HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Björn-Olas resa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2022/01/21 : 22:12:01
Här var det tomt.
Det får jag åtgärda.
Återkommer.
Jag kommer att börja i det glada 60-talet.

Faktum är att jag har letat upp bilder på allt jagt ägt. Kul att gå tillbaka i tiden. Men det kommer jag inte att tråka ut er med. Det blir grova nedslag i stället.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
abbot Posted - 2023/05/10 : 01:46:26
Låter som om det var väl använda pengar...
Björn-Ola Posted - 2023/05/09 : 16:09:07
Jag bytte till en nätverkswitch som ska rensa bort störningar och förbättra ljudet.
Fantastiskt.
Ljudbilden öpnnades upp, basen gick en oktav djupare och musiken fick ett bättre rytmiskt driv och en massa andra saker hände. Eller som jag snarare önskade hade hänt och som jag önskar att jag hade kunnat förmedla utan att ljuga.
Kort sagt.
Jag hörde ingen direkt skillnad.
Nu till problemet.
Jag kan inte vara säker på att det inte gjorde någon skillnad. Det är för omständigt att gå in i ett annat rum och byta switch. Mitt minne är för kort för att detektera skillnader efter den processen.
Jag har idag inte en järnkoll på hur min anläggning låter. Annat var det förr. Då hade jag valt ut en begränsad mängd musik som jag använde för utvärdering och jag kunde då höra även små förändringar någorlunda. Så är det inte idag. Jag har släppt detta intresse och lyssnar idag inte på ljud utan på musik. På ett sätt är det befriande men det gör mig inte till någon ljudexpert längre.
Men jag känner att jag njuter mer av musiklyssning idag än vad jag gjorde då. Vad innebär det värderat i pengar?
Din inställning kan betyda betydligt mer än de investeringar du har gjort. Din inställning är gratis.
Det innebär inte alltid att det bara är att ändra inställning. De sista investeringarna jag gjort har inneburit att jag nu kan sitta i timmar och lyssna utan någon lyssningströtthet. Dessa extra timmar kostade pengar.
Björn-Ola Posted - 2022/10/03 : 22:32:13
Meze Empyrean för rockmusik. Men nej, jag använder min fasta hörlursanläggning för lite, så just nu är det dött på den fronten. Jag är just nu särbo och har hela huset för mig själv. Då faller lite vitsen med en fast hörlursanläggning. Jag behöver ju vanligtvis inte ta hänsyn till någon när jag vill lyssna på musik och har jag folk i huset, så är det inte lämpligt att sätta på sig hörlurar och stänga av omvärlden.
Under sommaren gillar jag att sitta ute på altanen och lyssna på musik med hörlurar. Då har jag min portabla utrustning. Jag tycker inte att det finns någon mening i att ändra något där. Jag köpte en begagnad Hugo TT för detta och har även en dyr DAP. Nästan oförskämt bra.
Först när det kommer en superlur med aktiv bullerdämpning, så kanske jag kan frestas. Någon sådan finns inte idag. Anledningen är att jag har trafikbuller som jag normalt aldrig störs av utom ibland när jag lyssnar på musik på altanen.
Min fasta hörlursanläggning har jag just nu i sovrummet eftersom jag inte ser någon vits med att ha både högtalare och hörlursanläggning i samma rum.
En anledning att den inte går så ofta är att jag känner mig obekväm med rörförstärkare. Det känns som att jag sitter och sliter på rören när jag lyssnar. De blir dyra att byta och när bör det ske? Mina kunskaper känns lite otillräckliga. Jag kom över förstärkaren begagnad. Man kan bli frestad av ett överkomligt pris snarare än av ett verkligt behov. Men visst låter det underbart, så mycket detaljer som kommer fram. Men jag var lika glad med Burson Soloist.
Så är det väl alltid med uppgraderingar. Efter den första kicken så är allt som vanligt igen.

