HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Ino Audio
 Ino Audios högtalare är korrekta - fakta/åsikt?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 8

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2005/03/07 :  20:58:09  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message  Reply
När jag lyssnade på ett par pIP så tyckte jag att de bjöd på en väldigt bra återgivning. Neutral klang och fin ljudbild i bredd och en bas som är ovanligt fyllig för så små högtalare. (exemplaret var inte ens inspelat och hade inte heller rätt stativ). Jag tyckte inte den gjorde bort sig på någon parameter, möjligen var ljudbilden lite låg men det kan ju ha berott på fel stativ. Självfallet har den inte "släggan" i basen men vilka stativare har det? Den bas som finns är däremot snabb och djup. Diskanten behaglig och en bra tonbalans.

Vill man ha en högtalare som är ännu bättre tror jag att det kostar en bra slant (+15000-20000?).

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/03/11 :  17:42:48  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Ledsen att jag väcker den här tråden till liv igen!

Ett uttalande i tråden om hur många som hört Ino's alster gjorde det "nödvändigt".

Markih som jag uppfattar som mycket saklig och rak i debatterna råkade göra ett uttalande av just den typen som jag reagerat på. Det gäller Pi60 och Pi60s.

quote:
Det är svårt med jämförelser när man inte har lyssnat blint på dem sida vid sida på exakt samma position. Felen hos bägge högtalarna lär ju vara rekordsmå och de utgår från samma kravspec, vilket gör det lite extra svårt. Därav nödvändigheten med exakt samma förutsättningar.


Vilken grund finns för ett sådant påstående?

Jag vet att det är lätt att uttrycka sig på det viset och jag har nog också gjort det ett antal gånger men kanske borde vi vakta vår "tunga" en aning.

De som hört Ino's alster har så vitt jag vet inte gjort några blindtester mot andra högtalare, kanske är det så att de låter bra i era öron för att någon med stort vetande påstår det?
Go to Top of Page

Baltazar
Member

887 Posts

Posted - 2005/03/11 :  17:59:39  Show Profile Send Baltazar a Private Message  Reply
Vad ksulle syftet med blindtestet vara? Att påvisa att ljudskillnader föreligger eller att bara avgölra vilket ljud som föredras?

piP har väl varit med nåt blindtest där ett gäng högtalare testades under en längre tid(en helg tror jag) Har för mig att lägsta pris för högtalarna var satt till 20k men piP smögs med ändå. I det testet var de tydligen en av favoriterna.
Detta har jag fått berättat för mig och jag garderar mig för faktafel pga sviktande minne

Mvh / Christian


Ps. Jag köpte mina piP olyssnade och med relativt skeptisk intällning till dessa burkar. De lät jättebra första gången ändå. Var nog placebo eller nocebon som spökade
Visserligen hade jag bara ett par Quad12L att jämföra mina oinspelade piP med...


Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:02:12  Show Profile Send Magnuz a Private Message  Reply
Det är i och för sig alltid svårt med jämförelser som inte gjorts blint och sida vid sida, särskilt när det gäller högtalare eftersom de påverkas av rummet i så hög grad. Jag förstår inte riktigt vad som skulle vara fel med uttalandet ovan.
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:05:13  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Det "brukar" framställas att blindtester är den enda metoden som gör det möjligt att objektivt värdera. Inte min uppfattning men det är inte den som debatteras heller...
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:21:20  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply
och jag personligen fattar inte att man KAN göra en test med två högtalar sida vid sida och få ett resultat som är värt namnet ens.... Då jag ställer in högtalare så är 1mm ett stort mått.. så då en högtalar skulle stå "sida vid sida" så finner jag det helt befängt att kunna säga nåt alls under dessa förhållanden...

Lite mer ger nog en längre tids utprovning i sin hemmiljö med sina saker man har. då kan man tweeka in grejorna mer exakt och sedan byta om samt en liknande prosedur igen...

Men Inos högtalare kanske är dom i världen som inte kräver så mycket av lyssnaren så denna lilla sak är av ringa betydelse...?

