HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Trenden är uppenbart skitdålig!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/05/31 :  10:59:48  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
I min tråd kring en intresseorganisation för att bevaka välljudet redan från inspelning var vi ändå relativt enade. Se här, vad DN skriver:
quote:
En rundringning till flera stora skivbolag bekräftar trenden att inspelningsbudgeten mer än halverats på bara några år.


Se vidare i länken här: Länkt till DN.

Vem reagerar på detta? Vem blir upprörd? Vem skapar rubriker? Kommer konsumenterna att märka nått eller låter det lika illa som innan i deras undermåliga stereosar och MP3-spelare?


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2005/05/31 :  11:12:38  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message
Man minns med glädje det arbete Hifi&Musik, LTS, m fl lade ned på opinionsbildning på 70-talet.

Idag är det bara plånboken som förväntas tala.

Och nu när det är så borde vi lyfta fram de bolag som specialiserar sig på bra utgivning mer än vad som är fallet. De skandinaviska tidningarna är inte så bra på det - det finns betydligt bättre exempel från UK och USA. Där kunde en förbättring ske. Och vi köpare borde oftare besöka vinylbutiken, köpa plattor genom High Fidelity, och liknande...

Idag fyller för övrigt Clintan 75 år! Kanske det är någon tröst...?

mvh

Stefan
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/05/31 :  11:22:41  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Jag tror vi verkligen måste göra vår röst hörd samt ge "vanliga Svensson" iaf information och lite kunskap om att han dels hör skillnad och att det är skillnad.

Jag tror man skall vara mycket försiktig i att rekommendera bolag med bra ljudkvalite. Det är ju faktiskt musiken som är viktigast och Svensson kanske vill lyssna på den musik som Svensson lyssnar på, inte Jasqous Loussier Trio Plays Bach från TelArc...

Jag tror på att lyfta fram bra och dåliga inspelningar av "vanlig" musik, till exempel Carola som gjort ett antal riktigt fina inspelningar via KKV i Norge samt ett antal plattor med skitkass ljudkvalite. Jag är inte 100% säker, men jag tror att Bo Kaspers Orkesters senaste är rätt kass ljudtekniskt medan första skivan verkligen var trevlig!



Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

m_persson79
100.000-klubben

787 Posts

Posted - 2005/05/31 :  12:01:11  Show Profile Send m_persson79 a Private Message
Jösses.

EDIT
quote:
Tänk om 1/10-del av ansträngningen av lobby-verksamheten (lär ha kostat nån miljard) för att driva igenom lagar som förbjuder nedladdning istället hade riktats mot nytänkande för laglig distribuering av musik/film/spel istället. Undra vad dom hade kommit fram till?


Citat från mig själv från http://www2.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=40088


Här kan man ju fråga sig om produktionskostnaden ersatts med lobbyverksamhet?

Edited by - m_persson79 on 2005/05/31 12:06:43
Go to Top of Page

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2005/05/31 :  12:09:37  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message
Tar bort

Edited by - Stefaeri2001 on 2005/05/31 12:10:11
Go to Top of Page

m_persson79
100.000-klubben

787 Posts

Posted - 2005/05/31 :  12:15:52  Show Profile Send m_persson79 a Private Message
Kontrade med http://www2.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=40258
Go to Top of Page

jonny99
Member

432 Posts

Posted - 2005/05/31 :  13:07:26  Show Profile Send jonny99 a Private Message
Fast å andra sidan, det här fenomenet som började i slutet på 60 talet där stora rockband tillbringade månader och år i en inspelningsstudio är kanske inte så sunt. fram till dess så gjordes de flesta inspelningar på ett par "takes", en massa bra jazz, blues och rockinspelningar har gjorts på det viset.

Blue note blev ju kända för att de betalade musikerna för att repetera i flera dagar innan de gick in och spelade in material till en LP på en eller ett par dar.
Go to Top of Page

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2005/05/31 :  13:34:05  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message
Om ni ännu inte gjort det - gå och köp ett par av utgivningarna i RCA Living Stereo - serien (SACS/CD-hybrid). Dessa är gjorda ca 1956-58 och låter fantastiskt bra - även som cd! De får en verkligen och undra om så mycket gått framåt? Att ha få men bra mikrofoner verkar ha något för sig.

Särskilt kan rekommenderas Daphne et Cloe, Bartok-plattan och Berlioz Requiem. Även om man bara vill ha en liten avdelning klassiska plattor så kan de här utgöra en hörnsten till denna.

