HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 DVD Audio vs SACD?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/25 :  07:42:54  Show Profile Send Timbre a Private Message

Ja, har du plockat ut DSD-signalen med en RCA digitalkabel har du inte lyssnat på SACD. Det krävs en FireWire eller Accuphase HSLink och därtill avsedd omvandlare.
Att få ut en digital DSD-signal för exempelvis kopiering går helt enkelt inte. Detta är bara en av fördelarna. Inga kopieringsskydd i själva programmet. Inga degraderande PCM-omvandlingar på vägen.
Bara ren, äkta, oförvanskad DSD.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  07:45:54  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Pioneer,s senaste dvdspelare DV-757A har väl om jag inte helt missatar mig just en ren digitalutgång så då borde det gå med denna , eller? Mvh Kristofer
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/25 :  08:05:04  Show Profile Send Timbre a Private Message
Det går inte whiskyman. Det handlar om tvåvägskommunikation mellan signalgivare och signalmottagare.
Det finns två utgångar på min SACD-transport varav en är coax digital. Det går alldeles utmärkt att koppla upp denna på en PCMdac, spela en skiva och få ljud i högtalarna men det är inte DSD.
Och det hörs...
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  10:50:27  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Ja ha. Det var ju inte så kul. Men det vore som jag skrev tidigare mycket intressant om man någon gång kunde höra en High End SACD.Mvh Kristofer
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/25 :  14:57:27  Show Profile Send Timbre a Private Message



Vi kan väl skruva ihop en lyssning... Vi tar det via PM.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  16:09:42  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Låter bra. Jag bor i Göteborgsområdet. MvhKristofer
Go to Top of Page

ante_b
Starting Member

32 Posts

Posted - 2003/05/26 :  22:27:01  Show Profile Send ante_b a Private Message
"Sacd är trots allt en kompromiss med både Cd&Sacd ljud på inspelningen."

Det där måste du utveckla, ante_b...

Timbre: Dålig formulering... Men det jag menar är: Sacd ska innehålla ett sacd spår + ett pcm spår för att kunna hantera bägge formaten cd resptive sacd.

Dvd-audio innehåller bara ett spår (dvd-audio) och hanterar bara ett format iofs. Men har samtidigt större dynamik omfång och nästan dubbelt så hög bitsröm som Sacd.

Summa: Ska jag ta del av ett nytt format hoppas jag givetvis på det som har möjlighet att återge det bästa ljudet. Sacd är sämre teoretiskt sett!


Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/27 :  02:15:37  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jag vet inte om jag skulle kalla SACD för ett sämre system..SACD har väll minst lika stort omfång som DVD-A ( upp till 100Khz ), sen så är SACD ett mer modernt system än DVD-A om man ser till att DVD-A jobbar med PCM teknik ( sampling mellan 44,1 khz och 192 khz och 16 till 24 bitar )och SACD arbetar med 2,8224Mhz sampling och med 1bits teknik. En betydligt mer modern teknologi än den nu över 20 år gamla PCM tekniken..

Sen är inte alltid ny bättre, men visst är utveckling som är kompatibel på ett smidigt sätt i
mediet, nått som jag skulle föredra i alla fall.. Och idag har SACD ett försprång i skivbranchen när det gäller skivor. Och när man då kan köpa en skiva med både ett cd spår och ett SACD spår på samma skiva, även om man inte har en SACD spelare. Så kan man behålla sin skiva om man vill uppgradera sig till en SACD spelare..ganska smart tycker jag.

/Martin
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/05/27 :  02:56:45  Show Profile Send marens a Private Message
MartinH, SACD har en praktiskt användbar signalbandbredd till ca. 25kHz resten är 99,99% digitalt brus. Visst det går att klämma fram en signal på 100kHz genom mediet men det finns inga naturliga signaler med så höga frekvenser som kan komma upp tillräckligt i nivå för att inte drunkna totalt i bruset. Det brus som används för att få en dirac-puls att se finare ut på papper än med PCM där den istället har ett helt naturligt bandbegränsat utseende. DVD-A är ett format som är tekniskt överlägset SACD på alla punkter. Bättre dynamik, lägre brus, större signalbandbredd osv.

