Author |
Topic |
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/26 : 17:54:53
|
Ja som frågan lyder, hur brygger man med moccabryggare, en såndär sak helt i metall, tre delar, en vattenbehållare i botten en "kaffepulverhållare" som sitter ovanpå-i vattenbehållaren, sen en kaffepotta som skruvas fast på vattenbehållaren och allt ställs på spisen.
Råden jag läst är att fyll inte vatten över övertrycksventilen, antar att det är för att den inte fungerar då.
Kaffemängden och packningsgraden får man prova sig fram till.
När det börjar komma kaffe så ska temperaturen sänkas snabbt, hur åstadkomms det på en vanlig spis, det tar ju lång tid innan plattan svalnar.
Så, goda råd blir bra.
Vi förutsätter att man har fina bönor och fin kvarn, eller fint malt redan.
Hur gör man för ett bra resultat?
|
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
Marc
Member
759 Posts |
Posted - 2007/10/26 : 18:06:40
|
Just det, fyll aldrig vatten över ventilen. Där ska eventuellt övertryck pysa ut. Annars kan den i värsta fall explodera!
Annars gäller att fylla den helt med kaffe men inte packa hårt. Du vill få kaffet att rinna igenom så fort som möjligt utan att bränna det. För hög temperatur gör att kaffet bränns och då smakar det inte gott. För låg temperatur gör att det tar för lång tid och då blir det beskt och inte heller gott. Eftersom det tar tid innan plattan svalnar, precis som du säger, brukar det bästa vara att ställa in den på 5/6 eller liknande. Och så fort det är klart ta bort bryggaren från spisen. Jätteviktigt för står den kvar blir kaffet brännt.
Lycka till!
|
Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/26 : 18:31:07
|
Hmm, hur skiljer jag på resultaten för långsam, besk, och för snabb bränd? Hur smakar bränd? Beska droppar vet jag vad det är men det har det aldrig smakat, tur det, annars skulle jag ha en skog på bröstet. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/10/26 : 18:57:59
|
Saxat från www.riktigtkaffe.se
Trevliga italienare har gett mig följande tips för en 6-koppars,
1. Fyll filtret fullt med kaffe, utan att packa alls 2. Full effekt på plattan 3. Ha locket öppet 4. När du ser kaffet strömma upp, ta bort bryggaren från plattan 5. Ha fortfarande locket öppet, för att förhindra att kondensvatten droppar ner från locket och "förstör" creman
Brukade funka bra för mig när jag körde med mokabryggare. |
|
|
Marc
Member
759 Posts |
Posted - 2007/10/26 : 18:58:52
|
För lång bryggtid -> det som händer är att du får massa garvsyra i kaffet och det smakar bittert.
För hett eller för länge på spisen när kaffet är klart -> det blir en bränd ton lite grann som när man bränt vid någon maträtt. Detta kan man även märka ibland när man beställer espresso ute och maskinen är felinställd. Espresson är alldeles för varm och smakar mest bränt.
Dricker du tillräckligt många koppar bra bryggt kaffe ska du nog se att du får en skog på bröstet iallafall! |
Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 10:05:30
|
Hmm, om jag tar bort den så fort det börjar rinna kaffe, då tror jag inte att allt vatten används, den slutar nog innan det.
