HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Moral gentemot HiFi-butiker
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

akktustakki
MJW Musik hemma

1098 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:41:02  Show Profile  Visit akktustakki's Homepage Send akktustakki a Private Message
HiFi Consult har här många bra och allmängiltiga synpunkter.

Själv skulle jag ha/har svårt för att låna ut dyrbar utrustning för "hemlån". Alltså ge en främmande människa dyrbar utrustning och ett "Lycka till". Syns på måndag.

Håller med om att det inte alls är så enkelt med det allmänna rådet att "ta hem och lyssna, vettja".

Det är dock inte svar på topic, vilket jag skulle vilja sammanfatta i detta: Säg som det är, och om handlaren är villig så varför inte?
En avgift för hemlån är ingen dålig idè men känns kanske lite "osvensk" av många. Som sagt, varför inte?

Motivering till mitt resonemang:

Det finns flera uppenbara skäl till detta. Och något kanske inte så uppenbart.
Som tidigare angivits så görs även så i mina nedanstående skäl, se det som en liten och förenklad repetionsanmärkning

Det finns alltid en risk att man som handlare blir blåst, (alltså att maskinerna blir stulna) även om den risken är betydligt mindre än man kanske kan tro. I mitt fall helt obetydlig. Har alltså aldrig hänt.

Man får inget sålt, som tidigare påpekats, fastän man står till tjänst med service och i bästa fall kunskap. Alltså merarbete gratis, förutom ren PR-vinst som i senare fall kan resultera i försäljning. Inte alls oviktigt dock.

Man har, som handlare ingen kontroll över hur utrustningen ställs upp om man själv inte är på plats. Hur bra blir bedömningen av utlånade maskiner om personen inte är kunnig eller insatt i vissa aspekter, som t.ex. akustik eller/och placering av vissa apparater?

Hur handskas personen med apparaterna?
Alla grejor som lånas ut slits så småningom, hur goda intentioner den potentiella kunden än har, och varsamhet iaktas. Det är ett enkelt faktum att konstatera. Flytt i och ur bilar, bärandet och packandet, uppställandet och nerställandet.
Ingen anklagan, utan ett konstarerande att en olycka händer lätt.

Mitt resonemang är grundat i, inte en misstro, men kanske i en realitet som många handlare befinner sig i och finner sig i.

Som lokal handlare kan man i vissa fall eleminera vissa frågeställningar.

Man kan t.ex följa med kunden på hembesök och komma med lite tips, trix och råd. Detta kan ses som en "win/win situation" efteresom bägge parter får chans att vara till sitt bästa.

I mitt fall så har jag inte butik, i det fallet blir det knöligare för kunden att provlyssna. Det blir också besvärligare för min del att tillgodose kundens behov av "hemlån".

Skall jag skicka apparater för provlyssning kan jag och kunden åka på en blåsning var, beroende på vem det är som är ev. bluffmakare.
Förutom en ökad kostnad.
Det har heller aldrig hänt.

Som HiFi Consult skrev så är "Den svenske hifi-kunden är normalt en mycket hederlig människa".

www.musikhemma.se

nu schlappnaru av... DIY. Monacor
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:43:16  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Snarare får vi förvånade ögonbryn från andra i branschen, mest från våra Stockholmskollegor som undrar över att vi lånar ut utan att utforma det hela som ett öppet köp. Genom alla år har butiken förlorat väldigt lite på den typen av verksamhet. Den svenske hifi-kunden är normalt en mycket hederlig människa
Visst är det så som du säger Sladd, men jag har märkt att en del butiker här uppe har blivit bättre på detta område till stor glädje för oss Stockholmare.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:52:18  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Jos:
quote:
Jag tycker att du har en poäng där. Ett företag är ju faktiskt en juridisk person med allt vad det innebär. Skäller jag ut ett företag som har snåla regler/policies så är det ju inte personligt till den enskilde anställde som får ta det just då, utan företaget. I jobbet får man ju faktiskt lära sig att skilja på jobb och fritid, inte ta saker personligt.

Jag vet ju iofs sen gamla diskusioner att det är en del handlare som tycker att de kan kräva exakt samma respekt av sina kunder som av sina medmänniskor privat. Någon som gnällde och jämrade sig över både mässbesökare och potentiella kunder efter förra mässan..

