HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Basmodul till HFLS
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 20

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2004/05/01 :  15:51:04  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Mcz
Jag är ingen specialist, vilket säkert märks.
Orsaken varför jag drog upp detta med room gain är att jag själv byggde för rak frekvensgång djupt ner i basen, men fick odugliga mullerburkar. Att dessutom min sub förstärkare hade ett märkligt dimensionerat filter som överdrev frekvenser runt 30 Hz gjorde inte saken bättre. Kanske fungerar detta bra för hembio men knappast för musik. För mycket lågbas kan ge lyssningströtthet, i mitt fall utvecklades även en irriterande hörselskada. För att tillslut få ordning på det hela pluggade jag helt enkelt igen basreflex öppningen, men då det blev för lite bas istället.
Men helt klart kan man som du säger använda (parametrisk) eq i bas området för att åtgärda ovanstående problematik.
Just nu använder jag inga subbar men högtalarna jag använder är byggda med tanke på room gain, men de har inga bra djupbas egenskaper (< ca 40Hz), därför är jag intresserad av denna tråd fast jag inte har HFLS-1:or.

En stor sluten låda anses ofta mer musikalisk än motsvarande basreflex, om man medvetet designar en "felavstämd" och mindre basreflex lådda med liknande avrullning som den slutnalådan vinner man i ljudkvalite och den släpande basen (som jag tror till största delen skapas av lyssningsrummet) begränsas.

Jag tycker hursomhelst att det är vettigt att dra nytta room gain om det kan leda till mindre lådvolym, som gör det enklare att bygga stablit. En mindre låda i en sub-bas gör ju även att problem av stående vågor i lådan minskar.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

Mcz
Member

849 Posts

Posted - 2004/05/01 :  19:28:04  Show Profile  Visit Mcz's Homepage Send Mcz a Private Message
Vill inte på något sätt vara otrevlig, men den här tråden handlar om basmodul till HFLS-1 och inget annat! Är man ute efter någon annan sorts basmodul, så starta en ny tråd! Inte konstigt att viljorna går isär när inte alla jobbar mot samma mål..

Skrutten, det du tar upp är mycket intressant! Och förmodligen något vi bör ta med i beräkningarna, eller bygga ett par prototyper och prova oss fram = bästa alternativet men dyrt! Jag har själv haft bäst erfarenheter med slutna eller underavstämnda basreflex baslådor. Där den allra bästa var något som påminner om 2xH1208 alternativet här. Fast det var två slutna basmoduler, och inte basreflex som 2xH1208. Det satt 2xT&P C220-T6 i varje, 50l per element, alltså 100l per basmodul. Simulerar man det så ser det inte så mycket ut för världen, men låter extremt bra och återger orgeltoner så man får gåshud i hela kroppen!

Du har också säkert rätt att den släpande basen oftast beror på rummet. Det är ännu en anledning till att använda subsonic filter, visar med följande exempel:
Har hört från erfarna källor som lyssnat på en Velodyne sub med och utan subsonicfilter, att när inte subsonicfiltret var inkopplat spelade rummet med och gjorde att basen inte klingade ut fort nog och blev blöt och slö. Med subsonicfiltret på så sattes inte rummet "i gungning" i lika stor utsträckning och basen upplevdes snabbare och rappare.

Men stående vågor behöver vi knappast oroa oss för, våglängden ligger ju mellan 3-18m (120-20Hz)!

MVH Martin

Var och en kan arbeta hur mycket som helst, förutsatt att det inte är med det man borde göra för tillfället.Robert Benchley
Ingenting är omöjligt, så länge man har obegränsat med tid.Personlig hypotes
Min anläggning:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=25462

Edited by - Mcz on 2004/05/02 09:58:33
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/05/01 :  19:54:36  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
quote:
Vill inte på något sätt vara otrevlig, men den här tråden handlar om basmodul till HFLS-1 och inget annat! Är man ute efter någon annan sorts basmodul, så starta en ny tråd! Inte konstigt att viljorna går isär när inte alla jobbar mot samma mål..


Precis, håller med till 100%. Det ska ju förhoppningsvis bli en basmodul som anpassas och kompletterar HFLS-1 till att bli en enastående bra högtalare. Ingen allmän basmodul som kan passa olika typer av topp:ar. Då är det bättre att kolla efter de olika sub byggen som finns, ex. XLS mfl.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2004/05/01 :  20:55:31  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Mcz, detta handlar just nu bara om HFLS-1 basmodulen
Jepp 2st H1208 simulerar mkt bra ca 50l basreflex låda, "täckjacksfoder" som dämpning samt måttligt med room gain adderat. Att använda två stycken element har ju en del uppenbara fördelar, rätt arrangerade kan dist släckas och/eller lådsvängningar minskas.
Angående ståendevågor menar jag grundmoden, halvvågen, samt att delningsfiltret gärna dämpat ut signalen med säg 24 dB innan den får tillträde så att säga. Med 24dB filter och 120 Hz delning innebär det att längsta invändiga ledden på lådan skall ligga under ca 70 cm. Rätta mig gärna om jag räknade fel.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

