HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Ino Audio
 Ino Audios högtalare är korrekta - fakta/åsikt?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 8

MatsT
Member

2454 Posts

Posted - 2005/08/05 :  22:02:55  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Efter vad jag förstått så vill inte IÖ ha någon större försäljning utan bedriver någon slags "missionsrörelse" och det tycker jag han har all rätt att göra, vi kan inte tvinga honom till att sälja mer eller att kommersialisera produkten. Att många blivit nöjda är också bra enligt mig men den här tråden handlar i grund och botten om något annat, jag vill veta grunderna för diverse påståenden om högtalarnas egenskaper. Inte mycket i faktaväg har framkommit hittills men kanske så småningom?
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2005/08/05 :  22:15:52  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
quote:
Du är kul du JN

Hur som helst så vet man inte om man ska skratta eller gråta åt detta, vilken soppa.......


Och du är bara tröttsam
Som Ayn skriver så har han besvarat den frågan minst ett par gånger på Faktiskt. Om du är intresserad så finns det en search funktion, mail och telefon fungerade ypperligt senast jag provade.

quote:
Eh... jo visst är det någon form av svar på min fråga som jag är ute efter, om det nu var mig du menade. Men jag känner inte Öhman det minsta lilla, och har lite svårt att tro han skulle svara på just en fråga om varför han inte satsar på en bred lansering av sina högtalare.


Det gör nog inte de flesta som ringer honom första gången Prova eller pröva ovanstående metod.

quote:
quote:
Däremot tänkte jag att kanske någon av er som verkar ha väldigt bra koll på dessa högtalare, och på hur Öhman tänker och arbetar, kanske skulle kunna ha någon aning om varför det ligger till så som det gör me dom här sakernaSkulle vara yttterst tveksam att uttala mig om hur någon tänker eller arbetar. Men det kanske bara är jag.
Skulle samma fråga ställas till Coltraneägare eller skulle man ta kontakt med Sladd/Alingsås/Konstruktör i stället?

quote:
JN: Öhman blev tillfrågad av PAC och epkpeng, när de tog över forumet, men han var enligt uppgift inte intresserad av att vara här.


Sorry, visste bara att han blev avstängd här ifrån en gång i tiden. Lägger inga moraliska aspekter i det.

Mvh Jonas
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/07 :  13:56:36  Show Profile Send markih a Private Message  Reply
"Blindtest kan man ju debattera hur längs om helst och om det är bra eller inte kan vi ta en annan gång.

Det jag främst reagerade på i Markih's inlägg var:

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Felen hos bägge högtalarna lär ju vara rekordsmå
--------------------------------------------------------------------------------Påstående/fakta/åsikt??"Hej Mats!

Kort svar: Jag har hört lite distsiffror, dels från Öhman, dels från andra personer. Bla var det en studio som skulle köpa in nya högtalare och mätte upp pi60 noggrannt och de var oerhört impade. (EDIT: Jag vill minnas att de mätte även på Genelec i sitt sökande.) Själv har jag dock inte mätt, men jag vet alltså två pers förutom IÖ som har bekräftat IÖ's information på några punkter. Detta får mig att lita till IÖ's egna uppgifter.
Sedan har jag sett frekvensmätningar hemma hos en kille och de var mkt fina.

Jag har även hört delar av alla de hänsyntaganden IÖ har gjort, vilket övertygar mig om att de är oerhört genomarbetade. Många områden som jag inte tidigare har hör talas om eller fäst vikt vid har beaktats och jag har förstått mening och bakgrund utifrån de kunskaper jag redan har. Kort sagt, konstruerandet har varit vettigt och mkt djupgående såvitt jag har kunnat bedöma.

Ett kul test som några studiokillar gjorde var att köra en 4 Hz ton med så hög amplitud att konen började botta och samtidigt spela musik genom högtalarna. Mellanregistret var tydligen förvånansvärt rent och distfritt, vilket enligt dem var mkt imponerande och, förmodar jag, därmed ovanligt. Betydelsen av detta är väl mkt små blandprodukter och distfrihet?


markih

Edited by - markih on 2005/08/07 14:38:41
Go to Top of Page

olof
Harry-vinnare 2004

800 Posts

Posted - 2005/08/07 :  17:44:00  Show Profile Send olof a Private Message  Reply
Har man inte genomfört nått form av test utomhus där en massa initierade personer har bedömt naturtrogenhet på något som kryptiskt kallas "tryffelskala" och där kommit fram till att hans alster var korrekta återgivare?
Go to Top of Page

MatsT
Member

2454 Posts

Posted - 2005/08/08 :  21:14:36  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Problemet för mig som vill veta fakta i det här ämnet är att alla uppgifter är andrahandsuppgifter och oftast med tillverkaren som ursprung. Hade jag varit intresserad av att få fakta om något annat företags produkter och hela tiden bara matats med uppgifter ur reklambladen och från personer som hört alstren eller har någon kompis som hört dem hade jag också varit lite skeptisk till riktigheten. Jag ifrågasätter härmed inte vare sig tillverkare eller budbärare vad gäller ärlighet eller kunskaper men nog hade det varit trevligt med lite oberoende tester och omdömen också?!

