HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Debatt inlägg skickat till tidningen!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Labbe
Medlem, HiFi Norr

2052 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:06:51  Show Profile  Visit Labbe's Homepage Send Labbe a Private Message
med tanke på Sladds start av den här tråden:
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=44452

Så har jag gått och funderat på vad man kunde göra och det enda som dök upp i skallen var att skriva ett debattinlägg.
Och nu har jag gjort slag i saken och skickat följande inlägg till en av de stora kvällstidningarna:


Hur längesedan är det sedan Ni verkligen satt och lyssnade på musik, återgivet via en seriös anläggning?


Det är ett understatment att påstå att musiken i dagens sammhälle har blivit en slit och slängvara där kvaliteten har blivit sämre. (Läs: inspelningskvaliteten)
I dag så utnyttjas endast 10-15% av cd skivans kapacitet för välljud. Orsakerna till det är att skivbolagen komprimerar musiken för att anpassa den till radiostationer, Stormarknadernas så kallade high-end "alltiett"hifi anläggningar (som har mer gemensamt med en julgran än hifi) "Svenssons" köksradio och sunkiga bilradio.
Detta är synd, då det är konsumenterna som förlorar på det. En bra inspelning lyfter alltid en medioker stereo, radio eller vad det nu är man lyssnar på.
Lägg därtill ett kopieringsskydd som förstör ljudet ytterligare. (vilket jag återkommer till lite längre ner)

Artisterna lägger ner månader (ja kanske år) för att få material till en skiva. Sen tillbringar de oftast flera månader i en studio för att spela in och mixa slutresultatet.
Även här blir det en del fel, då de flesta sångare/band spelar in vid olika tillfällen. (ex sången spelas in på morgonen och senare under dagen så spelas t.ex synth slingorna in) vilket gör att allt måste mixas (Läs: Nivåanpassas) så att varje instrument låter lika högt. Detta får till följd att dynamiken blir lidande. När artisterna är klara med sin inspelning så tar skivbolagen över och mixar inspelningen ytterligare en gång, dvs de höjer basen och diskanten samt anpassar inspelningen till radions begränsade bandbredd. De höjer dessutom totalvolymen på inspelningen för att just den skivan/singeln skall sticka ut från mängden när den spelas i radio.

När skivan kommer ut till oss konsumenter så har de mage att begära överpris för en produkt som i mitt tycke är undermålig. Jag har lagt ner åtskilliga 10000tals kronor på hifi-anläggningen som står här hemma, för att få den musiken jag tycker om skall låta så bra som möjligt. och sen blir kvaliteten på musiken bara sämre och sämre, så det är något som är fel här. (riktigt fel t.om) De flesta skivorna jag har passar mest till bakgrundsmusik, och det är definitvt inte så jag vill ha det. Jag vill att musiken skall engagera och beröra mig. Och så är fallet ytterst sällan numera, pga inspelningskvaliteten på skivorna. Sen har vi det där kopieringsskyddet som skivbolagen lägger på skivan. detta gör att i extrema fall så går inte skivan att spela i cd spelaren. Det är inte speciellt längesedan detta hände mig. Och vad gör man när något sådant händer? Jo antingen gör man en kopia av skivan (går oftast att spela skivan i datorns spelare) eftersom det är väldigt enkelt att gå runt dessa kopieringsskydd. eller så skriver man till det berörda skivbolaget och påpekar att man inte kan spela skivan. I de flesta fall så brukar de be att man skall skicka skivan med kopieringskydd så de kan skicka tillbaka en utan. då de för det mesta brukar ha en liten "serie" utan kopieringsskydd.

När man kommer in i en butik där de säljer skivor, så finns det allt som oftast bara mainstream utbudet att köpa, eftersom det är det som skivbolagen tjänar pengar på numera.Då fildelning har gjort att känner sig tvingade att dra ner på musik som de inte tjänar några "stora" pengar på. Alltför ofta numera så får man till svar, när man frågar efter en specifik skiva: Den får du beställa.
En av orsakerna till denna utvecklingen är fildeningen. (både på gott och ont) som på något sätt kan sägas vara "Svenssons" sätt att protestera mot skivbolagen och deras höga priser. Personligen tycker jag det är fel sätt att protestera mot då artisterna förlorar sin lilla inkomst de får per såld skiva. Jo artisterna får väldigt lite per såld skiva, det är inte mer än 10kr resten av pengarna är omkostnader för studio, reklambyråer, moms osv, varav en stor del hamnar rakt ner i skivbolagens egna fickor.

Hur skall man då göra för att vända denna trenden? Jo skivbolagen bör se över sina rutiner vad beträffar mixning och slutmastring av skivorna, de bör även se över alla led som produkten skall passera innan den når ut till konsument, för det finns garanterat något/några led som är överflödiga.