Det finns två klassiska regler som en del handlare aldrig kommer att lära sig (oftast pga att de inte kan skilja på sitt professionella jag och sitt privata jag):

1 Kunden har alltid rätt
2 Om kunden har fel, se regel nummer ett

Men med detta menar jag inte att man ska bete sig illa. Jag tycker absolut inte att det är ok att ge sken av att man vill köpa bara för att få låna hem när man inte har en tanke på att köpa. Mycket bättre att vara ärlig, - uppskattas alltid i slutändan och man slipper sätta sig i pinsamma situationer.
Ditt avslut är bättre än din inledning!

I början pratar du om det juridiska. Det är helt klart att man som företag har ett juridiskt ansvar. Men det har inget med dom moraliska aspekterna att göra. Att jag har garantiåtaganden, redovisningsskyldighet och liknande är ju väsenskillt från moraliska aspekter.

Moraliska aspekter som denna tråd handlar om rör trådens ursprungsfråga, fritt översatt: "Är det OK att undanhålla informationen att jag inte tänker köpa er produkt utan bara provlyssna och köpa från annat ställa".

Men ditt slut är bra! Man börjar varje relation med den bästa tänkbara inställningen. Kör med öppna kort. Med tiden kan självklart förtroendet och respekten försvinna (för båda parter) pga omständigheter, oärlighet...men då är det ju nån som "börjat" vara omoralisk i den andres ögon.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2007/02/06 :  17:12:50  Show Profile Send Figge a Private Message
Var och en kan ju fundera hur ni själva vill bli behandlade om ni hade ett företag och kanske även om ni skall sälja något privat.

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.


Edited by - Figge on 2007/02/06 17:25:51
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/02/06 :  17:22:23  Show Profile Send huzze a Private Message
Har jag förstått det rätt att det ofta lånas ut produkter utan säkerhet? När jag stod i butik fick kunden lägga ut varans kostnad antingen kontant eller med kontokort, ungefär som öppet köp fast med demo-produkten för att slippa problemet med brutna kartonger och låta kunden prova. Visst hände det att vi fick tillbaka repade högtalare. Då fick kunden tyvärr betala för det då varan måste säljas till klart reducerat pris. Någon gång visste vi att det lånades hem för fest, men vad göra... så länge prylarna var hela när de kom tillbaka så...
Go to Top of Page

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/06 :  17:49:45  Show Profile Send Marc a Private Message
Har börjat se en eventuell affärsmöjlighet växa fram:

1. Köp in alla möjliga olika hifi-produkter.
2. Hyr ut dem på kortare eller längre tid.
3. Erbjud även försäljning av produkterna till restvärdet

Detta kan ju bli en del av befintliga återförsäljares verksamhet, eller drivas som en helt egen rörelse för att tillfredställa behoven hos alla nyfikna, ombytliga och erfarenhetstörstande audiofiler där ute!

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/02/06 :  18:07:49  Show Profile Send huzze a Private Message
quote:
Har börjat se en eventuell affärsmöjlighet växa fram

Ring Leasy så kommer Peter och levererar och installerar
Go to Top of Page

akktustakki
MJW Musik hemma

1098 Posts

Posted - 2007/02/06 :  18:15:31  Show Profile  Visit akktustakki's Homepage Send akktustakki a Private Message
Ehhhh....var det inte någon som höll på med det där?

Hyra ut och ta betalt?

men jag kan ha fel.

www.musikhemma.se

nu schlappnaru av... DIY. Monacor

Edited by - akktustakki on 2007/02/06 18:16:01
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/06 :  18:54:36  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Sen finns det ju butiker som visar särskilt dålig moral och respekt mot konsumenter och ev. potentiella kunder, vet inte vilket som är värre egentligen...


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

mattiasa
Member

584 Posts

Posted - 2007/02/06 :  19:57:16  Show Profile Send mattiasa a Private Message
Mycket av den här diskussionen tycker jag också har anknytning till internet. För att dra det i korta ordalag tar jag mig själv som exempel.

Innan internet så läste man tidningar, Hifi & Musik, High Fidelity mm och synade deras tester, kollade in begagnatannonserna längst bak i tidningen... Man tog sig till de lokala handlarna som fanns (för min del Ljudkällaren, Tonläget, Bellmans, Ågrens osv). Man färgades otroligt av vad som fanns i ens närhet, och det återspeglade sig i inköpen.

Internet har gett oss mycket. Tillgång till en otrolig flora av begagnad elektronik, en uppsjö av recensioner av kreti och pleti.
Det är lika lätt att höja en produkt till skyarna som att totalsåga den. Vem är seriös eller inte? Vem får betalt för att lovorda ngt?

