HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hifitemperaturen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2009/05/24 :  12:53:53  Show Profile Send iroise a Private Message
Ok, vi verkar ha liknande synpunkter på cd/vinyl hur ser hifi framtiden ut då? Hur tänker ni??
Go to Top of Page

Eref
Member

1029 Posts

Posted - 2009/05/24 :  13:04:23  Show Profile Send Eref a Private Message
Det är inte fråga om att musiken är död. Däremot är det väl ingen tvekan om att det råder ett regimskifte vad gäller hur man lyssnar
på musik. Trots att jag och många här älskar vinyl är det svårt att på allvar tro att vinylen blir en massrörelse. CDn är på väg ut.

Hifin har också blivit lidande och blir kanske mer och mer ett specialintresse. På så sätt kanske välljudet blir mer sällsynt
hemma. Folk lyssnar på Ipods och datorer och är tydligen ganska nöjda.
Det är knappast någon riktig statuspryl att ståta med en fin stereo längre. Snarare lite kufaktigt och möjligen ett tecken på att man nostalgiskt samlar på nåt gammalt.

För hifins skull får man väl hoppas att datorlyssnandet kopplas ihop med hifin på ett smart sätt. Det finns ju redan jag vet men det har väl inte riktigt slagit igenom ännu.

Där jag bor finns varken skivaffär eller hifibutik så det är inte så mycket att välja på.
Sveriges radio har fortfarande ett ganska bra utbud tycker jag.
Dom gamla uvarna Lennart Wretlind och Kjell Alinge är ju still going strong. Jazz och klassiskt finns en del även modernt och P3s musikurval är iallafall klart bättre än de kommersiella kanalernas.
Möjligheterna att lyssna på bra musik via radion har nog aldrig varit bättre om man dessutom räknar in internationella kanaler.

Möjligen kan jag tänka mig att man ibland väljer tystnaden istället för musik eftersom man översköljs av musik överallt nuförtiden.
I affärer på fik och restauranger ja överallt. Det blir bara ett trist skvalande utan mening. Åtminstone föredrar jag själv tystnaden ibland. När folk kommer hem sätter jag sällan på musik eftersom jag helst vill sitta och verkligen lyssna på musiken.
Missförstå mig inte jag älskar musik!

Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2009/05/24 :  16:13:08  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Här i Kungsbacka har vi idag bara en skivafär, Rocks, som har standardsortimentet, men den drivs av några glada serviceinriktade yngre grabbar.

Kan bara hålla med tycker att Henke och de andra klart förtjänar en eloge för sitt arbete dock hör de dessvärre till en tynande skara.MvhKristofer
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2009/05/24 :  16:49:54  Show Profile Send matte76 a Private Message
Framtiden för köp av musik är nedladdning helt klart, dagens ungdomar har vant sig vid det. Jag kommer dock inte att hoppa på det tåget om jag inte måste, fortsätter köpa CD-skivor så länge det går. Jag föredrar helt klart att äga en fysisk produkt, CD eller eventuellt annat framtida format.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2009/05/24 :  17:58:47  Show Profile Send f95toli a Private Message
quote:
Framtiden för köp av musik är nedladdning helt klart,


Jag läste en artikel i en tidning för ett tag sedan där det hävdades att även nedladdning (via iTunes etc) kanske bara är ett övergående "format". Det är naturligtvis svårt att sia om om framtiden men det är möjligt att prenumerations-tjänster som kommer att dominera, dvs. att man som kund inte direkt äger någonting utan betalar ex. en månadsavgift för att få tillgång till ett musikbibliotek (dvs. lite som Spotify); musiken skulle alltså streamas ned.

Det vore väl iofs ingen katastrof för hifi på något sätt, det enda skillnaden är ju att man som källa istället för CD använder en apparat som är kopplad till nätet (vilket ju många redan gör).





Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2009/05/24 :  18:46:25  Show Profile Send Sundström a Private Message
Streama musik: Om det hackar till en gång på 20 timmars lyssning så är det för mycket. Då smyger ju en osäkerhetskänsla in i den annars så avslappnade stämningsfullheten.

