HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Språkpoliser, nej tack!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/12/21 :  20:42:40  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
Empress --> Att göra så gott man kan med de hjälpmedel man har till hands betyder inte att man måste investera pengar. Det betyder endast att man kan använda de hjälpmedel som man har tillgång till. I detta fallet är det ju stavning i anslag på internet vi pratar om, och då är det närmast, i alla fall för mig, att tänka på ett ordbehandlingsprogram med rättstavningsfunktion. Återigen är det inte perfekt stavade och grammatiskt korrekta inlägg jag strävar efter, utan att vi alla helt enkelt gör så gott vi kan med de hjälpmedel som står till vårt förfogande.

I samhället idag blir vi alla bedömda på olika sätt och med olika verktyg. Varför tror du att politiker spenderar mer än en normal arbetares årslön på stylister? Varför tror du att konsulter ofta går oklanderligt klädda i en diskret kostym? Det hela handlar om att skapa någon form av relation till sin omgivning. Detta kan bara inte vara en nyhet, och det kan väl inte betraktas som tragiskt? Hur skulle du själv reagera om du fick ett brev från en myndighet med stavfel på vart tredje ord? Skulle du litat på innehållet i brevet? Skulle du litat på en statsminister som i mysdress deklarerade att Sverige har kontakt med en utomjordisk civilisation? Jag tror att svaren är "Knappast!".

Det är viktigt att man kontrollerar vad man lämnar från sig, men därmed inte sagt att det måste vara 100% felfritt.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm

Edited by - Pinhead on 2003/12/21 20:43:41
Go to Top of Page

manders
Starting Member

26 Posts

Posted - 2003/12/21 :  21:21:37  Show Profile Send manders a Private Message
fler språkpoliser behöver vi juh inte
Go to Top of Page

Aton
Member

2048 Posts

Posted - 2003/12/21 :  21:51:32  Show Profile Send Aton a Private Message
manders: Inte fler smådjävlar heller...

edit: förtydligande

Edited by - Aton on 2003/12/21 21:53:49
Go to Top of Page

manders
Starting Member

26 Posts

Posted - 2003/12/21 :  21:53:47  Show Profile Send manders a Private Message
Man kan aldrig ha för många smådjävlar.
Go to Top of Page

Aton
Member

2048 Posts

Posted - 2003/12/21 :  21:54:23  Show Profile Send Aton a Private Message
Oj, det fanns en till.
Go to Top of Page

manders
Starting Member

26 Posts

Posted - 2003/12/21 :  21:56:12  Show Profile Send manders a Private Message
"...and there is more where that camed from"

Men vi lämnar ämnet.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/12/21 :  22:11:02  Show Profile Send Bravo a Private Message
"Nikita" i princip kan du anses ha rätt men:
quote:
I den just utkomna Svenska Akademiens grammatik (SAG) framgår tydligt hur väl svenskalärare överensstämmer med den modell för sammansättningar med substantiv på -a som i modern tid varit den mest produktiva. "De flesta ord på -a vilka börjat användas som förled under de senaste tvåhundra åren förefaller bibehålla det stamslutande -a vid sammansättning" slår SAG fast och ger exempel som fasaväckande, mammaklänning och kassaregister . "För ord som stabiliserats tidigare är huvudregeln att -a faller": flugsmuts, lampfot, flickskola. Svensk(a)lärare har alltså glidit över från mönstret flugsmuts till mönstret fasaväckande.


SvD 99-10-17. Språkspalten i Kulturdelen skriven av Bo Löfvendahl.

De absolut vanligaste att nybilda ord med (-a) är ungdomar.
Idag kan nog båda varianterna passera.

MVH

Bravo
Go to Top of Page

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2003/12/21 :  22:34:40  Show Profile Send lasselite a Private Message
Tyvärr är det ju som pinhead säger, man blir bedömd på fler grunder än de ord man skriver/säger.

Hur arg du än blir Empress, och hur orättvist det än är så är det på det viset. Som ett exempel kunde Göran Johanson, känd sosse från Göteborg, mycket väl varit Statsminister idag om han inte haft sin hudsjukdom.

Vad vi kan göra här är att försöka se förbi spåket och ta till oss budskapet.

