HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur bra är en DENON DCD 625 egentligen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 24

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/05 :  14:51:51  Show Profile Send sub_sonic a Private Message

Mikael2

quote:
Fåglar?

Oavsett hur den kvittrar så är det roligare att se på en färgglad fågel än en som är ofärgad! En ruta som inte är helt transparent kanske dessutom räddar livet på fågeln.

Är det Denon 625 som åsyftas?


Vad är det för fel på verkligheten!

Nej, jag åsyftar inte denon utan rent resonemangs mässigt.

Jag personligen tycker att det är roligare att köra en liten sportig bil som kanske inte har världens acc. än att sitta hemma och spela ett bilspel där man kan köra Ferrari eller något dylikt i 250km/h.

Okay du menar att lite färgning vilket maskerar felen som finns på inspelning är bra. Ja det kan kanske vara bra ifall det skulle funka så i verkligheten. För hur maskerar man distorsion t.ex ?????

Det går liksom inte att ta bort fel utan man kan ju bara tillföra mer eller mindre fel med hjälp av sin anläggning. Felen kan väl inte vara unika för alla dina skivor?????

Mina skivor här hemma har olika fel. Hur tycker du att jag ska göra för att lösa dessa problem? Tips på färnging mot distorsion!!!


//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/06/05 :  15:06:00  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Marens> Om vi säger att vi börjar med en silverkabel på en meter, då kan vi i teorin bygga en indentiskt fungerande järnkabel bara vi kortar den så att den får samma resistans (allt annat lika dvs ind och kap), valet av ledare spelar således ingen roll, förutsatt att vi kan korta kabeln och vi har en 1 meters silverkabel som referens.
Ska man vara noga så kommer ju även induktans och kapacitans ändras när man kortar kabeln men i stort sett. Om du ökar diametern på ledarna så blir det också förändring på L och C men det är liksom inget kritiskt för varken R, C eller L att korta en kabel 15cm, det är marginellt i sammanhanget, precis som att det är marginellt att silver har lite mindre resistans/tvärsnittsarea och längd än koppar.

Edited by - marens on 2003/06/05 15:11:01
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/05 :  17:55:54  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Hej Rydberg!

Ja silver ja. Glömde bort att du frågade om det. Jag kan väldigt lite om det. Men jag kan berätta det lilla jag hört talas om.

Det är riktigt att silver har bättre ledarförmåga än koppar. Det är resistivitet jag pratar om nu. Kabelns resistans kan enkelt kompenseras för genom att välja en större area. Jag kommer inte ihåg den procentuella skillnaden mellan resistivitet för koppar respektive silver, men det rör sig endast om några procents skillnad. Så i praktiken är det inte viktigt. Man måste förstås göra smärre dimoensionsförändringar för att hålla de övriga elektriska parametrarna konstanta.

Vad som emellertid sker med silverledare där det finns flera kardeler är att silver tydligen oxiderar lättare på dess yta. Små kardeler som ligger mot varandra gör att elektroner (dvs ström) hoppar mellan kardeler och detta "hoppande" moduleras av musiksignalen eftersom när det flyter ström i en kabel skapar fält som gör att ledarna rör sig mot varandra, de trycks ihop mer vid högre strömmar. Koppar oxiderar också till kopparoxid men det leder sämre än silveroxid så problemet blir inte lika stort för kopparkardeler som ligger tätt mot varandra. Denna form av distorsion är tydligen mätbar på något sätt som jag ej känner till. Emellertid är distorsionprodukterna <160 dB har jag för mig, så problemet är mest av akademisk art. Men ofta återkommande uttalanden om silverkablar har ju förekommit genom att de har någon slags karaktär, är det "konstig fluffig essig diskant", typ? Det är många som har uttalat sig med liknande ord under årens lopp. Kanske är det bara flumutryck p g a att silver är en ljusare och glittrigare metall?

