HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Ino Audio
 Ino Audios högtalare är korrekta - fakta/åsikt?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
MatsT Posted - 2005/03/04 : 21:05:19
Eftersom tråden om Öhman-liknande högtalare är stängd och den i en annan tråd kallades för "förtalstråden om Öhman" så öppnar jag en ny tråd. Det vore ofint att börja argumentera i tråden om Pioneer 668.

Jag anser inte att det generellt var fråga om förtal av IÖ! I vissa inlägg låg det kanske på gränsen och det vill jag inte se i den här tråden men frågan gällde något som är principiellt mycket intressant.

De som ibland kallas LTS-falangen (vilket sannolikt är ett något felaktigt uttryck men i brist på bättre får det duga) slänger sig ofta in i allehanda diskussioner och avkräver av andra bevis för att det de hör är sant. När vi då i samband med att någon skrev att Ino Audios högtalare måste vara det som gäller om man eftersträvar korrekt återgivning helt enkelt frågade om lite fakta runt detta påstående så blev det lite liv men inga fakta.

Mitt påstående är att de som tycker att Ino Audios högtalare är mer korrekta än andra inte har grund för ett sådant påstående. Jag är på intet vis ute efter att "göra ned" högtalarna, de som tycker att de är bra har all rätt att tycka så men jag vill göra klart att det är just det de gör. De tycker att högtalarna är bra, det är en åsikt och inte fakta. Om någon kan visa på fakta så vore det intressant.

Om man då drar den här slutsatsen lite längre så kommer man till slut fram till att det inte går att objektivt testa några enheter så länge de skall användas tillsammans med högtalare där ingen referens för vad som är korrekt finns. En apparat som vid ett "objektivt" test fungerar bra kan nämligen fungera bättre med en viss högtalare än en annan apparat som vid samma test visats vara sämre.

Avslutningsvis så är det väl bäst att tillägga att jag inte har något emot vare sig IÖ eller LTS men däremot länge irriterat mig på "svansen" som ständigt misstolkar vad IÖ och LTS egentligen gjort och vill "skriva andra på näsan". Jag uppskattar tvärtom personer som IÖ och deras engagemang, jag tycker att mycket av det han skrivit är både intressant och underhållande. Jag håller inte alltid med men jag respekterar att han har andra åsikter.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
FBK Posted - 2020/12/22 : 15:53:04
quote:
Ino Audios högtalare är korrekta - fakta/åsikt?

Det är en åsikt! Och det finns säkerligen fler högtalare som har en mer korrekt återgivning, vad det nu egentligen är.
to_apeiron Posted - 2012/01/31 : 02:51:37
Claes ovan noterar något som även slagit mig, beträffande produkter som säljs under namnet Guru i England. Som smör i solsken.

Hi-Fi World har hygglig urskiljningsförmåga, tycker jag. Såhär skriver man om Guru QM-10P i Oktober 2010: "Quirky but adorable standmounters that are way off the pace in respect of detail and power, but amazingly capable at playing a tune and pulling you in to the music." (Jag saxar ur deras "World Standards" lista, produkten uppges lanserad 2007 och som listpris ges GBP 1595.)

Kan det vara så du avsåg med Boogie-faktor? Huvudet på spiken i så fall.

Ingen annan som slagits av att konstruktören är en man med lekfullhet och självironi? Gissa varför dom kallas 'guru'? IÖ har setts iförd vit rock med räknestickan i bröstfickan, tror jag, på en eller annan ljudmässa. Studentikos humor kanske, men humor!

Jag har pratat med honom vid ett långvarigt besök en gång, då jag köpte ett par studiomonitorer, och på telefon då och då. Högtalarna sålde jag efter några år av snubblande över dom förbannade EKK-kablarna. Jag saknar deras musikalitet ibland.

Detta var fakta. Men alla relevanta fakta i en viss kontext måste ju tolkas för att ha vetenskapligt värde. Det vet förstås också trådens skapare. Vilken variabel som helst kan mätas på lämpligt sätt, när man väl bestämt att den är relevant. Högtalarkonstruktörer är säkert ganska överens om att vissa variabler är mera relevanta än andra. Här kunde man vara benägen att tala om "korrekt" och inte, kanske, beträffande ljudåtergivning hos högtalare.

Men paradigm-skiften förekommer naturligtvis, exv rörande betydelsen av mätningar i eko-fria rum hos radiotjänst. Eller tanken på att spela med rummet. Eller försöka vara korrekt utan avseende på rummet, eftersom rum är så olika.

När Sokrates är på gott humör smakar honom vinet sött. När han är på dåligt, är det surt. Bortseende från upprepade experiment inom psyko-akustik är sammansatta upplevelser av musik svåra att reducera på ett bra sätt. Svårt att förstå då, varför detta att korrekt peka ut saker vid blind-test skulle vara ett lämpligt mått på någonting meningsfullt alls.

