HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Svenska Dagbladet om CD-skivans död
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2005/04/24 :  00:11:26  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
Svenska Dagbladet har idag en artikel om CD-skivans död. Nätversionen av artikeln återfinns här: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9593286.asp

I den tryckta tidningen finns ytterligare att läsa, till exempel några bolagsrepresentaters syn på saken.

mvh/ Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

JonasY
Member

1019 Posts

Posted - 2005/04/24 :  00:54:14  Show Profile Send JonasY a Private Message
Intressant artikel, kul att läsa branschfolkets syn på saker och ting.

"År 2000 såldes i USA cd-skivor för 13,2 miljarder dollar eller 93,6 miljarder kronor och fyra år senare var värdet nere i 11,4 miljarder dollar, 80,8 miljarder kronor."

Har dock svårt att se något som säljer för 80+ miljarder bara i USA är dött ...




Music Streamer+ > Musical Fidelity A1 > Ino Audio pIP
Go to Top of Page

olof
Harry-vinnare 2004

800 Posts

Posted - 2005/04/24 :  01:14:59  Show Profile Send olof a Private Message
Jag sätter mina sista csn-pengar på att skivor idag är lite för dyra rent psykologiskt. Jag handlar nästan allt beggat på skivmarknad eller till rimligt pris på internetsidor. Tror att skivbolagen hade tjänat på att sänka priset till 139kr som riktpris. Eftersom 40kr är en stor skillnad så handlar gärna 3st för det känns så bra(vadå dum)
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/24 :  01:33:06  Show Profile Send Bravo a Private Message
I princip bekräftar artikeln det jag hävdat länge visavi bolagen, för sent, för dyrt, för lite och för dyrt.

Problemet med cd-formatens försvinnande är ju lagringen och tillgången.
Hur länge håller en hårddisk och kommer man då att kunna ladda ned samma musik, och hur blir det med den udda och ovanliga musiken som nu ändå kan distribueras via cd-skivor?

Bravo
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/04/24 :  01:38:44  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jag tror att "the long tail" kommer göra att även ovanlig musik kommer överleva oavsett vilket format som överlever.
Det finns helt enkelt mycket pengar att tjäna på "ovanlig" musik, dessutom ger ju internetdistribution mindre bolag möjlighet att nå en global publik, kostnaderna för distribution. lagring etc blir ju lägre.

Så jag är optimist
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/24 :  01:44:48  Show Profile Send Bravo a Private Message
Trevligt att höra "f95toli", när man läser om dessa listor mm. över nedladdad musik så verkar det mest vara en tio-i-topp lista över de senaste hitsen.
Likadant när bolagen diskuterar, mer försäljning av färre artister och smalare utbud = högre vinst och mindre arbete.

Sedan finns det ju en komplikation till med nedladdning om man kan välja låtar hur som helst, (vilket i och för sig inte är negativt), och det är att musik som kan vara tänkta att presenteras som en helhet förlorar sitt sammanhang.

Bravo
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/04/24 :  07:41:29  Show Profile Send mapem a Private Message
Minskar skivförsäljningen lika mycket inom olika musikgenrer? Nån som vet? Det finns ju bolag som bara ägnar sig åt klassisk musik eller jazz t ex, är de drabbade av illegal nedladdning?
Go to Top of Page

Aton
Member

2048 Posts

Posted - 2005/04/24 :  09:16:45  Show Profile Send Aton a Private Message
Att CD-skivan (eller dess efterföljare) skulle försvinna är väl ungefär lika sannolikt som 80-talets gissningar om det papperslösa samhället. Lets face it - alla vill inte blanda in en dator i allt man gör .
Go to Top of Page

labrat
Member

394 Posts

Posted - 2005/04/24 :  09:19:19  Show Profile Send labrat a Private Message
Jag är helt övertygad om att nedladdningen först och främst drabbar försäljningen av Darin, Britney Spears och Back Street Boys nya skivor och snarare främjar de mindre artisterna men eftersom dessa ofta ligger på alternativa bolag blir det ramaskri ändå. Jag laddar själv ner allt innan jag köper det, så slipper jag köpa grisen i säcken och kan koncentrera mig på det jag tycker är bra. Självklart har jag mer skivor på hårdisken än i skivsamlingen eftersom min ekonomi inte tillåter att jag köper allt jag gillar. Sedan finns det de som aldrig köper skivor utan bara laddar ner, har flera vänner som är så, men de har i genomsnitt köpt mellan 2-10 skivor i hela sitt liv (och de är alla mellan 20-30 år gamla), alltså köpte de inte skivor innan man kunde ladda ner heller utan lyssnade på radio/kopierade kassetter.

