HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Svenska tillverkare och LTS
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

ART
Member

145 Posts

Posted - 2005/08/18 :  15:30:31  Show Profile Send ART a Private Message
Baserat på vilka slutsatser som dras utifrån vad jag skriver (av alla andra i tråden, tror jag ) drar jag slutsatsen att jag inte nått fram med mitt budskap. Jag beklagar, men vi verkar diskutera äpplen respektive päron...
Vad jag vill säga med detta är att om ni är villiga att bortse från vad ni uppenbarligen tycker att jag säger, så är jag mer än villig att låta bli att fortsätta försöka förklara vad det är jag menar...
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2112 Posts

Posted - 2005/08/18 :  16:18:08  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message

Om jag denna gång läste igenom ditt meddelande så förstår jag att jag inte gjort det förut och alltså greppar jag inte alls hur du menar denna gång heller.

Jag tar således inget ansvar alls för vad jag skriver. Bara hur. Form är temat för dagen!

mvh

.


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/29 :  17:07:36  Show Profile Send markih a Private Message
Johan L skrev: "Eftersom han numera inte skriver några recensioner om högtalare (vare sig egna eller andras) så råder det enligt min mening ingen jävsituation.
Dessutom är detta mer av en intern LTS-fråga, eftersom medlemstidningen Musik & Ljudteknik är till för dess medlemmar. Inga klagomål angående moral/etik/jäv har framkommit på LTS årsmöte."


EngelholmAudio svarade: "Hej Johan,
Jag förstår om det är jobbigt att "försvara" LTS och att du hellre agerar privatperson. Men ditt inlägg får mig att reagera. Jag kanske kan få dig till att förstå varför andra ser jävsituationen men inte du.

Jävsituationen ser inte du ioma Ingvar inte testar högtalare. Men om Ingvar sätter ideologin utifrån vilken LTS jobbar samtidigt som INO's produkter (som nästan ända tillverkare) lever upp till just dessa krav och denna ideologi så föreligger en misstänkt jävsituation.

När sen LTS fungerar som bas för att sprida den ideologi som både anamats av LTS och självklart INO Audio är det väl inte konstigt om några (eller många?) ser på det med ordet jäv framför ögonen? En stor del av dom aktiva LTS-medlemmarna hjälper ju (såklart) till att marknadsföra LTS och det är ju knappast ovanligt att ideologin slinker med i reklamen precis som INO Audio. Inte sällan - om man blir för djup och stark i sin argumentation - så hänvisas man dessutom till Ingvar.

Hoppas mitt inlägg bidrar men inte irriterar."




Hej!

Ett senkommet svar, då jag tvekat om jag skall lägga mig i dessa diskussioner, men här kommer ändå en version av min syn då jag var med innan tyngre LTS-profiler uttalade sig på forum och har sett hur utvecklingen har varit:

Först och främst: Jag tycker att den idag starka kopplingen (eller sammanblandningen) mellan LTS och Ino är något beklaglig. Och visst kan frågan om intressejäv väckas pga de skäl du nämner.
Men jag vill påstå att för 4 år sedan hördes det inte mkt om LTS och InoAudio på forum. Jag gick med i LTS hösten 2000 (på Arken) och hörde talas först om InoAudio på HiFimagasinet hösten 2001. Då var det John Stålberg (LTS medlem) som talade om Ino, annars var det inga andra vad jag minns (förutom att jag fann en äldre tråd om nån kille som nämnde en demo av pi60s och att det fanns ett produktblad. Jag fick då tag i detta och blev nyfiken.)

John talade också mkt om F/E-lyssning och jag blev ännu mer nyfiken, inte bara pga det för mig 'nya' i tankesättet, utan även pga de reaktioner och invändningar som folk anförde!:-

I MoLT fanns så gott som inget att läsa ang InoAudio. Jag beställde även gamla nummer och Ino fanns nämnt i korta ordalag, i samband med insändarfrågor, men detta var sparsamt mellan åren 1991-2001. I början av 2001 kom P-A Almeflo's intervju med IÖ samt även Ken Kantor's intervju med IÖ och där nämndes Ino rätt friskt. När IÖ själv har skrivit i MoLT tycker jag att han nästan genomgående har undvikit att tala om Ino, men med dessa intervjuer blev nog Ino's existens känd även för LTS-medlemmar. (Jodå, så är det, i LTS-gbg var det (nog) endast 3 av ca 40 pers som hade hört eller hört talas om Ino när vi startade upp i slutet av 2002. Det är fortfarande inte många av dessa gamla medlemmar som kör med Ino.)
Under många år verkar IÖ ha varit konsekvent i sin syn på återgivning i MoLT, utan att Ino har nämnts.
EDIT: Vad jag minns har det nämnts att IÖ är högtalarkonstruktör och har pysslat med forskning inom psykoakustik, samt har egen firma. Lite annat också, men inga utförliga utläggningar.

En annan och mer väsentlig faktor till sammanblandningen tror jag är LTS-medlemmars diskussioner på forum. Inledningsvis (2001) förekom en del 'snack' på forumen ang LTS, men det var väl nästan bara John Stålberg som var insatt i LTS och kunde svara.
Vid ett tillfälle var det en snubbe som kallade sig Morello () som gick loss på en påstådd design av IÖ. Jag + en annan kille (Peter D) mailade IÖ, varpå registering på HiFimagasinet skedde och resten är historia...(De blev snart vänner). Många inom LTS mer centrala delar började delta, bråken blev mer accentuerade och HiFimagasinet gick snart i graven, varpå HF.nu väl uppstartades delvis som en reaktion på tidigare debatter? (Därefter följde Faktiskt.se delvis som en reaktion på HF.nu's dåvarande avstängningar?)

