Author |
Topic |
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 09:56:15
|
Jo, jag har fått en ny och underbar vardagshobby, att kunna göra riktigt (och gott) kaffe hemma - närsomhelst.
Pac och Audionet är givna experter på området och jag vet att de gärna hjälper en nybörjare, men jag förstår att det finns rätt många fler hifientusiaster som också älskar riktigt kaffe.
Startar denna tråd då jag gärna ser tips, små som stora. Favoritbönor? Använder ni alltid samma bönor eller har ni en till Latte och en annan till den dubbla espresson med avec till efter middagen?
Har ni några trix/hemligheter som brukar gå hem hos era vänner....egna varianter?
Finns allmänna regler för exakt mängd mjölk till en korrekt Latte? Kan man se en lista på alla varianter av kaffe, minns inte exakt men en heter någonting på Macciato ( stavning?), Americano, Latte osv osv osv exakt hur mycket de olika delarna innehåller?
Hårdvara! Diskutera även maskiner, tampers, kvarnar.
Jag har en CoffeeQueen MiniCrema och Anfim kvarn.
Massor med undringar....
Jag samlar ihop era "kommande" länkar till allt som har med kaffe att göra här i första posten efterhand.
http://www.riktigtkaffe.se/
|
Artphotography |
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 10:15:44
|
Välkommen i träsket Dan
Jag har valt den enkla och "cleana" vägen. Kör med Pressobryggare och Aeropress. Favoritbönan för det är Åre rosteriets "Njutning".
Det är flera av våra vänner som finns där. Tobbe_L, Plind, Zix m fl |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
Edited by - Zalve on 2009/01/28 11:06:03 |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 11:10:24
|
quote: Tobbe_L, Plind, Zix m fl
Precis! Även Sladd och ifall jag inte missminner mig, Imperial?
Säkert många fler.... så det finns nog mycket kunskap som kan delges. |
Artphotography |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 11:22:29
|
Välkommen till träsket
Dan det är en riktigt trevlig liten maskin som du har fått tag på
Själv så har jag ju en del skrot liggandes
Det hela började med en La Scala Butterfly vilket är den maskin som jag fortfarane använder oftast. den bor just nu hemma hon min syster. Sedan blev den en Feama Compact som skulle fixas till. Det är mer eller mindre klar o väntar bara på att syster ska renovera sitt badrum så att vi kan få vatten o avlopp till kaffehörnan i köket (ligger vägg i vägg med badrummet)
Nästa maskin blev en Faema E-98 vilket är den absolut bästa maskinen jag har haft, det är en riktig supermaskin. Ångrar att jag sålde den till sälen.
Råkade även springa på en gammal Indisk två grupps maskin. Den ska bli någon ång i framtiden en rent coustom bygge, ska bara behålla själva skalet vilket är urläckert
Därefter så blev det en tvågrupps Expobar Elegante... Den står fortfarande i delar då jag är så satans less på den... Måste ta o göra lite nya rör till den mm.
I jakten på en liten leva-maskin blev det en Feama Faemina En supersöt liten sak från tidigt 60-tal Måste dock göra ett nytt stativ till den då det var knäckt. Inga större problem men har inte riktigt haft tillfälle att göra något än.
Nästa maskin är en Brasilia Cappuccino. Fick den billigt så jag kunde lite låta bli... Säljaren hade haft inne den på service men tyckte nog att det blev för dyrt då det skulle bytas pressostat på den. Tyvärr så räckte ju inte del.. utan även kokaren läckte så det fick bli ett varv med stora gassvetsen o silverlod.. behövde även renovera nätbrytaren, vilket är något som jag tydligen mer eller mindre måste göra på alla mina maskiner.. tror att just nätbrytare har något emot mig
Men nu så nu är den upp and running Ska ta o bytta lite gamla kopparbrickor så att den bi helt tät annars så är den ok Så Zalve nu finns den maskin till dig här har även Pod-kittet till den....
Nog om maskiner..
På kvarnfronten har jag en Mazzer major, en Cunill brasil o en Quick mill replica.
Upps glömde en maskin.... Har ju ett monster också... La Cimbali M50 En helautomatisk maskin modell stoor. Den vill vara avsäkrad för 7KW tre-fas....
På kaffefronten så gillar jag att rosta själv. Har inte hittat någon superfavorit men Yrigacheffe är trevligt. Brukar göra blandningar med en 5-10% rubusta så att det blir lite drag i dem Dricker nästan bara cappuccino så jag vill ha ett kaffe som fixar att blandas med mjölk..