(uppläsningsfunktionen jag nämde tidigare tror jag finns i plusfunktionerna till W Xp, men jag är långt från säker. Nån annan som vet?)
Go to Top of Page

manders
Starting Member

26 Posts

Posted - 2003/12/21 :  22:55:26  Show Profile Send manders a Private Message
Stämmer, den finns i Win XP, men den är ruskigt dålig.
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/12/21 :  23:21:57  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
Empress & lasselite --> Det har absolut INTE varit min avsikt att göra någon arg eller ledsen. Jag har endast uttryckt min syn på ämnet.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2003/12/21 :  23:28:39  Show Profile Send lasselite a Private Message
Jag har förstått det
Go to Top of Page

Empress
Sodom & Gomora, the equality place

276 Posts

Posted - 2003/12/21 :  23:31:08  Show Profile Send Empress a Private Message
Tja Det var ju det Pac, skrev.
Förstår man inte så kan man FRÅGA vad man menade. Mycket bättre än att påpeka stavfel. Det handlar inte om huruvida man är elak eller inte. Det är bara ONÖDIGT.

Fattar fortfarnde inte varför det skall var så viktigt att försvara rätten att påpeka stavfel. Diskuterar jag hifi så diskuterar jag hifi. Om topiken är den bästa förstärkaren så vill jag dikutera det. Inte huruvuida ett ord stavas.
Varför kan man inte hålla stavning och sättet att skriva rätt på trådar som är avsedda för sådana ändamål? Undrar vänligt.

Det är just sånna bortförklaringar om påpeka stavfel som gör att man inte orka/vill längre diskuterar att diskutera alls eller fråga om något om man HELA tiden skall sita med vetskapen över att någon kan ta sig rättigheten att "påpeka" stavfel som det tydligen skall fint heta. Alla kör med SAMMA bortförklaring, som tycker det är riktigt att "klaga" på stavfel, och vill fövara den rätten.


lasseliten:

Jag kör med Win XP och de såkallade plusfunktionerna är verkligen undermånliga. De kunde lika järna skippat dem.

Javisst blir man dömd på många flera grunder än bara språket och hur det skrivs. Men förtroende på en annan människ som Pinhead skrev om skall väl inte behöva bli sämmre för att man stav som en kratta? Eller ser ut på ett visst sätt. Det blir ju inte sämmre byggda bilar. Bara för att vissa är brännskadade eller har dyslexi. Inte för att jag fattar vad förtroende har med utseende eller stavningar att göra överhuvudtaget. Hade det varit frågan om något annat så hade jag kunnat förstått. Men förtroende för KUNSKAPER?????

Det blir ju lite som att fråga brandmannen som skall rädda en ur ett brinnande hus. Nej du hade G i svenska så jag kan inte ha förtoende för dig. (Jag vet att det är draget till sin spets här , men för att göra poäng)
Brandmannen/kvinnan är ju redan godkänd. Och har kunskaperna som krävs för att kunna göra sitt jobb. Även om denne presterad urusla betyg i rättstavning.



Dali:

Du skrev även att man inte skall ta det personligt. Nähej. Men när man svarar en människa på ett av dennes inlägg och påpekar denna om stavningen med i SAMMA inläg. Hur kan det då klassas som opersonligt?


Pinhead.

Jag vet detta att du inte har gjort det. Men när man sitter med ett handikapp och hjälpmedel för att göra ett bra jobb för att diskutera på forum inte finns som käcka gratis allternativ till att trycka in i datorn så skall man ändå inte behöva leva med risken att bli påhoppad. För stavfel. Kunskaperna man har bode ju finnas där ändå. Och Just de kunskaperna en människa har borde ju inte bli mindre förtroende för bar för att man stavar krasst lite då och då. Ibland uruselt, trots att man har suttit i "hundra" vändor med att kolla igenom. Det blir ju som med brandman/kvinna exemplet jag tog till 'lasseliten'. Eller Einstein som jag brukar återkomma till i sådana här frågor. Han är min favorit att använda som exempel. Blir ditt förtroend för honom som veteskapsman mindre nu när man vet om att han har dyslexi? (Nåja jag vet att han är död och borta, MEN han gjorde ju mycket för rymdforskningen b.la) Sen så har vi Stephen Hawkins. Han stavar som en kratta han med men han rättade ju Einsteins relavitetslära. Och kommit fram med mycket andra teorier. Men han kan knapp skriva idag för att han har dubbla handikap som har skapat enn viss form av läs och skrivsvårigheter i sin tur på vägen. Är han oxå mindre förtroende ingivande nu i sina kunskaper?

