Author |
Topic |
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 16:52:05
|
Jag har bara dosatorkvarnar Tycker det funkar bra..
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 17:22:27
|
Jag började dricka kaffe i tidig ålder, min mormor kokade kaffet och som jag minns det var det riktigt gott. När jag var i tonåren så började mina föräldrar med bryggkaffe och det var lite enklare och smakade gott det också. Vid semesterresor oftast till Italien/Spanien/Frankrike på 70-talet så fick jag smak på espresso. Den intogs oftast efter maten, riktigt gott och smaken satt i riktigt länge. Tyckte också att det gjorde gott för magen, matsmältningen blev perfekt.
För ca 15 år sedan köpte vi en egen maskin som jag inte kommer ihåg namnet på (lika bra det), usch och fy, kanske det berodde på att jag inte kunde brygga på ett riktigt sätt? Det har blivit ett par till apparater under åren, men jag tyckte att det var för meckigt (ointresse, lathet) att hålla på, så maskinerna blev stående oanvända den mesta tiden (dyra koppar m a o). Numera så kör jag/vi med en Nespressobryggare med inbyggd koppvärmare (hitech ska det va) och mjölkskummare. Kapslar med olika färdigblandade kaffesmaker (enkelt) som gör att jag/vi alltid får en kopp kaffe som vi gillar. Enkelheten i handhavandet gör att jag iaf, dricker espresso, latte o s v oftare. Tycker också att smaken är väl så bra, crema blir det också.
Imponerande kunskaper Audionet, säkert en riktigt rolig hobby om intresset är på topp.
Så om någon av er proffs skulle ha vägarna förbi det byZansianska hemmet så vet ni vad som vankas efter maten.
|
|
|
JonasY
Member
1019 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 19:39:02
|
Tack för tipsen! Skall nog ge mig på ett försök med presskaffe. Har nämligen en såndär kanna (tyvärr hem-hemma i Uppsala), dock ingen kvarn. Bara bönor kvar då, och en bra kaffekopp förstås ... |
Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP |
Edited by - JonasY on 2009/01/28 19:39:29 |
|
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 22:20:26
|
Finns ju elektroniska kvarnar som doserar också. Verkar vara riktigt bekvämt, och då slipper man ju att det blir kaffe liggande i dosatorn. Oscar på Monteriva tyckte jag skulle köpa en sån o sonen hängde på . <men..priset var lite högt, får köra vidare på den vi har så länge.
Till vardags är det pressokanna som gäller, kommer inte in nån kaffebryggare mer i detta hem . Alltid lika roligt att botanisera bland nya kaffesorter. |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
|
|
ud
Member
894 Posts |
Posted - 2009/01/29 : 16:03:07
|
Vad säger ni om en sån här då Jag tycker den ger gott kaffe.
Denna är från IKEA medan den jag har ser ungefär lika ut och är för induktionsspis oxå http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80080535
Fast heter det inte mockabryggare
Till "vardags" kör jag med pressobryggare och Zoega grovmalet.
Kaffekvarnen jag köpte var bara skräp så där behövs en ny. |
torsdag 11 oktober 1956 - tisdag 26 januari 2010 |
|
|
ohmega
Member
4651 Posts |
Posted - 2009/01/29 : 16:14:13
|
hifi-nördar och kaffe.....bara maler och maler och maler och... |
Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker" Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
|
ohmega
Member
4651 Posts |
Posted - 2009/01/29 : 16:35:05
|
guy gadbois: Hahahhahaahaaha |
Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker" Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor |
|
|
Mickeman
Member
688 Posts |
Posted - 2009/01/29 : 17:13:47
|
Finns det någon i södra sverige som säljer orostade bönor? Tycker det verkar vara en buskul grej att rosta själv, himla kul att kunna bjuda på nyrostade bönor!
|
Think what's inside the box!
|
|
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2009/01/29 : 21:22:28
|
Mickeman, Det finns ett litet kafferosteri i Malmö, Lilla Kafferosteriet . Tror nog att du kan köpa råkaffe där. http://rosteriet.blogspot.com/ |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
edison
N.A.udiophile
2529 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 10:49:43
|
"hifi-nördar och kaffe.....bara maler och maler och maler och..."
