HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Det här med byteskaruseller...
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  10:39:00  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Byteskarusellen är intressant. Det intressanta är när en handlare öppet förklarar att en CD-spelare som för 5 år sedan kostade 15 papp numera ljudmässigt kan likställas med en DVD för 6-7000 som dessutom klarar fler format. Hur ofta händer det? Det finns handlare som faktiskt är objektiva och inser att utvecklingen inte alltid betyder att nästa steg behöver vara dyrare än steget innan.

Det är ju inte alltid tillverkare producerar bättre (dvs ljudmässigt) produkter för varje ny serie som kommer. Varför skulle de göra det? En nyare modell har ofta en annan lösning och det är ofta en annan konstruktören bakom. Tillverkare lever ju i en marknadsekonomi och om konkurrenterna släpper produkter som är inom samma segment till ett lägre pris är det svårt att tro att de inte finner lösningar, kanske inte alltid de bästa, för att minska kostnaderna och öka täckningsbidraget. Vissa tillverkare byter modellserier oftare än man byter skjortor - det är ju inte enbart för att de hela tiden kommer på bättre lösningar!

Dessutom skall man inte förkasta det faktum att efterkommande modeller SÄLLAN recenseras som sämre, kundsekmentet utgår från att modellen per automatik är bättre och det är väl få handlare som (även om de vet det) nämner om en efterföljande modell inte når upp till föregångaren. Det finns tillfällen då det släpps två efterföljande modeller, en i samma prisklass som föregångaren (fast enklare byggd) och en dyrare (med samma prestanda som föregångaren i en lägre prisklass).

Jo, det slängs ju en del glåpord mot äldre produkter, det enklaste är väl att nämna NAD 208. Är det någon som tycker att det är en genuint dålig produkt? Är den ljudmässigt sämre än de flesta nya modeller för 10 papp? Är den kanske ett fynd rent ljudmässigt för 7000 som den säljs för begagnad? (rent estetiskt kan dess förträfflighet däremot diskuteras)

Alltså - är det alltid så att nytt är bättre? Just på förstärkarfronten torde väl begagnat alltid vara ett alternativ att beakta - oavsett prisklass. Att byta upp sig prestandamässigt behöver således inte vara att byta upp sig till en i tiden nyare modell.

(Personligen borde jag ju erkänna att den byteskarusell som många genomgår är extra trevlig eftersom det ger mig möjlighet att köpa produkter till ett pris jag aldrig skulle kunna annars. All heder till er som "köper fel" och byter ofta. Ni är medfinansiärer till min hobby)

Vad är era erfarenheter? Har ni mot mindre vetande "nedgraderat" vid tillfälle i tron att ni uppgraderade? Har ni köpt produkter för pengar ni idag nästan inte vill erkänna (det må vara tweaks eller produkter). Har ni övertygat er själva att någon produkt/produkter gör en stor skillnad för att efter ett tag inse att ni "lurat" er själva?

Kort sagt - har ni varit medfinansiärer till min hobby?


ps.. Knoppen - jag vet att du inte orkade läsa hälften ;-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:11:20  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Kul! Det verkar som ingen här på forumet har köpt något de ångrar eller bytt för en suggestivt upplevd förbättring :-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:22:08  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Det enda som jag skulle kunna ångra var mitt köpa av Qln 612 som surroundhögtalare. Men detta beroende på att jag aldrig fick använt dem som frontar. Min bror som köpte dem är å andra sidan hur nöjd som helst.

Att man inte ångrar sina köp har med det att göra att man köper efter sina öron. Dvs hur man tycker att det låter. Då brukar det inte bli fel.MvhKristofer
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:30:51  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Whiskeyman,

Absolut kan man ju tro att det är så... men efter att ha läst massa trådar här på forumet är jag övertygad om att en del, om de utvärderat noggrannare (oavsett metod) kanske skulle valt en annan utrustning på en gång. Tex högtalare som man tycker låter väldigt bra initialt, men som tex man upplever ger lyssningströtthet i längden.