Jag tror iofs också på CD-skivans död. Digital lagring på hårddiskar och distribution över internet är framtiden oavsett vi vill eller inte men samtidigt kommer det garanterat finnas bolag som säljer cd-skivor för att det kommer finnas folk som vill köpa dom, precis som det är många som spisar vinyl fortfarande. Åandrasidan verkar skivbolagen inte riktigt fatta att man inte kan ta 10:- per låt som ett substitut till att köpa en skiva med 20 låtar för 179:-. Jag tror enda rimliga lösningen är månadsprenumerationer till de olika skivbolagens kataloger där man får tillgång till ALLT. Tror inte vi behöver oroa oss för kvalitén heller då det snart inte längre finns någon anledning att komprimera ljud med tanke på att hårddiskarna blir större och bredbandsanslutningarna snabbare.

Sandoz in the rain
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/04/24 :  10:50:46  Show Profile Send Adagio a Private Message
Den dagen då allt ska säljas som info över internet slutar jag köpa musik, eller går över till ett vettigt medium, vinyl.
Lägger de ner cd eller bakåtkompatibla diskar spyr jag på dom.
Jag vill ha en sak(tex cd), en ask ett snyggt konvolut späckat med info, gärna tjockt (dyrt) fotopapper eller ngt annat läckert.
Köpa etter och nollor via internet till sin dator/mediaserver käns inte kul på något sätt, det är som att beställa vitaminer, mineraler, spårämnen, proteiner och fibrer samt kolhydrater och få hem med en beskrivning om hur mycket vatten som ska till. Fy fan, man överlever säkert men fy fan vad deprimerande.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Nitram
Medlem i AÖ

1171 Posts

Posted - 2005/04/24 :  11:09:14  Show Profile Send Nitram a Private Message
Det är synd att inte skivbolagen inser att dom förmodligen skulle tjäna på att sälja skivorna billigare... personligen så köpte jag mycket fler skivor för några år sedan.

Min anläggning
När jag köper en ny bumerang... hur blir jag av med den gamla?
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2005/04/24 :  13:10:17  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag tycker också att skivor är väl dyra men man ska inte heller glömma att 25% är moms som dessutom alla betalar i alla led fram till konsumenten. Undra på att man då kan köpa en beggad skiva eller nästan ny skiva i vissa butiker för max 110 spänn.
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2005/04/24 :  14:29:50  Show Profile Send FBK a Private Message
Bara för några år sedan så hette det att SACD eller DVDAudio skulle slå ut den vanliga CD-skivan, glöm det sade jag. Och nu ska CD-skivan vara ett minne blott om 10 år, glöm det också.
Som andra även skriver i tråden,om bolagen vill tjäna pengar så sänk priserna. Då får de tillbaka en del av ladda ner kunderna och vi som köper, köper mer skivor.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/04/24 :  14:45:17  Show Profile Send f95toli a Private Message
gcs: Varför betalar alla led moms?
I normala fall är det ju bara slutkunden som betalar moms, är det något speciellt med media såsom CD?

Go to Top of Page

Labbe
Medlem, HiFi Norr

2052 Posts

Posted - 2005/04/24 :  16:59:41  Show Profile  Visit Labbe's Homepage Send Labbe a Private Message
Tror inte att cd skivan kommer att dö ut, iaf inte om 10 år.

Skivpriserna är enl mig för dyra. Men kan ju fundera på vad som är så dyrt eg, för själva plastbiten som skall bli cd skivan vi håller i handen, kostar under 5kr att tillverka.

In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.

Ansvarig för EleganZe Project

Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2005/04/24 :  18:05:32  Show Profile Send rolandm a Private Message
Jag har också läst artikeln (i papperstidningen ) och känner oro inför utvecklingen. Det jag bryr mig om är kvalitet. Nätmusik är inte kvalitet, det är komprimerat, tunt och metalliskt i ljudet. Jag vill ha bästa möjliga ljudkvalitet och visserligen så får jag inte det med CD, därför att många inspelningar är dåliga (sönderkörda i mixer, dynamiskt komprimerade etc), men CD ger ändå bättre förutsättning för bra ljud än rådande nätformat. Jag har även en SACD/DVD-Audio spelare hemmma och tror på dessa format, tyvärr kom de för lite och för sent. Det tog tid för spelarna att komma ner i pris och nu när priserna är överkomliga på hårdvaran, så vill inte konsumenter köpa skivor längre - de vill ladda ner från nätet. Tala om "taskig tajming". När får vi SACD/DVD-Audio okomprimerat från nätet?

Ett annat problem med nätmusik är att allt blir så uppspaltat. Det blir typ singelintresse. Är konceptalbumens tid förbi nu? För mig är album en resa och med bra album har man tänkt på resans färd, över toppar och dalar, en snygg inledning, en snygg avslutning och intressanta berättelser, känslor, uttryck däremellan.

