HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Riktigt Kaffe
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  09:56:15  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Jo, jag har fått en ny och underbar vardagshobby, att kunna göra riktigt (och gott) kaffe hemma - närsomhelst.

Pac och Audionet är givna experter på området och jag vet att de gärna hjälper en nybörjare, men jag förstår att det finns rätt många fler hifientusiaster som också älskar riktigt kaffe.

Startar denna tråd då jag gärna ser tips, små som stora. Favoritbönor? Använder ni alltid samma bönor eller har ni en till Latte och en annan till den dubbla espresson med avec till efter middagen?

Har ni några trix/hemligheter som brukar gå hem hos era vänner....egna varianter?

Finns allmänna regler för exakt mängd mjölk till en korrekt Latte? Kan man se en lista på alla varianter av kaffe, minns inte exakt men en heter någonting på Macciato ( stavning?), Americano, Latte osv osv osv exakt hur mycket de olika delarna innehåller?

Hårdvara! Diskutera även maskiner, tampers, kvarnar.

Jag har en CoffeeQueen MiniCrema och Anfim kvarn.

Massor med undringar....

Jag samlar ihop era "kommande" länkar till allt som har med kaffe att göra här i första posten efterhand.

http://www.riktigtkaffe.se/


Artphotography

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2009/01/28 :  10:15:44  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Välkommen i träsket Dan

Jag har valt den enkla och "cleana" vägen. Kör med Pressobryggare och Aeropress.
Favoritbönan för det är Åre rosteriets "Njutning".

Det är flera av våra vänner som finns där.
Tobbe_L, Plind, Zix m fl

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"

Edited by - Zalve on 2009/01/28 11:06:03
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  11:10:24  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
quote:
Tobbe_L, Plind, Zix m fl


Precis! Även Sladd och ifall jag inte missminner mig, Imperial?

Säkert många fler.... så det finns nog mycket kunskap som kan delges.

Artphotography
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9028 Posts

Posted - 2009/01/28 :  11:22:29  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message
Välkommen till träsket

Dan det är en riktigt trevlig liten maskin som du har fått tag på

Själv så har jag ju en del skrot liggandes

Det hela började med en La Scala Butterfly vilket är den maskin som jag fortfarane använder oftast. den bor just nu hemma hon min syster.
Sedan blev den en Feama Compact som skulle fixas till. Det är mer eller mindre klar o väntar bara på att syster ska renovera sitt badrum så att vi kan få vatten o avlopp till kaffehörnan i köket (ligger vägg i vägg med badrummet)

Nästa maskin blev en Faema E-98 vilket är den absolut bästa maskinen jag har haft, det är en riktig supermaskin. Ångrar att jag sålde den till sälen.

Råkade även springa på en gammal Indisk två grupps maskin. Den ska bli någon ång i framtiden en rent coustom bygge, ska bara behålla själva skalet vilket är urläckert

Därefter så blev det en tvågrupps Expobar Elegante...
Den står fortfarande i delar då jag är så satans less på den...
Måste ta o göra lite nya rör till den mm.

I jakten på en liten leva-maskin blev det en Feama Faemina
En supersöt liten sak från tidigt 60-tal
Måste dock göra ett nytt stativ till den då det var knäckt.
Inga större problem men har inte riktigt haft tillfälle att göra något än.

Nästa maskin är en Brasilia Cappuccino. Fick den billigt så jag kunde lite låta bli... Säljaren hade haft inne den på service men tyckte nog att det blev för dyrt då det skulle bytas pressostat på den.
Tyvärr så räckte ju inte del.. utan även kokaren läckte så det fick bli ett varv med stora gassvetsen o silverlod..
behövde även renovera nätbrytaren, vilket är något som jag tydligen mer eller mindre måste göra på alla mina maskiner.. tror att just nätbrytare har något emot mig

Men nu så nu är den upp and running
Ska ta o bytta lite gamla kopparbrickor så att den bi helt tät annars så är den ok
Så Zalve nu finns den maskin till dig här
har även Pod-kittet till den....

Nog om maskiner..

På kvarnfronten har jag en Mazzer major, en Cunill brasil o en Quick mill replica.


Upps glömde en maskin....
Har ju ett monster också... La Cimbali M50
En helautomatisk maskin modell stoor.
Den vill vara avsäkrad för 7KW tre-fas....

På kaffefronten så gillar jag att rosta själv.
Har inte hittat någon superfavorit men Yrigacheffe är trevligt.
Brukar göra blandningar med en 5-10% rubusta så att det blir lite drag i dem Dricker nästan bara cappuccino så jag vill ha ett kaffe som fixar att blandas med mjölk..

Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  12:03:46  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Underbart Tobbe Oj, vad man har mycket att lära.....

Fick med några lustiga glas med Illy böner. När jag använder dessa säger jag att jag gör en "Danilo" - det är ett dubbelskott med 2cl mjölk + skum. Så här ser det ut....

Artphotography
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2009/01/28 :  12:08:10  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Dan, du som reser en del mellan Göteborg och Skåne måste stanna till i Falkenberg och ta en Lounge special. Det du

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben

4639 Posts

Posted - 2009/01/28 :  13:06:33  Show Profile  Visit Audionet's Homepage Send Audionet a Private Message
Dan, inspirerad av din frågeställning så gjorde jag ett blogginlägg med lite basinformation runt kaffe som kanske är intressant

http://matvinhifi.blogspot.com/2009/01/lilla-kaffeskolan.html

- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare.
- Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.

Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se
Min hemsida http://www.bildifokus.se
Facebook
http://www.facebook.com/Bildifokus

Edited by - Audionet on 2009/01/28 13:07:12
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  13:25:20  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Jamän, bara så - BRILJANT Audionet

Kan du inte också göra en copy/paste här? (även om det är ytterst trevligt att besöka din blogg )

Det tar 22 sek för min att dra igenom. Jag kan inte tänka själv.... Ska jag ha finare malning då? packa hårdare?

Artphotography
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9028 Posts

Posted - 2009/01/28 :  13:31:50  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message
22s är en hel ok tid.

Om du känner för det testa att mala lite finare eller tampa lite hårdare.
Försök bara ändra en sak åt gången.
Blir lite lättare att hålla koll på vad som händer.


Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  13:34:37  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
quote:
Försök bara ändra en sak åt gången.


Första gemensamma nämnaren med hifi

Artphotography
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2009/01/28 :  13:55:02  Show Profile Send soundbrigade a Private Message
Kaffe hos oss = Zoegas, gärna mörkrostat, som bryggs i Melittafilter. Vattnet är Vänersborgs excellenta kranvatten vilket bringats till kokning; inget halvljummet vatten som droppar genom trist sump från Karlstad eller Gävle.
Drickes starkt, hett och sött med äkta grädde. Mjölk i kaffe är sabotage.

Tyvärr har vi en besynnerlig kaffekultur i Sveriga där kaffe ska smaka beskt och/eller surt, och så har vi mage att klaga på amerikanerna ....
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2009/01/28 :  14:09:27  Show Profile Send matte76 a Private Message
Jag tillhör minoriteten som inte dricker kaffe alls. Det är äckligt! Dessutom är jag övertygad om att det inte är så bra för hälsan...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2009/01/28 :  14:25:28  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
quote:
Dessutom är jag övertygad om att det inte är så bra för hälsan...


Kaffe, saft, vin, jogga, simma, köra bil, klättra i träd, lyssna på musik, muffins, morötter, åka skidor, gå på teater....jag är övertygad att oavsätt vad, letar man riktigt länge så hittar man både något som är bra och något som är dåligt för hälsan.

Artphotography
Go to Top of Page

Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben

4639 Posts

Posted - 2009/01/28 :  14:43:56  Show Profile  Visit Audionet's Homepage Send Audionet a Private Message
Ok Dan, här kommer lite klipp och klistra från min blogg

Bra att veta om man själv skall göra kaffe är lite måttenheter. I den internationella kaffe världen använder man sig av Fluid ounce för att mäta volym och psi för att mäta tryck.

Omvandlingstabell:

1 Fl ounce= 29,573 ml, dvs. 2,96 cl

1 psi= 0,07 bar

Espresso

En enkel espresso är grunden till det mesta. Man kan dricka den som den är eller bygga vidare på den och skapa nedanstående varianter.

Det finns regler uppsatta för hur en Espresso skall göras. Inom dessa ramar är det fritt att experimentera och det är även något jag varmt rekommenderar. Varje kaffeböna är en individ och kräver sin särbehandling.

En espresso består av 1 fluid ounce (29,573 ml) av kaffe. Den får man genom att låta 90-95 grader varmt vatten vid 120-140 psi (8.4 - 9.8 bar) tryck passera genom 7-8 g kaffe i 25-30 sekunder. Om man inte får korrekt mängd kaffe (1 fluid ounce) får man ändra malningen på kaffebönorna.

Espresson skall ha ett lager av crema på toppen som är mörktbrunt och innehålla mörka fläckar eller streck (tiger stripping/ flecking). Den får inte ha för mycket smak av beska eller syra (tecken på för hög eller låg bryggtemperatur). Den skall extraheras direkt i en varm tjockväggig espressokopp och drickas direkt.