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 12:03:46
|
Underbart Tobbe Oj, vad man har mycket att lära.....
Fick med några lustiga glas med Illy böner. När jag använder dessa säger jag att jag gör en "Danilo" - det är ett dubbelskott med 2cl mjölk + skum. Så här ser det ut....
|
Artphotography |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 12:08:10
|
Dan, du som reser en del mellan Göteborg och Skåne måste stanna till i Falkenberg och ta en Lounge special. Det du |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 13:25:20
|
Jamän, bara så - BRILJANT Audionet
Kan du inte också göra en copy/paste här? (även om det är ytterst trevligt att besöka din blogg )
Det tar 22 sek för min att dra igenom. Jag kan inte tänka själv.... Ska jag ha finare malning då? packa hårdare? |
Artphotography |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 13:31:50
|
22s är en hel ok tid.
Om du känner för det testa att mala lite finare eller tampa lite hårdare. Försök bara ändra en sak åt gången. Blir lite lättare att hålla koll på vad som händer.
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 13:34:37
|
quote: Försök bara ändra en sak åt gången.
Första gemensamma nämnaren med hifi |
Artphotography |
|
|
soundbrigade
Semesterfirare
7879 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 13:55:02
|
Kaffe hos oss = Zoegas, gärna mörkrostat, som bryggs i Melittafilter. Vattnet är Vänersborgs excellenta kranvatten vilket bringats till kokning; inget halvljummet vatten som droppar genom trist sump från Karlstad eller Gävle. Drickes starkt, hett och sött med äkta grädde. Mjölk i kaffe är sabotage.
Tyvärr har vi en besynnerlig kaffekultur i Sveriga där kaffe ska smaka beskt och/eller surt, och så har vi mage att klaga på amerikanerna .... |
|
|
matte76
100.000-klubben
6570 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 14:09:27
|
Jag tillhör minoriteten som inte dricker kaffe alls. Det är äckligt! Dessutom är jag övertygad om att det inte är så bra för hälsan... |
- Blått ett lag - Malmö FF! - Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes) - Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)! - Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
|
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 14:25:28
|
quote: Dessutom är jag övertygad om att det inte är så bra för hälsan...
Kaffe, saft, vin, jogga, simma, köra bil, klättra i träd, lyssna på musik, muffins, morötter, åka skidor, gå på teater....jag är övertygad att oavsätt vad, letar man riktigt länge så hittar man både något som är bra och något som är dåligt för hälsan. |
Artphotography |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 14:43:56
|
Ok Dan, här kommer lite klipp och klistra från min blogg
Bra att veta om man själv skall göra kaffe är lite måttenheter. I den internationella kaffe världen använder man sig av Fluid ounce för att mäta volym och psi för att mäta tryck.
Omvandlingstabell:
1 Fl ounce= 29,573 ml, dvs. 2,96 cl
1 psi= 0,07 bar
Espresso
En enkel espresso är grunden till det mesta. Man kan dricka den som den är eller bygga vidare på den och skapa nedanstående varianter.
Det finns regler uppsatta för hur en Espresso skall göras. Inom dessa ramar är det fritt att experimentera och det är även något jag varmt rekommenderar. Varje kaffeböna är en individ och kräver sin särbehandling.
En espresso består av 1 fluid ounce (29,573 ml) av kaffe. Den får man genom att låta 90-95 grader varmt vatten vid 120-140 psi (8.4 - 9.8 bar) tryck passera genom 7-8 g kaffe i 25-30 sekunder. Om man inte får korrekt mängd kaffe (1 fluid ounce) får man ändra malningen på kaffebönorna.
Espresson skall ha ett lager av crema på toppen som är mörktbrunt och innehålla mörka fläckar eller streck (tiger stripping/ flecking). Den får inte ha för mycket smak av beska eller syra (tecken på för hög eller låg bryggtemperatur). Den skall extraheras direkt i en varm tjockväggig espressokopp och drickas direkt.
Doppio
Det är en dubbel espresso och innehåller 2 fluid ounce av kaffe (nästan 6 cl). Man använder sig av 14-16 g kaffe som pressas på samma tryck (120-140 psi), vattentemperatur (90-95 grader) och tid (25-30 sek) som espresson.
