HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Sååå trött på många begagnat köpare
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

svanbo
Member

1240 Posts

Posted - 2007/02/26 :  22:55:02  Show Profile Send svanbo a Private Message
quote:
Varför bli upprörd över ett skambud.
Även ett skambud är ett bud, men det är ändå säljaren som bestämmer om han/hon vill sälja eller ej.


Håller helt med. Vari ligger det jobbiga i att skicka ett enkelt "tack men nej tack" som svar? OK att göra det 100 ggr kanske kan bli lite segt men strunta i att svara då.

Om jag bjuder 1000 kr för en pryl som säljaren tycker är värd minst 3000 så kanske ändå 1000 kr är massor med pengar för mig och jag får gräva djupt i plånboken för att hosta upp dem.

Jag har både köpt och sålt en hel del begagnat, och även lagt "skambud" och "tokprutat", mer än en gång har detta gått vägen. Ni måste ha lite förståelse för de som faktiskt inte har råd att köpa prylen i fråga men ändå väldigt gärna vill ha lite välljud hemma. Det är inte så enkelt som att folk är "snåla" eller prutar bara för att det är så himla roligt att pruta. Jag tycker det är skitjobbigt men har under 6 år som student inte haft något annat val många gånger än att åtminsone försöka. Och som sagt, mer än en gång har det gått vägen så ofta lönar det sig att försöka. Jag har haft oförskämt bra grejer hemma med tanke på min obefintliga inkomst.

Så, för att skapa lite balans i tråden, sätt på er fattiglapp-glasögonen för en stund och fundera över vad NI skulle gjort för att få välljud hemma utan pengar.
Go to Top of Page

bfjohansson
Member

199 Posts

Posted - 2007/02/26 :  23:18:16  Show Profile Send bfjohansson a Private Message
Jag har heller inget direkt mot (skam)bud, det är bara att tacka nej. Däremot de irriterande individer som verkar intresserade, inleder en konversation för att sedan inte höra av sig plötsligt. Jag kan tycka att det hör till normalt hyfs att man hör av sig och säger att man inte vill köpa. Men varför bry sig att mejla från början. Alltså - Snackare undanbedes!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2007/02/26 :  23:40:07  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Jag har heller inget direkt mot (skam)bud, det är bara att tacka nej. Däremot de irriterande individer som verkar intresserade, inleder en konversation för att sedan inte höra av sig plötsligt. Jag kan tycka att det hör till normalt hyfs att man hör av sig och säger att man inte vill köpa. Men varför bry sig att mejla från början. Alltså - Snackare undanbedes

Dessa två ofta faller samman,ofta så verkar en intressent intresserad och frågar något, sedan så kommer skambudet när man har svarat. Jag har ofta råkat ut för sådana personer och även sådana som inte har vanligt hyffs som du också påtalar.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

JAWEN
Member

310 Posts

Posted - 2007/02/27 :  02:03:23  Show Profile Send JAWEN a Private Message
Begangnatmarknaden är i mina ögon helt förstörd.........det är ju bara att se sig runt lite för att förstå, eller för den delen försök och sälj en "erkänt" bra produkt och få ut rimliga pengar.

En tid framöver är det gamarnas marknad, men sedan börjar kvalitetsprodukter sina på beg-markanden, för att till slut bara finnas enstaka här och där.............och vips är den tillverkaren i konkurs, så får vi alla plastig kina-hifi i våra hem.........jipppppppppppii

Nej, hela marknaden är kraftigt på väg utför, ingen vill betala någonting för hifi, men ändå vill alla ha Hi-End ????.
När man för e.x är nere på en nivå runt 30% av nypriset efter ca 1 år, för ett märke som e.x krell, ML, ARC, ja då kommer knappast dom köparna köpa nytt igen.

Och vi säljare har helt rätt i att bli förbannand ibland och ta illa upp, jag vet inte hur många 10 tal's timmar jag lagt ner på idioter, bara för att jag alltid bemöter alla seriöst, så har jag setat och svarat på alla möjliga andra frågor om hifi.


Jag tycker så här:

Vett och etikett gäller..........man mailar/ringer inte någon som säljer en grej för 12.000 kr, och frågar om hans lägsta pris, och att du kan ge 6.000 kr direkt kontant. ( detta ex gäller självklart en normalt funtad annonsör, med en normalt prissatt pryl )

Go to Top of Page

marcus_ec
Member

2396 Posts

Posted - 2007/02/27 :  06:25:06  Show Profile Send marcus_ec a Private Message
"plastig kina-hifi"

Skojar du eller? Är det någon som kan bygga stabila lådor med kvalite,. Är det väl ändå Kineserna?
Go to Top of Page

Martin.M
Semesterfirare

3556 Posts

Posted - 2007/02/27 :  07:10:46  Show Profile
hehe jo allt kinesiskt jag har köpt har också varit som stridsvagnar. Plastig Kina-hifi är något som fanns på 80-talet men det är sedan länge historia.

