HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Intressant artikel i Stereophile...
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2006/03/29 :  03:35:35  Show Profile Send Harry_up a Private Message
ESL:
Jag håller med dig helt och hållet att det kan vara "pressande" att försöka höra "rätt" i blindtester i en okänd anläggning vid snabba byten om det inte är så man vill lyssna.
MEN det har väl inget med blindtesten som test att göra? Det har ju med uppläget och utförande av testen att göra. Klart att man helst skall testa i en känd anläggning om man vill göra det. Men glöm inte heller bort att alla behöver inte höra en skillnad vid ett test. Det räcker med att en person gör det.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

Conan
Member

525 Posts

Posted - 2006/03/29 :  08:15:49  Show Profile Send Conan a Private Message
esl,

"Jag är nämligen själv tveksam till blindtester på anläggningar som jag inte är van vid."

"Dessutom så diskvalificerar sig blindtesten mycket i det att det sker under ganska onaturliga förhållanden"

Blindtesta på din egen anläggning då. BT ställer inga krav på att: "lyssning måste ske i en för lyssnaren helt ökänd anläggning". Enda kravet är att du ska kunna identifiera t.ex. en kabel eller CD-spelare när du inte vet vilken apparat som spelar för tillfället. Sedan kan det vara stora fördelar att på andra sätt "dölja" apparaten med att nivåmatcha och att inte kunna trigga på mekaniska egenljud t.ex.

Ett lämpligt upplägg för en blindtest är att i lugn och ro lyssna in sig på skillnaderna under öppna förhållanden så länge och ingående man vill. Självklart kan andra lyssnare då också komma med kommentarer om vad man ska lyssna efter: "Men lyssna på triangeln där i början, den hänger liksom i luften när...", eller: "...det är lättare att följa basgången när..." eller "...sångaren låter som hon...".

Efter den öppna lyssningen när lyssnaren är så säker han kan vara på att "nu skulle jag kunna identifiera CD-spelare A från spelare B med lätthet", DÅ skiftar testledaren till X (som kan vara antingen A eller B). Och lyssnaren ska skriva ner vilken spelare han tror/vet spelar som X.

Beroende på hur många gånger av hur många gånger (7/10 t.ex) lyssnaren lyckas pricka rätt på vad X var, får man en statistisk signifikans att lyssnaren verkligen kan höra skillnader mellan apparaterna.

Alltså; först öppen lyssning, sedan blindtestning och sist en analys av statistiska signifikansen. Sedan som extranummer kan man försöka *beskriva* skillnaderna mellan apparaterna, men detta blir ju intressant endast om det föreligger en signifikat skillnad.

"Ni som tyckar att det är lätt att höra skillnader på ex.vis förgyllda nätpluggar (som jag personligen är ganska skeptisk till) kan ni inte gå till en kompis anläggning och se om skillnaden är lika stor där?
Enligt min teori skall det alltså inte vara lika lätt då.. e ni med??"

Eller ännu hellre; bjud över kompisen på lite käk och ta en blindtestning på nätpluggarnas inverkan på din egen intrimmade anläggning, där både du och kompisen kan försöka pricka in 10/10. Skriv gärna sen ett par rader här om resultatet!

Militant Ljudrättsaktivist
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2006/03/29 :  08:24:54  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Nja, det ligger väl inte helt i linje med vetenskaplig stringens att dra långtgående slutsatser från "fikarumsskvaller" eller vad någons polare tror. Det är väl i sådana fall ingen skillnad på dina resultat och de resultat några får när de byter kabel!? Det kan ju vara så att en kabel ger ett klart bättre resultat i ganska många anläggningar. Kanske till och med fler än mängden besökare i fikarummet eller mängden kompisar som tror på allt som står i någon hifitidning. Frågan är då, när blir det sant? Måste just hifiprylar blindtestas för att resultatet ska ha samma värde som det som sägs när man fikar på jobbet?



Du måste förstå skillnaden mellan fysiska påvisade fenomen (blindtest och/eller mätningar) och statestik. Om EN person kan höra skillnad mellan A och B under ett kontrollerat blindtest räcker det som bevis. Däremot så räcker det inte med att en person tror på aftonbladet för att "bevisa" att ALLA tror på aftonbladet. Men om av dom jag möter på jobbet och fritiden, och det är runt 50% som tror på allt som står i tidningen, så ger det, beroende på underlaget, en statistisk referens för vad folk tror. Men det är fortfarande inte samma sak.


quote:
Blindtest kanske det blir i Jämshög. jag vet inte hur det utvecklas och om jag kommer ha möjlighet att vara med. Men om det går vägen så åker jag ner. Det är ju bara 120 mil tur och retur.


