HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Varför låter gammal hårdrock så illa?!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/08/26 :  23:09:25  Show Profile Send CC a Private Message
quote:
en anläggning som lyfter fram alla detaljer i de "fina" inspelningarna så kan man glömma att kunna spela den "skränigare" rockmusiken.


En bra balanserad anläggning klarar av både finlir å "skränrock"! Men visst får man kompromissa lite (i båda lägren), men så är livet för en hifinörd med rötter från den lite tyngre rocken...

Att få en dedikerad hifi-anläggning å spela "fina" inspelningar är ju inte direkt någon konst!
Mandomsprovet kommer när ens anläggning ska återge en massiv ljudbang utan att gröta till det eller skära sönder ens öron! Bara generera en mustig musikupplevelse i form av ett antal ylande gitarrer, hamrande trumpinnar, hårda basträngar och en röst (eller flera!) som verkar vara hämtad från underjorden (eller från himmlen beroende på hur man ser det)!
Det är då man får valuta för att sitt tweakande!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -

Edited by - CC on 2005/08/26 23:10:25
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/08/27 :  02:00:27  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag talar om riktiga musiktekniker och riktiga studios. Det här med att folk numera kan skaffa sig egen inspelnings utrustning kan väl vara bra. Speciellt om man vill få ut sin egen musik, men det är definitivt inte alltid bra för ljudkvaliten på fonogrammen. Men vem bryr sig när den mesta musiken idag i alla fall är dagsländor.
Go to Top of Page

UnholyRishna
Member

409 Posts

Posted - 2005/08/27 :  15:25:46  Show Profile Send UnholyRishna a Private Message
Jojag håller med dig till viss del CC. Sen har jag bara lite svårt för rockmusik som presenteras utan en "vettig" mängd bas. Enligt min smak ska basen kännas också. Som sagt, min anläggning är långt ifrån neutral men den e rolig att lyssna på

Vad vore livet utan musik, förmedlat på ett vettigt sätt ;-)
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/08/27 :  15:57:25  Show Profile Send Adagio a Private Message
Faktum är att jag för några anläggningar sedan började uppleva detta fenomen som störande, så störande att jag helt enkelt sålde massor av 80tal . Nu när jag har en balanserad, relativt dyr, anläggning i ett bra rum spelar allt bra men olika. Jag får nu jobba på att köpa igen en del musik, trist.
Vart jag vill komma är- På en välbalanserad anläggning i ett bra rum låter allt bra. Tyvärr upplever jag att hifi prylar i prisklassen 3000-25000 per enhet ofta har en massa problem med just det som beskrivits här.
Min första (riktiga) anläggning kostade ca 10000 i sin helhet denna kunde med sina brister spela allt. Sen började "uppgraderingarna", många parametrar blev bättre då hördes bristerna tydligare. Detta har pågått i ca 10 år när nästa platå har uppnåtts. Nu är jag livrädd för att vilja ha "ngt bättre och uppgradera" då jag misstänker att det hela börjar om igen och det har jag inte råd med.
Sen finns det givetvis mer eller mindre lyckade inspelningar men det mesta går riktigt bra förutom MP3 som kompisar kommer och ska spela inlagda på cdformat, snacka om destruktiv komprimering brrr

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Klanters
Member

112 Posts

Posted - 2005/08/27 :  18:38:47  Show Profile Send Klanters a Private Message
Jag håller faktiskt inte alls med om att gammal hårdrock skulle låta sämre än ny. Ok, det finns ett fåtal exempel på modern hårdrock som är riktigt bra producerad (Tool, APC), men överlag tycker jag det som släppts i hårdrocksväg de sista fem åren mest låter förjävligt om man jämför med hur sjuttiotalsinspelningarna överlag låter. Ok nya inspelningar låter fetare, men är så överkomprimerade att det ofta bara blir en tröttsam ljudmatta. På de äldre inspelningarna kanske man för höja volymen lite för att få samma tryck, men å andra sidan hör man vad grabbarna spelar på sina instrument. Tittar man i ett kortare tidsperspektiv är det samma sak. Många anser Dream Theaters "images and words" vara halvdassigt inspelad och jag kan hålla med om att ljudet är lite återhållet, men jämför man med Dream Theaters tre senaste sönderproducerade skivsläpp (påfrestande ljudmatta på exakt samma decibelnivå genom hela skivan) så låter det fantastiskt bra. Tekniken må vara bättre nu, men det verkar bli färre och färre som vet hur man använder den.