Läste ju Inosar är kännsliga som alla andra för plasering osv.. samt tappade på exakt samma sätt som andra osv.. Så därav finner jag att dom torde ha samma krav för korekt avlyssning som också innebär dom INTE står " sida vid sida" med NÅGON annan högis.....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:22:22  Show Profile Send marens a Private Message  Reply
MatsT: Kort sagt. Jag tycker det är klart befogat att blindtesta när det gäller små skillnader, därför tycker jag inte alls det markih skrev var konstigt. Man måste alltid ta hänsyn till sammanhanget.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:32:29  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply
hur sjutton skulle man kunna blindtesta en högtalare.. Tala om hur är du snäll....... skulle vara rent skoj att se denna flörklaring.. Men snälla du.. sänd nu inte en länk till en guru eller så. utan en enkel kort beskrivning.. Jag fattar faktiskt inte hur man skulle kunna göra en sådan bt test.. inte med mina krav jag har av uppställning osv innan jag ens anser man får ut ljud och inte bara toner i olika tonarter.....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:41:28  Show Profile Send marens a Private Message  Reply
mayro: Om du ställer högtalarna bredvid varandra bakom ett skynke så kommer du alltid att höra skillnad mellan dem (eftersom de står på olika ställen). Det knepiga blir sedan att identifiera vilken som är pi60 och vilken som är pi60s bara genom att använda hörseln.

"Neeeej, det är oomöjligt det gåååår inte att göra på det sättet!!! Det blir feeeeeel! Det säger iiiingentiiing!"
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:53:35  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Blindtest kan man ju debattera hur längs om helst och om det är bra eller inte kan vi ta en annan gång.

Det jag främst reagerade på i Markih's inlägg var:
quote:
Felen hos bägge högtalarna lär ju vara rekordsmå


Påstående/fakta/åsikt??
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/03/11 :  18:58:07  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
OK, bara lite om blindtest då...

Det går att göra blindtest på högtalare men de skall stå i samma position (exakt!) och man kan således inte göra blint AB-test. Om det skall vara någon vits så förutsätter det också att högtalarna är konstruerade för att stå på samma sätt (exakt!).

Jag är för övrigt inte motståndare till blindtest, däremot har jag en hel del åsikter om AB-test som får anstå till en annan gång.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/11 :  19:54:52  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply
jag skall inte förstöra tråden med tjafs. men en fråga bara... Jag har inte under alla mina år träffat på en enda högtalare som kan ställas på eksakt plats som en annan.

Samt helt olika kan inte ens stå på samma söätt i samma rum. menar samma vägg osv..

Samt att olika högtalare passar eller behöver olika elektronik osv.. En som låter superkasst med den ena stärkaren kan bli underbara med den andra osv...... Så hur skall man kunna?? det blir för mitt huvud för svår matte just nu.....

Men som sagt. Ska inte förstöra tråden. så förlåt OT...
MVH
Tobbe

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/03/11 :  21:01:41  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Mayro och jag har nog liknande erfarenheter av hur olika högtalare och annat kan låta i olika miljöer och situationer. Hur man kopplar ihop allt har också betydelse för slutresultatet och min tes som jag driver i den här tråden ansluter egentligen till det här synsättet.

Bedömning av högtalare i hemmiljö kan aldrig bli något annat än en åsikt om hur den högtalaren förmår återge musik i just det rummet. När högtalarna som är de enheterna i avspelningskedjan som gör störst skillnad på slutresultatet är så svåra att bedöma blir s.k objektiv testning av övriga enheter i kedjan rätt överflödig (men kanske ändå lite intressant). Det är slutresultatet som räknas och hur stort utbyte man har av att lyssna på musik i den sammansatta anläggningen som till slut borde (enligt mig) avgöra, inte hur bra en enskild del av systemet presterar i en test som utförts av någon på ett svårbedömt sätt.

För mig är det ointressant om någon del av kedjan färgar på något sätt om slutresultatet är sådant att man får en upplevelse av verklig realism i ljudet. Det är svårt att kortfattat beskriva vad det är man lyssnar efter men de med erfarenhet förstår säkert utmärkt vad jag menar.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/03/12 :  02:50:38  Show Profile Send Bravo a Private Message  Reply
quote:
Bedömning av högtalare i hemmiljö kan aldrig bli något annat än en åsikt om hur den högtalaren förmår återge musik i just det rummet. När högtalarna som är de enheterna i avspelningskedjan som gör störst skillnad på slutresultatet är så svåra att bedöma blir s.k objektiv testning av övriga enheter i kedjan rätt överflödig (men kanske ändå lite intressant). Det är slutresultatet som räknas och hur stort utbyte man har av att lyssna på musik i den sammansatta anläggningen som till slut borde (enligt mig) avgöra, inte hur bra en enskild del av systemet presterar i en test som utförts av någon på ett svårbedömt sätt.