Silverkablar och även andra kabelledarmaterial blir bättre om man har ledare som inte har kontakt med varandra, tex sådana som kallas för "Litzkablar" eller "enkelledare". Man kan också göra kablar som har förtennta ledare, då ökar resistansen för "elektronhopp i sidledd" och de sker inte lika ofta, och därmed blir det lägre effekter av denna distorsionsform. Så är t ex Supra Ply utformad. Det finns många andra kablar som också är så men jag vet inga namn såhär på rak arm.

Men det är ju klart oekonomiskt att använda silver. Och järn har ju rätt så mycket högre resistivitet att man då måste väsentligt ändra dimensionerna. Styvheten lär ju bli hög också, samt att järn inte är lödbart med konventionella metoder.

Mer än så här kan jag nog inte.



Hälsningar Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2003/06/05 :  23:36:16  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Tackar för svaret, har i princip hört samma sak som du säger. Har ett gäng kabl på g med silverledare, alla ledare i dessa kablar är ividuellt isolerade så någon sådan distortion du nämner (elektronhopp) lär inte äga rum, jag har även RG 62 på g så det ska bli kul att jämföra.... Vi får se hur det faller ut...

mvh Ola

I'm not a complete idiot, some parts are missing
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/06/05 :  23:47:11  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Thomas A:

Är alltså hela testen som LTS gjorde med Denon ogiltig?

Lika ogiltig som när vi testade kablar blint och en gubbe spikade alla försök men allt underkändes (av Er)pga av mängden folk i försöket?

Då vi kallades " guldöron som blev döva så fort vi inte såg vad vi lyssnade på"?

Berätta mer om detta, tänk så roligt med en riktigt intressant och KUL tråd igen

Vad är det för fel på Wilson Grand Slam förresten? jag har aldrig hört någon men blir ju nyfiken när den beskrivs som "slarvigt konstruerad".

Är det inte fint med ett forum öppet för alla !

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2003/06/06 :  00:14:18  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Sladd> He he =)

I'm not a complete idiot, some parts are missing
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/06/06 :  00:22:43  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Vad är det för fel på Wilson Grand Slam förresten? jag har aldrig hört någon men blir ju nyfiken när den beskrivs som "slarvigt konstruerad".
Ok, den är konstruktionsmässigt inte helt bra. Och många lyssningsintryck från andra personer samt mätningar stärker misstankarna. De har många egenskaper som jag tycker påverkar ljudet negativt och är korrelerbart mät/lyssningsmässigt. Använder element som jag inte gillat ljudet hos. Det ser inte ut att vara en bra högtalare helt enkelt, särskillt inte till det priset. Har inte lyssnat på dem, lika lite som jag skulle bry mig att lyssna på andra saker som verkar knasiga. Man hinner ju inte lyssna på allt här i världen så man får grovsortera lite. Kalla mig fördomsfull men man kan nästan fantisera ut ungefär hur högtalarna låter trots att jag aldrig hört dem.

quote:
Crossover points are 120Hz (woofers/mid), 3kHz (midrange/tweeter), and 12kHz (tweeter/ambient tweeters) and are electrically first order.
När jag läser den här meningen t ex misstänker jag starkt att de inte har så bra koll. Men jag kan ha fel, som vanligt.
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/06/06 :  08:58:33  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Kom igen nu då boys, nu har ni cirklat om detta i 10 hela sidor med sedvanlig ekvilibristisk stil.

En gissar över slarvig konstruktion utan att ha hört den (det är så Astra ta fram cancermedicin) och så har vi då ett blindtest som det plötsligt är frågetecken om. Vad menar Thomas A när han påpekar att resultatet inte stämmer? Och om så är fallet, hur förklarar LTS detta?

Är det ingen mer som blir nyfiken?

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/06/06 :  10:56:27  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Sladd,

jag vet inte eftersom jag inte var med i LTS vid tidpunkten och jag har inte det MoLT numret. Jag har bara läst tester av ex slutstegen och där skulle jag önska en bättre presentation av resultaten i tidningen. Knoppen som var med kanske kan redovisa här och nu hur de individuella testresultaten såg ut i det senaste CD spelartestet (alltså blindtest person för person för varje spelare)? Alltså inte den gamla Denon spelaren utan den nyare DN600F som har ett mer eller mindre identiskt inre jämfört med DCD625.