--Herr Stofil
Go to Top of Page

soren
Member

311 Posts

Posted - 2005/08/28 :  00:49:43  Show Profile Send soren a Private Message
För alla hårdrockare som inte är nöjda med ljudet ..
Se till att lyssna på en Meridian anläggning i Trifield... perfekt symbios med hårdrock!!!

/Sören

Edited by - soren on 2005/08/28 01:01:36
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/08/28 :  01:50:14  Show Profile Send gcs a Private Message
Sen finns det givetvis mer eller mindre lyckade inspelningar men det mesta går riktigt bra förutom MP3 som kompisar kommer och ska spela inlagda på cdformat, snacka om destruktiv komprimering brrr

Det är ingen komprimering utan det handlar om bit reduktion.
Go to Top of Page

Lepra
Member

524 Posts

Posted - 2005/08/28 :  10:28:09  Show Profile Send Lepra a Private Message
Är det inte från början föbannat korkat att lyssna på gammal hårdrock i en bra anläggning om man inte står ut med käst ljud?

Det är väl känslan som musiken i sig förmedlar man är ute efter?

Frozen Brains Tell No Tales
Go to Top of Page

Leif B
Member

1495 Posts

Posted - 2005/08/28 :  10:33:35  Show Profile Send Leif B a Private Message
Ohh, låter bara gammal hårdrock illa?
Nja det är väl inte min musiksmak....

mvh
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/08/28 :  12:05:25  Show Profile Send CC a Private Message
quote:
Ohh, låter bara gammal hårdrock illa?

Det, Leif B, skulle jag INTE vilja skriva under på...
quote:
Det är väl känslan som musiken i sig förmedlar man är ute efter

Huvudet på spiken, Lepra! Kan inte anläggning förmedla känslan så suger det
Vad sedan känslan sitter är ju högst personligt skulle jag vilja påstå...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/08/28 :  12:14:13  Show Profile Send Adagio a Private Message
Hårdrock är inte det jag lyssnar till allt för ofta men ibland.
Efter att ha skrivit mitt inlägg i debatten tänkte jag att jag kanske borde lyssna lite och se om jag kanske hasplat ur mig en groda.
Började med lite AC/DC, hmm runt 85, Fly on the wall. Ja det låter inte illa direkt men det är inte bra heller. Lyssnade lite på Metalica hmm... Det är ngt med produktionerna som gör att de låter tunnare än modernare, gitarerna låter bra, skön dist, elbasen då? Lite för nedtonad i min smak det är ju den som gör drivet i musiken, sången ligger generelt långt bak i ljudbilden, likaså trummorna.
Låter illa? Nej, men produktionen är lite märklig, undrar om det var målet hos producenterna, eller led ljudteknikerna och producenterna av hörselskador från mellanreg. och uppåt?
Skulle den ständigt närvarande monitorn från Yamaha vara boven i dramat, kanske då firmor som tex Telarc (förvisso inte hårdrock) under tidigt 80tal annamade rent digital teknik med mycket lyckat resultat, de använde dock B&W 800 och dess efterföljare som monitorer.
Hursomhelst funkar det väl till lite bira, själv blir jag lite trött av hårdrock i längden, enstaka låtar ok men sen låter ju hela skivan i stort sätt likadant, samma takt, liknande riff, ett solo, ingen fantasi i basgången men medryckande. Lika stor variation och lika coola överaskningar som svenska dansband
Nävars, det finns undantag. Till bira funkar ju Billy Idol, mer rock än hårdrock men med shysta produktioner, mer party.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/08/28 :  12:22:53  Show Profile Send CC a Private Message
Det FINNS ju mer varitionsrik hårdrock än AC/DC & Metalica...