Vad jag tror har bidragit till sammanblandning är att mina ögon sköttes inte separationen mellan privatpersoners åsikter och när 'man' försökte (re)-presentera LTS i form av försvar för en ideologi och förening. (Frågan om detta är viktigt kan diskuteras, men om man vill undvika just sammanblandning kan denna fråga vara viktig.) Jag själv var/är inget undantag, då jag vid den tiden inte var inblandad i någon verksamhet och ansåg att jag kunde prata gott om LTS och Ino i samma veva. Dock ingen höjdare om man vill undvika sammanblandning....och många har gjort/gör likadant. Jag tror att det är naturligt när man uppskattar något.

Idag har detta synsätt (LTS=Ino) blivit standard och jag personligen tycker att det är lite synd. Nu har jag ändå valt att fokusera på själva testmetoderna, vilka i mina ögon står på ett eget separat fundament utan kopplingar. Jag har även dragit ner min medverkan på Forum (har stängt av mig från Faktiskt och här skriver jag inte så mkt). Detta för att jag dels känner mig relativt 'färdig' med forumskrivande, - har inte mkt mer att tillföra, dels för jag inte riktigt trivs med att försvara en målsättning och metod (transparens resp F/E-lyssning), när sakfrågorna ibland antingen missförstås eller att fokus slutändan hamnar på ekonomiska intressefrågor och jäv (vilka jag inte kan försvara.)
Visst får sådana resonemang diskuteras, men jag bara några korta kommentarer: Det har funnits många insinuationer om jäv, vilka fram till nu endast har lett till låsningar pga jag tror att motiven i debatterna har varit maktkamp istället för ett ärligt intresse av sakfrågan; - eventuellt jäv pga både LTS och Ino följer samma ideologi. Du och ART preciserade denna på ett bättre vis än tidigare försök, men i slutändan har väl ingen ändå ett objektivt eller tillräckligt insatt svar?
Jag har dock givit lite bakgrund och kött på benen ovan. Och som ART skriver; "Frågan är bara om detta är väsentligt eller ej. Det är ju knappast en unik företeelse, världen ser i mångt och mycket ut så, dvs. en individ har (oftast) mer än en roll."
Kanske spelar det lite roll... endast för jag kan uppleva att kritiken blir lite stenkastande i glashus från LTS-medlemmars håll när sakfrågorna inte alltid preciseras tillräckligt i polemiken, dvs om fokus hamnar på generaliserande uttalanden om branschens 'brister*'. Detta samtidigt som separation av LTS resp Ino i mina ögon på forum ej har varit tillräckligt tydlig.

Men detta är väl mer av en 'moralisk fråga' om synsätt på lämpligt beteende än direkt kritik av tester.

Ps. Hoppas att det inte blir tjafs nu... Jag vill bara avsluta med några osagda synpunkter. Ds.

*EDIT050830: Ändrat ordet 'korruption' till 'brister', då föregående ordval var något kategoriskt och generaliserande.

markih

Edited by - markih on 2005/08/30 07:54:40
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2005/08/29 :  17:22:49  Show Profile Send Sanoj a Private Message
quote:
Ps. Hoppas att det inte blir tjafs nu... Jag vill bara avsluta med några osagda synpunkter. Ds.

Tycker att inlägget var både sakligt och läsvärt.

// Jonas




Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/29 :  17:35:57  Show Profile Send matte76 a Private Message
Absolut, ännu ett mycket sakligt och välskrivet inlägg av markih!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2005/08/29 :  17:55:23  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
Tack för ett klokt inlägg Markih!
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/08/29 :  19:08:45  Show Profile Send mayro a Private Message
Markih
Jag har sagt detta förut.
Du kan verkligen formulera dig Mycket fint skrivet inlägg. Med tyngd o saklighet. Klart skoj att läsa. Hoppas verkligen du fortsätter delge dina tankar här och inte "avslutar" hf.nu också.. Samt att du INTE lessnar mera på forumsnacket...utan fprtsätter ge dina tankar text för oss att läsa.
MVH
Tobbe

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2005/08/29 :  20:46:32  Show Profile Send markih a Private Message
Sanoj, Matte76, HiFiRocker och Mayro!

Tackar för feedback! Jag ogillar det som jag uppfattar som skenbar polarisering pga personegenskaper hos diskuterande parter och vill gärna, om det går komma till någon sorts kärna i diskussioner. Kalla det en last...

Mayro, jag lägger nog inte av helt, men det blir nog rätt sparsamt, såvida inte intressanta diskussioner om HiFi-filosofi, lyssningspsykologi, olika reflektioner etc kommer upp. Jag har ju hållit på ett tag nu...


markih
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/08/30 :  00:13:47  Show Profile Send mayro a Private Message
quote:
Mayro, jag lägger nog inte av helt, men det blir nog rätt sparsamt, såvida inte intressanta diskussioner om HiFi-filosofi, lyssningspsykologi, olika reflektioner etc kommer upp. Jag har ju hållit på ett tag nu...



Låter bra det...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000