Det är ju inte bara förbättrade ekonomiska förutsättningar som gör att man byter ;-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

reeltoreel
Member

3454 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:31:19  Show Profile  Visit reeltoreel's Homepage Send reeltoreel a Private Message
quote:
Kul! Det verkar som ingen här på forumet har köpt något de ångrar eller bytt för en suggestivt upplevd förbättring :-)


Det är 32 minuter mellan dina inlägg,du får ge dig till tåls lite så kommer det nog några svar

"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer-
controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout,
Go to Top of Page

reeltoreel
Member

3454 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:39:03  Show Profile  Visit reeltoreel's Homepage Send reeltoreel a Private Message
Till topic då

Vet inte om detta är relevant för topic men för ett tag sedan när jag skulle läggas in på hospitalt glömde jag min bärbara cd-spelare av dyrare modell(sony tror jag det är)och köpte således en ny billig skräpmodell på on/off för några hundralappar.
(Sonyn är ca: 5-6 år gammal)
Den nya billigare spelaren lät då minst lika bra om inte bättre än den dyrare spelaren.
Vet inte om det var detta du syftade på Kaffekoppen?
Sonyn är dock mer gedigen och robust än den nya on/off spelaren.

"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer-
controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout,
Go to Top of Page

crion
Member

503 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:40:05  Show Profile Send crion a Private Message
Jo, det har jag gjort. Jag köpte en flerkanals Arcam AV50 och förväntade mig en fet uppgradering även i tvåkanal, well det var den första lärdomen i Hi-Fi att man behöver lägga ned betydligt mer pengar för att få det ljud man vill ha i flerkanal. Direkt efter detta byttes denna in och jag blev stolt ägare till en Arcam Alpha 10 som sedermera uppgraderades med DAVE modul och fler Alpha 10 slutsteg, denna var en utmärkt integrerad förstärkare och processor och gladde mig i många år!

När jag kom in i kabelträsket och skulle uppgradera mina BiWire MITerminator 2 högtalarkablar så gjorde jag en stor genomlyssning av kablar i 10-24kkr klassen. Kablarna hade olika egenskaper och presenterade ljudbilden på olika sätt vilket irriterade mig. Jag började snegla på Meridians helt digitala koncept med aktiva DSP högtalare samt deras processor med rumskorrigering. Lånade hem och köpte samtidigt ett par beggade DSP högtalare. Detta var rätt väg!

Startade eget men hade lite taskigt med pengar just då så det blev inget framåtskridande i anläggningen, jag bytte bort min Alpha 10 DAVE setup mot ett Meridian 557 slutsteg, inte för att jag var missnöjd utan för att den förmodligen skulle hålla värdet längre. Sålde samtidigt av mina Definitive Technology BP2000 frontar, pengarna gick inte till Hi-Fi. Blev tvungen att sälja slutsteget också. Så nu körde jag DSP högtalarna som var planerade som bakhögtalare direkt kopplade till min Mediaserver inte helt fel i denna budget period.

När äntligen kassaflödet kom igång igen så har investeringstakten varit mycket hög. Otroligt nöjd med ett helt Meridian Digital Theater system.

Edited by - crion on 2006/05/17 11:41:25
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  11:46:48  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Reeltoreel,

Äsch.. noterade bara att många läste men få hade något att tillägga ;-)

JO, din upplevelse med den billigare CD-spelaren är ju trevlig, och kanske inte alls vad du kunde förvänta dig. Om du gick för att söka en ersättare (din normala hade blivit trasig) är det då troligt att du blivit rekommenderad en i denna låga prisklass? Troligen inte - utan en i samma eller högre prisklass skulle jag tro. Bytes/ersättningskarusellen drivs ibland inte av förnuft. Hur ofta är det vi testar och utvärderar en apparat som är klart billigare än den vi har med samma metodik som en dyrare apparat? Alltför sällan tror jag! Vi tar inte hänsyn i våra bedömningar till att elektronik är allt billigare, trots att vi vet det. Det är bara att titta på prestandaförbättringarna/prisutvercklingen på datorsidan....