En kraftig 4Hz-ton samtidigt som musik spelas kan användas för att avslöja olinjäritet vid stora konutslag men här har vi bara någon som hört talas om låga siffror igen...

Det hade varit intressant att se mätningarna som studion gjorde eller någon enda mätning gjord av någon på forumet. En fyrkant, ett impulssvar eller bara en frekvenskurva i närfält eller med "gating". Gärna en närfältsmätning i basreflexporten!

Anledningen till att jag skulle vilja få lite fakta om högtalarna är att en del uttalanden om deras förmåga verkar trotsa naturlagarna och jag är starkt troende när det gäller fysikaliska principer.
Go to Top of Page

olof
Harry-vinnare 2004

800 Posts

Posted - 2005/08/08 :  21:59:25  Show Profile Send olof a Private Message  Reply
anledningen till att du troligtvis inte kommer att få så många tester är att Ino är en hobbyverksamhet(om än seriös). Eftersom skalan är så liten är det förhållandevis få som har fått höra dem och ännu färre som mätt på dem antar jag(förutom LTS:are). Vad det gäller naturlagarna så berättade Ingvar för mig att många(??) av alla marknadens högtalare inte presterar mer än kanske 70% av vad naturlagarna tillåter(samtalet gällde små högtalare och bas) pga (som jag förstod det) olyckliga kompromisser.
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2005/08/08 :  22:11:09  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
MatsT: Prata med Johan Lindroos eller Morello på Faktiskt. Vad jag vet så har Morello mätt det mesta
/Jonas
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2005/08/08 :  22:14:56  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
Annars är det väl Öhman du får ta kontakt med om du tycker att det trotsar naturlagarna. Inte vidare opartisk givetvis, men det är ändå han som bör/kan förklara/svara på dina frågor.
/Jonas
Go to Top of Page

MatsT
Member

2454 Posts

Posted - 2005/08/08 :  22:32:39  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Att det inte är så lätt att få fram fakta har jag förstått redan men kanske så småningom.

Beträffande förklaringar från IÖ så har jag läst en del och ibland har han enligt mig en tendens att tänja lite på det som kan anses vara absolut sant. Inte så att han direkt ljuger men om man t.ex bara uppger max ljudtryck vid avstämingsfrekvensen för basreflexporten så ger det kanske inte ett helt rättvisande intryck. Andra tillverkare är inte bättre i sina reklamblad men dessa reklamblad citeras inte lika ofta i tron att de skulle vara absolut korrekta eller rättvisande.
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2005/08/08 :  23:09:41  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
quote:
Beträffande förklaringar från IÖ så har jag läst en del och ibland har han enligt mig en tendens att tänja lite på det som kan anses vara absolut sant. Inte så att han direkt ljuger men om man t.ex bara uppger max ljudtryck vid avstämingsfrekvensen för basreflexporten så ger det kanske inte ett helt rättvisande intryck. Andra tillverkare är inte bättre i sina reklamblad men dessa reklamblad citeras inte lika ofta i tron att de skulle vara absolut korrekta eller rättvisande.


Varför går du inte in och tar dom diskussionerna med IÖ? Här får ju dina påståenden stå obesvarade. Finns det tveksamheter så är det väl rätt och riktigt att ta dom med upphovsmannen. Det är nog få här som kan bekräfta eller dementera dina eller IÖ´s siffror. Det skapar bara fler spekulationer, men det kanske var avsikten?
/Jonas
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/11 :  13:36:09  Show Profile Send markih a Private Message  Reply
Mats!

Kort svar (för ögonblicket): 4 Hz tonen med överlagrad musik avslöjar eftervad jag förstått inte bara olinjäriteter vid stora konutslag utan även hur mkt blandprodukter som uppstår i konuppbrytningar, upphängning och magnetsystem.