Men det är ju ett väldigt uselt argument för att avstå från räknestickor (eller snarare avancerade data-program) eller sinuskurvor.

Utan hyfsade räkne-nissar blir det inte några komplexa musik-upplevelser att tala om!
widescreen4 Posted - 2010/03/05 : 13:19:36
Jag förutsätter att båda/alla läger har fel av den enkla anledningen av ren okunskap.
I andra hobbys går det att bevisa/motbevisa sin sak utan större problem.

Här kan vi bara lyssna.

Dock verkar det som ett gäng imbeciller fått för sig att det som egentligen är en källa till vår njutning skall poängsättas som någon form av tävling? Jag anser att ni alla har fel och sätter på en kopp kaffe och lägger en skiva i släden.

Peejs 'n löve baby!
-AG- Posted - 2010/03/05 : 11:48:34
quote:
http://user.faktiskt.se/audix/hifi/ingvar/page1.pdfOk. I artikeln "Öhmans saga" i elektronikvärlden kan man alltså få ut följande: Ingvar var alltså cellist i en symfoniorkester i sina tidiga tonår, gick på ett cocktailparty i mitten av sin tonårstid och diskuterade hörselforskning med en läkare, och startade ett forskningsinstitut i sina sena tonår?
Sentec Posted - 2010/01/24 : 12:42:02
Alltid några bra saker saxade ur olika "reviews"...ok rent reklammässigt urval men alltid något.
http://guruproaudio.com/category/reviews-and-quotes/
Sedan går det ju alltid att söka vidare från dessa för att få hela.

Tycker mig "minnas" att testerna utförs utan att högtalarna ställs som de ska osv ...men det drabbar ju alla...som vanligt när testerna ska vara neutrala. Provlyssning på "naturlig musik" är bra för de som lyssnar på denna kvalitativa genre, detta för att alla parametrar inte är mätbara...ännu. Elektronisk funkar bättre med mätningar då ingen vet hur det ska låta

Förresten vem köper högtalare utan provlyssning. Mätning och lyssning lever väl i symbios inför köp men visst skulle jag kunna köpa utan att kollat ett testresultat fast knappast tvärtom.

Eller då jag känner att ljudet "slår mig med häpnad" i naturlighet så skiter jag blankt i testresultatet....öhh...nästan

Claes_Ireland Posted - 2010/01/23 : 18:52:20
Jag tycker att det är lite roligt att gurus högtalare, qm10, det ska ju vara en pip i annan form bara, mer kommersiell, får betyget att den inte är särskilt korrekt utan mer har boogiefaktor och är kul att lyssna på, i de två testerna jag läst.
Jag har inte lyssnat på ino alls, men svansens beteende gör att jag håller mig borta, men lite sugen på att lyssna på ett par pi60 är jag nog ändå får jag erkänna. Ingvar som person verkar ha mycket integritet, dock verkar hans sociala kompetens inte helt vara på topp.
Dan Brickman Posted - 2010/01/23 : 16:19:52
Högtalarna är bra som sagt. Jag har hört både Pip och Pi60 flera gånger.

Framförallt Pip imponerar med fin basåtergivning trots att dom är ganska små.

Däremot är det min helt subjektiva uppfattning (ej blindtestat eller mätt)att IÖ själv är en kille som är fylld av sig själv och känner sig ofta förföljd av folk som "vill honom illa". Han själv kan vara oerhört bitsk i debatten själv.

Men: Det går inte att ta ifrån honom hans kunskap och att högtalarna faktiskt presterar för det gör dom och min subjektiva uppfattning är helt igenom ca 10år av vistelser på olika hififorum. IÖ kan ju vara väldigt annorlunda privat och många av hans vänner vittnar om att han är mycket trevlig in person.

