HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Moral gentemot HiFi-butiker
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/05 :  20:04:07  Show Profile Send Marc a Private Message
Jag har ett dilemma som jag funderat en del kring, men som jag inte kommit på något bra svar på. Eftersom jag tror att flera är i samma sits vore det intressant att höra vad ni tycker.

I dagsläget köper jag i stort sett bara begagnade hifi-produkter, eftersom jag tycker det ger mycket mer för pengarna. Jag läser helt enkelt läst om produkterna i olika forum, recensioner etc och sedan köper jag dem på chans, utan att ha lyssnat på dem innan. Hittills tycker jag att det har fungerat bra.

Nu har jag dock kommit så långt med min anläggning att varje uppgradering innebär relativ mycket pengar, samtidigt som transparensen för förändringar blivit allt större.

I stort sett alla rekommenderar ju att man lyssnar på produkterna i hemmiljö innan man köper dem, vilket låter vettigt, men då undrar jag: hur ska jag göra om jag nu vill byta ut min integrerade förstärkare mot separata för- och slutsteg, och dessa kostar låt säga 60 000 kr nya och 25 000 kr begagnade? Ska jag köpa hem flera kombinationer olyssnade och jämföra? Det har jag inte pengar till! Eller ska jag gå till HiFi-butikerna och be att få låna hem produkterna, fast jag vet att jag inte har råd att köpa dem nya från butiken?

Därav mitt dilemma! Det känns omoraliskt att utnyttja servicen hos butikerna, när jag vet redan innan att jag inte kommer att köpa produkten även om jag hittar "rätt". Å andra sidan, hur ska jag annars kunna lyssna innan jag köper?

Det enda jag kan ge tillbaka till butiken är ju att jag beskriver hur nöjd jag är med butikens service, liksom produkten de säljer, på forum som detta, men räcker det?

Ska man tala om redan från början att man inte har för avsikt att köpa produkten av dem, men ändå vill låna hem den mot t.ex. en "provlyssningsavgift" - eller kommer man bara bli ombedd att dra åt pipan?

Vore jättetacksam för kommentarer och era åsikter och erfarenheter!

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2007/02/05 :  20:08:30  Show Profile Send Musse80 a Private Message
Dagens I-landsproblem?

Jag håller med dig, det är svårt att lyssna på allt i sin egen anläggning. Inte minst när man köper begagnat. Jag tycker att det är lite fel att låna hem av hifi-butiker för att sedan köpa produkten begagnad. Men som sagt, annars är det svårt, om nu inte privatpersonen som säljer bor i samma stad som en själv.

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

jos
Member

815 Posts

Posted - 2007/02/05 :  20:35:19  Show Profile Send jos a Private Message
Klart du ska gå till butiken och låna hem! Men jag tycker definitivt att du ska berätta att du inte tänker köpa. Du är nyfiken på hur det låter och kan tänka dig att betala en "provlyssningsavgift".

Tror nog att många skulle låna ut till dig även om det säkert finns någon som ber dig dra åt pipan...

Edited by - jos on 2007/02/05 20:35:51
Go to Top of Page

forken
semester på egen begäran

818 Posts

Posted - 2007/02/05 :  22:01:28  Show Profile Send forken a Private Message
Ifall du vill låna av en butik fast ej har tänkt köpa där så snacka med dem om det. Förmodligen går det att fixa mot en avgift. Att försöka lura dem att man är en seriös kund är inte rätt väg att gå. Kommer inte ta lång tid innan de kommer på dig och sen är du förmodligen inte välkommen i butiken mer.
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2007/02/05 :  22:01:54  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Ett alternativ till att låna i butik är att ordna en Forum träff hemma hos dig och be deltagarna ta med sig skojiga apparater. Cyber har gjort så och det brukar komma en stor mängd olika saker som kommer på besök. Mycket lärorikt!!