Kan ju säga att jag fått en del skambud på mina högtalare jag har ute nu. Allt under 20.000:- har jag bett respektive att stoppa upp något hårt.

admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2007/02/27 :  07:41:16  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
quote:
fundera över vad NI skulle gjort för att få välljud hemma utan pengar.


Jag uppfattar inte problemet som så enkelt som "inga pengar <-> mycket pengar". Jag uppfattar det mer som en moralfråga: "OK att lägga ett skambud <-> inte OK att lägga ett skambud".

Skambud förresten, det är en himla skillnad på när någon mailar in ett lågbud med brasklappen "den är inte värd mer" eller en kompis som säger "jag har inte råd med mer".

Nej, att förenkla det till att det är en student som sitter och suger på ramarna bakom varje skambud och vill ha lite välljud är att förenkla väl mycket. Det blir många studenter och alla vill ha välljud...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2007/02/27 :  08:13:04  Show Profile Send matte76 a Private Message
Jag håller med FBK, att vissa mailar iväg skambud får man väl leva med men vissa bud är inte realistiska...de måste hoppas på att man är i desperat behov av pengar. Ännu värre är de som ringer och har massor av frågor för att till slut komma med ett löjligt skambud. De som vill ha bilder mailade osv och verkar seriöst intresserade för att sedan inte höra av sig irriterar också en del. För tillfället verkar begagnatmarknaden vara ganska kall, och då ökar antalet lycksökare tydligen...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

svanbo
Member

1240 Posts

Posted - 2007/02/27 :  08:40:56  Show Profile Send svanbo a Private Message
quote:
Nej, att förenkla det till att det är en student som sitter och suger på ramarna bakom varje skambud och vill ha lite välljud är att förenkla väl mycket.

Jo det är det förmodligen, men jag tror ändå att den kategorin personer finns. Och att man som säljare kan ha den aspekten i åtanke, att folk som lägger skambud eller tokprutare kanske inte alls tycker det är speciellt kul att göra det, kanske rentav som i mitt fall mår illa av att göra det men ser det som sin enda chans att få välljud hemma. Och som sagt, tro det eller ej, det går ofta hem.

Självklart gäller "vanligt hyfs och sunt förnuft" men säg att personen som säljer en pryl för 12000, i JAWEN:s exempel, är extremt skuldsatt och är i desperat behov av pengar. Om jag då snabbt kan hosta upp 6000 och faktiskt erbjuder honom dessa pengar, så kan det faktiskt vara lockande för säljaren, oavsett nypris.

Att säga som Pac skriver "den är inte värd mer" är en HELT annan sak; sådana bud har jag också fått och DÅ kan jag bli upprörd. Men att ärligt säga "detta är vad jag kan ge, är det intressant?" tycker jag aldrig är fel.

Jag håller också med om att det inte är snyggt att maila 100 frågor och sen lägga ett skambud - ska man lägga skambud ska man göra det direkt
Go to Top of Page

denada
Member

501 Posts

Posted - 2007/02/27 :  09:02:14  Show Profile Send denada a Private Message
Hmmmm jag köper mycket beggat...
Mitt senaste köp var parasound försteg och slutsteg.
Killen hade satt ut det för 1200:-
Jag ringde och sa åt han att det kommer en kille och hämtar grejerna i dag. ge mig ditt konto nummer så kastar jag in pengarna...

HANS fråga var om jag var villig att betala de 1200:- han begärde...
Min fråga var om det var högsta budet han hade annars så var jag väll villig att kliva upp lite....

Fick konto nummer och han fick sina 1200:-

Om jag viste vad det var???
Nej men en kolega till mig hade full koll och för de pengarna så spelar det inte så stor roll... Då min ena grabb behöver ny stärkare... Nu blev det så att han får ta naden...

---------------------
Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe.
I dispute that.
I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe.

mitt system
Go to Top of Page

bfjohansson
Member

199 Posts

Posted - 2007/02/27 :  09:15:34  Show Profile Send bfjohansson a Private Message
Också jag har fått kommentarer av typen "Så nu vet du vad den är värd". Kom med ett bud men hoppa över dylikt snack!

Är det förresten ingen som vill köpa mina Nuforce?... ;-)
Go to Top of Page

AnTra
Member

178 Posts

Posted - 2007/02/27 :  09:43:02  Show Profile  Visit AnTra's Homepage Send AnTra a Private Message
Håller med Jawen att marknaden för begagnad hifi nära nog är förstörd, dock gäller detta också många andra prylar, bilar-motorcyklar etc.