Doppio

Det är en dubbel espresso och innehåller 2 fluid ounce av kaffe (nästan 6 cl). Man använder sig av 14-16 g kaffe som pressas på samma tryck (120-140 psi), vattentemperatur (90-95 grader) och tid (25-30 sek) som espresson.

Ristretto

En något mindre espresso där man justerar kvarnen att ge lite finare malning för att lämna mindre volym, ungefär 3/4 fluid ounce (22,31 ml) på 25-30 sek.

Lungo

En "lång espresso", man justerar kvarnen så att den lämnar en grövre malning, vilket resulterar i en större volym inom de 25-30 sek som extraktionen varar. Serverings storleken skall vara mellan 2-3 fluid once (6-9 cl lite grovt).

Americano

En espresso som man toppar upp med c:a 5 fl oz (15 cl) varmt vatten. Det finns även en variant som heter A Cafe Crema, då justerar man kvarnen att lämna en mycket grov malning som ger 4-5 fl oz (12-15 cl ) kaffe på 25-30 sekunder.

Capuccino

Består av en grund espresso, 1 fl oz (3cl) ångad mjölk och 1 fl oz (3 cl) mjölkskum. Om man är duktig med när man skummar mjölken får man något som kallas microfoam. Mjölken blir krämig och består av många små luftbubblor. När man använder sig av en fint skummad mjölk så slår man den bara rakt i och den kommer att skikta sig själv till rätt proportioner, tänk bara på att det inte är 6 cl mjölk som skall i koppen.

Latte

Den finns egentligen i två varianter. Original är det 1 fl oz espresso och 2 fl oz mjölk som ångas, men i Sverige är det vanligast att man får 2 fl oz espresso och 5-6 fl oz ångad mjölk.

Macchiato

En espresso som är fläckad med skummad mjölk. Macchiato betyder märkt på Italienska.


- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare.
- Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.

Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se
Min hemsida http://www.bildifokus.se
Facebook
http://www.facebook.com/Bildifokus
Go to Top of Page

kme
Musik-Harry 2005

4409 Posts

Posted - 2009/01/28 :  14:46:58  Show Profile Send kme a Private Message
quote:
Jo, jag har fått en ny och underbar vardagshobby, att kunna göra riktigt (och gott) kaffe hemma - närsomhelst.



(Bryggkaffe)
Här har du kaffet för finsmakare som är ifrån Etiopien. Det här kaffet står en klass för sig en ren smakupplevelse som inte liknar något annat kaffe!


Återförsäljare:
http://www.johanochnystrom.se/aterforsaljare.php?page

Johan & Nyström
http://www.johanochnystrom.se/rosteri.php?page=Om%20oss

Info om andra kaffesorter
http://shop.cafeett.se/se/grp/johan-nystrom.php

Intressant läsning om bl.a. om det kaffet som säljs ute i handeln
http://taffel.se/artiklar/taffelhjalte-david-haugaard-kafferostare

http://haugaardcoffee.blogspot.com/

Listen: Music Tip by Kurt.Välj Bland Olika Artister På: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about92-0.html Klassiskt på: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about102-0.html
http://www.youtube.com/watch?v=AlLpdWbSevc
http://www.youtube.com/watch?v=YvEccfdw_kU

Edited by - kme on 2009/02/02 08:05:31
Go to Top of Page

HLindgren
Member

1143 Posts

Posted - 2009/01/28 :  14:56:21  Show Profile  Visit HLindgren's Homepage Send HLindgren a Private Message
Dan akta dig...det blir dyrt . Vi började med en Kenwood Retro och en kvarn från Bosch...Idag har vi en EMC Giotto och en kvarn från Quickmill som min son svär över. Han vill att pappa ska gå o köpa en med dosator. Förövrigt är sonen utbildad barista, så det är svårt att dricka kaffe ute på stan.
Vi gjorde faktiskt så att när vi köpt den Giotton så gick vi en kurs hur man gör en god Espresso, det var värt var enda krona.
Sen när det kommer till kaffet, vi provar oss fram men La Bomba ligger bra till alltid, Även provat Kopi Luwak visst är det gott men inte värt det priset.

Om du missat så titta på http://www.riktigtkaffe.se, Stället för dom riktigt nördiga men man får mycket tips o råd.