Ja, det tycker jag. MÅNGA blindtest träffar har det snackats om men jag har aldrig hötr om någon här som verkligen gjorts.


quote:
Det som jeppe72 skrev är i högsta grad relevant och det finns många här som anser att blindtest av den normalt använda typen inte är lämplig för att detektera små upplevelseskillnader. Om nin anser att blindtest krävs för att säkerställa att upplevd skillnad existerar så är det lämpligt att diskutera testprocedur också.



Okej, så "mormor hörde skillnaden ifrån köket när hon diska" förvandlas till att det är svårt att ens höra skillnaderna? Exakt vad med blindtest är det som gör att man inte kan höra skillnad?
Blindtest betyder INTE att:
*Du inte kan lyssna på din egna anläggning.
*Att du inte kan få lyssna hur länge, och ofta, som du vill
*att du måste lyssna på okänd musik.

Den finns inte någon som helst skillnad mellan lyssna "vanligt" och blindtest.


quote:
Vem "luras" här nin?



Påstår du att JAG skulle luras? Att jag ifrågasätter påstående om vad som är tro och fakta?


quote:
Den här diskussionen får mig lite konfunderad. Å ena sidan hänvisar du dina slutsatser till ett underlag du fått genom att höra samtal i ett eller flera fikarum och å den andra så anser du att vi som säger oss höra skillnad mellan kablar inte ska få säga att det är så eftersom vi har för dåligt underlag för sådana uttalanden. Ser du något problem i den här diskussionen?



Som sagt, förstå skillnaden mellan fysisk påvisad skillnad (blindtest) och statestik (hur många som tror på tidningar vs hur många som är skeptiska). Jag har redan visa en vän som tror mer på tidningar än sina egna öron. När får jag ett enda kontrollerat BT mellan nätkablar som bevisar hörbara skillnader?


quote:
Jag märker att det blir lite mycket att försvara för nin nu och det är nog inte så kul. Men det känns viktigt att forumet kan få vara fritt och levande utan att inlägg ständigt ifrågasätts ur en validitetsvinkel, eller vad man ska kalla det.



Ja, såklart det ska vara fritt. Men det är fortfarande så att man MÅSTE se och förstå skillnaden mellan tro och fakta. Säger man att man tyckte sig höra, tror sig höra, vissa skillnader, så är det hur bra som helst. Det är när man påstår att skillnaden är ett faktum, då anser jag man behöver ha några bra bevis för det, och öppna tester räcker absolut inte för det.


quote:
Stackars oss som blir lurade rakt igenom vår hobbyNu får du väl lungna ner dig nin, har inte detta gått över styr för länge sedan.



Nej, det som pågått för länge är folk som påstår saker men aldrig levererar. Under tiden så utvattnas detta forum, eftersom många lämnar och andra försvinner. Folk med kunskap och intresse, men som råkar vilja veta om det är en verklig förändring eller om det är placebo.
Du bor väl i närheten av karlstad? Vi kan göra ett mindre BT så får vi väl se.


quote:
Det är synd att du tror så lite om oss som driver HiFiForum att du vill få det till att vi främjar lögner, det gör mig verkligt ledsen.



Nej, jag ger ett påstående att man KAN vara en säljare som sprider info för egen vinning. Jag säger inte att det är ett faktum. Men jag frågar mig fortfarande; vad är problemet med att använda ordet tro/tror när man beskriver skillnader som inte är fastlagda som fakta i regelrätta tester? Jag kan inte förstå vad denna ovilja kommer ifrån. Jag tvingar ingen som tror sig höra massa skillnader med kablar, stenar eller vad som helst, i sin anläggning, att bevisa det i test. Det är när någon påstår att det ÄR en faktisk skillnad som är fakta, som jag undrar vart bevisen är.


quote:
Om man sedan skall koppla detta vidare till blindtest så kan man nog säga att det som metod kan vara olämpligt för musikaliska personer när det gäller att uppfatta nyansskillnader. Detta beroende på att blindtest ofta sker med korta byten fram och tillbaka och att man vid blindtest koncentrerar sig på att höra skillnaderna och inte på musiken.