AMEN

Kan väl inte nog instämma i ovanstående korta och kärnfulla inlägg.
Enda felet skulle väl vara att jag inte skrev det själv.
Väl talat "MatsT"!

Bravo
Go to Top of Page

esl
Upptäckare! Mästar-Harry 2007, 200.000-klubben

2578 Posts

Posted - 2005/03/12 :  15:31:23  Show Profile Send esl a Private Message  Reply
Håller med, men vill utvidga området huruvida man kan bedömma högtalare.
Tycker att man kan höra en hel del parametrar hos en högtalare oftast då färgningar. När man kommer till rumsåtergivning och mer subtila detaljare så är det som MatsT säger ovan.

Eftersom tråden handlar om mycket genomarbetade högtalare så blir det ÄN viktigare med placering, rummet, samt lyssningstid!
Jag menar att tiden man lever med en anläggning är väldigt viktig för att bedömma högtalarna (för all del övriga komponenter också).
Med andra ord! Lyssna mycket, speciellt på bra högtalare!
/esl


Innovare necesse est.
Det är ännu häftigare utan baffel.
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/08/05 :  18:32:06  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
En rätt tråkig efterdebatt beträffande Mayros synpunkter på Ino Audio (som var positiva!) aktualiserar denna tråden igen. Här är först ett citat (Öhman himself) från tråden jag hänvisar till nedan:

quote:
Du måste minnas att du rackat ned på en konstruktion som funnit i 27 år, och som troligen kommer att finnas lika länge till, tämligen oförändrad.

Din kritik är därför fasansfull eftersom jag bara kan unkomma den genom att ändra/förstöra högtalarnas konstruktion!

Så länge jag låter högtalarna spela vidare med de nuvarande kvaliteterna bevarade, kommer din kritik att kunna uppfattas som "fortsatt sann".

Men jag kommer inte ändra någonting för att högtalarna baserat på de aspekter du kritiserar, för kritiken är FEL. Jag tror ingen ifrågasätter att jag känner högtalarna tusenfalt bättre än du. Jag har använt dem i snart 30 år, och jag har hört dem i säkert 500 olika rum.
Jag har genom åren gjort detaljjusteringar med avseende på ljudbildens projektion bara för att få den exakt rätt, jag har putsat på precision och upplösning såväl som dess skala.
Det känns som att jag har arbetat först med de stora proportionerna, sedan den inre geometrin, sadan tagi ned restfelen under lupp och till sist under mikroskop! Allt detta för att sedan få läsa av dig, att de fel som finns är tusenfallt större.
Jag påstår, att det du skriver har ingenting med återgivning att göra - det bara jämförelser mot dina förväntningar. Och dessutom bara från ett litet fåtal inspelningar. Du borde göra dig av med förväntningarna. Annars kommer du aldrig att kunna bedöma något system ens i närheten av rättvist.


Tråden finns här:
http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7158&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=f820b9843ca4205c2f8cadd2e0dad677

Öhman grundar sina påståenden på något som absolut inte kan sägas vara fakta utan bara åsikter på hur inspelad signal skall återskapas i rummet. Att ta kritik från Mayro på detta sättet verkar egendomligt för mig. Om Mayro tyckte att min anläggning lät fel skulle jag kanske tycka att det vore trist men det är ju bara Mayros åsikt, Öhman tycks tro att det som Mayro skriver skulle kunna uppfattas som en sanning. Hela den här tråden handlar i grund och botten om detta, det finns enligt mig ingen entydig sanning när det gäller högtalaråtergivning i rum. Alla högtalare är kompromisser, även Ino Audio. Kompromissen kan vara väl avvägd och jag har ingen anledning att tro något annat än att det låter bra i IÖ's källare men att det skulle vara perfekt kan jag direkt avfärda som rent nonsens!

Det finns kanske ingen större anledning att debattera detta vidare, det är upp till var och en att tolka det jag skriver och det som IÖ skrivit på annat forum. Vi kan av naturliga skäl inte debattera direkt och därför blir det bara detta inlägget från mig rörande den just nu aktuella debatten.