Vad får vi idag? Naxos skall ha all ära då de säller släpper en dålig produkt och en del av dem håller riktigt bra klass. Upp till RCA:s klass kommer de dock inte. Lågbudgetorkestrar når bara en viss nivå - sedan är det stopp. Andra bolag tenderar att skapa för "nära" inspelningar - för många mikkar, för nära instrumenten - vilket kan ge en konstig och alltför stor ljudbild. Eller vad tycker ni vana lyssnare där ute?

När det gäller rockmusik tycker jag nog att arbetet med inspelningsstudion som startade i slutet av 60-talet skapade en annan sorts musik, där inspelningsstudion blev ett instrument i sig nästan. Det har givit oss skivor som Dark Side of The Moon, Crime of The Century, A New World Record och Original Soundtrack, skivor vars ljudkvalitet i sig är ett skäl att gilla dem. Sedan kan jag hålla med om att det kan vara onödigt att spela in okomplicerad musik på ett alltför processat sätt. Lyssna t ex på den varsamma behandling Johnny Cash fick på American Recordings-plattorna av Dick Rubin, och jämför sedan med inspelningarna Mercury gjorde på 80-talet! Allt liv och engagemang kom fram på de förra men saknades oftast på de senare.

Jaja, det mesta blir vad man gör det till.

mvh

Stefan

Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/05/31 :  13:38:43  Show Profile Send matte76 a Private Message
Ja, de av Rick Rubin producerade Johnny Cash-plattorna har en alldeles utmärkt ljudkvalitet. Och så är de mkt bra! Synd att inte all bra musik är lika välljudande som dessa...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/31 :  13:55:42  Show Profile Send mayro a Private Message
EA.

Mitt råd är att du skippar alla frågorna och bara drar igång en förening eller vad man kallar det och börjar köra på...

Jag är säker på att om målet sätts i första etappen att få upp kvaliteten på agendan.. samt info ut på nåt sätt om detta så kommer listan av betaladen medlemmar stiga med hejdlös fart.. Och ditt problem blir mer att ordna upp alla kontakter osv....

Så lämna alla frågorna och kör.. Du kommer bli global ledare för en mycket stark grupp mäniskor... Se bara klubbstugorna här. För att se en liten skala av liknade sak... Vi tycker o har olika saker allihop.. Men i stugorna "uppför" vi oss klart bättre än vi gjorde innan stugorna. Menar I stugorna nu.. Där är vi i en gemenskap..

Detsamma kommer alla åsikter på dessa trådar bli.. För ingen oavsett vilken typ av väg skivorna kommer hem vill ha sämre kvalitet i slutänden...

Så starta upp bara.. Kolla så hf.nu stödjer ett sådant projekt...och dra igång... dom kommer efter dom andra forumen samt medlemmarna tror jag... Annars kommer dess "ledare" bli rätt knepiga utseendemässigt om man INTE deltar i att i alla fall FÖRSÖKA göra nåt....

Så EA.. Jag säger igen.. Mina medlemspengar ligger direkt på ett konto till dyliga projekt.. Misslyckas man så harn man i alla fall försökt.. Gör man inget så blir det skit utan ens en kamp om saken satt lite käppar i hjulen. och kvalitet måste upp på deras agendor och inte bara kostnader för förhidra saker o ting...


MVH
Tobbe

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/05/31 :  14:16:54  Show Profile Send mapem a Private Message
Lyd Stefaeris råd om RCA Living Stereo - gå t ex till Skivspåret/Svala&Söderlund i Konserthuset i Stockholm medan det ännu finns några skivor kvar. Dom håller på att ta ner skylten, tragiskt för en legendarisk butik.

RCA gjorde fina skivor redan på LP-tiden, och nyutgåvorna är utmärkta.

EA:s "Kvalitetsförbund" är nödvändigt. Vi måste visa att det finns efterfrågan på välgjorda inspelningar och bra ljudåtergivningsapparater.
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2005/05/31 :  15:02:51  Show Profile Send The Leafs a Private Message
Inte så svårt att se sambandet....

Ökad mp3-download....->Minskad cd-försäljning....-> Mindre intäkter till skivbolagen....->Vissa bolag tvingas dra ned på budget för skivinspelning....->Sämre resultat bl.a. ljudmässigt.


