HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur bra är en DENON DCD 625 egentligen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 24

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2003/06/04 :  20:29:52  Show Profile Send rolandm a Private Message
Magnuz: "Jag är inte hundra procent säker på att jag förstår vad du menar, men om man studerar ljudet i sig som fysikaliskt fenomen kan nog inte båda ha rätt."

Om det räckte att studera ljudet fysikaliskt, dvs. genom att enbart mäta och därmed endast konstruera apparater helt enligt mätresultat, ja då skulle självfallet alla göra detta. Men inte ens LTS själva tycker ju att det räcker med att studera ljudet fysikaliskt, för då skulle de ju bara mäta apparaterna istället för att lyssna på dem när de testar hi-fi.

Så, den mänskliga varelsen är det som avgör hur det låter och detta avgörs genom lyssning. Och människan är subjektiv. Våra hjärnor, våra känslor, våra tankar... allt är individuellt och subjektivt. Och det tycker jag är bra, därför finns det olika hi-fi. Tänk om allt bara var likadant, det skulle vara tråkigt att lyssna på och det vore tråkigt att äga. Jag är självfallet för en pluralism och pluralism förutsätter, enligt mig, att man erkänner det subjektiva. För mig hänger pluralism och subjektivism ihop. Man kan även säga att monoteism och objektivism hör ihop. Men nu börjar det bli en filosofisk diskusion istället för en diskussion om hi-fi.

Jaja, som avslutning vill jag uppmana alla till att använda sina egna öron för det är det som verkligen betyder något. Om du är nöjd med din sanning, fortsätt vara det och låt ingen förstöra din subjektiva upplevelse. Hylla den, erkänn den som just din subjektiva sanning och älska den. Därför att det är du. Vi är alla olika, vi hör olika, och så länge som tekniker fortfarande lyssnar på det som de konstruerar, så kommer även olika teorier och produkter att konstrueras.

Med det avslutar jag min del i denna diskussion. Jag upplever att vi går i cirklar från samma punkt och "den andra sidan" förstår inte vad jag menar, det känns som att jag tvingas förklara samma saker om och om igen hela tiden och då är debatten meningslös. För att en debatt ska kunna utvecklas måste det finnas en gemensam grund, men så länge det finns en sida som hävdar att det finns just ett "rätt" sätt att göra saker och ting på, då går det inte att komma någonstans.

Jag önskar er alla många ljuva stunder av musiklyssnande.
Nu ska jag sätta på lite vinyl och lyssna på *ren* musikglädje.

Med vänlig hälsning
Roland

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

jatttelite
Member

520 Posts

Posted - 2003/06/04 :  20:39:02  Show Profile Send jatttelite a Private Message
Hej Majjen07!

Ja lite glad blev jag allt, men eftersom jag är subjektiv så vet man ju inte vad jag hade tyckt om jag vore objektiv, jag kan skriva lite om vad som helst här och ta upp en massa plats helt i onödan. För jag tycker att det är jättekul att skriva. Om det jag vill få sagt egenligen inte kommer fram är inte så viktigt för mig, eller jo det är det förstås men lite omskrivningar är vä aldrig fel antar jag, huvudsaken är ju att jag får skriva mycket text och gärna citera långa trågiga inlägg istälet för att snabbt beskriva vad människan bakom citatet egentligen menar. nu tiexempel måste jag skriva utan att monitorn är påslagen jag har nämligen ett problwem med den och det är att när det är fuktigt ute så slår den av sig själv efter någon halvtimme och dfå måste man låta den vila en stun. På vintern fungerar den doch utmärkt, men varför byter jag inte ut den till en ny fö. Jo för att det är en Peacock Erogovisin 23" pro med 0.23jmm i nätmasken och mycket bra siffror i vertikal och horisontell frekvens. Oj nu avvek jag visst lite från ämnet mendet är sådant som händer. Sorry var var vi jo vi pratadeom att skriva utanatt egentligenkomma till sak jag tycker nog att det kan vara lite jobbigt att läsa massa omskrivningar som ärhelt betydelselösa för som som läser men om ni tycker att det ärroligt så är detjuupp till er att fortsärtta. Jaggillar dock människor som fattar sig kort novelltävlingar finns det gott om i olika veckotidningar . Oj nu har jag tappat bortlite om om vad jar skrev ja ni vet bildskärmen är ju avstängd. Nu skall jag dock sättapå denså att jag kan klicka på SKICKA knappen. swedan måstedenvila igen. Mem jag antar att de flesta tyckeratt det är ganska så skönt, för jag tror inteatt jag riktigt fick fram vadmjag vill med detta inlägg. Dessutom är det aldelesförkortför att nå upp till en del av er qandras otroligt duktiga och långainlägg
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2003/06/04 :  20:41:25  Show Profile Send yalpa a Private Message
Vadå HIFI Jag sticker ut hakan och säger att INGEN av oss härinne har hifi, 99% är inte ens i närheten!