Konsumenterna bör ta sig tid till att lyssna på en högpresterande anläggning hos en av de specialiserade handlarna eller hos någon i bekantskapskretsen som har lagt ner lite tid och pengar på sin hifi anläggning, och låta sig engageras och beröras av musiken.
Som jag har föstått det av konversationerna med bekantskapskretsen så vill de flesta bara ha musiken som bakgrundsljud när de utför sina hushålls sysslor och drömmen för dem är en liten och kompakt lifestyle anläggning. De har dessutom varit av den åsikten att det inte är någon skillnad på återgivningen från en lifestyle anläggning och en riktig hifianläggning enda tills jag har låtit dem lyssna på sin/sina favorit skiva/skivor hemma hos mig. Då har hakan bildligt talat suttit nere vid knäna på lyssnaren och de har sagt som: men, artisten står ju i ditt rum och sjunger/spelar!
Åtminstonde en eller två av dessa personer har dessutom börjat köpa sin egna hifi-anläggning.
Även vanliga konsumenter (förutom audiofilerna) borde göra sina röster hörda vad det beträffar inspelningskvaliteten på cd skivorna, eftersom det gynnar alla i det långa loppet.


Lars-Bertil Ivarsson
Audiofil

In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.

Ansvarig för EleganZe Project

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:19:55  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message


Helt rätt att sluta knyta näven i fickan och istället göra något åt det!

Bra jobbat Lars-Bertil!

Jag tycker att det här är så bra så om det OK med dig så ändrar jag lite i din topic-beskrivning så att fler läser det och inte missförstår från början...

Vänligen,
Per

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:20:40  Show Profile Send mayro a Private Message


Ett mycket mycket bra insiativ du gör här.. Härligt.. Du borde få en Harry för du tog dig tiden samt orken.. Tänk om vi vore samlade så vi var tusen som sände detta mil.. eller 2000.. eller globalt hundra tusen kanske eller fler...o ännu fler...

Men hififolkets komentar är ju. "det går inte" och därmed görs inget.. All heder till dig.. sladd. och EA för ni försöker.. Jag försökte få vår klubbstuga med mig på att göra nåt.. En del ville. Men inget hände.. och jag gav upp...för många ville inte helt enkelt. eller "trodde inte" på det..

Så igen.. Tack för ditt angagemang.. Och oj vad jag hoppas flera nu stiger upp ur den slöa svenska soffan och faktiskt backar upp dig här. Så du kan sända en länk med ett helt forum bakom ditt försök..

Jag stödjer ditt mail i alla fall..för vi köper skitdyra saker för våra kr o ören. men begär inte ens skiten ska låta bra vi stoppar in i dom surt förvärvade grejorna..
Tack
MVH
Tobbe

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Labbe
Medlem, HiFi Norr

2052 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:24:31  Show Profile  Visit Labbe's Homepage Send Labbe a Private Message
Pac: Det är lugnt, Hade idetorka när jag skulle komma på en titel, och tack för stödet.

Mayro: Bockar och bugar.

In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.

Ansvarig för EleganZe Project

Go to Top of Page

Snoop
Medlem, HiFi Norr

4184 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:29:00  Show Profile Send Snoop a Private Message
Underbart Labbe, kanon initiativ Tummen upp för dig och alla andra hifi tokar här ute i cyber space som tycker på samma sätt

[Squeezebox 3][Onkyo TX-SR876][Phonar Veritas P5][Kef KHT 2005.2]
Moderator på Minhembio

Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:30:31  Show Profile Send matte76 a Private Message
Fint initiativ, två tummar upp och ett handshake från mig!!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Drem
Member

696 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:36:28  Show Profile Send Drem a Private Message
Kanon! Hoppas att det publiceras och uppmärksammas.

Just nu:
Musik: Bladerunner OST
Film: "Jimmy P" [BLURAY]

Musik- och Filmanläggning
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/11/22 :  19:59:22  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Till dig för inlägget !!

Wolfgang

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:12:17  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Ärligt talat: Jävla bra jobbat!

M

edit - ursäkta kraftuttrycket...

Edited by - rannagarden on 2005/11/22 20:13:52
Go to Top of Page

arcam
Member

1698 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:18:12  Show Profile Send arcam a Private Message
Labbe...mycket bra...
Go to Top of Page

PB
Member

127 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:21:41  Show Profile Send PB a Private Message
Kan inte göra annat än att hålla med. Starkt jobbat!!