Mina hörlurar:
Sennheiser HD800. Fantastisk för klassisk musik.Har några år på nacken men har sin spetskompetens med hög upplösning och stor ljudbild.

Denon AHD7000. Har också några år på nacken. Har Denons typiska hörlursljud med lite krämigt ljust mellanregister och V formad frekvenskurva. Har gjort comeback i mitt musiklyssnande eftersom den är sluten och dämpar ljud utifrån en aning. Blev tidigare utkonkurrerad av HD800 som lät mer naturlig och neutral och bättre på allt utom basen.

Hifiman Edition X. Min första magnetostatlur. Får inte förväxlas med den nya Hifiman Edition XS som är en billigare lur. Edition X har en ovanligt hög känslighet och fungerar bra ihop med en DAP.

Hifiman HE1000SE. Fantastisk upplösning. Bra ljudbild. Precis som Denonluren lite hissad diskant. Bäst på klassisk musik och konkurrerar därmed med HD800.

Jag har också lite inearlurar. Mest intressant är Sony IER-Z1R. Använder den tillsammans med min Sony DAP. Det här kan man använda på altanen om man vill stänga ute trafikbuller. Jag har inte så stor erfarenhet av inear lurar, men Sony luren låter faktiskt lite som en over ear lur. Annars behöver jag lite tillvänjning när jag ska lyssna med inear lurar. Jag kan få en känsla av att ljudet uppstår inne i hörselgången. Men inte med Sonyluren.
Passerati Posted - 2022/10/03 : 06:29:41
Har du något du nu går och funderar kring för hörlurs anläggningen?
Björn-Ola Posted - 2022/10/01 : 21:38:33
Nej, det är ju inte precis min mening att sova med hörlurar på. Sängen är egentligen ingen bra plats för hörlurslyssning, inte för mig i alla fall.
Passerati Posted - 2022/10/01 : 20:19:30
@Björn-Ola
Sitter gärna in min Corona fåtölj och lyssnar med Pryma men tror att jag skulle trassla in mig emellanåt i sladdarna on man låg och sov med hörlurar. Har du hittat några smala lurar som man kan ligga och vila med även på sidan?
Perfector Posted - 2022/09/25 : 16:46:32
Soft kyrkorgel, nedsläckt med bara några levande ljus och sitta i favoritmöbeln.
Det får i alla fall mig att totalglömma allt annat
På lite sen kvällstid när alla infraljud från motorvägen har lagt sig
Björn-Ola Posted - 2022/09/25 : 16:28:57
Apropå Perfectors roliga inlägg ovan.
Vi på kontoret där jag jobbade fick chansen att gå en kurs i Yoga som en del i programmet att komma tillrätta med stress. Tanken var att det är viktigt att kunna koppla av efter jobbet och släppa alla problem.
Jag kände personligen inte att jag hade behov av kursen, för jag tycker att musik får mig att koppla av, men jag uppskattade kursen. Framför allt var mitt gitarrspelande väldigt avkopplande, för då blev jag tvungen att släppa tankarna på annat och koncentrera mig på spelandet.
Det är inte säkert att musiklyssning alltid fungerar som avkoppling. Är man ordentligt stressad så drabbas koncentrationsförmågan och då blir det svårt att lyssna på musik. Även depressioner kan ge samma problem. Då kanske Yoga kan hjälpa till?
Visst har det funnits perioder i mitt liv då det inte har fungerat att sitta ned och lyssna på musik.
Hur inverkan av hur man mår påverkar musiklyssnandet kanske kan vara ett ämne för en tråd?
Nu har jag pensionerat mig, så stressar jag nu, så får jag skylla mig själv.
Perfector Posted - 2022/09/21 : 14:14:59
Du får sova ZEN :-)
Björn-Ola Posted - 2022/09/21 : 13:00:42
Att ha hörlursanläggningen i sovrummet har ju sina fördelar. Man är ur vägen när man lyssnar på musik och stör inte. Det är bekvämt att ligga på sängen och finlyssna.

