HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Stativdöden!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

bassman
Member

402 Posts

Posted - 2003/04/16 :  17:23:44  Show Profile Send bassman a Private Message
Jag gör mig inte av med min gamla 4x12:a (gitarr/orgelhögtalare) från 70-talet.
Den pumpar Reggae och annat mycket övertygande. Den går inte speciellt djupt eller högt, men den spelar FYLLIGT.
Nothing beats cubic inches...

Det låter bättre med helrör på bänken
Go to Top of Page

avr7000
Harry-vinnare 2004

845 Posts

Posted - 2003/04/16 :  19:29:33  Show Profile Send avr7000 a Private Message
Matson... eller ni andra...
*************
Lösningen finns i form av flera basmoduler aktivt delade vid 80 Hz.....

Sen bestäms ju iofs basåtergivning snarare av elementet än eventuell lådstorlek.....
**************

Stämmer detta i alla lägen?

Jag har idag ett par Infinity Kappa 80 och just nu är det enda jag är riktigt nöjd med dynamiken i dessa... -sitter för nära så ljudbilden blir lite spretig...

Har därför funderat på att byta bort kapporna och uppgradera mina OA51 till .3 och komplettera dessa med 4 st 12" subbar (rör i hörnen som diskuterats i en annan tråd)

Har även idag 2 12" subbar ihop med Kapporna

Kommer dennna enda 7" scanspeak kolfiberbas att mäkta med nå'n dynamik upp till hyfsat höga lyssningsnivåer, givet då att man delar aktivt runt 80-100 Hz till stereosubbar...?
(delar brant, jag funderar nämligen på Behringers nya Aktiva digitala filter)

(Mitt slutsteg är ingen monster men det har hyfsat med effekt/strömkapacitet, Harman Kardon Signature 2.1)

Tacksam för svar...

Man vill ju inte drabbas av stativdöden

/Stefan




Mina pryttlar
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=12665

Edited by - avr7000 on 2003/04/16 20:21:59
Go to Top of Page

MosFet
Member

57 Posts

Posted - 2003/04/16 :  19:56:27  Show Profile Send MosFet a Private Message
Några kommentarer på det som sagts.

Brumel:
"Det tycks som om vi har helt olika smak MosFet. Vill jag ha en hästspark i magen av midbasen får jag väl tota ihop nåt av pa element typ JBL och lira loopdisco på full volym. Men som sagt. Jag föredrar nog finlir framför ös."

Det behöver inte vara antingen eller. Det finns stora högtalare som kan ge musik som har mycket i botten rättvisa samtidigt som övriga register är strålande. Men visst, informationen i basen kommer att påverka i olika omfattning övriga registers möjlighet att komma fram. Det är oundvikligt.

Akhenaton:
"Självklart provlyssnade jag högtalarna hemma med den musik jag brukar spela, jag förstår inte folk som provlyssnar högtalare i affärer med annan musik än vad dom själva lyssnar på. Varför lyssna i så fall?"

Så sant. Men hur många gånger är det inte man kommer in i affären med sina favoritskivor och säljaren inte orkar lyssna mer än tre sekunder och då på en volym som överröstas av andra kunders samtal. Det slutar med att samma säljare försöker med en något överlägsen stil omvända din musiksmak till något "mer förfinat", mer än att faktiskt sälja högtalare. OK, man kan gå någon annanstans men det är inte så lätt där hifi-butikerna ligger glest och har ensamrätt på ett visst märke. Så det bästa rådet är förstås att ta hem så många man kan/får/orkar.

Bliss: "det kan inte vara så att olika högtalarbyten har breddat musiksmaken?//bliss"

Se ovan.

B Peter:
"Jag tycker att det mer är förstärkeriet än högtalarna som sätter gränsen för vilka musiksorter som låter bra. En stativare som går ner till 45 Hz eller lägre kan man spela det mesta på, om förstärkaren orkar."

Det finns ingen stativare som går ner till 45 hz eller lägre. En ren sinussignal på 45 hz kan höras, men med musikmaterial finns ingen energi kvar där. De flesta börjar i praktiken falla vid 150 hz och med en resonansfrekvens på 60-80 hz finns det inte mycket energiinnehåll kvar under det.