Pröva, det funkar.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/05 :  22:17:55  Show Profile Send Marc a Private Message
Tack för era svar! Jag håller med om att det är ett lyxproblem, men ändå

Det låter vettigt det ni föreslår, det vill säga att vara helt öppen mot butiken och inte försöka låtsas. Man kanske överumplar dem så mycket genom att vara rak och ärlig att de säger ja av bara farten!

Sen tycker jag att det var en bra idé med forumträff också - kan ju ge massvis med spännande uppslag. Blir samtidigt intressant att höra från andra mer erfarna lyssnare hur mitt nuvarande system förhåller sig till allt annat där ute som jag aldrig lyssnat på.

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2007/02/05 :  22:19:35  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Marc

Det där med erfarna kan ha sina sidor. Kolla träffen hos Skurt när underteckand kom på besök .

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2007/02/05 :  22:46:57  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message

Genom att bredda sitt kontaktnät på forumträffar, hembesök, musikträffar, mässor, demos och andra tillställningar där man träffar likasinnade kan man få oanade möjligheter att få provlyssna. Det ger åtminstone en första känsla för hur saker skulle kunna prestera.
Det är förvånansvärt hur ett glatt humör och en mandellängd kan kan öppna dörrar.

Den HiFiaffären som kan matcha uppsjön med apparatur som finns bland HiFi-entusiasterna i samma stad existerar inte. Är man däremot ute efter något riktigt specifikt så är det risk att man får kuska land och rike runt.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/06 :  10:17:03  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Vi som har hifi-butik lever ju med detta bekymmer varje dag. Jag inser såklart problemet ur kundens synvinkel.

Men om produkterna kostar 60 nya och 25 begagnade undrar jag ju lite över prisvärdheten från början. Mellanskillnaden är ju antingen "luft" i nyprissystemet eller så är den begagnade så gammal att ett högre pris ej är möjligt.
Produkter med så lång livscykel är dock ej vanliga. Du får ju dessutom en produkt som nästa år är värd ännu mindre. Till skillnad från en ny. Procentuellt värdetapp är såklart större med den nya maskinen.

Och så till pudelns kärna:

handlar ni med Aktier? Dvs man köper för att snart sälja och köpa något annat?

I tråden så nämns ju en kärnpunkt som ofta kommer bort. Vad tycker man låter bra själv? Vilket ljud gillar man? Vilka produkter passar ihop? och hur skall man komma fram till det...

Om ett lågt pris (bra "affär") styr ens hifi-utveckling så kör man garanterat ofta i diket. Och så spelar det ju ingen som helst roll att dikeskörningen är en billig eller bra affär. hur kul är det att köra därnere?

Musiklyssning via hifi-anläggning skall ju vara ett nöje, en njutning, varje dag - naturligtvis utifrån givna förutsättningar som pengar, rumsstorlek etc.

Om du köper rätt anläggning för 80 000.- i butik eller en för 38 000:- begagnat för att det är en bra affär och så låter vi det gå 5 år. Hur tror ni det kommer se ut?

Jo, den som fått hjälp i butik att sätta ihop något som fungerar har burit hem rätt grej och har haft 5 fina lyssnings-år med full garanti i början och kan man hoppas god service hela tiden.

Den andre har kanske hittat flera "goda affärer" på vägen och lagt ut mer pengar på samma tid. Men det viktigaste av allt: han har kanske lyssnat nere i diket.

Om du var min kund så skulle jag uppskatta en ärlig fråga. Men för att hjälpa dig måste du släppa Aktie-tanken. Om jag råder dig att byta slutsteg eftersom de av tradition ej låter bra med dina högtalare, eller om du har en signalkabel som accentuerar en klangbalans som du säger att du inte gillar (men inte vet hur den uppstått) kommer du hela tiden att tänka på vilken "dålig affär" det skulle vara att byta dem just nu, du har kanske nyss köpt dem och de var ju en sådan himla bra affär jämfärt med nypris... Du vill ju bara ha min hjälp att göra en bra affär just med den aktuella prylen.

Sluta jaga bra affärer. jaga bra ljud i stället.