Så när jag bestämt mig för finlyssning med min hörlursanläggning så börjar jag med att i god tid dra igång förstärkaren så att den hinner värmas upp.
Den har lite hyss för sig innan den blir uppvärmd, morrande trafo och man hör små kyrkklocke ljud.
Sedan funderar jag på vad jag ska lyssna på. Klassisk musik passar bäst när man ligger och lyssnar, så det blir det oftast.
Sedan går jag till min lilla samling av hörlurar. Vilken lur beror på musiken jag valt. Fast jag kanske ska pröva denna idag? Eller? Nej, den här får det bli.
Sedan försöker jag hitta musiken i ROON på min padda. Av någon anledning gömmer alltid ROON just den plattan jag söker. Efter att ha hittat de rätta svordomarna och sökorden så dyker den kanske till slut upp. Jag vet inte varför just min klassiska musik funkar så dåligt i ROONs sökfunktion. Kanske p.g.a. att jag pillat i metadatan. Jag väljer ändå ROON vid finlyssning för att jag tycker det låter bättre än Bluos. Därefter gör jsg en liten passande justering av frekvenskurvan på min RME DAC. Har jag en EQ så ska den fanimej användas.
Så placerar jag hörluren försiktigt på huvudet, lägger mig ned i sängen, justerar kudden och justerar läget och vinklarna på kuporna. Så tar jag min iPad och trycker igång musiken. Hm, för lågt ljud. Masar mig upp ur sängen och justerar ljudnivån på förstärkaren och så försiktigt tillbaka till rätt lyssningsposition i sängen.
Så sluter jag mina ögon med ett belåtet leende och somnar direkt.




Om ni nu tror att jag löst mina sömnproblem med det här så tror ni fel. Efter att ha vaknat upp från en mardröm om boaormar med hörlurskabeln virad tre varv runt halsen och ena hörlurskupan halvvägs in i munnen, så kan jag omöjligt somna om och ligger vaken hela natten, skitförbannad över att jag bara kan somna när jag ska lyssna på musik.
abbot Posted - 2022/09/15 : 21:55:47
Din Cayin får goda vitsord från de som har provat. Såvitt jag vet är 300B-rör väldigt långlivade så du kan tuta på för fulla muggar. Hörlurslyssning innebär stor brist på störande rumsakustik. Det får man leva med...
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 20:24:18
Jag spelar mest mina rippade cd-skivor eller nedladdad köpemusik i highres format (gäller mest klassisk musik).
Musiken har jag lagrad på lösa hårddiskar. I vår klädkammare står en liten dator med en lös hårddisk ansluten till min router. Separata nätverkskablar till olika delar av huset. En går till en hifiswitch som matar bl.a. NAD M50 streamern och NAD M10.
Rippar gör jag på min bärbara dator med dbPoweramp. I den datorn har jag Audacity som man kan editera musikfiler med, som att klippa isär långa musikfiler, tona ut låtar som aldrig tar slut och annat.
Jag kan även ladda hem musik från Youtubefilmer via en app. Exempelvis s.k. backing tracks som man kan spela elgitarr till.
Ni ser på bilden från musikrummet en gitarrhögtalare.
Helgerån! Förstör säkert ljudet fullständigt från mina högtalare. Har inte vågat testa. Jag vill kunna spela elgitarr och höra ljudet blandas med musiken från högtalarna.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:50:30

