HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Björn-Olas resa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2022/01/21 : 22:12:01
Här var det tomt.
Det får jag åtgärda.
Återkommer.
Jag kommer att börja i det glada 60-talet.

Faktum är att jag har letat upp bilder på allt jagt ägt. Kul att gå tillbaka i tiden. Men det kommer jag inte att tråka ut er med. Det blir grova nedslag i stället.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Amatören Posted - 2022/08/10 : 21:46:58
Intressant story detta!
Liknar i mångt och mycket min egen resa då man som snorvalp dreglade över Ferguson, Revox, Lenco, Skantic (!) m.fl.
På denna tid hade min hemstad Sölvesborg tre, om inte fyra, Radio/TV affärer! Idag ingen...
Ser fram emot kommande läsning av din historia, Björn-Ola
Björn-Ola Posted - 2022/08/07 : 11:03:13
Vid den här tiden kom en våg av micro-anläggningar. Det var något nytt och industrin hade tagit vara på sitt kunnanfåde från bilstereo anläggningar och omsatt det till att bygga små och billiga kompletta stereoanläggningar. Jag ninns att jag blev faschinerad av dem, allt i ett och en fjärrkontroll som kunde styra allt. Jag köpte till slut en. Lite beroende på att jag tyckte att det var jobbigt med att lyssna på min riktiga anläggning, vilket ju var ett ordentligt misslyckande.
Med den lilla microanläggningen i sovrummet lyssnade jag oå musik avslappnat utan att bekymra mig om ljud. Jag bytte i alla fall ut högtalarna mot några andra jag hade hemma, vilket förbättrade ljudet avsevärt, men det här var ju en rejäl svacka i min hifiresa.

Även denna anläggning utsattes för avskärmningsexperiment. Det var lättare att bygga in den lilla anläggningen i en bur av nät av aluminium, vilket då fanns att köpa för elektrisk avskärmning. Det hade på den tiden kommit på modet att elsanera bostäder, och då användes det här. Självklart påverkade det endast det elektriska fältet, men det talade man inte om.
Björn-Ola Posted - 2022/08/07 : 10:48:14
Det finns en sak som får mig all le lite när jag tänker tillbaka på den mardröm jag befann mig i.
Jag experimenterade med avskärmning och slog in hela min musikanläggning i aluminiumfolie som jag sedan jordade. Önskade att jag hade ett foto på det. Man hade kunnat ställa ut det i en konsthall för det är ju precis lika tokigt som vad en konsnär skulle kunna hitta på. Det blev inte långvarigt så jag tyckte väl att det inte fungerade, minns inte riktigt.
Fotboll VM -94 såg jag på TV bakom en skärm av aluminiumfolie med ett litet titthål i. Ja, jösses.
Björn-Ola Posted - 2022/08/05 : 13:42:38
Jag tänkte passa på och skriva lite om elallergi, något jag drabbades av -94.

Jag hittade en text om detta som jag skrev för längesedan i ett annat forum, så jag tänkte att jag helt enkelt klistrar in det här.
Inget som egentligen har med hihi att göra, men det kanske intresserar någon här.
Den korta versionen för er som inte orkar läsa:
Jag är övertygad om att man inte kan bli överkänslig mot elektromagnetiska växelfält utan att det handlar om ett betingningsfenomen.
Tre starka skäl till detta:
Man har inte hittat någon som är elallergisk i blindtest.
Symptomen varierar kraftigt från person till person, vilket tyder på att andra orsaker ligger bakom besvären.
Folk har blivit friska från elallergin.


Inklistrad text:

Jag har själv varit elallergiker en gång i tiden så jag kan berätta mycket om det här.

I själva verket handlar det om betingning, man kopplar ett symptom till en orsak som inte har med symptomet att göra men som genom betingningen sedan kommer att utlösa symptomet.
Det var när jag kom till insikt om detta som jag lyckades bota mig själv.
Någon hjälp från vården fick jag inte, men jag var i den lyckliga situationen att jag hade tillgång till mätinstrument och kunde mäta elektriska och magnetiska växelfält.
Då insåg jag att jag bara reagerade på sådant jag var medveten om.
Men jag lovar er att elallergi är väldigt realistiskt när man är drabbad av det.
Därför måste vi ta dessa människor som lider av det på allvar.
Det är alltså inte inbillning utan verkliga symptom.

En sak som verkligen inte kommer att hjälpa dem är flum som att det inte går att provokationstesta elallergiker och att elallergi visst beror på el, det är bara fel på läkarvetenskapen.
Den inställningen innebär att elallergikerna skulle vara bortom all hjälp. Så är det lyckligtvis inte.

