HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 varför "tror" Numera akustiktråd.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:17:51  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
För att spä på lite

Dominik bor i en fullt normal betongbunker o det finns inte en chans på jorden att han får till det utan akustisk justering. Vad man än spelar på så gör rummet sig påmint.




quote:
"Normalt" möblerade rum borde ju räcka, med bokhyllor, mattor, gardiner, tavlor, krukväxter osv osv...ska man verkligen behöva ha fula akustikplattor hemma i vardagsrummet??


Poängen med att reglera sitt rum är att du vet vilka frekvenser man justerar , o att man sen innan vet vad som strular. På det viset tar man tex bort pucklar i basen. Det kan du inte fixa med normala prylar som finns i var mans hem.

Om man bygger en diffusor/köper en färdig eller motsvarande sak som dämpar så är det sååååå mycket mer effektivt än vad som finns i ett normalt hem. Återigen så vet vi vilka frekvenser vi påverkar.

Med en bokylla , soffa etc etc så vet vi att det påverkar men vi vet inte i vilka frekvenser eller hur mycket. Som tex Cd ställ , kalas att ta bort första reflexen med. Men då glömmer man bort att alla cd skivorna har samma djup alltså påverkar vi väldigt snävt.


ett helt kalt rum låter goja , ett normalt möblerat rum låter helt ok , ett akustiskt reglerat rum låter helt underbart. Om man sen vill ta steget är en helt annan sak för det är inte bara stereon som ska stå där.


Men i vilket fall så ser vi olika på det

*edit*
Svar på Mattes inlägg






>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD

Edited by - johan.björklund on 2005/09/30 21:28:47
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:20:58  Show Profile Send MatsT a Private Message
Jag står nog med en fot i vardera lägret här, visst gör det stor skillnad med akustikförbättringar men det gör det om man skaffar bättre grejor också.

Det finns en utbredd övertro på vad som kan åstadkommas med akustikförbättring och det är väl detta mayro reagerat på, jag har viss förståelse för det. Har man en viss given anläggning och ställer in denna i ett antal rum brukar man höra anläggningens signum rätt tydligt i alla rummen men det låter samtidigt rätt olika. Med stora ingrepp kan man förmodligen få det att låta ganska lika men inte helt identiskt såvida man inte gör döddämpade rum. Jag har lyssnat på högtalare i döddämpat rum och det låter inte så kul! Dit vill vi inte så en lite mer sansad inställning till akustikförbättringar är det jag efterlyser. Det absolut viktigaste är att få ned efterklangen i rummet till en rimlig nivå och det är rätt enkelt, lite stoppmöbler, gardiner och höga bokhyllor brukar fixa detta. Vid lägre frekvenser kommer det fortfarande att vara lång efterklang och det skapar i detta fallet resonanser, detta kan också åtgärdas men det kräver rätt goda kunskaper och lite mätutrustning (eller miniräknare!), dessutom blir det ofta inte så snyggt. Rådet blir då att man kanske inte skall börja med de här åtgärderna direkt utan prova olika placeringar av högtalare och lyssnare innan man gör drastiska ingrepp. Det jag framförallt har sett är att många sitter mitt i rummet och placerar högtalarna i ena änden av rummet, gör tvärrtom istället och basen blir mycket bättre!
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:28:32  Show Profile Send mayro a Private Message
DET gör vi INTE johanB.. Bara att jag efterfrågar varför man ALLTID tar upp akustiken direkt oavsett vad i verenda tråd.. Jag tror inte ärligt ens alla VET vad akustikjobben innebär knappt. Utan man säger detta såsom ett "sant begrepp" lika ofta... som man vet "går hem" så att säga...

Jag har sett att man till o med säger exakt samma råd till dipolspelande.. Vilket skulle medföra katastrof i ljudet.. DVS att man säger detta som ett "alvetande faktum" som jämt fixar problemen...