Stämmer inte. Man kan sätta upp blindtestet precis hur länge man vill. Och det är ju helt klart upp till personen om han ska lyssna efter "musiken" eller "skillnader", som om det skulle vara någon skillnad.


quote:
Personligen kan jag säga att det beror oerhört mycket på om jag blir berörd av ett visst musikstycke då det är många faktorer som avgör, inte bara musikstycket i sig och på vad det avlyssnas. Jag kan säga att jag definitivt inte skulle bli det om jag samtidigt ska koncentrera mig på om det ena låter bättre/sämre/annorlunda än något i alla fall.



Ja, jag njuter extra mycket på kvällen när jag ser min rörförstärkare lyser upp mörkret i rummet. Är ljudet verkligen bättre för jag njuter se den? Såklart inte, men SUBJEKTIVT så njuter jag mer. Men det beror inte på själva ljudet, utan omständigheterna.


quote:
När jag testar ex.vis en kabel, så är det naturligtvis ren självbevarelsedrift att testa på ett sådant sätt att jag blir övertygad, framför allt om det handlar om mycket pengar. Jag lägger ned mycket tid, byter fram och tillbaka, gör jämförelser med korta intervaller men även längre lyssningsperioder.
Inte nödvändigtvis blindtest alltså. Risken att förväntningar skulle spela spratt under så omfattande tester tror jag är helt eliminerade.



Exakt varför skulle det vara eliminerat att det skulle kunna vara placebo?


quote:
Jag ser alltså blindtester som något att ta till för att övertyga andra, inte mig själv.
Vilka skillnader kan man detektera med blindtest?
Enligt min mening finns det kvalitéer som inte kommer fram i ett blindtest utan något som kräver längre lyssningsperioder.



Nja, sålänge man gör öppna tester så finns det ALLTID chans för placebo. Så blindtest kan helt klart vara bra för verkligen få vet själv också.
Som sagt, blindtest kan vara hur hur länge som helst, så det finns inga fel i blindtestet metod som gör att det inte funkar.


quote:
Jag har redovisat mitt lilla blindtest med nätkontakter för Nin, men det är uppenbart att han inte vill ta till sig detta. Varför ska jag fortsätta? Om Nin verkligen var intresserad så skulle han naturligtvis testat nätkablar för länge sedan.
Han hävdar att jag köpt nätkablar baserat på tro och inte vetande, men jag har ju testat kablarna innan köpet, Nin har aldrig testat. Vem av oss är det som baserar vårt ”vetande” på tro?



Ursäkta mig Björn-ola, jag säger inte att du ljuger, men sålänge det inte var ett kontrollerat test med flera så är det svårt att verkligen veta att det gått rätt till. Säger inte att du INTE hört, men skulle vilja se det under kontrollerade former. Man skulle faktiskt kunna påstå vad som helst om man vill (säger inte att du gör det dock).
Vi kan göra samma test nu när knoppen är med som testledare. Så kan du få det under kontrollerade former.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/03/29 :  08:25:12  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Du har helt rätt, Conan. Man måste noga definiera vad man ska lyssna efter innan man sätter igång och alltid använda samma musikstycke.
Helst bara lyssna på en parameter.
Det är lätt att villa bort sig annars.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/03/29 :  08:50:25  Show Profile Send matte76 a Private Message
Det (senaste inlägget från nin) måste vara det längsta svaret på forumet någonsin med hänvisningar till citerade meningar. Jag är imponerad av den uthållighet som nin uppvisar i denna och andra trådar där blindtester berörs. Oavsett om han har rätt eller fel.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

KennethS
Member

1178 Posts

Posted - 2006/03/29 :  09:03:42  Show Profile Send KennethS a Private Message
Seriöst. Undrar hur många gånger det här ämnet har varit uppe i diskussion på det här forumet..Att folk aldrig ger sig och inser att ni har vitt skillda åsikter och lämnar det därhän. Som att banka huvudet i en vägg detta. Låt folk tro som dom vill och respektera det. Tycker man att man hör en skillnad eller inte, fine! Känner folk att dom hör en skillnad och är beredda att betala för det, låt dom! Tycker detta börjar likna rena sandlådan. Jisses...

Trött på folk utan vett
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/03/29 :  09:12:40  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Håller med.

släpp...

M
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2006/03/29 :  09:43:25  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
quote:
Ja, det tycker jag. MÅNGA blindtest träffar har det snackats om men jag har aldrig hötr om någon här som verkligen gjorts.