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

Edited by - kaffekoppen on 2006/05/17 11:49:19
Go to Top of Page

reeltoreel
Member

3454 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:08:12  Show Profile  Visit reeltoreel's Homepage Send reeltoreel a Private Message
Nu lät den ju förvisso minst lika bra,men jag skulle inte komma på tanken att köpa en så billig spelare permanent(detta var ju ett krisköp) pga att den är rent usel byggmässigt sett.
Min sonyspelare har ibland varit hemskt misshandlad under bruk,men har för den delen inte krånglat det minsta.
Den billiga skulle med största sannolikhet inte hålla en goggingtur på skogsrundan.
Än mindre bli tappad i marken som sonyn varit med om otaliga ggr.
Mao så får man i mitt fall inte enbart lyssna på ljudkvalitèn utan också på byggkvalitèn.
Det samma torde väl också till viss mån gälla en stationär spelare/stärkare eller vilken annan apparat som helst.

"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer-
controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout,
Go to Top of Page

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:18:26  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Visst är det väl så att elektronik blivit billigare och bättre.
T.ex. på dvd-spelarfronten har det ju gått ruggigt fort. Jag har bytt spelare ca 1 gång/år dom senaste 7 åren. Och för varje gång har jag uppgraderat men aldrig betalat mer än spelaren jag hade innan. Då pratar jag visserligen bara om dvd-spelare i prisklassen 2.000-5.000:-.

Men med plasma/LCD TV är du ju samma utveckling.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:29:01  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Varför hamnar man i en byteskarusell?
Är det pryltokeri i allmänhet eller beror det på att man ständigt är missnöjd och sitter och letar fel i anläggningen?
Det sista har jag råkat ut för en gång i tiden.
Det är inte roligt och dödar all lyssningsglädje.
Där hjälper inga uppgraderingar utan man hittar ständigt nya fel.
En sjukdom jag hoppas ingen av er drabbas av.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:30:04  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Det är ju lite skillnad på vad man byter, vem som gör det och varför... Mina föräldrar byter väldigt sällan så mellan de 15-20 år de väntat på att byta nåt så har utvecklingen dels gått framåt och dels har funktionen på deras grejer gått sönder.

I mitt egna fall så är det ju inte heller så att jag byter från en grej till en annan inom samma segment eller för att den är trasig. Min resa från budget hi-fi till där jag är nu innebär ju att man går i en kontinuerlig resa uppåt i både pris och kvalitet. Skillnader som finns nu likväl som de fanns för 10 och 20 år sedan osv... Jag har aldrig köpt nåt dyrare som låtit sämre än den billigare hifikomponent jag hade tidigare.

En sak som dock ställde det hela på kant var i vintras när jag införskaffade en denver dvd och moddade den lite enligt rannagardens "moddarskola". Vips så hade jag en signalkälla som lät bättre och var BILLIGARE än den jag hade tidigare. Visserligen inte high-end men ändå en kul grej för en tiondel av pengarna av det jag hade tidigare och en trettiondel av det jag hade tänkt att köpa men inte hade råd med för tillfället...

Tror ändå att konkurrens om kunderna oundvikligen driver fram bättre grejer för mindre pengar, annars försvinner både ryktet och kundunderlaget ganska kvickt, i alla fall inom hifisegmentet, kanske inte bland hårdplastprylarna på Onoff... Där värderas nog mängden funktioner och liten prislapp i högre grad än huruvida det låter bättre än föregående modell. Men på detta forum har jag inte sett så många med de prioriteringarna....

Min anläggningstråd

Edited by - guy gadbois on 2006/05/17 12:31:26
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:30:49  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Sten,

Visst är det en trevlig utveckling! Min utvärdering av DVD-apparater kommer väl nå sin kulmen inom ett halvår. Idag går det inte ens att sia om vart det tar vägen...eller ens vilket formmatstöd man vill ha

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:43:09  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Björn-Ola,

Tyvärr är du garanterat inte ensam. Skönt att du kom ur det!

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2006/05/17 :  12:48:24  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Undrar hur många det är som byter en 10-15 år gammal produkt till en i samma priskategori i absoluta tal och blir ruskigt besviken? (i tron att tekniken gjort framsteg samtidigt som den blivit billigare)

En Nad 208 är säkert ett bra köp för 7.