HenrikL
Om det inte går att laga med silvertejp så är det trasigt :-P

Edited by - HLindgren on 2009/01/28 14:57:53
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2009/01/28 :  15:21:26  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Kvarn med dosator för hemmabruk?
Det var ovanligt,, nästan rakt emot vad de allra flesta vill ha.
Idido Misy Valley är en trevlig påse,, men att köra med sånt specialkaffe blir dyrt i längden.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

JonasY
Member

1019 Posts

Posted - 2009/01/28 :  15:36:21  Show Profile Send JonasY a Private Message
Om man vill ha gott kaffe, men inte har plats/råd med en riktigt espressomaskin, vad rekommenderar ni då? Har lite svårt för vanligt bryggkaffe.

Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP
Go to Top of Page

Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben

4639 Posts

Posted - 2009/01/28 :  15:42:37  Show Profile  Visit Audionet's Homepage Send Audionet a Private Message
JonasY, presskaffe funkar utmärkt.

- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare.
- Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.

Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se
Min hemsida http://www.bildifokus.se
Facebook
http://www.facebook.com/Bildifokus
Go to Top of Page

Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben

4639 Posts

Posted - 2009/01/28 :  15:44:20  Show Profile  Visit Audionet's Homepage Send Audionet a Private Message
Zalve, en Mazzer Mini E har en dosator som är superb.

- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare.
- Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.

Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se
Min hemsida http://www.bildifokus.se
Facebook
http://www.facebook.com/Bildifokus
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:19:09  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Jag har tröttnat lite på espressomaskinens kaffe. Pressobryggaren håller i längden.

Min anläggningstråd
Go to Top of Page

kme
Musik-Harry 2005

4409 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:20:51  Show Profile Send kme a Private Message
quote:
Idido Misy Valley är en trevlig påse,, men att köra med sånt specialkaffe blir dyrt i längden

Man får skräddsy sitt drickande, ett bra vin kostar 80-90kr och det försvinner ganska omgående. Det handlar nog mycket om uppskattning samt att det finns ekonomiskt utrymme.

Listen: Music Tip by Kurt.Välj Bland Olika Artister På: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about92-0.html Klassiskt på: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about102-0.html
http://www.youtube.com/watch?v=AlLpdWbSevc
http://www.youtube.com/watch?v=YvEccfdw_kU

Edited by - kme on 2009/01/28 22:48:51
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:33:22  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
JonasY:

Pressokanna från Ikea 99:-
Coop Hugin kaffekvar 399:-
Sen en Vattenkokare och du kommer att få trevligt kaffe.
Så kör jag det på jobbet.


Då det inte blir mängder med kaffe som mals privat, så känns det (för mig) som att kaffet skulle kunna bli "gammal" i dosatorn.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:33:47  Show Profile Send mace a Private Message
Jag halpular lite....

På önskelistan står de där kopparna man använde i Frankrike innan Exsxprässon slog igenom.

Två porslinskoppar. Den ena, filterkoppen, ovanpå den andra Sååå snyggt!!!
Kaffe för en när kaffe fick tid att droppa

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

kme
Musik-Harry 2005

4409 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:39:57  Show Profile Send kme a Private Message
quote:
Om man vill ha gott kaffe, men inte har plats/råd med en riktigt espressomaskin, vad rekommenderar ni då? Har lite svårt för vanligt bryggkaffe.


Börja med det här


Jonas det här är inte det vanliga kaffet som är ute i handeln, provdrick det på någon av dessa adresser.

Annelie K Choklad & Praliner
Drottninggatan 1
753 10 Uppsala Bönor & Blad i Uppsala

Stora Torget 3
753 20 Uppsala
www.bonorochblad.se Combo International
Stångjärnsgatan 10
753 23 Uppsala

Hugo's Kaffe & Deli
Svartbäcksgatan 21A
753 32 Uppsala
www.hugoskaffe.nu Vardein & Co

Saluhallen S:t Eriks torg 8
753 10 Uppsala
www.vardein.com



Listen: Music Tip by Kurt.Välj Bland Olika Artister På: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about92-0.html Klassiskt på: http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about102-0.html
http://www.youtube.com/watch?v=AlLpdWbSevc
http://www.youtube.com/watch?v=YvEccfdw_kU

Edited by - kme on 2009/01/28 22:50:47
Go to Top of Page

Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben

4639 Posts

Posted - 2009/01/28 :  16:43:52  Show Profile  Visit Audionet's Homepage Send Audionet a Private Message
Zalve, det är det som är det fina med Mazzers Mini E, det blir inget kvar i dosatorn. Annars håller jag med dig att dosator kan vara av ondo om man inte har omsättning på kaffet. C:a 50 minuter efter kaffet är malt anses det vara förbrukat.

- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare.
- Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.

Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se
Min hemsida http://www.bildifokus.se
Facebook
http://www.facebook.com/Bildifokus
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.69 sekunder. Snitz Forums 2000