Det kan aldrig bli hifi, inte via de anläggningar som jag har hört med ett pris på mindre än 1 milj. kronor, så vem bryr sig om lite färgning? Kanske Infinitys stora refrence system och liknande monster kan börja likna hifi (ni vet de där enroma tornen fulla med bandelement). Allt annat är ju ett skämt, iaf. om man ska avnjuta Pink Floyd live. Därför, sålänge inte instrument etc. är färgade till oigenkännlighet, så är jag nöjd. Snacket om transparens är som att sila mygg och svälja kameler. Sitta där med denons billigaste cd och integrerad, några hemmaflätade kablar och "hemmabyggda" stativare, tro att man har hifi...tillåt mig, snälla: LOL

All den här "jag har funnit den enda rätta vägen" gör mig fundersam. Trist att folk inte kan acceptera att vi gillar olika ljud. Sen att efter så många år med hifi, inte ha fattat att anläggningar presterar olika beroende på lyssningsrum är ännu mer pinsamt. Fy på er alla som sprider er onyanserade transparenta, musikaliska, tredimmensionella sanning.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/06/04 :  20:42:39  Show Profile Send marens a Private Message
jatttelite Det gick nog fram!
Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2003/06/04 :  20:48:45  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
Hej igen Jatteliten!

Jag har läst ditt senaste inlägg också!
Du har väl lite väl många stavfel i din artikel annars är den ganska intressant! Har du verkligen en 23 tummare! Det skulle jag också vilja ha! Än så länge är jag bara 03, men om några år så är jag nog 07.
Mvh
Kenth
Go to Top of Page

jatttelite
Member

520 Posts

Posted - 2003/06/04 :  21:09:59  Show Profile Send jatttelite a Private Message
Hej Majjen03. monitorn är påslagen igen. att jag skren Majjen07 beror på att du kallar mig Jätteliten men det är inte min signatur :-)

Mvh
JATTElite
Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2003/06/04 :  22:01:46  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
Sorry Jatttelite!

Borde vart lite nogrannare med din signatur!:-)
Kenth
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/04 :  22:50:44  Show Profile Send Knoppen a Private Message

Nu ska jag röra till det lite igen för att återgå till diskussionerna kring Denon DCD-625.

Jag tog nämligen fram det numret där den testades (nr 2 1996).

Och bara för att alla ska få veta det så FANNS det hörbar ljudförvrängning hos DCD-625. Det provades med alla möjliga olika programmaterial, men spelaren lät olika jämfört med referens-DAC:en för en typ av musiksignal. Det var ett avsnitt med trumstockar som slås ihop för att räkna in begynnelsen av en låt. Enligt de lyssnare som hade hög statistisk konfidens så sade de att Denon DCD-625 återgav ljudet aningen (lite, lite, lite, i själva verket väldigt lite!) komprimerad jämfört med DiAnan. Den lyssnare som hade bäst konfidens hade 99,7% statistisk konfidens. Men eftersom vi lever i den subjektiva världen så fanns det ju 0,3% statistisk konfidens att lyssnaren bara hade avgett vilda gissningar och lyckats pricka rätt av en slump. Ja så det säger ju absolut ingenting om hur det lät.

Så diskussionen angående vilken som är bäst av DCD-625 och en dCS-DAC, då säger jag att det är möjligt att dCS-DAC:en skulle kunna vara bättre.


Vart det förvirrande nu kanske? Kanske är dags att börja om från början igen?


/Johan




Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/04 :  22:59:43  Show Profile Send sub_sonic a Private Message
Roland!

