HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Moral gentemot HiFi-butiker
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:18:38  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

mangew:
Ledsen om du känner dig personligt påhoppad, det är inte min mening.

Om du läser mina inlägg i denna tråd så tror jag de kan stå för sig själv utan att man försöker föra in nytt (eller gammalt) material eller groll i tråden.

Glänsande produkter med dålig kvalitet under ytan är en klassisk väg för "nya" länder att nå normal kvalitet. Där tror jag inte det finns speciellt många som skulle säga emot.

Hur mycket sämre, när man nått full kvalitet eller om prylarna är värda pengarna under någon eller båda av dessa stadier är en annan femma som man förmodligen kan diskutera länge.

mvh
.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:30:22  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Ledsen om du känner dig personligt påhoppad, det är inte min mening.

Om du läser mina inlägg i denna tråd så tror jag de kan stå för sig själv utan att man försöker föra in nytt (eller gammalt) material eller groll i tråden.


Nä, inte är jag personligen påhoppad. Jag tänkte bara bekräfta att du fortfarande har koll på hur läget är här överlag. Då är allt lungt och nästa gång jag köper något ringer jag och kollar läget med dig hur nöjd jag är.


Men gammalt material, inte ändrar man åsikt från tråd till tråd. Har man diskuterat liknande ämnen tidigare hänger väl detta med även i framtiden, man kan ju inte bara bortse från allt man skrivit tidigare.

Ok, du är handlare och vill med alla medel tjäna pengar så fortsätt nervärdera konsumenter du.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Andreas63
Member

150 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:35:27  Show Profile Send Andreas63 a Private Message
Jag sitter mycket nöjd med min Marantz kombo: PM11+SA11 . Innan dess hade jag testat en hel del på begagnad marknad och sedan sålt vidare#8230;blev aldrig riktigt nöjd, både angående förstärkare och cd spelare, både med rör och transistorer#8230;listan är ganska lång .

Sedan pratade jag med killarna på Stereo i Karlstad angående Marantz prylarna. Jag fick dem hemkörda till mitt hus (service!) och sedan kunde jag testa dem i lugn och ro i minst tio dagar. Fick även olika kablar att testa med.

En sak jag som upptäckte direkt var det att de var som gjorda för varandra, t ex man måste köra dem balanserat annars får man inte ut det de kan prestera till 100%.

Visst, jag har sett en PM11 begagnat och likaså en SA11 på hifimagasinet under 2006... MEN om jag hade köpt först det ena och sedan den andra, hade jag antagligen aldrig gett dem en chans att visa vad de gick för tillsammans (synergi) utan sålt de vidare och fortsatt med byteskarusellen.

Detta är enbart min erfarenhet, jag har handlat mycket begagnat förut men att handla från en bra handlare har sina klara fördelar.

I mitt jobb reser jag en hel del kors och tvärs genom landet och jag har bara positiva erfarenheter av butikerna i Sverige. Visst en del tycker att vissa märken är bättre än andra, men så är det! Fråga bara en BMW handlare vad han tycker om Mercedes osv!

Back till topic: jag tycker inte att det är ok att låna från en handlare för att sedan köpa beggad ngn annan stans! Vill man göra så får man lägga korten på bordet innan. Glöm inte att vad som är hobby för oss är ett jobb för andra (hifibutiker).

/Andreas

www.minhembio.com/Andreas63
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:40:00  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Nu är topic borta helt och du gör enbart inlägg för att försöka ställa till bråk med provocerande inlägg. det är dålig stil mangew.

Diskutera topic eller avstå.

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:41:19  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Provokationer klarar du av bra själv Sladd!



*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

drkim
Klubbmästare HKS

2647 Posts

Posted - 2007/02/07 :  14:18:44  Show Profile Send drkim a Private Message
Ja - helt klart en mycket intressant tråd, lite kul att det oftast är samma personer som för sina respektive åsikter när detta ämne dyker upp

Eftersom tråden redan är ganska offtopic så kan jag ge mina tankar om detta om nu någon skulle vara intresserad?

Jag utgår från mig själv här, jag har köpt nytt av handlare, köpt nytt på nätet, köpt begagnat av polare och av okända på nätet - både i Sverige och i utlandet, inom och utanför EU murarna...

Oftast så har man ju en given summa pengar att handla för och är det så så står man ju inför ett antal val. Säg att man ska köpa förstärkare för 20.000 kr då kan man ju gå fökljande vägar:

* Köpa en ny förstärkare för given summa hos etablerad handlare
* Köpa samma stärkare på nätet och få pengar över till annat
* Ev. köpa förstärkaren begagnad till 60 % av ursprungliga värdet (få ännu mer pengar över)
* Kolla priser i hela världen - ta en chansning och få ännu mer pengar över (funkar ju oftast - men inte alltid som bekant )

Eller så kan man kolla vad man får för 20.000 Kr - dvs kolla upp handlare, nätet och begagnat inom och utanför Sverige. Det man då kan göra är ju att köpa en eller två modeller över det man tänkt från början - eller något annat - huvudsaken är ju att man får en bättre produkt för samma pengar. Det vill säga man utnyttjar sitt egna kapital för att få en så bra produkt för sina surt förvärvade pengarna som möjligt - verkar vettigt enligt mig...