Jämfört med plastskramlet för samma pengar eller Kinaglittret för den delen.

Vart tog förbättring och förbilligande vägen? Det blev nog mest förbilligande eftersom den aspekten är ensam gud idag jämte design.

Ljudkvaliteten har det hänt massor med sedan 208:ans dagar. Men de apparaterna kostar mer liksom 208:an skulle gjort idag.

Det kommer alltid att finnas produkter som är mer eller mindre prisvärda (oavsett världsdel) men i huvudsak får du vad du betalar för.

Undantaget är den delen av branchen jag inte begriper mig på. Ny färg, ny modellbeteckning, ny reklamkampanj och nytt pris - ibland lägre, ibland högre.
Fritt från reell koppling till prestandan.

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2006/05/17 12:49:52
Go to Top of Page

Audio Concept
Member

981 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:08:14  Show Profile  Visit Audio Concept's Homepage Send Audio Concept a Private Message
Magnus,

varför självdog NAD 208 1996? Om den var en sådan unik skapelse, vilken eftertiden enligt er inte kunnat matcha, varför finns den då inte fortfarande i produktion?


/robert

mötesplatsen för verkligt musikintresserade... - sveriges största och ledande specialbutik för hifi och high-end

www: www.audioconcept.se butik: Södra Agnegatan 29, 112 29 Stockholm tel: 08 6507250 --- Följ oss på Twitter - Bli ett fan på Facebook - Få vårt Nyhetsbrev
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:11:41  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Hi fi Consult,

Har du några exempel där just teknikutvecklingen gjort en produkt både billigare och bättre?

Om en NAD208 är värd 7 papp eller inte vet jag inte, men det är en intressant jämförelse. Personligen skulle det vara intressant att veta vad ett konsumenmtpris på den skulle vara vid nytillverkning.

Det borde hänt ruskigt mycket på tekniksidan, men har det just inom förstärkeri hänt så mycket? Att man skulle få vad man betalar för är ju en sanning med modifikation. Det finns mycket som presterar ruskigt bra för sina slantar, medans andra produkter faktiskt har en dyrbarare konstruktion än vad som återspeglas i återgivningen. Visst är det som Reeltoreel säger trevligt att hålla i en kassaskåpsbyggd enhet, men rent prestandamässigt behöver den inte vara bättre.

guy gadbois, Mayro, Rannagarden mm har ju hittat en spelare som med liten insats presterar långt över sin initiala förmåga. Där, och i många andra fall, har det lönat sig att noga bestämma sig för vilka faktorer som är intressanta.

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:15:23  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Audio Concept,

Varför dör produkter som är bra? Antingen för att folk tycker de är rejält fula (vilket nog gällde mångas bedömning över NAD208), produktionskostnaden var för hög i förhållande till ett rimmligt försäljningspris, konkurrenternas produkter var bättre, vissa delkomponenter försvann från underleverantörernas register...rejäl felkalkylering från tillverkaren...det finns nog många tänkbara skäl...

Själv har jag ett Sansui B-2101 steg och undrar varför det togs ur tillverkning (visserliggen kraftigt ombyggt, men iallafall)....

Intressant fråga, men lite OT i tråden...

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

Edited by - kaffekoppen on 2006/05/17 13:18:02
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:17:42  Show Profile Send mayro a Private Message


Jag ser ofta denna "byteskarusell" som en enhetlig resa.. DVS att under uppbyggandet byter lite prylar tills man hittar det rätta för en själv.

Så därav byter man o trixar en del under vissa perioder i hifilivet.

Detta är en del av hobbyn anser jag... Inget annat. Jag själv påbörjade "MIN resa" med att försöka gå ifrån Dipoler till lådor för snart ett år sedan väl (mer kanske). Och har väl hamnat i "byteskarusellen" en aning. Men detta ser jag som helt normalt enbart och inget konstigare än att jag köper en bil och sedan provar mig fram med fälgar o däck.. kam o förgasare..headers eller inte headers...överdrag eller fast monterade filtar..DVS jag skräddarsyr tills JAG finner det jag trivs bäst med..Jag har ju haft två superfina jänkare under min liknande "resa" med ny bil till oss..