Vi kan naturligtvis inte bevisa att elallergi inte i något fall beror på el, men vi kan i alla fall säga att det är väldigt osannolikt. Inte en enda person har hitintills i provokationstester visat sig reagera på elektromagnetiska växelfält.
Men det är klart, har vi testat 1000 personer, så kan den 1001:e som vi inte testade visa sig vara verklig elallergiker. Det spelar ingen roll. Testerna visar att chansen att elallergiker verkligen reagerar på el är otroligt liten, så liten så att man kan bortse från den.
Dessutom så är det uppenbart med tanke på alla mängder olika symptom som elallergiker uppvisar, att det handlar om betingning. Många symptom är också uppenbara stressymptom, vilket inte är så konstigt. Och så har vi exempel som mig som blivit friska och kan vittna om det.
Okej, då kan man säga att just jag inte var en riktig elallergiker, men att alla andra mycket väl kan vara det. Men ingen hade kunnat skilja ut mig från andra elallergiker då jag var drabbad av det.


Ursprungligen postat av Bromskloss
Riktigt intressant. Jag får gratulera till att du kom ur det - på egen hand, dessutom. Jag skulle vilja veta hur jag bäst ska hjälpa någon som lider av det, om det blir aktuellt. Jag vill absolut inte förolämpa patienten utan visa respekt för det den upplever. Det är ju en människa som troligen mår dåligt på riktigt, även om man inte är överens om orsaken. Har du förslag på hur man bör närma sig frågan?

Vad hände med dig själv när du blev varse att du fick symptom endast då du visste (eller trodde) att du var utsatt för fält? Försvann problemen direkt, eller fortsatte du känna obehag på samma sätt som tidigare, trots att du nu var medveten om deras psykologiska orsak?

Jag tackar.
Jag blev naturligtvis inte frisk med en gång när jag väl bestämde mig för att jag inte reagerade på el.
Jag fick kämpa med mig själv och ett tag funderade jag på att söka hjälp.
Det gick faktiskt bäst på jobbet, där hade jag fullt upp med annat, det var svårare hemma, där kunde jag inte riktigt koppla av och glömma elöverkänsligheten.
Det tog en månad ungefär innan det släppte helt. Jag hade ett litet bakslag efter ytterligare några månader då besvären kom tillbaka och jag vacklade litet. Men jag tog mig ur det.
En orsak att jag lyckades var att jag bara hade varit elallergiker under c.a tre månader då jag kom till den punkten där jag insåg att jag inte var elöverkänslig. Jag hade kanske inte hunnit präglas så mycket. Dessutom hade jag en alternativ förklaring till mina besvär.

Mina första besvär bestod i att det stack som nålar i armarna när jag arbetade framför skärmen.
Förklaringen enligt min läkare var spänningar i axlarna, vilket det naturligtvis var.
Men då, det här var -94, så var elallergi riktigt på modet, och ett av de beskrivna symptomen var stickningar, fast främst i ansiktet. Problemet var att jag upptäckte att det räckte med att komma in i rummet med datorn för att jag skulle känna av detta. Jag blev misstänksam och gick omkring och kände efter när jag var i närheten av belysningsarmaturer. Jajamen, jag kände av stickningarna.
Då kom jag på, det är ju ingen skillnad på datorskärm och TV.
Jag knäppte på TVn och.. visst, jag kände av problemen där också. Efter detta adderades nya symptom som exempelvis yrsel, allt detta kopplade jag till elallergin, nu förstår vi att det var stressymptom.
När jag då läste om elallergi och att man i provokationstester aldrig hittat någon som reagerade på el blev jag förbannad. -Testa mig, jag kan bevisa på nolltid att detta existerar!
Självklart litar man på sina upplevelser.

Vändpunkten blev en skrift som jag fick av min arbetsgivare, författad av en läkare, som beskrev och förklarade elallergi utifrån betingningsfenomenet. Det blev en aha-upplevelse.
Sedan gick jag och köpte en el-fix, en liten sak som indikerar elektriska växelfält.
Jag upptäckte då att jag hade växelfält överallt hemma, trots att allt var släckt.
Kunde det då vara magnetiska växelfält som jag reagerade på? De uppstår ju bara när ström rusar.
Men när man elsanerar, så är det bara de elektriska fälten man kommer åt, det förstod jag.

På jobbet mätte vi sedan upp de elektriska och magnetiska växelfälten.
Först med all belysning släckt och datorer avstängda.
Vi fick då bakgrundsnivån uppmätt.
Därefter tände vi belysningen, drog igång datorerna och mätte.
Nivån ökade, men inte mycket. Man fick mäta nära datorerna eller belysningsarmaturerna för att nivån skulle öka markant. Strålningen klingar av väldigt snabbt och drunknar i bakgrundsnivån.
Men för mig var det stor skillnad, inga besvär vid släckt belysning, besvär vid tänd belysning, men alltså, bara små skillnader när vi mätte.

En annan rolig grej var min sänglampa av golvstående modell. Jag hade stora problem med den tänd.
Släckt, inga problem.
Strömbrytaren satt på lampsladden och kabeln gick upp till lampan genom det rörformiga stativet.
Det är bara det att strömbrytare är enpoliga, man förutsätter att det är fasen som bryts, men om kontakten är vänd fel i eluttaget så bryts nollan och hela lampan fortsätter att vara spänningssatt. Så var det i mitt fall. Med min elfix kunde jag se att det inte var någon som helst skillnad på det elektriska växelfältet när lampan var tänd eller släckt.
Det var övertygande för mig.