"Vilket självfallet är omöjligt att återskapa i mitt vardagsrum"

- Är det inte målet att försöka få det att låta så lika som möjligt?
Eller tycker du att det inte går att uppnå så varför ska man bry sig?



men kanske om jag sätter min högtalare på grenen där fågeln satt i skogen och placerar jag mig på det ställe som jag var när jag hörde fågeln som på något märkligt sätt kom in i min stereo.

- Är det något som du tänker göra för att förhöja din hifi njutning?
(Ursäkta att jag inte förstod att du inte skulle fatta att det handlade om en inspelning av fågeln).


Då kanske det stämmer med mitt minne. Men troligen gör det inte det eftersom minnet är kopplat till en känslomässig upplevelse och det kan inte bli samma känsla när det sitter en högtalare som flaxar med sina banankontakter på en gren istället för en fågel. Förresten, jag undrar om högtalare kan flyga? Men det är nog en annan diskussion.

- Oj det var imponerande!!!! Nu blir nog de flesta på detta forum impade på dig. Riktigt coolt!

Jag vill självfallet att allt ska vara så neutralt, transparent och ofärgat som möjligt - men hur detta nås och hur man definierar "ofärgat" och renhet, ja hur detta låter egentligen. Det är ju fullständigt subjektiva upplevelser och det som låter rent, transparent och ofärgat för mig behöver inte låta det för någon annan.

- Förhoppnings så uppfattar man verkligheten på ett unikt sätt som person. Flera personer kan bevittna en händelse och var och en skapa en upplevelse av den. Men händelsen i sig måste ju vara tämligen unik och kan bara existera på sitt sätt.

Här kommer poängen med att något ska vara transparent. Det är ju att vid återgivning ska händelsen komma så nära sitt tillstånd som det en gång hade och därmed återskapa en så liknande (och personlig)upplevelse som möjligt för alla som har varit med vid det första tillfället.
Om händelsen är korrekt återgiven så ska alla inblandande återuppleva sin subjektiva känsla.
Om händelsen inte återskapas på samma sätt så bör alla som har varit med om händelsen tycka att deras upplevelse inte stämmer med orginalet.

Förhoppningsvis , för det vore konstigt om några skulle tycka att det låter som orginalet medans andra inte delar den uppfattningen. Det skulle bara kunna visa att sinnena spelar ett spratt med personen.


För om det verkligen vore så att alla människor hörde det ofärgade och transparanta på samma sätt, då skulle tekniker ha samma teorier och konstruera samma apparater och dessutom ha samma åsikt. Men det varken konstruerar samma apparater, har samma teorier eller ens tycker likadant.

Hmmmm... här verkar ett av diskussions problem ligga. Att säga att man kan höra transparent som sedan ska vara en norm för alla människor det går ju givetvis inte. Det hoppas jag att alla är med på .
Man ska nog se det som sådant att om du spelar en skiva i din anläggning så bör ju skivan låta likadant för dig då du spelar den en gång till vid ett senare tillfälle!!Det är ju en slags ofärgning.

En annan är ju att F/E testa där man ska försöka avgöra i fall man kan höra en skillnad kan man anse sig inte höra skillnad så borde det vara tämligen ofärgat. Det vore väl mycket bra, eller???

Har man invändningar mot att förbikopplingens delen vid F/E test inte är transparent så kan man förstås diskutera detta. Men om man ponerar att den är 99,99999% neutral och därmed ligger under hörtröskeln så borde väl inte ett F/E test vara så dumt?!

Jag hoppas därmed att vi kan diskutera ifall F/E-test i praktiken kan gå att realisera istället för att haka upp oss på vad som är objektivt eller subjektivt. Jag tror att många invändningar ligger i att F/E-test utrustningen med kablar och kontakter och allt vad är skapar en massa bryderier för de personer som inte tycker att F/E-testet är legitimt.



Hur gärna vi än vill det, så kan vi inte återskapa verklighetens ljud. Tekniken räcker inte till. Kanske om femhundra år, vad vet jag? Men idag har vi inte den möjligheten. Därför att ljudet förändras på vägen från det naturliga ljudet till vår stereo. Och hur man löser detta, ja det finns det lika många åsikter om som det finns inspelningstekniker.

För att komma framåt med hifin så bör man vara något ense om hur det ska ske. Om alla ska kunna ha sina egna idéer och att dessa ska vara korrekta trots hur knasiga dom än är, så lär det ta betydligt längre 500 år.
I forskar världen så måste man kunna visa att sina teorier inte på något sätt kan vara felaktiga. Forskare försöker att med så många metoder som möjligt visa att deras teorier håller. All kritik som framförs måste kunna avvärjas för att teorin ska vara hållbar.