Nästa fråga: Den utrustning du sitter på, är det inte värt något att låta en butik ta den som inbyte? Det är ju lite jobb där också och hur kul är det med 27 mail med frågan "vad är ditt bästa pris"?

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/06 :  10:34:44  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Det finns ju ändå inga som helst möjligheter att provlyssna alla möjliga kandidater i den prisklass man rör sig i. Att bara gå in i en eller två butiker och provlyssna deras sortiment och handla efter vad man har råd med där ger ju heller ingen garanti för att man handlar rätt.

Man kan få väldigt bra uppfattningar från forum, och recensioner. Man kan göra bra affärer som också är billigare, man behöver inte betala dyrare för att bli nöjd.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2007/02/06 :  10:49:16  Show Profile Send iroise a Private Message
Själv skulle jag inte låna hem en produkt om jag inte ens hade tanken på att köpa den. Hade känt mig feg vid återlämnandet då det hade uppstått en diskussion hurvida jag var nöjd eller ej, i detta läge skulle jag alltså ljuga som Pinoccio, nej tack. Däremot har jag inget emot om andra skulle göra så, jag är ingen domare.
Go to Top of Page

Leif Eriksson
Member

700 Posts

Posted - 2007/02/06 :  10:52:41  Show Profile Send Leif Eriksson a Private Message
Jag vill nog påstå att möjligheten att låna hem i butik och att byta in beg utrustning är en stor fördel, och åtminstone jag väredesätter att få denna service från en butik. jag tycker mig nog ha fått justa priser för befintlig utrustning.
Det innebär inte att jag inte kan tänka mig att köpa beg. på t.ex. Hifimagasinet, men då vet jag vad jag köper och lånar inte hem från butik.
Jag har lite svårt att förstå den hysteriska rusningen efter lågt pris, ett lågt pris är långt ifrån detsamma som en bra affär, det kan naturligtvis vara det, men det är långt ifrån säkert.
Jag har ett färskt exempel från jobbet där en kund köpt en större dator från en leverantör utomlands, men inte fått det dom förväntade sig, utan måste komplettera, en bra affär, (läs lågt pris), blev en dålig affär.

"the bitterness of low quality,
remains long after,
the sweetness, of low price"
//Leif

Edited by - Leif Eriksson on 2007/02/06 10:55:31
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/06 :  10:57:09  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
mangew:

"Det finns ju ändå inga som helst möjligheter att provlyssna alla möjliga kandidater i den prisklass man rör sig i. Att bara gå in i en eller två butiker och provlyssna deras sortiment och handla efter vad man har råd med där ger ju heller ingen garanti för att man handlar rätt."

Betydligt större träffprocent/garanti än att handla vad man tror är en "bra affär".

"Man kan få väldigt bra uppfattningar från forum, och recensioner. Man kan göra bra affärer som också är billigare, man behöver inte betala dyrare för att bli nöjd."

Från forum och recensioner kan man möjligtvis läsa vad andra tycker. Eller vad de gillar att gilla för tillfället i byteskarusellen...

Ingen har sagt att man behöver betala dyrare. I en bra hifiaffär kanske man också göra bra affärer som är billigare. (om vi pratar om ljud och inte aktier)

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:01:20  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Vad man än gör varar ärlighet längst. Tänker man inte köpa i butik, ta heller inte deras tid. Däremot letar du seriöst i butik så låna hem allt som verkar intressant och möjligt ekonomiskt.Själv har jag importerat en hel del men aldrig frågat någon butik en enda fråga om det jag inte tänkt köpa hos dem. Däremot kan man ställa frågor direkt till tillverkaren men förvänta dig då inte att dom skall kommentera andras apparater.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:17:10  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Betydligt större träffprocent/garanti än att handla vad man tror är en "bra affär".