För det borde väl ändå vara så att t.ex. en eller två modeller upp av samma märke - låt oss säga en stärkare som kostar 35.000 Kr måste vara ett bättre köp om man kan få den för 20.000 Kr än den för 20.000 Kr, eller? Jag menar samma regler gäller ju även om produkten är begagnad och skulle det inte funka så är det ju bara att sälja den igen.

Baksidan av detta är ju anledningen till att denna tråd skapades - jag för min del har ett ganska stort kontaktnät och åker på mässor och gör butiksbesök titt som tätt. Jag skulle aldrig utge mig som en potentiell kund om jag inte har slantarna - men självklart tackar jag inte nej till en provlyssning om det erbjuds - jag lånar dock aldrig hem något om jag inte ämnar köpa produkten.

Så hur gör man då?

Jo jag tar oftast sikte på något jag verkligen vill ha (oftast betydligt över befintlig budget), och så strävar jag mot det - men jag vill inte sitta hemma utan stereo och spara pengar, det verkar alldeles för tråkigt. Det finns ju alltid kvalitets prylar som man lätt kan leva med "under tiden", det viktiga här är att köpa fina exemplar med dokumentaion, emballage osv. Använda dessa att skapa sig erfarenhet hur det låter och hur de olika prylarna funkar ihop - sist men inte minst när man sedan säljer så bör man vara schysst och ärlig och därmed skapa sig ett gott rykte.

När man sysslat med detta ett tag så får man lite känsla för hur marknanden fungerar, man har rätt bra koll på hur mycket saker är värda och men vet hur man gör en bra affär för alla parter - både köpare och säljare ska vara nöjd. Detta uppnås lättast om man sysslar med välrenomerade produkter och kända märken - då får man nästan alltid tillbaka sina investerade kronor, alltså roligare än att ha dem på banken.

Ibland kan man hitta klipp och få tag i produkter som säljs under sitt egentliga värde och då kan man till och med tjäna en krona på erfarenheten - men det viktigaste är trots allt att man får lyssna på bra ljud under tiden tills man har råd att köpa den man verkligen vill ha.

Jag anser att det i princip är omöjligt att bedömma en produkt vid hemlån - oftast är den inte inspelad och min erfarenhet säger att den ändå måste spela ihop sig med de befintliga grejerna i systemet - detta kan ta lång tid (från en vecka till flera månader), inte troligt att en handlare vill "låna" ut något så länge ändå. På mitt sätt får jag verkligen chansen att utvärdera en massa intressant hifi och skulle tro att jag oftast har bättre kunskap om produkterna som mitt system innehåller och/eller vad som det passar med...

Dessutom bor jag i en del av landet som inte kryllar av hifibutiker, så hemlån innebär ändå långa resor och dyra fraktkostnader...

Har även märkt att rummets inverkan oftast kan ställa till det ordentligt - en anläggning kan fullständigt byta karaktär vid rumsbyte (har flyttat 3 gånger de senaste 5 åren) - alltså ytterligare en anledning att köpa produkten och testa den länge hemma.

Dessutom är det förbannat kul att träffa folk, testa en massa nytt och ändå ha bra ljud under processen.

Men jag inser även att alla inte är som jag - men jag låter gärna de med ändlösa resurser ta första smällen vad det gäller värdeminskning - detta må gälla hifi, bilar, motorcyklar, hus osv - kanske skulle jag tänka på ett annat sätt om jag hade miljoner/miljarder på banken - men det är inte säkert...

Ja - detta är mina ostrukturerade tankar kring detta

Mvh
Jocke

edit: stavfel och lite tillägg...

Med vänliga hälsningar
Jocke


Mitt system! Maila mig!

Edited by - drkim on 2007/02/07 20:43:36
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/02/07 :  19:45:08  Show Profile Send huzze a Private Message
Ja topic avser moralen nyköp/beggat vid hemlån av butik.

Många har skrivit att man bör bara låna hem om man ämnar köpa. Håller med där.

Dock så skriver många att man upplever kravet att köpa om man lånar hem. Där håller jag inte med.

Om produkt X bara finns hos handlare A och Y hos B, så måste ju någon få affären och någon "tappa" den. Det är därför det finns olika märken, smak och inte minst butiker.

