HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Är våra högtalare verkligen fr Disk/bas i balans?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/11/28 :  03:01:33  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Minns en gång jag såg på vaktparaden då trummisen slog till på bastrumman och det kändes i magen utan att låta särskilt högt. Kändes som att då fick alla vanliga anläggningar stryk direkt. Om och när det börjar kännas i magen när man spelar på sin stereo så skriker i regel övriga element redan. Jag har bara hört samma intryck live upprepas med stora bashorn. Vanliga högtalare har en som det verkar för liten strålande yta. Om man skall flytta vatten med hjälp av handflatan eller bara ett finger så gör man mycket större våg med hela handen som man flyttar en kort bit istället för med ett finger som man flyttar en lång bit. Så upplever jag skillnaden vara med storleken på den strålande ytan också i basen. Man hör en 6,5" men man känner en 15" eller en 18". Sen dessutom så låter ren bas lite tunnare än oren bas med lång efterklang. Bas skall bara finnas där då den finns i musiken, inte ligga med och skvalpa hela tiden. Många använder ett tecken på att det mesta skakar och kaffekoppar rasslar i köket som ett tecken på "bra" bas. Jag ser det som rumsproblem.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

marran
Member

540 Posts

Posted - 2006/11/28 :  13:29:36  Show Profile Send marran a Private Message
Jag tycker personligen trenden med aktiva subbar verkar väldigt vettig. då kan man köpa en normal golvhögtalare och placera den optimalt för återgivning över runt 80hz, coh sen placera suben (subarna) optimalt för lågfrekvensåtegivning. Klarar man bara av delningen och fasintegreringen bör detta bli en mer priseffektiv lösning både på högtalaren och förstärkaren, som i basen slipper stora förluster från delningsfiltret. Då kan man bygga förstärkare mer effektivt och välljudande och specialicerat på sitt respektive frekvensomfång istället för att den ska kunna "allt".

Tyvärr är det väldigt få kommersiella högtalare som verkligen är tänkta på detta sätt, men dom finns, t.ex. de stora Infinity IRS, Audio Artistery osv

Do never underestimate the power of a large number of morons!
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/28 :  16:44:31  Show Profile Send mayro a Private Message



Ni har gjort tråden till en kanontråd grabbar...



Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

tian
200.000-klubben

1550 Posts

Posted - 2006/11/28 :  17:20:56  Show Profile Send tian a Private Message
Håller med Mayro nu igen :)

Kanon tråd, det är så bra att man kan ha en saklig diskussion.
Gillar starkt HifiForum för att man inte blir "dissad" baraför att man har lite egna ideer och tankar bakom vad man tycker är bra ljud.
Att det inte bara finns några produkter som är bra, och att resten är bara skit.
Finns ju andra forum på internet som bara rekommenderar en slags märke/produkt, sen är resten bara kattskit.

Inte för att jag vill hänga ut några forum, faktiskt
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/28 :  17:41:14  Show Profile Send mayro a Private Message

Marran.

Som du säger är det ett bra sätt att faktiskt fixa bas via separata basar..

Problemet är att det är svindyrt vilket gör det snudd omöjligt för den stora gruppen lyssnare att inköpa BRA system..


Engelholm Audio är väl en (ny) tillverkare som faktiskt börjat där med separata grejor där "man" faktiskt KAN ha råd också att köpa ..försteg med inbyggt delningsfilter för att ha separata basar...Han har ju även bara rena filter som kompliment till befintliga system för eftermontering av BAS till ev stativare eller golvare..

Så en som "tänkt till" finns där ute

Annars är detta att skaffa sig färdigbyggt system MED bas av nivå svindyrt oåtkommligt snudd på för den gemene man med musikintresse..

Tänk på att skall man ha en sub med godtagbar nivå så är den INTE billig.. Långt ifrån.. Och man måste ju ha i alla fall minimum två st också... Vi talar ju om kvalitet här och inte enbart bas...


Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2006/11/28 17:44:17
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/11/28 :  18:01:54  Show Profile Send f95toli a Private Message
Fråga: Vilka "nivåer" lyssnar ni på?
Det spelar ju in på två sätt: Dels att vi subjektivt upplever mer bas vid höga volymer, dels att högtalare/förstärkare börjar krokna om vid väldigt höga volymer.

Själv har jag ett system som jag vet kan prestera bra bas på hög volym (slutsteg Advantage S150 drivande ett par B&W N803) men i praktiken så begränsas jag kraftigt av rummet (som jag iofa ska försöka fixa till) samt det enkla faktum att jag bor i lägenhet, det är alltså sällan jag kan spela på särskilt hög volym. I praktiken är det alltså rätt ointressant hur mitt system låter vid 95 dB eftersom jag aldrig spelar så högt, 80 dB är en mer realistisk maxolym i mitt fall.
Jag är fullt medveten om att jag alltså "borde" använda en eq för att få subjektivt "rätt mängd" bas vid de volymer jag spelar mest, jag har valt att ändå inte använda detta eftersom en höjning av basnivån nog är rätt svårt utan att fixa till rummet först (jag har en subb som jag kan koppla in om det behövs men den används normalt bara vid filmtittande).
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/11/28 :  18:48:46  Show Profile Send mayro a Private Message

Jag har bara mätt en gång här. Och jag minns inte riktigt hur det blev.. Men med reservation för minnesfel så..Då lirade jag ungefärligen 95 Db vid lyssningsplats vid lite mer ösande..... Vanlig lyssningsnivå låg runt 90 db... Detta konturerligt då eftersom mätaren inte klarade att hinna med toppar osv.. utan det blev ett slags medel.