Jaså, varför? Gör man grundliga långdragna undersökningar så är riskerna att göra direkt dåliga köp nästan obefintlig. Gör man snabba klipp(som du tjatar om bland aktier) så är riskerna stora att göra dåliga köp varän man handlar.

quote:
Från forum och recensioner kan man möjligtvis läsa vad andra tycker. Eller vad de gillar att gilla för tillfället i byteskarusellen...

Folk byter, folk provar nya saker..så är det. Det är tydligen skillnad då man byter var man handlat grejerna. Byter man inom märket/butiken uppgraderar man...byter man och provar olika märken/modeller på marknaden så snurrar man i byteskarusell..eller nåt sånt va?

quote:
Ingen har sagt att man behöver betala dyrare. I en bra hifiaffär kanske man också göra bra affärer som är billigare. (om vi pratar om ljud och inte aktier)

Då pratar vi om olika saker, du pratar lägre kvalite jag pratar minst samma kvalite till lägre priser.

Service har vi pratat om tidigare, den är väl så god ute i världen. Sveriges butiker har en hel del att lära i många fall.

Sen kan jag ta ett exepmel på prov med köp från annat ställe. Jag hade en bil på beg marknaden, ringde en äldre man och sa han skulle skicka förbi frun att se på bilen då hon jobbade i närheten(var hon som skulle ha den också). Hon kom förbi, gick ett snabbt varv runt bilen, frågade om provkörning och hoppade snabbt in i den. Körde som en äldre kvinna brukar göra, dvs kollade så att kopplingen fungerade ordentligt...Efter provturen som avslutades med motorstopp så hoppade hon ur. Sa "Vi hör av oss" försvann och inget mer hördes. Beteendet var allmänt underligt för att vara spekulant. Efter en vecka eller två kom jag i en korsning och mötte denna kvinna i en exakt likadan bil som min. Kunde konstatera att troligen hade de en precis likadan bil på gång som fanns längre bort (kanske lägre pris?) Provkörde min för att se om det var något som passade och handlade sedan den andra efter provturen. Ungefär som det fungerar i de flesta branscher...inget nytt och jag blev upprörd för en sekund men gick över ganska snabbt.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:27:03  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Jag har gjort några sämre affärer som jag trodde var "riktigt bra". Ifall det är systemmatchning som är boven eller bara den enskilda apparatens karaktär som inte varit lyckad vet jag inte. Poängen är att jag letat "bra" gejer på beg marknaden till bra pris. Jag har chansat, med blandat resultat.

I höstas blev jag trött på hela grejen. Lyssningstrött och less på att även om jag köpte "fina" grejer så hade det förmodligen låtit mer engagerande med en Yamaha stapel från Siba. Inget ont om en sådan eller Siba, men det stämmer inte med vår entusiasm för god ljudåtergivning.

Per telefon kom jag överens med en handlare om ett par Thiel CS6 om pris osv. Jag hade läst allt som gick att läsa om dessa högtalare och jag var övertygad om dess förträfflighet, men för första gången någonsin så bad jag försäljaren om en timmes lyssning med "min" medhavda förstärkare och musik för att vara helt säker på att det är rätt köp. Detta var absolut inga problem och med 2,5 timmes bilresa till affären med förstärkaren i baksätet så tänkte jag hela vägen upp att - faaan va coolt, i eftermiddag ligger det ett par CS6:or här bak som ska baxas in i vardagsrummet och fintunas i rummet. Efter bara en halvtimmes skiftande med CD skivor så slokade mitt smil mer och mer. Där fanns inte någonting jag gillade i ljudet. Tunt, fattigt, skrikigt, noll bra helt enkelt. Suck.

MEN, nu till poängen, jag hade utan tvekan kunnat handla dessa högtalare på hifimagasinet för bara ett år sedan med lästa rescentioner som enda erfarenhet. Resultat - ytterliggare besvikelse, förlorade pengar och inte minst, en massa jobb!
Försäljaren kom med några alternativ och det slutade, som en del redan vet, att jag åkte hem med ett par QRS Supernova. Dessa "gifte" sig ypperliggt med min BAT förstärkare och målade upp en ljudbild som är det jag letat efter i flera år. Det är möjligt att det inte är allas cup-of-tea men för mig blev det begynnelsen till förälskelse.

