HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Nej inte kablar igen.....
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/02/08 :  20:42:49  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Martin, nu förenklar du rätt ordentligt. Apparaten kanske har en immunitet så att den tål det, men kabeln...

Sajberrapid, PSRR är bra

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  09:18:50  Show Profile Send SpLiX a Private Message
OM en ny strömkabel till anläggingen skulle ge så stor skillnad som många här menar, varför finns det inte en enda tillverkare som skickar med något annat än "standard" strömkablar? Jag har Krells pryttlar som gick loss på 30-40k styck när de kom, ihop med standard kablar. Det finns säkert en hel del personer på detta forum som köpt steg för närmare 100k om än dyrare. Vad fick ni med för kablage till ström matningen? Jag skulle GISSA på att det är samma kablar som jag fick till mina, samma kablar som man får till sin dator för 5k med mera.....

Vänder vi på Krells största Klass A steg hittar vi en fast monterad strömkabel. (Man vill ju inte ha den glappandes därbak), den ser ut som vilken kabel som helst. Den går inte att byta mot en ny separat strömkabel för 16k, SKULLE man göra det på egen hand skulle man mer än säkert förlora all garanti. Tittar man sedan på deras nya reference ser man att DEN minsann inte har en fast monterad kabel, där kan man leka och köpa till egna, men den som följer med skulle jag TRO är samma som de skickar med till sina 400xi. Nu har jag inte köpt detta reference steg och känner ingen annan som har, så jag kan naturligtvis ha fel....

Låter det?? BRA!

Edited by - SpLiX on 2005/02/09 09:43:15
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:32:27  Show Profile Send MartinH a Private Message
En förklaring är att tillverkarna överlåter detta med kablar till kunden, så denne kan välja själv och därmed ljustera ljudet efter eget smak och tycke...

SimAudio däremot levererar en special tillverkad Cardas kabel med alla produkter i sin "Limited Edition" serie...
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:39:31  Show Profile Send SpLiX a Private Message
quote:
En förklaring är att tillverkarna överlåter detta med kablar till kunden, så denne kan välja själv och därmed ljustera ljudet efter eget smak och tycke...


Skulle en tillverkare som säljer prylar i milionklassen, som väljer varje komponent in i minsta detalj med enorm omsorg, som säkerställer att varje del är av yttersta klass för att låta så bra som möjligt, överlåta till kunden att välja strömkabel efter egen musikaliskt tycke o smak??

Låt mig småle, jag kan bara inte gör något annat....

Låter det?? BRA!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:40:51  Show Profile Send CC a Private Message
SpLiX, OM en ny signalkabel till anläggingen skulle ge så stor skillnad som många här menar, varför finns det inte en enda tillverkare som skickar med något annat än "standard" signalkablar?

OM en ny högtalarekabel till anläggingen skulle ge så stor skillnad som många här menar, varför finns det inte en enda tillverkare som skickar med något annat än "standard" kablar? (OM någon?)

Sorry, jag tycker inte ditt resonemang håller...

Bara för att konstruktören inte skickar med någon märkvärdigare kabel behöver inte betyda att inte skillnaden finns... Och ibland till det bättre

Varför skulle det annars löna sig att modda våra ljudalstrande elektronik? Varför byta kondingar eller OP:ar osv när konstruktören redan tänkt på allt?
Varför staga upp skramliga lådor när konstruktören redan tänkt på allt?

Frågor, frågor....

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:42:56  Show Profile Send CC a Private Message
Det kan löna sig att byta kablar på produkter som kostar mindre en miljonen åsso

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:45:00  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Splix, jag fick ett svart lakritssnöre med min BAT VK75'a också så jag håller helt med dig om att det verkar som om de flesta förstärkartillverkare bortser från kabeln.
På mitt ARC CL60 är det fast monterad kabel, dock är den lite grövre...

Intressant att du nämner klass A. Lasten på nätet beror egentligen inte alls på hur förstärkaren jobbar utan den är helt beroende på hur kraftaggregatet är utformad. En konventionell nätdel med en tranformator, helvågslikriktning och kondensatorglättning drar ström från nätet i ganska korta pulser. Hur kort pulsen blir beror till stor del på hur man dimensionerat transformatorn och hur mycket droop man tillåter över kondensatorbanken(och då kommer splix PSRR in i ekvationen).

Ett räkneexempel på en nätdel skulle kunna ge oss lite mer "kött på benen" rent tekniskt...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/09 :  10:48:07  Show Profile Send CC a Private Message
Får jag sedan tilläga att de gånger jag testat nätkablar på dyrare produkter (slutsteg från 40-50.000 å uppåt) så ÄR det faktiskt svårare att hitta kablar som låter bättre än de medföljande! Kanske beroende på att de produkterna är just så nogrant framlyssnade som du påpekar...
Man måste ta ett djupt grepp i plånboken för att finna kablar som eventuellt gör att det låter bättre i de fallen... (Undantag finnes säkert, har bara inte hört dem än)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:22:36  Show Profile Send MartinH a Private Message
splix: Hur många cdspelare får du med en signalkabel ?? Inte många annat än Japanare i 2000:- klassen kanske..