Svenska tidningar i dag odlar myten om "varför betala 200 spänn för en CD när bara tre spår är bra och resten är skräp?". Det där har jag läst många gånger, men aldrig hört. Inte gällande de skivor jag köper iaf... Faktum är att ofta tycker jag att albumspåren, ja icke-singel spåren, är bättre än singlarna... Senaste exemplet är Erasures "Nightbird" album. Jag gillar "Let's take one more rocket to the moon" och sista låten "You're mad at me" bäst, de är höjdarna. Singelsläppen var OK men inga höjdare...

SvD skriver även i sin artikel att det är billigare att göra musik nu, jovisst - med dator och mjukvara kommer man långt, men är det bra? Erasures "Nightbird" är gjord helt i dator (yes, bara mjukvarusyntar rakt igenom och mjukvarueffekter), men den har sämre ljudkvalitet än de tidigare plattorna (min favorit ljudmässigt är självbetitlade "Erasure" albumet). "Nightbird" ger en stor fyrkant i mitten av högtalarna, utan luft, utan djup och ljudbilden känns väldigt tät. Som en tjock vägg att skära igenom med kniv. Andys röst svävar lite framför, men har svårt att stå ut mot den täta, grötiga, ljudbilden. Säkert billigare, men inte bra!

Sedan är frågan - hur får vi nätmusiken i stereon? Koppla datorn till stereon? Det är ju bara jobbigt. Alla har väl inte datorn på samma ställe som stereon. Eller kommer det typ en hårddisk för ljud, som man kopplar till TV:n och så får man välja vad man ska lyssna på från en meny (men jag vill inte ha TV:n igång när jag lyssnar på musik). Känns som bara massa elektronik igång och hur blir det ifrågan om avstörning och magnetiska fält? Hårdvarutillverkarna gillar detta, givetvis... men ibland undrar jag om det inte är bäst att slänga ut allt och bara köra vinyl, förstärkare och högtalare. Som en oas i detta prylvansinne.

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

Nicks
Member

1942 Posts

Posted - 2005/04/24 :  19:18:38  Show Profile Send Nicks a Private Message
f95toli
Varje led betalar moms. Varje led för också den vidare för att tillslut drabba slutkunden med en rejäl lusing!

Ex. Varan tillverkas och säljs för 10kr. Inkl moms 12,5kr. Moms=2,5kr
Distributören som köper säljer vidare för 15kr. inkl moms 18,75kr. Moms=3,75kr. Grossisten säljer vidare för 25kr. inkl moms 31,25kr. Moms=6,25kr. Slutkundsförsäljaren säljer för 35kr. Inkl moms 43,75kr. Moms=8,75kr.

Så för varje steg i kedjan växer momsen med motsvarande pålägg.

MVH

Nicks

Hihi. :)
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/04/24 :  19:55:16  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jo, det var så jag menade.
Men så är det ju för alla varor, jag ser inte riktigt varför det skulle påverka priset på just CD-skivor mer än för något annat.

Appropå laglig nätnedladdning och varför priset/låt är så högt så läste jag en artikel om detta för ett tag sedan, anledningen var tydligen att skivbolagen i främst USA inte villa att nedladdningen skulle minska försäljningen av CD-skivor; dvs tanken var att nätbutikerna skulle vara en "extra" inkomstkälla
Det verkar allstå som om de tror att det är en helt annan kundkrets (för samma låt och artist) för nedladdad musik och för CD-skivor!


Go to Top of Page

Calle H
Member

147 Posts

Posted - 2005/04/24 :  20:41:32  Show Profile  Visit Calle H's Homepage Send Calle H a Private Message
Ett punkband i Sverige tröttnade på sitt skivbolag, som mer eller mindre tog hela vinsten på deras musik. De sade då upp sig, men upptäckte att andra bolag var likadana. De skapade då en egen hemsida och frågade om folk ville köpa en nya skiva för 60 kr (eller om det var 100?), och var tvugna att få in 10 000 svar för att genomföra inspelningen och produktionen. 16 000 betalade glatt in och ut kom skivan.
Källa svt (glömt bandet och bolaget. Detta var ett tag sedan).

Så vad kan man lära sig av detta?
1: På internet är alla lika mäktiga, och stora och små musikgrupper och artister slåss på lika villkor.
2: Bolagens makt behöver inte avgöra någonting egentligen.
3: Folk är beredda på att betala musik och musiker.

Min syn på saken:
Detta är kanonbra. Jag hatar att musikbolag fimpar talanger och lyfter fram talanglösa bimbos att mima till skitlåtar. Har köparen åter kontrollen kommer bra musiker slå. Pop är en helt vidrig marknad nu och kan mp3-filen ta död på detta är det bara bra. Jag vill ha bra musik, inte matas med skit.

