HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 DSD-kickar!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/16 :  20:26:21  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Nej man hör inte fel utan drar fel slutsats. Det är en väsentlig skillnad. I princip kan man säga att bara genom att lyssna på olika inspelningar utan att jämföra orginal mot återgivning där båda systemen fått göra sitt jobb på "egen hand", inte ger så pass säkra underlag att man kan avgöra vilket som är mest korrekt när det handlar om så små saker. Det behövs troligtvis mer omfattande och kontrollerade tester. Sådana tester gjordes bland annat av DVD-konsortiumet. Dom valde ju som vi vet PCM efter dessa tester där även DSD ingick. Även om Sony skulle gillat PCM bättre tror du att dom skulle kunna ha valt det med den rådande marknaden eller kan du se att PCM var "upptaget" och därmed inget alternativ? Du tror väl inte att Sony kommer med sin version av "högupplösningsmedium" på grund av att dom tycker att köparna borde få bättre ljud? Jag tror att dom endast är intreserad av att kränga skivor och apparater precis som DVD-konsortiumet men dom fick inte välja först av tillgänglig teknik.

Visst finns det massvis med "andra" människor som säger ditt eller datt. Det är tämligen ointresant att dom säger att det ena är bättre än det andra. Det intresanta är hur dom kommit fram till det. Att diverse aukoriteter säger saker ger inte att dom har mer rätt. Jag var själv nere i Köpenhamns största studio konstruerad av Ole-Lund Christensen(GammuT med mera) och han spelade upp och förespråkade SACD. Det var inget som helst problem att säga till honom att han troligen hade fel. Vi kunde diskutera detta sakligt utan problem. Jag tror inte att han kände att jag påstod att han var krokad eller så. Jag har aldrig träffat Mark Levinson men eftersom jag tror gott innan jag fått något annat bevisat för mig så antar jag att jag skulle kunna diskutera detta med honom också utan att han skulle tycka att jag påstår att han är korkad. Då behöver kanske inte heller du lägga in denna aspekt i diskussionen. Man kan ha fel utan att vara korkad. Det gäller säväl dig och mig som Mark Levinson. Det blir lätt så personligt och så när sakfrågan inte intresserar eller på andra sätt håller sig på avstånd. Jag och ML skulle säkert kunna diskutera och vara oense men vänner utan antydan till tråkig stämning. Tror jag i alla fall.

Egentligen så tror du att jag har fel om du tror att SACD är mer korrekt. Eller hur? Det är inget konstigt med det. Givetvis kan alla ha fel men i en diskusion så uttalar man inte detta jämt och ständigt. Det skulle bli så tjatigt. Därför påstår man det man själv funnit vara sant utan det onödiga påpekandet att man kan ha fel och därmed så påstår man att alla som inte har samma uppfattning har fel. Detta betyder inte att man måste vara korkad. Det kan ha många orsaker till att man missar saker. Att vara korkad kan vara en men det kan vara något annat också!

Vad säger du själv om det taskiga impulssvaret, det höga bruset där uppe och den låga upplösningen?

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/11/16 :  21:30:26  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Vad säger du själv om det taskiga impulssvaret, det höga bruset där uppe och den låga upplösningen?

John: "Hör" du verkligen detta själv i din anläggning? Jag har försökt att lyssna efter såna här fel både på DSD-CD och SACD men jag kan bara inte hitta nåt som direkt stör mig... Det enda "brus" jag hör kommer alltid från inspelningen för det är lika mycket på den vanliga CD'n jag jämför med. Taskigt impulssvar och dålig upplösning? Vardå??? Jag har för sjutton lyssnat på skivorna i en anläggning för över 100 000 i veckan och det lät fantastiskt. Ursäkta att jag är så "simpel" så jag nöjer mig med att det subjektivt låter bra i mina öron.

Kanske LTS kan ordna en "demo" där dessa fel åskådliggörs tydligt så vore ju debatten avslutad en gång för alla?


