänga.
Det glimmar ordentligt bakom petskyddet på Accutondiskanten
// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu // HiFiForum.nu's regler, Artikelregister
Jag tvilar på att de använt vare sig PVD eller CVD, tillväxten är absolut inte epxitaxiel och strukturen är i det närmaste amorf (med en massa hål i). Tittar man på hemsidan så påpekar de (vilket syns på på bilden) att oxideringen sker från bägge sidor. Först gissade jag på att de använt ex. sputtring och på en bärare (något i still med nickelfolie) som sedan etsats bort men det leder ju bara till tillväxt från ett håll. Dessutom är 45 mu väldigt tjockt, det tar tid att växa så tjocka skikt (normalt gör man skikt på säg 10-1000 nm med PVD och CVD).
Frågan är om de inte helt enkelt tar tunn aluminumfolie och annealar den ("hettar upp") i säg runt 7-900 grader i någon reaktiv (och syrerik) atmosfär? Följt av en slutannealing i 1400 grader som de skriver på hemsidan?
Min gissning är att man skulle kunna få bättre materialegenskaper om man växte "på riktigt" men det skulle nog bli väldigt dyrt.
Stämmer nog. Kollade på SEM-bilden nu och det är ju tydligt att den är pålagd på båda sidor och dessutom inte särskilt snyggt. Har dock inte kollat hemsidan.
Och ja, PVD och CVD används framförallt för tunna filmer, inte sådana här monstertjocklekar.
Kanske lite OT nu..?
/Gr.
Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
quote:Frågan är om de inte helt enkelt tar tunn aluminumfolie och annealar den ("hettar upp") i säg runt 7-900 grader i någon reaktiv (och syrerik) atmosfär? Följt av en slutannealing i 1400 grader som de skriver på hemsidan?
Någonstans har jag läst en artikel om tillverkningen av T&P-elementen och jag har bestämt för mig att det var så att de bakade det hela i en ugn så att det blev oxid av en förtillverkad folie.
Är det inte ett mebram som är belagt med massor av små diamanter? hitta en diamant som man kan göra ett membran i samma stycke skulle nog bli väl dyrt.
quote:Är det inte ett mebram som är belagt med massor av små diamanter? hitta en diamant som man kan göra ett membran i samma stycke skulle nog bli väl dyrt.
Det är gjort i ett stycke och det är inga diamanter som man hittar. Det är industritillverkad diamant. Dom som sitter i Eidolon Diamond och också i Mårten Design Coltrane har en ytterdiameter på 19 mm. Thiel & Partner har också 30 mm och den största diamanten som dom har är ett mellanregisterelement som har en diameter på 50 mm. Thiel & Partner har inte sålt något 50 mm diamantelement ännu, men det är nog inte helt omöjligt att vi får se en högtalare med 50 mm diamant inom en inte alltför avlägsen framtid.