Eftersom jag är forskare och både granskar och blir granskad så blir man med åren kritisk mot andras och mot sina egna resultat . Alltså mer objektiv....

PS. Ett test blir inte ogilitigt bara för att man misslyckats påvisa en skillnad. Har en eller flera personer lyckats måste man räkna på statistiken, och att i efterhand välja ut en person som har alla rätt är inte korrekt. Men jag vet inte om det var så att den personen fick göra ett upprepat test och då också hade alla rätt. Om så är fallet är testet mer korrekt. Dessutom är det en ickeskillnad vi pratar om, och icke en skillnad. DS

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Mikael2
Member

1431 Posts

Posted - 2003/06/06 :  11:39:36  Show Profile  Visit Mikael2's Homepage Send Mikael2 a Private Message
Marens skriver:
quote:
Ok, den är konstruktionsmässigt inte helt bra. Och många lyssningsintryck från andra personer samt mätningar stärker misstankarna


Har du sett en ritning på den för att uttala dig om konstruktionen?
Vilka mätningar har du sett, kan du visa dem och förklara vad vi ser eller vad du ser och tror dig höra? Sen kan du väl redovisa vilka element som används i Grand Slamm, typbeteckning, samt eventuella modifieringar som är gjorda av Wilson samt mätningar på just dessa element, förklara gärna vilka fel elementen är behäftade med som vi kan se på de mätningar du redovisar.

Är det denna person lyssningsintryck du menar i Soundstage?
quote:

Review at a Glance
Sound Fast, extended, integrated and utterly uncolored sound -- be ready to hear what your system really sounds like; the Series II upgrade removes a small amount of grain in the extreme high frequencies and creates a "greater sense of musical continuity."

Features State-of-the-art drivers and cabinet materials, and a wealth of manufacturing expertise behind them; a speaker with seemingly no compromises.

Use Require proper placement and adjustment according to Wilson Audio’s standards to be aligned faithfully in the time domain and thus operating at their highest level.

Value Perhaps the best-known luxury item in high-end audio; a no-compromise speaker with a price to match that, so far as Jeff can discern, is without flaws.


Det är inte så många som har hört Wilson Grand Slamm och jag hittar inte särskilt många recensioner av dem på nätet, bara en som jag klippte in ovan. Dessa "många lyssningsintryck" från andra som du nämner kan väl inte vara särskilt många eller?

Dessa lyssnare du nämner gjorde väl en blindtest för att verifiera att det var högtalaren som var dålig och inte elektroniken, rummet eller lyssningspositionen?
Go to Top of Page

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:21:27  Show Profile Send sub_sonic a Private Message

Thomas A!

Berätta mera om varför det inte skulle vara giltigt då en person ur panelen klarar av att detektera...

Varför ska man medelbilda då det intressanta är ifall produkten kan detekteras i ett test.

Om man tester bästa varvtiden för en ny bil och låter ett gäng förare köra så bra så möjligt. Kan man inte räkna den snabbaste tiden för någon bilförare som den snabbaste tiden, eller måste man göra ett medel för alla förarna????!!!!

Jag tycker att det vore konstigt ifall Nisse körde runt banan på 16min men absolut bästa varvtiden räknas som 19min.

Om man ska medelvärdes bilda blir det ju något snitt för testpanel, ska det räknas som hur medel Svensson i Sverige hör eller!

Och hur skulle man ställa sig till de som kanske har haft en dålig dag?!

//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

markku
Vänta, jag har en mätning på det här...

934 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:23:16  Show Profile Send markku a Private Message
quote:

Dessa lyssnare du nämner gjorde väl en blindtest för att verifiera att det var högtalaren som var dålig och inte elektroniken, rummet eller lyssningspositionen?