Lite fascinerande ser jag för min del det är att just hififolk tycks så extremt inne på mörkrost/espresso etc...
Kanske är det för att det då kan uppstå ett lite större och mer diversifierat behov av maskineri som förutom själva kaffet kan diskuteras och resoneras kring? Lite som HiFihobbyn ju per definition innefattar en mkt stor del apparatsnack...
Jag överlever om nån tycker jag är OT, men kaffe ju som bäst när det är bryggt, och rostningen börjar på "Me"...
Roligt att det finns så mkt varianter ändå, att diskutera entusiaster emellan!
Undrar om vi stackare som njuter stort av bryggt mellanrostat skulle kunna hålla igång en liknande tråd? Tror faktiskt inte det, och det får väl vara som det är...inget att filosofera för mkt över |
SACD/DVD-Audio: Pioneer DV-575A / CD: Sony CDP-X3000ES / LP: H/K T60 & Ortofon OM40 > Vincent RIAA > ACURUS Line Pre L10 > slutsteg ACURUS A100 > > Högtalare: 'Projektbygge' "The Pretender", en stativare m Seas Excel 5" & SS 2905/9300 (Vilande: en fn trasig Edison60, samt högt.bygge med Seas Excel 8" (pappkon) & Scanspeak D9300) Nystartat bygge: SEAS 25F-EW bas + Scanspeak D2905/9300 diskant. Sluten låda på 33 liter, vilken skall bli aperiodiskt dämpad. |
Edited by - edison on 2009/02/02 10:50:46 |
|
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 11:15:25
|
quote: Mjölk i kaffe är sabotage.
Håller med helt och hållet, riktig vispgrädde är det enda rätta.
Här hemma håller vi oss borta från det värsta nörderiet men har hittat en variant som passar oss utmärkt:
Vi använder hela bönor härstammande från Kenya, som vi köper från coop. http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=267&sSideNavn=Coop+Caf%E9+luxury (Näst längst ner)
Dessa mals i en kvarn som heter Krups GVX2. Båda reglagen ska stå på klockan ett och då blir det lagom till 6 koppar.
Sen brygger vi detta på vanligt sätt i en Philips HD 7686. Bryggaren har löstagbar vattenbehållare med skala på så man noggrant kan mäta upp sina 6 koppar vanligt vatten.
Det blir gött - varje gång - utan specialistkompetens!
Kaffe är inte skadligt, tvärtom! Både det och riktig grädde är hälsokost för själen. |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
|
|
Cyrus
Member
735 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 12:01:26
|
Kan någon rekommendera en bra kvarn? Använder en gammal elektrisk historia jag ärvt av min farmor, funkar men maler ojämt och svårt att få till rätt malning Måste man upp i hiskeliga pengar eller klarar man sig med en enklare. Använder bara presobryggare
Cyrus |
|
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 12:46:02
|
Cyrus, jag tycker vår Krups GVX2 funkar bra. Kostade ca 600 på Mediamarkt. |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 13:30:19
|
Coop har en kvarn som är bra för de pengar den kostar. Hugin har jag för mig att den heter. 399 :- eller mindre beroende på ställe |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 15:04:59
|
Jag har en sådan där krupskvarn till övers.. Knappt använd då den inte fixar tillräkligt fint för mina espressomaskiner. Den kan du få billigt, ska bara hitta den i mina gömmor...
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Cyrus
Member
735 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 16:08:48
|
Tobbe L: Den köper jag gärna, verkar räcka bra för mina husbehov Du kan väl skicka pm om du hittar den eller inte
Tack för övriga tips |
|
|
Hi Fi Consult
Member
2112 Posts |
Posted - 2009/02/02 : 19:18:36
|
Kaffe är viktiga saker. Men ibland svårt.