Här spelade butiken/försäljaren en helt avgörande roll, han lyssnade på mina preferenser, såg vad jag hade för förstärkeri och fick beskrivet hur mitt rum ser ut och det kom konkreta förslag med detta som grund. Jag kom själv med några tänkbara förslag som han direkt avfärdade även om han sålde de produkterna, han hade förstått vad jag var ute efter. På sikt är detta pengabesparande då jag INTE behöver leta nya högtalare eller uppgradera på länge länge, kanske aldrig.
Så för min egen helt personliga del så blev det oehört lyckat att verkligen lyssna på en försäljare som förstod mig som kund. jag blev lotsad rätt.

Med denna affär i bagaget kommer jag att ha en lite annorlunda inställning hädanefter. Jag ska ta professionell hjälp och stanna mer på den realistiska nivå som jag har budget för, inte leta superdyra produkter till 40% av ursprungsvärdet, utan mer vara noggrann vad som passar till just mig och mina förutsättningar. Kan jag lägga 20' på en CD spelare så kanske det finns något bra för mig som kostar 25' och som finns som demo hos någon handlare, istället för att leta något exotiskt för 20' som kostade 73' för 8år sedan.....olyssnad...


Artphotography
Go to Top of Page

yudansha
Member

289 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:49:33  Show Profile Send yudansha a Private Message
Det Dan beskriver är mycket intressant och viktigt. Många verkar just vara ute efter produkter för en spottstyver, som i annat sammanhang (ny för 8 år sedan, eller enligt standardprislista i USA) kostar stora summor. Detta är ett vanligt argument när det skall handlas kina-hifi, där förstärkaren "egentligen" kostar 25.000 kr men om man köper direkt från fjärran östern så kostar den bara 8.000 kr. Frågan är om den begagnade och till åldern komna "highend-spelaren" eller lyxigt pråliga förstärkaren på 27 kg och för lika många tusenlappar hos någon butik någonstans, egentligen är lika bra som, eller ens i närheten av vad samma summa, rätt placerade i ny och modern utrustning från en kvalitetstillverkare ger? Svaret är nog, även om det är surt att erkänna, att man får vad man betalar för, och ofta inte ens det...

Men, som sagt, om man helst av allt vill ha just exotiska prylar, och inte jagar ren och skär prestanda och välljud, är det ju en helt annan sak.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:52:31  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Moralen mot hifibutiker skall vara samma som mot vilka andra medmänniskor som helst.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2007/02/06 :  11:54:13  Show Profile Send marens a Private Message
Jag kan nog hålla med hificonsult här om en hel del.

Att göra en bra affär handlar ju inte bara om att få ett lågt pris på en vara. Det handlar ju ännu mer om att få rätt vara. Vad spelar det för roll att man fått 70% rabatt på en pryl som kostar 50000kr om man skulle fått bättre resultat genom att köpa en annan pryl som kostar 5000kr. Om man bara gett sig fanken på att ta reda på vad det är man är ute efter och behöver så behöver det ju inte bli lika dyrt. Att sitta och byta ut apparater på rekommendation av andra verkar upplagt för en kostsam byteskarusell.

Det viktigaste kan jag tycka är att man på lång sikt kommer framåt och inte hur snabbt man kommer framåt. Är man för snabb och kompromissar för mycket i sin kunskapsinhämtning så kan man ju lika gärna komma snabbt bakåt och så står man där onödigt fattigare trots att man kanske på prislappen gjort en bra affär.

Edited by - marens on 2007/02/06 11:57:22
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2007/02/06 :  12:23:03  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Moralen mot hifibutiker skall vara samma som mot vilka andra medmänniskor som helst.

Håller med till 100%, och vilka är helt konsekventa hela tiden i alla lägen. Är man inte det är det dubbelmoral...