Man borde inte sova.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/11/16 :  23:07:05  Show Profile Send nin a Private Message
John, Vad tycker du om en sådan duktig och erkänd topp producent som Jan-Eric har gått över till DSD?? Har han också vax i öronen??
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/11/16 :  23:24:05  Show Profile Send Anders47 a Private Message
John skrev:
quote:
Vad säger du själv om det taskiga impulssvaret, det höga bruset där uppe och den låga upplösningen?


Detta är enligt Öhman vad jag förstår. Jag läste genom intervjun med Öhman och svaren från Reefman vid Philips. Reefmans svar presenterades på ett sätt som jag anser vara oacceptabelt. I stället för att presentera hans svar i sin helhet var det sönderhackat med Öhmans invändningar inlagda på otaliga ställen mitt i texten. Jag valde att inte läsa Öhmans invändningar eftersom det i så fall också skulle krävas ett fjärde lager med motargument från Reefman.
Som jag skrev har jag inte en civilingenjörsutbildning i ljudteknik, det skulle antagligen behövas något års studier i psykoakustik också. Jag tror att jag i huvudsak förstod argumenten, men jag kan inte säga vem som hade rätt.
Jag tyckte Reefmans invändningar verkade rimliga och realistiska. Alltså fullt möjligt att han har rätt. Öhman kan också ha rätt, men det är också möjligt att han är en rätt så vild teoretiker som har fått en del om bakfoten. Tyvärr tyder hans agerande på att det är andra saker som är viktigare än sanningen.


Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  03:21:11  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
"Hör" du verkligen detta själv i din anläggning? [quote]

Jag kan inte säga något säkert från dom lyssningar jag genomföt. Dom har alla varit öppna och jag har en tendens att inbilla mig saker när jag har facit i hand. Dock så var det inget som motsa detta i dom öppna lyssningar jag varit med om. Mina lyssningar är alltså inget att hänga i julgran. Jag har testandet framför mig så att säga.

[quote] John, Vad tycker du om en sådan duktig och erkänd topp producent som Jan-Eric har gått över till DSD?? Har han också vax i öronen??


Det är trist enligt mig. Ja han har vax i öronen som alla andra men vad gäller hans omdömen om DSD så är det dina utalanden i frågeform och inte mina. Man kan ställa frågor utan att "lägga" fram det som om något trist vore det enda svaret. Jag har diskuterat med JEP om hans tester som ligger bakom hans uppfattning. Jag har själv annorlunda krav på testmetodiken för att fastställa saker i lyssningtester. Jag skulle inte nöja mig med att dessa tester. Jag har erbjudit JEP att få testa ett PCM system som filter för hans DSD grejor och kommit med påståendet att jag är så gott som säker på att han inte kan höra skillnad med eller utan detta filter. Han avböjde dock detta test.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  03:26:59  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Anders47. Ingvar har tagit reda på det mesta av detta ja. Genom teoretiska beräkningar och genom mätningar. teorin stämde med beräkningarna. Dom lyssninstester som genomförts visar sig också stämma. Den intervjun du talar om har jag antingen missat eller glömt.

Ljudet från DSD kan låta som om det finns något mer rumsinformation. Något i diskanten som ger upphov till något svagt skimrande eller liknande. Det kan för många låta alldeles förträffligt. Dom kanske tycker att det låter lite mer rumsligt och kanske lite vackrare om diskanten? Ja, något åt det hållet. ingen jättegrej utan snarare något subtilt.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2002/11/17 :  03:32:27  Show Profile Send Viking a Private Message
Jeg hørte de fenomenene som JS snakker om når jeg testet SACD for noen mnd. siden. Diskanten var IKKE naturlig og manglet dynamikk. Lytt på cymbaler eller triangler der det foregår litt heftig og sammenligm med CD. Minner meg litt om diskanten i Pioneer PDS-06 som kom for noen år siden.

MVH Viking
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/11/17 :  04:48:02  Show Profile Send nin a Private Message
Det är trist enligt mig. Ja han har vax i öronen som alla andra men vad gäller hans omdömen om DSD så är det dina utalanden i frågeform och inte mina.