Mitt lilla blindtest med nätkabelkontakter då?
Varför vill du inte räkna med den?
För att resultatet inte stämmer med din uppfattning, Nin?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2006/03/29 :  09:48:38  Show Profile Send Blue a Private Message
KennethS: "Undrar hur många gånger det här ämnet har varit uppe i diskussion på det här forumet..Att folk aldrig ger sig och inser att ni har vitt skillda åsikter och lämnar det därhän":

Det är nog just därför som folk faktiskt fortsätter älta detta ämne... för att åsikterna går isär så pass mycket. Det gör ju att diskussionerna kan leva hur länge som helst. (En diskussion med mer givna svar, t.ex. "i vilka färger kan man köpa en NAD C352?" eller liknande, tenderar ju att dö lite snabbare liksom).

Hur folk ORKAR fortsätta engagera sig i dessa diskussioner, det är däremot en annan fråga.

: )

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

KennethS
Member

1178 Posts

Posted - 2006/03/29 :  10:49:15  Show Profile Send KennethS a Private Message
Blue: Precis vad jag menade!

Trött på folk utan vett
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/03/29 :  11:02:35  Show Profile Send ztenlund a Private Message
nin:
Jag tänker inte kommentera detta vidare eftersom du tydligt saknar förmåga att ta in hela inlägg och reflektera över dem. Du verkar ej heller vilja inse att alla inte är likadana som du. Vidare är du uppenbarligen inte intresserad av att diskutera artikeln vilket faktiskt är ämnet för denna tråd även om få verkar ha insett det.

Jag kommenterade vad jag anser vara kärnan i artikeln men detta har tydligen gått dig helt förbi, liksom Pac's långa inlägg.
Har du överhuvudtaget läst det och artikeln? Jag har inte sett dig reflektera över något av dem på ett eftertänksamt sätt.

Om medlemmar skulle tröttna och lämna så tror jag snarare att det är på grund av ständigt, meningslöst och icke produktivt ständigt ifrågasättande av den typ du ägnar dig åt.

Tack och hej, nu ska jag ta och ägna mig åt något vettigare! Gör det du också!

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/03/29 11:03:54
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2006/03/29 :  12:34:20  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Låt folk tro som dom vill och respektera det. Tycker man att man hör en skillnad eller inte, fine! Känner folk att dom hör en skillnad och är beredda att betala för det, låt dom! Tycker detta börjar likna rena sandlådan. Jisses...



Vem har sagt man inte får göra det?


quote:
Mitt lilla blindtest med nätkabelkontakter då?
Varför vill du inte räkna med den?
För att resultatet inte stämmer med din uppfattning, Nin?



Läste du ens vad jag skrev? Om du kan höra dessa skillnader, kom med till blindtestet så kan knoppen göra det under kontrollerade former så är jag helt med på resultatet.


ztenlund, Sorry men det är knappast jag som bör reflektera över skillnaden mellan tro och fakta. Att vi inte följde helt vad artikeln handlar om har inget med saken att göra.
Ingen, framförallt inte jag, har några problem med att folk upplever och tro sig höra massa saker. Det är när man tolkar dessa öppna upplevelser som fakta, som det inte håller längre. Läs och begrunda ett par gånger.


/Mattias
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/03/29 :  12:52:30  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
Ingen, framförallt inte jag, har några problem med att folk upplever och tro sig höra massa saker. Det är när man tolkar dessa öppna upplevelser som fakta, som det inte håller längre. Läs och begrunda ett par gånger.


Här tycker jag att nin har en poäng. Utan konkreta bevis är ju det man tror (sig höra i detta fallet) inte att betrakta som fakta.

EDIT: Det man kanske kan göra när man skriver om den och den ljudmässiga förbättringen man upplever (tex vid inkoppling av en ny nätkabel) är just att poängtera att det handlar om vad man upplever, eftersom andra som lyssnar samtidigt kanske hade upplevt något annat. Men å andra sidan kanske det kan anses vara underförstått när man skriver att det är just den som skriver som upplever/hör. Om det sedan är fakta eller ej kan man ju lämna därhän eftersom det kanske är svårt eller omöjligt att bevisa.

Skulle man pricka rätt typ 9 eller 10/10 i ett blindtest av de skillnader man hörde i ett "öppet" test kanske det kan vara "bevisat" att skillnaderna är verkliga?