Att sälja är inte lätt trots att priserna ligger sjukt lågt.

Dock så måste jag ge en stövel åt så många oseriösa säljare som jag också träffat på genom mina dagar, rätt åt de av dessa som får dåligt pröjs. Oseriösa säljare ger ett ännu större antal just oseriösa köpare - tänk på det Ni som inte håller vad ni lovar åt era köpare.

T.E.X

Bokar produkten anmäler att man vill använda intenetgirot vilket accepteras, säljaren får en kund som var lite lättare att göra affär med trots uppgörelsen och vips så var den såld.

Eller gör upp om att han skall skicka i paket men då dyker en lokal kund upp och då blev det lättare så vips så var den såld trots ÖK.

"En betalade en hundring mer" - trots ingen budgivning etc, etc.

Oseriös marknad kanske är ett rättare uttryck !?

There is NO substitute for PURE power.
Go to Top of Page

olof
Harry-vinnare 2004

800 Posts

Posted - 2007/02/27 :  10:16:01  Show Profile Send olof a Private Message
quote:
Håller med Jawen att marknaden för begagnad hifi nära nog är förstörd, dock gäller detta också många andra prylar, bilar-motorcyklar etc.


Det är ju ett klart fall av utbud och efterfrågan på beggmarknaden. Personligen tycker jag en sådan självjusterande mekanism är sund på många sätt. Till skillnade från Jawen tror jag inte att high-end företagen går i konkurs, deras marginaler är stora och minskad efterfrågan på deras produkter betyder för dem precis som för alla andra att man får anpassa sig och sin produktion efter förutsättningarna.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2007/02/27 :  10:33:17  Show Profile Send FBK a Private Message
Om folk hade lite mer allmänt folkvett så skulle beg marknaden vara trevligare som många är inne på.
Och naturligtsvis finns det även oseriösa säljare som någon påpekade.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

-AG-
Member

238 Posts

Posted - 2007/02/27 :  10:56:18  Show Profile Send -AG- a Private Message
Rent allmänt verkar det svårt att sälja begagnad hifi idag. Många annonser ligger ute halvårsvis och verkar inte bli sålda. Den dåliga begagnatmarknaden borde även visa sig i nyförsäljningen. Vill man inte lägga mer än 50% på en produkt som är ett år gammal kan det inte finnas många som vill betala nypris för samma produkt.


Det finns vissa produkter som blir hypade (bla på forum) som kan gå att sälja under en tid. Hifimarknaden verkar dock vara väldigt trendkänslig, samma produkter som är fantastiska ett år kan ett år (eller iaf två) senare vara tämligen ointressanta. En bra tvåkanals-förstärkare, eller högtalare för den delen, borde vara en bra produkt även tre-fyra år senare... och i princip mycket längre än så. Jag skriver "borde", men vi vet nog alla att det är så? Är det flerkanalsmarknaden med ständigt nya format och produkter med sitt obefintliga andrahandsvärde som smittat av sig?
Go to Top of Page

svanbo
Member

1240 Posts

Posted - 2007/02/27 :  11:12:43  Show Profile Send svanbo a Private Message
Jag håller inte med om att det är "omöjligt" om ens svårt att sälja hifi. Jag har sålt allt jag annonserat ut (utom en trasig kassettstation) inom en månad. Att priserna kanske är låga är ju en annan femma.

Intressant som AG tar upp ang. flerkanalsmarknaden, där verkar ju saker nästan skänkas bort som är några år gamla.
Go to Top of Page

fripps
Member

652 Posts

Posted - 2007/02/27 :  11:25:36  Show Profile Send fripps a Private Message
Intressant synpunkt som AG tar gällande hypning av produkter. Har ibland intresserat mig för hur grupperingar ibland har skrivit upp produkter som om det vore det bästa som fanns. En tid senare ligger produkten ute för försäljning, vänta nu.. var det inte den bästa produkten som fanns, varför byta?

När det gäller att sälja begagnade produkter så har jag inte lyckats så bra. Tycker att det är bättre att dom står nerpackade hos mig än att jag skall "skänka" dom till en främling.

Advantage S1 -> Transparent Plus -> Bladelius Idun -> Transparent Plus -> Bladelius Grendel med kondensatorbank -> Transparent Plus -> Burmester B50

Medlem i ASO
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2007/02/27 :  11:29:15  Show Profile Send Musse80 a Private Message
quote:
Har ibland intresserat mig för hur grupperingar ibland har skrivit upp produkter som om det vore det bästa som fanns. En tid senare ligger produkten ute för försäljning, vänta nu.. var det inte den bästa produkten som fanns, varför byta?