Mikael2,

Fel - burde heller stå: "...för att verifera att dom inte visste att högtalaren var Wilson Grand Slam." Blindtest har ju liten effekt på akustiken etc, tyvärr.

mvh
Markku
I have no special talents. I am only passionately curious. - Albert Einstein 1952
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:34:39  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Sub sonic,

statistiken kan lura en om man gör så. Tag 100 personer och gör ett test. Det är då hög sannolikhet att en person har 7/7 rätt eftersom konfidensen för att få 7/7 av slump är 0.01, dvs 1/100 får det av slump. Då kan man inte efteråt säga att "se, en person lyckas höra skillnad, alltså är det en skillnad". Om samma person som hörde skillnad lyckas återupprepa detta resultat separat (dvs 7/7 rätt igen) då är det inte längre en slump. Jämför lotteri. Om en person får alla rätt på Lotto innebär detta att det är taget ur en stor grupp. Om samma person får alla rätt även nästa gång han gör det kan man misstänka att det inte längre är slump utan antingen någon form av skicklighet (fast när det gäller Lotto så skulle man misstänka någon form av fusk).

Nu var inte gruppen 100 personer men kanske 6 personer, men siffrorna blir ändå annorlunda.

T

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:44:48  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Nu ska jag erkänna en sak; jag har blandat ihop "X-1 Grand Slamm" med "Maxx". De ser väldigt lika ut och är förstås lite klantigt. Testen jag läste fanns i Sterophile. Den finns även på nätet.

Jag brukar göra så här när jag blir intresserad av någon ny pryl. Oftast så råkar man läsa en test om den. Förhoppningsvis är det en test som har både subjektiva lyssningsintryck och lite mätresultat. De subjektiva intrycken brukar jag ta med större nypa salt än mätningarna. Då, om både mätresultat och de subjektiva lyssningsresultatet tyder på att det är en bra produkt, brukar jag bli mer intresserad att provlyssna den själv någonstans om det finns möjlighet. Och om produkten faller mig i smaken så brukar det resultera i ett inköp. Om det finns tveksamheter i mätresultatet och recensenten ändå är lyrisk, brukar jag dra öronen åt mig, och intresset svalnar.

Om jag får återgå till Wilson Maxx (om det är okej?) så tittade jag igen på testen. Jag gör en liten sammanfattning av mätresultaten.

Här är frekvensgången:

Det syns dåligt på skalindelningen, men det är 5 dB mellan varje horisontellt streck. Som synes är frekvensgången förhöjd ca 5 dB under 100 Hz. Det gör att dessa högtalare ger ett lite extra "fett" ljud. Man bör tänka på placeringen och de passar troligen bäst att placera långt ifrån angränsande ytor. Mellanregistret är relativt rakt, men präglas av ojämnheter. högre upp är nivån lite reducerad vilket brukar göra att skräniga inspelningar blir mer uthärdliga. Diskantregistret har en stor resonanstopp vid 17 kHz som det vore helt klart önskvärt om den inte funnes där. Det vore önskvärt med en mer linjär frekvensgång. På den första frekvensgångsmätningen så ser man att integrationen mellan mellanregisterelementen och diskanten kunde vara bättre. Som det är nu så är det ett stort överlapp mellan elementen, lite konstigt och ovanligt. Diskanten går också ovanligt lågt ner i frekvens vilket vanligtvis kan medföra onödig ökning av distorsionen (eftersom elementet då får onödigt stora membranutslag)




Effekterna av högtalargaller på/av mättes också och det visade att dessa högtalare gav ovanligt dåligt ljud med dem på plats. Avmonterade högtalargaller är således att föredra.



Här är vattenfallsdiagrammet som visar utklingningsförlopp som funktion av frekvens och tid:

Detta mätresultat hade gärna fått varit bättre. Ringningarna kan däremot ge intryck av "extra detaljer" eller "luftigt ljud" och uppfattas som en positiv egenskap av somliga. Jag personligen gillar dock inte sådant.