Naturlagarna tycker jag att IÖ verkligen refererar till, men visst, vissa siffror kan lätt missförstås eller övertolkas för den som inte är tillräckligt insatt. Tycker ändå att IÖ på någr punkter avdramatiserar betydelsen av tex faslinjäritet, trots att han högtalare uppvisat mkt fina prestanda. Dock är ju ljudtrycket vid porten bara en siffra, men för tex pi60s+bastöd anges min ljudtrycksförmåga mellan 20-20khz. För alla andra modeller anges min ljudtrycksfmåga över ca 100hz.
Men visst, på nåt område, beskrivning av pZ, kan jag hålla med att det är lite luddigt.

markih

Edited by - markih on 2005/08/11 13:44:02
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/08/11 :  14:44:26  Show Profile Send gromit a Private Message  Reply
Jag har sett oberoende mätningar på pi60s utförda av ett annat högtalarfabrikat. Såväl elementen för sig var uppmätta som högtalaren som helhet. De mätningar som jag såg gällde frekvensgång och distorsion.

Elementen var för sig såg kanske inte så enastående ut men resultatet! Elementen är uppenbarligen konstruerade exakt för sin applikation och fungerar extremt bra där. I en annan låda eller med ett annat filter skulle de kanske inte alls leverera så enastående resultat.

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

Nicks
Member

1941 Posts

Posted - 2005/09/04 :  18:09:54  Show Profile Send Nicks a Private Message  Reply
"Jag har sett, hört, läst osv..."

Sluta med andrahandsuppgifter. Visa fakta.

Mina 2 cent.

MVH

Nicks

Hihi. :)
Go to Top of Page

ninja
Member

2476 Posts

Posted - 2005/09/04 :  20:35:32  Show Profile Send ninja a Private Message  Reply
quote:

Nicks Posted - 2005/09/04 : 18:09:54 "Jag har sett, hört, läst osv..."

Sluta med andrahandsuppgifter. Visa fakta.

Mina 2 cent.

MVH

NicksNicks, notera att gromit ÄGER ett par Ino's högtalare


Made in SFRJ!
First they came;
HD 60 fps
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7767 Posts

Posted - 2005/09/04 :  20:46:48  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message  Reply
De där oberoede mätningarna, var hittar jag de.

Tvivlar inte på att INOhögisarna är bra, men jag vill helst själv avgöra
om de uppfyller mina krav på ljudåtergivnibg.

Är numera säljare av
biostimulerande grejor.....

Är lagliga grejor.......

HiFiForum.nu det kloka forumet.


Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:02:58  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply
quote:
Nicks, notera att gromit ÄGER ett par Ino's högtalaregör det att dom "oberoende mätningarna" blir sk "ej andrahansuppgifter"?

Menar för han äger ino själv?


Blev bara nyfiken här vad som räknas såsom egen erfarenhet eller andrahandsinfo...


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:04:55  Show Profile Send gromit a Private Message  Reply
Nicks:
quote:
"Jag har sett, hört, läst osv..."

Sluta med andrahandsuppgifter. Visa fakta.


Att jag har tagit del av de mätningar som gjorts är fakta. Sedan redogör jag för mätresultaten här. Vad förväntar du dig mer? Att jag själv skulle gjort mätningarna och publicerat resultaten? Tyvärr har jag inte utrustning för detta, så något sådant kan jag inte stå till tjänst med.

Per-G Jeppsson:
quote:
De där oberoede mätningarna, var hittar jag de.

Tvivlar inte på att INOhögisarna är bra, men jag vill helst själv avgöra om de uppfyller mina krav på ljudåtergivnibg.


De är inte publicerade. Jag tror inte att ett konkurrerande företag skulle vilja presentera de mätningarna...

Om de uppfyller dina krav tycker jag inte du ska avgöra baserat på mätningar utan se istället till att lyssna på dem.

När jag tänker efter så var lilla piP uppmätt också. Imponerande resultat för att vara så pass billig!

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:17:10  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply


Ja pip ÄR imponerande om rum gör dom rätt. det är ett faktum

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Nicks
Member

1941 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:33:42  Show Profile Send Nicks a Private Message  Reply
Oj vilken reaktion där blev!
om jag säger såhär då.

"Jag äger ett par cerwin vega högtalare. Dom mäter spikrakt 20-20.000Hz +-1dB. Den mätningen har jag tagit del av."

Om jag sedan inte presenterar mätningen med komplett info om hur mätningen gått tillväga, mätutrustning med mera osv... hur trovärdigt är mitt uttalande då? Argument måste backas upp med bevis. Annars blir argumentet spetslöst.

Förstår ni hur jag menar?

Därför säger jag, presentera fakta. inte andrahandsuppgifter.