rosbacke
Member

301 Posts

Posted - 2004/05/01 :  23:46:43  Show Profile  Visit rosbacke's Homepage Send rosbacke a Private Message
Jag har bara en snabb fråga. Underavstämd låda? Innebär det att man lägger lådans resonansfrekvens så pass lågt att frekvenskurvan för systemet (element + låda) inte blir rak fram till brytfrekvansen utan börjar slutta ner tidigare, lite som om man lägger på för mycket vikt på en passiv radiator i en radiator-box?

--- Mikael R

Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Go to Top of Page

Mcz
Member

849 Posts

Posted - 2004/05/02 :  10:07:22  Show Profile  Visit Mcz's Homepage Send Mcz a Private Message
Skrutten, du räknade rätt men delningen kommer hamna under 100Hz, det har diskuterats 60-80Hz. Så då är längsta invändiga bredd 1,1-1,4m vilket inte bör vålla några problem.

Jag håller med dig om att man bör placera elementen så att distorsionen släcks (en med magneten utåt och fasvänd), eller så att lådvibrationerna dämpas (en på var sida om lådan). Frågan är om alla vill ha en sådan låda, menar på det estetiska.. Men det är ju något som är fritt, så där kan man ju göra hur man vill!

Rosbacke, japp så ser en underavstämd låda.

Och jag har tyvärr inte hunnit göra några simuleringar än, de kommer nog ikväll, ha tålamod!

MVH Martin

Var och en kan arbeta hur mycket som helst, förutsatt att det inte är med det man borde göra för tillfället.Robert Benchley
Ingenting är omöjligt, så länge man har obegränsat med tid.Personlig hypotes
Min anläggning:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=25462
Go to Top of Page

Gordi
fd. Mikael_1979

1922 Posts

Posted - 2004/05/02 :  11:07:12  Show Profile  Visit Gordi's Homepage Send Gordi a Private Message
Ok Martin Jag förstår piken .....
Men när blev Pris/prestanda = storlek/prestanda
Det kommer sluta med att det kostar mer än det smakar det här
Men är det så ni vill ha det ...

wHy r u here? ask yourself


Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2004/05/02 :  13:06:32  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Hej igen
Tänkte bara kasta ut en simulering på dessa 2 x H1208 med lite adderad room gain, idetta exempel är lådan optimerad, jag gissar att Mcz kommande simulering går lite djupare.

Röd kurva = utan room gain, Grön kurva = måttlig room gain, Blå kurva = room gain simulering från mitt eget rum.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2004/05/02 :  13:44:12  Show Profile Send AndersP a Private Message
Jag tycker att man måste inse att HFLS-1 ( undrar hur manga gånger jag skrivit HFLS-1 i den här tråden? ) blev en väldigt fin liten högtalare och det vore skam att inte göra en basmodul som kan spela i paritet med den. Har man lite klen ekonomi så har man heller inget stort rum att spela i, utan man reder sig fint med bara två målade HFLS-1 i en liten anläggning med god kvalitet. Det sista vi ska ge oss in på är att på snabbast möjliga vis fylla ett rum med billiga trattar monterade i stora lådor. Vill man ha sånt får man köpa Cervin Vega tycker jag.

När det gäller priset så kostar två L22 1830:- på HiFiKit och XLS 10" med slav kostar 3000:-. Dessutom så ingår inte förstärkare i HFLS-1 heller. Den måste man köpa om man inte har en från förr.

Jag håller med om att möjligheten att montera elementen på motstående sidor för att kunna få diverse utsläckningar är en möjlighet som måste utredas, men att, som Mcz skriver, " magneten utåt " kan bli svårt att ordna estetiskt. Man måste i så fall försänka elementet ganska fett in i lådan för att magneten inte ska sticka ut och bli trampad på på nån fest och det går ut över lådvolymen så att lådan måste göras större. Med den delningsfrekvens som det börjar talas om nu är ju inte sidomonterade basar nåt som helst problem om man inte tänker sig en hörnplacering.

Jag tror att Audio Pro gjorde en sub på 80-talet som hade " magneten utåt " på det ena av två element. Där försänktes det kraftigt, men man gjorde ändå en låda med en sådan form att ett skyddsgaller täckte över området effektivt.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2004/05/02 :  13:48:27  Show Profile Send AndersP a Private Message
Skrutten: Den där simuleringen ser jättefin ut tycker jag. Resultatet skulle iaf jag kunna aceptera. Vad använder du för software?