Distorsionen är också uppmätt. Det är väldigt ovanligt att distorsion mäts, vilket gör det extra kul. Distorsionen är väldigt låg hos dessa högtalare! Därför kan man spela osedvanligt starkt utan att ljudet börjar låta illa. (siffervärden, står på stereophiles hemsida)


Min egen sammanfatting är att det är en hyfsad högtalare med en frekvensgång som gör att de har troligen låter "trevligt och fylligt med extra tryck". Det verkar som om man kan spela starkt med dem utan att de distar så mycket. Personligen önskar jag högtalare som har en rakare frekvensgång och bättre dämpning av resonanser. Det känns onödigt att en högtalare som kostar så pass mycket pengar ändå har en del uppenbara problem med frekvensgången. Jag skulle gärna provlyssna högtalarna någon gång, men jag tror inta att jag skulle vilja leva med dem i längden.


Här är mätresultaten av Wilson Maxx:
http://www.stereophile.com/showarchives.cgi?324:6


Hälsningar Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Alexi
Ute och cyklar...?

2201 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:54:27  Show Profile  Visit Alexi's Homepage Send Alexi a Private Message
Bra och grundlig precentation Knoppen!

Den här tråden borde dock byta namn då den inte alls längre verkar handla om Denon...

Driver forumet faktiskt.se
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/06 :  13:55:52  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Det gör väl inget att den heter fel? Det är kul ändå. Ibland återkommer vi ju till denonen.

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

Paste
Starting Member

10 Posts

Posted - 2003/06/06 :  15:56:43  Show Profile Send Paste a Private Message
Har nu läst hela den här tråden och känner att jag efter en så ansträngande uppgift kan ta mig friheten att uttrycka vad jag tycker. Jag kan inte annat än beundra pekka m fl LTS'are för deras tålamod med dessa pojkar med dyra anläggningar (roland, rydberg m fl) som med näbbar och klor försvarar sin uppfattning utan en tanke på att försöka ta in vad den andra sidan har att säga. Jag hänvisar nu till den mer generella diskussion som förts kring subjektivitet/objektivitet på sidan 3-8 ungefär.

Ett av de mer upprörande inslagen är att subjektivitetsföreträdarna ser transparens och renhet som en subjektivt upplevd egenskap hos ljudet! De kan alltså inte förstå vad transparens betyder lika lite som de inte förstår att en apparat har rytm, musikalitet etc. Det har redan gjorts tillräckligt med liknelser i tråden (vissa, t ex den med glasrutan/ramen, rent lysande) så jag motstår min impuls att hitta på nya, inte minst eftersom jag vet att det inte skulle tjäna något till. Klart är att dessa gossar anser det vara en subjektiv uppfattning att en meter är längre än en decimeter.

Jag har ingen som helst koppling till LTS, jag är inte ens särskilt ljudintresserad (min målsättning är att ha en hyfsad anläggning som inte låter illa) så jag talar egentligen bara utifrån hur jag uppfattat debatten. Jag hävdar att pekka mfl LTS'are och de som skrivit inlägg med liknande innehåll med mycket få undantag har vattentäta argument. Likaledes hävdar jag att radikalsubjektivisterna talar rent nonsens, har fel, är oförmögna till abstrakt tänkande och inre laborering med variabler samt i första hand debatterar för att försvara sina dyra apparatköp och den betydelse detta har för deras identitetsarbete(vilket varumärkessymbolen i signaturen bekräftar).

Jag antar att man kan bli utkastat från detta forum efter dylika personangrepp, men jag kan inte läsa sån smörja utan att reagera (det är väl en liten svaghet jag har). Och nej, det jag skriver är inte subjektivt, jag har faktiskt rätt.
Go to Top of Page

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/06 :  15:58:45  Show Profile Send sub_sonic a Private Message

Thomas A!

Vad blir signifikansen om det är fem (någon måste väl vara testledare)i panelen och just en prickar in en 7/7 serie.

Men testförandet handlar väl bara inte om att någon prickar in en serie utan det görs ju mycket längre och omfattande serier. Hur ska man ställa sig för dessa då?

Igentligen är det väl inte så mycket att undra över då en produkt kommer till det stadiet då man kan börja i fråga sätta statistiken så är det bara några fåtal produkter medans nästan allt har dömts bort på grund av att de flesta i panelen har kunnit pricka in 7/7 serier.