Lunga ner dig, jag bara fråga . Men som vanligt så kan man inte tycka något annat än vad vissa andra har mätt till deras fördel. Men varje gång jag säger att då kan man köpa apparater efter mätningar bara, ja DÅ säger man att man också måste lyssna...Förstår inte logiken där. Men jag är väl för dum att förstå att det som låter musik i mina öron är fel.
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  07:37:19  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
Lunga ner dig, jag bara fråga .
Jag är kolugn. Vet inte vad som antyder något annat.
quote:
Men som vanligt så kan man inte tycka något annat än vad vissa andra har mätt till deras fördel.
Hur du får ihop att man måste tycka något som någon annan har mätt fram till deras fördel undgår min begränsade logik. Vill du ha det så? Jag menar, du är den enda som talar om det är du av oss två? Att jag tycker att det är trist att en firma satsar på SACD i stället för DVD kan väl omöjligen tolkas som att någon måste tycka som mig eller någon annan. Om man nu inte dyrkar mig som någon sorts övergud vars önskningar är lag vill säga.
quote:
Men varje gång jag säger att då kan man köpa apparater efter mätningar bara, ja DÅ säger man att man också måste lyssna...Förstår inte logiken där. Men jag är väl för dum att förstå att det som låter musik i mina öron är fel.
Logiken i det att varje gång då du frågar så säger man att man måste lyssna också, är kanske att dom gångerna menar dom du pratar med att dom anser att man måste lyssna också. Själv använder jag både mätningar och lyssningar vid apparatköp. Jag har dock inte satt upp en regel som säger att man vare sig måste mäta eller lyssna när man köper grejor. Jag försöker att använda den hjälp som säger det intresanta för stunden och inte använda en dum regel utan förankring i något som ger något bra.

Du behöver inte oroa dig för att du är dum. Det här med att du bara hör musik och kanske inte är inne på ytterligare grejor som orginaltrohet är inget som måste tillskrivas dumhet. Det är snarare en intressefråga tror jag. Vissa gillar att endast lyssna på musik medans andra ibland kan testa om grejorna är färgande gentemot orginal förutom själva musiklyssnandet. Det gör inte dig dum utan snarare inte lika intreserad av tester mot orginal kanske? Vad vet jag?!

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  07:50:05  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
Jeg hørte de fenomenene som JS snakker om når jeg testet SACD for noen mnd. siden. Diskanten var IKKE naturlig og manglet dynamikk. Lytt på cymbaler eller triangler der det foregår litt heftig og sammenligm med CD. Minner meg litt om diskanten i Pioneer PDS-06 som kom for noen år siden.


Att det låter lite likt Pioneer kanske inte är så konstigt. Jag vill här inte fastslå att det gör det men om det gör det så kan det bero på att det finss ultraljudsskräp hos båda. SACD med sitt enorma brus i ultraljudsområdet vilket hamnar endast ca 30-40 dB under full utstyrning och Legato Link hos Pioneern med sin artificiella ultraljudsdistortion. Denna artificella dist ger antgligen blandtonsfenomen som inte har med musiken att göra. Detta kan troligen höras. I Legato Link-fallet är det givetvis uppenbart att det är syftet men det blir givetvis så även med SACD med sitt ickeharmoniska brus. Det kan ge svaga blandtonskomponenter vilket många kanske gillar. Att det ska behöva låta så om alla skivor är dock för mig trist. Jag tycker att det borde vara bättre då att till exempel lägga en DSD A/D-D/A kedja i serie med signalen dom gånger inspelningteknikern vill ha detta och sedan gå vidare till det i mina drömmars land rådande mediumet DVD-A. På det viset bevaras mångfalden och skivor kan låta på olika sätt på alla parametrar.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/11/17 :  13:49:07  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Jeg hørte de fenomenene som JS snakker om når jeg testet SACD for noen mnd. siden. Diskanten var IKKE naturlig og manglet dynamikk. Lytt på cymbaler eller triangler der det foregår litt heftig og sammenligm med CD. Minner meg litt om diskanten i Pioneer PDS-06 som kom for noen år siden.

Viking vad hade du för högtalare/förstärkare m m när du lyssnade och hörde detta?

Jag har verkligen försökt att upptäcka såna här negativa saker med mina skivor i några olika anläggningar men tydligen har ingen varit tillräckligt analytisk ännu, eller så har jag vax i öronen.