Världen blir mindre, med allt vad det innebär. Människan vill ha allt, även om man måste bli doktorand i allt från teleleverantörer till dammsugar -samt brödrostmodeller.....

Kokt eller grillad?
Skinnfri eller skinn?
Glutenfri eller inte?
Ketchup?
Senap?
Lök?
Rostad lök?
Mos?
Gurkmajonäs?

Val, val och åter val.......
Go to Top of Page

jos
Member

815 Posts

Posted - 2007/02/06 :  21:52:24  Show Profile Send jos a Private Message
Måste bara tillägga att visst är det juste om butiken lånar ut sakerna helt utan säkerhet men jag skulle inte höja ett ögonbryn om de ville göra det som ett "öppet köp". Dvs jag betalar och får tillbaka när jag lämnar igen prylarna.

Om man inte har möjlighet att lägga pengarna hos handlarn över helgen kanske man inte är mogen att låna hem just den prylen...

Lite väl hög risk för en butik att låna ut ett steg för 80 kakor tex..
Go to Top of Page

Harmony
Starting Member

4 Posts

Posted - 2007/02/06 :  21:53:49  Show Profile Send Harmony a Private Message
Hej
När jag läser hificonsults argumentation känns det som om de försöker göra 'ner' andrahandsmarknaden. Jag förstår dem men tycker det är väldigt kortsiktigt tänkt.

Jag gissar att den typiske hifi-entuseasten som köper nytt inte behåller sin utrustning resten av livet utan byter ut den efter 3-5 år.

För dessa (och mig) är det då väldigt viktigt att det finns en fungerande andrahandsmarknad för att kunna ha råd att köpa nytt. I förlängningen är det då även viktigt för handlarna att det finns en andrahandsmarknad för deras produkter för annars skulle de få färre kunder. Om handlarna förstår och accepterar att det fungerar så här, så borde de vara mer vänligt inställda och kanske hyr utrustning för prov.

På detta vis bygger de ju sina varumärken.


Go to Top of Page

akktustakki
MJW Musik hemma

1098 Posts

Posted - 2007/02/06 :  22:35:14  Show Profile  Visit akktustakki's Homepage Send akktustakki a Private Message
Harmony:
quote:
För dessa (och mig) är det då väldigt viktigt att det finns en fungerande andrahandsmarknad för att kunna ha råd att köpa nytt. I förlängningen är det då även viktigt för handlarna att det finns en andrahandsmarknad för deras produkter för annars skulle de få färre kunder. Om handlarna förstår och accepterar att det fungerar så här, så borde de vara mer vänligt inställda och kanske hyr utrustning för prov.

På detta vis bygger de ju sina varumärken.




Det där är en massa brus för mig.

Allting går inte att ladda ner från nätet och ingenting är gratis.
Det måste/och det finns/ finnas ett värde i produkten, oavsett om den är ny eller inte.

Marc:s frågan är moralisk och inte värdeladdat/valutamässig i sig.

Även om mina inlägg kanske varit både det ena och det andra så kvarstår svaret:

"Säg som det är, och om handlaren är villig så varför inte?
En avgift för hemlån är ingen dålig idè men känns kanske lite "osvensk" av många. Som sagt, varför inte?!

www.musikhemma.se

nu schlappnaru av... DIY. Monacor
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/06 :  22:46:13  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Hej!

Nej! jag vill inte alls göra ned 2:a handsmarknaden!! Vi är själva en del av den då vi ju tar inbyten. Det handlar mer om hur man använder den och hur man som kund resonerar.

Jag påpekar bara att valet man gör kanske inte är det bästa ljudmässigt (inkluderat pris kontra ljudkvalitet) utan starkt påverkat av att försöka maximera sin vinst eller minimera sin förlust.

Om du läser mina inlägg så påpekar jag också att vi lånar ut t ex Bladelius även om vi "säljer" en begagnad åt någon annan privat person. det gynnar vårt märke i längden. Vi är alltså helt överens där!

Att ha en produkt 3-5 år verkar inte särskilt nervöst. Men att göra en" bra affär" och byta efter 1 år (eller kortare) för att det inte funkar (elller ännu värre för att det kom en ännu bättre affär plötsligt) blir absolut dyrast i längden...

mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

akktustakki
MJW Musik hemma

1098 Posts

Posted - 2007/02/06 :  23:04:07  Show Profile  Visit akktustakki's Homepage Send akktustakki a Private Message
Jag ser å jag hör, men jag ser ingen och hör ingen moral.