Så är det väl med många av oss. Lite ironiska och lite vassa på ett forum men trevligare privat
Bernt Jansson Posted - 2010/01/23 : 09:19:11
http://www.birthday.se/person/19620409/ingvar/%f6hman/t%e4by/
jonasz Posted - 2010/01/23 : 01:39:25
Nu vet jag inte hur gammal IÖ är men om han pimplade grogg på cocktailpartys när han var femton så var han tidigare ute än mig.
Bernt Jansson Posted - 2010/01/22 : 23:39:14
Låter rimligt.
adhoc Posted - 2010/01/22 : 22:50:34
IÖ skriver själv (i en färsk faktiskt-tråd som handlar om Naqrefs PK-högtalare) att piP inte bör belastas med mer än ca 35-40W kontinuerlig ineffekt. Kan minnnas fel på några watt hit eller dit, men den storleksordningen. För kortare tid / transienter med dynamisk musik skall piP klara väsentligt högre effekt.
gcs Posted - 2010/01/22 : 17:46:12
quote:
Man får ju säga att IÖ var tidigt ute, dricka gin & tonic med läkare på cocktailparty när man är 15 år.
Vad jag har hört så är det flera som lyckats med att bränna element i sina Pip. Men jag vet inte vad dom haft för slutsteg. Det kan ju vara så att slutsteget har sprutat ut DC å de e#180; väl inte så bra.
Bernt Jansson Posted - 2010/01/22 : 15:20:55
10 kW går säkert fint, undrar vilket slutsteg som användes vid den mätningen? Det måste ha varit en riktigt
fet sak. Kopplar man 230 volt rakt i vägguttaget blir det bara 6,6 kW i 8 ohm så det behövs lite mer.

Frågan är om forskningsresultaten publicerats. "Audio Purus" ger inga Google-träffar utanför Ino-kretsen.

PS. Man får ju säga att IÖ var tidigt ute, dricka gin & tonic med läkare på cocktailparty när man är 15 år.
PetterPersson Posted - 2010/01/22 : 14:41:00
10 kW...jo jo...hur länge mäter de då...?
johan.björklund Posted - 2010/01/22 : 14:32:31
Från --> http://user.faktiskt.se/audix/hifi/ingvar/page5.pdf


-1977 träffade jag en läkare på ett
cocktailparty. Vi drack lite gin & tonic
och pratade om hur konstigt det är att all
hörselforskning i den akademiska världen
handlade om hörselskador, medan ingen
forskar på människoörats egenskaper med
avseende på musikåtergivning. Vi kom
överens om att börja ett forskningsarbete.

-Fast det var jag som fick ta upp den
tråden eftersom min läkarkompis drog till
Afrika efter ett halvår, berättar Ingvar.
Samma år bildades ett institut för hörselforskning
med inriktning på ljudåtergivning
med namnetAudio Purus ix. Den första och
största utmaningen var att hitta en monitor
(högtalare som återger ljud neutralt, red.
anm. ) som dög.
-Att jag inte kunde använda mina
trevägssystem var uppenbart -deras fasdistorsion
omöjliggjorde studier av vår
fasdetektionsfOrmåga, förklarar Ingvar.
Aterigen kom han på tanken att bygga
själv. Målet var en ljudkälla med mycket
stor bandbredd, hög faslinjäritet i alla horisontella
utstrålningsvinklar, klarande 100
watt utan att uppvisa lavindistorsion. Det
sistnämnda var en för svår uppgift. Av de
1977 testade högtalarelementen av rimlig
storlek, klarade det bästa av dem bara 12
W innan lavindistorsionen var ett faktum
vid någon frekvens.
1978 lyckades efter mycket handpåläggning
de sex högtalare som gjordes
nå >70 watt utan lavindistorsion (att de
högfrekventa övertonskomponenterna "kör
om" de lågfrekventare i amplitud, vilket
brukar sammanfalla väldigt väl med att
man tycker att det låter hårt och illa). I dag
klarar pi60s lO kW utan lavindistorsion,
når frekvensen år tillräckligt hög, så inte
maximalt membranutslag sätter gränsen.

Oväntat resultat
Studien drogs i gång men tog en något
oväntad riktning: Försökspersonerna började
be att fåköpahögtalamade lyssnat på.
En tillverkning av systemet i liten skala tog
sin början. Någotnamnfickhögtalaren inte
förrän en bit in på 80-talet: pi60.
Niir hörselforskningen lades ned i slutet
av 80-talet döptes firman om från Audio
PUrus ix till InoAudio. Firmans fullanamn
iir Ino Audio-Animation, som betyder "levandegjord
lyssning".

Första sidan --> http://user.faktiskt.se/audix/hifi/ingvar/page2.pdf
Bernt Jansson Posted - 2010/01/22 : 13:24:11
Ja, det har jag undrat länge jag också. Jag har förgäves sökt på nätet om IÖs forskning.
-AG- Posted - 2010/01/22 : 10:13:41
Jag skulle gärna se några referenser till den pyskoakustikforskning som IÖ har utfört. Var är forskningen publicerad?
Dan Brickman Posted - 2010/01/18 : 07:51:37
Va?? hör du skillnad på kablar??
meshuggener Posted - 2010/01/17 : 20:24:08
MIN EGNA uppfattning om Ino Audio PI60s

Jag saknar ingenting när jag lyssnar, PI60s förmedlar musik tycker jag.
Efter över 30 års förfinande av modellen så låter dem mycket bra, finns det någon liknande högtalarkonstruktion idag?

