HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hifitemperaturen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2009/06/05 :  12:02:49  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
FBK - Nej men när man blir bemött som om man vore 12 år så känner man sig nästan som det också, och kollar man sedan in medelåldern på övriga besökare i butikerna så är det knappt man känner sig myndig i jämförelse...

Att handlarna (nämner inga namn, men jag har märkt att attityden är likadan på de flesta ställen - med få undantag) beter sig som idioter, har i alla fall fått mig att ge upp och börja fundera på att ägna mig åt DIY istället, DIY-folk (tex. på detta forumet) verkar ha en mycket större förståelse för att alla inte är ute efter samma sorts ljud.

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2009/06/05 :  14:15:13  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Vågar man ge sig in i den här debatten?

Stentråkigt att "hifihandlare" är ett gäng idioter...

mvh

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2009/06/05 :  14:34:53  Show Profile Send Sundström a Private Message
Ja, om du inte har upplevt någon av det som Opethic beskriver i någon hifi-butik (där du inte känns igen) så kanske det är dags för en självreflektion!

Jag vågar vara lite vass eftersom jag aldrig har träffat dej. Men jag tror jag ringde en gång för länge sedan och blev mycket bra bemött.

Edit: Men jag tror inte det är bemötanden som minskat hifiintresset. Och det finns ju väldigt många inspirerande butiker och försäljare (konsulter).

Edited by - Sundström on 2009/06/05 14:41:09
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2009/06/05 :  14:53:46  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Du har en poäng Sundström men jag tror inte det är någon större risk att jag skulle haft den idiotiska rollen utan att veta om det

jag håller nämligen inte med Opethic. Han är kund och skall ju bemötas med respekt för sina önskemål, sin person och sina önskemål.

Men det han söker är väl en variant av hifi? Dåliga rassliga inspelningar som skall köras i en anläggning som gör om ljudet på något sätt så att det nu låter bra, citat:

Hur vore det om man lyssnade på vad kunden efterfrågar? i mitt fall ett par högtalare som låter dynamiskt, rent och fint med en rejäl punch i mellanbasen och inte för vass och analytisk diskant, dvs. en högtalare som kan leverera en häftig musikupplevelse även med mina uselt inspelade skivor.

Speciellt det senare är en motsägelse i sig.

jag ägnar mig dagligdags åt att ha idiotmössan på och berättar, visar, demonstrerar och missionerar för välljud in - välljud ut men också såklart skit in - skit ut.

Ett led av detta är att spela välinspelade och mindre välinspelade skivor efter varandra. Hitintills har ingen tyckt att det är fel på anläggningen efteråt. Den är nämligen samma...

Vi har mycket musik som inte är fjantjazz som också är välinspelad.

Ophetic: Ovan beskriver jag en form av information, kunskapsförmedling, utbildning - man kalla det vad man vill. Jag tycker det ligger i min roll som hifihandlare och välljudsmänniska. Vi guidar och hjälper våra kunder så att de kommer framåt.

jag förstår om du blir frustrerad och känner dig som 12 år om du blir behandlad på ett överlägset eller nedvärderande sätt. Men skulle ovanstående göra att jag gjorde så du kände dig som 12?

jag kan ju plocka fram det du söker förmodligen men det är inget kul att sälja och det kan bara spelas ihop med modernt söndermixad/mastrad plåtburksinspelning.

Ett dilemma såklart. Vad tycker du?



www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Mahler
Member

1782 Posts

Posted - 2009/06/05 :  15:13:59  Show Profile Send Mahler a Private Message
Jag har då aldrig blivit illa bemött av min vän Sladd på Consulten!

Tvärtom en av de mest kunniga och trevliga säljare man kan stöta på! Låter lite väl fjäskigt men det är faktiskt min åsikt!!!

Även om du är lite väl insnöad på dina egna prylar!!
Men det känns rätt logiskt egentligen och är lätt att ursäkta!