Jag vet att jag har dragit nu i mina exempel på sin spets. Men kunskaperna blir inte mindre och SÄMMRE för att det ser ut som en host host hejsan hallå vad illa stavat det var här då.



Män BÖR vara kopplade!(Som vill det!)
Writing is work of passion, not a work of grammar!

Edited by - Empress on 2003/12/22 00:06:34
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/12/22 :  00:47:54  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
Empress --> Jag kan inte hålla med dig mer. INGEN skall riskera påhopp eller språklig kritik i ett hifi-forum. Ett handikapp kan ingen människa rå för, och skall absolut inte klandras för heller.

Om Einstein hade lämnat sina skrivelser till korrekturläsning, så hade hans lärare aldrig avfärdat honom, och han hade högst troligt kommit upp till toppen långt tidigare än han gjorde.

Jag hävdar inte att en person som stavar dåligt HAR sämre kunskaper än någon annan, men MITT förtroende för vad personen skriver sjunker. Det är så jag fungerar. Det är mycket möjligt att det är ett tillkortakommande hos mig, men så ligger det till i alla fall.

Jag tror inte att de som är diagnostiserade med dyslexi är de som stavar sämst i sina inlägg eller andra skrivelser. Jag tror ofta det handlar om okunskap och försök att över sin förmåga använda språket.

För övrigt så tycker jag att du skriver och stavar bra för att "lida" av dyslexi.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm

Edited by - Pinhead on 2003/12/22 00:50:23
Go to Top of Page

Empress
Sodom & Gomora, the equality place

276 Posts

Posted - 2003/12/22 :  01:27:07  Show Profile Send Empress a Private Message
Hajsan Pinnis (Pinhead)


Va efter "hundrafemtio tuer" är vi överens

Jo han hade nog nått toppen bättre om han hade haft korrekturläsare den gode Einstein. Men med tanke på att han var vetenskapsman så hade det nog hetat att han är ursäktad för att han inte hinner att vårda språket. Han jobbar ju så hårt.

Skall var helt ärlig jag med. Jag får tyvärr en "bläcka" är man hör folk (läs även 'läser' då det är debattforum) rätten att påpeka stavfel hos människor. Eller att man har minder förtroende för den egenskapen skull. Eller som en annan grej jag läste för mycket länge sen på hififorum (innan jag blev meddlem här) att har man läs och skrivsvårigheter, dyslexi, så kan man inte ta hand om och vårda hifiproduker. Men det är ju inte du som har ansett det, det var en annan. Den människan hade tydligen inte hört talas om telefon och hörsel.

Tack för berömmet. Japp jag klara mig ganska bra. Jag klarade mig så bra att jag blev diagonisterd dyslektiker vid 31 års ålder. *hep*
Min fosterfar kom på en genialsik ide nämligen. Han "taktade" stavning när jag hade rättstavning i läxa. Det gjorde att jag på så sätt fick en form "masekring" av min dyslexi. Men tyvärr så var ju inte allt för evigt. Det var andra ledtrådar som komm fram till slut och jag blev skickad till utredning.


Jag tycker att du själv är stark som vågar erkänna dina fel och brister. Det är inte många som gör det. Men du har ju inte varit den som påpekat stavfel heller hos en annan människa. Det är styrka att våga göra det.

Kram/Emp



Män BÖR vara kopplade!(Som vill det!)
Writing is work of passion, not a work of grammar!
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/12/22 :  01:48:03  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
Kära Empelina

Det är ju just detta ett forum är till för; att diskutera, argumentera och faktiskt komma fram till saker och ting. Ibland är man ense, ibland inte.

Jag förstår inte de som öppet kritiserar felstavningar, det är ju trots allt inte det vi är här för. Men å andra sidan blir jag ibland mörkrädd när jag läser inlägg...jag tror inte att vi har så många dyslektiker här på forumet. Det handlar nog ofta om okunskap, tyvärr.

Off topic: Du får jättegärna utveckla och förklara "taktningen" som din fosterfar lärde dig.

Ingen är perfekt...eller

Kram på dig också, flickan...