Ang. Kinaimport, som alltid ska nämnas i sammahang liknande detta. Många förstår helt enkelt inte hur bra grejerna är...Felaktigt så tror många att det bara är lågt pris och silverglänsande skal.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***

Edited by - mangew on 2007/02/06 12:37:54
Go to Top of Page

Marc
Member

759 Posts

Posted - 2007/02/06 :  12:24:37  Show Profile Send Marc a Private Message
Kul att höra så många vettiga synpunkter! Och speciellt från HiFi-Consult som ju som sagt lever med detta varje dag fast från andra sidan.

En sak som jag dock slås av i inläggen är att begagnade produkter automatiskt skulle vara dåliga, gamla, slitna etc...men då undrar jag: om jag köper en ny förstärkare för 80 000 kr - kan jag räkna med att den är förbrukad och i dåligt skick efter ett par år?? I så fall tycker jag att det är dålig kvalitet för pengarna! Sedan kan jag hålla med om att den kanske inte passar just MIG, men att det skulle vara något fel på själva apparaten i sig hoppas jag verkligen inte är fallet.

Det är ju också så att vi byter våra grejer rätt ofta i det här gebitet (om inte annat för att det är kul och stimulerande!), och om man då för varje byte tappar 50% av värdet kan man ju efter några år lätt sitta med en anläggning för 100 000 som det kostat 300 000 att nå fram till. Hellre då sitta med en anläggning för 300 000 som det kostat 100 000 att nå fram till.

Å andra sidan, alla produkter måste ju importeras, informeras om och distribueras på marknaden och det är klart att HiFi-butikerna gör ett jätteviktigt jobb här! Jag har all respekt för detta och har därför aldrig heller utgett mig för att vara intresserad när jag inte är det.

En direkt fråga till HiFi-Consult: skulle du ta illa upp om en kund frågade om det var ok att låna hem produkter mot en viss kostnad - som en tjänst? (alltså inte vänskaplig tjänst, utan försäljning av tjänst i motsats till vara)

Tranquil PC T2e -> HagUSB -> i2Digital X-60 -> Audio Aero Prima DAC 24/192 -> Acoustic Zen Absolute -> Berning ZH270 / Gryphon Callisto 2100 -> Acoustic Zen Satori -> Focal-JMlab Micro Utopia Be

Edited by - Marc on 2007/02/06 12:31:59
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2007/02/06 :  15:35:34  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
"En direkt fråga till HiFi-Consult: skulle du ta illa upp om en kund frågade om det var ok att låna hem produkter mot en viss kostnad - som en tjänst? (alltså inte vänskaplig tjänst, utan försäljning av tjänst i motsats till vara)"

Detta är en svår fråga. I vanliga livet känner man som regel vilken typ av utlån det handlar om men man tar sitt jobb som butik (och i vårt fall ofta även distributör) och låter de grejor man kan låna ut vara ute och jobba oavsett om man "tror" på en affär eller inte. En Bladelius som någon gillar gör ett bra jobb även om kunden köper den begagnad på nätet senare. Det håller ju upp märket rent allmänt och kanske även prisbilden i 2:a hand.

Att låna ut prylar för en kostnad är oprövad mark i Sverige. I USA är det vanligt att man tar betalt för att få tillgång till lyssningsrummen. En kostnad som sedan dras från eventuell senare köpesumma. Vi ser ingen möjlighet eller idé att göra likadant.

Snarare får vi förvånade ögonbryn från andra i branschen, mest från våra Stockholmskollegor som undrar över att vi lånar ut utan att utforma det hela som ett öppet köp. Genom alla år har butiken förlorat väldigt lite på den typen av verksamhet. Den svenske hifi-kunden är normalt en mycket hederlig människa.