Nja, inget farligt menat, men vart fanken försvan topic?

www.musikhemma.se

nu schlappnaru av... DIY. Monacor
Go to Top of Page

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/07 :  00:11:14  Show Profile Send Marc a Private Message
Tycker diskussionen är jätteintressant.

Vad gäller moralbiten har jag insett att det nog aldrig kan vara fel att säga som det är till en butik, dvs att man är intresserad av vissa tjänster men inte har för avsikt att köpa. Sedan får butiken ta ställning till om det innebär en intressant möjlighet att få en blivande kund i framtiden, pusha sina varumärken, tjäna pengar på låneavgift etc, eller om det kostar mer än det smakar.

Sen tror jag också som Mattiasa säger, att Internet verkligen har bidragit till att ändra förutsättningarna på marknaden. Se bara på Blocket som exploderat, liksom alla forum, bloggar, tester etc. Det är varken lätt för konsumenterna eller återförsäljarna när det hela tiden kommer fler och fler nya modeller som alla är mycket bättre än de vi hade igår. Det gäller visserligen många branscher, men det svåra med HiFi är ju att allt är så beroende av både matchning och lyssningsrum, och samtidigt kostar så mycket pengar.

Så vid närmare eftertanke skulle jag vilja säga så här:

-Jag önskar att hifi-butikerna skall börja (om de inte redan gör det) leverera tjänster utöver service och reparationer: konsultation, hemlåning, ljudmätningar etc !

Då skulle hela frågan om moralbiten försvinna, för det skulle istället handla om affärer. "Jag skulle vilja beställa en ljudmätning av mitt lyssningsrum" borde bli lika självklart som "Jag skulle vilja köpa den och den förstärkaren".

Eller finns det redan? Är jag ute och cyklar?

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2007/02/07 :  07:26:52  Show Profile Send Sundström a Private Message
Jag håller med dej Marc om att det borde gå att sälja tjänster som akustikmätning mm. Och det ska finnas en prislista, så att man vet vad man får.

Då borde det också vara lättare för en butik att i samma veva låna ut lite grejer. Det blir en personligare kontakt och kunden känner sig inte dum eftersom han har fått betala för konsulting.




Edited by - Sundström on 2007/02/07 07:31:32
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/07 :  09:10:51  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Ja då är man ju inte helt ute å cyklar...

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/02/07 :  09:24:50  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
quote:
Jag påpekar bara att valet man gör kanske inte är det bästa ljudmässigt (inkluderat pris kontra ljudkvalitet) utan starkt påverkat av att försöka maximera sin vinst eller minimera sin förlust.


Tyvärr i den verkliga världen så är man begränsad av ekonomiska medel och att köpa det bästa ljudmässiga är inte alltid möjligt och om man ser till produkter, nya eller begagnade så gäller samma kriterium på marknaden för flera olika typer av varor.

Liksom för bilar så är det svårt att försvara den värdeminskning som en produkt utsätts för direkt den inhandlad som "ny" och om det skulle finnas någon som säljer samma produkt begagnad, förutsatt att det inte är en tidigare revision av samma produkt och att den inte "misshandlats" så är det svårt att säga att man tänker på det bästa ljudet om man handlar nytt. Det är naturligtvis samma ljud i det begagnade köpet och således så får man lika bra ljud för mindre pengar, eftersom man kanske inte hade haft möjligheten att klämma in samma produkt "ny" på samma budget.

Naturligtvis finns kundservice och gott samvete för hemlån mm inbakat i den värdeminskningen men det är inte alltid man nyttjar servicen till max eller ens alls.

Sedan när man handlar begagnat så måste man även ta i tanke att, under förutsättning att man inte köpt produkten till ett överpris och hur marknaden ser ut för just den produkten, kan sälja den för samma pengar eller med en minimal värdeminskning. Även om man då hade köpt olyssnat så har man i varje fall fått lyssna på prylen under en lite längre tid och inte minst blivit en erfarenhet rikare.

Själv har jag bara handlat nytt från butik om man bortser från lite kablage, apparatfötter och rack -- och även sålt iväg prylar som jag inte gillat för samma pengar som jag handlat för med enda förlust i form av minimal frakt som tillkommit.