Vi har väl alla i perioder varit hänvisade till automatkaffe modell 8 personer i kö, leta reda på 2 kronor, vänta tills maskinen surrat ilsket 20 sekunder och sedan gurgla (!) ut en brun sörja i en plastmugg...
På de jobbställena är det ett lyft att få tillgång till en liten hemlig fikahörna med en philips 300:- kaffebryggare och Juvelkaffe (eller vad som var billigast senast)
Egentligen ganska vedervärdigt båda varianterna. Själv upplever jag det som om man tuggar på hushållsppaper när man dricker vanligt bryggkaffe med Melittafilter.
Presso är ett bra alternativ men timingen mellan kornstorlek, styrka/mängd kaffe och tiden innan man häller upp kaffet oerhört känslig. För kort eller för lång tid ger surt eller beskt, för starkt kaffe en koffeinkick av sällan skådat slag och för finmalt skapar såklart "sot" i kaffet.
Pergulatorkaffe förstår jag mig inte på. Och så är det skållhett, 99,5 grader
I princip ingen konsumentmaskin för 5-15 tusen kronor gör en riktig espresso som en kafé-maskin och gillar man cappuchino som jag funkar plaströr som suger mjölk ur separat tank eller små gurgelrör inte alls.
Vi har ju i butiken en av Pac renoverad proffsmaskin och den gör jobbet ganska bra tillsammans med jättekvarnen. Båda får följa med till nya butiken men det är en hel del meckande och donande och diskande... (och ibland en del tomtar bakom spakarna, undertecknad inräknad )
Jag vill därför slå ett slag för något jag upptäckte för drygt 10 år sedan. 1 st Moccamaster bryggare. Kör upp vattnet till hög temperatur och drar igen om en hel kanna på ca 6 minuter. Vanligtvis brygger man 5-6 koppar själv så att få igenom vattnet tar tillräckligt kort tid för gott bryggkaffe.
I stället för pappersfilter använder man Swiss golden:
http://baldmountaincoffee.com/page/BMCC/PROD/Swissgold_Coffee_Filters_Cone/00002407#PROD_00002407
Till detta köper man en elektrisk kvarn. De finns från 500:- till hur mycket som helst. jag har en ganska billig Krup för 700:- i båda mina lägenheter. Bönorna behöver malas något grövre än vanligt köpekaffe annars sätter filtret igen och det blir översvämning... (eller gå igenom maskorna, blir inget bra heller)
Nu kan man alltså köpa vilket kaffe man vill, hela bönor och låta kvarnens magasin vara tomt. När det är kaffedags mal man det man behöver och stoppar i "evighetsfiltret". Filtret kan maskindiskas, kaffesumpen sköljer vi ur i vasken utan att det sätter igen (i 10 år i 4 olika hus/lägenheter)
Snabbt, enkelt och - för att vara bryggkaffe - fantastiskt gott!
Beroende på var du bor smakar samma kaffe helt olika och då pratar vi inte bara om skåne mot resten av landet utan Löfbergs godaste Yadini Estate är mycket gott här i Karlskoga och odrickbart i Lerum.
1993 drack jag mitt godaste kaffe någonsin och det var då vi gjorde jobb på Löfbergs lila i Karlstad. I personalmatsalen, det kostade inte ens extra
Så jag håller det där gänget högt, sedan att folk helst köper det där som de priskrigar mot alla andra med är en annan femma. Kaffe kan de för de som är på jakt efter kvalitet.
Men moccamaster, Swiss gold och en egen kvarn ger bästa vardagskaffet för mig.
mvh
|
www.hificonsult.se http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/ |
|
|
lindome
Member
1054 Posts |
Posted - 2009/02/03 : 13:23:07
|
Jag/vi köpte en Isomac Supergiada förra året. Inte nån drömmaskin precis men nu har man börjat få ordning på grejorna och då tycker jag att det blir riktigt bra!
