HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Ström-/nätkablage
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2003/08/21 :  13:37:45  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Exakt, men det var inget nytt. Grejen var väl bara bara om det är OK ur säkerhetssynpunkt. Hur ska en nätkabel se ut så att Semko blir glada?

/Per-Anders eller P-A
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/08/21 :  14:33:22  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
peranders

Om det inte var något nytt undrar jag varför ingen klämt det ur sig tidigare i tråden? Jag har upprepade gånger ställt frågan, men inte fått något direkt svar.

Det är nog en fråga för semco, men om man håller sig till godkända material och en gnutta "nödig kännedom" skall det med största säkerhet inte vara några problem.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2003/08/21 :  15:11:43  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Återigen att skärma 10% av en ledning lär ju inte ta bort så mycket om man har problem i den vägen. Likaså att fläta. Fast din grej är väl mera att göra en ball kabel misstänker jag. Ska du löpa lina ut så är det skyddstrafo med skärm som gäller.

Flätning och skärmning är typiskt för undertrycka störningar som man har problem med. Har man inga störningar så finns det ju ingen teknisk anledning att vidta åtgärder för detta. Om du vill ha tips på hur en "superkabel" kan se ut så är det ju bara att kolla in "heavy duty" signalkabel för industrimiljö.

Individuellt skärmade ledare används när man inte vill få överhörning mellan två ledare men i ditt fall har du ju "samma signal" så en skärm runt ett par (fas och nolla) borde räcka. Tvinnnade kablar är bra för att reducera "slingan" som kan plocka upp magnetfält fast återigen jag har svårt att tro att du har kraftiga magnetfält som är starkare än de som kommer från nätet.

/Per-Anders eller P-A

Edited by - peranders on 2003/08/21 15:15:55
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/08/21 :  17:18:41  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
peranders

Jag är inte ute efter en "ball kabel", utan jag vill göra den absolut bästa tänkbara nätkabeln.

Vad gäller skärmningen, så kan jag meddela att det är av absolut högsta betydelse hur och hur väl den är skärmad. Jag gjorde ett enkelt test igår kväll genom att lyfta upp min oskärmade signalkabel från härvan av andra kablar (härvan; som de flesta av oss lever med). Döm om min förvåning när jag upptäckte att brummet (som jag skrivit om i en annan tråd) försvann! Skärmningen är ju inte endast till för nätkabeln i sig (och den ström som flyter genom den), utan även för alla de andra kablarna som kan komma i nätkabelns närhet. Desto bättre skärmning du har på varje kabel i din anläggning, desto mindre påverkar och desto mindre störs de av varandra. Därför spelar det stor roll hur nätkabeln är uppbyggd och skärmad.

Att skärma ledarna individuellt ger inte endast vinsten i att överhörning minskas utan också att kabelns totala inverkan på sin omgivning minimeras. Om en kabelstrumpa skärmar 95% kring varje ledare, och du sedan skärmar kabeln med en likadan strumpa (med grövre diameter, såklart), kommer den yttre skärmen att skärma 95% av de 5% störningar som ledarnas skärmar inte hanterar, till skillnad från 95% av 100% störningar (oskärmade ledare).

Jag har tidigare skrivit att jag kommer att införskaffa skydds-/nätkonditioneringsutrustning, men i nuvarande läge är det främst nätkablar jag är i behov av. Ordentligt skärmade sådana för att minimera deras inverkan på de andra kablarna.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2003/08/21 :  18:30:42  Show Profile Send Parasite a Private Message
Pinhead: Som jag skrev innan så har jag tjatat hej villt om att det enda riktigt viktiga är att skärma kablarna ifrån allt vad lågnivå heter (dvs apparaterna och de lågnivåsignalerna som går där inräknat) och ska jag vara ärlig så kan jag inte fatta hur du överhuvud taget fått brum om du inte vart rent klantig när det gäller placeringen av nätkabel och lågnivå. Jag har en nad 302 stärkare, NAD cd spelare i samma prisklass, mellan apprataterna kör jag med lakritssnören förutom mellan cd och och förstärkare där jag har en bättre men ändå brutalbillig och jag har noll, nada och inget brum ska jag ens lyckas få lite brum så är det volymkontrollen ställd på fullt drag och inget ljud på som gäller. Då kan man locka fram ett svagt brum som kan överöstas med med vanlig samtalston.
Hur lyckas jag då få det brumfritt? Så enkelt, strömsladdarna så lååååångt bort ifrån lågnivån som möjligt , är väl ganska självklart =)
Däremot så ligger sladdarna huller om buller vid grenkontakten.


Som jag också sagt är individuelt skärmade ledare förmodligen det bästa. Flätning är också ett plus, inget konstigt med det. Det jag däremot inte redigt vet och det stora skälet till att jag inte hävt på dig en massa goda råd är just det faktum att jag inte vet var man kan fixa strömsladd med individuellt skärmade ledare och jag vet inte de exakta reglerna för egentillverkade strömsladdar osv.
Det du bör ta reda på är just regler och vilka skärmade sladdar du ska använda.
Rekomenderar fortfarande att du gör en kabelkanal för strömsladdarna i nått skärmande material.

