HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ni som gillar "skruvat" ljud.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Muse
Member

1232 Posts

Posted - 2005/10/10 :  17:43:57  Show Profile  Visit Muse's Homepage Send Muse a Private Message
Men Pac: Är det inte bra att kunna skära tex 100Hz om man vill det? Är det fel att kunna hissa mellan-register en snäpp för att få fram tex röster?

Ska man behöva prova 100-tals med olika komponeneter, tex slutsteg, innan man hittar rätt? När det kanske räcker med ett filter/EQ?

Dali Euphonia MS5 - Consonance Droplet CDP 5.0 - LA Mayro(inom kort)
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/10/10 :  18:18:58  Show Profile Send gcs a Private Message
Om jag bypassar min BSS då kan jag också stänga av den helt och det betyder att signalen inte går genom någon extra elektronik. Jag tror att det är så här att den som inte har upptäckt möjligheterna kommer inte heller att sakna dom. Jag kan alltså inte leva utan möjlighen att kunna förbättra ljudet. Min TC använder jag som stereoförförstärkare AD/DA, DD & konverter och sedan har den också en massa annat lullull lullull.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/10/10 :  18:39:32  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
quote:
Men Pac: Är det inte bra att kunna skära tex 100Hz om man vill det? Är det fel att kunna hissa mellan-register en snäpp för att få fram tex röster?



Vårat intresse täcker in allt ifrån ultrakänsliga högtalare och puristiska 1 watts förstärkare till aktivdelning med muskedunderförstärkare.

Det är lite det som är charmen med ett intresse som vårat, var och en kan välja sin egen inriktning och bli glad av det.

Nu var ju inte frågan att dela aktivt utan det handlade om att använda EQ för att "skruva till" och det är inte för mig. Men var och en hittar sin egen väg i HiFi-skogen.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/10/10 :  19:08:12  Show Profile Send gcs a Private Message
Pac vänta bara tills vi har lyckats omvända dig. Vi ger oss inte så lätt.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/10 :  19:31:38  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Själv har jag efter lite efterforskningar blandade erfarenheter slagigt till och köpt mig en DBX DR 260, och det lyft som den fört med sig känns nu mkt svårt att avstå ifrån.

Man skulle ju kunna se det såhär, oavsett vad du köper (kablar, steg, högtalare, cd-spelare etc...) så får du en karaktär eller färgning på köpet, dett gäller kanske mest högtalare, men även elektronik, så alltså har vi alla "eq'at" våra system, skapat och satt samman det som vi vill ha det, vilket är toppen (som Pac nämner i ovanstående inlägg).

Vad har då eq'n gett mig som jag inte kunde gjort på annat sätt, jo även vid aktiv delning som är noggrant utprovad med känslighetsanpassade nivåer för respektive element så blev det ett klart lyft mot de passiva filter som tidigare besudlat signalvägen, och hade jag slutat där hade jag säkert varit övertygad om att det inte kunde bli så värst mkt bättre.

Men sedan plockade jag fram mätmicken och gjorde en uppbrusning av systemet samt bad eq'n kompensera för eventuella brister, det som därefter kom ur högtalarna var friskare, tightare och snärtigare samt väldigt mycket tydligare än det någonsin varit tidigare, det blev bara så mkt roligare att lyssna på musik helt enkelt.

Säkerligen kunde man kommit en bra bit på vägen med enbart en rejäl omgång akustik åtgärder, men en kombination av bägge tror jag är ett vinnande koncept, så var det för min del iallafall.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2005/10/10 :  22:39:13  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Just det Martinsson, så är det.
Puristerna dvs vill säga dom som, hrmmm, tror dom har ett neutralt ljud kommer se ljuset i tunneln dom med. :-)
En vanlig föreställning är annars att man kommer hela tiden skruva på eq'n. Så funkar det inte, man mäter in den och sedan börjar man spela skivor för fullt för att det är så kul. Man kan helt enkelt inte skruva manuellt på dessa apparater med någon större framgång. Det finns så mycket injusteringsmöjligheter att man måste mäta in grejorna.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

m_persson79
100.000-klubben

787 Posts

Posted - 2005/10/10 :  23:10:25  Show Profile Send m_persson79 a Private Message
quote:
Men Pac: Är det inte bra att kunna skära tex 100Hz om man vill det? Är det fel att kunna hissa mellan-register en snäpp för att få fram tex röster?

Ska man behöva prova 100-tals med olika komponeneter, tex slutsteg, innan man hittar rätt? När det kanske räcker med ett filter/EQ?

Just därför tror jag många är rädda för EQ. Testar hellre otalet många cdspelare och förstärkare.. i hopp om att ju dyrare desto bättre. Med EQ blir det förvillande.