Eller är jag helt snett ute nu?
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/31 :  15:12:56  Show Profile Send mayro a Private Message
Då aktiekursen för ev bonusar är viktigare än MUSIKEN blir nog fokus flyttat som i alla andra fall...

Så tror jag.. vinsternas makt till aktieägarna är större än intresset för kvalitet.. Kvanititet är ordet som gäller för minsta kostnad...

Minns att skivpriserna är INTE produkten som är kostnaden.. Det är annat...

Att sedan ALLA artister sitter i "knät" på politiker världen över gör dom OTROLIGT starka fast dom ändå är en mycket liten del av alla som är totalanvändare av musik i alla leden som är ifrån artist till konument....

Titta bara på hur många BRA låter en artist avkrävs till ett album... En eller två räcker .. sedan är det mesta bara rent skräp...

Förr var en eller två låter sk "utfyllnad" vilket man också rent ut SA.. ofta fanns det små inspelningar som "fyllde ut" ifrån nåt kasst gigg eller så... Tror alla lite äldre känner igen dessa spår som fanns....

Idag skryter man till o med om HUR OTROLIGT DYR O FIN prodkost det är på musikvideon till MTV osv.... Klart sen att musiken är en lågt sedd kostnad då en låt med en halvnaken 17 åring räcker för att sälja för miljoner... Då skiter man i kvaliteten.. Kvantitet är ordet som gäller...och aktiekurs..med påfökjande bonusar...

Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2005/05/31 15:14:38
Go to Top of Page

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2005/05/31 :  15:23:33  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message
Jag tror du har rätt i det Mayro, man skall inte glömma att väldigt många skivbolag startat som entusiastdrivna affärsföretag (ta Island Records eller MNW här i Sverige som exempel). Sedan har det blivit mer och mer business bara.

Leta lite på Robert Fripp (gitarristen i King Crimson) på nätet och läs hans berättelser om skivindustrin så får du se hur jävligt det kan vara.

Fördelen med dagens teknik är kanske att det är betydligt lättare för artister att starta eget och få det distribuerat. Det finns ju ett antal historier om hur artister kommit fram genom nätet. Kanske har Internet ersatt turnén som det bästa sättet att få uppmärksamhet?

Vad betyder det å andra sidan för live-konserternas framtid? Ännu finns det ett ganska stort utbud av mindre lokala konserter, men hur länge till?

Stefan

Go to Top of Page

sisko
Member

202 Posts

Posted - 2005/05/31 :  15:35:03  Show Profile Send sisko a Private Message
Du är inne på helt rätt spår mayro. Är det ingen som har märkt hur många jävligt begåvade band det finns här i sverige nuförtiden. Deras alster låter oftast helt ok trots att de inte är inspelade i superduperstudion. Att det sedan är mer intressant med attityd än välljud inom populärkulturen är en annan sak.

God inspelning är inte väl inte direkt avhängigt inspelningslokalen eller utrustningen. Jag har tjeckiska inspelningar av kompositören martinu inspelat med öststatsteknik på bolaget supraphon som låter himla bra. Fast min anläggning kostade ju bara 20-papp så jag kan väl inte höra alla intima detaljer
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/05/31 :  15:52:03  Show Profile Send mapem a Private Message
Jo jag minns hur det var när MNW startade, kände några inblandade. Det var verkligen idealistiskt och entusiastiskt, men samtidigt mycket proffsigt och affärsmässigt.

BIS är ju också ett entusiastbolag fast på den klassiska sidan.

I dag är ju situationen den att det är rätt så lätt och inte alltför dyrt att spela in sin musik och få ihop en CD. Det är desto svårare att distribuera den, så som musikindustrin ser ut.
Go to Top of Page

jeppe72
Member

1492 Posts

Posted - 2005/05/31 :  16:02:11  Show Profile Send jeppe72 a Private Message
quote:
Idag skryter man till o med om HUR OTROLIGT DYR O FIN prodkost det är på musikvideon till MTV osv.... Klart sen att musiken är en lågt sedd kostnad då en låt med en halvnaken 17 åring räcker för att sälja för miljoner... Då skiter man i kvaliteten.. Kvantitet är ordet som gäller...och aktiekurs..med påfökjande bonusar...
Exakt!

Retro låter fint.
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2005/05/31 :  17:28:39  Show Profile Send Snutten a Private Message
Ja inte är det så konstigt med tanke på att så många laddar ned musik, film och vad du vill på nätet utan att betala för det. Sen att de flesta skiter i ljudkvalitén påverkar ju också.