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/08/21 :  19:09:06  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
Parasite

Jag har absolut lyssnat på dina råd och tankar. Jag gjorde bara en dubbelkoll eftersom du uttryckte lite osäkerhet.

Mitt "problem" (förvisso ett trevlig sådant) är att jag inte kan köra mina slutsteg från en och samma säkring. När jag drar igång min bioanläggning drar slutstegen (obs...bara slutstegen) sammanlagt 36 Ampere (2*10 A + 2*8 A). Förgreningsdosa fungerar alltså inte för min anläggning. Jag måste alltså tanka dem från separat säkrade uttag, och ändå suckar belysningen som sitter på helt annan säkring när jag drar igång dem. Att strikt/extremt hålla isär lågnivå- och nätkablage är alltså just nu lite svårt, men med en insats från mig nu under semestern (som börjar imorgon ) så kan jag nog få till en bättre strömmiljö. Det kostar dock en dag i sängen för att återhämta ryggen (50 kg * 4 slutsteg = OOOOOOOOONT!!!!!!!!), men det kan det väl vara värt .

Kabelkanal/-kanaler låter intressant. Jag kan dock inte minnas att du nämnt det tidigare, men jag har å andra sidan ibland taskigt minne .

Skärmen kring ledarna fixas ganska lätt med kabelstrumpa från ELFA.

Ledare (silver), isolering (PTFE Teflon), skärmstrumpor (ELFA), kontaktdon (ELFA), stift och bleck i donen (silver).

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2003/08/21 :  19:25:04  Show Profile Send Parasite a Private Message
O jösses mariekex, vill också ha sån anläggning typ nu =) , får väl göra ett bankrån eller nått, så hör ni nått om ett rån så är det inte jag =D.

Förstår att det inte är så enkelt med de där doningarna och förstår även på allvar varför denna overkill när det gäller strömmatningen, så jag ber faktiskt om ursäkt för tidigare kritik.
Vill avsluta med att om jag utgår ifrån det jag vet om nätspänning och så vidare så vill jag bara säga att det du räknat upp verkar vara en toppen idé och att du verkligen verkar ha hittat rätt prylar, det du har räknat upp verkar mycket genomtänkta och vettiga. Fortfarande tycker jag det är just en overkill, men wtf har du lust och råd för det så tror jag det kan bli redigt bra. Även om jag är skeptisk till atb ljudet blir så mycket bättre förutom att lågnivån slipper all form av störning =).

Så lycka till, jag håller tummarna för dig.

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

Pinhead
Member

349 Posts

Posted - 2003/08/21 :  19:37:32  Show Profile  Visit Pinhead's Homepage Send Pinhead a Private Message
*s*...Jo...nog krävs det ordentliga nätkablar för att driva min "lilla" anläggning. Du behöver absolut inte be om ursäkt. Jag kunde ju ha nämnt vilken utrustning det handlade om (2 st. Krell MDA-300 + 2 st. Krell KMA-200) redan i första inlägget.

Overkill eller inte...får tiden utvisa. Som jag sagt tidigare så förväntar jag mig inte "en ny anläggning", men förhoppningsvis kommer mina problem med störningar att minska...kanske försvinna(?).

Ha råd? Detta lilla projekt kommer inte att kosta mer än absolut max 500:- / kabel...och då är det nog lite väl högt räknat.

...det är bara jag som vet atombombsrecepten...och varför knarkare ler...

0hm
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2003/08/21 :  19:40:24  Show Profile Send Parasite a Private Message
500????????
jaha, oj, med priserna jag sett för alla specialprylat och kontakter och så så brukar ju bara kontaktdonen gå på det styck

Är det inte dyrare än så så ska du absolut pröva =)

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

Fisksmisk ola
Member

1763 Posts

Posted - 2003/08/21 :  23:18:13  Show Profile  Visit Fisksmisk ola's Homepage Send Fisksmisk ola a Private Message
jag står bakom dig pinhead men tycker inte att du kan vara seriös utan en cable-lifter. :D
nej men seriöst, du borde ju tillämpa alla möjliga och omöjliga tweaks för att på så sätt få det optimala ljudet.

Euroline - T-Amp - DIY
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2003/08/22 :  00:29:35  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Det här med nätkablar börjar likna fanatism...

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2003/08/22 :  10:23:59  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Pinhead skrev:
quote:
Overkill eller inte...får tiden utvisa. Som jag sagt tidigare så förväntar jag mig inte "en ny anläggning", men förhoppningsvis kommer mina problem med störningar att minska...kanske försvinna(?).


Hade du verkligen problem med störningar? Vad för slags störningar?