Ett sådant förfarande existerar knappt i hifi världen då det alltid sägs vara subjektivt och går därmed inte att kritisera. Att försöka eliminera alla hinder och misstankar för att de upplevelser man förnimmer inte påverkas av syn, andras bedömningar med mera, är inte populärt . Detta tycker jag är mycket tråkigt.



//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2003/06/04 :  23:01:38  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
Hej Knoppen!

En felmarginal på 0,3% är väl inte så lite?
På 1 miljon lyssnare så blir det faktiskt 3000 stycken som inte skulle gissat rätt! :-)
Jag skulle själv gärna delta med min Perreuax CDP 1 spelare i en kommande test mot just DCD- 625.
Mvh
Kenth
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/04 :  23:15:01  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Pekka.j:> Du får det att låta som om det är ett religiöst väckelsemöte, vilket det ju inte är. Om det vore så som du skriver, då skulle jag inte komma på några LTS-möten. Och det är ju tur att det inte är som en prediksafton, så jag kan tänka mig att dyka upp igen.


edit: Glömde skrattgubbarna!

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..

Edited by - Knoppen on 2003/06/04 23:17:34
Go to Top of Page

SZR
Guran!

1515 Posts

Posted - 2003/06/04 :  23:31:26  Show Profile  Visit SZR's Homepage Send SZR a Private Message
Tror det var Niklas Nord som en gång skrev något i stil med:

"..hifi är jakten på den perfekta färgningen.."

Tror han har rätt!

//StefanZ

"..are all these your guitars..?"
Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2003/06/04 :  23:36:46  Show Profile Send Magnuz a Private Message
"Om det räckte att studera ljudet fysikaliskt, dvs. genom att enbart mäta och därmed endast konstruera apparater helt enligt mätresultat, ja då skulle självfallet alla göra detta. Men inte ens LTS själva tycker ju att det räcker med att studera ljudet fysikaliskt, för då skulle de ju bara mäta apparaterna istället för att lyssna på dem när de testar hi-fi."

Vem har sagt att man måste mäta? Vad jag menade var att man kan studera ljudet i dess egenskap av akustisk händelse, förslagsvis med öronen, men inte utifrån den subjektiva premissen "vad som låter bra" utan istället exempelvis "hör jag någon skillnad när jag kopplar in den här manicken." Åtminstone om det är oförvanskad återgivning man är ute efter borde ju detta förfaringssätt vara att föredra, eftersom det inte alls nödvändigtvis finns någon korrelation mellan vad man tycker låter bra och vad som är god återgivning.

För övrigt vill jag påpeka att det ständiga hävdandet av alltings subjektivitet påminner väldigt mycket om resonemanget om "den enda sanningen."
Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2003/06/05 :  09:48:44  Show Profile Send rolandm a Private Message
Vissst är det intressant att trots att jag skrev att jag anser min del av denna diskussion som avslutad, så fortsätter det att ställas frågor till mig?

Låt mig en gång få fastslaget, till bl. a. Sub_sonic att jag självfallet är för en återgivning som är så ofärgad och transparent som möjligt, men "många vägar bär till Rom". Det finns inte en lösning, en teori, ett sätt - på hur man ska göra detta. Det finns många tekniker som har hittat just sin lösning, sin metod, sin sanning, om hur det sanna ofärgade och transparenta ljudet uppnås och hur man bedömer om det verkligen är transparent och ofärgat eller grumligt och färgat. Och alla dessa tekniker presenterar just sin sanning som objektiv och som fakta. Jag erkänner dessa teknikers arbeten, jag hyller dem, jag beundrar dem - men jag säger att om alla deras skilda åsikter är sanning och fakta så kan det inte vara objektivt eftersom dessa sanningar och denna fakta skiljer sig åt.
Enligt Svenska Akademins ordlista betyder "objektivt" - "saklig, verklig". Nu tycker jag inte att denna definition räcker, men för sakens skull - låt oss anta att denna definition faktiskt räcker, ja då är det verkligt, objektivt och sant att CD är mer transparent än vinyl, samtidigt som det är verkligt, objektivt och sant att vinyl är mer transparent än CD. Men det jag säger är att det är verkligt, sant och objektivt för just de som, via sina objektiva undersökningar har fått fram dessa motsatta resultat. Och därför är det subjektivt.