Själv har jag svårt att låna hem apparater på samma sätt som jag har svårt att åka runt på bilaffärer och provköra bilar som jag egentligen inte är intresserad av att köpa. Personligen skulle jag tveklöst känna mig mindre illa till mods om jag kunde betala någon eller ett par hundralappar för ett hemlån och då inte behöva känna krav att handla den produkten, från den säljaren eller ha dåligt samvete för tidigare affärer som slutat med att man handlat andra produkter av annat märke från en annan ÅF pga att denna första inte sålt märket.

Samtidigt öppnar sig nya möjligheter att låna och jämföra med sådant som man inte har för avsikt att köpa. Erfarenheter rikare, bättre hum om hur produkterna i ens egen anläggning preseterar... inte minst roligt

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.

Edited by - EuphoniC on 2007/02/07 09:57:11
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/07 :  10:08:12  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

engelholm: Du är väl aldrig ute och cyklar (Marc, den tjänst om mätning du efterlyser utför både EA och vi ute hos kunder.)

euphonic: Att det finns ekonomiska ramar för alla innebär inte att din modell är bra. Saker som har "stor värdeminskning" i början (vem bryr sig om man köpt rätt grej och under flera år njuter av den), låter lika bra begagnade (stämmer i de flesta fall) samt i slutet ett nollsummespel där beggade maskiner åker runt utan förlust för någon.

Det sistnämnda är en annan hobby, en bytarhobby och för den gäller säkert andra regler och den har andra belöningar i form av ett evigt letande, prövande och nervkittlande äventyr bakom knuten. Inget fel i det men den hobbyn funkar bara om man ägnar sig åt den på heltid, följer annonser, prislägen, diskussioner på forum och har "koll på läget". Under tiden har man varierande kvalitet på sin musiklyssning.

Du får heller inte glömma att även i den hobbyn så funkar människan som den brukar, dvs man vill maximera sin vinst och minimera sin förlust. Det finns alltid de som betalar för mycket och det finns en massa tröttsamma som alltid vill betala för lite .

Bilden av det hela är ju klar. Det gäller att inte köpa nytt (man har ju en begränsad plånbok), man jämför för det mesta med ett fiktivt nypris (man måste göra en bra affär annars FÖRLORAR man ju pengar NÄSTA gång...) Nollsummespelet är alltså något av en skimär.

Det är just detta som hos en del skapar det moraliska dilemmat. BÄST affär får man ju om man kan gå in till en handlare och lyssna, prova hemma, få råd om produkten och systemet - och sedan handla den någon annanstans.

Det är då man kanske skall ställa sig frågan om hur man egentligen bör gå till väga och vilken hobby det är man har? Musiklyssning eller hifi-bytar-hobby? De som är inne i den senare brukar vara oerhört avigt inställda till allt vad gamla auktoriteter heter (butiker o dylika institutioner) för de minskar antalet som vill vara med i byteskarusellen och de som är bas för att man skall kunna avyttra sin senaste pryl till samma eller högre pris än man gav själv.

Eller vill man njuta av musik och tycker det är viktigt att handla rätt pryl från början?
Inget av systemen är gratis, men musiklyssningsvägen är i min tro billigare på 5 års sikt. För att inte tala om 10 år...

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2007/02/07 :  10:13:01  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Mycket intressant tråd som dessutom håller en hög nivå på diskussionen.

Själv gör jag så att jag numera inte lånar ut prylar, men ger naturligtvis möjlighet till öppet köp. Detta tack vare en del missöden när man lånade ut prylar. Ibland fick man ringa till "kunden" flera gånger för att få tillbaka sakerna, och nån enstaka gång fick man tillbaka skadade saker.

Men som Sladd sa så är dom flesta hifi-kunder ärliga människor som tur är.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/02/07 :  10:58:59  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Man kan också vända på saken, den tid man får till att prova och bestämma sig för en viss produkt eller varför inte ett helt system är inte speciellt lång även om man får låna hem prylar i några dagar. Risken att man efter en lite längre tid känner att det kanske inte blev så lyckat finns och då sitter man istället fast med samma prylar i 5-10 år för att man kanske helt enkelt inte har råd att ta bakslaget från affären

Rent hypotetiskt alltså...

Båda modellerna har sina fördelar och båda har självklart också sina nackdelar.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.