Men annars så tycker jag nog dina reflektioner över inspelningarna är ganska så riktiga, Adagio!

Din notis om elbasen på Metalica e ju intressant eftersom både sångaren James o den danske trummisien Lars aldrig brukar låta just elbasen ha någon framträdande roll...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/08/28 :  12:51:29  Show Profile Send gcs a Private Message
Det är väl känslan som musiken i sig förmedlar man är ute efter?

Precis och det är därför jag inte är så intresserad av att jaga alla nya "fantastiska" prylar som kommer i en strid ström. Jag köper i stället en massa bra musik som räcker hela livet. Min uppfattning är att man ändå aldrig kan reproducera musik som det låter i verkligheten. Rock eller högtalarmusik hur låter det i verkligheten.... det kan man inte säja eftersom det handlar om rena studioprodukter. Klassisk musik på skiva kan låta både bättre och sämre en verkligeheten. Bättre p.g.a. att musiken idag är inspelad med flera mikrofoner som dessutom är placerade på det mest optimala sättet i förhållande till varje instrumentgrupps ljudstrålning. Det finns inspelningar som är inspelade med endast två eller tre mikrofoner som låter hyfsat bra. Idag spelar man in en symfoniorkester med minst 14 mikrofoner vilket man kan se på en FFT analysator där man nu får en bättre frekvensnivå. Det vanliga på en två eller tremikrofon inspelning av klassiskmusik är att frekvensen rullar av uppåt redan vid 3KHz. Det som är sämre med reproducerad musik är att du nästan aldrig kan få den fulla dynamiken, speciellt inte när man lyssnar med mycket lägre nivå. Jag vet att när jag varit på någon konsert där man kunnat höra dom lägsta frekvenserna- 20Hz eller lägre och sedan kunnat lyssna på inspelningen via ett par bra högtalare. Då hör man nästan aldrig bastrummans lägsta frekvenser om man nu inte har en bra subwoofer. Det här var lite OT men ändå viktigt att säga.
Det är väl känslan som musiken i sig förmedlar man är ute efter?
Precis så borde det vara.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/08/28 :  14:19:46  Show Profile Send CC a Private Message
quote:
nya "fantastiska" prylar

Fast ibland kan dessa prylar generera mer utav känslan i musiken...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/08/28 :  21:51:06  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message
Jag tycker nog att just gammal, å då menar jag 70-tals, hårdrock låter mycket bättre än ny. Glesare ljudbild, inte så fasansfullt många pålägg, och bättre dynamik. Då är det dom gamla vinylskivorna jag åsyftar förståss....hårdrock låter ju mycket bättre på vinyl.....

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/08/29 :  11:35:52  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag tycker nog att just gammal, å då menar jag 70-tals, hårdrock låter mycket bättre än ny.

Det beror på att man på den tiden inte kunde komprimera och limitera så hårt utan att det distade. I dag har man ju helt andra möjligheter. På 70-talet och tidigare kämpade man också för att få ett så starkt ljud som möjligt. En annan sak som också begränsade möjligheterna till mycket starka nivåer låg heltenkelt i att den tidens analoga band inte klarade lika höga nivåer över hela frekvensområdet. Det här gäller också vinylskivor.
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/08/30 :  07:48:52  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message
Precis så. Det lustiga är att CD-mediet erbjuder större dynamik och frekvensomfång men samtidtigt större möjligheter att misshandla musiken med kompressorer o dyl så det låter skit när det egentligen borde va tvärtom.

