Author |
Topic  |
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 13:56:48
|
Jag hör vad du säger Jocke. Anledningen till min reservation är just att många kör på alldeles för länge och med för stort "handtryck" i tron att det blir bättre på det viset. Dessutom får man en "rå" egg med maskinen som bör slipas av med ett bryne.
Micke Y: Väntade på den frågan.
Så här tycker jag: En rak brödkniv drabbas många gånger av "slå i knogarna" syndromet. Den är alltså oftast inte byggd på höjden i handtaget/skärbrädanförhållandet. Böjningen undviker kanske inte det problemet helt, men det underlättar, och det blir då en naturligare skärrörelse för handen.
Bildexemplet visar en knivtyp som på många sätt är mycket andvändbar till betydligt mer än bröd. Ex. grönsaker, tomater (varför köpa en separat tomatkniv?) filea stor fisk, etc. Böjningen behöver inte alls vara dramatisk. Det är ingen huggsabel vi vill ha.
Som exempel kan vi ta lilla mig. Jag har kört station på en av Bristols mest besökta krogar, en Italienare, med i stort sett den kniven som enda skärredskap. När jag slutade där så måste jag lämna min kniv kvar, annars fick jag inte gå. Nä och nåja, lite överdrivet kanske, men det visar på att man inte behöver specialknivar till allt, inte ens på krogen. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 15:01:08
|
quote: Micke Y: Nedan en del bildexempel på ovanstående, utan påstående om att just dessa är idealiska för alla.
HA!!!!!!!! 
Precis den uppsättningen knivar köpte vi för en sådär 18 år sedan. Vi hade nog turen att råka på en bra säljare i Malmö
Samma knivar Nu, 18 år senare. Jag skriver under på att kvalité lönar sig 
quote: Micke Y: Som exempel kan vi ta lilla mig. Jag har kört station på en av Bristols mest besökta krogar, en Italienare, med i stort sett den kniven som enda skärredskap.
När då??? Vilken krog?? Vi bodde där Jan -98 fram till Sommaren -04.
Har Vi ätit Din mat  
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 15:56:53
|
Du lyckades nog missa mig med ett hittefår.
Jag flyttade tillbaka till Sverige hösten -98.
Jag var Chef Tournant på San Carlos I Bristol. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 16:07:12
|
Ligger/låg på 44 Cornstreet i Citycenter.
Å jag var där från sommaren 07, så chansen finns ju att du har glufsat i dig min mat.  |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
ILLY
HiFitraktör
    
1325 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 18:36:40
|
Jag (som också ägnat några år av mitt liv i restaurangkök) håller med om mycket av det som sagts i tråden, men har en ack så viktig synpunkt att inflika - skärbrädan. Har man en ostadig skärbräda med liten och ojämn yta, som inte ligger ordentligt still, så blir det aldrig särskilt kul hur fina knivar man än har. Hemma i mitt kök har jag en 4cm tjock träskärbräda, 30x60cm. En ganska vanlig storlek i restaurangkök. Bredden är lagom, men några cm till på djupet hade inte skadat. Dock lite jobbig att diska i ett vanligt kök. Bra bänkhöjd är också mycket viktigt. Ett klassiskt knep för att få brädan att ligga still, är att lägga en fuktig wettextrasa under.
Hemma har jag några Globalknivar, som jag tycker duger gott och väl för det jag använder dem till. Som arbetsredskap i restaurangkök är jag inte helt kompis med dom. Inte för att de är slöa, instabila eller dåligt utformade. Det är dom inte. Enda anledningen är, som tidigare nämnts, att man håller dom långt ut på bladet och lätt får valkar och skavsår efter några timmars arbete. Jag har nog provat på de flesta typer av knivar i de flesta prisklasserna och skulle jag köpa knivar i dagsläget så skulle det tveklöst bli basutbudet från Victorinox. Enkla tidlösa kvalitetsknivar med bra stadga och vettig prislapp. De finns för övrigt med både plast- och trähandtag. Jag skulle välja trä.
Sen en sak som ofta verkar glömmas bort när det gäller Global: Global var redan från början mycket smarta i sin marknadsföring och kör konsekvent med en utmärkande design som är lätt att känna igen. Sedan såg de till att sponsra så många teve- och tävlingskockar de bara kunde. Det dröjde inte länge innan folk såg kniven i butiker och tänkte "ah, det är ju dom där som xxxx xxxx använder, han är bra, så då måste dom vara bra!". Den lilla detaljen de flesta verkar ha missat, är att kändiskockarna inte alls använde de stansade G-knivarna som finns för överkomligt pris i affären. Global sponsrade nämligen kockarna med de smidda GF-knivarna som kostar minst dubbelt så mycket och spelar i en helt annan liga. Klart kockarna talade gott om sina knivar, de är bland de bästa jag provat!
Angående skärpning av keramiska knivar, så har jag hört att de mår bra av att skära citron. Någon som vet om detta stämmer? |
Militant cyklist. |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/04 : 19:44:36
|
Jag stämmer in i det du skriver ILLY.
Träskärbrädor i rejält gods är helt överlägset allt annat i min uppfattning. Nogsamt och generöst inoljade under flera dagar. Ställ på tork i en dag och underhåll den precis som dina knivar, sedan har du den brädan längre än din tänkta "sixpack" på magen räcker. Ja, och betydligt längre i mitt fall.
Hygien är fundamentalt i ett kök, framför allt i ett proffesionellt dito, men det finns gränser, appropå skärbrädor.
Glas, keramik, och plast i alla jävla möjliga och omöjliga färger, former och storlekar, framför allt tjocklekar, eller snarare smallekar är uppfunnet av någon slags hygienmaffians hissbollafraktion, som inte har hållt i, och än mindre med kärlek betraktat , en rå oxsvans, i hela deras osensuella liv. Vill man fullständigt lönnmörda sina knivar så är det exakt ovanstående låtsasmaterial man skall använda.
Så, nu är jag lugn igen.
Att skära i citron med keramiska knivar har jag aldrig provat.
Kanske dags för ett försök med min, ack så tidigare rakbladsvassa och svindyra, men nu så trista och slöa keramikkniv. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
    