När det gäller tester så måste vi komma ihåg den psykosociala faktorn och grupptrycket, därför tycker jag det är positivt att Hi-Fi Choice, för att tala om en av dessa förhatliga hi-fi tidningar vars åsikter givetvis är helt färgade av sina annonsörer (märker ni min bländande ironi? :-) ) byter ut flera medlemmar ur sin testpanel inför varje nummer.

Det finns många vägar till det ofärgade, transparanta ljudet och jag tycker detta är positivt därför att mångfalden gynnar konsumenterna. Och nog vore det ändå tråkigt om alla satt med samma högtalare, samma elektronik och hade just samma ingenjör som vi tillber?

Och nu tackar jag för mig. Jag kommer inte att läsa den här tråden i fortsättningen, så jag passar på att tacka alla meddebattörer för en intressant diskussion. Ha det så bra nu och krama varandra i lyssningsrummet.

Med vänlig hälsning
Roland


Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/06/05 :  13:43:30  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Knoppen,

för den lyssnaren som hade bäst konfidens, gjordes lyssningstestet då om en gång till med samma resultat? Som jag uppfattat det från MoLT så erhålles ett resultat från samtliga lyssnare och att man sedan efteråt ser att konfidensen var p<0.05 för EN lyssnare. Det är inte korrekt om så är fallet, eftersom man också måste räkna på antalet lyssnare i panelen. Då sjunker konfidensen.

I realiteten skall man göra om testet 1-2 gånger för dem som i första svängen valdes ut som hörde skillnad. Eller så måste man räkna på alla som var med.

Om detta inte är gjort så kan man ju tänka på det till nästa test.


T

T

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2003/06/05 :  13:52:43  Show Profile Send Magnuz a Private Message
"Jag erkänner dessa teknikers arbeten, jag hyller dem, jag beundrar dem - men jag säger att om alla deras skilda åsikter är sanning och fakta så kan det inte vara objektivt eftersom dessa sanningar och denna fakta skiljer sig åt."

Eller så är åtminstone någon av dessa "åsikter" inte sanning.

"Enligt Svenska Akademins ordlista betyder "objektivt" - "saklig, verklig". Nu tycker jag inte att denna definition räcker, men för sakens skull - låt oss anta att denna definition faktiskt räcker, ja då är det verkligt, objektivt och sant att CD är mer transparent än vinyl, samtidigt som det är verkligt, objektivt och sant att vinyl är mer transparent än CD."

Nej, du har fel. Det kan inte finnas två sanningar som motsäger varandra för då upphör de ju att vara sanningar enligt den gängse definitionen av det ordet. Visserligen har du skrivit att du inte längre kommer att läsa den här tråden men vem vet, du kanske ändrar dig .
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/05 :  13:59:23  Show Profile Send Knoppen a Private Message
quote:
Matson skrev:> Men gud............

Trist för alla "nykomlingar" som inte var med på "hifimagasintiden", för där fanns eviga diskussioner kring objektivitet kontra subjektivitet, Öhman, LTS, diAna osv....

Problemen med diskussionen då som nu är att vissa inte verkar förstå att det är den subjektiva upplevelsen av ett komplett system som är intressant.

Det är ju helt ointressant om en apparat i kedjan är ofärgad, då man inte har en ofärgad kedja. Slutresultatet blir slumpartat och man måste testa själv.

Att däremot avfärda LTS tester som trams går inte heller(om man tänker ett varv till), och det är här det blir knivigt.....

Eller jo, det går men då avfärdar man blindtester per se och föredrar öppna tester utan kontroll och då kan precis allting vara en förbättring/förändring.....kablar, JÄTTESKILLNADER på cd-spelare, tejpbitar på böcker i vardagsrummet eller(min favorit) bilder av familjen i frysen.

Tycker ni inte att LTS är tillräckligt hardcore så kolla in: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=5186455aedd46d49211cd9032458e2bf&threadid=12752



Hej Matson!