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/30 :  07:53:15  Show Profile Send matte76 a Private Message
Om det stämmer det krellmaster säger är det ju skandalöst att inte dagens (och gårdagens..) cd-skivor låter betydligt bättre än de gör...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/08/30 :  09:11:10  Show Profile Send MartinN a Private Message
Min teori är att med dynamik kompression får man visserligen
mindre dynamik men att man utnyttjar CD:mediets 16 bitar bättre.
En låg signal på en 'gammal' skiva kanske ligger på 10-12
bitar men med kompression får man den att ligga på 14-15
bitar. Detta ger en naturligare signal, som att gå från
en 16 bitars digitalinspelning till en 24 bitars. Visst,
vi förlorar dynamik, men ljudbilden blir mera 3D, luft och
rumskänsla tilltar och vi får alltså den positiva effekten
av flera bitar.

Vad tror ni ?

Martin
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/08/30 :  10:49:29  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det kan gälla klassisk musik som har ett våldsamt dynamikomfång.
Generellt så komprimerar man oftast dynamiken där en aning.
När det gäller rockmusik så är ju inte det naturliga dynamiska omfånget särskilt stort, så där känns det som en trist trend att man tar bort all dynamik och komprimerar ihop det så det blir platt som en pannkaka.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Smackman
Member

968 Posts

Posted - 2005/09/10 :  10:59:29  Show Profile Send Smackman a Private Message
En ide` kan vara aktiva subwoofer/s .
Det tycker jag fungerar väldigt bra till hårdrock ala 80 tal .


Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2005/09/10 :  11:16:30  Show Profile Send David A a Private Message
En tonkontroll säger jag bara... Det är ju oftast kroppen/botten i musiken som fattas hos äldre rockinspelningar. Ungefär+6db brukar jag få lägga till på gamla rassliga inspelningar. Då brukar det bli liv i musiken! Däremot så brukar det vara nästan stört omöjligt att få ordning på något som komprimerats ner i tex MP3, för då går även dynamiken förlorad
Go to Top of Page

Muse
Member

1232 Posts

Posted - 2005/09/10 :  11:18:48  Show Profile  Visit Muse's Homepage Send Muse a Private Message
Jag har ju hårdrock som ROCKAR!

Dio, Black Sabbath, Deep Purple..

Jag snackar om sunkiga 80-tals inspelningar.
Ta tex "Poundcake" med Van Halen, om det hade varit lika bra inspelad som låten är så hade jag dött!

Eller "Still Of The Night" med Whitesnake, finns det bättre låt än det?? Men varför, VARFÖR låter det tunnt och sopigt?!

Men jag kanske är för petig..?

Dali Euphonia MS5 - Consonance Droplet CDP 5.0 - LA Mayro(inom kort)
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/09/10 :  11:44:18  Show Profile Send MatsT a Private Message
quote:
Det finns inspelningar som är inspelade med endast två eller tre mikrofoner som låter hyfsat bra. Idag spelar man in en symfoniorkester med minst 14 mikrofoner vilket man kan se på en FFT analysator där man nu får en bättre frekvensnivå. Det vanliga på en två eller tremikrofon inspelning av klassiskmusik är att frekvensen rullar av uppåt redan vid 3KHz.

Det som gcs skrev är intressant! Det lustiga är att spektrat med 2-mikrofontekniken är korrekt!! Gå och lyssna på klassisk musik i verkligheten, det är inte mycket diskant. Det nuvarande ljudidealet fokuserar allt för mycket på detaljer och använder ofta hissad diskant för att få mer av detta. Förödande för musikupplevelsen i många fall och som denna tråden antyder mindre bra för hårdrock t.ex.

I övrigt håller jag med om att en EQ eller tonkontroll kan fixa till många inspelningar och se också till att skaffa fullregisterhögtalare (eller SW).
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/09/10 :  21:25:27  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message
Apropå 2-mikrofonteknik....lyssna på Frank Black And The Catholics, inte hårdrock men hård rock, inspelad med 2 mickar på 2 spår. Så ska det låta....

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.41 sekunder. Snitz Forums 2000