Det behöver inte betyda att det inte låter bra. Men jag har inte märkt något problem med ljudet från PCM, det är inte en ljudbegränsande faktor på något sätt(varken tekniskt, praktiskt eller ljudmässigt sett), så jag ser ingen poäng att använda något annat ärligt talat. Det låter ju hur bra som helst och går, till skillnad från DSD, att signalbehandla digitalt vilket är viktigt. Vad är problemet med 24-bitars PCM?? Är det någon som lyckats höra en A/D-D/A behandlad signal med 24-bitars PCM och sjyssta digitalomvandlare? Någon? Eller är det bara en känsla man får när man stoppar i en skiva med Rolling-stones som genomgått 700 analoga förstärkarsteg 500meter kabel 20kompressorer och 14 inrökta mikrofoner?
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2003/05/27 :  09:19:40  Show Profile Send MartinN a Private Message
Personligen skulle jag helst se DVD-Audio som vinnaren i formatkriget. Tyvärr har jag onda
aningar om att SACD kan bli för starkt och därmed få regera ohämmat. För tillfället så har
FLERTALET STORA skivbolag bestämt sig för att ge ut skivor i SACD-formatet. Detta är en högst
viktig faktor, det är musikkonsumtionen i form av skivor som kommer att avgöra om det blir
någon vinnare. Kanhända lever PCM-tekniken bara kvar i proffsvärlden och de vanliga konsumenterna kan inte göra annat än acceptera SACD. Nog kommer det ändå att ta lång tid före något nytt format etablerar sig, folk kommer att köpa CD:n ännu en lång tid antar jag. Vem vill ha dyrare skivor som också kräver en ny apparat när gemene man inte heller har utrustning som möjliggör att han kan höra skillnad mellan formaten ? Gamla format fortsätter att leva vidare om än i en mycket specialicerad krets, det har vinylen visat.

Martin
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/27 :  13:20:46  Show Profile Send MartinH a Private Message
Som sagt så verkar det nog som att SACD kommer att gå segrande ur denna "strid" då skivbolagen verkar stödja SACD mer än DVD-A, och DVD-A har det ännu svårare att slå igenon då det verkligen kräver av konsumenten att köpa en ny spelare om dom vill ha en DVD-A skiva. SACD har ju oftast ett cd-spår och det gör att kunden inte behöver köpa en SACD spelare direkt utan kan köra sin gamla cd och sen behålla sina skivor när dom köper en ny SACD spelare i framtiden.

Och jag har lyssnat på Dcs stora kombination och det låter MYCKET bra, och det är nog en av de bästa cd-spelare man kan få tag i idag. Men även Dcs har gått över till SACD med ett par produkter, bla en uppsampler för DSD !!! Så SACD kanske inte har det bästa systemet på pappret ( men kanske i inspelningsledet), men som i tidigare format krig så är det inte alltid det bästa systemet som vinner ( Beta Vs VHS ) utan det som branchen och konsumenterna väljer..
Go to Top of Page

linkan
Mångalen...!?

545 Posts

Posted - 2003/05/27 :  13:54:36  Show Profile Send linkan a Private Message
Sony äger ju Columbia alltså är det ju inte så konstigt att det finns fler SACD-titlar än DVD-A och att Sony's pushar för detta format. Deras maskiner bara tar väl SACD vad jag vet.
Såg ett test mellan en CD från Electrocompaniet och Sonys värsta SACD och där sades det att Sonyn var lika bra på CD som Elektrocompaniet och att man som bonus fick SACD på köpet.

Linkan

Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/27 :  14:37:34  Show Profile Send MartinH a Private Message
Som jag nämmde förut i denna tråd så var jag på en demo hos Wadia under en CES mässa i Las Vegas och då körde man på Sonys SCD-1 istället för sina egna maskiner !! Borde vara ett godkännande för formatet om nått...
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2003/05/27 :  14:38:40  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Jag har haft möjlighet att lyssna på CD, SACD och DVD-audio och göra jämförelser och min åsikt är att SACD är lite bättre än CD men skillnaden är inte lika stor jämfört med DVD-audio som helt klart är överlägset jämfört med SACD.