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/12/22 :  01:53:25  Show Profile Send Bravo a Private Message
"Pinhead" har en poäng här, det är lättare att bli trodd om man skriver bra, likadant som att advokaten med skickligare retorik oftast vinner över den mindre skicklige osv.

Den känslan/åsikten som "Pinhead" redovisar är nog väldigt vanlig, oavsett vad man kan tycka i själva sakfrågan.

Bravo

Edited by - Bravo on 2003/12/22 06:10:57
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2003/12/22 :  05:58:10  Show Profile Send nin a Private Message
Måste säga att jag tappar ALLT förtroende för dom som sysslar med språkpolis takter.
Man kan ju även undra hur svårt det ska vara att läsa en text. För kan dom inte förstå att texten:
"Fan, idag måste jag jobba över tid" betyder "ÖVERTID" och inte "över tid" så är det inte han som skriver texten som har problem utan han som läser den.
Nej, hoppas vi slipper fler språkpoliser, annars så är väl alternativet att bojkotta det dom skriver i fortsättningen.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/12/22 :  06:14:59  Show Profile Send Bravo a Private Message
Ju mer språket sönderfaller "nin", ju svårare blir det för dem med språksvårigheter och i längden kommer tolkningsproblemen att öka.
Det är därför man normerar språket för att det skall vara begripligt.
Däremot är det nog inget problem på kort sikt, men om alla börjar skriva lite hur som helst så blir det ett problem i längden.

Bravo
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2003/12/22 :  06:30:16  Show Profile Send Flint a Private Message
nin
men var för inte wri ta övertid when you me nar over time var för denna o tro liga tjurig het med boj kott som hot om rep re sa lie som bra vo says ökar ut slät ningen risk en för ytter li gare lan gu age svå rig heter

För säkerhets skull tog jag bort punkt och stor bokstav med där plus skrev (nästan) varje stavelse för sig. Sen slank det in ett och annat eNGLISH ord med. Vill du ha det så här?
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/12/22 :  06:59:07  Show Profile Send Bravo a Private Message
Faktiskt ganska illustrativt med ickenormerande språk i längden.
Frågan är väl avvägningen språknormering och hur det används och risken att språkosäkra personer inte alls skall våga yttra sin mening.

Språkrättelser får inte användas som ett argument i debatten om något annat.

Bravo
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2003/12/22 :  07:02:12  Show Profile Send Flint a Private Message
Det är klart att språk förändras med tiden men den här har gått så fort. Man hinner inte med att vänja sig.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2003/12/22 :  07:09:55  Show Profile Send nin a Private Message
Flint, Ja, att du tar upp detta och sedan beter dig som ett barn gör ju inte debatten bättre. Om du inte kan se skillnad på det jag skrev och det du skrev så lär det bli problem.
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2003/12/22 :  08:04:58  Show Profile Send Flint a Private Message
nin
Jaha.
Go to Top of Page

dali
Member

322 Posts

Posted - 2003/12/22 :  08:11:43  Show Profile Send dali a Private Message
nin, märklig reaktion ...

Är alla som skriver fel barnsliga? Var vi inte överens om att man aldrig någonsin får påpeka att någon uttrycker sig otydligt, för då är man SPRÅKPOLIS och FÅR INTE VAR MED HÄR!

Jag antar att du kommer att avsluta ditt medlemskap med omedelbar verkan.

EDIT: Stavfel. Ett bra exempel på olyckliga stavfel, jag skrev "ansluta" i stället för "avsluta", vilket helt förändrade ordets innebörd. Hade någon påpekat det så hade vederbörande dock varit SPRÅKPOLIS och skulle ha rullats i fjädrar och omedelbart förpassats ut från forumet. För här ska vi inte vara otrevliga ... utom mot påstådda språkpoliser då förstås. Hmmm, jag rättade trots allt mig själv, alltså är jag språkpolis och borde avsluta mitt medlemskap.

--- Den som jämför med något billigare kan ibland känna sig riktigt jävla rålurad ---
--- Har absolut ingen koppling till Dali högtalare ---

Edited by - dali on 2003/12/22 08:27:20
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2003/12/22 :  08:43:07  Show Profile Send Flint a Private Message
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=23521

nin
Är inte utrycket "JonasQ, SKÄRP dig!" också en form av polis verksamhet?

Edited by - Flint on 2003/12/22 09:25:30
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000