Var inne och lyssnade på högtalare idag.
Totem Forest och Hawk hos Audio Concept samt Dali Mentor hos Hifi Klubben. Visst helt olika högtalare och karaktär, men jag måste låna hem dem för slutlig bedömning och jämförelse med nuvarande burkar. Ena butiken kommer att få sälja till mig och jag vet vart det lutar, men den andra butiken får inga pengar...
Är jag beredd att betala för att göra det valet? Tror inte det.

Huzzes musikanläggningar

Bildreportage: Surround från 90-talet AÖ hos Intelligent Sound Sheraton 2010 AÖ hos huzze Rum hos Audio Concept

Edited by - huzze on 2007/02/07 19:46:43
Go to Top of Page

drkim
Klubbmästare HKS

2647 Posts

Posted - 2007/02/07 :  20:38:34  Show Profile Send drkim a Private Message
Självklart är man ju inte tvingad att köpa även om man lånar hem - men även där gäller det ju att köra med öppna kort, butiken vill ju ofta veta varför det inte funkar och i så fall komma med en annan lösning...

Problemet finns ju inte om man funderar på olika produkter t.ex högtalare som du skriver, bara at köpa den man trivs bäst med - det är ju först när man bestämt sig för en produkt och hittar just den till olika priser som valet kan bli svårt - service kontra pris...

Men som du skriver; om produkten finns hos A, Y och B och du lånar hem den hos A så kan man ju misstänka att dom blir lite sura om du köper hos t.ex. B istället för att dom kan ge ett bättre pris - där är det ju en avvägning man får göra, är hemlånet värt de extra slantarna? eller ska man blåneka och säga att man inte vill ha den Basta!? eller säga jag har hittat den på ett annat ställe för X kr mindre - kan ni matcha det priset eller åtminstonde gå ned lite? om inte så får jag nog handla på andra stället - hur mycket vill ni ha för hemlånet?

Jag vet inte - tycker man hamnar i en konstig sits om man lånar hem och sedan köper produkten någon annanstans

Mvh
Jocke

Med vänliga hälsningar
Jocke


Mitt system! Maila mig!

Edited by - drkim on 2007/02/07 20:44:52
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/02/07 :  20:48:42  Show Profile Send huzze a Private Message
drkim:
I det läget, där samma produkt finns i två butiker så håller jag med:
Antingen lånar man hos den med lägst pris och vill de inte låna ut, så är i alla fall jag beredd att köpa i den affär där jag får låna och därmed bättre service. (Då kan man låna även i framtiden vid nästa uppgradering)

Självklart får en affär acceptera att jag lyssnar på andra fabrikat i andra butiker och skulle jag låna hem och det andra fabrikatet "vinner" så ska även butiken få den feedbacken. Annars har butikerna inte en sportslig att utveckla sig eller lära sig mer om mig som kund och vad jag gillar...
Go to Top of Page

drkim
Klubbmästare HKS

2647 Posts

Posted - 2007/02/07 :  20:59:37  Show Profile Send drkim a Private Message
Huzze!

Tror vi är överens

Mvh
Jocke

Med vänliga hälsningar
Jocke


Mitt system! Maila mig!
Go to Top of Page

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/08 :  01:01:24  Show Profile Send Marc a Private Message
quote:
Eftersom tråden redan är ganska offtopic så kan jag ge mina tankar om detta om nu någon skulle vara intresserad?
Jag tycker egentligen inte att tråden är så OT, eftersom det som alla tagit upp hänger ihop.

Jag kan åtmnstone inte låte bli att dra följande något långdragna historia.

När jag för ett par år sedan skulle uppgradera från min allra första anläggning hade jag fått för mig att jag skulle satsa på aktiva monitorhögtalare typ Genelec, ATC, Dynaudio, etc. Budgeten låg väl omkring 20-25' kr. Framför mig såg jag en minimalistisk anläggning bestående av en cd-spelare med inbyggt försteg samt ett par högtalare - inget mer. Så jag gick runt och lyssnade på en hel del olika sådana högtalare med bättre och sämre ljud, men utan att riktigt få den där aha-upplevelsen som gjorde att jag slog till. Som en kul grej gick jag en dag in på Sontec för att lyssna lite på "vanliga" högtalare och efter att ha lyssnat på ett par olika stativare för ca 15' kr (resten av budgeten skulle då få gå till slutsteg) kopplade försäljaren in JMlab 907 be, som nyligen hade släppts. Plötsligt blev jag helt fast. DÄR var mitt ljud. Jag var så förtjust att jag inte märkte att butiken stängde, men den trevliga killen lät mig vara kvar och lyssna. Det enda kruxet var att högtalarna slukade hela min budget fast utan förstärkeriet.

En tid av vånda följde, där jag gick och suktade efter dessa högtalare, samtidigt som jag insåg att jag egentligen inte kunde lägga så mycket som de + slutsteg skulle kosta. Vad göra???