Ärligt talat så förstår jag inte vurmen för SACD, ok det låter bättre än vanliga CD och man kan ha ett vanligt CD-lager på den men förbättringen är inte i närheten av den man får med DVD-audio. Varför satsa på ett format som är så ur teknisk synvinkel begränsat och frånsprunget av tiden redan innan det lanseras?

Desvärre så brukar ju ofta fel format vinna :( men om kvalité fick bestämma så borde DVD-audio vinna, dessutom finns det väl inga DVD-spelare nu som inte kan spela vanliga CD?

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/05/27 :  14:47:55  Show Profile Send marens a Private Message
Söker man på cdon tex så finns det ungefär lika många SACD titlar som DVD-A titlar, några fler SACD men det är i samma storleksordning(ett 200-tal). Tycker inte alls det verkar som att SACD har övertaget. Det är till största delen de bolag som är kopplade till sony dessutom.

(Ser man på antalet DVD-videoalbum så är det betydligt fler. ca 7ggr fler.)
Go to Top of Page

bjoben
Starting Member

38 Posts

Posted - 2003/05/27 :  14:58:10  Show Profile  Visit bjoben's Homepage Send bjoben a Private Message
vad jag har hört är det väldigt dumt att digitalt hantera och bearbeta SACD så allting inspelas, mixas och produceras och med digitalt råmaterial, och sedan omvandlar man det till slutprodukten DSD. På
samma sätt produceras DD, DTS, MP3... sen att SACD har lite bättre prestanda än dessa är annan sak men
jag tror att sony (med sina nuvarande enormt äckliga kopieringsskydd på sina skivor bla) är ute efter att det inte ska vara möjligt att
ta ut den perfekta digitalråvaran från en plastskiva.
OCH det vill väl också alla andra skivbolag förhindra.
därför kommer SACD att segra. Tyvärr eftersom DVD-A och PCM har så mycket högre kapacitet.
QED.
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/27 :  16:13:30  Show Profile Send Timbre a Private Message

Ja det vore ju lysande om DVD-Audio blev det enda formatet i konsumentledet. En ökande andel DSD-masters som skall omvandlas och degraderas i PCM innan man får ut musiken i högtalarna.
Då hjälper inga teorier, spekulationer eller hypoteser.
Som Ed Meitner säger: "En gång förlorat, för alltid förlorat."

Go to Top of Page

Conan
Member

525 Posts

Posted - 2003/05/27 :  17:29:17  Show Profile Send Conan a Private Message
Tror inte du behöver vara orolig, Timbre. PCM med 24 bitar och uppåt 200kHz samplingsfrekvens borde kunna spela in en DSD-master helt transparent med alla brusprodukter helt intakta =0). Går man däremot andra vägen, och börjar föra över gamla analogmasterband på DSD, så gäller verkligen ditt citat...

Däremot har jag också hört att majoriteten av de digitala studiobandarna i dagsläget jobbar med en slags multibits-DSD. Kanske kan någon med insikt i branschen konfirmera vad är det för lagringsformat som gäller i inspelnings- och mastringsledet?

Militant Ljudrättsaktivist
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/29 :  17:44:22  Show Profile Send MartinH a Private Message
Marens..att titta på en "liten" näthandlare i sverige och jämföra mängden SACD och DVD-A är inte så intressant..titta istället på de "stora" firmorna i USA så ser man att SACD har ca dubbelt så många titlar än DVD-A..så SACD HAR ett övertag över DVD-A och det går inte att komma ifrån...Sverige är ett pluttland i många avseenden och i skivutbud så kan det tyvärr oxå vara så..även om priserna kan vara rätt konkurenskraftiga (ibland)..



Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:07:28  Show Profile Send Timbre a Private Message


Man kan lätt tro att detta vägskäl enbart handlar om att kränga skivor i konsumentledet, men frågan är betydligt mer djupgående än så. Det handlar även om vilket lagringsformat som skall väljas för alla dessa kilometer analogband som ligger och vittrar sönder i arkiven. Det handlar om stora investeringar och långt ifrån alla har tillgång till inspelnings och masteringsutrustning för DSD.