Hörlursförstärkaren i sovrummet. Ibland är man ju hänvisad till hörlurslyssning.
I sovrummet har vi också en liten microanläggning i form av NAD M10 samt mina små Monitor Audio Studio 2 högtalare. Det för att, eh, tja, eventuellt kunna lyssna på vaggvisor för att kunna somna.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:42:26
Det jag kan komplettera med är om mina musikspelare och DA-omvandlare.
Jag har ju kvar min gamla Audio Aero Prima som DA-omvandlare. Jag tycker fortfarande att den låter mycket bra. Lite mer analog karaktär med fin ljudbild. Den har mer djup i ljudbilden än exempelvis Chord Hugo TT. Må vara att Hugo TT hade sämre kablar vid jämförelsen. Tyvärr har ju Prima fastlödda rör vilket gör att jag inte kan ha den ständigt på, vilket enligt min erfarenhet förbättrar ljudet på cd-spelare och dacar. Därför har jag en Chord 2Qute inkopplad också som används till vardags. De båda Dacarna matas från streamern NAD M50, som använder BluOS. Jag kör också med ROON, för att jag tycker att det låter lite bättre. Jag kunde tidigare använda mig av ROONs EQ, för att göra hårt dynamiskt komprimerad musik lite mer lyssningsbar. Numera har jag ju tonkontroller på förstärkaren, så det är inte längre ett skäl för att använda ROON. M50 matar även en RME ADI-2 DAC i sovrummet på andra sidan väggen, för hörlurslyssning.
Hörlurslyssnandet och vad jag gått igenom där är en annan historia.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:23:49
Det är absolut värt att begrunda. Men jag vet inte var dessa "toppar" som är gjorda för att fungera med separata aktiva subbar går att finna. De flesta stativhögtalare är ju gjorda för att fungera ensamma med följden att känsligheten är låg.
Vad finns det för stativhögtalare som skulle låta bättre än det jag har och som har hög känslighet och därmed förmodligen inte går djupt i basen?
På sätt och vis är ju mina QRS Saturnus som jag nu driver dem en tvåvägs högtalare med en subwoofer driven med separat slutsteg, fast allt i samma högtalarlåda.
HerrD Posted - 2022/09/13 : 20:47:29
Om du gillar det du har och vill nyttja 30 klass A watt bättre så varför inte dela systemet som toppar och några basar? Det brukar göra att upplösningen ökar i mellanregistret, kanske inte lika mycket i ditt fall som redan har dedikerade basar. Men förstärkaren kommer få det lättare att bara driva säg över 80 Hz och med flera basar får man både jämnare nivå i rummet och mer kapacitet. Kanske en väg att begrunda?
Björn-Ola Posted - 2022/09/13 : 11:20:30
Tack för svaren. Det är ju riktigt att man inte kan rekommendera högtalare utan att veta mina preferenser. Vet jag ens det själv? Jag är ju van vid hur mina högtalare låter och de få gånger jag lånade hem högtalare så gillade jag inte ljudet eftersom det lät lite annorlunda mot vad jag var van vid. Men om jag gett det lite tid, hade jag vant mig och uppskattat dessa högtalare mer?
Jag har en kompis som, jag har insett det nu, helt enkelt byter högtalare med jämna mellanrum. Jag vet faktiskt inte vad han är ute efter. Eftersom hörselminnet är dåligt så minns jag inte hur anläggningen lät innan bytet, mer än att jag tyckte att det lät bra. Vad har han vunnit? Det låter bra nu men det gjorde det innan också. Förmodligen kunde han höra skillnader i karaktär, men man vänjer sig fort. Någon gång tyckte jag att han hamnat snett då han fick ett kyligt ljud som jag inte gillsde, men det var ett undantag, i alla andra fall fann jag ljudet mycket njutbart.
Han köper begagnat och har ingen möjlighet att prova innan, men förlorar inte så mycket pengar på bytena. Är det något han jagar eller är det glädjen av att testa som driver honom? Jag har aldrig frågat.
Så vad skulle jag vara ute efter om jag började jaga högtalare? En högtalare som har ungefär samma karaktär som mina QRS, med lite mjukare ljud med lite värme, men med högre upplösning och ännu bättre förmåga att skapa en ljudbild med mer precision och djup? Högre känslighet eftersom jag bara har 30W så att jag får mer ut av min förstärkare? Är det ett problem egentligen?
Vad finns det för möjligheter att testa? Högtalare i den prisklassen vi pratar om kan man väl knappast låna hem? Det blir ju också långa och svåra transporter. Dessutom en massa jobb för att optimera placeringen, vilket gör det svårt med jämförelser.
Det verkar för mig vara för mycket jobb när jag egentligen är rätt nöjd med högtalarna.
Passerati Posted - 2022/09/07 : 08:29:13
quote:
Björn-Ola
Men. Är det någon som har förslag på en uppgradering till en inte alltför tungdriven högtalare?

