HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 DVD Audio vs SACD?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2003/05/29 :  18:53:42  Show Profile Send Snutten a Private Message
Synd att det ska ta sån tid för ett nytt format att etablera sig men kanske det också har fördelar. Jag tror att jag mycket snart kommer att tröttna på min gamla CD-spelare och när det då ska köpas ny blir det ju minst sagt svårare med alla dessa format. Och visst vill man kunna spela sina gamla CD i den nya maskinen.
Go to Top of Page

HasseBasse
Starting Member

46 Posts

Posted - 2003/06/05 :  09:12:24  Show Profile Send HasseBasse a Private Message
"DVD-A har en frekvensåtergivning på upp till 96khz i 2-kanal men i 6-kanalsåtergivning sjunker detta ner till 48khz. SACD däremot har fullt frekvensomfång oavsett om det är 2 eller 6 kanaler.
Är detta sen hörbart ?!?!"

Bra frågeställning! Det är lite hysteri runt frekvensomfånget, enligt min uppfattning.
Jag har testat lite och kommit till slutsatsen att, för mig, så kunde formaten ha en betongmur vid 19kHz... Jag hör ändå inget över det.


Nää, dra mig baklänges på en liten kärra!!!
Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2003/06/05 :  11:01:28  Show Profile Send rolandm a Private Message
Jag har sett många beräkningar, diagram, mätningar och åsikter gällande DVD-A, SACD och CD. Jag får nog säga att det är oavgjort mellan DVD-A och SACD ur teknisk synvinkel på 2-kanal. Formaten är ur teknisk synvinkel helt olika (DVD-A är, enkelt uttryckt, uppiffad CD - PCM, medan SACD använder 1 bits bitstream med skyhög samplingsfrekvens) och för de olika tekniska utgångspunkterna är det olika paramtetrar som betyder något. Så, det är lyssning som får avgöra vilket som är bäst, men eftersom samma inspelning inte finns för båda formaten så är det omöjligt. Men båda formaten kräver bra inspelningar, bra överföringar. Väldigt mycket av det som kommer är återutgivningar av äldre material, jag tror att det som låter bäst är det som är inspelat för något av formaten från början. För SACD finns det nyinspelade jazz skivor och lite annan "konstmusik", och det kanske är lite för smalt för många.

När det gäller multi-apparaters kvalitet så får man nog på goda grunder anta att kvaliteten på återgivningen inte är likvärdig för de båda formaten. Åtminstone inte för produkter inom konsumentvänliga prisklasser. Och självfallet är det svårt att göra en prisbillig DVD-A/SACD som låter bättre än de bästa, och klart dyrare, CD-spelarna. I hi-fins barndom var det vanligt med allt-i-ett apparater, men många övergav dessa till förmån för mer välljudande separata komponenter. Nu är allt-i-ett trenden över oss igen och det är mycket möjligt att vi människor återigen kommer att vilja ha separata komponenter i framtiden, vilket jag tror är det bästa. Dvs. en apparat för CD, en för DVD, en för DVD-A och en för SACD. Då kan varje apparat optimeras för sitt ändamål och man slipper en massa problem med att de olika delarna stör varandra, att de olika formaten kräver olika lasersystem och så vidare.

När det gäller frekvensomfång och om man verkligen hör det eller inte, så finns det många åsikter om detta. Det beror helt på vilken forskare eller tekniker man frågar.

Tim de Paranvincini, en välrenommerad hi-fi konstruktör (bl. a. står han bakom flera klassiker från Music Fidelity - t. ex. A1, och Alchemist - t. ex. Forseti) menar att det analoga formatet är överlägset det vanliga CD formatet just på grund av frekvensomfånget och han menar att även om hjärnan inte översätter ljuden till ljud som vi kan förstå, så når de "ohörbara" ljuden oss och påverkar oss. Han säger en del om det här:
http://www.ear-usa.com/timdeparavicini.htm

Men både DVD-A och SACD är värdelöst om det inte kommer nya, bra inspelningar med bred musik. Ja, fram för Vikingarna, Ulf Lundell och "Absolute Music" på SACD och DVD-A, för det är vad den breda massan lyssnar på.

Med vänlig hälsning
Roland

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page

EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast

3863 Posts

Posted - 2003/06/05 :  11:12:03  Show Profile Send EAR a Private Message
rolandm
Du verkar till attt gilla Tim de Paravicinis ideer rätt så mycket.
Har du själv några EAR grejor?

Nostalgi är kul och rören glöder
Och en vevis är aldrig fel
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/06/05 :  11:57:20  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Lugna och fina, det kommer en svensk multimaskin som inte favoriserar någondera formatet...

Så kan vi lyssna fram skillnaderna i stället om det finns rätt skivor att tillgå!

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/06/05 :  12:30:32  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Hej, betyder detta du följdaktligen att både SACD och DVD Audio kommer att kunna låta likvärdigt? Var hemma hos Timbre och fick höra hur bra SACD kan låta. Nu är det ingen diskussion längre om att cd skulle vara likvärdigt med SACD.

Kommer Advantage S1 att finnas även som ren SACD/DVD Audio eller hur blir det? Vill inte gärna behöva skaffa även en ny förförstärkare. Mvh Kristofer
Go to Top of Page

rolandm
Member

483 Posts

Posted - 2003/06/05 :  13:10:19  Show Profile Send rolandm a Private Message
EAR: Jag tycker Tim de Paravincini har intressanta ideer, men det finns många som jag tycker har intressanta ideer. :-) Jag har inte EAR grejjer, men däremot en Alchemist förstärkare som han har varit med om att ta fram.

Med vänlig hälsning
Roland

Be the change you want to see in the world
~ Nelson Mandela (m fl)
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.53 sekunder. Snitz Forums 2000