Edited by - EuphoniC on 2007/02/07 10:59:26
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/07 :  11:19:29  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Det är då man kanske skall ställa sig frågan om hur man egentligen bör gå till väga och vilken hobby det är man har? Musiklyssning eller hifi-bytar-hobby? De som är inne i den senare brukar vara oerhört avigt inställda till allt vad gamla auktoriteter heter (butiker o dylika institutioner) för de minskar antalet som vill vara med i byteskarusellen och de som är bas för att man skall kunna avyttra sin senaste pryl till samma eller högre pris än man gav själv.


Lustiga slutsatser, men iaf. Nånstans måste väl grejerna komma ifrån, för att sälja DIY grejer på beg marknaden är sällan lönsamt hur bra de än är.

Sen, undra var tidsgränsen för bytarkarusellen går? Det är ju så har vi konstaterat att köper man per internet och beg. så byter man ju ganska omgående för att prova nästa. Själv har jag inte ägt någon produkt mindre än 2år oftast 3-4år då jag handlat på detta sätt...självklart var jag ju missnöjd efter 2veckor men det kan man ju inte erkänna.

Sedan har jag bara gjort dåliga köp då alla grejer jag köpt på internet har jag sålt efter denna tid med minst 20-30% förluster.

Undra var tillgängligheten till nya produkter kommer in i slutsaterna?


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/07 :  12:53:09  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

euphonic:

återigen rädslan för att köpa fel och sedan så sitter man där, fast, ingen att prata med, butiken står och ler och räcker lång näsa och säger "idioten gick på det!"

Jo, det gäller att göra en bra affär, inte bli lurad, ha koll, lagt kort ligger...

Ursäkta om jag överdriver en smula, har märkt att det ibland behövs för att göra en åsikt tydlig och det är inte illa ment

I de flesta butiker får du kompetent rådgivning, du får i alla fall i min värld låna hem mer än några dagar. Du kan också låna hem flera gånger. Märker du att det efter ett tag ändå inte är rätt grej får du visserligen inte pengarna tillbaka, men du får en annan pryl som kanske funkar bättre utifrån de erfarenheter som är gjorda. Det viktiga är att kunden blir nöjd på sikt.

Mangew: Jag missade dig helt där ?? Har ingen koll på hur du gillar eller inte gillar de köp du gör och har gjort.

Själva nyköpet av varor in i bytarkarusellen kan ju annars gå till på följande sätt: Prylen A kostar enligt en prislista 20 000:- På nätet komer det uppgifter som säger att den kan köpas för 15 000:- via en kanal. Kort därefter hittar någon en ännu bättre kanal för 12 000:-, kanske i annat land. Efter 6 mån så snurrar karusellen enligt följande:

Säljes. begagnad Pryl A, nypris 20 mitt pris 15, spara 5!! (säljaren har själv köpt den för 12 för han har "koll".

Efter några månader till och lite nätdiskussion sjunker begagnatpriset. Det tar sikte på nypris 15. De som köpt den för 20 är loosers, de som köpt den för 15 för att det var ett kanonpris gör inte den bra affär de tänkt sig (dålig "koll", f-n också!) och de som köpt den för sent för 12 och tänkte göra som de där första superkollarna svär förmodligen också.

Vinnarna - ur aktiesynpunkt - är de som köper den begagnad med sikte på reellt nypris 12, dvs ca halva nypriset efter ett år. Om den sedan låter för 6000:- är ju allt OK även ur musikalisk lyssnar-synvinkel.

En annan variant är att utan ett fiktivt nypris få folk att TRO på att en produkt för 6000:- LÅTER som en annan för 20 000:- (då kan man kanske få tillbaka allt man själv betalat för produkten som ny och på det sättet ha sin hobby utan att det kostar pengar) Det blir ju HELT FANTASTISKT att köpa den begagnad för 3000.- efter ett år, grattis

Återigen en smula överdrivet, ber om ursäkt

Ett förtydligande, fick ett ilsket PM: Jag missunnar ingen att ha kul med sin hobby och jag har abolut inget emot en livaktig begagnatmarknad.


mvh

.

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/07 :  13:05:41  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Mangew: Jag missade dig helt där ?? Har ingen koll på hur du gillar eller inte gillar de köp du gör och har gjort.


Aha, jag som trodde du hade det, verkar ju så enligt dina disskussioner.

Eller generaliserar du alldeles för mycket då dina åsikter enligt det man läser är att alla som köper på internet handlar "silverglänsande produkter utan innehåll"(som du skrivt tidigare) Och hamnar i byteskaruseller ganska omgående pga. missnöjet med köpen i tron att man gjorde "bra köp"




*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.77 sekunder. Snitz Forums 2000