Lite senare hittar jag dock Esoterisk HiFi's hemsida och ser där att de listar sitt sista ex av samma högtalare till priset "ge bud". Varpå jag kan köpa högtalaren till ett förhållandevis fördelaktigt pris. Var det rättvist? Å ena sidan var jag jättetacksam mot killen på Sontec som hade låtit mig lyssna i lugn och ro fast butiken stängde. Å andra sidan var prisskillnaden så stor att jag inte hade råd att köpa den av honom, men av Esoterisk. Fast de hade ju aldrig fått affären om jag inte först hade gått till Sontec...

För att knyta ihop detta med begagnatmarknaden, byteskaruseller etc... Efter att ha haft mina 907 be en tid (mindre än ett år) hade jag läst tillräckligt mycket HiFi-tidningar och -forum för att redan vara sugen på att uppgradera till Micro Utopia be!

Hade inte alls budget att köpa dessa nya, men någonstans utgick jag ifrån att de inte kunde vara sämre än sina lillebröder (appropå köra i diket när man köper olyssnat, begagnat), och när jag såg en annons på eBay slog jag till. Mina 907:or sålde jag utan någon större värdeminskning och plötsligt hade jag ett par superhögtalare som inte fanns i min tankevärld något år tidigare.

Det började med en lyssning hos Sontec, men de hade i det här läget inte fått ut någonting av detta utom min tacksamhet och positiva inställning.

Men ingen saga som inte har ett lyckligt slut... Genom en konstig manöver lyckas jag nämligen en dag ha sönder ena berylliumdiskanten och tvingas lämna in högtalaren på reparation. Och det gör jag då givetvis på...SONTEC!

Se där blev jag kvitt min skuld, och de fick betalt för den service de gett mig långt tidigare!
(Och kanske lite kredd nu här också)

Vad är då lärdomen av detta??

Jag vet inte, och ni har förmodligen somnat, men en slutsats jag kan dra är att det inte kan vara lätt att driva HiFi-butik med "kunder" som mig - men i långa loppet kanske det går jämt ut i alla fall!

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be

Edited by - Marc on 2007/02/08 01:10:25
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2007/02/08 :  08:12:28  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Jag har oftast handlat hos handlare men även handlat begagnat och via utlandsimport. Jag har faktiskt nästan alltid varit nöjd och suttit med grejerna i minst ett par år förutom en gång. Det var när jag köpte en förstärkare vars märke som hyllas frenetiskt på ett annat forum. Jag köpte den mycket dumt nog ohört pga "att man inte kan höra skillnader på förstärkare". Jag håller med om att det kan vara väldigt svårt ibland men inte i detta fallet.Köpa ohört gör jag aldrig om igen.

P.S: Jag köpte den inte pga hyllningarna utan pga att alla specar och funktioner verkade så mycket bättre än den lilla integrerade jag redan hade och framför allt effekten var mycket större. Problemet var bara att den spelade musik på ett mycket mer oinsprerat sätt och var nog den tristaste hifiprodukt jag ägt.

Sensmoral?

Nja jag kan väl säga att jag numera bryr mig mycket mer om vad mina egna lyssningsintryck och allmänna behov säger mig än allehanda rekommendationer från privatpersoner eller handlare eller tidningstestare

"My mistress eyes is nothing like the sun

Edited by - Dan Brickman on 2007/02/08 08:15:27
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/08 :  10:28:32  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Marc:

Där har du anledningen i ett nötskal till att en hifibutik måste se på vilka märken man väljer att handla med.

Varför lämnade du inte in högtalaren i butiken som sålde dem? Tror du att en butik tjänar pengar på ett serviceärende?

ëdit: fattade fel, ovanstående kommentar ej relevant

Dan:


mvh
.





www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2007/02/08 15:28:54
Go to Top of Page

HenrikN
Member

77 Posts

Posted - 2007/02/08 :  12:32:55  Show Profile Send HenrikN a Private Message
Som synes på antalet inlägg så är inte frågeställningen helt enkelt. Personligen tycker jag dock, som de flesta andra, att man visst kan låna hem utan intentionen att köpa OM man spelar med öppna kort för butiken. Jag håller också med om att en mindre summa för denna tjänst skulle kännas bra även för mig som lånade hem.

Däremot tycker jag inte alls att man ska känna några moraliska hinder för att låna olika produkter från olika butiker, för att sedan lämna den ena utan vinst - de hade ju uppenbarligen inte rätt produkt för dig!

Det är här jag ser nyttan med olika butiker, de specialiserar sig med kompetens och utbud, för att underlätta ditt val som konsument.

