Linnar: Menar bara att man har mer att välja på om man tillåter lite mer olika prisklasser. Men håller med om att pris-kvalité inte har något linjärt förhållande.
Bardis: Jo, det kan löna sig. Varje avsteg från det optimala kan bli en försämring när det gäller horn, speciellt om det är långa horn och då första tredjedelen av hornet. Sedan är det ju en annan fråga om man hör någon större skillnad.
Bosses nya element med lite unika lösningar skall bli spännade.
Högt Bl i horn konstruerade för inte allt för högt Bl ger snabbare transienter men minskad djupbas. Orsaken är den att elementets "motor" helt enkelt orkar dra membranet ur de effekter man försöker skapa i hornet för att uppnå en viss under gränsfrekvens (en mycket förenkling av orsaken). Vissa hornkonstruktioner kräver trvärt om en mycket hög BL. Ett exempel är GardHornet som vill ha Bl på runt 24.
Harry_up: Självklart är det så som du säger. Jag är annars van vid att man bara vill använda dyra element. Då begränsar man sig kraftigt i antal mögjliga val. Bra att du påpekade detta!
Med tanke på vilken otrolig arbetsinsats bygget av en hornhögtalare innebär skulle inte jag tveka att sätta in en aning dyrare element, om jag därigenom minskade risken för att slutresultatet inte blev bra. Samtidigt håller jag med om att många billiga element säkert är utomordentliga, men hur vet man vilka???
Sen en fråga, i en hornkonstruktion blir lufttrycket i halsen mycket högre än i öppningen, dvs trycket på högtalarens membran blir högre än med en vanlig lådkonstruktion; Betyder inte det här att elementet bör ha en bättre (stadigare) kon än när det används i vanlig låda?
Bosses element tycker jag låter som ett utmärkt förslag till lilla hornet. Om man ta fältspolevarianten så kan man ändra elementets värden genom att ändra spänningen på fältspolen. Det är såpass stort område att det an bli en egen tråd. Kan vara värt och tänka på när ritningen skall göras.
Mickel mackel Nä det gäller konernas styvhet så är det inte alltid bra med för styva koner då det kan bli problem med uppbrytningar i konen som kan göra att ett teoretiskt sett bättre element kan låta sämre än ett enklare.
Jag kan höra med Bosse om ett gruppköp om intresse finns för ovan nämda 4"
Rör å tillbehör när jag är med i matchen. jbl2480@hotmail.com Deltidare på Hifikit
Mickel mackel: Det är riktigt att det kan bli riktigt högt tryck mot membranet. Men trycket är likformigt över hela ytan och påverkar membranet marginellt. Som Imperial skriver kan det vara en nackdel med hårda membran i ett horn som skall arbeta så högt att våglängden blir mindre än membranet och man får en uppbrytning. En uppbrytning i ett horn är inte att leka med! Spelar man med 106db och man får en uppbrytning kan det ge en ljudspik på upp mot 130db om man använder annat än impregnerade papperskoner. Problemet är mindre eller finns inte alls för bashorn men man bör ändå använda papperskoner för de låter helt enkelt bättre i horn. Troligtvis beror det på att papper har en inre dämpning som dämpar bort mikroskopiska (strukturella) rörelser som alltid finns i membran. I en vanlig låda är det inga problem (?) men i ett horn kan dessa ljud förstärkas så att man får en sämre klang.
Det finns dock de som använt element med andra mebranmaterial än papper med gott resultat. Här gäller det kanske att testa sig fram (om man har råd).