Ha locket öppet? Min skvätter lite, men det kanske är priset för fint kaffe, skitig spis? |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 10:11:09
|
Det brukar bara vara på sluttampen av processen som det skvätter lite, när vattnet börjar ta slut och luften kommer. Det funkar bra med locket på oxå Ta av den från plattan när den börjar "hosta". |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 10:36:31
|
Så, nu tänkte jag till lite, tänkte att den används nog och designades nog med gasspis "in mind" och den blir ju varm på en gång. Så, jag lät plattan bli varm innan bryggaren åkte på den. Precis som råden sa så åkte den av när den började hosta, blev lite vatten kvar i botten, men kaffet blev gott, fyllig smak. Fyllde "måttet" utan att packa. Bara att köpa en "mjölkskummare" jag är en sucker för en bra cappucino, nu svär jag väl i kyrkan här. :) |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
ILLY
HiFitraktör
1325 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 11:42:08
|
Enklaste sättet att ordna skummad mjölk, utan att köpa ändamålsenlig utrustning:
Häll lagom mycket mjölk i en lagom stor flaska (mjölken expanderar, så flaskans volym bör ca tre gånger större än mjölkmängden du häller i den). Ställ in flaskan i micron och kör så länge som behövs. Mjölken ska bli varm, men inte brännhet. Ta ut flaskan, skruva på korken och skaka om den kraftigt.
Voila! Perfekt mjölkskum på flaska, tillredningstid < 1 minut. |
Militant cyklist. |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 11:45:01
|
Aha, gott tips, det ska provas omgående. Bara så ni vet, köpte moccabryggaren för 20 kr. Rea så det stod härliga till. Tänk om ILLYs tips om skummad mjölk fungerar bra. Då kan jag göra mig en god Cap på utrustning som kostar mindre än att köpa en Cap på ett cafe. Göra en Cap på en spik typ. Det ska provas. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 11:49:13
|
Skönt att se den kallas för moccabryggare
Går man i affärer och frågar efter en så tittar de konstigt på en innan de utbrister Ahaaa!! Du menar en espressobryggare
M
Ps! Har ni tänkt på hur perfekt den är vid turer i skog och mark.. Aluminium och passar till trangia-lägereld. Smarrigt i det vilda |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
rovis
Member
274 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 12:05:58
|
Bäska droppar är gudars dryck! Mildast och godast av alla snapsarna, smakar minst sprit och värmer ändå extra mycket i magen. |
|
|
Eref
Member
1029 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 12:54:24
|
Lärde mig just göra Espresso av min svärson från Sardinien som jobbat inom kaffebranschen. Han anser att detta är bästa sättet att göra god Espresso undantaget proffsmaskiner. Just rätt att låta plattan bli varm först (gasspissyndromet) och lyfta av Moccakannan direkt efteråt. Här blir det bra med 3an-4an på en 6gradig platta. Kaffet skall ju vara väldigt finmalet förstås. Gärna hemmalet och varför inte hemrostat också? Det är inte förbjudet med en halv tsk brunt socker heller. Var det förresten inte samma princip när man bryggde med den gamla klassiska Don Pedron förr i tiden. Vill minnas att det kaffet var väldigt gott. |
Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39 |
|
|
Marc
Member
759 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 15:51:25
|
Ähum, det blir som sagt inte en espresso i en mokabryggare men det blir gott kaffe.
Nördvarning :
Espresso bryggs genom att vattnet med ca 89-90 graders temperatur pressas genom kaffet under 9 bars tryck i 20-30 sekunder. Då skall mängden för en enkel espresso vara ca 35 ml och för en dubbel ca 70 ml. Till en enkel espresso används ca 7-8 gram kaffe och till en dubbel ca 14-16 gram.
PS. Se till att mjölken när ni värmer den aldrig kommer upp över 65 grader. Då bränns den och börjar smaka gummi.