Vilket jag törs sticka ut hakan o påstå att det är ofta rent kanske även fel. Sakernas sammansättning är "felkällan". O sedan läggs akustiken uppepå detta fel.. och felet blir inte dubbelt fel utan tredubbelt... då rummet får förstärka upp felet extra... fixa rummet gör sakerna lyssningsbara. Men ofta kan man då rent glömma källan..

Ofta kan basen som bummlar härledas till aldeles för okontrollerad bas via för dåligt i drivningen. Men dessa saker tas aldrig upp knappt.. Utan man finner basfelet enkom ifrån rumm osv...

JohanB. du om någon vet vad jag talar om här. det vet jag. Du har sådan rasande erfarenhet så det måste du veta..

Det är INTE akustikens inverkan jag talar om Utan att den alltid får sådan plats så den överskuggar andra saker som faktiskt lika mycket eller MER kan ställa till det föer en glad hifikille eller tjej..

Så.. kan vi bredda debatten nu lite lite här så det jag säger kommer med nu


Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:30:11  Show Profile Send mayro a Private Message
bra matsT. du har snappat här ser jag....

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:40:26  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Nu skrev du nått RIKTIGT bra Tobbe

Givetvis ska sakerna man spelar på spela i harmoni. Det svåra är att finna om det är rummet eller anläggningen som spökar.

Rådet om att justera rummet kan vara farligt att ge om det är som du skriver.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:42:40  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Jag har svårt att se någon annan lösning än att fixa rummet med Akustisk hjälp.
Visst: Fanns det en kabel som kunde fixa bort 10dB på min 64Hz, så vore det ett enklet val.

Normal möblering är bra i de flesta rum, men med hårda väggar(betong), så kommer man inte långt med bokhyllor.

För de som inte vet hur Björns senaste rum ser ut, så visar vi 2 bilder.





"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

MONTANA
Member

534 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:47:47  Show Profile  Visit MONTANA's Homepage Send MONTANA a Private Message
Er systemet virkelig bra i alle ledd, og høyttalerne er konstruert for å fungere optimalt et et "gjennomsmnittsrom", det vil si et normalt møblert og normalt dempet rom med en relativt "normal" størrelse, som kan variere fra la oss si et sted mellom 12 - 13 m2 og opp til la oss si 60 m2, så vil systemet som oftest fungere "mucket" bra.

Akustiske forhold, så som rommets utforming, plasseringen av høyttalerne i rommet og mengden med dempemateriale/diffusorer (f.eks. tepper, gardiner, møbler, bokhyller og annet som kan dempe og bryte oppp refleksjoner), samt rommets størrelse vil nesten alltid innvirke til en viss grad på lyden, men selv med ganske store variasjoner i de nevnte paremeterene vil et ekte High-Performance system fungere "mycket, mycket" bra.

Akustikkforhold med mer har en ikke uvesentlig betydning, men jeg "håller 100 % med" mayro i at mange kan ha en tendens til å legge FOR mye vekt på akustikk som en begrensende / hjelpende faktor på det lydmessige resultatet. Tror nok at et dårlig lydmessig resultat mye oftere skyldes selve kvaliteten på kompoenentene eller i en uheldig matching av komponentene.

HighEnd - MONTANA - PBN OLYMPIA - GRAND PRIX AUDIO - EMM Labs - kontakt@highend.no / www.highend.no / www.pbnaudio.com / www.grandprixaudio.com /
www.emmlabs.com
System: MONTANA KAS2 - PBN OLYMPIA EB-SA2 - PBN OLYMPIA-LX/CPS - GRAND PRIX AUDIO Monaco - EMM Labs DAC2X http://www.highend.no
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:48:17  Show Profile Send MatsT a Private Message
Om man lägger så mycket pengar på anläggningen som Björn gjort så är det väl att rekommendera att lite läggs på rummet också. Det är kanske lite annorlunda om anläggningen är mindre dyr?