Bättre att njuta i nån månad innan nästa XX.000kr-köp blir aktuellt för att man inte vet vad som är fel eller tröttnar på ljudet kanske.. Jag förstår inte riktigt hur det funkar.

Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2005/10/10 :  23:17:03  Show Profile Send lennartj a Private Message
Vaddå "skruvat" ljud, vem skruvade först, inspelningar kan ju vara så olika. Jag korrigerar för inspelngar som är tydligt basfattiga eller har överdriven bas, likväl som jag tämjer diskanten på en del tidiga digitalinspelningar som annars låter alltför illa.
Om det är musiken man är intresserad av, och man är van lyssnare och/eller utövare av levande musik är man kompetent nog att själv anpassa avspelningen i sin anläggning så att den blir naturtrogen.
Hellre en (ofta gammal) inspelning med en musikaliskt värdefull tolkning men men en klangbalans som kan behöva "förbättring", än en audiofilinspelning med "träig" och ointressant tolkning, enligt min mening.
Sedan kan man förstås satsa på en lite tillbakalutad grundbalans med aningen fyllig bas och aningen avrullad diskant så att allt låter rätt ok. Jag vill dock ha det lite mer engagerande.

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/10/11 :  02:25:30  Show Profile Send mayro a Private Message
Min kompis "muse" har tappat alla konsept här nu... tror det är dax för en Sthlm resa igen snart o ta tag i dig min vän .

I går Pa högtalare.. O nu detta. MUSE.. Jag är orolig för dig nu på alvar...


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/11 :  07:16:39  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
quote:
går Pa högtalare.. O nu detta. MUSE.. Jag är orolig för dig nu på alvar...


Det är väl inget fel i att bredda sina perspektiv, prova och testa, det är det ända sättet att bilda sig sin egen uppfattning.

Nu tror jag iofs inte att detta var allvarligt menat, mayro, låt killen få ta en sväng ut i periferin, många gånger är detta mkt nyttigt.

side note :

Jag upplever ibland att många förkastar exempelvis EQ's utan att ha någon egentlig erfarenhet av dem, nu tror jag inte så är fallet i just detta sammanhang, men det förekommer.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2005/10/11 :  08:04:47  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Jag tror att man aldrig har någon erfarenhet av moderna digitala eq:ar när man förkaster/fördömmer dom, snarare minns man en oktavbands eq ifrån Yamaha som var medskickad i en rack som en kompis hade på 80-talet. Man minns också hur all han förtjusning för musik försvann och hans depression drev honom in i kriminella kretsar. Kompisar som inte hade någon eq när dom växte upp blev framgångsrika.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/10/11 :  10:22:08  Show Profile Send Blue a Private Message
m_persson79: "Just därför tror jag många är rädda för EQ. Testar hellre otalet många cdspelare och förstärkare.. i hopp om att ju dyrare desto bättre. Med EQ blir det förvillande.
Bättre att njuta i nån månad innan nästa XX.000kr-köp blir aktuellt för att man inte vet vad som är fel eller tröttnar på ljudet kanske.. Jag förstår inte riktigt hur det funkar."

Tagga ner lite nu. Om du inte förstår så kan du ju få en ledtråd. Man behöver inte nödvändigtvis gilla ett "skruvat" ljud bara för att man inte har Pioneer 668, NAD 208 och ett par Pip, och bara för att inte herr Öhman är ens största idol i universum. Det var ledtråd nummer ett. Ledtråd nummer två är att man heller inte behöver byta prylar varje månad bara för att man inte dyrkar LTS-religionen.

Vi är nog ganska många som trivs bra med våra anläggningar ändå. Trots att prylarna inte finns med på den beryktade "rekommenderat-listan", och trots att vi inte har några equalizers för att få fram ett "skruvat" ljud.

: )

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2005/10/11 :  10:56:21  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Blue:
fast det är en skillnad i hur man ser på det om man har en eq eller inte. Dom som inte har en eq vill inte av någon anledning ha en, oftast därför att man inte vill ha ett "skruvat ljud". Och vi som har en har den också för att vi inte vill ha ett "skruvat ljud" som det blir av en vanlig anläggning i ett normalt vardagsrum med svåra till normala akustiska problem.
Så skälet till att ha eller inte ha en eq är detsamma.

edit:stavfel

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.

Edited by - Harry_up on 2005/10/11 11:23:37
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/10/11 :  12:51:52  Show Profile Send mayro a Private Message
quote:
Nu tror jag iofs inte att detta var allvarligt menat, mayro, låt killen få ta en sväng ut i periferin, många gånger är detta mkt nyttigt




Nyttigt men DYRT brukar det bli. Fast förbaskat skoj också...