/Per-Anders eller P-A
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2003/08/22 :  12:19:11  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Med en avstörningstrafo klarar du biffen om du har så mycket störningar. (Om det är elektriska störningar som avses.)

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2003/08/22 :  12:45:22  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Även en vanlig "oswitchad" nätdel skickar ut skräp... om detta påverkar ljudet???
Kan dock kännas skönt med en skärmad kabel så att inte detta skräp får stråla ut nära ljudbearbetande elektrisk apparatur (av tveksam diy kvalitet?).

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2003/08/22 :  12:55:27  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Ja, tveksam kvalitet kan man hitta lite varstans, den saken är klar!
Påminner mig om min senaste köpeförstärkare... måste spy... strax tillbaka...

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2003/08/22 :  13:32:22  Show Profile  Visit peranders's Homepage
skrutten skrev:
quote:
Även en vanlig "oswitchad" nätdel skickar ut skräp... om detta påverkar ljudet???
Kan dock kännas skönt med en skärmad kabel så att inte detta skräp får stråla ut nära ljudbearbetande elektrisk apparatur (av tveksam diy kvalitet?).

Det mesta av det grövsta bõset är av ledningsbunden natur, typ övertoner på 50 och 100 Hz. Men om man nu har skärmad kabel 2 meter och sen resten i väggen oskärmad, hur mycket minskar man störningarna? Lite, har jag en känsla av.

/Per-Anders eller P-A
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2003/08/22 :  14:34:42  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Tänkte närmast på ringningarna som kan triggas av dioderna i likriktarbryggan, ligger normalt i MHz området. Men som sagt om det påverkar ljudet.. ja .. hmm???

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2003/08/22 :  15:18:40  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Detta bôs antar jag att seriös avkoppling tar hand däremot så knallar en del av detta genom trafon och ut på nätet. Men här är det MHz och vad jag vet så dämpas MHz ganska mycket i en vanlig trafo. Jag har en känsla av att det mest är frågan kapacitiv koppling.

Det här skräpet är föremål för CE godkännande och mäts av varje seriös fabrikant och värdena är ganska lågt satta. Normala nätdelar i förstärkare har inte en chans att klara CE-normerna. Tyvärr är jag inte så uppdaterad vad som gäller för slutsteg. Är det någon som vet? När påbudet kom rev det upp starka känslor vet jag därför att inga nätdelar med stora filterbankar kunde inte klara CE-normen.

/Per-Anders eller P-A
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2003/08/22 :  16:57:27  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Lite offtopic kanske.
Rigningarna kan vara besvärliga där effektstärkare ingår, men en snubber fixar en stor del av problemet, om man kan använda shottkydioder i likriktaren behövs ingen snubber. Om dessa störningar slipper ut via nätsladden har jag inte kollat, men de finns helt klart inne i stärkaren när man vrider på volymen.

Problemet med stora filterbankar, effekthungriga saker kan ju oxå vara att de plattar ut matningsspänningen i topparna.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

UrSv
Member

2786 Posts

Posted - 2003/08/22 :  17:04:20  Show Profile Send UrSv a Private Message
skrutten:
Schottkydioder tar inte bort ringningarna. "Mindre" blir de dock oftast. Vad menar du med "plattar ut matningsspänningen i topparna". Tanken är ju att ha helt "platt" spänning dvs stabil likspänning.
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2003/08/22 :  17:37:25  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
UrSv,
Jo det blir kanske ngn översläng även med schottky, bra med förtydliganden.
"plattar ut matningsspänningen i topparna". Jag menar att nätleverantören kommer att sälja en övertonsrikare sinus till sina kunder, borde alltså ha stått "plattar ut nätspänningen i topparna".


Hellre ledlös än lödless

Edited by - skrutten on 2003/08/22 17:40:03
Go to Top of Page

UrSv
Member

2786 Posts

Posted - 2003/08/22 :  18:26:16  Show Profile Send UrSv a Private Message
Jaha, då förstår jag vad du menar. Det mesta böset får du nog själv "nytta" av eftersom du är närmast
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2003/08/23 :  09:53:39  Show Profile Send Parasite a Private Message
Låt honom bygga sina sladdar om han vill, va snälla nu annars kommer jag och biter er =D
Allvarligt talat så kan en ordentligt skärmad sladd ifrån vägguttag faktiskt vara en god idé ifall man garanterat inte vill att nätspänningen ska störa lågnivån.

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2003/08/23 :  12:07:09  Show Profile Send matson a Private Message
Att använda silver och teflon är väl helt meningslöst då vi snackar 50 Hertz här och någon eventuell skin-effekt knappast är aktuell.
Använd hyfsat tjocka ledare, typ 2,5mm2(koppar) och ordentlig skärmning.

Ferritklämmor kan man kanske använda också

Mvh
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2003/08/23 :  12:30:46  Show Profile Send Parasite a Private Message
Iofs matson ¨å håller jag med, men vill han göra en overkill så är det la upp till honom =)

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000