Man måste inte måla in sig i hörn och påstå att det måste vara på det ena eller andra sättet, vi har ett väldigt bra ord i Svenska språket - lagom...
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:49:52  Show Profile Send mayro a Private Message
tack johanb

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:53:44  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
OM man lägger 50-100k på sin anläggning, så tycker jag att man borde kunna lägga 5k på ljudförbättrande åtgärder.

/Z

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

guldfisk
Semesterfirare

899 Posts

Posted - 2005/09/30 :  21:54:50  Show Profile  Visit guldfisk's Homepage Send guldfisk a Private Message
Först en personlig betraktelse: Mitt studentrum är nog lika möblerat än de flesta vardagsrum. Moderna vardagsrum tenderar dessvärre att vara minimalistiska och ha parkettgolv.

Sedan verkar det vara olika bud i den här tråden om vad akustik är. Enligt min uppfattning är akustiken allt som händer efter att elektriska signaler omvandlas till mekaniska i högtalarnas element, dvs samspelet låda-rum, rummets egenklang, lyssningsposition, möbler och slutligen extra dämpning diffusion och absorption.

Till slut måste man tänka efter lite innan man akustikreglerar. Utgångspunkten måste ju vara att rummet ska ge en någorlunda rak frekvenskurva så att ljudet så långt som möjligt bestäms av anläggningen. Använder man rummet för att balansera färgningar i anläggningen ska det vara ett medvetet val. Det Mayro skriver om att akustiken läggs ovanpå anläggningens fel är inget man bör lasta akustiken som metod för, utan den som reglerar den.

Akustikreglering är kostnadseffektiv på gott och ont. På gott för att man kan ofta kan få tydliga förbättringar till en liten kostnad. På ont därför att man måste skaffa sig viss kunskap för att lyckas - mer pengar och akustikprylar betyder inte säkert högre ljudkvalitet.

...perspektiv...
.

Edited by - guldfisk on 2005/09/30 22:58:34
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2005/09/30 :  22:07:48  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Guldfisk

Bra skrivet !!

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Loopen
Member

621 Posts

Posted - 2005/09/30 :  22:19:06  Show Profile Send Loopen a Private Message
Akustikreglering.....alltså reglera de akustiska egenskaperna i ett rum. Javisst det köper jag. Men. Det gäller att man vet vad man håller på med. Har hört rum som totalt tagit död på en anläggning pga av överdämpning i fel områden.

Hade själv en omskakande upplevelse för ett år sedan när jag bytte ut mina Dynaudio Contour 1.3 (stativare) mot ett par Contour 3.4 (golvare). Jag hade precis renoverat vardagsrummet och ställt in de inspelade nya högtalarna på samma vägg som jag alltid haft stereon. Har byggt väggen med spåntade spånskivor och väl isolerad så det skall låta så bra som möjligt. Men hur lät det då? SKIT. Basen var totalt okontrollerad och otroligt hissad. Började mickla med placering. Hjälpte inte. Började släpa in madrasser, akkustikplattor, mm. Inget hjälpte. Vad var problemet. Visade sig att basen (en basvåg kan ju vara otroligt lång) antagligen tog vägen ut genom öppning till resten av huset. Följden blev att jag bytte vägg och problemet försvann. Visst har jag lite problem i djupbasområdet men inte stort. Detta förbättrade sig på ett helt annat sätt. Jag bytte förstärkare. Matte skrev att det blev bättre med mer effekt och det var vad jag gjorde. Mer och bättre effekt. Nu är problemet minimalt. Visst retar det mig men inte mer än att jag än inte byggt mina planerade tubtraps än.

Jaha det var min syn och det är väl tydligt att jag tycker det finns många lösningar och aspekter. VÄRLDEN ÄR INTE SVART ELLER VIT.

//Ha det gött alla
Go to Top of Page

Baltazar
Member

887 Posts

Posted - 2005/09/30 :  22:33:54  Show Profile Send Baltazar a Private Message
Mayro:

quote:
baltasar..

Svanå ska väl anses som "kunnig" så man inte famlar i okunskap. Eller?


