HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Bättre än F/E-test?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/05/06 :  03:33:44  Show Profile Send Bravo a Private Message
quote:
Det är också mycket lätt att testa: prova att sänka diskanten ett par snäpp (om du nu har tonkontroller) och lyssna så ett tag. Återställ sedan diskantnivån. Plötsligt låter den "normala" diskantnivån väldigt väldigt ljust.

Någonting åt det hållet ja Magnuz fast inte så grovt utan i verkligheten, oavsett miljö i en verklig konsert live kommer alltid ljudet att förvrängas, att låta olika beroende på plats osv.
Frågan blir då om och hur vi kompenserar för detta i verkligheten, följdfrågan blir ju då givetvis om de små skillnader som ett anständigt slutsteg eller annan apparat kan utgöra i en kedja har någon större praktisk betydelse i en lyssningssituation, framförallt om man inte sammanför hela kedjan och bedömmer därefter.
Risken kan bli m.a.o. att man stirrar sig blind på detaljer och missar helheten då den totala upplevelsen beror på så mycket mer än den enskilda apparaten.

Bravo

Edited by - Bravo on 2005/05/06 03:35:38
Go to Top of Page

Bosco
Member

444 Posts

Posted - 2005/05/06 :  11:55:08  Show Profile Send Bosco a Private Message
"Bättre än F/E-test?"

Om F/E-lyssning vore en dålig metod så skulle många fler produkter vara rekommenderade. I själva verket är det ju så att alla produkter har kunnat detekteras såvitt jag vet.

Edit: Jag har inte läst alla tester, men de produkter som rekommenderas har ju alltid någon liten anmärkning.

Edited by - Bosco on 2005/05/06 11:57:13
Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2005/05/06 :  12:24:08  Show Profile Send Magnuz a Private Message
"följdfrågan blir ju då givetvis om de små skillnader som ett anständigt slutsteg eller annan apparat kan utgöra i en kedja har någon större praktisk betydelse i en lyssningssituation"

Så länge det är just anständiga produkter med små (särskilt tonkurve-) fel är nog mitt svar nej. Åtminstone om man ser till musikupplevelsen, hifi är inte viktigt för min musikupplevelse. Det som kan irritera mig är apparater som har en påtaglig egen karaktär som går igen i allt man spelar, t.ex. att allt låter "luftigt". Det blir irriterande i längden. Visserligen har mina högtalare (Linn Keilidh) ganska påtaglig egen karaktär, men den stör mig märkligt nog inte så mycket (hmm... jag lever visst inte som jag lär ). Däremot hade jag en Micromega CD för några år sedan som hade ett "plastigt" mellanregister (kan inte beskriva det bättre). Efter en tid blev det uppenbart att alla sångröster lät onaturligt. Hyfsat irriterande, så då bytte jag till en Linn Mimik istället. Den hade å sin sida en påtaglig karaktär av "bomull i örat", men det var faktiskt betydligt mindre irriterande. Nu är även den utbytt dock. Summa summarum tror jag att F/E-lyssning kan vara bra för att upptäcka den sortens brister.
Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2005/05/06 :  12:34:11  Show Profile Send Magnuz a Private Message
Bosco, det finns nog några produkter som ingen lyckats detektera. Ännu, är väl bäst att tillägga. RG62 som signalkabel, t.ex. Så länge impedansanpassningen är rimlig tror jag inte någon kommer att göra det i första laget heller.
Go to Top of Page

Bosco
Member

444 Posts

Posted - 2005/05/06 :  12:36:19  Show Profile Send Bosco a Private Message
Just det... tänkte inte på kablar
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/05/06 :  12:51:25  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
quote:
Här på HiFiForum ex verkar det ju finnas många begåvade skribenter. Kan inte ni, enskilt eller i grupp, nämna om ni har träffat på apparater som ni upplever som neutralt klingande, samt vilken ev. testmetod som använts..?
I slutändan, efter några år, skulle det på detta forum kunna finnas en verkligt fin lista över rekommenderad elektronik och högtalare.


Greensleeves,
det är ett mycket bra förslag.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.51 sekunder. Snitz Forums 2000