PS2. Aluminium är lätt och smidigt men man bör undvika det pga hälsoskäl (det är giftigt). Välj hellre en mokabryggare i rostfritt. |
Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be |
Edited by - Marc on 2007/10/27 16:06:15 |
|
|
Eref
Member
1029 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 16:39:42
|
Sorry, är absolut ingen kaffeexpert så jag böjer mig direkt. Slarvigt att kalla det espresso alltså. Svärsonen mena nog att detta kaffe blir bättre än många billigare s.k. espressomaskiners . Det här är tydligen ett vanligt sätt att brygga kaffe på hemma i Italien iallafall. För min otränade gom smakar det väldigt gott och påminner mig mer om espresso än mitt vanliga bryggkaffe. |
Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39 |
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 16:50:04
|
Jodå det blir absolut bättre i en moccabryggare än i en dålig espressomaskin. Om det ska smaka espresso eller inte bestäms av vilket kaffe man använder. Espressokaffet är hårdare rostat än bryggkaffe och innehåller ofta ett inslag av Robustabönor som ger en lite kärvare o tuffare smak. Det färdigmalda kaffe av "espressotyp" man kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer är gjort för dessa moccabryggare, en elektrisk espressomaskin kräver ännu finare malning. |
|
|
Marc
Member
759 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 17:02:28
|
Ja, 20 miljoner italienare lär dricka moka-kaffe till frukost varje dag så det kan ju inte vara helt fel! |
Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 17:08:39
|
En utmärkt maskin som dessutom är suverän i båt eller husvagn då den inte behöver nått annat än bara kaffe och vatten och värme, dvs inget meckande med filter eller så!
Jag kör med 3#189; kaffemått av Classic's variant. Mins aldrig färgen på förpackningen, men det finns alltid en liten symbol som visar en mockabryggare. Detta kaffet är lite grövre.
Jag packar aldrig bönorna i min mockabryggare. Kanske är fel, men tycker att jag får ett väldigt bra resultat ändå.
Vattennivån skall aldrig över ventilen och i min maskin är det samma nivå som det finmaskiga gallret för kaffe-hållaren. Alltså: om vattennivån tränger igenom kaffehållaren är det för mkt vatten.
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 17:28:39
|
quote: Detta kaffet är lite grövre.
Hmmm, moccamalet är lite grövre än espressomalet men mycket finare malet än brygg, e-brygg och kok. Helt rätt att du inte packar kaffet! |
|
|
Revoxarn
Klubbmästare, Nerikes Audiofiler
806 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 18:53:50
|
Nu har jag blivit riktigt kaffesugen, finns det ingen bild på en moccabryggare, så att man inte gör fel och går och köper en espressomaskin. För övrigt håller jag med Rovis en Besk är gudars gott. Revoxarn |
Revoxarn Klubbmästare för N.A - skicka PM för mer info/medlemskap.
|
|
|
Eref
Member
1029 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 19:16:35
|
Instämmer angående en besk! Tillåt mig dessutom rekommendera att krydda brännvinet med örten Gråbo som ger en fin variation (ngt mildare) av malört. Ingendera passar dock till italienskt kaffe. Där föreslår jag Mirto, en frisk otroligt god likör. Ursäkta OT. |
Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39 |
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 19:26:45
|
Moccabryggare
|
|
|
Marc
Member
759 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 19:29:07
|
Revoxarn,
Mokabryggare:
Espressomaskin:
edit: oj plind du hann visst före |
Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be |
Edited by - Marc on 2007/10/27 19:29:49 |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 20:15:39
|
Var det inte så att aluminium i kastruller och sånt bara var farligt när det rördes om, alltså var mekanisk åverkan i pottan eller är det farligt i sig utan att man är där och nöter på ytan? |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
Revoxarn
Klubbmästare, Nerikes Audiofiler
806 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 20:48:54
|
Tack för bilder på Moccabryggare, Skall inhandlas. Revoxarn. |
Revoxarn Klubbmästare för N.A - skicka PM för mer info/medlemskap.
|
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2007/10/27 : 23:46:58
|
Tja, jag handlade min för brutala 20 spänn som jag skrev, steninge slotts shop. :)
Provad att värma mjölken i en mugg, hälla över i ett plastglas med lock. På med locket och skaka, saken expanderade, jag fick mjölk över hela köket. Gick inte att hålla emot locket, fort som bara den när jag började skaka så expanderade det, så mjölk över all nydiskad disk också. :) Fredagskväll på topp. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
Topic |
|