Obs, inget illa sagt om dina högtalare Gromit, dom låter säkert mumma!

MVH

Nicks

Hihi. :)
Go to Top of Page

MatsT
Member

2454 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:39:08  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Det går lite trögt med att få fram bevis här.

Här är ett par citat från Ino Audios produktblad:
quote:
De kan förvisso briljera på databladet som inga andra högtalare – det är helt korrekt att beskriva pi60 som en extremt våg-formstrogen, bredbandig, tonkurvelinjär och lågdistorderande högtalare, men – det säger ändå väldigt lite om högtalarna.

quote:
Alla Ino™ Audios högtalare har en exceptionellt god fashomogenitet, jag känner inte till några som är bättre, eller ens i närheten av lika bra.
I pi60 med släktingar är dessutom återgivningen vågformskorrekt. De ljud som når dina öron när du lyssnar via pi60-släktingar, har samma vågformer som de hade vid inspelningstillfället – förutsatt att inspelningen är god vill säga.Som synes är det inga små ord som används vid beskrivningen och då kanske det inte är så underligt att en del av oss undrar hur sant detta är?

Om ovanstående är sant så skall högtalarna kunna reproducera en fyrkantvåg på ett bra sätt och även impulssvaret borde vara mycket bra. Det finns säkert en del här som har Ino-högtalare och mätutrustning så det är fritt fram att bevisa ovanstående...
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/09/04 :  21:59:34  Show Profile Send gromit a Private Message  Reply
quote:
Därför säger jag, presentera fakta. inte andrahandsuppgifter.


Ok, jag är med på vad du menar. Typ: Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.

Konstruktören vill inte gärna lämna ut och publicera mätningar utan vidare. Jag har en känsla av att han gärna vill förklara vad det är man ser på dem. Det kan väl inte vara fel?

Om man är intresserad av högtalarna så kan man ställa alla frågor till konstruktören (som dessutom har ansökt om medlemsskap här på forumet nu).

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page

EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast

3863 Posts

Posted - 2005/09/04 :  22:37:31  Show Profile Send EAR a Private Message  Reply
Någon som vet hur gammal IÖ är

Nostalgi är kul och rören glöder
Och en vevis är aldrig fel
Go to Top of Page

olof
Harry-vinnare 2004

800 Posts

Posted - 2005/09/04 :  22:55:07  Show Profile Send olof a Private Message  Reply
jag gissar att han är född på 50-talet (vad det nu har med saken att göra)

Edited by - olof on 2005/09/04 22:56:14
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/09/05 :  05:02:50  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
EAR:

Svaret finns här:
http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5937

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast

3863 Posts

Posted - 2005/09/05 :  05:42:10  Show Profile Send EAR a Private Message  Reply
Olof det är nämligen så här att jag reagerade på detta citatet från IÖ:Du måste minnas att du rackat ned på en konstruktion som funnit i 27 år, och som troligen kommer att finnas lika länge till, tämligen oförändrad.

Din kritik är därför fasansfull eftersom jag bara kan unkomma den genom att ändra/förstöra högtalarnas konstruktion!

Så länge jag låter högtalarna spela vidare med de nuvarande kvaliteterna bevarade, kommer din kritik att kunna uppfattas som "fortsatt sann".

Men jag kommer inte ändra någonting för att högtalarna baserat på de aspekter du kritiserar, för kritiken är FEL. Jag tror ingen ifrågasätter att jag känner högtalarna tusenfalt bättre än du. Jag har använt dem i snart 30 år, och jag har hört dem i säkert 500 olika rum.
Jag har genom åren gjort detaljjusteringar med avseende på ljudbildens projektion bara för att få den exakt rätt, jag har putsat på precision och upplösning såväl som dess skala.
Det känns som att jag har arbetat först med de stora proportionerna, sedan den inre geometrin, sadan tagi ned restfelen under lupp och till sist under mikroskop! Allt detta för att sedan få läsa av dig, att de fel som finns är tusenfallt större.
Jag påstår, att det du skriver har ingenting med återgivning att göra - det bara jämförelser mot dina förväntningar. Och dessutom bara från ett litet fåtal inspelningar. Du borde göra dig av med förväntningarna. Annars kommer du aldrig att kunna bedöma något system ens i närheten av rättvist.Slut citat

Konstruktionen har funnits i 27 år(nästan 30 år på ett annat ställe i stycket.Mao ord gjordes högtalaren när han var mellan 13 och 16 år
Hmmm intressant

Nostalgi är kul och rören glöder
Och en vevis är aldrig fel
Go to Top of Page
Page: of 8  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000