Högtalare var Infinity reference standard 4,5...

Och max vart 100Db... Sedan pallade inte stärkarna med mera volym...

Ungefär så här såg det ut då..




Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2006/11/28 18:52:33
Go to Top of Page

marran
Member

540 Posts

Posted - 2006/11/28 :  18:54:09  Show Profile Send marran a Private Message
Det är sant mayro, det är svårt att hitta system i vettig prisklass som är förberedda för aktiv drift, men det borde väl komma mer och mer.
Det jag irriterar mej på är att det i de flesta fall (vissa undantag redan uppräknade) verkar saknas det helhetstänkande som behövs för att integrationen av bassen ska gå smärtfritt, utan de flesta verkar tänka aktiv sub till hemmabio och passiva högtalare till Hifi.
Ett annat undantag jag precis kom på är väl studiomonitorer, t.ex. genelec, M&K, dyanudio osv.
Dessa är ju väldigt ofta stativare som är tänkta att kompletteras med aktiv(a) bas(ar).
Sen är ju inte infinity IRS så dyra nuförtiden längre :)

Sen verkar det även finnas en övertro till vad små element kan prestera i många fall. När man simulerar litegrann med t.ex. basta! ser man att konutslagen snabbt sticker iväg. Om man då dessutom använder dessa små element även som mellanregister blir det väldigt snabbt komplexa distorsionsformer t.ex. IM, dvs att det stora utslaget från basgången modulerar mellanregistret. Nu är jag inget orakel på att bygga högtalare men jag hoppas att jag förstått detta rätt och att mer kunniga (EA?) kan bekräfta.
Allt detta resulterar i att man inte kan spela speciellt högt alls innan det börjar låta orent dels av distorsion i basområdet, delst av följdeffekter av belastningen på baselementet.
Att lägga till ett stort baselement och alla medföljande delningskomponenter samt dimensionera upp förstärkaren så den klarar de extra förlusterna och den svårare lasten av det kompliceerade passiva delningsfiltret borde rimligtvis vara dyrare än att lägga till separata aktiva basar med lägre krav på de inbyggda förstärkarna istället.

Observera att allt det jag sitter o häver ur mej är saker jag läst på t.ex. linkwitzlab och dylika ställen och saker jag suttit och tänkt ut själv, jag har inte LYSSNAT själv och hört skillnaden, bara sett andras mätvärden osv.

Do never underestimate the power of a large number of morons!

Edited by - marran on 2006/11/28 18:55:34
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/11/28 :  20:58:32  Show Profile Send f95toli a Private Message
Marran: Men då är det knappast konstigt att vi inbland "pratar förbi varandra". Jag mätte precis volymen vid lyssninsposition med "hög" volym, dvs ungefär den maximala volym jag spelar på kvällen efter när jag kommer hem från jobbet. Jag spelade vid mättillfället Bo Kaspers orkester på 75 dB, och det är i mitt (och troligtvis de flesta andras) tycke hög volym. Om vi tar en jämförelse från filmvärlden så säger väl THX standarden om jag minns rätt att medelnivån ska ligga på 80 dB när man är på bio.

Så hur mitt system låter vid 95 dB är som sagt närmast av akademiskt intresse eftersom jag aldrig är ens i närheten av sådana volymer.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2006/11/28 :  21:06:34  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Allt är relativ... Hemma hos Amatören peakade vi 105dB på klassisk musik (Paganini) med EALS-3. Högt? Ja. Njubart? Japp! Realistiskt? Japp!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/11/28 :  21:09:42  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
Så hur mitt system låter vid 95 dB är som sagt närmast av akademiskt intresse eftersom jag aldrig är ens i närheten av sådana volymer


Jag har mätt separat mätare av bra kvallisort (jobbets db mätare) o med mick kopplad till datorn o mick kopplad till Behringerburk o 95 db är J-VLIGT HÖGT !!
När dom kör med stansverktygen som väsnas mest på jobb då ligger det på 93-95 db en meter ifrån o man kan inte prata med varandra då även om man skriker !!

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2006/11/28 :  21:20:48  Show Profile Send Musse80 a Private Message
95 dB är mycket nära konsertnivåer, vilka brukar ligga runt 100 dB med enstaka toppar på 110-115 dB. Spelar man 95 dB hemma bor man inte i lägenhet, förhoppningsvis!