pi60 på blocket men de kanske är sålda nu (antagligen) pi60s är märkbart trevligare dock.
AlfaGTV Posted - 2022/09/07 : 07:52:49
quote:
Så som ni ser, detta är den ultimata mansgrottan. Vad mer behöver man?

Tja, inte mycket va? Tack för presentationen!
Jag tycker iaf att rummer ser trivsamt ut och berättar att en levande familj bor i hemmet, inte bara ett utställningshem från en möbeltillverkare. Sen tror jag nog det låter riktigt trevligt också, även om jag hört få QRS.
Om det är så att du tycker de fungerar fint och du trivs med vad smal baffel och sidomonterade basar ger så kanske ett par Audio Physic skulle kunna passa? De har ett magiskt släpp och försvinner totalt ur ljudbilden men de sidomonterade basarna ställer ofta krav på miljön för att inte bli lätt släpig.
HerrD Posted - 2022/09/06 : 21:38:50
Högtalarna är nog rätt bra. Jag har haft QRS Neptunus och kan på sätt och vis sakna dom. Det är en trevlig konstruktion och Saturnus borde vara ganska lik, fast jag har aldrig hört just dom. När man funderar på högtalarbyte är väl motfrågan om det finns något du vill ändra i ljudet? Nyare behöver inte alltid vara bättre, jag lyssnar numera på Ino i olika former och dom högtalarna får nog också betraktas som vintage, eller kanske världens längsta utvecklings och finslipningstid. Bra blev det i alla fall.
Björn-Ola Posted - 2022/09/06 : 14:31:58
Högtalarna börjar väl nästan vara vintage?
De är lika gamla som milleniet. Jag är nöjd med dem och det är mycket jobb och pengar om man ska byta högtalare. Men. Är det någon som har förslag på en uppgradering till en inte alltför tungdriven högtalare?
Björn-Ola Posted - 2022/09/06 : 14:23:47
Acoufoam: https://www.gear4music.se/sv/Inspelning-and-datorer/AcouFoam-100x50cm-Akustisk-Panel-av-Gear4music/2QYC
https://www.gear4music.se/sv/Inspelning-and-datorer/AcouFoam-30cm-akustiska-paneler-av-Gear4music-paket-med-4/2855?_gl=1*f3i44q*_ga*MjQxMzgyODUyLjE2NjI0NjYwNTk.*_up*MQ..
Dämpningen sker mest i diskanten, så man kan förvänta sig en viss nedtoning av diskanten. Jag upplever det inte jättepåtagligt, kanske för att jag redan hör diskanten dåligt.
Ni har säkert lagt märke till högtalaren under fönstret som är till mina elgitarrer.
Jag har en elgitarr för varje veckodag plus en för skottårsdagen..
Hur många elgitarrer behöver en gitarrist? Svar: En till!
Hur påverkar denna högtalare ljudet från musikanläggningen?
Jag är inte säker på att jag vill veta svaret på denna fråga. Jag har gitarrförstärkaren vid lyssningsplatsen så att jag lätt kan nå den och jag spelar till färdiga bakgrunder från min musikanläggning. Då vill jag att ljudet från elgitarren kommer från ungefär samma plats som musiken. Därav placeringen av elgitarrhögtalaren. Elgitarrförstärkaren bygger på rör. Allt annat är fel. När det var dags att byta rör talade gitarrförstärkaren om detta genom att fyra av ett härligt fyrverkeri.

