HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Björn-Olas resa
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Perfector
Member

459 Posts

Posted - 2022/09/25 :  16:46:32  Show Profile Send Perfector a Private Message  Reply
Soft kyrkorgel, nedsläckt med bara några levande ljus och sitta i favoritmöbeln.
Det får i alla fall mig att totalglömma allt annat
På lite sen kvällstid när alla infraljud från motorvägen har lagt sig

"Clarity by Choise"
Go to Top of Page

Passerati
Member

3445 Posts

Posted - 2022/10/01 :  20:19:30  Show Profile Send Passerati a Private Message  Reply
@Björn-Ola
Sitter gärna in min Corona fåtölj och lyssnar med Pryma men tror att jag skulle trassla in mig emellanåt i sladdarna on man låg och sov med hörlurar. Har du hittat några smala lurar som man kan ligga och vila med även på sidan?
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2022/10/01 :  21:38:33  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Nej, det är ju inte precis min mening att sova med hörlurar på. Sängen är egentligen ingen bra plats för hörlurslyssning, inte för mig i alla fall.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Passerati
Member

3445 Posts

Posted - 2022/10/03 :  06:29:41  Show Profile Send Passerati a Private Message  Reply
Har du något du nu går och funderar kring för hörlurs anläggningen?
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2022/10/03 :  22:32:13  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Meze Empyrean för rockmusik. Men nej, jag använder min fasta hörlursanläggning för lite, så just nu är det dött på den fronten. Jag är just nu särbo och har hela huset för mig själv. Då faller lite vitsen med en fast hörlursanläggning. Jag behöver ju vanligtvis inte ta hänsyn till någon när jag vill lyssna på musik och har jag folk i huset, så är det inte lämpligt att sätta på sig hörlurar och stänga av omvärlden.
Under sommaren gillar jag att sitta ute på altanen och lyssna på musik med hörlurar. Då har jag min portabla utrustning. Jag tycker inte att det finns någon mening i att ändra något där. Jag köpte en begagnad Hugo TT för detta och har även en dyr DAP. Nästan oförskämt bra.
Först när det kommer en superlur med aktiv bullerdämpning, så kanske jag kan frestas. Någon sådan finns inte idag. Anledningen är att jag har trafikbuller som jag normalt aldrig störs av utom ibland när jag lyssnar på musik på altanen.
Min fasta hörlursanläggning har jag just nu i sovrummet eftersom jag inte ser någon vits med att ha både högtalare och hörlursanläggning i samma rum.
En anledning att den inte går så ofta är att jag känner mig obekväm med rörförstärkare. Det känns som att jag sitter och sliter på rören när jag lyssnar. De blir dyra att byta och när bör det ske? Mina kunskaper känns lite otillräckliga. Jag kom över förstärkaren begagnad. Man kan bli frestad av ett överkomligt pris snarare än av ett verkligt behov. Men visst låter det underbart, så mycket detaljer som kommer fram. Men jag var lika glad med Burson Soloist.
Så är det väl alltid med uppgraderingar. Efter den första kicken så är allt som vanligt igen.

Mina hörlurar:
Sennheiser HD800. Fantastisk för klassisk musik.Har några år på nacken men har sin spetskompetens med hög upplösning och stor ljudbild.

Denon AHD7000. Har också några år på nacken. Har Denons typiska hörlursljud med lite krämigt ljust mellanregister och V formad frekvenskurva. Har gjort comeback i mitt musiklyssnande eftersom den är sluten och dämpar ljud utifrån en aning. Blev tidigare utkonkurrerad av HD800 som lät mer naturlig och neutral och bättre på allt utom basen.

Hifiman Edition X. Min första magnetostatlur. Får inte förväxlas med den nya Hifiman Edition XS som är en billigare lur. Edition X har en ovanligt hög känslighet och fungerar bra ihop med en DAP.

Hifiman HE1000SE. Fantastisk upplösning. Bra ljudbild. Precis som Denonluren lite hissad diskant. Bäst på klassisk musik och konkurrerar därmed med HD800.

Jag har också lite inearlurar. Mest intressant är Sony IER-Z1R. Använder den tillsammans med min Sony DAP. Det här kan man använda på altanen om man vill stänga ute trafikbuller. Jag har inte så stor erfarenhet av inear lurar, men Sony luren låter faktiskt lite som en over ear lur. Annars behöver jag lite tillvänjning när jag ska lyssna med inear lurar. Jag kan få en känsla av att ljudet uppstår inne i hörselgången. Men inte med Sonyluren.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2023/05/09 :  16:09:07  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Jag bytte till en nätverkswitch som ska rensa bort störningar och förbättra ljudet.
Fantastiskt.
Ljudbilden öpnnades upp, basen gick en oktav djupare och musiken fick ett bättre rytmiskt driv och en massa andra saker hände. Eller som jag snarare önskade hade hänt och som jag önskar att jag hade kunnat förmedla utan att ljuga.
Kort sagt.
Jag hörde ingen direkt skillnad.
Nu till problemet.
Jag kan inte vara säker på att det inte gjorde någon skillnad. Det är för omständigt att gå in i ett annat rum och byta switch. Mitt minne är för kort för att detektera skillnader efter den processen.
Jag har idag inte en järnkoll på hur min anläggning låter. Annat var det förr. Då hade jag valt ut en begränsad mängd musik som jag använde för utvärdering och jag kunde då höra även små förändringar någorlunda. Så är det inte idag. Jag har släppt detta intresse och lyssnar idag inte på ljud utan på musik. På ett sätt är det befriande men det gör mig inte till någon ljudexpert längre.
Men jag känner att jag njuter mer av musiklyssning idag än vad jag gjorde då. Vad innebär det värderat i pengar?
Din inställning kan betyda betydligt mer än de investeringar du har gjort. Din inställning är gratis.
Det innebär inte alltid att det bara är att ändra inställning. De sista investeringarna jag gjort har inneburit att jag nu kan sitta i timmar och lyssna utan någon lyssningströtthet. Dessa extra timmar kostade pengar.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

abbot
Member

661 Posts

Posted - 2023/05/10 :  01:46:26  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Låter som om det var väl använda pengar...
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2023/07/11 :  19:23:15  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Jag har ju en förstärkare som ger 30W i klass A.

