HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 "Spela in" kablar?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Jax
Member

667 Posts

Posted - 2005/05/12 :  11:40:41  Show Profile  Visit Jax's Homepage Send Jax a Private Message
Själv anser jag att fenomenet inspelning av kablar samt elektroniks tillvänjning till nya kablar inte existerar. Jag har aldrig varit med om att kablar förändrat sig efter en tids användning annat än på grund av oxidation efter väldigt lång tid.

Jag tror snarare det är frågan om tillvänjning till ljudet efter insättande av en ny kabel som förändrar ljudet en gnutta.

/Janne

Rörfreak och snål smålänning i blodet.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/05/12 :  11:44:39  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Sen är det så att om man introducerar en ny kabel mellan elektronik så ändrar man den elektriska profilen som den elektroniken skall jobba emot, och man kan nog säga att elektroniken vänjer sig efter ett tag och anpassar sig..

Jag har märkt att vissa förstärkare är lite känsliga om man byter en högtalare, och att det kan ta ett tag innan det liksom sammarbetar...
Eller så är det mänsklig tillvänjning det handlar om. Det finns det iaf starka belägg för. Att gå från en observation till en teori om apparaters elektriska egenskaper är nog rätt vanskligt om man inte kan utesluta psykologiska effekter först. Det blir lätt bara en massa lösa teser. Vid byte av högtalare tex händer ju massor med ljudet. Det vore ju konstigt om man inte skulle reagera på detta och "glömma" hur det lät med de gamla högtalarna i takt med att man vänjer sig vid det nya ljudet. Hörselminnet är inte jättebra direkt.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/05/12 :  11:58:12  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jax och marens: Jo visst kan man ibland vänja sig till ett ljud (eller oljud ), men detta har jag kommit fram till genom att koppla in en anläggning, lyssna, sen gå därifrån och sen komma tillbaka och lyssna igen..

Då fallar tesen om tillvänjning....

Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/05/12 :  12:03:26  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Jax och marens: Jo visst kan man ibland vänja sig till ett ljud (eller oljud ), men detta har jag kommit fram till genom att koppla in en anläggning, lyssna, sen gå därifrån och sen komma tillbaka och lyssna igen..

Då fallar tesen om tillvänjning....
Det krävs ju alltid ett tidsperspektiv av någon form för att apparaterna ska "vänja sig vid varandra" enligt din tes. Kan det inte lika gärna vara så att du hinner vänja dig under den tiden? Förstår inte vad du menar med att tesen faller?

Det är ju solklart mer troligt att det handlar om mänsklig tillvänjning eftersom det är en väl dokumenterad effekt, till skillnad från inspelning av elektronik och kablar.

Edited by - marens on 2005/05/12 12:06:49
Go to Top of Page

labrat
Member

394 Posts

Posted - 2005/05/12 :  12:10:33  Show Profile Send labrat a Private Message
Det finns väl egentligen överhuvudtaget inga vetenskapliga bevis för "inspelning" av kablar/elektronik? Mycket hokus pokus inblandat, och tror också själv mycket på tillvänjning av hörseln. Väl medveten om att vetenskap inte bevisar allt och bara lägger upp en världsbild, men är också mycket skeptisk till motsättandet av denna när det handlar om att kränga extremt dyra produkter till mindre insatta (jag har tom för mig att jag sett apparater man kopplar kablar till för att "spela in" dom med).


Sandoz in the rain
Go to Top of Page

Snoop
Medlem, HiFi Norr

4184 Posts

Posted - 2005/05/12 :  12:28:15  Show Profile Send Snoop a Private Message
Speciella inspelnings kablar då eller?

haha det var något nytt..

[Squeezebox 3][Onkyo TX-SR876][Phonar Veritas P5][Kef KHT 2005.2]
Moderator på Minhembio

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2005/05/12 :  12:44:39  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
MartinH - Sunda inlägg, inte långt från sanningen.

Ljudminnet är faktiskt bättre än vad tror. Inte i klass med luktminnet, men nästan faktiskt.

Det finns en bra artikel av Nelson Pass som betar av en hel del fenomen och betraktelser på hur material och struktur reagerar på ström och frekvenser. Det hela är mer komplicerat än man kan ana.