Störmkabel behövs för att överhuvudtaget få igång en maskin, men det behövs en signalkabel till en cd oxå, men det får man aldrig med, vore det inte så att alla kablar borde ingå då om det nu vore så att tillverkare tyckte det inte gjorde nån skillnad ??

ALLA tillverkare jag har diskuterat kablar med, förespråkar att man exprimenterar med kablage, tom Naim, om än inte officiellt..

/Martin
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:33:24  Show Profile Send SpLiX a Private Message
Pac, att jag valde Krells Klass A master är för att jag har sett priset på den. Att det är en ren klass A tog jag inte med i beräkningen när jag ville formulera mig :)

CC, MartinH, att signalkablar o högtalarkablar inte följer med är ju en sak. De kan ju inte paketera all världens kabel varianter såsom RCA, XLR, CAST med spade, banan, i 700 olika längder med mera. O jag har i andra trådar även sagt att JA, det finns skillnader på kabel o kabel i dessa avseenden. O andra sidan har du ju här "själv skapat" en ny signal i din cd, som du vill få med dig så oförändrad som möjligt genom hela linjen genom förstärkare ut till högtalare. Den växelström från väggen som du transformerat om/spänningastabiliserat till förmodade 12-24V likström i din cds innersta kretsar, har inget med dessa signaler att göra genom resten av din anläggning.. Men STRÖMKABELN, en förlängning som Bryston här menar till de 40 meter som ligger i väggen, blir ett par få procent vad de kan göra. Aktiva filter, ja rent av ett eget spänningsagregat som "skapar" en perfekt 50hz signal i den renaste och mest perfekta 220v(230) spänningen kan ju göra en sak. Men då STRÖMKABELN är en sådan del att den skall räknas som en "komponent" i ett steg så kan jag inte se varför man inte skulle lägga tid och en slant på detta från tillverkaren. Som sagt, Krells master klass A steg på en mille har till sysnes på baksidan en fast monterad, helt oskärmad och okonstlad kabel. Den går inte att byta, den skall man inte byta, den behövs inte bytas ut. Vad vill Krell att man gör då, sätter en ny strömkabel för 16k i SERIE med denna för att fixa ljudet? Vad skulle NI göra som tycker en ny strömkabel är ett måste??

A: Sätta en i serie med den fast monterade kabeln på ett 1 milles steg.
b: Plocka isär steget, löda på en ny kabel.
c: Skita i att mecka med kabeln, köpa ett eget kraftwerk och där skapa en perfekt strömkälla varpå kablage inte behöver bytas ut. (Ja, kan man slänga en mille på ett steg kan man nog köpa ett mindre kraftverk med )
d: Låta allt vara för om steget kostar 1 milion så har säkert tillverkaren sett till att lösa problemet med "smutsig" ström inne i lådan och i sin konstruktion.

Enda anledningen till att man skulle vilja byta ut sin "standard" kabel på sin anlägging är om det är meter efter meter med kabel från ett avlägset uttag i vägg någonstans och att dessa kommer att ligga paralellt med högtalarkablar och dyligt. Men då pratar vi ju om andra anledningar än att "bara" byta ut den 1-1,5M som följer med.

Låter det?? BRA!

Edited by - SpLiX on 2005/02/09 11:46:50
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:48:08  Show Profile Send MartinH a Private Message
Förmodligen så är det så att Krell tycker den kabel är den bästa för det steget, och det är nog ingen vanlig sytråd innanför skalet...

Men tyvärr är det så att strömkablar gör nytta, inte lika mycket på alla produkter, och inte lika mycket i alla uttag dom kopplas till..

Skillnader finns mellan olika produkter likväll som det kan bli skillnader mellan alla kablage beroende på till vilka dom kopplas...
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:51:17  Show Profile Send Blue a Private Message
SpLiX och MartinH: Är det inte också så att nätkablar är en möjlighet för elektroniktillverkarna att tjäna extra pengar på att själva tillverka påkostade nätkablar som konsumenten kan köpa som extra tillval till cd-spelaren eller förstärkaren? Läste t.ex. om Tube Technologys cd-spelare i What Hifi för ett tag sedan. Kabeln fick man köpa till för ett par tusenlappar och enligt tidningen bidrog den med en tydlig förbättring av ljudet...

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:53:16  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Blue: Självklart är det så här likväl som i andra sammanhang att folk vill ha betalt.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2005/02/09 :  11:59:17  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Blue, allt kostar pengar. Det finns inget som är gratis.