Av mig får du full pott i betyg Sladd och det säger jag inte för att jag förväntar mig en trevlig rabattkupong nästa gång jag handlar av dig!

Håller med om att det kan variera en hel del i bemötande. Vissa butiker i Göteborg exempelvis tittar inte ens åt ditt håll om du inte signalerar "Ferrari" på uppfarten och rysk kaviar i matpåsen!! Det kan reta galla på mig faktiskt!!

-----------------------
Tabula Rasa!
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2009/06/05 :  15:17:30  Show Profile Send Snutten a Private Message
De flesta handlare är väl ok, men när man måste tjata för att få köpa grejer(!) tröttnar iallafall jag. Mitt hifiintressen har svalnat en hel del, är nog rätt nöjd med det jag har. Det finns ju viktigare saker.

Edited by - Snutten on 2009/06/05 15:18:45
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2009/06/05 :  15:19:27  Show Profile Send Sundström a Private Message
Får kunden höra skillnad på mer och mindre dynamiska system? Mycket idag handlar ju om musikdöd p.g.a. kompression av dynamik. Kanske kunden vill ha ett odynamiskt bakgrundmusikförpartyljud. (lyssningsstörda ungdomar säger nog blä åt bra ljud precis som de säger blä åt äkta potatismos)

Edited by - Sundström on 2009/06/05 15:22:37
Go to Top of Page

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2009/06/05 :  15:34:15  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
Hificonsulten - Jag är högst medveten om att min musiksmak och ljudieal inte är vad alla skulle klassa som "hifi", men jag är väl fortfarande en kund eller hur?

Jag vet att det finns högtalare (jag fortsätter på högtalarspåret eftersom det är här det skiljer sig mest i ljudkaraktär och åsikter) som kan spela "min" musik på ett sätt som "jag vill att det ska låta", Klipsch RF-serie tex. men jag vill ju gärna kolla runt lite innan jag "slår till" och när handlare beter sig som de gör (inte Hificonsulten, har aldrig varit där) så tar det ju emot att besöka deras butiker.

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2009/06/05 :  16:25:48  Show Profile Send -AG- a Private Message
Jag tycker att de flesta handlare har en bra attityd mot kunder. Det är ju en hobby med lite mera passion än det normala. Sedan brukar de flesta marknader vara självreglerande - de som inte lever upp till detta brukar försvinna. Vad gäller RC i Umeå var det just bemötandet jag gillade och att det var mer vägledning än föreläsning. Svårigheten tror jag är att få pengar i hifi, intresset finns nog på många håll, men det ska gå ihop också och folk ska vilja spendera pengar på hifi vilket kan vara lite svårt. Ibland känns dessutom prissättningen svårförstådd, och det är lätt hänt att allt klassas som ormolja bland allmänheten pga oseriösa inslag i branschen.
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/06/05 :  16:34:25  Show Profile Send Bland a Private Message
På många sätt ska man strunta i välinspelad musik. Det man gillar gillar man. Om det är usla 78, kass hårdrock osv spelar ingen roll! Hifi är till för att sprida musik inte välljud! Det är kul att N. Young mfl gillar bra inspelningar men vi kan inte bara söka bra inspelningar! Hifi världen måste bredda sig och börja gilla mjukvaran mer och inte söka små bolag med special inspelningar eller ompaketerade 50-60 - tals inspelningar! Låt musiken flöda...................

Visst är det rätt att akustiskt musik utvärderar hifi bäst. Men om ingen lyssnar på det, så varför spela eländet? Även tillverkare bör lyssna mer på rock/rap/punk/r&b mm. och mindre på Mahler och fjantjazz! Framtiden för bra hifi ligger i folks musikintresse, inte i välljud till varje pris!

Go to Top of Page

Sceptic
Member

746 Posts

Posted - 2009/06/05 :  17:38:58  Show Profile Send Sceptic a Private Message
quote:
Även om du är lite väl insnöad på dina egna prylar!!