Många av inläggen är relativt långa också, så jag spinner vidare

Vissa kommentarer som du lägger, Sladd, är skrämmande tycker jag. Jag vet att de här åsikterna finns i branschen, speciellt när man kommer "upp" i prisklasserna, men oftast vill man inte yttra dem offentligt.

Du säger att (detta handlar om dig som butik, inte person) du stödjer begagnatmarknaden, men kommer ändå med tafatta argument för att en ny produkt skulle vara mer lönsamm än en begagnad, här finns ingen logik tycker jag.

Jag har bekanta som bara köper nytt, lite för servicen, lite för garantin, men allra mest för att inte känna sig snåla eller t.o.m. för att känna att man minsann har råd. Jag tror inte att någon av dem lever i tron att de gör en lönsam affär, så att komma med argument som tyder på detta är slag i luften enligt mig.

Istället skulle jag, om jag drev en "high end"-butik, trycka på känslan av att packa upp något oanvänt, något som helt garanterat inte har skavanker skapade av en tidigare ägare. Möjligheten att vara en av de första i Sverige/Europa/Världen! som äger en sådan produkt, att vara med i framkant av teknikens utveckling. Det är vad jag skulle betala för om jag köpte nytt någon gång och _det är det_, om något, som motiverar 100% (siffra tagen ur luften som säkert ofta högre) påslag för tjänsten att importera, tillhandahålla, demonstrera och stå för garanti för produkten.

Nu har det blivit väldigt inriktat på (mot) dig Sladd, men mina åsikter gäller generellt för den delen av branchen som jag tidigare nämnt. Den sista kommentaren du lämnar till Marc - varför han lämnade in dem hos Sontec, förstår jag inte heller. Han skrev ju att han köpt högtalarna begagnat (e-bay), jag antar också att de kom från utlandet. Om han då lämnar in dem, utan garanti, till en butik så tror jag att de flesta skulle vara tacksamma för att han valde just deras butik - och självklart även ta ut en vinst på det nya elementet och det eventuella merarbetet.

"Musiklyssning eller hifi-bytar-hobby? De som är inne i den senare brukar vara oerhört avigt inställda till allt vad gamla auktoriteter heter..."
Här har du ett problem. Den förutfattade meningen att de som är ute efter bästa köpet, med pris inräknat, är aviga gör att du garanterat visar en annan attityd mot de/oss än mot de du tror är ute efter ett mer kompromisslöst köp. Problemet är (förutom att vår besvikenhet kan komma att vädras på diverse träffar/forum) att när vi någon gång längtar så mycket efter en NY produkt (och har råd med den), att vi då går till någon annan om vi inte blivit bra bemötta hos dig.
Ett annat problem är när du, som jag hört dussintals historier om, missbedömer en person för att vara "avigt inställd" och missar ett av dina livs förtjänster. Personen ifråga hade egentligen bestämt sig för en komplett uppsättning Bladelius och feta QRS, med snokar som var värda sin vikt i guld gånger 3, men först ville veta hur butiken agerade när man ställde på lite, t.ex. för att få en uppfattning om hur eventuella framtida problem skulle komma att hanteras...

Vidare tycker jag att EuphoniC's inlägg väldigt väl beskriver den inställning/moral som jag önskar att alla handlare hade.

Dags för mat, Over and out
Mvh

Edited by - HenrikN on 2007/02/08 12:35:30
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/08 :  12:36:01  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Är det någon (i denna tråd) som förespråkat att utnyttja en butik/handlare, utan att säga något om sitt uppsåt (att köpa annorstädes)?


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

HenrikN
Member

77 Posts

Posted - 2007/02/08 :  13:14:19  Show Profile Send HenrikN a Private Message
Åsikterna kring att låna hem utan att säga något är entydiga, däremot diskuteras det vidare kring den tredje frågeställningen - om man ska berätta, och hur man kan komma att bli bemött om man berättar, redan från början att man inte har för avsikt att köpa.

Edited by - HenrikN on 2007/02/08 13:15:25
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/08 :  14:54:23  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Henrik N:

Tack för saklig argumentation

"Du säger att (detta handlar om dig som butik, inte person) du stödjer begagnatmarknaden, men kommer ändå med tafatta argument för att en ny produkt skulle vara mer lönsamm än en begagnad, här finns ingen logik tycker jag. "

Om den är mer lönsam tror jag inte jag påstått. Ur ett aktiemarknad-perspektiv kan den nya produkten sällan konkurrera. Men vi har ju prylarna till något? Under tiden man byter och fixar med begagnade saker (som jag inte tror behåller värdet, dvs någon slags nollsummespel) så lyssnar nyköp-kunden på musik. Bytakunden byter, håller koll på läget, säljer och köper, tar sig fra,. det är två olika förhållningssätt som inte kan ställas mot varanda rätt av. det är detta jag pekar på, inte att nyköp är mer lönsamt.