Primare 30.1 --> Scan-Speak
Go to Top of Page

EmilH
Member

484 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:30:47  Show Profile Send EmilH a Private Message
Hänger på här och ryggdunkar dig lite från mig också...
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:46:57  Show Profile Send BosseBula a Private Message
Bra skrivet Labbe!

Jag instämmer till fullo.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2005/11/22 :  20:49:16  Show Profile Send BosseBula a Private Message
Pac: Skulle inte en länk till denna tråden kunna ligga på förstasidan till forumet? Den innehåller iofs ingen bild.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

ninja
Member

2476 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:01:27  Show Profile Send ninja a Private Message
Tummen upp för dig och även för Sladd


Made in SFRJ!
First they came;
HD 60 fps
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:14:04  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Jag är en av dom som tror att det "inte är lönt" men hoppas det kan man ju göra.

Glöm nu inte bara att Skivbolagen ska inte ha all kritik. Artister , producenter , mixare har del i det med. Hur stor del i ansvaret dom har vet jag inte. Men jag betvivlar att dom riktigt stora artisterna inte vet vad som händer , tex Pink Floyd.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:14:23  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message
Stämmer in i kören, bra Labbe...

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:18:36  Show Profile Send CC a Private Message

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

denada
Member

501 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:27:52  Show Profile Send denada a Private Message
Hmmm Ja om fler kunde skicka sådana inlägg till tidningarna så skulle det kanske hända något även innom musik världen... Men jag är inte så säker. Den mer eller mindre spam liknande massproducerade musiken man påtvingas via radions alla möjliga skit kanaler (skulle inte avregleringen öka mångfalden av musik?) har bara sämmre och sämmre kvalite. Det är lite synd när man är "dum i hela huvet" och köper kabel för mer än vad svenne köper sin kompakt stereo för...
Det man kan hoppas på är att vi blir många nog som tycker att detta var en bra grej och stödjer dig i kampen för välljudet...

NaDa hoppar in i kampen och hejjar på...

---------------------
Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe.
I dispute that.
I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe.

mitt system
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:30:05  Show Profile Send svejk a Private Message
Braaa gjort. Går det inte att fixa till en kollektiv underskrift från alla här på hififorum? Vi är ju trots allt några tusen.

På kultur sidorna går det att få debattinlägg publicerade.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

Snoop
Medlem, HiFi Norr

4184 Posts

Posted - 2005/11/22 :  21:47:28  Show Profile Send Snoop a Private Message
Svejk, du har något intressant på gång här, kollektiv underskrift är vad vi skulle satsa på just nu och låta dem få upp ögonen ännu mer på oss audiofiler.

[Squeezebox 3][Onkyo TX-SR876][Phonar Veritas P5][Kef KHT 2005.2]
Moderator på Minhembio


Edited by - Snoop on 2005/11/22 21:50:05
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2005/11/22 :  22:03:38  Show Profile Send FBK a Private Message
Underbart gjort Labbe

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

HJ
Member

799 Posts

Posted - 2005/11/23 :  00:10:01  Show Profile Send HJ a Private Message
Bra jobbat Labbe!

På tiden att det blev lite verksta efter allt snack!

"So here I am once more..."

Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/11/23 :  13:04:22  Show Profile Send mayro a Private Message
hur kan över 500 tittande enbart ge 22 inlägg med stöd för en så viktig fråga för oss alla

kom igen nu här.. lämna sofflocket.. denna fråga är den viktigaste frågan som hela hifiintresset baseras på.. Skivorna är ju det som avgör helt våra resultat i våra ofta dyra investeringar vi gör...

Oavsett om vi är rika eller fattiga så kommer dom surt betalade kronorna ge massor mer tillbaks än något utbyte av elektronik eller högisar eller akustik ens kommer i närheten av.. Och detta bara genom att man via stöd kanske kanske kan förändra och höja inspelningskvaliteten..

Så skriv på alla vänner o fiender.. detta är det absolut viktigaste i allas våra anläggningar vi talar om här..

detta går rakt igenom allas våra anläggningar oavsett mp3 eller dyraste dyra..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/11/23 :  13:06:45  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message
Hej Labbe och tack för denna välljudsinsats!

I dina ansträngningar kan följande länk komma till nytta, den beskriver en del av problemet ur en användares synvinkel, klipper också in texten för forumets användare.
http://www.hificonsult.se/index.php?menuid=021,001
Veckans sladd v 45, 7 Nov 2005

MP3-generationen har fått anställning - som ljudtekniker!