Har kvarn från Isomac oxå. Den för ett j-a oväsen(viss radiohandlare uttrycker ofta sig på detta vis), men gör ett bra jobb. Diverse bönor köpes på Magasin 11 i Gbg. Det är ju roligt att testa nya bönor.
Ibland är det dock så att man är sugen på mycket kaffe och helst svart. Då vill man inte ha 1,5 dl mjölk Då plockar vi fram presso kannan och Zoega Blue Java eller Mollbergs Blandning
Det finns varianter på kaffe beroende på tillfälle och humör helt enkelt |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/02/03 : 13:32:17
|
Provade faktiskt evighetsfiltret i vår moccamaster från ditt tips för längesedan (@ sladd). Det funkade dock inte för oss, kommer inte riktigt ihåg varför, men vi gick tillbaks till melitta tämligen omgående. Nu står dock moccamastern rätt tyst (möjligen lite skamsen) bredvid hemma-lyx-maskinen I likhet med din så är ju våran även den renoverad av Pac....
Jag håller med dig att det är lite jobb, men det blir rutin även det och jag känner att det går smidigare för var dag som går. Även på morgonen när jag är halvt zombie (alltid ) så börjar jag med att sätta igång en brasa i kakelugnen och sedan göra två stora Latte (6-9min). Sen sätter jag mig i soffan, sätter igång lite soft musik lågt och trycker igång laptoppen för att kolla mail, nyheter och hififorum.
Same-same varje morgon. Heeeeelt ok
Nu till väsentligeheterna! Hur får man mjölken krämig? Jag sätter rotation på mjölken i kannan tills handflatan runt den inte kan hålla längre för värmen, då sänker jag kannan så pipen blåser precis under ytan, då får jag bubblor/skum, men jag får ingen "krämighet". Använder vanlig standardmjölk.
edit: stavis |
Artphotography |
Edited by - Burmäster on 2009/02/03 13:36:00 |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2009/02/03 : 13:40:33
|
Curys, Vi har en Russell Hobbs som följde med ossf[code]rån Bristol, den används inte då jag hittade en röd goding med namnet Brasilia vid soptunnorna hos morsan i Torekov, Di slänger fiiint i Torke
Om Du vill ha den så är den Din mot porto Krupsen ser ju iofs snyggare ut Jau beor i skaune.
Bernt, Tackar för tippset om Coop-Kenya, vi handlar där, ja inte på Coop i Kenya men väl på Coop i Ängelholm Jag skall köpa en påse.
M
http://www.urgecoffee.co.nz/Products/Tea___Coffee_Products/Coffee_Grinders/__rmpp_IDM=282_IDProd=203_.html
Hur tusan gör man allt ovan till "här" istället????
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2009/02/03 13:44:57 |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/02/03 : 14:46:57
|
Nu ligger det en kaffemeny fysiskt (Audionets lista) hemma hos mig för mig att lära ifrån och för gäster att beställa ifrån
|
Artphotography |
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2009/02/03 : 15:01:12
|
quote: Nu till väsentligeheterna! Hur får man mjölken krämig? Jag sätter rotation på mjölken i kannan tills handflatan runt den inte kan hålla längre för värmen, då sänker jag kannan så pipen blåser precis under ytan, då får jag bubblor/skum, men jag får ingen "krämighet". Använder vanlig standardmjölk.
Gör tvärtom Dan Först pipen ytligt så du blåser in luft i mjölken, inte för ytligt så det blir för stora bubblor. Rotation på mjölken och när du är nöjd med volymen sänker du pipen lite djupare och fortsätter värma till ca 60-65gr. När du är klar knackar du försiktigt kannan i bänken ett par gånger och snurrar runt mjölken så det blandar sig så väl som möjligt. Häll sedan upp innan skummet flyter upp på ytan och bildar ett "lock".
Länk till "mjölkskumningsguide" : http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=1934&highlight=mj%F6lkskumningsguide |
|
|
Topic |
|