"Jag har bekanta som bara köper nytt, lite för servicen, lite för garantin, men allra mest för att inte känna sig snåla eller t.o.m. för att känna att man minsann har råd. Jag tror inte att någon av dem lever i tron att de gör en lönsam affär, så att komma med argument som tyder på detta är slag i luften enligt mig."

Jag har aldrig kommit med de argumenten. Släpp aktietanken. På 5 eller 10 års sikt kan det dock vara en lika bra affär även i kronor och ören, oavsett vilka intentioner dina vänner har/hade. Men den huvudsakliga fördelen är att det blir rätt första gången och under dessa 5 eller 10 år lyssnar man och njuter av musik.

"Istället skulle jag, om jag drev en "high end"-butik, trycka på känslan av att packa upp något oanvänt, något som helt garanterat inte har skavanker skapade av en tidigare ägare."

Det är ju en självklarhet. Kostar inget extra

"Möjligheten att vara en av de första i Sverige/Europa/Världen! som äger en sådan produkt, att vara med i framkant av teknikens utveckling."

Detta är ett dåligt argument i mina öron. Det är vad som håller på att driva både kunder och säljare till smått vansinne i bildvärlden...

"Det är vad jag skulle betala för om jag köpte nytt någon gång och _det är det_, om något, som motiverar 100% (siffra tagen ur luften som säkert ofta högre) påslag för tjänsten att importera, tillhandahålla, demonstrera och stå för garanti för produkten."

Ett "påslag" i jämförelse med begagnatmarknaden? Nu vet jag inte hur du funderar men siffran kan säkert vara rätt. Annars är påslaget (från annat tillverkarland) mer relaterat till frakt, svensk moms och lite till för att kunna hantera en liten marknad. Ligger aldrig på 100% upp i vår butik eller någon av våra agenturer.

"Nu har det blivit väldigt inriktat på (mot) dig Sladd, men mina åsikter gäller generellt för den delen av branchen som jag tidigare nämnt. Den sista kommentaren du lämnar till Marc - varför han lämnade in dem hos Sontec, förstår jag inte heller. Han skrev ju att han köpt högtalarna begagnat (e-bay), jag antar också att de kom från utlandet. Om han då lämnar in dem, utan garanti, till en butik så tror jag att de flesta skulle vara tacksamma för att han valde just deras butik - och självklart även ta ut en vinst på det nya elementet och det eventuella merarbetet."

Det är Ok, jag är ju här och diskuterar. jag hade fel om elementet, trodde det var de första högtalarna som gick sönder, my mistake.
Ingen tjänar något vidare på en reservdel dock, så värst mycket plåster vad det nog inte för Sontec. Dock är ju alla kunder som kommer in och behöver hjälp en potentiell framtida kund även inom annat och bör /skall tas om hand på bästa sätt.

"Här har du ett problem. Den förutfattade meningen att de som är ute efter bästa köpet, med pris inräknat, är aviga gör att du garanterat visar en annan attityd mot de/oss än mot de du tror är ute efter ett mer kompromisslöst köp. "

Visst är det ett problem och viss kan man visa en annan sida. Tänk dig själv att du i ett kundsamtal får ordet "pris" 5 gånger per minut, en berättelse om vad olika saker kostar på e-bay. audiomarkt etc etc och OM kunden köper si mycket hur mycket kan jag då tänka mig att gå ned.... Vi pratar om första samtalet!! Då är jag garanterat lika återhållsam och den som ringer är i aktievärlden, inte i hifivärlden.

"Problemet är (förutom att vår besvikenhet kan komma att vädras på diverse träffar/forum) att när vi någon gång längtar så mycket efter en NY produkt (och har råd med den), att vi då går till någon annan om vi inte blivit bra bemötta hos dig. "

Jag tror att du bara delvis har rätt. Om jag varit otrevlig och bemött kunder illa så förtjänar jag inte mer chanser, det villkoret lever vi alla med. Men har jag varit njugg mot "hifiaktehandlare" så tror jag det funkar på ett annat sätt. Vi butiker kan inte vara med i den typen av race. inte om vi vill leva i morgon också. Då "ni" vill ha nytt och behöver oss


"Ett annat problem är när du, som jag hört dussintals historier om, missbedömer en person för att vara "avigt inställd" och missar ett av dina livs förtjänster. Personen ifråga hade egentligen bestämt sig för en komplett uppsättning Bladelius och feta QRS, med snokar som var värda sin vikt i guld gånger 3, men först ville veta hur butiken agerade när man ställde på lite, t.ex. för att få en uppfattning om hur eventuella framtida problem skulle komma att hanteras..."

Vad "ställa på" betyder (och som ju verkar vara själva nyckeln till att denna affär ej blev av) har jag ingen aning om så jag kan inte vare sig förtydliga eller förklara mig här. Du får gärna be personen återkomma, om inte annat för att få en förklaring i den mån jag har någon.