Mp3 gör f ö att jag lystnar på mer musik, och fler band. Detta gör att jag ser fler konserter, och köper fler skivor.

Med öl i gräset på en Opeth-konsert.

Edited by - Calle H on 2005/04/24 20:43:29
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/24 :  22:51:15  Show Profile Send Bravo a Private Message
Kvalitet och utbud kan bli lidande, det är det allvarliga.
Visst blir cd-skivan kvar men i vilken omfattning, utbud och tillgänglighet.

Bravo
Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2005/04/25 :  11:33:02  Show Profile Send rolandm a Private Message
Jag vill ha bra musik, mer musik, men vill även att det ska låta bra. Bra produktioner kostar pengar. Bra musiker kostar pengar. "Mjukvarumusiker" är billigare än levande människor, men det blir inte lika bra. Interaktionen mellan musiker försvinner och det är i denna interaktion som det skapas magi. MP3 låter skräp. Jag har satsat pengar, tid och engagemang i min anläggning. Att köra MP3 i den känns så meningslöst, då kan jag lika gärna lyssna på min klockradio för 89:-. Ljudkvalitet handlar om att uttrycka magin i inspelningen. Men i dessa tider när allt ska vara så snabbt och billigt så försvinner engagemanget och fingertoppskänslan.

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

teflon
Semester på egen begäran

129 Posts

Posted - 2005/04/25 :  13:59:53  Show Profile Send teflon a Private Message
Jag tänker inte betala en krona för att ladda ner musik i format som inte baseras på förlustfri komprimering. Så är det bara. Fast det blir nog stora filer att ladda hem om man t.ex. ska köpa DVD-audio via nätet (24-bit, 192 KHz stereo = ett par gigabyte även i MLP). :)
Go to Top of Page

Martin.M
Semesterfirare

3556 Posts

Posted - 2005/04/25 :  14:30:24  Show Profile
teflon: Du är min själsfrände ... Som sagt, tänker inte betala ett öre heller förrens det kommer 96/24 - 192/24 så man kan ladda ner hela images och bara köra ut.
Ang storleken på filerna så är det ju inget problem. Bor man mitt ute i skogen i norrland så har man ju säkert prioriterat detta för att man gillar vara nära naturen eller liknande. Då får man snällt vänta nån vecka på posten typ

Absolut bästa av allt... man skulle kunna ladda ner skivan direkt, sen efter några dagar kommer den hem i brevlådan också.

admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert

Edited by - Martin.M on 2005/04/25 14:31:09
Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2005/04/25 :  14:50:24  Show Profile Send rolandm a Private Message
Nu är det så här att alla faktiskt inte har datorer... det är vanligare med CD-spelare hos konsumenter än datorer. Nätmusiken innebär en diskriminering som dessutom kan få konsekvenser för våra abetsplatser. Redan nu sitter folk och laddar ner på arbetstid (för de har ingen dator hemma). Och har man inte tillgång på jobbet kanske man känner en kompis som känner... vad gör de som saknar dessa personliga nätverk? Sedan är det en fråga om kunskap. Även om ungdomar tycker det är kul med olika format och kopiera MP3 och lattja runt, hur gör äldre? Visst finns det många äldre med datorer som kan surfa lite lätt, men kunskaperna brukar tryta när det är frågan om mer avancerade saker än surfning och skicka e-post. Jag vet många äldre som har problem med hur operativsystemet fungerar gällande dokument och mappar. De surfar och skickar e-post, ska man hanter filer (dokument) så blir det genast mer besvärligt. Och detta med att bränna en CD - hur gör man då? Stora frågor att besvara. Men att bara slänga i en CD i en spelare, det klarar vem som helst. Nätmusiken är inte tillgänglig för alla!

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

Nitram
Medlem i AÖ

1171 Posts

Posted - 2005/04/25 :  15:25:24  Show Profile Send Nitram a Private Message
quote:
Ett annat problem med nätmusik är att allt blir så uppspaltat. Det blir typ singelintresse. Är konceptalbumens tid förbi nu? För mig är album en resa och med bra album har man tänkt på resans färd, över toppar och dalar, en snygg inledning, en snygg avslutning och intressanta berättelser, känslor, uttryck däremellan.


Håller med dig... finns rätt ofta en tanke med skivorna... är nog inte så vanligt i pop genre´n

Min anläggning
När jag köper en ny bumerang... hur blir jag av med den gamla?
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/04/25 :  15:57:28  Show Profile Send f95toli a Private Message
rolandm: Att inte alla har dator är nog inget argument i detta fall. Redan nu förutsätts det i många fall att man har dator hemma och det kommer nog fortsätta så. Att vara utan dator kommer nog vara ungefär lika vanligt som att vara utan TV om bara några få år.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.81 sekunder. Snitz Forums 2000