HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 DVD Audio vs SACD?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Pjotre
dr. kursuppgång

3276 Posts

Posted - 2003/05/22 :  17:09:44  Show Profile Send Pjotre a Private Message
HasseBasse, jag har en Lexicon RT-10.

Knoppen, jag har bara kopplat in frontarna i analogutgångarna på DVD:n så jag kan än inte lyssna på flerkanalsljudet. Är inte så inresserad av det heller faktiskt...
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/05/22 :  23:04:06  Show Profile Send brumel a Private Message
Men jag tror att SACD behöver bundlas ihop med DVD Som Philips 963 och Linn Unidisk för att va nån succe. Har man DVD och multikanal så är man säker. Sen är tv-miljön ett problem för puristen som man får handskas med på nåt sätt.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/23 :  10:41:07  Show Profile Send MartinH a Private Message
Knoppen: När vi körde Sonys 9000 spelare ( dock modad i tyskland) har vi inte haft några som helst problem med att den väljer nått multikanalsspår...och det finns en knapp på fjärren där det står SACD/CD, och där väljer man mycket enkelt om man vill spela det eller det andra lagret. Har vi valt SACD så tar den SACD två-kanals spåret och aldrig nått annat. Jag vet dock inte om det på den spelaren går att ställa in sånt i menyn eler om det blev så här eter moddningen.

Det här med multikanal mellan systemen verkar lite oklart, men som med DD & DTS så kan det väll vara så att det förekommer olika "mixningar" som kan vara fördelaktigare för det ena systemet eller det andra. Men som i bio så föredrar vissa det ena och andra det andra...
Go to Top of Page

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/05/23 :  11:02:00  Show Profile Send Rebo a Private Message
MartinH: De SACD spelare jag har hört har varit Sonys dyrare modeller i dyra anläggningar. Jag har inte gjort någon A/B jämförelse mot en riktigt bra cd-spelare i samma anläggning, men de gånger jag har hört Sonys dyrare maskiner så har det inte vart frågan om någon ”wow” upplevelse, utan en bra cd-spelare hade kunnat presterat minst lika bra.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/23 :  11:29:02  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Någon hade tt antagande om att SACD skulle vara ett försök från Philips och Sony att kunna mjölka ännu mer pengar ur cdtekniken vilket mycket väl kan stämma om man är konspiratoriskt lagd.

Men tekniskt sett så är ju DVD Audio med sina 24 Bitarsupplösning bättre än SACD:ns 16bitar men det finns ju många andra saker som talar för än det ena, än det andra formatet.Mvh Kristofer
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2003/05/23 :  15:26:15  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Den gången jag lyssnade på CD, SACD och DVD-audio på en tysk high-end spelare (+50k) så har SACD bara lite mer att komma med jämfört med vanlig CD. DVD-audio låter BETYDLIGT bättre, och jag hoppas att DVD-audio blir ett nytt standardformat för skillnaden i mina öron mellan vanlig CD och SACD är betydligt mindre än det ganska stora kvalitetshoppet upp till DVD-audio.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/23 :  15:38:31  Show Profile Send Timbre a Private Message


Det blir inte många SACD-skivor sålda i den här tråden...
Vi får hoppas på resten av världen...
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/05/24 :  10:10:12  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Whiskyman,
SACD har _inte_ 16 bitars upplösning. SACD är ett pulsbredssmodulerat system med en bit fast med mycket högra klockfrekvens. Upplösningen varierar beroende på vilken frekvens det är.

/Johan

Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/24 :  16:50:22  Show Profile Send MartinH a Private Message
Tyvärr kan jag inte förstå er som säger att ni inte kan höra nån skillnad på en vanlig cd och en SACD...Ta ut fetvadden ur öronen !!! inget illa menat men ni kan inte mena allvar ??? Vi har gjort tester med ett antal olika personer (10 st ungefär) och ALLA har tyckt att SACD låter klart mer luftigt,bättre ljudbild,bättre separation av instrument m.m

Så vad ni har hört för demos och på vilka spelare ni lyssnat på vet jag inte, men att säga att SACD har samma ljudkvalitet som en cd är inte nått jag kan gå med på...Men visst jag ska inte pracka på nån min åsikt, men många verkar ha lyssnat på vanliga dvd-spelare som oxå har möjligheten att spela dvd-a eller sacd och tyvärr så ger dessa spelare inte den ljudkvalitet som kan behövas för att kunna ge en rättvis bedömning av systemen...