Det verkar som om konserter går bra. Många kanske lägger sina tusenlappar där istället. Även om det inte är hifi så är det ju positivt för musiken och lyssnandet.
Go to Top of Page

Marina Jansson
Member

2328 Posts

Posted - 2009/05/24 :  21:27:58  Show Profile Send Marina Jansson a Private Message
quote:
Görs enormt mycket engagerande ny musik....brist på engagemang kanske sitter hos lyssnaren...


Instämmer fullständigt!

Waf, Waf!

Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2009/05/24 :  21:58:00  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
quote:
Hur ser det ut kring er nu i kristider?


Mja, jag bor i utkanten av Stockholm.
Det är väl ganska urvattnat här också.

Hifi är en död hobby i det stora hela.

Det finns de som inte ens vet vad man menar när man nämner ordet "hifi".

Butiker försvinner, de som är kvar får ett allt smalare sortiment.

Hifitidningarna urvattnas också.
De får mindre och mindre att skriva om för en allt mindre läsekrets.
Nu senast noterade jag för övrigt att tidningen "High-Fidelity" blivit häftad och dessutom prishöjd till - tror jag - 84:50.

Det kommer väl alltid att finnas apparater för den efterfrågan som finns, men den som bara vill botanisera lite får det nog allt svårare.

/Strmbrg,

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1797 Posts

Posted - 2009/05/24 :  22:06:05  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
Vilka butiker har lagt ned i Stockholm? Hifi-klubben har ju tom öppnat ytterligare butiker!

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/05/24 :  22:10:22  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Vilka butiker har lagt ned i Stockholm?

Ingen vad jag vet.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/05/24 :  22:22:01  Show Profile Send Bland a Private Message
Hifi klubben öppnar säkert fler butiker. Men vad säljer dem? Stora skärmar, dvd spelare osv. Hifi sortimentet minskar mer och mer. Hifi försvinner inte men det, blir inte så mycket kvar. Med minskat musik intresse ( för intresset minskar på riktigt det är inte bara skivförsäljningen ) följer mindre hifi....
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2009/05/25 :  14:22:45  Show Profile Send -AG- a Private Message
Min förhoppning är att det kan komma att finnas någon form av balans mellan hjärta och ekonomi framöver. Risken är att all kunskap försvinner om det bara är stora volymer och affärer som säljer allt från hårtorkar till "hifi". Ett antal gånger har man trott att man vet vad man vill ha efter ett par besök på stormarknader och lite snabbt googlande. Ett konkret exempel är när jag senast köpte en TV och alla storkedjor vurmade för LCD och det var i princip bara sony och samsung som gällde. Ett besök på en affär där folk vet vad de pratar om så blev det uppenbart att jag ville ha en Pioneer (som dessutom kostade lika mycket som de jag tittat på tidigare, dvs kring 20tkr).

Jag betalar gärna några procent mer i en fysisk affär där det finns kunskap och ett genuint intresse för sina varor. På RC var personalen ofta kvar efter stängning och matchade ihop produkter för att få till system som funkade ihop och ibland satt man där själv efter stängning och drack kaffe och lyssnade. Och utöver att få till system som de tycker fungerar så får personer som lyssnar och analyserar många olika system också en bra känsla för vad kunden vill ha, även om det kanske inte passar deras egen smak.

Samma sak kan tillämpas på kläder, mat, osv... men jag tror att det finns ett intresse med mer specialiserade affärer iaf som ett komplement till stormarknader. Och jag tycker att detta intresse verkar öka. Kanske minska ner kvantitet i tex klädköp (dvs mindre slit och släng), till förmån för något högre kvalité - som i större utsträckning är framtaget under schyssta villkor. Även om förstås pris inte alltid borgar för kvalité. Men med lite intresse, diskussion och reflektion så brukar man kunna komma fram till hur det ligger till, men då måste detta tillåtas, och det görs inte genom att stänga ner "riktiga" affärer till förmån för nätshopping och stormarknader.