1683 Posts |
Posted - 2009/03/12 : 17:01:44
|
quote: Träskärbrädor i rejält gods är helt överlägset allt annat i min uppfattning. Nogsamt och generöst inoljade under flera dagar.
Vilken olja använder du? Jag körde majsolja på min stora IKEA-bräda, (ni vet den som man gärna ställer hifi på) var det en OK olja för ändamålet? |
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
Posted - 2009/03/12 : 17:14:21
|
Paraffinolja är bra. |
ombud för Intelligent Sound |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/12 : 20:49:03
|
Riktigt bra skärbräda, den där IKEAklumpen, jag har två, och har även kört med den i yrkeshänseende.
Vanlig, neutral matolja funkar alldeles ypperligt. Bara dränk den i några dagar, tills den börjar "mättas". Sedan låt den vara i fred över natten, sedan är det bara att tuta och köra. Det är smart att olja in den ett par gånger i månaden för underhållet. Har man kört en riktig grovrengöring på den så är det vewttigt att ge den en rundsmörjning. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
Posted - 2009/03/12 : 21:19:59
|
Neutral matolja! Vad är det? Raps, majs, jordnöt eller kanske solros? |
ombud för Intelligent Sound |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/12 : 21:41:41
|
Raps kan bli som klister med tiden 
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/13 : 00:07:09
|
Solros blir fint. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
 |
|
räven
Member
    
3653 Posts |
Posted - 2009/03/13 : 06:51:40
|
Säkert lysande! |
ombud för Intelligent Sound |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/13 : 11:48:30
|
Strålande idé
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
Anjin
Member
   
158 Posts |
Posted - 2009/03/16 : 15:44:24
|
Inte riktigt samma ämne som trådens namn, men det finns ju fler kökstillbehör... 
Finns det någon stekpanna ni kan rekommendera? Jag har tillgång till ett par bra gjutjärnspannor och behöver en bra teflonpanna. De är ju smidigare när det vankas sås i samma panna bland annat.
Har någon en bra på lager? Garanti premieras vid större prislapp. 
|
 |
|
molsson
Member
    
1646 Posts |
Posted - 2009/03/16 : 16:57:02
|
Jag har alltid kört med gjutjätnspannan, oavsett om det varit kött, pannkakor eller sås/frikasse. Bara man inte använder diskmedel och stryker med lite olja ibland så funkar den till allt. |
No hay banda!! |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/19 : 17:23:18
|
Nåja, vi är ändå inne på köksutrustning i största allmänhet, och så länge trådskaparen inte tycker illa vara så hindrar det väl inte att vi betar av lite av det som finns i skåpen.
Det här med stekpannor är ju lite av ett kapitel för sig.
Riktiga gjutjärnspannor är väl att betrakta som arvegods, tack vare deras uthållighet. Fördelarna med dessa är många, hög livslängd, fina värmeförhållanden, icke ömtåliga slitytor och en bra användarkänsla. Lätt att underhålla.
Nackdelarna är få, den första är väl dess tyngd. Det är inte enkelt att lyfta och byta plats på dem.
Den andra invändningen har inte med gjutjärnet alls att göra, däremot med varför dessa enfaldiga "designers" envisas med att förse pannorna/järnen med trähandtag??
Hela idén faller platt som en pannkaka, det ÄR meningen att man skall kunna flytta dem från spisplatta till ugn, och låta processen fortsätta. Trähandtag på gjutjärnsredskap är till för inredningsarkitekter och "hemma hos reportage" för frisörer, och inte för de som vill laga mat på ett vettigt sätt.
Den tredje invändningen är väl att i vissa fall, behöver de "stekas in". Man behöver en inslitningstid på dem och det är inte konstigare än att de skall användas ett tag innan de funkar som de skall. Vissa märken är redan "instekta" och andra inte.
Sedan är det inte alls så, att man skall låta bli att diska gjutjärnspannor. Det är bara att diska på så mycket man vill och orkar.
Vad som är viktigt är att torka dem ordentligt, annars finns risk för rost. När de är väl rengjorda, torkar man ur dem och oljar in dem lätt, med samma olja som ovanstående, och låter de vara tills nästa gång.
Ålraijt, när det gäller "teflon" redskap så är det väl som så, att man menar redskap med en beläggning som är till för att hindra vidbränning i största allmänhet.
Nuförtiden finns det en uppsjö av beläggningar som i stort sett skall göra samma sak.
Fördelarna är just att de inte är benägna att bränna vid, lätta att rengöra, samt den stora fördelen att de oftast inte väger särskilt mycket. Sedan är det nog så, att det är kocken som bränner vid maten och inte redskapen.
Nackdelen är att de kan vara känsliga för mekanisk påverkan. Viss försiktighet bör iaktagas med tanke på vilka redskap du använder i dessa pannor/grytor och kastruller.
Här gäller samma ekonomiregel som i övrigt, köp det bästa du har råd med, eftersom du skall leva med redskapen under en lång tid.
Jag tycker i detta fallet att konsumentverkets rekommendationer kan vara väl så bra att gå på, eftersom dessa inte handlar om matlagning, utan om materialets förmåga i sig.
Märkesmässigt har jag inga egentliga förslag, utan vad som är viktigt är hur redskapen upplevs i handen, känslan i handhavandet, och vad man vill göra med dem. |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
Edited by - Musik Hemma on 2009/03/19 17:27:50 |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/31 : 16:33:10
|
Ramlade på denna sidan när jag läste Gör Så Här igår kväll. Tippsade om limmet på DIY-forumet och när jag då tittade på hemsidan, http://www.nakaya.se/index.do, så började jag snart dregla över allt knivrelaterat
M Fixat dålig www...
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2009/03/31 21:50:03 |
 |
|
Musik Hemma
Member
   