Jag har också haft flera av Pioneers Legato-spelare tidigare, som t ex PDS-901, PD-S06 (och även 646A). Legato-tekniken ger definitivt en speciell "karaktär" till ljudet som har vissa nackdelar (som vissa kanske inte gillar) men detta tycker jag har varit ett litet pris att betala för att slippa de för mig mycket stora problemen med "ringningar" som funnits i många vanliga CD-spelare under åren och som ju är ett välkänt problem inom musikindustrin. Detta problem slapp man ju faktiskt helt med Legato-linken och subjektivt kunde det väldigt ofta låta mera "äkta" med Legato-filtret inkopplat tyckte jag. Särskilt på senare spelare med Legato-pro filtret.

Det som jag gillar med SACD är just att man slipper såväl ringningarna som den speciella Legato-karaktären på ljudet. För mig innebär därför SACD det bästa av båda världar än så länge. (Detsamma gäller förstås för DVD-A).

Jag ska lyssna igen i veckan efter dessa SACD-fel tillsammans med ett par kompisar som har betydligt bättre anläggningar än mig. Med stora bandhögtalare borde det vara möjligt att tydligt höra både det "dåliga impulssvaret" och bristerna i diskanten.

Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2002/11/17 13:49:42
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2002/11/17 :  15:40:23  Show Profile Send Viking a Private Message
Jeg spiller på JMLAB Mezzoutopia og en modifisert og forbedret :-) EAD Powermaster 2000!

MVH Viking
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/11/17 :  15:46:48  Show Profile Send nin a Private Message
Vissa gillar att endast lyssna på musik medans andra ibland kan testa om grejorna är färgande gentemot orginal förutom själva musiklyssnandet. Det gör inte dig dum utan snarare inte lika intreserad av tester mot orginal kanske? Vad vet jag?!


Ja, och jag tror mig höra mer av original banden så som jag lyssnar. Alla apparater färgar ljud, och det är inget snack om det. Sedan så är det vad man föredrar för färgning som avgör vad man köper.
Sedan så kan vi inte jämföra det vi lyssnar på mot original banden varje gång utan får tro att vi har fått det som låter närmast originalet.
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  16:12:27  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
quote:
Jag har också haft flera av Pioneers Legato-spelare tidigare, som t ex PDS-901, PD-S06 (och även 646A). Legato-tekniken ger definitivt en speciell "karaktär" till ljudet som har vissa nackdelar (som vissa kanske inte gillar) men detta tycker jag har varit ett litet pris att betala för att slippa de för mig mycket stora problemen med "ringningar" som funnits i många vanliga CD-spelare under åren och som ju är ett välkänt problem inom musikindustrin. Detta problem slapp man ju faktiskt helt med Legato-linken och subjektivt kunde det väldigt ofta låta mera "äkta" med Legato-filtret inkopplat tyckte jag. Särskilt på senare spelare med Legato-pro filtret.


Legato Link var ett trick som funnits innan Pioneer tog upp det. Wadia hade sin version till exempel men har numera lagt av med den tekniken. Undrar varför? Tricket består av att när en diracpuls avspelas med en sådan filterkoefficient ser det för ögat ut som om pulssvaret blir mindre oscilerande. Detta sker dock endast då pulsen kommer i tid med en sample. Om man försöker sig på att spela upp pulser som kommer mellan sampleserna så ser det inte kul ut längre. Musik försigår givetvis mellan samplepunkterna också. Med vetskap om att testskivor med diracpulser är gjord på det enklaste sättet, med en enda sample fullt utstyrd så tillgodoses hifimagasinens mätningar med ett på förhand förutbestämt resultat. Pioneer med flera kunde nog känna sig lugna över att ingen skulle komma på idén att mäta pulssvar vid andra tidpunkter än vid samplepunkterna. Dock gjorde en tidning en mätning på impulssvaret mellan dessa tidpunkter och det var då uppenbart att något var galet. Det kan se ut hur som helst nästan men framför allt så syns en likhet med SACD och det är att det ser olika ut från gång till gång. Man vet inte på förhand hur det kommer att se då det ändrar sig med tiden. Man kan inte alls säga att ringningarna är borta. Ta en annan tidpunkt för en puls och du kommer att se hur illa det kan se ut.