Ristretto
En något mindre espresso där man justerar kvarnen att ge lite finare malning för att lämna mindre volym, ungefär 3/4 fluid ounce (22,31 ml) på 25-30 sek.
Lungo
En "lång espresso", man justerar kvarnen så att den lämnar en grövre malning, vilket resulterar i en större volym inom de 25-30 sek som extraktionen varar. Serverings storleken skall vara mellan 2-3 fluid once (6-9 cl lite grovt).
Americano
En espresso som man toppar upp med c:a 5 fl oz (15 cl) varmt vatten. Det finns även en variant som heter A Cafe Crema, då justerar man kvarnen att lämna en mycket grov malning som ger 4-5 fl oz (12-15 cl ) kaffe på 25-30 sekunder.
Capuccino
Består av en grund espresso, 1 fl oz (3cl) ångad mjölk och 1 fl oz (3 cl) mjölkskum. Om man är duktig med när man skummar mjölken får man något som kallas microfoam. Mjölken blir krämig och består av många små luftbubblor. När man använder sig av en fint skummad mjölk så slår man den bara rakt i och den kommer att skikta sig själv till rätt proportioner, tänk bara på att det inte är 6 cl mjölk som skall i koppen.
Latte
Den finns egentligen i två varianter. Original är det 1 fl oz espresso och 2 fl oz mjölk som ångas, men i Sverige är det vanligast att man får 2 fl oz espresso och 5-6 fl oz ångad mjölk.
Macchiato
En espresso som är fläckad med skummad mjölk. Macchiato betyder märkt på Italienska.
|
- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare. - Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.
Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se Min hemsida http://www.bildifokus.se Facebook http://www.facebook.com/Bildifokus |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
HLindgren
Member
1143 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 14:56:21
|
Dan akta dig...det blir dyrt . Vi började med en Kenwood Retro och en kvarn från Bosch...Idag har vi en EMC Giotto och en kvarn från Quickmill som min son svär över. Han vill att pappa ska gå o köpa en med dosator. Förövrigt är sonen utbildad barista, så det är svårt att dricka kaffe ute på stan. Vi gjorde faktiskt så att när vi köpt den Giotton så gick vi en kurs hur man gör en god Espresso, det var värt var enda krona. Sen när det kommer till kaffet, vi provar oss fram men La Bomba ligger bra till alltid, Även provat Kopi Luwak visst är det gott men inte värt det priset.
Om du missat så titta på http://www.riktigtkaffe.se, Stället för dom riktigt nördiga men man får mycket tips o råd. |
HenrikL Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P |
Edited by - HLindgren on 2009/01/28 14:57:53 |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 15:21:26
|
Kvarn med dosator för hemmabruk? Det var ovanligt,, nästan rakt emot vad de allra flesta vill ha. Idido Misy Valley är en trevlig påse,, men att köra med sånt specialkaffe blir dyrt i längden. |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
JonasY
Member
1019 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 15:36:21
|
Om man vill ha gott kaffe, men inte har plats/råd med en riktigt espressomaskin, vad rekommenderar ni då? Har lite svårt för vanligt bryggkaffe. |
Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 16:19:09
|
Jag har tröttnat lite på espressomaskinens kaffe. Pressobryggaren håller i längden. |
Min anläggningstråd |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 16:33:22
|
JonasY:
Pressokanna från Ikea 99:- Coop Hugin kaffekvar 399:- Sen en Vattenkokare och du kommer att få trevligt kaffe. Så kör jag det på jobbet.
Då det inte blir mängder med kaffe som mals privat, så känns det (för mig) som att kaffet skulle kunna bli "gammal" i dosatorn. |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 16:33:47
|
Jag halpular lite....
På önskelistan står de där kopparna man använde i Frankrike innan Exsxprässon slog igenom.
Två porslinskoppar. Den ena, filterkoppen, ovanpå den andra Sååå snyggt!!! Kaffe för en när kaffe fick tid att droppa
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
Posted - 2009/01/28 : 16:43:52
|
Zalve, det är det som är det fina med Mazzers Mini E, det blir inget kvar i dosatorn. Annars håller jag med dig att dosator kan vara av ondo om man inte har omsättning på kaffet. C:a 50 minuter efter kaffet är malt anses det vara förbrukat. |
- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare. - Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.
Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se Min hemsida http://www.bildifokus.se Facebook http://www.facebook.com/Bildifokus |
|
|
Topic |
|