191 Posts |
Posted - 2009/03/31 : 21:16:08
|
Jo, dregla kan man alltid göra, själv hittade jag inga bilder alls på den sidan. 
edit: När nu denna tråden fick ett litet lyft, så vill jag passa på att säga att angående stekpannorna, så är det givetvis så, att även gjutjärnen inte alls mår bra av vassa och hårdhänta redskap/handlag. Dina grejor är arbetsredskap och skall behandlas med lite kärlek och respekt. Och som alla redskap är de inte för evigt, utan för länge.
OT. Hur var det nu mace, hade du vart på San Carlo i Bristol när jag jobbade där? |
" 90 procent av min förmögenhet har jag spenderat på droger och prostituerade, resten har jag slösat bort". Sebastian Horsley. |
Edited by - Musik Hemma on 2009/03/31 21:30:32 |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/31 : 21:46:53
|
Nä San Carlo var vi aldrig på, men däremot på Markwicks i närheten. Där åt jag för lavendel glass första gången. HIMMELSK!  Filton kallade vi vårt hem. Bath Ales´ pubar favoriter och särskilt The Wellington, och The hare on the hill för att den är så söt. Ölen kan man köpa på bolaget nu   
Hade Du njurproblem under tiden där så kanske jag serverade Dig en kopp tea på kvällen eller kollade ditt blodsocker
Inga bilder....Nu måste jag kolla länken
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2009/03/31 21:48:04 |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/03/31 : 21:50:55
|
Nu funkar det bättre
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
    
1683 Posts |
Posted - 2009/04/08 : 10:07:46
|
Jag såg på ombyggnadsprogrammet med Martin Timell för nån dag sen, då han besökte Melker Anderssons restaurang. (Jag minns aldrig vilket program som heter vad) Frågan som ställdes var vilket redskap kocken tog med hem, och en hade svarat kniven (känns rätt självklart) och ballongvispen.
Ballongvispen känns för mig mindre självklart. Kan någon förklara för mig ballongvispens förtjänster framför den "vanliga" vispens? Varför väljer man en ballongvisp? Den är mycket snyggare än en vanlig (som säkert heter något den också) men varför är den bättre? En ballongvisp når inte ut i kastrullens kanter på botten, vilket ställer till bekymmer för mig när jag gör sås eller stuvningar. En vanlig visp är tätare, och finfördelar bättre är min upplevelse. Jag bränner lättare vid såsen med ballongvisp.
Så kallad "vanlig" visp
 Bild från http://www.staffanholm.com/ |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/04/08 : 10:12:29
|
Att vispa upp till en liter eller två funkar kanon med en "vanlig" visp, men vid större mängder vinner ballongen då den "vanliga" kroknar. Den är helt enkelt för vek
Har man sedan vant sig vid en ballongare i arbetet så..
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
    
10180 Posts |
Posted - 2009/04/08 : 10:48:37
|
Kör alltid ballongvisp när jag gör sockerkakssmeten. Där är vanlig visp obrukbar pga smetens tröghet. (Sorry, OT) |
Edited by - huzze on 2009/04/08 10:49:19 |
 |
|
mace
London calling
    
5296 Posts |
Posted - 2009/04/08 : 12:53:51
|
Så sant! Ballongen kroknar inte heller vid tunga jobb
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
 |
|
Topic  |
|