PCM-systemet har inga egentliga ringningar. Det är bara en myt. Det som ser ut som ringningar är faktiskt orginalsignalen minus allt över en viss frekvens. Alla signaler ändrar utseende när dom bandbreddsbegränsas. Detta gäller givetvis den teoretiska diracpulsen. Utseendet ser förvånandsvärt likt ut en ringning men är faktiskt bara en synvilla för den som inte förstår att han tittar på det man vill få fram.

Om du fortfarande har en annan uppfattning än mig om ringningarna Stefan007 undrar jag över hur en bandbreddsbergränsad dirac ska se ut egentligen? En perfekt alltså? Man måste veta hur en sak ska se ut nämligen för att kunna se om den aviker från det korrekta!

quote:
Ja, och jag tror mig höra mer av original banden så som jag lyssnar.


Okey nin. Då är jag med på vad du tror.

quote:
Alla apparater färgar ljud, och det är inget snack om det.


Nej det är det inget snack om. Frågan är bara om det alltid går att höra dessa färgningar. Jag skulle våga påstå att det inte alltid går men eftersom det inte går att bevisa så blir det mer en tillspetsning än ett fastslående.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/11/17 :  17:14:58  Show Profile Send n/a a Private Message
Jag tycker att följande texter sammanfattar mina egna erfarenheter ganska bra:

"Many audiophiles preferred vinyl disks to the CD. This is because they believe the
various filters and digital converters used to create the CD distort the sound from the
original analogue making it sound hard, brittle, and metallic. Any sound above
20kHz is abruptly filtered out. Though the human ear cannot theoretically distinguish
frequencies above 20kHz, blind tests have shown that listeners do notice. It is thought
these higher frequencies may affect lower frequencies well within the audible
spectrum. The quality of a CD is not as good as a well recorded and pressed vinyl
record played on a state-of-the-art turntable."

SACD

SACD uses a new way of encoding the audio, Direct Stream Digital or DSD.
Formally, CDs used PCM or Pulse Code Modulation. This would take a 1bit signal
and run it through several filters and modulators to encode the signal into 16 bits.
This has many problems as described earlier. ‘Passband Ripple’, ‘Requantization
Noise’, ‘Ringing’ are just some of the technical terms for these, however the overall
effect is a loss of quality from the original audio signal.

DSD uses a more simplified approach; it encodes the 1 bit signal directly and so no
modulators or filters are required. DSD can encode audio at 2,822,400 samples per
second, 64 times that of the CD. In actual fact, to get 74 minutes of audio at this
quality to fit on the SACD, special ‘loss less’ compression is used. This is called
Digital Stream Transfer and was developed specially by Philips. Loss less means that
no quality is lost even though the data is compressed and so takes up less space. A
de-compressed DST is identical to the original DSD.
The SACD supports 6 channels. Each channel carries its own sound signal, normally
to its own speaker. A stereo source carries 2 channels, one to a left speaker and one to
the right speaker. SACD can produce a dynamic range of 120dB, a great deal higher
than the 96dB of the CD. The SACD can produce a Flat Frequency Response of 100KHz.

DVD-A

DVD-A is more like its CD predecessor. It still uses PCM encoding. Where a CD
stores 16bits of information at a rate of 44.1KHz, the DVD-A stores 24 bits at a rate
of 96KHz for 6 channels. Again, loss less compression is used, this time due to
restrictions in bandwidth.

The DVD-A format also allows the producer to select the number of channels (1-6),
the sample rate (44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192KHz) and bit depth (16, 20, 24 bits).
Because of limitations on the available space and bandwidth, there is a limitation on
the number of channels that can be used when higher bit depths and or sample rates
are used. To get the best compromise, there are two ‘families’ of channels. Family 1
is used for the front channels and Family2 is used for the rear channels. The producer
can select a different quality for family1 and family 2.

Conclusion

It is clear that the SACD provides the higher quality, however, the big question is:
Which is really better?

