HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ersättningskabel för bygel på högtalare
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

overhang
Member

321 Posts

Posted - 2006/08/22 :  07:43:08  Show Profile Send overhang a Private Message
snoddas det var inga dåliga kablar. Dock måste jag säga att även om jag hade råd skulle jag nog ha svårt att sätta den på terminalen då jag inte gav så där jätte mycket mer för högtalarna (köpta begagnade, Nypris ca 27000).

Nåväl nu har jag tills vidare i allafall ersatt de bortkommna blecken med några korta bitar supra 3,4 och det funkar bra vad jag kan höra. Jag tackar för alla råd och tipps och kommer eventuellt att prova vissa av dem framöver, dock har jag nu en hel hög med andra åtgärder att göra innan jag tror att det kommer att löna sig att fintrimma mer på denna del.
/Patrik

CA Azure 640c V2 => Xindack FA-1 => Arcam Alpha-10 => Xindack FS-1=> PMC FB1+

Min anläggning http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61278

Edited by - overhang on 2006/08/22 10:46:03
Go to Top of Page

jeppe72
Member

1492 Posts

Posted - 2006/08/22 :  10:37:29  Show Profile Send jeppe72 a Private Message
quote:
Skulle vara kul att höra någon argumentera för de senast nämda kablarna och argumentet att de är snygga är inte ett giltigt skäl. De skall sitta på baksidan av en högtalare och hantera en längd av nån decimeter...



Hej Kaffekoppen,

Jag har själv aldrig intresserat mig för de här små stumparna mellan biwireterminaler men när du efterfrågar argument för kablarna från Kimber undrar jag lite vad du menar och blir intresserad. Tänker du dig några argument som är förknippade med kabelns elektriska parametrar (eller hur man ska uttrycka det)? Eller tänker du dig argument med hänvisning till de ljudmässiga resultatet någon fått?

När det gäller biwire så ska jag verkligen inte ge dig på nöten, men mig veterligen finns det många tillverkare som har biwireterminaler och några som rekommenderar att använda det. Det finns också tillverkare som inte har det och som alltså inte ser någon vinst med biwire. Jag är genuint nyfiken på vad som kan tänkas ligga bakom de skilda uppfattningar som finns i den här frågan. Möjligen har tillverkare biwireterminaler för att kunderna vill ha det. Det är inte uteslutet men aningen cyniskt av tillverkaren i sådana fall.

Hej Marens,

Varför är det slöseri att biampa? Jag har förstått det så, av manualen till mina högtalare, att man får ett bättre resultat med två förstärkare än en. Man kan ju koppla på olika sätt men jag tänker mig att det skulle vara bäst med en förstärkare till botten och en till topparna. Anledningen borde vara att man avlastar förstärkarna, de får inte lika mycket att slita med. Samtidigt kanske det är lite speciellt med mina burkar eftersom mina mellanregister och diskanter är tyngre för förstärkaren än basarna (om jag förstått det hela rätt). Om man sedan kan koppla bort det interna filtret, som jag kan, kan man också koppla ett aktivt delningsfilter innan förstärkarna och det ger lite inställningsmöjligheter som inte är fel.

Sedan kan jag tänka mig att det kan bli problem också. Nivåerna kanske inte blir som det är tänkt om förstärkarna man använder har olika tung last. I mitt fall avhjälps det dock av ratten som jag kan justera topparnas nivå med (används dagligen)

Sorry för att jag tar lite av din tråd här och går lite vid sidan om men ändå i närheten av linjen.

Retro låter fint.
Go to Top of Page

overhang
Member

321 Posts

Posted - 2006/08/22 :  10:44:02  Show Profile Send overhang a Private Message
Ingen fara Jeppe72, låna på du jag är också nyfiken så det gör inget.
/Patrik

CA Azure 640c V2 => Xindack FA-1 => Arcam Alpha-10 => Xindack FS-1=> PMC FB1+

Min anläggning http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61278
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/08/22 :  18:38:44  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Jeppe72,

Nejdå, det finns säkert de som anser att de fått utmärkta resultat med kabeln. Ett utmärkt resultat är väl ett riktigt bra argument?

Nu är det ju så att i förhållande till den kabelbitens påverkan tror jag faktiskt att de kunde erhållit än bättre resultat om pengarna placerats på annan plats i kedjan mellan inspelningssignalen och dina trummhinnor ;)

Men bra resultat där folk är nöjda kan aldrig anses som ett dåligt argument. Ibland är det ju så att man tror att något är bra bara genom att titta på specifikationer/tester eller lyssna på andra som varit nöjda utan att själv kritiskt fundera över hur stor påverkan på ljudet 5-10cm kabel kan ha....

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7768 Posts

Posted - 2006/08/22 :  18:50:15  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message
Kaffekoppen, det kan ju finnas de som kritiskt granskat vad 10-15 cm kabel kan göra

Så att utesluta möjligheten för en hörbar skillnad, kan jag inte uttala mig om, har inte hört själv, men det går inte att utesluta, allt enligt mina egna preferenser.

Är numera säljare av
biostimulerande grejor.....

Är lagliga grejor.......

HiFiForum.nu det kloka forumet.


Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/08/22 :  19:14:18  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Per-G Jeppsson,

just min poäng att man torde göra klokt i att undersöka den saken noggrannt innan man köper dem. Tom så noggrannt att man värderar det mot vilket resultat man kan få för samma belopp på annan plats i kedjan.