Sedan är ju inget för evigt, saker och ting förändras både till det bättre och till det sämre.
Go to Top of Page

Njord
Member

298 Posts

Posted - 2009/05/25 :  16:08:08  Show Profile Send Njord a Private Message
Jag läste en intressant artikel om Hifitemperaturen i Frankrike.

http://www.lesechos.fr/info/hightec/4851560-focal-jmlab-fait-entendre-sa-voix-chez-les-geants-du-son.htm (Den är på franska)

Där berättas att försäljningen av högtalare i Frankrike har minskat med 15% årligen sedan 2002. Från 900.000/år till 300.000/år i dag.

Focal JMLab som är en av Frankrikes mest framgångsrika tillverkare gjorde 2008 en vinst på 1 miljon Euro. Försäljningsvolymen var 100.000 enheter. Det ger en vinst på en hundralapp per såld högtalare!
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2009/05/25 :  16:52:16  Show Profile Send iroise a Private Message
Oj!!!!
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/05/25 :  17:01:17  Show Profile Send Bland a Private Message
Jag är inte förvånad över minskningen av försäljning av högtalare i Frankrike! Det är med all säkerhet likadant i övriga världen!

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2009/05/25 :  19:36:46  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
quote:
Det ger en vinst på en hundralapp per såld högtalare!
Det var inte mycket. Om det är "rent", innan avskrivningar, utdelningar och annat, är det fantastiskt att de lyckas ha utveckling och underhålla en produktion under så magra förhållanden.

Med tanken på alla rykten om konkurser och inställda betalningar är det riktigt magra år för audioindustrin just nu.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2009/05/25 :  19:54:27  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Det är nettoresultat vad jag kan se.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2009/05/27 :  21:33:54  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
quote:
Vilka butiker har lagt ned i Stockholm?
--------------------------------------------------------------------------------


Ingen vad jag vet.


Nä, jag har nog ett lite längre tidsperspektiv...
...förmodligen längre än vad som kan anses relevant av de flesta?

Jag tänker på hur det var på sjutti-åttitalet och hur det ser ut idag. På den tiden fanns det "radiohandlare" i var och varannan förort, och vart och vartannat gathörn i innerstan. (Viss överdrift men va f:n) Och de hade ett hyfsat exklusivt sortiment, blandat med enklare grejor.
Bara i Skärholmen:
Sonabs kompletta sortiment på Domus.
Snell på Daler.
Jamo Oriel på Axelssons (förvisso 90-talet).

Alla Pioneers receivrar, tex, fanns i lager hos Gunnars i Södertälje.

Skivspelare med parallellogram-tonarm kunde impulsköpas på Broddmans i Hallunda, om man så önskade.

City Stormarknad i Storängsbotten sålde tex Nakamichis samtliga kassettdäck, Dragon mm.

Det är dessa minnen som popar upp hos mej.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

opethic
Member

2890 Posts

Posted - 2009/06/05 :  01:34:47  Show Profile  Visit opethic's Homepage Send opethic a Private Message
Hmm, jag räknar nog mig själv som en av de "yngre" i sådana här sammanhang - Jag är 35 år, men när jag besöker en skiv eller hifi-butik så känner man sig som en lite pojkspoling jämfört med övriga besökare.

En grej som jag har funderat på många gånger är varför hifi-handlare nästan alltid är så otrevliga mot oss som är lite yngre och som inte lyssnar på typisk "hifi-musik".
Jag har ofta med mig egna skivor när jag ska provlyssna tex. högtalare - i 9 fall av 10 så börjar butiksinnehavaren/biträdet att skruva på sig och förklara att min skiva är "så uselt inspelad att det nog tyvärr inte kan låta bättre än så här" och så plockar han fram en CD med glest inspelad modern Jazz eller en ren hifi-demo som inte ens är musik "för att visa vad högtalarna klarar av"...
Ren idioti! Hur vore det om man lyssnade på vad kunden efterfrågar? i mitt fall ett par högtalare som låter dynamiskt, rent och fint med en rejäl punch i mellanbasen och inte för vass och analytisk diskant, dvs. en högtalare som kan leverera en häftig musikupplevelse även med mina uselt inspelade skivor.