My general view is that both formats have a place. As I explained at the start, the
audiophile was never satisfied with the CD, preferring Vinyl on a top range turntable.
Sony and Philips aimed the SACD to address these problems with the CD and seem to
have succeeded. Audiophiles have raved at how the sound from an SACD is ‘open’.
The true audiophile will settle for nothing less than SACD, until something even
better appears. DVD-A is aimed more at the average person and is so suited.


Saxat från en uppsats av Adam Murray-Robertson http://www.murray-robertson.co.uk som jag diskuterat en del med på engelska hif-choice.com forum. Detta sammanfattar ganska väl mina egna uppfattningar.

Jag tycker också att den här diskussionen är ett utmärkt exempel på att vissa utgår från vad de "hör" och andra från vad "mätningarna" visar.

Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2002/11/17 17:18:45
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2002/11/17 :  21:06:50  Show Profile Send Viking a Private Message
Jeg testet Pioneer PDS-06 og SACD UTEN å vite et fnugg om eventuelle svakheter her, likevel hørte jeg det, så dette er tydeligvis et reelt "problem" som alle evt. ikke hører eller alle anlegg avslører.

MVH Viking
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  21:23:37  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Det du gjort Viking är att du blint parat ihop två ultraljuds-skräpsystem.

Alla kanske inte upplever det på samma sätt i alla fall. Det finns saker som vissa har väldigt svårt att höra. Med träning går det att höra saker som man tidigare inte hörde. detta är ett bevis för att i ett visst skede kan inte alla höra vissa saker.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  21:25:10  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Det skulle inte varit skräpsystem utan snarare system med ultraljudsskräp. Skillnaden är hårfin men den finns ändå där

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2002/11/17 :  21:44:15  Show Profile Send Viking a Private Message
Har vel brukt en del HUNDRE og kanskje noen tusen timer til testing av forskjellig utstyr :-) slik at jeg begynner å bli bedre til å lytte ja :-) Lytter mest blindt, men bruker også produkter over lengre tid for å avgjøre kvaliteter. Neste ut er Chapter Audio Amp2, Meridian 598 DVD-spiller og Chapter Audios nye kabler :-)

MVH Viking
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2002/11/17 :  21:52:15  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Lycka till! Meridian borde ju kunna det här med DVD tycker man

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/11/17 :  22:14:18  Show Profile Send n/a a Private Message
Viking: Om du så snabbt upptäckte problem med SACD så undrar jag hur du har stått ut innan? Hör du inte några "fel" på vanliga PCM CD? T ex problem orsakade av den branta filtreringen? Eller låter PCM CD bättre än SACD i dina öron? (rent subjektivt alltså)






Man borde inte sova.
Go to Top of Page

Bosco
Member

444 Posts

Posted - 2002/11/18 :  00:42:58  Show Profile Send Bosco a Private Message
Jag tror inte man ska bortse från det faktum att den som lyckas göra ny teknik oumbärlig i inspelningsstudiorna kommer tjäna pengar... mycket pengar. DSD ställer vad jag förstår helt andra krav på DAWs än PCM.

Tror nog att de flesta kostymerna på Sony skiter i om det låter bättre eller ej, det är ett nytt format att kränga = mer klirr i kassan.

Jag säger inte att dom gjorde ett format som är annorlunda jämfört med allt annat bara för att tjäna pengar, men det är ju en rätt bra bonus för dom om de lyckas.

Har själv inte haft tillfälle att lyssna på SACD dock.