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

miaber
Member

1345 Posts

Posted - 2006/11/28 :  21:31:40  Show Profile  Visit miaber's Homepage Send miaber a Private Message
Nivån beror på vilken musik eller vad man känner för. Under 70 dB lyssnar jag aldrig på, om inte som bakgrundsmusik. Oftast ligger nivån vid aktiv lyssning runt 80 dB, men kan gå upp mot 100 dB i vissa fall. Över 100 dB är oftast bara vid test, eller om det är någon speciell grej man vill "bjuda på".

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=50098
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2006/11/29 :  07:37:24  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Det kan vara mkt svårt att uppskatta dB beroende på systemens kapacitet då ett system som är dimensionerat för höga ljudtryck sällan låter ansträngt när de går på höga nivåer, detta kan man lätt tolka som att det inte är så högt, farligt.

Det finns exempel på högtalare idag som kan prestera upp till ca 146dB, basar oftast något lägre, men inte mkt, och samtidigt hålla sig inom spec vad det beträffar distortion, spridning och liknande, dessa är dock (som tur är) inte vanligt förkommande hemma i folks vardagsrum, det som är extra kul är att vissa av dessa kan låta riktigt bra, enligt mig.

En fullregister kombination kan ganska lätt klättra över 140dB sträcket (2st subbar och 2st toppar), hur mkt detta verkligen är i upplevda termer är svårt att beskriva, jag har vi ett tillfälle varit med om ca 130dB från en massiv turbosoundstack, detta var rakt igenom obehagligt och kändes långt efter att "lyssnnigen" avslutades, men det lät helt ok.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2006/11/29 :  07:54:33  Show Profile Send Musse80 a Private Message
Varför är man intresserad av ljudnivåer över 110-115 dB? Nivåer över denna gräns innebär en stor risk för hörselskador och tinnitus...

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/11/29 :  08:21:34  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
Varför är man intresserad av ljudnivåer över 110-115 dB? Nivåer över denna gräns innebär en stor risk för hörselskador och tinnitus


Håller med fullständigt , även runt 100 db är på tok förhögt i mina öron. Att större riggar klarar av att prestera massvis med db är imponerande men likväl skadligt för öronen. Demar man ett riktigt dynamiskt stycke där hemma med runt 100 db i topparna så är man klart inom riskzonen för permanenta skador.

Var rädda om era öron gubbar !!

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2006/11/29 :  08:27:24  Show Profile Send Musse80 a Private Message
quote:
Var rädda om era öron gubbar !!


Exakt, och var också rädda om era grannar om ni nu har några

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2006/11/29 :  08:51:57  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Sitter ni med db mätare i knät när ni lyssnar

Artphotography
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2006/11/29 :  09:05:40  Show Profile Send Musse80 a Private Message
quote:
Sitter ni med db mätare i knät när ni lyssnar


Javisst! Nej, knappast va

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/11/29 :  09:29:41  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Har man en gång kollat hur många db en viss position på volymen ger så vet man ju på ett ungefär i fortsättningen vad man ligger på.

Många blir verkligen förvånade att det inte är högre än det är.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/11/29 :  10:45:18  Show Profile Send marens a Private Message
Fast pratar man ljudnivå är det ju avgörande ifall man menar toppnivå eller medelnivå. Det är inga små detaljer det handlar om. Ett musikstycke som är dynamiskt kan ju ha en väldigt låg medelnivå men en extremt stark toppnivå.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/11/29 :  11:14:13  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
Fast pratar man ljudnivå är det ju avgörande ifall man menar toppnivå eller medelnivå. Det är inga små detaljer det handlar om. Ett musikstycke som är dynamiskt kan ju ha en väldigt låg medelnivå men en extremt stark toppnivå.


Med dagens komprimerade musik så finns den skillnaden knappt längre.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

miaber
Member

1345 Posts

Posted - 2006/11/29 :  18:46:11  Show Profile  Visit miaber's Homepage Send miaber a Private Message
quote:
Sitter ni med db mätare i knät när ni lyssnar

Låter onekligen sjukt.
Men faktum är att ultracurven är konstant uppriggad. Mätmicken sitter också alltid uppe. Finns ingen anledning att plocka ned den, den är inte i vägen. Detta i kombination med att displayen på ultracurven inte går att stänga av, bara välja funktion. Jaha, varför då inte visa ljudtryck vid lyssingspopsitionen?

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=50098
Go to Top of Page

Fisksmisk ola
Member

1763 Posts

Posted - 2006/11/29 :  21:39:01  Show Profile  Visit Fisksmisk ola's Homepage Send Fisksmisk ola a Private Message
Jag tycker nog inte att det är en överdriven fokus på diskant/mellanregister, tycker att det brukar vara betydligt mer basrikt hemma i vardagsrummet än i verkligheten i de flesta fall.
Men sen kanske en del inte vill att det ska låta som ute i den riktiga världen...


Euroline - T-Amp - DIY
Go to Top of Page

Highlander1
Starting Member

9 Posts

Posted - 2006/11/29 :  22:29:13  Show Profile Send Highlander1 a Private Message
Jag var på metallicas konsert i Göteborg och inte en chans att jag kan prestera
den "riktiga världens ljud";-).
Där snackkar vi baaaas

En glad amatör
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.69 sekunder. Snitz Forums 2000