Den refereras i en eller anna tråd på foumet. Om man kan höra hur en kabel förändras i ett system eller ej, är en total kombination av hela systemets arbetsbetingelser. I vissa system hörs om man byter kontakten på en strömsladd. I andra hörs knappt om man byter en komponent.

M
Go to Top of Page

mats31
Member

319 Posts

Posted - 2005/05/12 :  12:58:52  Show Profile Send mats31 a Private Message
labrat: Du kanske syftar på t.ex. en sån här kabelkokarapparat - FryKleanerPro, endast $395.

http://www.hagtech.com/frykleaner.html

eller high-end-inbrännaren från exempelvis NordOst CBID1 (Cable Burn In Device 1)som enligt uppgift kostar 16000, men då pratar vi ju high-end inbränning . Kul att höra NordOst beskriva vad som skiljer high-end inbränningsljud från normalprissatta inbränningsljud.

"As the cables are played in the system over 60 to 70 hours, significant audible improvements occur. These improvements in musical performance are due to significant changes that occur in the cable as it burns-in.
However, most cables never fully burn-in due to the low level of signal they receive in the course of normal use. The Nordost CBID-1 uses a proprietary solid-state chip that sends signal-specific pulsating data through the cables. These wideband pulses distress the cable over a period of 70 hours, and the result is stunning musical performance."

För en billig inbränning kan du spela ljudklippet nedan genom dina fina kablar (för att inte tala om hur inbränd och fin PC'n blir):



http://www.vacutrace.com/sounds/frykleaner.wav

MEN VARNING --- ÖVERKOKA INTE

"Over-Cooking can reduce the performance, at least temporarily. The characteristics of this are a reduced or diminished soundstage and a dull, lifeless quality to the music. If this situation occurs, merely letting the cables physically rest, and settle, then putting them back in the music system to play for a few hours brings them back to their optimal performance level. Over-Cooking does NOT do any damage to the cabling whatsoever. Again, incremental listening tests are highly recommended to avoid over-Cooking one’s cables." (Från audioexcellence FAQ -- kul läsning)



Av detta kanske man ska dra slutsatsen att även med vanlig musik så kan kablarna bli lite väl överkokta och behöver vila till sig lite.

Andra eminenta kokreferenser:

http://www.cableburner.com/

Audiodharma Cable Cooker som man skall ha!
...och den kostar bara 649$ "factory direct": http://www.audioexcellenceaz.com/audiodharmacablecooker.htm


(Faktareferenser hämtade från den lyckligt insomnade, lätt hysteriska tråden
"Skillnader på kablar och kablar")
http://www2.hififorum.nu/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=36326&whichpage=7[/url)

Som sagt, tweakmarknaden är kul och underhållande eller skrämmande och lömsk, stryk det som ej önskas...
/M


edit: hittade den gamla tråden där detta diskuterades

Edited by - mats31 on 2005/05/12 14:15:50
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/05/12 :  13:09:04  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Ljudminnet är faktiskt bättre än vad tror.
Det som är bra med ljudminnet är framför allt att det är långt. Man kommer lätt ihåg hur röster osv låter hela livet. När det gäller ljudåtergivning (eller små ljudskillnader) däremot så har vi dels en inbyggd kompensation som gör att vi kan känna igen ljud lätt även om de är distorderade på olika sätt, sedan har vi även en mycket användbar förmåga att omedvetet fylla i information som verkar fattas och dessutom en förstärkningsmekanism som hela tiden förstärker intressanta bitar i ljuden i minnet och relaterar dem till olika saker så att vi ska komma ihåg ljuden bättre. Allt detta gör att det finns många olika saker runtomkring oss och andra minnen som kan påverka hur vi minns vad vi har hört. Man kan säga att hörselminnet är väldigt brus- och distorsionsbehäftat som följd av nödvändiga förstärkningsmekanismer. Det drabbar framförallt små ljudskillnader.

Det är alltså inget konstigt att man vänjer sig vid ljud både på kort och på lång sikt och även att man uppfattar ljud olika beroende på när man har ljuden, om man hört ljudet förut osv.