Skulle vilja veta hur många personer som sitter hemma med sådana perfekta förutsättningar för att kunna säga att testförfarandet inte är bra nog...

Ett rum med en impedans nära 1 vore inte dumt!

//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/06/06 :  16:04:36  Show Profile Send Timbre a Private Message
"Jag antar att man kan bli utkastat från detta forum efter dylika personangrepp"

Ibland kan man nästan få uppfattningen att folk vill bli utkastade efter ett riktigt saftinlägg...
Något slags martyrbehov som måste tillgodoses istället för att lugnt och stilla hålla sig utanför.
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/06/06 :  16:19:47  Show Profile Send Knoppen a Private Message
"Ett rum med en impedans nära 1 vore inte dumt!

//Lars"



???
Go to Top of Page

sub_sonic
Member

82 Posts

Posted - 2003/06/06 :  16:26:51  Show Profile Send sub_sonic a Private Message
Hej Paste!

Jag tycker att det inte är ett dugg konstigt att folk tycker som dom gör. Man har ju själv varit där ett kort tag.

Allt börjar ju med att man försöker skaffa sig information från något håll. Hifi-tidningar ligger ju oftast närmast tillhand, dom borde ju kunna det här med hifi.

Man blir ju till den milda graden hjärntvättad och börjar ju prata med ett nytt fikon språk. Vänner och bekanta börjar ju undra om det fattas lite skruvar där uppe.

Man kommer oftast i kontakt med en produkt först genom en recesion och har sedan med sig alla goda vitsorden när man testar och det vore ju inte så kul om man inte hörde samma saker som alla andra verkar ha hört.

Man märker rätt snabbt att det finns en majoritet som tycker något och då har man väldigt lätt att ta till sig samma sak. En miljon kineser kan inte ha fel!!!!

Pris korrelerat till produktens egenskaper, där var man också lätt att ta till sig att en proukt som är dyr kan ju inte vara dålig. Vem skulle göra något sådant!!!! Det borde ju genomskådas rätt snabbt.

Men om börjar resonera med själv på ett förnuftigt sätt med sakliga argument så inser man efter ett tag att något inte stämmer....


Oj nu rinner tiden i väg, måste i åka. Det vore kul att få höra vad flera som har läst tråden tycker om resonemangen som förs!

Så fatta er tangenttbord och skriv lite.

//Lars

"Utan vetenskapen skulle vidskepelse, häxeri, signeri svärma omkring som mygg... Vetenskapen är det ljus som upplyser folk som i mörker vandra, och låter dem se med klara ögon, och höra med öppna öron" - Carl Linnaeus
Go to Top of Page

Mikael2
Member

1431 Posts

Posted - 2003/06/06 :  16:27:13  Show Profile  Visit Mikael2's Homepage Send Mikael2 a Private Message
Hmm och marens då, menade han också Maxx eller hoppade han bara på ett "klanka-ner-på-något-dyrt-tåg" eller?

Vad menar Colloms med följande angående den graf du kritiserar knoppen?

Measuring the system response on-axis gave quite a lot of information about the speaker, even though this system's size and weight meant that some measurement difficulties were inevitable. The resultant graphs are my best attempt at conveying the acoustic output; full, free-field data would be still more accurate. (Measurements were made for the speaker with the chosen "review" resistors in place.)

och följande...

Wilson MAXX, anechoic response on reference axis at 1.4m, with individual woofer, midrange, and tweeter responses and estimate of overall LF response plotted below 200Hz.

Gissar han bara under 200 Hz eller vad menas? Grafen verkar spegla rummets inverkan på högtalaren i basområdet? Det måste väl vara det han menar med "free-field-data would be more accurate" ?? Förhöjningen på 5 db som du nämner är väl rummets inverkan om jag tyder det han skriver rätt?

I did find the MAXX to have extended bass—almost flat to 25Hz, -3dB at 20Hz—and, given room gain and a suitable environment, worthwhile bass to an absolute 18Hz or 19Hz limit: infrasonic subwoofer territory.