Får vi kanske ett A och ett B-lag...


Go to Top of Page

Tobias
Member

185 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:07:35  Show Profile Send Tobias a Private Message
Stereophile testade för ett tag sedan dCS Verdi SACD transport, Purcell D/D converter och Elgar Plus D/A converter.
(se http://www.stereophile.com/showarchives.cgi?814 )

dCS apparaterna är så pass bra i sig att man i mätningarna på ett någorlunda rättvist sätt kan jämföra prestandan på SACD och 24 bitars PCM:

"As explained in the DSD sidebar in our review of the pioneering Sony SCD-1 SACD player, the DSD encoding used with the SACD medium results in very high levels of random noise extending from just above the audioband up to the region of the 2.82MHz sampling frequency. The residue of this noise, following the Elgar's low-pass filtering, can be seen in fig.2, well above the noise level of the 24-bit LPCM signal, though this does show a much smaller rise above 100kHz. The DSD peaks at around -42dBFS between 80kHz and 100kHz, meaning that the SACD medium has only about 7 bits of resolution in this region. In the audioband below 10kHz, however, the resolution is much better than the CD's 16 bits, evidenced by the Elgar's noise floor reaching almost -140dBFS at low frequencies. However, as the Elgar's 24-bit LPCM noisefloor in this region is even lower in level, this appears to demonstrate that DSD is not quite up to 24-bit PCM encoding in terms of ultimate resolution.



Fig.2 dCS Verdi & Elgar Plus, 1/3-octave spectrum of dithered 1kHz tone at -90dBFS (top) and -120dBFS (middle), DSD data; and of 1kHz tone at -120dBFS, 24-bit LPCM data (bottom). (Right channel dashed.)

Fig.2 graph shows 1/3-octave spectral analyses of the Elgar's analog noise floor while it decoded DSD data representing dithered tones at -90dBFS and -120BFS, as well as the 24-bit LPCM equivalent of the latter. The reproduced levels of all three tones are correct, implying excellent linearity, and no harmonic spuriae can be seen. However, with the -120dBFS DSD tone, a second peak can be seen between 600Hz and 700Hz. This was repeatable, and was also absent from the LPCM spectrum. It might well, therefore, be due to an idle tone of some kind associated with the DSD encoding. It also looks from this graph that some power-supply spuriae are present in the right-channel output. However, these are still 130dB down from peak level—a good working definition of "negligible""
Go to Top of Page

marbrink
Member

2873 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:08:01  Show Profile Send marbrink a Private Message
Jag tror inget av de här formaten kommer att slå ut cd. Folk som inte är intresserade av hifi har ingen aning om att sacd o dvd-a ens finns trots att de har funnits i några år nu. Ingen av de här formaten har i närheten så mycket genomslagskraft som formaten CD, DVD-video eller MP3 hade.
Om dessutom skivorna ska bli dyrare och inte gå att kopiera så är det redan kört för sacd och dvd-a. Det är inte kört hos oss audiofiler men hos den stora massan är det och det är ju dom som bestämmer. Så sacd o dvd-a kommer förmodligen som mest bara bli små specialformat för de hifi o hemmabiointresserade.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:08:19  Show Profile Send MartinH a Private Message
Nått jag oxå undrar över är ni som säger att ni har jämfört CD,SACD,DVD-A och tycker SACD är "lite" bättre än cd och att DVD-A är SÅÅÅ mycket bättre..vad har ni lyssnat till för spelare ?? Skulle vara intressant och se vad ni har för referenser.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:37:10  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jag har nu fått lite info om det jag tidigare nämt om multikanalsåtergivning mellan formaten..

DVD-A har en frekvensåtergivning på upp till 96khz i 2-kanal men i 6-kanalsåtergivning sjunker detta ner till 48khz. SACD däremot har fullt frekvensomfång oavsett om det är 2 eller 6 kanaler.
Är detta sen hörbart ?!?! kan inte säga det för jag har inte testat..men snart så kanske..
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:37:24  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Hej Martin H det står att läsa lite tidigare i tråden när det gäller vad jag använt. Mvh Kristofer
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.78 sekunder. Snitz Forums 2000