Om man ska prata om konspirationer..så har jag hört att vissa multispelare från DVD-A lägret konverterar SACD signalen till vanlig PCM i utgången !!! inte undra på att det inte låter bra på dessa spelare !!! Och detta tror jag är nog rätt troligt då det finns en hiskelig massa pengar i detta, och att släppa en spelare som ev låter sämmre på sitt egna format (DVD-A) än det konkurerande (SACD), för då är man lite rökt...

Och SACD har INTE 16-bitars upplösning...

/Martin
Go to Top of Page

ante_b
Starting Member

32 Posts

Posted - 2003/05/24 :  17:15:03  Show Profile Send ante_b a Private Message
Min egen högst personliga åsikt är: Hoppas att Sacd går i graven och att Dvd-Audio blir det rådande formatet som komplement till vanliga cd skivor. Sacd är trots allt en kompromiss med både Cd&Sacd ljud på inspelningen. Sen att det inte verkar bli så är en annan sak...tyvärr.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/05/24 :  18:06:49  Show Profile Send MartinH a Private Message
Det är väll jätte bra att det finns både cd och sacd ljud på samma skiva ( dock inte alltid), detta kan göra att man kan göra större volymer och varje skiva inte ska behöva bli så himla dyr..men tyvärr kommer väll skivbolagen ta ut så mycket dom kan i alla fall och vi konsumenter får betala som vanligt...

/Martin
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/24 :  18:43:53  Show Profile Send Timbre a Private Message


"Sacd är trots allt en kompromiss med både Cd&Sacd ljud på inspelningen."

Det där måste du utveckla, ante_b...
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/05/24 :  19:22:17  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Vi har gjort tester med ett antal olika personer (10 st ungefär) och ALLA har tyckt att SACD låter klart mer luftigt,bättre ljudbild,bättre separation av instrument m.m
Jaha, då tycker ni att de SACD-inspelningarna låter bra då. Det säger fortfarande inte så mycket om själva fomatet eller hur bra DSD är eftersom i jämförelsen ingår det för många och stora faktorer som inte är isolerade från formatet.

Jag ser rätt krasst på det. Enda anledningen att SACD existerar (vare sig det i sig låter bättre eller inte) är att "licensen" för CD snart går ut så Sony kommer inte att fortsätta tjäna några pengar på det formatet. Dessutom var den tekniskt överlägsna 24-bitars PCM-tekniken(bättre upplösning, signal-brusförhållande och användbar signalbandbredd) redan upptagen på annat håll så då måste man använda något annat för att få behålla sitt monopol inom skivindustrin vare sig det är bättre eller sämre ljudmäsigt.
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/24 :  22:32:42  Show Profile Send Timbre a Private Message
Kan det möjligen vara så att man ville komma runt PCM-tekniken...
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/05/24 :  23:10:26  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Kan det möjligen vara så att man ville komma runt PCM-tekniken...
Du har bra fantasi Timbre, men varför skulle man vilja det, annat än av maknadsskäl? Hoppar du jämfota när bussen är försenad? Bussen är en dålig typ av fordon eftersom den kommer för sent ibland, så enda lösningen är helt enkelt att börja hoppa jämfota til jobbet i stället, då kommer jag fram fortare, eller? Det har givetvis inget med användningen av bussen att göra eller andra yttre faktorer utan det är givetvis själva bussen som fordonstyp som det är fel på när den kommer för sent.

Det är inget fel på PCM-tekniken vad jag vet, det är en helt rätt fram, signalbehandlingsbar och linjärt förbättringsbar teknik(fler bitar, snabbare sampling). Det går att få betydligt högre upplösning, bandbredd och trohet till ljudet än vad som är möjlig med den omgivande analoga tekniken idag (mikrofoner, förstärkare mm) så PCM utgör ingen begränsning ur någon praktisk mening.
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/24 :  23:29:27  Show Profile Send Timbre a Private Message


marens, det verkar vara en minskande skara inom både musikindustrin och hårdvarutillverkningen som delar din uppfattning.
Vi får väl se hur det går...
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/05/25 :  00:10:49  Show Profile Send marens a Private Message
Kan bero på att DSD inte var ett alternativ förut. Dvs att några få börjar använda SACD när det dyker upp är ju inte så förvånande. PCM är ju fortfarande det enda som går att använda inom digital signalbehandling, mixning osv så jag tror fortfarande inte att det blir någon hit inom den "ordinarie" musikindustrin, dvs den obetydligt minskande majoriteten. Alltså inte "high end"-bolagen som kanske är kopplade till sony eller de bolag som egentligen har esoteriska kablar som huvudverksamhet.