Atkinson brukar ha finare grafer än så här



Go to Top of Page

jatttelite
Member

520 Posts

Posted - 2003/06/06 :  17:10:27  Show Profile Send jatttelite a Private Message
Och nu svaret som alla väntat på


"Hur bra är en DENON DCD 625 egentligen?"


SVAR: Ganska bra.
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/06/06 :  17:15:04  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Nollhypotesen H0 antar att det inte är någon signifikant skillnad mellan två prov. En signifikansnivå på 1% (p=0.01) innebär ett typ I fel på 1 utav 100 prov. Ett typ I fel är alltså att man felaktigt förkastar nollhypotesen fast den i realiteten är sann. Sannolikheten blir ungefär 5 x högre att man plockar ut fel prov om man väljer ut fem prov av dessa 100 istället för ett. Tänk då om man har fem personer i testet och väljer 1 av dem efteråt. Man hamnar fortfarande på en ganska hög signifikans ändå, men sannolikheten ökar att det kan vara slump. Nu finns det säkerligen mycket mer data som säkerställer en skillnad i LTS tester men som inte framgår i MoLT (vilket jag tycker är en begränsning).

Sen har vi typ II fel; alltså att man antar nollhypotesen fast den är osann. Alltså att det är en reell skillnad men inte lyckats hitta den. Det är mycket svårare att beräkna då den alternativa hypotesen, H1= att det är en reell skillnad, har parametrar somkan vara mycket okända. I musiklyssning kan det ju bero på typen av anläggning, tid på dygnet, musikval, vilken lyssnare det är, volym, med mera med mera. För att inte tala om datans mängd som kan spela en stor roll eftersom ett fåtal omgångar gör att skillnaden måste vara stor om man ska vara 100% säker. Vid små skillnader måste man kunna anta ett större antal ickekorrekta gissningar som beror på mänskligt fel. Det krävs bara 60/100 korrekt a val för att få en signifikans på p<0.05 medans 10 ggr färre omgångar med samma ratio inte ger någon signifikans alls.


Observerade Förväntade (H0) Avvikelser Avvikelser^2
(f) (fo) (f-fo)
Korrekt 60 50 10 100
Ickekorrekt 40 50 -10 100


(f-fo)^2/fo=2 ger chi2 lika med 2 och 2 och en summa på 4. Det kritiska chi-square värdet för en frihesgrad och p=0.05 är 3.841. 4 är större än detta, alltså förkastas nollhypotesen med en signifikans på <0.05. Den alternativa hypotesen, att det är en reell skillnad antas då. Med få tester blir det....

Korrekt 7 3.5 3.5 12.25
Ickekorrekt 0 3.5 -3.5 12.25

ChiSquare värdet blir här 12.25/3.5 *2 = 7. Kritiska värdet för p=0.01 är 6.635 vilket innebär att signifikansen är bättre än 0.01. Alltså förkastas nollhypotesen. Några fler exempel...

Korrekt 6 3.5 2.5 6.25
Ickekorrekt 1 3.5 -2.5 6.25

Chisquarevärdet blir här 6.25/3.5 + 6.25/3.5 = 3.57, vilket ger p strax under kritiska värdet för p=0.05 (3.841). Ej signifikant.

Korrekt 5 3.5 1.5 2.25
Ickekorrekt 2 3.5 -1.5 2.25

Chisquarevärdet blir 2.25/3.5 +2.25/3.5 = 1.28 vilket är ingen stat. skillnad.

Korrekt 6 5 1 1
Ickekorrekt 4 5 -1 1

Chisqaurevärdet blir här 1/5 + 1/5 = 0.5, och det kritiska värdet är 0.455 för p=0.5, dvs ingen statistisk skillnad.



T

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/06/06 :  17:31:31  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Äsch det gick inte att få till tabulering. Läs värdena från vä till hö och anta rubriken på översta exemplet.


"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page
Page: of 24 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.8 sekunder. Snitz Forums 2000