Slutligen är jag alltid en smula förundrad över att det finns en sådan avig inställning till hifi-butiker. Det är som om det skulle vara fult att ha ett jobb där inkomsterna kommer från andras intresse. Tydligen är det också kontroveriellt att tro att man har något att tillföra i form av kunskap. Det är ju den biten som gör skillnaden i mina exempel om begagnatköparna/aktieaktörerna kontra de som väljer att få hjälp i butik. Att handla begagnat är alls inget fult eller förkastligt om nu någon tror att vi tycker detta. Det kan vara ett smart alternativ. Det är bytarhobbyn i sig som ofta leder fel.

Vi har den allra största förståelse för att människor har olika stor plånbok och försöker hjälpa alla lika mycket ned till den nivå där vi alls har produkter.

mvh




www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2007/02/08 14:57:24
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:05:32  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
Åsikterna kring att låna hem utan att säga något är entydiga, däremot diskuteras det vidare kring den tredje frågeställningen - om man ska berätta, och hur man kan komma att bli bemött om man berättar, redan från början att man inte har för avsikt att köpa.
Så bra ang första punkten!

Hur man bli bemött om man berättar att man bestämt inte skall köpa?

Måste ju vara upp till varje unikt tillfälle att bedömmas. Om en (vinstdrivande) butik/handlare har 10 kunder med pengar viftande som vill låna och lyssna först är det kanske inte läge ur ett ekonomiskt hänseende att låna ut till "dig" som inte kommer generera direkta pengar.

Om det å andra sidan är lugnt för modellen/produkten i fråga, kunden erbjuder sig underlätta genom att hämta/packetera, etc så ser iaf jag det som en självklarhet att det skall gå vägen.

En självklarhet som ändå bör nämnas är attityd. En snorkig jävel som kräver att jag skall låna ut en produkt, förklarar hastigt att han vill provlyssna för han få tag på samma modell för X kronor kommer jag lika snorkigt säga nej till.

Att utgå ifrån sig själv är klokt. När gör jag goda gärningar som ändå belastar mig i form av både arbete och pengaförlust (ex frakt). När nån frågar snällt, eller när nån kräver det av dig?

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!

Edited by - EngelholmAudio on 2007/02/08 15:09:28
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:08:50  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Slutligen är jag alltid en smula förundrad över att det finns en sådan avig inställning till hifi-butiker. Det är som om det skulle vara fult att ha ett jobb där inkomsterna kommer från andras intresse. Tydligen är det också kontroveriellt att tro att man har något att tillföra i form av kunskap. Det är ju den biten som gör skillnaden i mina exempel om begagnatköparna/aktieaktörerna kontra de som väljer att få hjälp i butik. Att handla begagnat är alls inget fult eller förkastligt om nu någon tror att vi tycker detta. Det kan vara ett smart alternativ. Det är bytarhobbyn i sig som ofta leder fel.



Personligen har jag inga problem med Hifibutiker, eftersom du iaf indirekt räknat in mig i den skara som är avigt inställd till er. Jag tycker det finns flera butiker som visar mycket god service mot kunder och potentiella kunder. Creative Audio, Akkelis audio, Audioconcept är bara några av dem, då jag är i närheten kommer jag besöka dem.

Däremot har jag personligen problem att respektera butiker som inte respekterar konsumenter (ev. potentiella kunder) Hificonsult tillhör definitivt dessa butiker, finns en butik här på orten som tillhör den skaran också som exempel...


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:18:37  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Hej Mangew:

det går inte att föra en diskussion med dig om du t ex berättar vad jag tycker om dig (men som jag inte sagt) eller om du på annat sätt tror dig veta hur vi/jag är eller agerar baserat på vad du tro eller hur du tolkar (men som vi/jag inte skrivit eller sagt). Du får läsa i tråden och kommentera utifrån det eller helt enkelt låta bli. Det blir lite väl mycket fientlig verksamhet från din sida och jag får klä skott för saker som helt enkelt inte stämmer. Jag accepterar inte det.

Du är hjärtligt välkommen in i butiken när du har vägarna förbi så kanske vi kan ha en diskussion om både hifikonsumenter och Kina-hifi

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:32:01  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Du får läsa i tråden och kommentera utifrån det eller helt enkelt låta bli. Det blir lite väl mycket fientlig verksamhet från din sida och jag får klä skott för saker som helt enkelt inte stämmer. Jag accepterar inte det.



Sladd, du vet mycket väl din egen historia vad gäller allt vad import verksamhet gäller. Även har jag fått en del konstiga PM i mappen, provocerandet har du skött bra själv. Vi behöver ingen sammanfattning i denna tråd.