Ingen som vill delta i ett litet räkneexempel?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:05:46  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jo precis, man betalar nog för den standard kabeln som följer med oxå.. Men som sagt, det är en "standard" kabel, inte den "ultimata" för produkten...
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:09:30  Show Profile Send Blue a Private Message
Ja det var alltså inte självklarheten att alla tillverkare vill tjäna pengar som jag var ute efter. Jag menar mer som ett svar på frågan om varför hi-endtillverkare levererar sina apparater med standardnätkablar: Antingen tillverkar dom egna exklusiva nätkablar (som dom vill sälja som tillval), eller så vill dom gynna hiend-handeln i stort genom att locka konsumenten att köpa esoteriska nätkablar från annat håll. Lite som att många högtalartillverkare indirekt gynnar tillverkningen av dyra och feta slutsteg genom att göra tungdrivna högtalare.

Är ni med på vad jag menar?

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:12:25  Show Profile Send SpLiX a Private Message
quote:
Varför skulle det annars löna sig att modda våra ljudalstrande elektronik? Varför byta kondingar eller OP:ar osv när konstruktören redan tänkt på allt?
Varför staga upp skramliga lådor när konstruktören redan tänkt på allt?


Kan inte låta bli att svara dig CC på denna kommentar med ;)

Om man öppnar och moddar en befintlig konstruktion för att skapa ett bättre ljud, så gör man det för att man inte haft pengar att köpa rätt grejer från början. Man är helt enkelt snål/fattig och moddar mindre bra pryttlar för att "komma" nära de som redan innehåller dessa. Tillverkaren har förmodligen valt sämre komponenter för att kunna sälja en billigare spelare / steg till just dig, men du är inte nöjd med vad du har och måste rodda för att känna att du gjort vad du kan i alla fall.

Att ge sig på att "staga" upp högtalarlådor, slänga skinråttor på dem för att absorbera en massa vibrationer och resonanser är samma sak. Man har helt enkelt köpt en skit högtalare från en mindre nogräknad högtalartillverkare.

Jag frågar jag nu...

Vem här har moddat sin Krell SACD med nya klockor, nya dac komponenter, bytt drivverk till släden eller slipat om laser linsen? Bytt kondningar , ringtansfo, klippt av och bytt internt kablage mot "bättre dyrare" internkablage i sitt Pass Labs steg. Har stagat och "dämpat" sina B&W 800 signature högtalare?

Kliv fram du som gjort detta och du skall få en fet smäll..
För du är förmodligen en sådan som köper en BMW M3, skickar den till "verkstaden" och moddar den p.g.a. att den inte håller måttet. Varför inte köpa en Ferrari med en gång då?

Låter det?? BRA!

Edited by - SpLiX on 2005/02/09 12:20:22
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:17:40  Show Profile Send SpLiX a Private Message
quote:
Är det inte också så att nätkablar är en möjlighet för elektroniktillverkarna att tjäna extra pengar på att själva tillverka påkostade nätkablar som konsumenten kan köpa som extra tillval till cd-spelaren eller förstärkaren?


Vad jag vet kan man inte köpa separat kablage från Krell på strömsidan. Och igen, tar man 1 milion för ett steg kommer man inte att försöka dra ut 16k till för en separat strömkabel...

quote:
Antingen tillverkar dom egna exklusiva nätkablar (som dom vill sälja som tillval), eller så vill dom gynna hiend-handeln i stort genom att locka konsumenten att köpa esoteriska nätkablar från annat håll.


Ja det blir ju en positiv spiral, kan man få folk att köpa strömkablar för xxk kronor kommer de i nästa steg att acceptera att köpa ett ännu dyrare steg om ngt år. O har man lagt 40% av budget på sin kabel, varför inte ett nytt dyrare steg. Ett nytt dyrare steg MÅSTE ju helt enkelt ha en "bättre" dyrare strömkabel än den som följer med?

Låter det?? BRA!

Edited by - SpLiX on 2005/02/09 12:29:30
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:30:00  Show Profile Send CC a Private Message
SpLiX, jag måste hålla med dig till viss del där
Visst är det som så att ju tyngre o mer välberarbetad konstruktion som man köper desto mindre risk e de ju att man går in o börjar modda... Nog så sant...
Antagligen finns det de som gör det med, men de e nog inte så många

Men sen finns det de av oss som kanske inte har råd (eller vill vänta tills man har) med det yppersta av produkter... Vi kan då med hjälp utav lite enkla medel "trimma" anläggningen så att den förhoppningsvis blir till det bättre och om inte annat så har man kul under tiden...
Precis som du jämför med bilar... För alla har inte råd eller möjlighet att köpa vare sig en BMW M3 eller en Ferrari... Kanske därav att det finns trimsatser till VOLVO?