Så som ni ser, detta är den ultimata mansgrottan. Vad mer behöver man? Eftersom summan av alla laster är konstant så varken röker jag eller dricker för att maximera musikintresset. Därav ingen bar. Däremot så har jag några askkoppar, men de är bara för prydnad och att lägga skruvar i, när jag lyfter på lock för att byta rör på förstärkaren och annat.
Björn-Ola Posted - 2022/09/06 : 13:20:57


Så här ser min anläggning ut idag.
NAD M2 har ersatt min hemmabioförstärkare och jag kör bara tvåkanal med mina QLN Signatur. QLN S fungerar bra när jag tittar på konsertfilmer på Youtube. De tämjer lite vassa inspelningar, men är inte helt idealiska för taltydligheten. De verkar ha en svacka där jag egentligen behöver en förstärkning.

I musikrummet har jag nu en Accuphase E-600. Så nu har jag svindlande 30W att leka med.
Klass A. Dubblar effekten ned till 2 ohm. Eftersom mina QRS Saturnus är på nominellt 4ohm, så kanske jag kan säga att jag har 60W. Det låter bättre.
Mats Andersens högtalarkonstruktioner brukar inte tillåta biamping, eftersom han använder sig av seriefilter. Denna högtalare har dock separat matning till bashögtalaren. (Det sitter en aktiv och en passiv bashögtalare på var sin sida på högtalaren, och jag tror att det är en 2.5 vägs konstruktion.)
Jag kan alltså driva bashögtalaren med ett separat slutsteg och avlasta E-600 lite.
Det dök upp ett Accuphase slutsteg på blocket som motsvarar det slutsteg som sitter i förstärkaren. Jag var frestad.
Hade delningen varit som brukligt mellan diskant och mellanregister/bas, så hade det varit nödvändigt med identiska slutsteg. Men som det är nu, så kan jag fuska lite.
Jag bestämde mig för att testa med ett billigare slutsteg. Sparar pengar samt att det kan bli rätt varmt med två klass A slutsteg.
Jag köpte ett slutsteg från Primare som sitter på hyllan ovanför Accuphase och gömmer sig på fotot.
Förstärkningen är på 26 dB mot Accuphase 28dB, men ingångsimpedansen ligger på 10kOhm mot Accuphase 20kOhm. Borde jämna ut sig. Sedan så tror jag inte att det är hättekänsligt för basnivån varierar en hel del beroende på var du sitter och lyssnar.

Jag har placerat ut lite absorbenter. Anledningen var att jag plockade fram opera skivor igen efter många år. Då blir ljudbilden viktig. Jag märkte en tendens att sångarna hoppade fram och tillbaka på scenen. Dessutom kom s och t ljud från andra playser än där resten av rösten var placerad. Det gjorde att jag skaffade absorbenter och pkacerade dem mot väggen samt även inne i bokhyllor där jag får reflexer. På bilden med fönstret kan ni se en absorbent vid bokhyllans sida vid fönsterbrädan. Jag fick ingen ordning på s och t ljud tills jag placerade den där.
Jag har beställt gardiner till fönstren som jag precis bytt. Kan även dra ned en screen på insidan. Men jag upplever inte fönstret som ett problem, men vi får se när jag får gardinerna.
Jag experimenterade även med högtalarvinklarna. När jag hade högtalatna vinklade parallellt med väggarna, så fick jag en väldigt bred ljudbild, men jag upptäckte att sångarna stod och trängdes på båda sidorna av scenen utanför högtalarna, ingen befanns sig mellan högtalarna. Jag hade alktså ett stort hål i ljudbilden. Jag vinklade in högtalarna och flyttade dem en aning närmare varandra, tills att jag fick en homogen ljudbild, där sångarna inte gör hättehopp på scenen och där de kan befinna sig precis mitt mellan högtalarna.
Björn-Ola Posted - 2022/08/17 : 15:42:22
Nu minns jag bättre. Dolby Prologic hette systemet som skapade ytterligare kanaler, en centerkanal och två bakkanaler i mono från två stereokanaler.
Flerkanalsljudet började alltså med 2-kanals ljud från TV och VHS-bandspelare där hemmabioförstärkaren med lite trix skapade flerkanalsljud.
Björn-Ola Posted - 2022/08/17 : 15:39:47
Nu hoppar jag lite i tiden igen, för jag har inte berört hemmabio och en väldigt underskattad hifi-komponent. Videobandspelaren!
Faktum är att VHS bandspelaren med åren fick ett utmärkt ljud och hifitidningar skrev mycket om detta.