Hifi är ingen smak

Edited by - Bosco on 2002/11/18 00:46:05
Go to Top of Page

Viking
Member

224 Posts

Posted - 2002/11/18 :  00:55:08  Show Profile Send Viking a Private Message
Stefan: På mange områder syntes jeg SACD låt bedre, men forvrengningen/mangelen på dynamikk i diskanten gjorde at jeg ikke er interessert i systemet. Skal jeg satse på nytt skal det være bedre på alle parametre og ikke bare på noen. Mine lytteinntrykk stemmer helt med I.Öhmans artikkel på www.fivechannels.com
Hva, hvorfor etc er egentlig ikke så interessant for meg, jeg konstaterte bare at slik var det. Ang. problemene rundt CD-lyd måtte man starte en ny tråd, denne gjaldt SACD og jeg skrev ned mine erfaringer :-)

MVH Viking
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/11/18 :  11:00:50  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Hva, hvorfor etc er egentlig ikke så interessant for meg, jeg konstaterte bare at slik var det. Ang. problemene rundt CD-lyd måtte man starte en ny tråd, denne gjaldt SACD og jeg skrev ned mine erfaringer :-)

Varför måste man starta en ny tråd för att svara på en enkel fråga? Jag bara undrade om du föredrar PCM CD framför SACD baserat på "helhetsintryck" och om du inte hör några "fel" med vanlig CD?

Alla format har ju sina nackdelar, glöm inte det, även om man kommer att ha PCM med 128 bitars upplösning och 1 GHz samplerate i framtiden så kommer det nog ändå att gå att hitta "fel" jämfört med originalet. De kanske inte går att höra i normala anläggningar men nån kommer säkert att kunna uppmäta en subtil skillnad mot originalsignalen och då är det ju lika bra att strunta i att lyssna?

Jag tycker att organisationer som LTS har lite fel fokus när man envist bara redovisar SACD "felen" och därmed förskastar hela formatet trots att det till 95% innebär stora fördelar. Så vilken relevans har egentligen dessa "fel" i sammanhanget när de bara verkar bara kunna upptäckas i exotiska anläggningar och dessutom inte står i någon som helst proportion till alla fördelarna med SACD (tycker jag som bara lyssnar på musik i en relativt billig anläggning). Och "felen" som alltid funnits med vanlig PCM CD (pga den branta filtreringen, dåliga upplösningen och den stora mängden av filter som behövs vid "tillverkningen") är hörbara på nästan vilken skräpanläggning som helst i jämförelse...men eftersom SACD uppmätta ultraljudbrus m m inte finns där så är ju CD ett bättre format trots alla andra nackdelar? Obegripligt för mig...

Jag tycker att SACD är ett gigantiskt steg framåt jämfört med vanlig PCM CD medan t ex LTS menar att SACD är ett sämre format än t o m PCM CD. Håller du verkligen med LTS om detta efter dina omfattande "lyssningstester"?

DVD-A har nog en potentiell möjlighet att låta mycket bättre än SACD idag och i framtiden, det har jag också förstått. Särskilt eftersom DVD-A standarden är mer "öppen" än nuvarande SACD. Så kanske blir DSD ett framtida lagringsformat även på DVD-A?


Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2002/11/18 11:02:11
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/11/19 :  02:43:49  Show Profile Send nin a Private Message
Alla format har ju sina nackdelar, glöm inte det, även om man kommer att ha PCM med 128 bitars upplösning och 1 GHz samplerate i framtiden så kommer det nog ändå att gå att hitta "fel" jämfört med originalet. De kanske inte går att höra i normala anläggningar men nån kommer säkert att kunna uppmäta en subtil skillnad mot originalsignalen och då är det ju lika bra att strunta i att lyssna?

Jag tycker att organisationer som LTS har lite fel fokus när man envist bara redovisar SACD "felen" och därmed förskastar hela formatet trots att det till 95% innebär stora fördelar. Så vilken relevans har egentligen dessa "fel" i sammanhanget när de bara verkar bara kunna upptäckas i exotiska anläggningar och dessutom inte står i någon som helst proportion till alla fördelarna med SACD (tycker jag som bara lyssnar på musik i en relativt billig anläggning).



Ja, jag tycker detta är intressant. För alla håller ju med om att vi inte kan mäta i närheten allt man upplever via sin stereo. Alltså så kan någon komma på en sak som ger 5% sämre mätvärde på ett område och ger 50% förbättrad hörbart ljud på det omätbara. Jag fördedrar ju det 50% bättre ljudet även om det ger 5% sämre på det mätbara för det bli ju klart bättre i slutändan
Jag kan mycket väl tro att det är lösningen på mätning vs lyssning.
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.97 sekunder. Snitz Forums 2000