Vi rullar väl igång ytterligare en ”det var bättre förr”. En av demonstrationerna i vår butik just nu går till som följer:
Vi spelar en gammal eller halvgammal inspelning med t ex Plura och Eldkvarn (90-tal), Jazz på Stampen(70-tal) och ibland även Kind of Blue med Miles Davis. (50-tal)Man kan också spela en Lundell från 90-tal, t ex det mäktiga dubbelalbumet med ”Connemara” på. Märk väl att detta är goda men helt vanliga inspelningar. Inget de luxe, ingen DVD-A, bara normalt eller bra inspelningshantverk från 50- till 90-tal.

Sedan lägger man i Per Gessles Mazarin och Ulf Lundells Högtryck (båda mindre än 3 år gamla)efter varandra.

Det är svårt att beskriva skillnaden för någon som inte har hört den själv. Om detta hade varit bild går vi alltså från svart-vitt, färg TV, paraboler, platta skärmar, DVD, plasma och hembioprojektorer och plötsligt - de nya videorna skulle sett ut som när gammeldags TV-antenner flyttat sig ur läge efter storm. Svarta skuggor i 3 eller 4 upplagor, lila färger där de inte skall vara annat än vitt, myrornas krig som ett halvgenonmskinligt flimrigt raster över det hela. Textremsor kan med stor svårighet läsas. Sitt där med 42 tums HDTV-plasma och var nöjd?

Hade det varit den svenska lunchens utveckling startar man sålunda i 50-talets husmanskost. Både tjänstemän och arbetare hade ofta unicabox eller smörgåslåda i aluminium. Senare besöker man inte sällan en lunchrestaurang och de större arbetsplatserna har egen matsal. Det serveras godare mat, sallad, efterrätt, kaka till kaffet och åren framöver tillkommer mat från våra inflyttade svenskar och det renodlas kulturer med vegetarianer och deras alternativa kost, kaffe i mängder av former kommer och är en njutning... Gå sedan upp till en modern restaurang och på vita dukar, benporslin, levande ljus samt en trevlig kypare därtill bli serverad en grönmöglig skiva skogaholmslimpa utan smör eller pålägg. Kaffe? Jodå, pulver utrört i vatten ditrekt från varmvattenkranen. Alla nöjda? 95:- tack.

Per Gessle och Ulf Lundell har ju det gemensamt att de verkat länge och i princip alltid varit populära eller aktuella på ena eller andra sättet. Till Per Gessle och Gyllene tider har jag både haft kul och gråtit, varit berusad, förälskad, dansat och allt det där som blir med en artist man växt upp med. Ulf Lundell är ju monumental på ett annat sätt. Han kunde/kan ändra människors sätt att tänka och alltså hela deras liv, så även mitt. Jag har läst de flesta böckerna och lyssnat på de flesta skivorna.

Frågan är varför de låter sin konst och sitt hantverk förstöras i en så enorm omfattning som nu sker?

Frågan är varför ingen reagerar, sätter ned foten. För inte KRÄVER marknaden att det skall låta sämre? Jag har dessutom mycket svårt att tr o att det skulle vara billigare att producera detta oljud framför helt vanliga ljudstandard.

Jag tror att MP3-nördarna har flyttat in bakom inspelningsreglagen. Samma folk som gjorde pekboken för barn - där man trycker på en gris och ett digitalt ”nöff-nöff” hörs ur högtalaren - sitter nu och ”vet” hur det skall låta (eller struntar i HUR det låter bara man hör melodin och att det låter HÖGT i alla lägen, alltså musik för mobiltelefon).

Per och Ulf, ni kommer att få ett e-mail med denna text. Jag är ingen maktfaktor, har inte förmögenhet och representerar ingen stor del av Er lyssnarskara. Jag är duktig på Hi Fi, att avnjuta era alster samt guida andra till att göra samma sak med hjälp av de anläggningar vi säljer här. Vi är en minoritet som gillar att sätta oss i soffan och uppleva Er som vore vi på plats i studion, på konsert, med all nerv och alla nyanser intakta.
Ni har nyligen båda släppt musik i en kvalitet som är onjutbar på vanliga hifi-anläggningar och helt olyssningsbar på bättre anläggningar. Min fråga är : varför? Jag tror inte det är medvetet, att ni sitter och skrattar åt eländet eller själva aktivt driver det åt detta håll. Men om någon kan förklarar hur det blev såhär så borde det vara två gamla inspelningsrävar som ni.

Om ni var erfarna kockar i stället, skulle ni inte reagera då om era alster plötsligt smakade som skogaholmslimpa, att något hänt i serveringsgången på väg ut till gästerna?

mvh

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/11/23 :  13:07:39  Show Profile Send matte76 a Private Message
Kollektiv underskrift låter jättebra!! Men hur ordnar man en sådan och vem håller i det? En som vet hur det fungerar förslagsvis...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.77 sekunder. Snitz Forums 2000