Jag har aldrig träffat på en HiFi-handlare som rekommenderat en konkurrents prylar istället för sina egna .
Vissa har dock en tendens att hävda att ett konkurrerande märke är rent skit. Har ett minne från en större butik (ej HiFi-Consult) där man menade att Magnepan var skräp i jämförelse med Martin Logan och sånt ger ett högst oseriöst intryck.
En liknande händelse var när jag ringde en nyare high-end butik i Umeå som fullständigt idiotförklarade undertecknad pga valet av elektronik till MG3.6. Jag ringde aldrig tillbaka.

Edited by - Sceptic on 2009/06/06 12:18:23
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/06/06 :  00:19:46  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Framtiden för bra hifi ligger i folks musikintresse, inte i välljud till varje pris!

Jag skulle nog säga mindre fokusering på diskantåtergivningen till varje pris utan mer homogen återgivning.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2009/06/06 :  01:02:53  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jag tror en del av problemet är att det nog är rätt många handlare som kommer in i branchen enbart pga sitt hifi-intresse.
Nu är det naturligtvis inget fel i att vara intresserad av de produkter man säljer, men ser man arbetet i butiken enbart som en förlängning av sin hobby så blir det nog lätt att attityden mot vanliga kunder (som ju normalt inte alls är intresserade av hifi som sådant, utan "bara" vill spela musik) blir lidande.

Detta gäller ju för övrigt inte bara hifi utan alla "snäva" intressen. Går in en en specialbutik för någon sport, foto, modeller etc så råkar man ju rätt ofta på samma sak (särskilt om man "bara" är där för att köpa något och råkar avslöja sin okunnighet).

Idealet är naturligtvis en säljare som gillar hifi, men som faktiskt gillar sälj-delen av yrket också; och som kan sätta åt sidan sina egna åsikter och koncentrera sig på att hitta den bästa lösningen åt kunden.
Go to Top of Page

mabron
Member

572 Posts

Posted - 2009/06/06 :  14:27:06  Show Profile Send mabron a Private Message
Fjantjazz=????????
Så man inte lyssnar på sånt....
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/06/06 :  15:30:44  Show Profile Send Bland a Private Message
Om jag vore hifi handlare idag skulle jag besöka Bengans på stigbergstorget, eller pet sounds på söder och fråga; Kan vi inte hitta ett sammarbete! Jag skulle prata med butikerna och få dem att öppna en liten filial i min butik. Både bengans och pet sounds är butiker där folk som gillar musik hänger! Drömmen vore att få musiker-folket att hänga hos mig! Då finns det en framtid för hifi!
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2009/06/08 :  13:17:55  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message
quote:
Idealet är naturligtvis en säljare som gillar hifi, men som faktiskt gillar sälj-delen av yrket också; och som kan sätta åt sidan sina egna åsikter och koncentrera sig på att hitta den bästa lösningen åt kunden.



Här skiljer sig våra åsikter åt, åtminstone om du lägger samma värderingar i titeln "säljare" på samma sätt som jag gör.
En säljare, för mig, är nån som övertygar mig om vad jag behöver...

Och säljare inom HiFi-branschen har en gigantisk utmaning;
De flesta kunder är faktiskt mycket pålästa och kunniga, de har surfat runt på nätet och läst på diverse forum och säkerligen anammat även andras kanske felaktigt underbyggda åsikter. De flesta har nog också en ganska god uppfattning om vad som låter bra för dem, vilka märken de gillar osv.

Så därför tror jag att det sista Hifi-branschen behöver är fler säljare! Däremot behöver den guider och inspiratörer som Consulten strävar mot här ovan.

Men i likhet med Opethic har jag också blivit bemött med arrogans och översitteri då jag haft med mig eget material för provlyssning. En handlare frågade på allvar om min hembrända skiva hade MP3 källor...