Mitt intryck är iaf att de bolag som ger ut bra musik inte är lika drabbade av den desperat hårda marknadsföringen.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  00:44:50  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Whiskyman,
SACD har _inte_ 16 bitars upplösning. SACD är ett pulsbredssmodulerat system med en bit fast med mycket högra klockfrekvens. Upplösningen varierar beroende på vilken frekvens det är.

Tack för informationen Knoppen.Mvh Kristofer
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  00:53:11  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Tyvärr kan jag inte förstå er som säger att ni inte kan höra nån skillnad på en vanlig cd och en SACD...Ta ut fetvadden ur öronen !!! inget illa menat men ni kan inte mena allvar ??? Vi har gjort tester med ett antal olika personer (10 st ungefär) och ALLA har tyckt att SACD låter klart mer luftigt,bättre ljudbild,bättre separation av instrument m.m

Så vad ni har hört för demos och på vilka spelare ni lyssnat på vet jag inte, men att säga att SACD har samma ljudkvalitet som en cd är inte nått jag kan gå med på...Men visst jag ska inte pracka på nån min åsikt, men många verkar ha lyssnat på vanliga dvd-spelare som oxå har möjligheten att spela dvd-a eller sacd och tyvärr så ger dessa spelare inte den ljudkvalitet som kan behövas för att kunna ge en rättvis bedömning av systemen...

Om man ska prata om konspirationer..så har jag hört att vissa multispelare från DVD-A lägret konverterar SACD signalen till vanlig PCM i utgången !!! inte undra på att det inte låter bra på dessa spelare !!! Och detta tror jag är nog rätt troligt då det finns en hiskelig massa pengar i detta, och att släppa en spelare som ev låter sämmre på sitt egna format (DVD-A) än det konkurerande (SACD), för då är man lite rökt...

Och SACD har INTE 16-bitars upplösning...

Vid min cdlyssning låter jag GAomvandlingen ske i min förförstärkare istället för genom cd:n. Cd:n står i sin tur på en diabasplatta så att läsningen blir så korrekt som möjligt.

Apropå upplösningen så har Knoppen förklarat detta redan.Mvh Kristofer
Go to Top of Page

jajo
Member

147 Posts

Posted - 2003/05/25 :  00:56:07  Show Profile Send jajo a Private Message
SACD är tekniskt sett kanske ett steg bakåt, men ljudmässigt ett steg framåt. En teknik där fokus är på att enkelhet minskar antalet steg där ljudet kan förvanskas.
/Jan

Sämre signatur.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  01:05:23  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Javisst. Men nu är det väl egentligen slutresultatet som räknas och då tycker jag faktiskt att SACD inte når ända fram jämfört med DVD Audio. Mvh Kristofer
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/05/25 :  01:46:18  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
whiskyman:
"Jag testade SACD på min DVDspelare som tar båda formaten. Daomvandlingen sköts även denna av min förförstärkare Primare SP31.7"



Den digitala signalen från en SACDspelare kan inte tas ut fullt ut genom digitalutgången. Du får ut en signal motsvarande cdkvalitet på detta vis. Detta görs för att få en typ av hårdvarukopieringsskydd på SACD-skivorna. Så din jämförelse haltar en hel del.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  06:48:05  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Ja det gör den ju uppenbarligen. Men vilken utgång använder du för cd?Jag använder de balanserade genom min Primare D30.2 som i sin tur står på en skiva av diabas.

Så det vore ju konsigt om inte cd:n lät mycket bra.Mvh Kristofer
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/25 :  07:16:49  Show Profile Send Timbre a Private Message


Den inte bara haltar, den tippar helt omkull.
Jag undrar hur många av de tvärsäkra CD och DVD-Audioförespråkarna som verkligen har satt sig ner och lyssnat på SACD i det översta highendskiktet, som har lyssnat till vad som händer med en PCM-signal hela uppsamlingsvägen fram till 24/192 och vad som sedan inträffar när man går över till ren DSD...
Det krävs en uppsättning dCS-burkar, det krävs rentvättade öron men det krävs ingen större lyssningsvana.
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/05/25 :  07:25:08  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Hej Timbre, det vore mycket intressant att få möjlighet till att lyssna på just det, inte minst eftersom SACD inte är någon direkt hit efter det som jag jämförde med.

Då fick jag den upplevelsen att "var det inte mer?" Mvh Kristofer
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.47 sekunder. Snitz Forums 2000