Samt så hävdar jag med en Pitbulls envishet att man har mycket på att vinna med riktigt kablage draget från Elcentral till sin anläggning o att även den sissta metern spelar roll... Jag har hört det för många gånger för att kunna inbilla mig att jag jämt går på en Placeboeffekt! Helt enkelt väldans osanolikt (jämför inte nu med Harrisburg) att jag o bekanta i min omgivning i flera år gått o inbillat oss...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:41:35  Show Profile Send matså a Private Message
Hm nu får ni rätta mig för jag är vilse i pannkakan här. Menar ni att om man köper en dyrkrell så får man inte med deras bästa kabel utan den får man köpa till?? Herregud!!! Har man slantat upp så mycket pengar så kunde man få en fin strömkabel till det fasanfulla priset.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  12:48:13  Show Profile Send SpLiX a Private Message
quote:
Menar ni att om man köper en dyrkrell så får man inte med deras bästa kabel utan den får man köpa till??


Nej, man kan vad jag vet INTE köpa separata strömkablar från Krell. Den Krell som jag hela tiden svamlar om för en mille har en FAST MONTERAD icke utbytbar strömkabel, på bild liknande samma standardkabel som sitter fast monterat på vilken diskmaskin från elektrolux som helst.

Låter det?? BRA!
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/02/09 :  13:02:16  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
quote:
slänga skinråttor på dem för att absorbera en massa vibrationer och resonanser är samma sak. Man har helt enkelt köpt en skit högtalare från en mindre nogräknad högtalartillverkare.




Skit? Kanske det...

Åter till kablarna:

Jag kommer att tänka på Burmesters kablage som tydligen var utprovat
med deras grejor. En del tänker på sånt här, andra inte.

Varför skickar man nu inte med den "optimala" kabeln?

Möjliga svar:

Kanske vill man helt enkelt lämna det öppet för folk att pyssla själva?
(Är kabeln fast monterad är det ju inte så förstås.)

Kanske vill man lämna kabelfrågorna till någon som är bättre på sånt?

Kanske tycker man inte att det gör skillnad?

Kanske är allt placebo ändå så alla kan gå hem och lägga sig och dö nu?

Kanske är det fråga om tycke och smak?

Kanske man hellre vill göra något annat än att bekymra sig för nätkablar?

Kanske det inte är skillnad på nånting i hela världen över huvud taget?

Etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,
etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,
etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,
etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,
etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc,etc.....

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/02/09 :  13:14:43  Show Profile Send CC a Private Message
Bernt Jansson,

Ps. Sicka sketburkar du visar upp

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -

Edited by - CC on 2005/02/09 13:15:12
Go to Top of Page

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2005/02/09 :  13:24:55  Show Profile Send SpLiX a Private Message
Bernt, ja, vad är det för skit du dragit hem Skämt åsido..

Dina råttor ser jag som en rent estetiskt fluga, en placebo effekt, "ett par tärningar i backspegeln i bilen". Jag hade dock aldrig ens övervägt att hänga dem i en Ferarri om jag fått råd med en...

Om de nu gör nytta och en ljudmässig förbättring med tanke på att du "spikat" dina högtalare, klossat dem i sin tur, ja, då vet jag inte. Kan du höra skillad med förbundna ögon medens frugan din står o lyfter av dem, på dem, av dem igen så, hatten av. Du är en av få människor som faktiskt hör en fjärils fis på andra sidan globen :)

En "skinråtte tweak" kan jag bara se effekten av på en Cerwin Vega högtalare om låter som en tom garderob när man knackar på den. Inte på en gediget byggd högtalare. Skulle högtalarlådor ha vissa vibrationer och resonaner hoppas jag att högtalartillverkaren skiljt dessa från elemnetens frekvensområde. Och har de det, ja då kan man till och med FÖRSÄMRA ljudet med att slänga en massa saker på dem.

Jag repeterar, det finns en anledning till att exempel B&W sätter sina element i sina dyrare högtalare i olika kabinett, med olika material för att de INTE skall färja ljudet. Sätter man bas, mellanregister o diskant i samma låda där de potentiellt kan påverka varandra, ja då ber man om problem. Men att det skulle avhjälpas med ett par skånska skinråttor tvivlar jag på

Låter det?? BRA!

Edited by - SpLiX on 2005/02/09 13:30:13
Go to Top of Page

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2005/02/09 :  13:27:33  Show Profile Send lasselite a Private Message
Jag tycker dom i förgrunden verkar konstigt uppställda Men så kanske det måste vara för att man ska ha nytta av kablar, möss, stenar och högafflar för en indisk grundskolas årsbudget.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.8 sekunder. Snitz Forums 2000