Har spelat och spelar trummor och pysslat med inspelning os.v
Jag tycker själv att jag har bra koll på tex hur en cymbal ska låta, pi60s gör mig inte besviken dom känns korrekta

Denna "sektstämpeln" som man nämner.
känner man själv av, efter träffat Ingvar så blir man ganska övertygad att mannen har full koll på vad han pratar om samt att han är en mycket dålig försäljare!!Annars brukar det vara tvärtom i denna branch?
Tex.
Inos kablar kostar "nästan" gratis och som gammal kabelfetish så öppnas en ny värld som man inte trodde fanns och helt plötslig kan man sluta leta, själv ville jag ha signalkabel samt högtalarkabel som spelar helt rent och musikaliskt...och den hittade jag hos Ino..

Kablarna i kombination med PI60s är för mig och flera andra den "bästa" kombinationen , det är väl så man borde lyssna till dom om man ska prata om hur korrekta tex PI60s låter. PI60s är ju konstruerade att spela med EKK.

Byter jag tex signalkabel som inte spelar lika rent som ino#180;s ja då är det klart att upplevelsen inte är den samma..helt plötsligt känns det ansträngt och musiken återges inte "normalt" i jämförelsen..i mina öron

Elektroniken färgar, mitt ljud är säkert färgat då jag inte kör hela "ino-racet" utan andvänder rörstärkare samt rördac..och jag är grymt nöjd med hur det låter samt totalpriset:)

Detta är mina egna erfarenheter och inget annat!

MatsT Posted - 2009/12/25 : 16:16:06
quote:
Angående att försvara Ino, personligen tycker jag Ino-högtalarna "försvarar" sig så bra på egen hand och för dem som inte gillar dem finns det ju mycket annat att välja på marknaden

Rätt inställning! Att tycka om något är OK, det är när man fått för sig att det man har är "helt korrekt" och därmed också att allt som inte låter likadant måste vara fel det uppstår kommunikationsproblem. Jag är själv mycket nöjd med det ljud jag har men vet också att det inte passar alla, inga problem alls eftersom det är jag som skall lyssna och inte de som inte tycker som jag.
FBK Posted - 2009/12/25 : 09:46:30
quote:
Märkligt att alla INO trådar slutar med skyttegravskrig...

Edit: Har lyssnat till pip... De låter jättetrevligt. Har lyssnat till annat som också låter bra... Men... varför måste INO falangen ALLTID försvara INO i alla lägen... Det finns annat som är bra det med... Tycker jag iallafall

Ja det kan man fråga sig, jag tror att mycket handlar om att IÖ blir någon sorts husgud för en del Ino ägare och då blir det lätt försvar till varje pris.
quote:
Så vad tycker de som varit hos Ingvar och lyssnat och vad tycker de som någon gång hört Ino?

Jag har även lyssnat hos andra och hos några har det låtit bättre än hos IÖ, tycker att det är för mycket dämpning i källaren. Och angående Ino allmänt så är de bra och prisvärda om man gillar mycket neutralt ljud. Tycker även att piP är den mest prisvärda, på pi60 och bättre modeller så har jag invändningar emot hur diskantåtergivningen är på sämre inspelningar som blir smått olyssningsbara i mina öron, men elektronik val har stor betydelse här. Tex. Holfi och pi60 låter riktigt bra.
timse Posted - 2009/12/24 : 13:13:14
Nicks> Tycker inte det varit nått skyttegravskrig de sista sidorna i alla fall. Jag anser snarare att vi har redat ut begreppen lite bara, saker är ju precis som de är oavsett vad någon tycker det ser ut som. Angående att försvara Ino, personligen tycker jag Ino-högtalarna "försvarar" sig så bra på egen hand och för dem som inte gillar dem finns det ju mycket annat att välja på marknaden

God Jul alla!
jonasz Posted - 2009/12/23 : 22:11:43
Har hört Ino vid många tillfällen och jag tycker att de låter bra men de är naturligtvis inte bäst i världen. piP är en väldigt prisvärd högtalare men sedan när man går upp i hierarkin finns det många konkurrenter som är minst lika bra som Ino.
Passerati Posted - 2009/12/23 : 20:34:15Så vad tycker de som varit hos Ingvar och lyssnat och vad tycker de som någon gång hört Ino?
Nicks Posted - 2009/12/23 : 19:47:07
Märkligt att alla INO trådar slutar med skyttegravskrig...

Edit: Har lyssnat till pip... De låter jättetrevligt. Har lyssnat till annat som också låter bra... Men... varför måste INO falangen ALLTID försvara INO i alla lägen... Det finns annat som är bra det med... Tycker jag iallafall

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.09 sekunder. Snitz Forums 2000