Inställningen om hederlighet och moral sätts på hårda prov i nätets hetsjakt på "bästa affär", "X-land-hifi är lika bra till en 4:e-del av priset" och annat som INTENSIVT marknadsförs av både företagare och anhängare för att inte tala om alla de prisjämförelse-siter som man gärna misstar för att vara konsumentvänliga. (i en stor undersökning inom dagligvaruhandeln börjar denna intensiva enögda inställning att straffa sig, kunderna reagerar negativt på prisprispris och letar gärna kvalitet och kunskap) . Att tro att råd på nätet ersätter oss som jobbar med hifi och ljud är måhända lätt att tro. Vi kan väl bara göra vårt jobb och försöka bevisa motsatsen

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2007/02/06 :  15:59:56  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Samma moral mot butik som medmänniska? Det låter konstigt. En sak ställer allt på huvudet. Butiken har som mål att tjäna pengar på dig till syvende och sist, det har inte mina medmänniskor, de vill att jag håller upp en dörr för dem, säger tack när någon gör det för mig, var är likheten? Butiker ska självklart behandlas med respekt, men det är inte samma respekt som för en medmänniska. Bara jag som tycker att det är en stor skillnad?

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:01:56  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
Kunde konstatera att troligen hade de en precis likadan bil på gång som fanns längre bort (kanske lägre pris?) Provkörde min för att se om det var något som passade och handlade sedan den andra efter provturen. Ungefär som det fungerar i de flesta branscher...inget nytt och jag blev upprörd för en sekund men gick över ganska snabbt.
En rätt konstig jämförelse:
Engångsföreteelse för en privatperson mot ett upprepat mönster hos ett fåmans-företag.

Irritationen stiger nog när det händer flera gånger, när det börjar kosta tid, när det börjar kosta engagemang. Till slut skulle iaf jag bli fundersam och börja misstro varje person som vill låna hem och testa. Och det är en riktigt dålig situation.

Öppna kort är bäst. "Är det OK om jag bla-bla-bla, det skulle betyda väldigt mycket för mig.".


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:08:24  Show Profile Send iroise a Private Message
>claes Likheten för mig är att jag brukar bete mig likadant mot vänner/butiker dvs bra sen om det inte ges tillbaks så kan det förändras och detta gäller både vänner/butiker.

Edited by - iroise on 2007/02/06 16:18:42
Go to Top of Page

jos
Member

815 Posts

Posted - 2007/02/06 :  16:26:51  Show Profile Send jos a Private Message
quote:
Samma moral mot butik som medmänniska? Det låter konstigt. En sak ställer allt på huvudet. Butiken har som mål att tjäna pengar på dig till syvende och sist, det har inte mina medmänniskor, de vill att jag håller upp en dörr för dem, säger tack när någon gör det för mig, var är likheten? Butiker ska självklart behandlas med respekt, men det är inte samma respekt som för en medmänniska. Bara jag som tycker att det är en stor skillnad?


Jag tycker att du har en poäng där. Ett företag är ju faktiskt en juridisk person med allt vad det innebär. Skäller jag ut ett företag som har snåla regler/policies så är det ju inte personligt till den enskilde anställde som får ta det just då, utan företaget. I jobbet får man ju faktiskt lära sig att skilja på jobb och fritid, inte ta saker personligt.

Jag vet ju iofs sen gamla diskusioner att det är en del handlare som tycker att de kan kräva exakt samma respekt av sina kunder som av sina medmänniskor privat. Någon som gnällde och jämrade sig över både mässbesökare och potentiella kunder efter förra mässan..

Det finns två klassiska regler som en del handlare aldrig kommer att lära sig (oftast pga att de inte kan skilja på sitt professionella jag och sitt privata jag):

1 Kunden har alltid rätt
2 Om kunden har fel, se regel nummer ett

Men med detta menar jag inte att man ska bete sig illa. Jag tycker absolut inte att det är ok att ge sken av att man vill köpa bara för att få låna hem när man inte har en tanke på att köpa. Mycket bättre att vara ärlig, - uppskattas alltid i slutändan och man slipper sätta sig i pinsamma situationer.

Edited by - jos on 2007/02/06 16:29:56
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.72 sekunder. Snitz Forums 2000