Ja, det kanske han kan.
Varför frågar du mig det?

quote:
Jag tror inte ärligt ens alla VET vad akustikjobben innebär knappt


Nej, antagligen inte. Det är nog inte helt trivialt.



Edited by - Baltazar on 2005/09/30 22:35:57
Go to Top of Page

Loopen
Member

621 Posts

Posted - 2005/09/30 :  23:02:57  Show Profile Send Loopen a Private Message
hahaha, jag läste mitt eget inlägg......"bytte vägg"......ja jag bytte inte väggen utan stälde högtalarna på motsatta väggen
Go to Top of Page

jeppe72
Member

1492 Posts

Posted - 2005/09/30 :  23:03:20  Show Profile Send jeppe72 a Private Message
Jag undrar om Mayro menar var i rummet, hur i rummet och i vilket rum man placerar anläggningen när han ställer sig frågande till akustikens inverkan på ljudet. Min uppfattning är snarare att han menar aktivt manipulerande med akustiken i det rum anläggningen står och där den står i det rummet. Du får rätta mig om jag har fel.

Om det är så som jag uppfattar det så känner jag mig manad att hålla med. Det är inte det att jag inte tror på att reglerar rummet akustiskt det är bara det att det på senare tid här på forumet kommit mycket tips i riktning mot att reglera akustiskt på en professionell nivå. Där man i vissa fall menar att det till och med krävs någon form av vidare kompetens samt mätutrustning för att komma till "rätt" lösning. Man ska helt enkelt anlita något akustikproffs och sedan köpa diffusorer och absorbenter för relativt mycket pengar för att ändra anläggningens karaktär. Där känner även jag att ett hem är ett hem och ett professionellt ljudrum är ett professionellt ljudrum.

Har man ett dedikerat ljudrum som inte är bra och inga möjligheter att flytta anläggningen då kan det ju finnas anledning att se över akustiken men om man har mindre (små) problem med ljudet tror jag att man kan hitta hem med hjälp av annan elektronik eller kombinationer av kablar. Jag har fått stora förbättringar i min anläggning vid byte av kablar och ännu större förbättringar efter byte av förstärkare och cd-spelare. Med detta sagt tror jag inte att jag skulle ha nått den nivå jag har idag genom att behandla rummet akustiskt och behålla de gamla prylarna. Däremot kan jag säkert ta de nuvarande prylarna ännu längre med akustikbehandling. Samtidigt är jag inte villig att investera tusentals kronor i diffusorer och absorbenter som påverkar det estetiska rummet.

Retro låter fint.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/09/30 :  23:24:58  Show Profile Send mayro a Private Message
quote:
Jag undrar om Mayro menar var i rummet, hur i rummet och i vilket rum man placerar anläggningen när han ställer sig frågande till akustikens inverkan på ljudet. Min uppfattning är snarare att han menar aktivt manipulerande med akustiken i det rum anläggningen står och där den står i det rummet. Du får rätta mig om jag har fel.



markerar igen. Jag är INTE tvivlande till akustik inverkar.. ABSOLUT inte..
Men att så ofta läsa att akustik ska ge revulutionerande resultat via massa saker man ger råd om till höger o vänster. DET vänder jag mig emot. Detta tror jag folk som skrivit här har insett eftersom dom tar upp att det KRÄVA sin man att UTFÖRA dyliga jobb riktigt..tex...


Men jag menar att. OFTA ser man tipsen hagla om att fixa rum osv.. Fast det rent sysn att sakerna helt enkelt är kanske felkomponerade ifrån start..

Eller så säger någon. "min bas bumlar".. direkt kommer tips om akustiken..

Mit6t första råd med bullrig bas är att prova en kompetent stärkare.. SEDAN höra vad för problem som är kvar...


Eller..