Det vart en 1960 Pontiac Bonneville i mint skick. Och sedan en Chrysler Windsor i även den snuskigt fint skick.. Båda bilarna var absolut "RÄTT" för 99.99.99 % av hobbyantiuaster att äga o ha. För oss visade sig ingen fylla våra behov. Så nu blev det en Buick 1970 Hherrgårdsvagn i stället... Och vår "byteskarusell" med bilar är väl över... Tog några år. Men det är enbart normalt att det gör så i sin hobby. Det är ju en DEL av hobbyn..

Sedan snacket om dessa handlare som alltid framställs som snudd ohederliga lögnare som alltid står som tjuvar om natten o lurar oss stackare fattar jag inte. Kanske inte i denna tråden ännu. Men ofta ändå...FÖR OFTA!!

Dom gör exakt det som förväntas att dom skall göra. DVS marknadsföra sina grejor.. Det är faktiskt upp till OSS köpare att vara så noga och erfarna innan köp så vi vet vad vi sysslar med. Handlarna ger sina åsikter o råd vilka alltid begränsas av den kompromiss våra egna ekonomier tillåter...

Jag gillar då en handlare säger att allt man köper under 2 mille är starka komprimisser.....Då vet man lite om vilka nivåer vi OFTAST ändå befinner oss på med våra oftast klart billigare saker vi snackar om här...

Ursäkta aningen ot.. Aningen för lång text.. Men känns som detta snack om BT.. Byteskaruseller..Kablar o gud vet allt man sett passera senaste tiden nu krävde det. Att hela tiden läsa "förnekande" topics blir så tråkigt.. Att läsa om utvekling o framåtskridande är kul...Att läsa att allt är "onödigt" är fasiken så trist.. Så känner då jag i alla fall..

Mitt senaste byte i min egen "byteskarusell kommer snart i min topic om min egen långa resa (byteskarusell)som är en bildtråd.. Och jag räknar iskallt med att min resa (byteskarusell) avslutas ev om ett bra tag till till. Eller två "tag".. SEN vet jag om man grejat att gå ifrån dipoler till lådor...

Om denna resa gynnar dig kaffekoppen med billiga beg köp vet jag inte.Tror inte det iofs.. Du får nog finansiera din egen tyvärr...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:18:12  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
Varför hamnar man i en byteskarusell?
Är det pryltokeri i allmänhet eller beror det på att man ständigt är missnöjd och sitter och letar fel i anläggningen?
Det sista har jag råkat ut för en gång i tiden.


Jag kan skriva under på att det ofta beror på att man sitter och letar fel i anläggningen, mycket beroende på ett "svårt" rum rent akustiskt...i mitt fall har det varit så i alla fall. Och du har rätt Björn-Ola, det dödar all lyssnarglädje.

quote:
Där hjälper inga uppgraderingar utan man hittar ständigt nya fel. En sjukdom jag hoppas ingen av er drabbas av.


Nej, men kanske "rätt" sido- eller uppgraderingar hjälper? Jag är drabbad...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Audio Concept
Member

981 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:25:01  Show Profile  Visit Audio Concept's Homepage Send Audio Concept a Private Message
kaffekoppen,

Om NAD 208 dog för 10 år sedan som produkt, så kanske det även hade något att göra med dens "förträfflighet" eller avsaknad av sådan.

/robert

mötesplatsen för verkligt musikintresserade... - sveriges största och ledande specialbutik för hifi och high-end

www: www.audioconcept.se butik: Södra Agnegatan 29, 112 29 Stockholm tel: 08 6507250 --- Följ oss på Twitter - Bli ett fan på Facebook - Få vårt Nyhetsbrev
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:29:06  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Mayro,

Skall bli kul att se var du hamnar. Om du byter bort något jag vill ha och kan köpa för en billigare penning än nytt - då finansierar du min resa indirekt ;-)

Jag tycker det är kul att veta vilka erfarenheter folk har. Själv har jag gjort min dyrbara resa bland verktyg och inte bland hifi-prylar. Jag har varit dumsnål och nöjt mig med mindre bra verktyg än jag behöver. Det har i förlängningen varit kostsamt.