Edited by - Snutten on 2005/05/31 17:29:31
Go to Top of Page

dude
Member

103 Posts

Posted - 2005/05/31 :  17:57:37  Show Profile Send dude a Private Message
The Leafs: du kan ha seglat snett och riskerar att ha gått på musikbolagsmaffians lobbying, seriösa forskare menar att direkt samband saknas mellan den ökade tillgängligheten av mp3-musik på nätet och minskad försäljning. Istället ges skäl som ändrade fritidsvanor skulden för minskad försäljning (dvd, playstation mm). Skivbolagen är mest desperata att hitta ett sätt att tvinga av konsumenter pengar, så de beter sig som bortskämda ungar där det gäller att höras och synas mest för att få som de vill. OK inte så nyanserat av mig men så uppfattar jag personligen saken.

Smarta bolag som är intresserade av musik kan nog hitta sina kunder utan lagstiftning och hot.

pillnius??
Jobbar som rumsakustiker
Go to Top of Page

dude
Member

103 Posts

Posted - 2005/05/31 :  18:00:33  Show Profile Send dude a Private Message
Det är nog inte bara inspelningsutrustningen som avgör ljudkvaliteén det är ljudteknikerns troligare hanterande av tekniken som gör himmel eller pannkaka.

Oj! Hur tolkar man då detta? pannkaka är ju gott :)

pillnius??
Jobbar som rumsakustiker

Edited by - dude on 2005/05/31 18:02:01
Go to Top of Page

Leif B
Member

1494 Posts

Posted - 2005/05/31 :  18:00:52  Show Profile Send Leif B a Private Message
Hur kan skivbolagen klaga på attdem säljer så dåligt?
Man bara undrar, förstår dem inte detta själv??
Man kan inte sälja skit.

mvh Leif B
Go to Top of Page

dude
Member

103 Posts

Posted - 2005/05/31 :  18:03:15  Show Profile Send dude a Private Message
Leif B: precis! allt har ett slut, förhoppningsvis kan det vara början till slutet på spekulationsartister vi upplever.

pillnius??
Jobbar som rumsakustiker
Go to Top of Page

Hasse
Member

831 Posts

Posted - 2005/06/01 :  08:02:18  Show Profile Send Hasse a Private Message
Varför har skivbolagen börjat tumma på kvalliten? Enda skälet att köpa en skiva är ju att det låter bättre.
Snart är det bara vi hifinissar som köper skior.

Ljudnörd med rötterna i Jönköping men pluggar nu akustik i Göteborg.
Go to Top of Page

krellmaster
Member

886 Posts

Posted - 2005/06/01 :  08:46:06  Show Profile  Visit krellmaster's Homepage Send krellmaster a Private Message

mayro träffar nog mitt i prick...

Skivbolagen har inte börjat tumma på kvaliteten nu det har man alltid gjort. Det finns dock en del undantag, ganska många om man letar och oberoende av bolag, som t.ex den av stefaeris nämnda RCA Living Stereo som ett lysande exempel. Som sagt "Daphnis et Cloe" är helt makalös, mest lungt men plöstliga utbrott som få en att hoppa högt i soffan.

På stenkaketiden anpassade man musiken så den skulle funka på skiva, arrangemangen skrevs så basen inte gick för djupt dynamiken togs bort. Under popepoken på 60-talet gällde det att fylla LP-skivorna med minst 12 låtar så man skar basen vid t.ex 60Hz, för det var ändå ingen som hörde den, så blev spåren smalare. Kompressorer var populära då som nu. Inget nytt under solen men det kanske aldrig vart så illa som nu.

Gillar man jazz och klassiskt så gjordes det under perioden 1958-65 ung. fantastiska stereoinspelningar, riktiga stereoinspleningar alltså.

nyfiken skeptiker
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/06/01 :  09:37:16  Show Profile Send MartinN a Private Message
Dagens trend inom affärsvärlden är att maximera
vinsten - till varje pris. För att kunna maximera
vinsten måste distributionen bli billigare - läs
nedladdning på internet, inspelningskostnaderna
mindre, ge lägre provision åt artisterna, högre
pris för konsumenten ....

Världen ÄR galen.

Martin
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2005/06/01 :  11:02:33  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Mina döttrar drömmer inte som jag om en fin stereo att koncentrerat lyssna på musik till utan en MP3 bärbar med massor av minne för att ha med sig överallt och slölyssna på...


"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000