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/

Edited by - matte76 on 2006/03/29 12:58:56
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/03/29 :  13:07:35  Show Profile Send ztenlund a Private Message
http://www.stereophile.com/asweseeit/306awsi/
quote:
Anyone who has observed or engaged in these debates while maintaining a modicum of detachment has discovered that they rarely go anywhere.




Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/03/29 13:08:41
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2006/03/29 :  13:14:06  Show Profile Send matte76 a Private Message
ztenlund: Nog så riktigt

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

joakim99
Member

468 Posts

Posted - 2006/03/29 :  13:16:14  Show Profile Send joakim99 a Private Message
ztenlund: Läs igenom inläggen på nytt så kanske saker och ting framstår i en annan dager. Det som nin har skrivet de senaste 6 sidorna är att han inte köper när någon hävdar att det är fakta när man i själva verket tror.


SB3 -> Benchmark DAC-1 -> Harmony Design Pre906 -> Bryston 4B SST -> B&W N802
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/03/29 :  13:28:49  Show Profile Send mayro a Private Message


Fakta är att då man hör att en uppsättning kablar LÅTER bättre samt mer "rätt" så är dom bättre för den som anser så.. Sedan vad nin anser om det är helt en annan sak.. Det är HAN som tror saker.. DVS inte vet ett smack om HUR det urskiljs att man UPPFATTAR dom svindyra bra kablarna bättre..och därför söker BEVIS för detta fakta man berättar om..

Men där kommer MIN åsikt in.. Det är INTE jag som skall bevisa mig ha rätt. Utan det är ifrågasättaren som bör ta sig en tur med bil eller what ever o själv lyssna.. Sedan kan även som här nin avgöra om det är fakta för även honom...

Enklare kan det bara inte bli.. Och är förbättringen så liten så man missar den.. Ja då skall man ev inte sattsa 100000-200000 på dom kablarna man provar. Utan sattsa på dom förmodligen billigare man har ifrån start och fixa nåt annat i sitt system.

och svarar systemet inte på kablar så bör man se över sitt system ..

Så anser jag. Vilket inte är mer än MINA fakta.. och MINA fakta behöver jag inte bevisa för en enda mäniska.. Dom är som sagt MINA fakta hur JAG upplever saker..

Däremot så delar jag gärna med mig av mina fakta sedan för ANDRA själva skall analysera hurvida dom passar in för även dom...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2006/03/29 :  14:35:08  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Jag vill vända på det där, Nin läser det som hin håle läser bibeln. Nin tolkar det som att när någon säger att det låter bättre i sitt system, då vill nin ha det till att det avses en världssanning, när det i själva verket är så att användaren bara säger att det lät bättre så för MIG i MITT system. Så, vem tolkar det galet? Det verkar som om de FLESTA här anser att nin tolkar det lite fel. Det är allt, det är ju bara en tolkningsfråga egentligen. Det är lite tråkigt bara att det medför att glädjen med hifi försvinner, allt blir bara rätt eller fel, när det egentligen för många handlar om vilken upplevelse Hifin ger.

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

KennethS
Member

1178 Posts

Posted - 2006/03/29 :  14:43:46  Show Profile Send KennethS a Private Message
Varför hänger alla upp sig på orden "Fakta" och "Sanning" för hela tiden? Upplever man en skillnad så gör man, och gör man det inte, så gör man inte det. Svårare än så är det väl inte? Jisses..Personligen skiter jag fullständigt i om andra inte hör skillnaderna på t.ex ett kabelbyte eller nåt liknande i min anläggning. Så länge jag själv tycker mej märka en markant skillnad och är nöjd, så är jag beredd att betala för det, sen får skeptikerna kalla det för vad dom vill, för jag kan nog inte bry mej mindre. Att folk kan hetsa upp sig över nåt så trivialt som hifi-grejor. Bara sånt här tjafs kan få en att vilja sälja sina grejor, gå in på Siba och köpa Genexxa och sen använda resten till nåt vettigare, för sånt här får en att bara tappa intresset.

Trött på folk utan vett
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2006/03/29 :  21:01:26  Show Profile Send CC a Private Message
Inte ska du tappa intresset!
Surfa nu ifrån tråden och gör något annat (lyssna på musik kanske?) och när du vilat dig från alla dumheter så är du välkommen igen!
Men skräm oss inte med tabubelagda ämnen såsom Siba osv! DÄR, om någon plats, kan du möta dessa vetenskapare som hävdar att inga skillnader finns någonstans om inte du kan bevisa det med BT...
Å sådant ska du väl inte utsätta dig för?