Som tex Opera Droplet och Signal Cable Resolution? Dessa har hyllats mycket på detta forum men inga problem att hitta begagnade till låga priser på tex hifimagasinet.

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2007/02/27 :  11:33:11  Show Profile Send svejk a Private Message
Det är enkelt att skambjuda via mail, slipper titta människan i ögonen. En taktik som funkar är att ta det lugnt. Går grejerna inte iväg första vändan, låt annonsen ligga kvar. Efter några veckor börjar folk höra av sig.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2007/02/27 :  11:49:34  Show Profile Send iroise a Private Message
Jag bryr mig inte om de skambud jag får. Folk får väl försöka kanske lyckas de men inte med mig. Däremot kan ju skambudarna lyckas om det sitter någon och är i behov av få in pengar men då får man faktiskt ha is i magen. Själv skulle jag kunna tänka mig att skicka iväg något till ett lägre pris snabbt för att sedan slippa allt mailande med brevvännerna. Så skambuda på det är upp till säljaren att agera/reagera.
Go to Top of Page

fonz
Member

518 Posts

Posted - 2007/02/27 :  12:39:40  Show Profile Send fonz a Private Message
En annan märklig företeelse i sammanhanget är att det faktiskt finns en och annan självutnämd förståsigpåare som agerar någon slags prispolis vid försäljning av begagnade produkter.

Jag annonserade ut mitt Mark Levinson 23.5 slutsteg för ett par år sedan. Då dök upp ett mail där jag uppmanades på ett minst sagt otrevligt och ifrågasättande sätt att sänka priset till under hälften av det jag begärde.
Detta pga av den enkla anledningen att han själv blivit erbjudan att köpa ett just sådant slutsteg för dessa pengar.
(Något man överhuvudtaget inte bara bryr sig om att kommentera).

Att mitt begärda pris redan låg minst femtusen under övriga prisbilder av samma produkt togs det ingen notis om.
Men troligtvis så hade denna person ingen koll? Men man kan ju undra varför man bekymrar sig överhuvudtaget, och på detta sätt dessutom?

Det hela slutade med en försäljning som översteg begärt pris med 3500. Något som varit ganska kul att nämna för vedebörande.
Men ack nej...
Go to Top of Page

kris69
Member

538 Posts

Posted - 2007/02/27 :  15:22:36  Show Profile Send kris69 a Private Message
quote:
Som tex Opera Droplet och Signal Cable Resolution? Dessa har hyllats mycket på detta forum men inga problem att hitta begagnade till låga priser på tex hifimagasinet.


Det där kan väl ha många olika anledningar. Av erfarenhet har jag upplevt att om du byter någonting i kedjan så påverkar det resten och då är karusellen igång. Det som känns klockrent behöver ju inte vara statiskt heller. Ljudideal är för mig någonting som växer fram i takt med att man får flera preferenser, upptäcker ny musik etc. Det faktum att du kan hitta dessa saker till ett lågt pris betyder ju att det verkligen kan vara fyndläge för dem som kanske inte har råd med dessa varor till listpris. Jag känner heller inte till något annat affärsområde där någon produkt är evig, speciellt inte inom elektronik eller digital teknik.

Ursäkta om detta blir ot men jag har hängt upp mig på att resonemang som detta återkommer.

" Vi borde prata mera om våra öron"
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2007/02/27 :  15:23:33  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Har ibland intresserat mig för hur grupperingar ibland har skrivit upp produkter som om det vore det bästa som fanns. En tid senare ligger produkten ute för försäljning, vänta nu.. var det inte den bästa produkten som fanns, varför byta?

Vanligt förkommande

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

fripps
Member

652 Posts

Posted - 2007/02/27 :  15:44:29  Show Profile Send fripps a Private Message
Begagnatmarknaden är mycket speciell, inte bara inom hifi. Är lite inne på Sladds resonemang, hur bra en affär är avgörs av begagnatpriset i relation till nypriset inte ljudet. Det verkar som det blivit en sport i att lägga låga bud och att affären är det viktiga, inte att köpa saker inom sitt ljudideal som passar övriga komponenter i anläggningen.

Hittade mitt ljudideal för ett bra tag sedan och har konsekvent köpt saker som jag vet passar in i detta ideal.

//Fredrik


Advantage S1 -> Transparent Plus -> Bladelius Idun -> Transparent Plus -> Bladelius Grendel med kondensatorbank -> Transparent Plus -> Burmester B50

Medlem i ASO
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2007/02/27 :  15:54:16  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jag blev erbjuden en Volvo från -56 för mina högtalare som jag satt ut...

Kul om man var sugen på lite svensk bil historia...
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000