Edited by - marens on 2005/05/12 13:10:32
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2005/05/12 :  13:23:38  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
quote:
Inspelningen av ALLA saker i en anläggning är för en del placebo


För vem då? Ingen som skrivit en denna tråden i varje fall.
Din generalisering är absurd.
Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2005/05/12 :  13:27:02  Show Profile Send David A a Private Message
quote:
Sen är det så att om man introducerar en ny kabel mellan elektronik så ändrar man den elektriska profilen som den elektroniken skall jobba emot, och man kan nog säga att elektroniken vänjer sig efter ett tag och anpassar sig..

Jag har märkt att vissa förstärkare är lite känsliga om man byter en högtalare, och att det kan ta ett tag innan det liksom sammarbetar...



Det här påståendet skulle jag gärna vilja se mer dokumenterade fakta om, för jag tycker personligen att formuleringen/förklaringen är minst sagt diffus.


Mayro: Du lyckas än en gång göra ett giftigt inlägg av typen:
quote:
Inspelningen av ALLA saker in en anläggning är för en del placebo. Men för stora mängden ett faktum... Men Matte76. Du måste minnas att vi inte alla har samma preferenser om bra ljud osv..




quote:
Men igen. Minns att en del hör inte säkringar.. En del hör inte telefoner som ringer.. Och en hör faktiskt inte skillnad på en superstereo o en billig plastmaskin med flipprande lampor...




Med andra ord så är dom som är skeptiska, och har en annan åsikt än dig efter att ha prövat själv lite bakom, eller hur? Eller så är det fel på hörseln

Sedan sticker du snabbt svansen mellan benen och säger:

quote:
Men då denna tråd kan bli mycket infekterad kommer jag inte debatera mer här. Utan ber tvivlare ge sig ut på resor o besöka oss ej tvivlare osv..

Ja, då är ju liksom debatten redan körd i botten. Varför ens försöka kommentera eller debattera med dig när du ändå inte vill skriva mer?

Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:17:25  Show Profile Send mayro a Private Message
quote:
Men då denna tråd kan bli mycket infekterad kommer jag inte debatera mer här. Utan ber tvivlare ge sig ut på resor o besöka oss ej tvivlare osv.. För att finna förståelse för våra åsikter. Och självklart tvärt om.. Då kan man prova varanns grejor osv. Och genom egna upplevelser komma ur en trist debatt där ingen verkar vinna även om tusen trådar skapas.. Det har ju inte löst sig på 20 år. Så varför skulle det göra det nu... Så besök o ha skoj...


David A. Jag la in slutet som samanfattar mitt inlägg. Och inte ett ord nedsättande om någon är sagt. tvärt om om du försöker läsa.

Och att jag lämnar debatten är JUST för det kommer inlägg av denna typen du nu la in. Och med urdrag där allt SER anorlunda ut än inläggets mening har ifrån start...

Jag la in detta såsom svar enbart av skälet att det är absolut nödvändigt att korrigera ditt påstående om "giftiga inlägg" och med dessa urdrag som totalt förändrar det som jag menat i mitt inlägg...

Men mitt beslut att INTE delta visar sig vara absolut det rätta beslutet.

Så vidare inlägg av denna typen ovan kommer inte besvaras

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:18:29  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Det gäller nog att se förbi vissa kommentarer för en urspårande diskussion kräver två deltagare Hjälper att hålla diskussionen något så när on topic.

En inbränningsmaskin kan väl f.ö. inte påverka på något annat sätt i fallet kablar än vanlig elektronik, om det nu stämmer med AudioQuest's teori (vetenskapligt belägg?) att molekylerna i isoleringen omformerar sig efter långvarig påverkan av energi från ledaren. Bortsett från att den eventuellt kan skicka igenom starkare strömmar som skyndar på processen

WAV-filen är väl snarare relaterad till inspelning av högtalare där det faktiskt gör en skillnad om man har ett inspelningsmaterial med brett frekvensspan.

Den maskinen verkar ju kunna "spela in" allt möjligt i iaudio-sammanhang.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.

Edited by - EuphoniC on 2005/05/12 14:18:59
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:20:30  Show Profile Send matte76 a Private Message
Ja, det börjar bli lite väl mycket OT i denna tråd...ta det via PM.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:23:45  Show Profile Send MartinN a Private Message
Hej,
en sak som fysiskt händer med en kabel bestående av
metall med tiden är att ytan på metallen oxiderar,
dvs reagerar kemiskt med luftens syre och bildar
en ny förening på ytan (Metall+syre). Kopparens
oxid leder inte ström men t.ex. silveroxid leder
ström lika bra som rent silver .....