För att snacka lite topic.. Jag tycker ärligt att ordvalet kanske är kasst. Menar skruvat ljud. Men jag förstår ju. Så no problemos...

Fungerar en sak ska man självklart använda den. Men bäst blir det ju om grejorna passar ihop så man slipper. Så är min erfarenhet..

Fast. ALLA högtalare borde ha aktiva filter så man kan justera lite som på gamla infinity.. helt ovärderligt anser jag...

iofs så krävs dubbla slutsteg.. Men det är ju ännu goare att ha två bestar som värmer.. Och en familj satt på ris o vatten så dom lär sig sparsamhet..

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2005/10/11 12:56:12
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/10/11 :  13:09:04  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Jag har faktiskt skruvat ljud! Jag kan ställa nivån på mina basar, även stänga av dom. Bra eller hur?

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/10/11 :  13:12:57  Show Profile Send mayro a Private Message
just så Bernt.... att ha möjligheten att reglera så även gamalt låter bra... Massa nytt skräpinspelat också iofs...

Nä. nu ska man ta emot "Draken" som tog sig en hojtur ifrån dalarna hit idag.. han ska ju få en fika o mat innan hemresan igen...

Nu mullrar en HD utaför..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/10/11 :  13:21:53  Show Profile Send matte76 a Private Message
mayro: Se till att "Draken" inte sprutar sin eld inomhus för då kan hifi-anläggningen bli lite väl het...och skulle han göra det ändå: grilla litta korv!!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Muse
Member

1232 Posts

Posted - 2005/10/11 :  13:25:08  Show Profile  Visit Muse's Homepage Send Muse a Private Message
Oj, här benäms man som "killen"..
Kanske Lunarstorm är ett bättre forum för mig?

Dali Euphonia MS5 - Consonance Droplet CDP 5.0 - LA Mayro(inom kort)
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/11 :  16:49:26  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
quote:
Nyttigt men DYRT brukar det bli. Fast förbaskat skoj också...



indeed...

;)

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Merry
Member

275 Posts

Posted - 2005/10/11 :  17:04:55  Show Profile Send Merry a Private Message
Jag upplever ibland att många förkastar exempelvis EQ's utan att ha någon egentlig erfarenhet av dem,
i second that.
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2005/10/11 :  17:22:09  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Jag blev mycket imponerad av Behringers DEQ-2496 som jag lånade hem för ett tag sedan.

Hade jag själv ägt en bra DAC eller om Behringern hade haft lite bättre drivsteg eller DA-omvandlare hade det blivit köp. (Den är inte alls dålig, men kanske inte i nivå med tex en riktigt bra CD-spelare.) Desvärre testade jag den inte "analogt in - analogt ut". Å andra sidan finns stor moddningspotential!

Min uppfattning är att en sådan Behringer för bara 3500kr är ett fynd och att väldigt många skulle få en rejäl ljudförbättrning. Kanske köper jag en bara för att ha på kul och minska vissa basresonanser.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

jonas_gbg
Member

336 Posts

Posted - 2005/10/11 :  21:23:13  Show Profile Send jonas_gbg a Private Message
Jag har använt en EQ med mätmikrofon för att hitta problem med baspucklar i mitt rum. Dvs att försöka rätta till ljudet, snarare än att skruva till nån effekt.
Sen kan man ju fråga sig om man skall rätta till problem med EQ'n eller satsa på att fixa akustiken i rummet?
Båda sätten kan lösa problemet, vilken väg skall man gå?

Jag är dock lite pryltokig, och EQ'n tar mindre plats i rummet än en absorbent. Så det blev den vägen för mig.
Å andra sidan kanske fixande med rummet hjälpa till med andra problem som reflektioner.



Det dyker upp ett ordspråk i mitt huvud
Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/12 :  17:08:51  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message


skulle inte bli så värst stött om någon gav mig en i julklapp...


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/10/12 :  18:02:13  Show Profile Send gcs a Private Message
Att eq:a rummet är en sak för sig men att eq:a en inspelning det är något helt annat. Här handlar det mer om en sorts kosmetika som gör att framförallt äldre inspelningar kan låta som om de var gjorda förra veckan. Jag brukar själv se till att ljudet får lite mer pondus och brilla vilket rätt gjort lyfter hela inspelningen. Det här är något som jag har hållit på med sedan jag jag provade de första parametriska filter som kom för mer än tjugo år sedan. Men det är skillnad på analoga och digitala filter och det gäller att välja rätt. Dom som kritiserar användandet av sånna här filter vet inte vad dom talar om, det är min bestämda mening.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2005/10/14 :  16:15:44  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
...eller en sån här heller för den delen, ursäkta men det finns så många fina apparater där ute...


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.66 sekunder. Snitz Forums 2000