Kommer man fortfarande fram till att en dylik kabel tillför något så är det väl ett genomtänkt köp. Personligen har jag svårt att bortse från tråddiametern i talspolen, internkablaget i högtalarlåda, delningsfiltrets utformning och det faktum att just införandet av en ytterliggare kontaktpunkt bara kan vara negativt som jag ser det. Och det finns ju högtalartillverkare som håller med mig ;) (Är övertygad om att många ser bi-wiremöjlighet som ett kvalitetstecken och det är finurligt så att det utnyttjar gärna marknadsförare genom att sätta på möjligheten. Det är inte alltid en konstruktör får fritt härja utan att någon tittar på vad som säljer bäst ;)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

jeppe72
Member

1492 Posts

Posted - 2006/08/22 :  19:22:13  Show Profile Send jeppe72 a Private Message
Javisst ska man testa och ta sig en funderare om det verkligen blir största möjliga förbättring med kronorna placerade i den kabelsnutten, jag håller helt med. Det här med biwire är intressant. Själv har jag aldrig jämfört eftersom jag köpt en kabel terminerad med två kontakter i ena änden och fyra i den andra. Någon form av biwire men inte riktigt. Mina kablar har tre längder Silver resolution medan de singlewire varianter jag sett har två. Hur tänket gått har jag ingen aning om. Fördelen för mig är att jag slipper ha byglar eller små kabelsnuttar och bra låter det. Om det är en marknadsföringssak låter jag vara osagt, det kan ju mycket väl vara så. Själv tycker jag att biwireterminaler känns som ytterligare möjligheter men det är ju möjligt att ljudet försämras genom fler kontaktytor om man inte använder en kabel med fyra anslutningar och då tvingar ju terminalen ägaren att investera i mer kabel, vilket kanske då endast är dyrare och inte bättre. Frågan är ju nu om det skulle tänkas kunna vara sämre rent av?

Retro låter fint.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/08/22 :  20:30:24  Show Profile Send marens a Private Message
Jeppe72: Förstärkarna avlastas inte i praktiken vid biampning eftersom det nästan alltid är spänningen som begränsar uteffekten från en hififörstärkare med en hifihögtalare som last.

Ström finns det ofta massor av som aldrig någonsin kommer att användas på långa vägar med en vettigt konstruerad högtalare som last. Därför är det inte vettigt att strömavlasta förstärkarna, det ger inget eftersom de redan är väldigt strömavlastade.

Däremot så slänger du ju bort det hela det effektstarkaste biampade stegets effekt eftersom båda stegen kommer att behöva förstärka samma spänning. Du får inte ut mer effekt vid biampning totalt sett än vad det svagaste steget som används kan lämna ensam. Ren eldning för kråkorna alltså. Däremot om man bryggade de två stegen (som då behöver vara identiska såklart) så får man i regel ut betydligt mer än dubbla effekten (uppemot nästan 4ggr effekten kan man få ut vid bryggkoppling).

Alltså kan man dra slutsatsen att det är ett väldigt slöseri med förstärkareffekt att biampa.


Aktiv drift däremot är något helt annat än biampning.
Go to Top of Page

jeppe72
Member

1492 Posts

Posted - 2006/08/22 :  23:39:33  Show Profile Send jeppe72 a Private Message
tack för svaret marens! Jag tänkte mig två identiska steg och inte ett som är starkare än det andra. Men jag fattar inte riktigt det där med spänningen som stegen ska förstärka? Menar du att belastningen från högtalaren är så liten att det inte behövs mer spänning men att det kan vara vits med mer effekt? Jag som trott att det skulle bli skitbra med två stycken steg, ett för botten och ett för toppen.

Kan det inte bli bättre ändå, endast genom att man har två från varandra separerade förstärkare för botten respektive toppen om man förutsätter att delningsfiltret är konstruerat så att det verkligen är delat, alltså med en ingång till topparnas delningsfilter och en ingång till basarnas, som mitt?

Annars kan man väl köra ett stereosteg till varje högtalare!? från förstegets högra kanal till höger steg och vänstra kanal till vänster steg och sedan dubbla biwire ut till högisarna från respektive steg?

Gäller samma sak i båda konfigurationerna enligt dig, alltså ingen vinst?

Retro låter fint.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/08/23 :  12:06:19  Show Profile Send marens a Private Message
Jeppe72: Även om stegen är identiska så kommer du inte att få ut mer effekt än det ena steget kan lämna ensam.

Belastningen högtalarna utgör för förstärkaren är nästan alltid så att max effekt som du kan få ut begränsas av spänningen som slutsteget kan lämna och inte strömmen. Strömmen är alltså inte en begränsande faktor. Vi kan ta en förstärkare från H/K som exempel som kan lämna runt 75A vilket skulle i 4ohm motsvara 2.5kW! Så mycket effekt kan inte förstärkaren lämna eftersom spänningsbegränsningen gör att steget "bara" lämnar max 100W i 4ohm. Att avlasta steget strömmässigt genom att höja impedansen som varje förstärkare ser i ena delen av registret (det är det som sker vid biampning) är alltså helt meningslöst. Man vinner inget på det eftersom totalströmmen aldrig begränsar effekten i vilket fall.

Det spelar ingen roll om man biampar "horisontellt" eller "vertikalt" för hur stegen (inte) avlastas.

Angående biwirefilter: Antingen är registrena i filtret elektriskt separetade eller så är de inte det. Det finns inget halvt speparerat (det finns ingen mening med att tex bara koppla ihop minuspolerna och låta pluspolerna vara separerade). Är det biwirefilter så finns ingen elektrisk förbindelse mellan diskantfiltret och basfiltret om byglarna på terminalerna är bortplockade.


Finns det då någon verklig vinst med biampning? Vem vet. Slöseri med förstärkareffekt är det definitivt.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000