Doh! Bara en ändring till...
Go to Top of Page

Akhenaton
Flippersamlare

1017 Posts

Posted - 2003/04/17 :  10:31:51  Show Profile Send Akhenaton a Private Message
>Mosfet

"Så sant. Men hur många gånger är det inte man kommer in i affären med sina favoritskivor och säljaren inte orkar lyssna mer än tre sekunder och då på en volym som överröstas av andra kunders samtal. Det slutar med att samma säljare försöker med en något överlägsen stil omvända din musiksmak till något "mer förfinat", mer än att faktiskt sälja högtalare. OK, man kan gå någon annanstans men det är inte så lätt där hifi-butikerna ligger glest och har ensamrätt på ett visst märke. Så det bästa rådet är förstås att ta hem så många man kan/får/orkar."

Den butik jag går till oftast, lyssna i Ystad, ringer jag till innan jag kommer. jag bokar en tid som ligger utanför butikens öppningstid och det som jag vill lyssna på är uppriggat när jag kommer dit. Då slipper man en massa killar i 20 års åldern som ska dema hemmabio med en ständigt mullrande subbas. Jag lyssnar i lugn och ro på de skivor jag har med mig, utan att säljaren nånsin säger att jag lyssnat för länge, att jag lyssnar på "fel sorts musik" eller försöker pusha på mig något märke". Däremot händer det ofta att säljaren står brevid och stampar takten.

När jag sedan hittat något jag fastnar för så lånar jag hem det i ca en vecka så jag vet om jag kan trivas med produkten hemma, och sen, om allt fortfarande stämmer köper jag. I sydöstra skåne är det också så glest mellan hifibutikerna att Lyssna brukar kunna ta in de flesta märkena.

För mig är en bra relation med sin (lokala) hifi handlare A och O. Det hade varit riktigt jobbigt annars, speciellt när man ska uppgradera och behöver byta in saker.

Give me my medal because I bleed for it.

Edited by - Akhenaton on 2003/04/17 10:32:54
Go to Top of Page

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2003/04/17 :  14:08:46  Show Profile Send matson a Private Message
AVR7000: Kolla på Linkwitz sidor. Där finns ett excel-ark där du kan räkna ut vilket ljudtryck ett element pallar med om du har x-max och Sd.(du får ju såklart ta med delningen i beräkningen också, så det behövs ju lite mindre vid 80Hz beroende på brantheten)

(Borde vara helt okej, men minns just nu inte SS x-max på 7 tummarna.)

Mvh
Go to Top of Page

fredde_67
Member

92 Posts

Posted - 2003/04/17 :  14:43:53  Show Profile Send fredde_67 a Private Message
Mosfet skrev: "Det finns ingen stativare som går ner till 45 hz eller lägre."

Jag är i alla fall ägare till ett par (stora!) stativare som mer än väl går under 45 Hz. Jag har även mätt upp att de klarar av att återge 25 Hz utan problem. 20 Hz ligger bara ett par dB efter i mitt rum. QRS Saturnus har slagit alla golvare jag haft hemma för test.
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2003/04/17 :  19:28:09  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Det verkar vara läge att komplettera min kokbok med några kommentarer kring detta...

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

perper
Member

64 Posts

Posted - 2003/04/17 :  22:13:09  Show Profile Send perper a Private Message
Har just lånat hem golvmodellen (Quad L22) av den stativhögtalare som jag köpte (L12)...... Hunnit lyssna litegrann och viss typ av musik tex gammal syntmusik blir helt klart mer njutbar av den mera fysiska basen. Ibland verkar den dock mera otydlig än stativaren och om detta beror på att basen överröstar andra register, förstärkaren tycker att det blir jobbigt eller att helt enkelt den musikaliska delen av min hjärna blir överbelastad när det blir för mycket på en gång ;-)
Tycker sällan att musikanläggningar klarar att återge stora och samtidiga musikaliska utbrott på ett ickekrystat sätt.
Djupet i musiken tycker jag förefaller lite sämre med golvarna men jag har kanske inte hunnit hitta lämpligt avstånd till bakvägg ännu....
PS båda dessa par högtalare tycker jag både låter bra, är snygga och har rimliga priser.... tack och lov att det inte bara finns det i många fall rat som säljs på stormarknaderna (inte ens billigare!).
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000