Även om det nu inte var usla inspelningar så borde väl för fasen handlaren inse att alla inte gillar navelskådarjazz eller annat intrumentplockepinn. Nä, spela mer musik i lyssningsrummen vetja!
Och även om smaken är olika så finns det alltid hyggligt välinspelade alternativ i genren.

MVH /Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

marcus_ec
Member

2396 Posts

Posted - 2009/06/08 :  14:02:53  Show Profile Send marcus_ec a Private Message
Hur går det för Hififorum och deras medlemmar? Ökar eller minskar det? jag har varit inaktiv ganska mycket pga cykelhobby.. :) Och nu när man är tillbaka så är det inte så aktivt som innan tycker jag.. har jag fel?
Go to Top of Page

global
Member

314 Posts

Posted - 2009/06/08 :  15:20:54  Show Profile Send global a Private Message
AlfaGTV
Självklart är alla som har kundkontater säljare. Vad är det för fel om en säljare jobbar som guide och inspiratör? Det vikiga är ju att få avslut. Jag tror inte en som kör ner åsikter i truten på köparen skulle vara så framgångsrik i hifi barnschen.
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2009/06/08 :  19:31:58  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message
@global:
Jag vet inte om jag förstod dig riktigt? Men å andra sidan kanske jag var otydlig själv.

Vad jag menar var att den säljande rollen i hifibranschen är till stor del avvikande från vad som krävs om man jobbar på OnOff, Siba *sätt in lämplig kedja* eller liknande. Detta eftersom de flesta kunder inom hifi har en egen erfarenhet, man har ett ljudideal och man har lixom bildat sig en uppfattning. Det är där jag menar att handlarens roll måste vara att guida kunden för att växa, få nya erfarenheter och smaka på andra ljudideal än de han/hon redan testat på. Det är ju det som handlaren i slutändan lever vidare på och som får kunden att utvecklas i sitt ljud/musikintresse.

Att "få avslut" tvivlar jag bygger grunden till en långvarig affärsrelation.

MVH /Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2009/06/08 :  20:01:54  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jag tror de flesta håller med dig där. Vad jag menade var som sagt att det är vikigt att de som jobbar i butiken (=säljare) inte BARA är hifi-intresserade utan också gillar (eller i alla fall inte ogillar) kontakten med kunder.
Jag tycker det händer rätt ofta (inte bara inom hifi) att man som kund nästan får intrycket att de som jobbar i butik mest upplever kunder som en slags obehaglig bieffekt av att jobba med hifi.
Från kundens perspektiv så spelar det ju ingen roll om säljaren kan allt om hifi om inte han/hon inte kan/vill/ids använda den kunskapen för att hitta den bästa lösningen för kunden.




Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2009/06/08 :  20:39:47  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message
"Kundjävlar!" alltså?

Jodå, det händer att man blir sedd som nödvändigt ont också, inte bara i hifibutiken!

MVH /Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/06/08 :  21:37:11  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Hur går det för Hififorum och deras medlemmar? Ökar eller minskar det? jag har varit inaktiv ganska mycket pga cykelhobby.. :) Och nu när man är tillbaka så är det inte så aktivt som innan tycker jag.. har jag fel?

Nja, du har nog ganska rätt i att aktiviteten har minskat lite.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

pick-me-up
Member

1382 Posts

Posted - 2009/06/09 :  20:08:11  Show Profile Send pick-me-up a Private Message
Jag skulle säga att aktiviteten har minskat radikalt. Vad det beror på är svårt att veta.
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/06/09 :  21:35:10  Show Profile Send Bland a Private Message
Jag tror att branschen behöver mindre säljare och mer musikälskare. Mitt intryck är att dem flesta säljare har mycket låg kunskap om musik - gäller även sk. high - end butiker. Ibland är jag inte ens säker på att dem bryr sig! Det enda som gäller är; "hör du tunnelbanan på spår 6".

Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2009/06/09 :  21:37:42  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Men var i hela friden hörde du senast något dylikt i en high end-butik

Apropå varför aktiviteten har minskat...

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.69 sekunder. Snitz Forums 2000