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

rosbacke
Member

301 Posts

Posted - 2004/05/02 :  13:58:10  Show Profile  Visit rosbacke's Homepage Send rosbacke a Private Message
En variant kan vara att ha ett element framåt eller åt sidan medan det andra sitter i botten. Det gäller att hitta en montering som är enkel att bygga dock och som inte lägger till onödig volym utanför själva kammaren. Med det arrangemanget kan man tänka sig att montera det nedre elementet med magnet utåt.

--- Mikael R

Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Go to Top of Page

MadMan
Member

540 Posts

Posted - 2004/05/02 :  18:27:35  Show Profile Send MadMan a Private Message
åså smet jag in på ett hörn., jag har inte läst hela tråden men vill iallafall säga lite bara.,:

går det inte å kruxa in en EQ där som tar bort hemska rums resonanser också., rummet har somsagt stor inverkan på ljudet, speciellt i bas regionen.,

ska det vara 2 st lådor ???

Nice from a far, but far from nice.
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2004/05/02 :  20:10:40  Show Profile Send AndersP a Private Message
MadMan: EQ har varit uppe ett antal gånger i tråden redan och det ska vara två lådor. Jag vill inte vara snorkig, men det är en intressant tråd. Läs den.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

Mcz
Member

849 Posts

Posted - 2004/05/04 :  09:31:00  Show Profile  Visit Mcz's Homepage Send Mcz a Private Message
Har inte hunnit med några simuleringar än pga. det fina vädret i helgen!

Men jag undrar lite, vad är det jag ska simulera? Ska jag simulera lådorna precis som innan eller ska jag ta hänsyn till room gain? Isåfall får jag ju göra om alla tidigare simuleringar, och då kanske jag bara ska lägga tid på de mest intressanta? Dvs. 2xH1208, 1x850146 och eventuellt XLS 10". Slutna lådor är i mitt tycke väldigt intressant, speciellt om de skulle klara sig utan Linkwitz Transform och bara klara sig med room gain. Då kanske 2x850146 kan vara intressant också, för lägre slaglängd och högre känslighet = lägre distorsion.

Vad säger expertpanelen, hur ska vi gå vidare?

MVH Martin

Var och en kan arbeta hur mycket som helst, förutsatt att det inte är med det man borde göra för tillfället.Robert Benchley
Ingenting är omöjligt, så länge man har obegränsat med tid.Personlig hypotes
Min anläggning:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=25462
Go to Top of Page

rosbacke
Member

301 Posts

Posted - 2004/05/04 :  10:29:07  Show Profile  Visit rosbacke's Homepage Send rosbacke a Private Message
Kan nog knappast klassa mig som expert i panelen men jag tycker att 2xH1208 i basreflex är mest intressant för tillfället. Jag håller på och skissar på ett lättbyggt lådförslag på 60 liter med ett element i botten och ett framåt. Lådan är ca: BxHxD 30x70x45 cm med 25mm väggar. Bilder kommer när jag får till det.

--- Mikael R

Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Go to Top of Page

swede
Member

1091 Posts

Posted - 2004/05/04 :  13:53:09  Show Profile  Visit swede's Homepage Send swede a Private Message
Jag beställde precis ett gäng XLS 10"or. Kommer nog koncentrera mig på dem ett tag framöver.

Virke har jag tillgängligt. Nu saknas bara en arbetsbänk och en överhandsfräs. De kommer nästa vecka.

//magnus

perl -ne'chomp;$a.=pack"b*",$_;END{print"\n$a\n\n"}'<<RM
10000010001101101010011000001110000101100000010001001110
101011100011011010100110110011101000010001010000
RM
Go to Top of Page

rosbacke
Member

301 Posts

Posted - 2004/05/04 :  22:36:59  Show Profile  Visit rosbacke's Homepage Send rosbacke a Private Message
Efter en del pulande och rätt så mycket manualläsande har jag fått ihop en bild på förslaget på rätblocket. Povray-script tar lite tid tydligen.

Yttermått är 30x72.5x45cm (BxHxD). Innermått på kammaren är 25x60x40, eller 60liter. Alla väggar är 25mm tjocka. De olika färgerna är mest för att se vilken del som är vad.
Gapet mellan golvet och botten är 75mm. Om en H1208 monteras med magnet utåt så kommer det att sitta 9mm över golvet.
Röret är placerat vertikalt vilket ger möjlighet till ca 50cm rör,

Tanken är att HFLS-1 står på basmodulen och då hamnar mittpunkter på ca.90cm vilket bör vara ung. lyssningshöjd.
Jag är osäker på om placering av elementet i botten i djupled påverkar ljudet mycket. Jag satte det längst in för att det inte ska vara så synligt framifrån.