Jag har redan i inledningen gjort klart att jag inte är ute efter att skriva ned någon eller något, jag tycker bara att om man påstår att något är sant så kan man eventuellt försöka förklara varför också...
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:00:19  Show Profile Send Blue a Private Message  Reply
En annan sak, som fortsätter att fascinera mig är följande: Om nu Öhmans högtalare är så fantastiska (obs, jag säger varken bu eller bä, har inte ens själv lyssnat på dom), varför försöker han då inte göra lite rejäl business på dom?

Om det är så att tex Pip "spöar" alla andra stativare på marknaden oavsett pris (vilket jag har förstått är mångas åsikt), så borde man ju kunna sälja dom färdigmonterade och fina för, säg åtminstone 25.000? Lite marknadsföring skulle förstås krävas för att nå fler än folket som hänger på forumen, men med tanke på hur mycket högtalarna av allt att döma borde sälja över hela världen när dom väl är ute bör det ju inte vara något problem. Eller?

Min slutsats är att antingen är Öhman inte särskilt intresserad av att tjäna pengar, eller så anser han, av någon anledning, att hans högtalare inte skulle tilltala den breda massan av hifiköpare.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:04:11  Show Profile Send Sanoj a Private Message  Reply
Befinner Ni er inte på fel plats på Forumet
Så vitt jag vet finns det en Ino-avdelning...

// Jonas


Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

pak
Member

1572 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:06:10  Show Profile Send pak a Private Message  Reply
jag tycker att de flesta högtalarprodusenter hävdar i princip samma sak-dvs att just de är de bästa.
edit:var tänkt att påpeka detta jag med.

-----------OBS------------
Inte att förväxlas med den andra med nästan samma namn!

Edited by - pak on 2005/08/05 20:07:45
Go to Top of Page

Jonas Nilsson
Semester på egen begäran

1032 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:09:09  Show Profile Send Jonas Nilsson a Private Message  Reply
Vore det inte enklare att ringa eller maila Öhman då han är avstängd från detta forumet?
Tror det är få, om någon, som kan svara på dina frågor förutom han själv.
Men det kanske inte var dit du ville komma med detta inlägg?
/Jonas
Go to Top of Page

FBK
200.000-klubben

7296 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:29:05  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
quote:
Vore det inte enklare att ringa eller maila Öhman då han är avstängd från detta forumet?
Tror det är få, om någon, som kan svara på dina frågor förutom han själv.
Men det kanske inte var dit du ville komma med detta inlägg?

Du är kul du JN

Hur som helst så vet man inte om man ska skratta eller gråta åt detta, vilken soppa.......

Mvh Per
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:32:30  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Flyttar tråden till Ino-forumet.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:48:29  Show Profile Send Blue a Private Message  Reply
Jonas Nilsson: "Vore det inte enklare att ringa eller maila Öhman då han är avstängd från detta forumet?
Tror det är få, om någon, som kan svara på dina frågor förutom han själv.
Men det kanske inte var dit du ville komma med detta inlägg?"

Eh... jo visst är det någon form av svar på min fråga som jag är ute efter, om det nu var mig du menade. Men jag känner inte Öhman det minsta lilla, och har lite svårt att tro han skulle svara på just en fråga om varför han inte satsar på en bred lansering av sina högtalare.

Däremot tänkte jag att kanske någon av er som verkar ha väldigt bra koll på dessa högtalare, och på hur Öhman tänker och arbetar, kanske skulle kunna ha någon aning om varför det ligger till så som det gör me dom här sakerna.

Men det är kanske ingen som vet?

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2005/08/05 :  20:59:35  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message  Reply
quote:
Vore det inte enklare att ringa eller maila Öhman då han är avstängd från detta forumet?


JN: Öhman blev tillfrågad av PAC och epkpeng, när de tog över forumet, men han var enligt uppgift inte intresserad av att vara här.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Ayn
Member

2799 Posts

Posted - 2005/08/05 :  21:41:32  Show Profile Send Ayn a Private Message  Reply
quote:
Men jag känner inte Öhman det minsta lilla, och har lite svårt att tro han skulle svara på just en fråga om varför han inte satsar på en bred lansering av sina högtalare.


Jag har sett Öhman besvara den frågan förut (möjligen till och med flera gånger), och svaret har varit att han helt enkelt inte är intresserad att bedriva sin verksamhet i större skala än den nuvarande.

Senaste skiva som jag fastnat för: Mr Mister - Pull. PM:a mig gärna med fler tips!
Go to Top of Page
Page: of 8  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000