"hua vad tunt ljud jag har"

då kommer gardiner. mattor osv osv upp.vilket säkert är rätt... MEN Jag tänker direkt.. "Digitalis.. Cd problem med ev nätkablar av fel konstruktion på fel plats".. O alla samtidigt..Via felmatchade högtalare med ev svag bas o mellanåtergivning.. där fokus sitter på fling i olika håll o kanter i stället för annat.. Diskantupplösning via hifi pressens topp tio listor inköpta högisar.. osv osv..

S ser jag detta.. så därför undrar jag här varför alltid man då talar om rummfixande..


Avslut. delar åsikten att mångas rum verkligen INTE ser ut som ett mecka för välljud med alla kala ytor osv.. däribland mitt eget ju..

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Bubben
Member

1032 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:13:40  Show Profile Send Bubben a Private Message
Att basen "bumlar" är ett akustiskt fenomen som beror på rumsnoder. I princip alla rum har man en nod runt 70Hz (beroende på takhöjden), den får man inte bort med någon annan förstärkare. Om inte förstärkren är korrigerd efter rummet, men då är det ju fel från början. 1+1 fel resulterar inte i korrekt...

Mayro, du skriver om och om igen om NORMALA rum, inga extremfall. Du får lägga in en deffinition (eller exempel) på ett normalt rum för dig (borde gjorts från början för att spara två sidor inlägg med tolkningsfrågor).

"-Kvantitet är oväsentligt utan kvalitet."
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:16:01  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Möjligen att en SVAG förstärkare skulle kunna ge mindre bumlig bas, en förstärkare som inte orkar röra basarna så mycket.

Hur 17 skall en förstäkare kunna påverka nåt som det omgivande rummet ger ?
Jag gick igenom 30-40 högtalare på Fastaudio.com's javaprogram. Nästan med samtliga så hade jag en peak på 63-64 Hz. Då tänker jag Rumsproblem, fast man kanske kan fixa sånt med en nätsladd? Vad vet jag...

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:19:29  Show Profile Send mayro a Private Message
nu svamlar vi allt lite här va..

Klart stärkaren inverkar..DET har jag upplevt så många ggr så det kan jag inte ens komma ihåg alla..
en kass driven bas blir okontrolerad o svampigt bummlande.. Och med rätt drivning så försvinner dyliga problem oftast vipps..

Det du talar om är annat.. stående vågor osv..

Nu är det kvällfika här...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Bubben
Member

1032 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:22:53  Show Profile Send Bubben a Private Message
Släpp kaffekoppen och kom in i matchen i stället.

Börja med att förklara hur bumlig bas, oavsett om det kommer från rum eller förstärkre, inte är en stående våg.
Sedan saknas fortfrnde en deffinition på ett normlt rum för tt diskusionen ska löpa vidare.

"-Kvantitet är oväsentligt utan kvalitet."
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:22:54  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Zalve; den reflexen du skall ha bort ligger i takhöjd ..... enl Mats (Svanå)
Och den går att "ta bort" enligt honom.

//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:29:39  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message

Nja, jag undrar om det inte svamlas lite till mans i denna tråden...

Hamnar rummets akustiska förstärkning på fel ställe så ger den upphov till "bumlig" bas.

Loopen skrev något väldigt klokt...

quote:
VÄRLDEN ÄR INTE SVART ELLER VIT.





// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:37:46  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Han kommer om ca 3 veckor, så vi får se då...
(Hade själv gissat på att takhöjden ger med mindre peaken på ca80Hz)

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7768 Posts

Posted - 2005/10/01 :  00:39:11  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message
Det är väl klart att förstärkarna spelar roll.

EX: Förra helgen var jag hos Mayro, hade med mig ett par Audion rörblock
förutom de så spelade vi med Accuphase P-360 och ett Yamaha steg, det var skillnader som inte endast kan skyllas på rums ackustiken.

Det går inte att stirra sig blind på en sak, helheten har en viss inverkan. Det är nog inte så enkelt som man vill att det ska vara.

Är numera säljare av
biostimulerande grejor.....

Är lagliga grejor.......

HiFiForum.nu det kloka forumet.


Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.83 sekunder. Snitz Forums 2000