HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 HiFi-Svensson.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

m_persson79
100.000-klubben

787 Posts

Posted - 2005/06/03 :  01:49:09  Show Profile Send m_persson79 a Private Message
CC:

Håller med. Men det har ändå blivit en radikal ökning.

Men för att gå något OnTopic (OT är dock tillåtet ):

Jag tror att kablar (kablar ska vara välkonstruerade*.. men inte så att den kostar mer än ~1000kr IMHO) och andra kvasi-tweaks till viss del skrämmer dom som ev. är intresserade av välljud.

När hifiskribenter får haksläpp av nätkablar som inte har någon fysik förklaring eller går att detekterade blindtest så tror jag att många osäkra** tvivlar starkt. Dvs, det blir tokdyrt med bra ljud.

Hur ofta testar hifi-pressen akustikregleringar Hur man kan göra det snyggt & dylikt. Det som är i princip viktigast för ljudåtergivningen. Aldrig eller gryyymt sällan. Eller enkla rumsakustiska mätverktyg som kostar småpotatis. EQ?

Jag tycker det säger en hel del!


* Låg resistans/induktans/kapacitans(mindre viktigt) + skärmade och löddade av icke-amatörer.

** De som kan tänka sig lägga en 10-tusing eller fler som en investering för välljud.. alltså inte intresserade av själva apparaterna utan bara ljudet.

EDIT
Stavfel & dylikt.

Edited by - m_persson79 on 2005/06/03 03:46:46
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/06/03 :  21:02:07  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

Hifi-klubben har ju börjat sälja I-pod. Kan ju bli ett sätt att locka till sig köpare som vanligtvis inte vågar sig in i en hifibutik. Säga va man vill om klubben, vi är väl många som kanske börjat tycka att dom mer och mer börjat falla av "den rätta vägen" med TV och hemmabio som det stora dragplåstret. MEN det är kanske rätt väg om man vill locka massorna till något som är bättre stormarknadsköret. Såklart ger det mer klirr i kassan oxå, dom bedriver ju ingen välgörenhet.

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/06/04 :  03:30:40  Show Profile Send Bravo a Private Message
Tyvärr sitter många med väldigt gamla anläggningar med högtalarna uppträngda där det går, på olika höjd, på olika underlag osv. och där de inte syns för mycket.
Däremot har nog ganska många lagt ut lite mera än tretusen friska,men som sagt inte uttnyttjat dess potential.
Här ligger en tanke, bara genom att hjälpa folk till båttre uppställningar skulle nog musiklyssningen och kvaliteten ta ett skutt framåt.

Bravo
Go to Top of Page

m_persson79
100.000-klubben

787 Posts

Posted - 2005/06/04 :  03:40:12  Show Profile Send m_persson79 a Private Message
Bravo:

Good point!
Go to Top of Page

Leif B
Member

1495 Posts

Posted - 2005/06/04 :  07:17:45  Show Profile Send Leif B a Private Message
Ideen är god, men tyvärr så är det väl som så att dem flesta bryr sig inte ett dugg om ljud. Läste någonstans att ungefär 2% av befolkningen tycker det här med ljud är intressant. Så vi får nog ha lite förståelse för dem som "gömmer" undan välljudet.
Jag förstår inte i.o.f.s. inte dem som inte bryr sig, men de flesta säger att dem inte hör skillnaden om man t.e.x. gör några tweaks.
En del säger att dem inte kan höra speciella detaljer.
Om någon vet vad man ska göra för att övertyga dessa otroende till en mer troende skara så vill jag gärna ha förslag.

mvh Leif B
Go to Top of Page

paradigm
Member

958 Posts

Posted - 2005/06/07 :  21:34:00  Show Profile Send paradigm a Private Message
Det är nåt som inte stämmer här...

Å ena sidan, är det helt säkert så att den överväldigande majoriteten, helt uppenbart inte tycks bry sig ett smack om vad de har för stereo. Detta styrks också av att endast ett ytterst litet fåtal av mina egna vänner och bekanta, har en ljudanläggning värd namnet.

Å andra sidan uppger ALLA som tillfrågas, alternativt ska beskriva sina fritidsintressen, att de har ett stort musikintresse. Jag har bl a roat mig med att läsa kontaktannonser och där har 99,99% av alla människor oavsett kön, angivit att de har ett stort musikintresse...

Förklara det, den som kan...

Själv tror jag det primärt handlar om att plånboken styr och att vi följer invanda beteendemönster. De flesta av oss är tvungna att anpassa oss till ekonomiska realiteter och att göra det som förväntas av oss, snarare än att det skulle handla om en ren ovilja.