Det är vad jag brukar säga när jag har folk hemma.

-Den ger hela 30W i klass A!

??

-Alltså, i klass A!

De ser inte särskilt imponerade ut.

-Men det är ju i klass A!

-Jaja, jag hör vad du säger.

-Suck!

Men nu har jag läst på lite.
Den ger faktiskt 75 W i klass B vid 8 Ohm och hela 120 W vid 4 Ohm.
Mina högtalare är klassade i 4 Ohm.
Alltså har jag 120W att leka med.
Så nu säger jag att förstärkaren är på 120W utan att direkt ljuga och folk ser lite mer imponerade ut. Det känns faktiskt bättre.


"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2023/11/22 :  22:48:52  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply


Ny lekkamrat.

Jag har länge funderat på en ny DAC. Min gamla Audio Aero Prima är snart 20 år gammal och även om jag tycker om ljudet, så har det irriterat mig att jag alltid måste ha den avstängd när jag inte spelar p.g.a. rör ditlödda på kretskortet. Jag har bytt dem en gång och det förbättrade ljudet markant. Man märker inte när ljudet gradvis försämras över tid och jag hade DACen i standby läge, ovetandes om att rören då var ständigt aktiverade och slets ut. Idiotiskt, för det är min bestämda uppfattning att en DAC aldrig ska stängas av om den ska låta som bäst, så detta har irriterat mig.
Nu har jag köpt en begagnad PS Audio Directstream DAC.
Den kom med ett instoppat streamingkort #8221;the Bridge#8221; som extra bonus.
Ni kan läsa om den speciella tekniken de använder sig av för DACen på nätet om ni är intresserade. Själva DA omvandlingen är mjukvarubaserad och är uppgraderingsbar.
Det låter bättre än min gamla DAC, ljudbilden är lite större och det är mer upplöst. Jag är inne i en opera-period just nu, något jag inte lyssnat på väldigt länge. Därför blir det en del kör och där är det lätt att höra den högre upplösningen, även om jag måste säga att min gamla DAC stått sig väl. Jag matar DACen med min streamer NAD 50, men nu har jag också fått igång det inbyggda streamingkortet och jag tycker faktiskt att den låter bättre. Ännu större ljudbild och bättre upplösning. Det är just sådant jag lyssnar efter just nu.
Appen till kortet är extremt basic. I princip måste jag vandra i mappstrukturen när jag ska spela musik från min hårddisk. Det fungerar i alla fall. Får se om jag köper någon annan app, ROON kanske.
Intressant att min M50 som är 10 år gammal inte låter lika bra. Tekniken utvecklas? Men jag tyckte att den lät klart bättre när jag använde ROON och avlastade den.
Att låta datorn med min hårddisk göra mycket av jobbet leder enligt min erfarenhet till bättre ljud, det var något jag lärde mig redan då jag körde med Squeezeboxar. Ju fler funktioner man stängde av i SB, desto bättre ljud.

Jag har en dedikerad dator i klädkammaren där jag också har min router. Därifrån har jag ethernetkablar till switchar placerade i TV rum och musikrum.

För musikrummet har jag en Nuprime switch som ska vara lite mer audiofil samt en mer påkostad ethernetkabel från den till min M50. Jag har beställt en bättre kabel även till min PS Audio. Jag har även iFi ethernetfilter på ingångarna. Seriöst ska det vara. Gör det skillnad? Tja?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"

Edited by - Björn-Ola on 2023/11/22 22:52:08
Go to Top of Page

Imperial
Medlem i AÖ

2530 Posts

Posted - 2023/11/22 :  23:37:47  Show Profile Send Imperial a Private Message  Reply
Om du e osäker på hur skicket på dina rör e så kan ja mäta dom åt dej.
Har du vägarna förbi södra sthlm så e du välkommen hit.

Rör å tillbehör när jag är med i matchen.
jbl2480@hotmail.com
Deltidare på Hifikit
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2023/11/27 :  17:00:13  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Tack Imperial

Jag bor lite avigt till. Går det att mäta upp rören när de är fastlödda på kretskortet?


"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7343 Posts

Posted - 2023/12/02 :  02:32:02  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Sedan du var hos mig i Vallentuna och vi lyssnade på era lurar så har jag uppgraderat till Marshall lurar...inte sådan som du gillar kanske men de är trevliga. Ska kanske om jag får tillfälle att testa ett par AKG som jag fått tips om att de är lite fylligare än andra AKG.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWiGSe27q30a_KO84dk4abouXl0ErtYlvOJ_04fRQrXEuUzgNWTfkD0zuUnM7fkgNqlps&usqp=CAU
https://www.dlxmusic.se/storage/F5AE2CBC01B80B4FA42DCA1C358C8B5C482A45BFFC980170D34BD59965099D22/28e38d12b5684353b2c4326224b2e983/jpg/media/39640739356a47d78925628544fb2903/1062437.jpg

Ordförande för Svenska kabeltroendes riksförbund
Lever på samhällets botten.
Mvh Per
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7936 Posts

Posted - 2023/12/02 :  06:29:39  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Trevligt FBK. Jag har inte hört dem, så jag kan inte uttala mig. Min erfarenhet är egentligen rätt begränsad när det gäller hörlurar.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000