Och jag kommer inte att besöka din butik, du har gjort bort dig för många gånger.





*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***

Edited by - mangew on 2007/02/08 15:33:12
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:36:49  Show Profile Send mayro a Private Message


Jag förundras lite här. VARFÖR skulle ens en butik låna ut om personen frågar eller om butiken vet det i alla fall INTE säljer.. Samt att ev personen skall köpa beg eller import för egen räkning..
Jag fattar faktiskt inte ens frågan. Om jag vore butik skulle jag kasta ut knäppgöken som frågade och bara garva gott då jag baktalades för mitt utkastande senare på något forum.... Även butiker har ägare som är mäniskor..

Och skulle man som butik se att man ligger med dubbla priser samt även högre skulle jag ta kontakt med leverantören. Eller sluta sälja det som jag inte kan hänge med prismässigt med.. Enkelt o bra...

Så som man måste göra numera då datorernas värld gör hela världen till en o samma marknad...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:48:43  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Nu undrar jag lite försiktigt Mangew om du besökt HC (Hifi Consult) många gånger eftersom du är så tvärsäker i dina omdömmen??

Har du det och forfarande står för din uppfattning är det ju helt ok.

Själv har jag tyvärr bara lyckats med konsttycket att besöka butiken 2 ggr på dom senaste 3åren men innan dess när jag hade min svärmor i Lerum och dumpade barn och fru för att åka till "hifikyrkan" i Alingsås så blev det nästan en gång i månaden. Det enda jag köpt är en hembiorecivier (1998) och kablar samt lite div tillbehör. Ärligt talat undrar jag om jag inte druckit mer kaffe än jag handlat för i reda pengar i den butiken

Nej, jag räknar inte med den SAT cdfix som jag köpte av en anställd på HC

Jag har ingen jätteplånbok och hade det framförallt inte på den tiden men blev alltid bemött på bästa sätt. Härliga lyssningsstunder blandade med roliga anektoter var legio. Jag kan inte tänka mig att det har ändrats särskilt mycket. Tom mina ibland tvärsäkra påståenden om det och det märket togs på ett bra sätt. jag blir nästan lite nostalgisk när jag tänker på det, en hängiven Linndåre som skulle "uppfostra" en nästintill levande (tyvärr inte längre )legend inom detta med musikåtergivning

Fast det var där det började gro. Tvivlet. Det var där jag började upptäcka hur kul det kunde vara med hifi om man plötsligt lade undan skygglapparna och inse att det inte finns en sanning utan många. Där och på gamla hifimagasinet. För det var ju inte kul längre om man exakt visste hur sitt hifinirvana skulle sluta. Det tror jag fortfarande inte om det så gäller Linn, Naim eller Denon

Jag vet inte var du bor Mange men man (jag) är allt lyckligt lottad som bor i västsverige och kan se fram emot hifi-lyssning hos Ågrens, Hifistället och HC där en trevlig stund och diskussion kanske mynnar ut i ett hemlån och så småningom ett köp. En sån butik skulle jag aldrig "blåsa" med att låna hem för att sedan köpa på ebay eller hong-kong. Aldrig !!

"My mistress eyes is nothing like the sun

Edited by - Dan Brickman on 2007/02/08 15:50:56
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/08 :  15:56:18  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Mangew skrev:

"Och jag kommer inte att besöka din butik, du har gjort bort dig för många gånger."

Du har inte handlat en skruv av mig vad jag vet och kan alltså inte bedöma hur vi/jag i sak behandlar våra kunder.

Vi kan alltså se fram emot att du framledes inte har åsikter om vad jag skriver eftersom du inte anser dig behöva ta hänsyn till vad som faktiskt diskuteras i tråden utan "tror dig veta" och "har historien klar" för dig? ( Dvs jag är någon form av 2:a klassens individ som far med osanning och ej behöver respekteras i normal ordning)

Vi kanske också kan slippa att du alls argumenterar mot mig då alla nu kan se att det har ett syfte som inte handlar om topic?

Låter som en utmärkt idé. Trådarna kanske blir mer läsvärda utan att du skitar ned dem med en massa privata aversioner.

Mayro:



www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/08 :  16:01:51  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Och Sladd gör som han alltid gjort...börjar med att flytta fokus till att det är jag som enbart har obefogade avsikter att ifrågasätta hans skriverier....Men Ok för mig.

Jag vet ju vad Sladd är för en person sedan länge.

Brickman, nej jag har aldrig besökt Sladd. Inte handlat av hans butik heller. Enda kontakten jag haft med butiken som sådan var att jag frågat om ett hemlån på en förstärkare, något som Hificonsult påstår sig ha. Fick aldrig något svar, och tro mig mina åsikter Sladd har inget med det att göra.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.73 sekunder. Snitz Forums 2000