Sagt med all välmening,
:-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/03/29 :  22:53:07  Show Profile Send mayro a Private Message


CC.. Siba säljer väl Denver? Så man kan bli glad också på Siba

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2006/03/29 :  23:24:35  Show Profile Send CC a Private Message
gör de? Ja ja... Okej då...

Men jag köpte min Denver på Rusta. Där har de minsann kunnigt folk! En av dem visste till o med vad en dvd-spelare var för sorts moj! Och efter mycket letande fann de en Denver i lagret. Precis en sådan som de annonserat ut för det facila priset utav 299kr!
Den står nu i v-rummet till glädje för barnen och fungerar trots sin litenhet (å liten ÄR den!)helt som den ska. Nu ska jag bara vänta in att Rusta (denna förnämliga elektronikjätte) även tar in Mp3-spelare från Denver så är sann-sagans cirkel sluten! :-)

Och troligtvis hörs de la ingen skillnad på de där Mp3-spelarna heller... Men en Denver e ju en Denver så om inte annat så är det ju värt väntan för att få en märkesvara för mindre pengar än vad min Volvo kostar att tanka efter tur till Partille!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/03/30 :  09:52:49  Show Profile Send mayro a Private Message


Men men.. Artikeln har en poäng.. Den va riktigt rolig o läsa igenom... tror man efter sommaren skall börja sända efter stereophile igen..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2006/03/30 :  19:11:13  Show Profile Send lennartj a Private Message
Ber om ursäkt för att jag påstått att andra varit off topic, det har jag själv varit, som inte kollade från vilket nummer av Stereophile den refererade artikeln var (mars). Jag hade aprilnumrets "As we see it" i tankarna, som jag fick för över en vecka sedan, men den är ännu inte på nätet, hoppas den här tråden överlever tills dess.
Då kommer vi in på den intressanta frågan om musikåtergivning och ljudåtergivning. Den artikeln är skriven av John Atkinson, och jag håller med om att perception av musik är en mycket mer komplex hjärnaktivitet än perception av ljud. Därmed håller jag INTE med dem som hävdar att om man inte kan detektera skillnader i ljudåtergivningen i blindtest, så kan det inte vara skillnader i musikåtergivningen.

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

UnholyRishna
Member

409 Posts

Posted - 2006/03/30 :  20:57:27  Show Profile Send UnholyRishna a Private Message
Lennartj:

Detta är ju ingenting som inte redan nämnts i tråden och under ett blindtest så ska man, enligt vad jag har förstått, lyssna på musik, inte testtoner. Detta innebär att perceptionsverksamheten borde vara lika komplex vid ett blindtest såvida man inte är alltför nervöst lagd (vilket man inte borde bli om skillnaderna nu är så lätta att detektera vid öppen lyssning)och igenom detta förstör effektiviteten i sin perception.

Dessutom så faller argumentet på den grunden att det i så fall verkligen är i perceptionen skillnaderna sitter, inte i kablarna, eller nätkontakterna, eller vad det nu är som byts ut!


Min åsikt i det hela är att många hade kunnat göra sundare och mer genomtänkta inköp om BT också hade använts vid inköp. Problemet är ju naturligtvis att det blir relativt komplext att syssla med alltför ofta. Erfarenheten jag fått är att t.ex kabelbyte kan göra viss skillnad, men att dessa skillnader är förhållandevis små. Helt ärligt kan jag inte svara på om mina uppfattade skillnader beror på kablarna eller min hjärna. Av denna anledning kör jag med skärmade signalkablar men till ett lågt pris, för att på detta sättet minimera störningar och slippa råka ut för situationen att jag lägger pengar på något som är helt onödigt.
Vet faktiskt inte ens om jag hade velat BT:a vissa av mina "dyra" grejor, resultatet kanske inte alls hade varit roligt att få reda på, och den skräcken tror jag omfattar rätt många personer här!

(Men OBS! Visst kan det finnas skillnader mellan kablar, men att påstå saker som "Natt och dag" tycker jag inte riktigt är på sin plats!)
MvH / Martin

Vad vore livet utan musik, förmedlat på ett vettigt sätt ;-)
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.84 sekunder. Snitz Forums 2000