Samma sak är jag övertygad om att många gjort inom byteskarusellen - man har köpt något man "nästan" vill ha för att snart inse att man ffortfarande vill ha det som man lite valde bort. Så man säljer, eller försöker sälja av det man köpte (med ansenlig förlust) för att köpa det man verkligen ville ha. Se bara på din tråd om begagnatpriserna. Det är SÄLLAN det är säljarens marknad... det är oftast köparen som kan diktera villkoren. Därför är det ju viktigt att redan från början verkligen ta sig tid att välja rätt. Det blir oftast billigast så!

Jag tror att många kan skaka på huvudet om man ser fem-sex år tillbaka över vilka "underligga" köp man gjort.

ps.. min resa gör jag dyrare bara genom att samla på mig X antal högtalarelement och delningsfilterkomponenter som "kan vara bra att ha i senare projekt" ;-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:29:21  Show Profile Send marens a Private Message
Bara ett litet inlägg: Är det inte ganska vanligt att produkter kommer och går oavsett hur bra de är? Eller tom uteslutande.

Det är ju ett led i den "globala byteskarusellen". Så länge det kommer nya produkter så är folk övertygade om att utvecklingen går framåt, därför byter de upp sig. Efterfrågan ökar på nya modeller/produkter och det blir svårt att sälja modeller som är några år gamla, därför produceras det nya modeller som varken behöver vara bättre eller sämre än de gamla. Det viktiga är att de är nya eftersom "alla" redan är övertygade om att nytt = bättre. Tidningarna tycker ju det. Allt blir bara bättre hela tiden. Konsumenterna tycker det oavsett om det är nyhetens behag, förväntningar eller verkliga ljudskillnader. Hifihandlarna tycker ju det. Nästa alla är alltså överens om att det är så det är dyrare och nyare är i princip bättre hela tiden. Det finns inget stopp i praktiken. Diminishing returns existerar inte oavsett vad det handlar om. Det går alltid att uppleva förbättringar.

Edited by - marens on 2006/05/17 13:33:27
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:33:20  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Audio Concept,

Om det är okej lämnar vi sidospåret och håller oss till topic. Enskillda produkters förträfflighet eller värdelöshet är inte trådens tankegång.

Har du något att tillföra? Egna erfarenheter som Matte76 eller Björn-ola och Mayro?

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:35:01  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
Är det inte ganska vanligt att produkter kommer och går oavsett hur bra de är? Eller tom uteslutande.

Det är ju ett led i den "globala byteskarusellen". Så länge det kommer nya produkter så är folk övertygade om att utvecklingen går framåt, därför byter de upp sig. Efterfrågan ökar på nya modeller/produkter och det blir svårt att sälja modeller som är några år gamla, därför produceras det nya modeller som varken behöver vara bättre eller sämre än de gamla. Det viktiga är att de är nya.


marens: Jag tror du har helt rätt i det du skriver. Utvecklingen går nog framåt inom vissa produktkategorier, tex dvd-spelare och cd-spelare, medan det nog går långsammare eller kanske inte alls gällande högtalare och förstärkare, tex. Men jag kan ha fel. Visst är det säkert så att branschen är beroende av att nya modeller kommer hela tiden, och man tror givetvis per automatik att nyare också är "bättre".

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2006/05/17 :  13:37:16  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Marens och Matte76,

Det ligger mycket i det ni skriver, visst finns det för tillverkarna ett visst egenvärde i att produktbyta. Men det är ju också så att så länge som en produkt genererar positivt kapital tenderar den finnas kvar.

Nåväl, liksom jag sa till Audio Concept så ber jag att vi skippar sidospåret och återgår till tråden. Det här handlar inte om tillverkarnas byteskarusell, utan om oss, användarnas byteskarusell ;-)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

Edited by - kaffekoppen on 2006/05/17 13:38:09
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.77 sekunder. Snitz Forums 2000