Jag läste i går kväll några sidor på den länken du hänvisade till. Det var lustigt för den killen (nw_avphile) hade gjort en massa blindtester utan att ha kommit fram till några signifikanta resultat! Och dessutom när han jämfört kostsamma förstärkare med billiga. Så den diskussionen blev lite annorlunda men ändå rätt så underhållande. Det är konstigt att han inte lyckats, eftersom de tester som jag varit med och anordnat, har nästan undantagslöst utfallit med hög (>99%)statistisk signifikans att testobjektet på utgången låter annorlunda än dess insignal. Jag förstår mycket väl att den killen får kritik, jag själv tycker att han borde undersöka närmre hur det brukar ligga till. Om han inte upptäckt skillnader så bör han prova med andra musiksignaler, andra ljudtrycksnivåer, kanske annan försöksuppställning, fler folk i lyssningspanelen, högtalare med bredare frekvensomfång (speciellt i basen), m m.


Nu ska jag läsa vidare i länken till slutet. Kom de fram till något senare? Eller fortsatte de i samma stil?



/Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:04:39  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Ojojoj, nu ser jag att den tråden är ju 90 sidor lång!!! Snacka om mastodonttråd!

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:05:00  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Knoppen> Jag frågar igen, fick inget svar förra gången. Varför rekommenderar ni (LTS) inte några silver kablar, silver är ju den bästa ledaren bland våra grundmetaller och borde teoretiskt vara bättre??

Tacksam för svar!

vänligen
Ola

I'm not a complete idiot, some parts are missing

Edited by - Rydberg on 2003/06/05 14:05:44
Go to Top of Page

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:22:29  Show Profile Send sub_sonic a Private Message
Rydberg!

Sämre ledare är det inte samma sak som resistans?? (Rätta mig om jag har fel!) och motstånd har väl inga direkta ljudförvrängningar som kapacitans och induktans. Olika högtalelement har ju olika resistans och skulle det betyda att ljudet skulle bli sämre då element med högre inre resistans jämföres!

//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

Mr.Älg
Member

489 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:33:15  Show Profile  Visit Mr.Älg's Homepage Send Mr.Älg a Private Message
Jag svarar på frågan om silverkabel... Silver i ledaren ger ca 6% lägre resistans. Förutsatt att allt annat är lika. Resistansen i kablage är normalt inget att bry sig om. Det som spelar roll är induktans och kapacitans. För flerkardelig kabel så kommer en siolver kabel att ge lite, lite mer störningar än en i koppar. För en solid kabel spelar det inte ett dugg roll.

Silver är så mycket dyrare än koppar och eftersom man inte direkt vinner nåt på att ha det så varför hålla på? Man kan ju ha genomskinlig isolering på kablarna förståss, då blir det ju snyggt.
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:35:48  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Kapcitans och induktans är frekvensberoende 1/jwC samt jwL så det är sant. Har inget bra svar på din fråga! Men enligt det resonemanget så skulle man lika gärna kunna ha en ledare av järn eller varför inte palladium eller titan eller...... Antar att man vill ha så lågt spänningsfall som möjligt över kabeln därför eftersträvar man även lågt motstånd (resistivt). Som sagt Knoppen skulle nog kunna fylla ut här, om resistivitet endast dämpar signalen eller hittar på något annat jox.

I'm not a complete idiot, some parts are missing
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:41:12  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Jag håller som bäst på och formulerar ett svar som innehåller vissa mått av osäkerheter eftersom jag inte är någon expert på utformning av elektriska ledare. Jag återkommer lite senare.

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:42:23  Show Profile Send marens a Private Message
Resistans i högtalarkabeln är inte bra, det ändrar högtalarens egenskaper om den är för hög(beror på hur impedansen ser ut för högtalaren), men med en skillnad på 6% så spelar det i pricip ingen roll om man använder silver eller koppar, det går lika bra med vilket som. De är väldigt bra ledare båda två. Du kan ju korta kablarna 15cm eller något så får du ungefär samma skillnad.
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:50:39  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Marens> Om vi säger att vi börjar med en silverkabel på en meter, då kan vi i teorin bygga en indentiskt fungerande järnkabel bara vi kortar den så att den får samma resistans (allt annat lika dvs ind och kap), valet av ledare spelar således ingen roll, förutsatt att vi kan korta kabeln och vi har en 1 meters silverkabel som referens.

Rent hypotetiskt alltså.

I'm not a complete idiot, some parts are missing

Edited by - Rydberg on 2003/06/05 14:51:40
Go to Top of Page
Page: of 24 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000