Martin
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:31:41  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
quote:
"Many cable manufacturers falsely state that the “silver oxide” layer that forms on their conductors is O.K. because it is conductive anyway. This is just plain wrong. Silver sulfide is actually an electrolyte, which allows the movement of silver ions and has actually been proposed for “atomic switches”. It is not something that you want on the conductor surface."

Källa: http://www.pearcable.com/sub_cable_design.htm

(Nämndes tidigare i tråden)

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:31:49  Show Profile Send MartinN a Private Message
Nja , efter att ha kollat upp data så är silveroxid
bättre ledare än kopparoxid men långt sämre än rent silver.

Så ska det vara.

Martin
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:33:56  Show Profile Send MartinH a Private Message
marens: Tillvänjning kan inte ske om man inte lyssnar på en produkt...

Man lyssnar en gång först, och lyssnar andra gången efter en dag... Alltså kan tillvänjning inte gälla i det fallet..Utan bara de resultat man kommer fram till !!
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:37:24  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
På så kort tid borde inte heller tillvänjningen slagit in, inte vid två lyssningstillfällen och på en då ny komponent.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

Tomas
Member

1037 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:37:44  Show Profile Send Tomas a Private Message
quote:
Jag har aldrig varit med om att kablar förändrat sig efter en tids användning annat än på grund av oxidation efter väldigt lång tid.



Jax:jag tror du har förklaringen i denna mening...att det ingen skillnad blir

Konst är sånt man inte kan, för sånt man kan är ju ingen konst.
Teknikansvarig www.Brewhouse.se

Hemma:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37317
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:46:30  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Ett enkelt sätt vore väl att ha två likadana kablar, köra konstant med den ena under en längre tid och sedan kasta tillbaka den andra och lyssna efter skillnader Ett intressant test fastiskt.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

Snoop
Medlem, HiFi Norr

4184 Posts

Posted - 2005/05/12 :  14:57:26  Show Profile Send Snoop a Private Message
Självklart är det bästa sättet att kolla om inspelning har betydelse.


[Squeezebox 3][Onkyo TX-SR876][Phonar Veritas P5][Kef KHT 2005.2]
Moderator på Minhembio

Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/05/12 :  15:04:50  Show Profile Send matte76 a Private Message
I princip kan jag göra det, eftersom jag har en inspelad och en oinspelad kabel, likadana. Den inspelade har dock biwirekontakter (spadar) vilket gör att de är bökiga att sätta fast i högtalarnas kontakter, som är singlewire. Byta emellan dem tar därmed en stund, vilket gör att jag tvivlar på att ett test hos mig hade givit ett tydligt resultat. Ingen som har inspelade silver resolution med singlewire som vill göra ett test?? Per100 tex?

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/05/12 :  15:08:17  Show Profile Send marens a Private Message
MartinH:
quote:
marens: Tillvänjning kan inte ske om man inte lyssnar på en produkt...

Man lyssnar en gång först, och lyssnar andra gången efter en dag... Alltså kan tillvänjning inte gälla i det fallet..Utan bara de resultat man kommer fram till !!


Varför kan inte tillvänjning ske mellan två lyssningar med en viss tid mellan? Som jag sa, man kan uppleva samma ljud olika beroende på vilket tillfälle man lyssnar och ifall man hört ljudet förut.

Dessutom är det svårare för hörseln att urskilja små skillnader och lättare att konstruera skillnader (omedvetet fylla i information som verkar fattas) ju längre tid det går mellan lyssningar. Det har med hur hörseln fungerar och mekanismerna som gör att vi ska kunna komma ihåg ljud och känna igen vid senare tillfällen.
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2005/05/12 :  15:09:12  Show Profile Send gromit a Private Message
Testa blint!

Lyckas ni pricka in 10 rätt på 10 försök så är det rätt stor sannolikhet att det finns en verklig skillnad.

/Gr.

Mark Levinson No 39 -> Krell FPB-200c -> Ino Audio pi60s
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000