På sjuttio- och åttiotalet förväntades det att alla skulle ha en "bra" stereo och precis på samma sätt som man ville ha den finaste bilen i kvarteret, ville man ha den "finaste" stereon.

I slutet på åttiotalet kom den första riktiga lågkunjunkturen och många med mig, fick anpassa sig till en helt ny (livs)situation. Många människor blev arbetslösa och fick skaffa sig en mindre bostad.
Ungefär samtidigt, myntades också begrepp som "compact living" och mikro stereon blev allt vanligare.

Man vande sig vid en lägre nivå på väljud, för att man var tvungen och man intalade sig att det lät OK. (Det blev billigast så)
Sen kan man också gå tillbaka och se vilka produktgrupper som fram till idag har förärats epitetet "årets julklapp" och så vitt jag vet är det bara CD-spelaren, DVD-spelaren, minidisk-spelaren och nu senast hembioanläggningen och i någon mån mp3 spelaren, som kommit närmast vårt gemensamma Hiffi intresse.
Men eftersom de flesta människor och i allt högre grad, tvingas vända och vrida på slantarna i den pågående ekonomiska kräftgången, är det inte så konstigt att människor fått nöja sig med de allra billigaste varianterna från Siba, Elgiganten och OnOff.

Nog tror jag att de flesta, hemskt gärna skulle vilja ha en riktigt bra anläggning som man inte behöver gömma undan (för att den är så snikig) och om det blev möjligt för människor att ha råd med en bättre anläggning, så är jag övertygad om att den också skulle få en mer framskjuten plats i många hem.

Jag tror dessutom, att om fler människor fick möjligheten att lyssna på riktigt bra grejor, som inte samtidigt kostar en hel årslön, är jag säker på att människors ljudanläggning skulle vara avsevärt bättre.

Till sist är jag också säker på att ytterst få människor skulle vara beredda, eller ens ha möjligheten att göra så strikta/hårda prioriteringar som jag har tvingats till, för att bygga upp en anläggning som min.

Och så länge de ekonomiska förutsättningarna inte förändras radikalt för det stora flertalet, tror jag det blir ytterst svårt att få människor att omprioritera sina inköp, till förmån för en bättre ljudanläggning, speciellt inte, så länge vi inte får mer fritid att disponera.

Människan är ju trots allt ett socialt flockdjur, där de flesta, likt ett pojkfotbollslag, springer dit där bollen är.

/Rolle
Go to Top of Page

dB
Member

425 Posts

Posted - 2005/06/08 :  10:16:38  Show Profile Send dB a Private Message
Bra skrivet Paradigm! Håller mé till 100%
/Basic

Hifiberry digi+/Volumio, Thorens TD125 MKII, Harmony Design V9 RIAA, Schiit Audio Gungnir DAC, DIY Rörförsteg,Bob Latino VTA ST-120, Piega Premium 50
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/06/08 :  11:01:00  Show Profile Send MartinN a Private Message
Vad har du för en bil ?

Jag har en stereo !

Har du vad ?

En stereo.

Martin
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2005/06/08 :  16:50:39  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Paradigm beskriver bra vad det handlar om men jag vill lägga till bristen på kunskap och vilja hos "svensson" att placera den mediokra anläggningen rätt. De flesta som placerar sin TV gör det framför soffan eller favoritfåtöljen för att få en bra vy, men när det gäller ljud så låter det ju även när högtalarna är gömda bakom soffan. Dessutom slipper högtalarna stå ivägen ute på golvet och ta plats. Att det sedan inte låter bra med felplacerade högtalare märker inte Svenson efter att ha vant sig.

Det är dessutom många som inte förstår att man kan koppla in TVn till stereon och därmed komma halvvägs till hemmabio eftersom även mediokra stereoanläggningar oftast låter bättre än riktigt bra TV-apparater.

Det verkar som om kunskapsbristen hos Svenson är stor och bristen på information eller positiv påverkan från dagspress och heminredningstrender gör att ljudåtergivning aldrig får chansen att komma in i medvetandet.

Många Svensons tycker inte om att ha högtalarna synligt och som sagt ännu fler drar inte nytta av stereon vid TV-tittande trots att de har en stereo-TV som skulle vinna mycket på att få ännu bättre ljud via den befintliga stereon.


Jag tror på att försöka utbilda Svenson med början kring TV och hembio i 2 kanaler, sedan kan man jobba vidare med "bättre" produkter.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000