Är inte ensam om att känna mig som en halvidiot varje gång jag lämnar en hifi-butik. Inte konstigt att man håller sig därifrån...

Hårdrock på CD & vinyl, nytt och begagnat: http://voodoomusic.tictail.com/
www.facebook.com/BurningSkullRec
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/06/05 :  01:57:47  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
och så plockar han fram en CD med glest inspelad modern Jazz eller en ren hifi-demo som inte ens är musik "för att visa vad högtalarna klarar av"...


Låter som ett typiskt exempel på "mäss musik"
Ps. Så ung är du inte, jag är 38år och jag ser mig inte som ungman är ju snart 40...
Håller för övrigt med om att Hifi handlare kan ibland vara för mycket.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2009/06/05 :  08:11:46  Show Profile Send Sundström a Private Message
Opethic: Det där med bemötande. Det känns 80-tal för mej. Då sa fusksäljare ungefär "Du måste köpa våra tjockaste högtalarkablar för att det ska låta bra". Jag undrar just hur det var på 60- och 70-talet?

Säljare på 2000-talet borde följa med tiden och vara mer individinriktade. Många gånger börjar de faktiskt med "Vad lyssnar du på för musik?". Det är ju en lovande inledning som skulle kunna leda fram till en bra matchning, ljudsystem/lyssnare.

Kan klassisk musik vara en intressemätare på hifi? Det är ju rena pensionärsträffarna på klassiska koncerter här uppe i norr. Klassisk musik är ju mer öron än kropp liksom. Förr spelades det mer klassiskt i hem och skolor.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2009/06/05 :  09:03:42  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
quote:
Säljare på 2000-talet borde följa med tiden och vara mer individinriktade. Många gånger börjar de faktiskt med "Vad lyssnar du på för musik?".
Jag minns att Stridbeck ställde exakt den frågan på 70-talet. Han var nog före sin tid.
quote:
Kan klassisk musik vara en intressemätare på hifi?
Nej. Det tror inte jag. Däremot det omvända, någon köper förment "fin" Hifi och går sedan över till "finare" musikstil, t.ex (i mitt tycke) tramsig fjantjazz för att ljudet ska imponera på andra.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2009/06/05 :  09:58:34  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Ren idioti! Hur vore det om man lyssnade på vad kunden efterfrågar? i mitt fall ett par högtalare som låter dynamiskt, rent och fint med en rejäl punch i mellanbasen och inte för vass och analytisk diskant, dvs. en högtalare som kan leverera en häftig musikupplevelse även med mina uselt inspelade skivor.

Tyvärr så har det gått lite mode bland en del tillverkare en del år nu att fokuera på de övre registren, dvs var tog basen vägen.
Tramsig fjantjazz, kul beskrivning Bernt

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2009/06/05 :  10:52:14  Show Profile Send Bland a Private Message
"Det är ju rena pensionärsträffarna på klassiska koncerter här uppe i norr."

Här nere i söder så är det geriatrik klubben som har möte på operan. På konserthuset är dem något yngre men betydligt äldre än vad jag är ( 47 är jag ). Så återväxten är mycket liten. Man undrar hur det ser ut om 20-år. Vem går dit då? Förut gick jag kanske en till två gånger per år på någon klassisk konsert, men inte längre. Det är inte kul längre. Det är stendött!

Tramsig fjantjazz ( bra beskrivning ) är ett stort bekymmer. Den jazzen förstör all glädje musik kan ge! Så hifi butiker; släng ut skiten och spela musik med själ!
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2009/06/05 :  11:26:46  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Instämmer i Opethics intryck här ovan.

Min anläggningstråd
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.66 sekunder. Snitz Forums 2000