Ok, kommentarer, förbättringar? det är en första skiss som ska förbättras (eller förkastas. )

--- Mikael R


Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/05/04 :  22:49:28  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
Rosbacke: Helt klart något som är värt att spinna vidare på. Det är nåt liknande jag velat ha hela tiden, hade kanske velat ha någon cm smalare men det är nog inte praktiskt möjligt om det är denna typ av basmodul vi ska ha.


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

Ipsen
Member

232 Posts

Posted - 2004/05/05 :  17:30:40  Show Profile Send Ipsen a Private Message
rosbacke: Skissen ser grymt snygg ut och är faktiskt nåt i stil med det jag hade i tanken.

---> Mitt system <---
Go to Top of Page

rosbacke
Member

301 Posts

Posted - 2004/05/05 :  20:47:12  Show Profile  Visit rosbacke's Homepage Send rosbacke a Private Message
Tack för berömmet.

Jag tror att det blir svårt att hitta en mindre låda om vi ska ha en basreflex lösning. Nu verkar det dock som om room-gain kan vara något att räkna med och tar man in det i de simuleringar som Martin gjorde för någon vecka sedan så kanske de slutna varianterna börjar bli aktuella igen. Då kan nog storleken minskas en del. Om vi kan minska volymen lite, ska jag med glädje göra en ny modell!

--- Mikael R

P.S. MDF kom igår, Frässtål idag, här ska byggas HFLS-1. D.S

Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Go to Top of Page

swede
Member

1091 Posts

Posted - 2004/05/06 :  00:44:40  Show Profile  Visit swede's Homepage Send swede a Private Message
Med en XLS-10"a och slavbas kan man göra lådan liten... ;=) Jag röstar på XLS. I vilket fall som helst kommer jag snickra ihop en sådan och sedan får vi se hur långt man kommer med den.

En ok designlösning med en 10"-are med slavbas, är att man kan göra en ganska så smal högtalare, som fortfarande fungerar som stativ, där man har elementet och slavbasen på motsående sidor. Kan bli ganska ok design, faktiskt. Får se vad tomten kommer fram till.

//magnus

perl -ne'chomp;$a.=pack"b*",$_;END{print"\n$a\n\n"}'<<RM
10000010001101101010011000001110000101100000010001001110
101011100011011010100110110011101000010001010000
RM
Go to Top of Page

mangew
Semesterfirare

2297 Posts

Posted - 2004/05/06 :  00:58:11  Show Profile  Visit mangew's Homepage Send mangew a Private Message
swede: Din lösning är jag väldigt nyfiken på. Något sådant jag själv funderat på...och aktiv drivning av basmodulen?


*** Luleå Hockey ***
*** Manisk flugfiskare ***
*** Driver MW sportfiske ***
Go to Top of Page

swede
Member

1091 Posts

Posted - 2004/05/06 :  13:09:57  Show Profile  Visit swede's Homepage Send swede a Private Message
Aktiv drivning av basmodulen. Jag byggde ett steg för några månader sedan, som jag skrev om i en annan tråd. http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=24509 - "Bygga förstärkare till subba".

Och idag har jag fått mina element. Men jag kan inte bygga något förrän om ett par veckor...

Rolig kartong! Vår sekreterare blev lite konfunderad, då vi inte importerar prylar så ofta. Jag fick plocka fram plånboken och betala tull och moms kontant till brevbäraren. Inte så jobbigt.


Och vad innehåller då en sådan kartong...



Och så här ser härligheterna ut. Nu skall här byggas!


Den som ändå hade en verkstad. Nu kommer lägenheten inte vara besökbar ett tag framöver.
//magnus

perl -ne'chomp;$a.=pack"b*",$_;END{print"\n$a\n\n"}'<<RM
10000010001101101010011000001110000101100000010001001110
101011100011011010100110110011101000010001010000
RM
Go to Top of Page

Ipsen
Member

232 Posts

Posted - 2004/05/06 :  13:14:28  Show Profile Send Ipsen a Private Message
Gaah vad trevliga de ser ut.

---> Mitt system <---
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2004/05/07 :  21:17:46  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Anders P, jag har simulerat med ett gammalt bassbox 5.1
Men nu till viktigare saker.
Basreflex röret blir långt och måste nog krökas, är det nån som har erfarenhet av detta, fungerar det bra?
Basarna / basen bör inte placeras högre än ca 40 cm för att koppla bra till golvet vid 80 Hz och därunder.
Skickar upp en dimensionslös ritning på ngn slags bas-modul med "push push" monterade basar.

Det gråa på ritningen är stagningar. Mitten bilden är t.ex. front med basreflexrör eller... kanske baksidan, möjligen är det upp och ner dessutom, tja, spelar nog ingen större roll vad mitten bilden föreställer.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page
Page: of 20 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.84 sekunder. Snitz Forums 2000