När jag köpte min första i mitten av. 80-talet, så hade videobandspelaren ett dåligt rykte. Detta tack vare en massiv kampanj i vår stadsägda telivision som påtalade att alla som köpte en dylik apparat gjorde det för att kunna titta på porr och ocensurerade splatterfilmer.

Jag minns att jag knappt vågade berätta att jag hade köpt en videobandspelare.
På jobbet blev jag utskrattad. Mina argument spelade ingen roll, alla visste varför jag egentligen hade köpt en.
Okej då, men porrfilmer hyrda från den närmaste bensinmacken tröttnade man snabbt på.

Min far blev också upprörd, men när jag fick honom att förstå att man använde bandspelaren för att flytta tv program i tiden, så trillade polletten ned och så gick han och köpte en egen. Det blev en succé, det första han spelade in var Gudfadern, och jag vet inte hur många gånger han såg om den. Han fick t.o.m. mamma att titta på filmen och kunde samtidigt i detalj förklara för henne vad som hände i filmen.

I slutet av 80-talet introducerades stereoljudet i hifikvalitet i TV programmen. Det var väl en revolution i tysthet. Vi kom i alla fall att uppgradera videobandspelaren till en som kunde hantera hifiljud i stereo, och det var vår första hemmabioanläggning.
Jag använde bandspelaren ett litet tag även i min hifianläggning, men det var under en kort period då Tv var kopplad till min hifi anläggning. Idén med att använda videobandspelaren för musik föll på att den inte var inkopplad till hifianläggningen.

I vilket fall som helst upptäckte jag att ljudet var så bra att jag kunde kopiera ljudet från konserter på TV till cd-brännaren och göra egna unika cd-skivor med bra ljudkvalitet.
Jag är väl den enda i Sverige som har Ivar Hallströms opera Liten Karin på cd.
För er som saknar adekvat kunskap i svensk musikhistoria, så var Ivar vår främste operakompositör på 1800-talet. Operan var hans bidrag i en tävling där första pris var att operan fick inviga Stockholms nya operahus. Han vann men fick bara tredje pris för att de skulle slippa befatta sig med operan.. Alla bidrag i tävlingen blev alltså egentligen underkända och operan fick sin premiär först på 1990 talet där den sändes på TV. Jag kunde alltså spela in den och göra cd-skivor med finfin ljudkvalitet.

Man minns med nostalgi videobutikerna där man kunde rädda fredagskvällen med att hyra en film och köpa chipspåsar. Kanske t.o.m. hyra en moviebox om man inte hade en egen videobandspelare. DVD skivan var väl första spiken i kistan, de var inte lämpade för uthyrning. Mer än en gång hyrde jag en misshandlad skiva som inte gick att spela.

Naturligtvis köpte jag en dvd-spelare, men jag fick för mig att den funkade väldigt bra som transport för min dac i stereoanläggningen. Enligt ryktet skulle de ha påkostade digitala utgångar.

Min första försök med flerkanal var med en påhängsförstärkare till den billiga förstärkare jag hade i TV-rummet. Var inte detta innan DVD?
Förstärkaren skapade 5 kanaler från två stereokanaler vill jag minnas.

Jag kan fortsätta med att berätta om mina uppgraderingar på hemmabiofronten och bla bla bla. Rätt ointressant.
Jag fick aldrig till bakkanalerna som TV rummet var möblerat och nu har jag min två kanals NAD M2 där ihop med mina QLN Signatur. När jag tittat på musikfilmer och konserter, så har jag ändå alltid kört stereoljud eftersom det har låtit bättre.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000