Jag hade alltså påtagliga bevis för att jag bara reagerade på vad jag såg och kände till.
Jag hade en alternativ förklaring, betingningsfenomenet.
Jag hade en alternativ orsak till mina besvär, spänningar i axlarna och stressfenomen.

Utifrån vetskapen om detta så hade jag en möjlighet att ta mig ur mitt problem.


Jag har senare varit i kontakt med två personer som är elallergiker.
Tyvärr kunde jag inte göra någon nytta.
Man litar ju först och främst på sina egna upplevelser och tro mig, elallergi känns mycket verkligt.
Det är väldigt svårt att övertyga någon som hela tiden får sin sjukdom bekräftad genom ständiga upplevelser.
Björn-Ola Posted - 2022/07/26 : 14:00:09


Vad är detta som gömmer sig i havet av plastväxter?

Kallas för tubetrap, om det nu händelsevis är någon här som inte känner till sådana. Ni behöver inte kliva fram och erkänna.
Det är basdämpare som består av ett rör av genomsläppligt dämpmaterial. Tanken är att lågfrekvent ljud skapar tryckvariationer som gör att luft kommer att rusa fram och tillbaka genom dämpmaterialet som då tar upp rörelseenergi som omvandlads till värme. Att använda en tunn ljudbaffel för att dämpa bas är ingen bra idé, för att ljudet ska dämpas effektivt, så bör ljudvågen få plats i dämpmaterialet.

Jag stötte på en person som hade kommit över ett parti s.k. rörskålar av mineralull som används för isolering av rör och ventilationskanaler. Han hade också känningar inom textilindustrin och kunde få fram strumpor som man kunde trä över rörskålen. Ett snickeri gjorde locken och det var bara att kapa rörskålarna i lämpliga längder, trä över strumpan och limma dit locken.
Jag köpte några stycken eftersom jag hade några hörnen i rummet lediga.
Gjorde de någon nytta? Jag kom på att jag kunde använda min Utracurve för att mäta. Vi lät Utracurven göra en kompensationskurva i ett tomt rum. Därefter fick den göra samma sak i rummet med en massa tubetraps i rumshörnen. Och? Jag fick i första fallet en kurva med toppar och dalar och i det andra fallet en kurva med toppar och dalar, fast inte helt på samma ställen.
Jaha?
Alltså, ännu ett exempel på någon som kan mäta men som inte förstår hur och hur man ska tolka resultatet.
Jag lade i alla fall inte upp det på Youtube.
Jag har besökt ett lyssningsrum som bestod av betongväggar, där man lyckats bra med hemmagjorda tubetraps. Då hade man fyllt alla fyra hörnen från golv till tak. Innan hade basen varit olidlig, bara en massa muller, men nu tyckte jag att det lät bra.
Jag kan tänka mig att materialet måste optimeras för bästa effekt, därför får man troligtvis ut mer från en professionellt konstruerad tubetrap.
Men de två jag har fyller en funktion. Jag kan ställa blomkrukor på dem, vilket är viktigt, eftersom hifimössen hindrar mig från att placera dem på högtalarna, något som hälften av sveriges befolkning vet är den optimala placeringen av blomkrukor.

Om krukväxternas betydelse för att optimera ljudet kan ni se här:
https://youtu.be/OyobCL8JMKg
Att naturliga krukväxter ska ge mer naturligt ljud än plastväxter finner jag dock vara en ren myt. Ljudet blir inte mer plastigt bara för att växterna är av plast. Det handlar om ren placebo.
Perfector Posted - 2022/07/22 : 15:05:48
Jag sålde Inertias förstärkare under många år, och en direkt jämförelse med just NAD 3020 resulterade i att Nad'en åkte in på service för den lät så illa i jämförelse.
Det var inget fel på den så jag byggde om lite.
Nya större kondingar från 6800 uF till 8200 uF och nya trissor.
De som sitter i är 2N3055 positiv och en MJ nå'nting negativ.
Dessa var inte en kompatibla.
Jag stoppade i BDW51C och BDW52C och fick en så stor skillnad att NADverkstan vill låna den för mätning.
Jag vet inte hur det gick med det, men vill man modda NAD 3020 utan att gå till överdrift är det jag gjorde en billig investering för att få ordentligt ljud ur den.
Björn-Ola Posted - 2022/07/22 : 14:29:56
https://www.ljudochbild.se/guide/nad-3020-integrerad-forstarkare/
En artikel i Ljud&Bild om den klassiska förstärkaren NAD 3020 som lanserades 1978 och som för en billig peng spelade skjortan av många förstärkare.
Jag minns att när jag var på Radiolagret för att välja komponenter till min första riktiga stereoanläggning, så visade bröderna mig denna förstärkare.
-Ser inget ut för världen, dålig finish och sladdriga knappar bl.a. Men de lägger pengarna på innehållet, inte det yttre. QLN rekommenderar denna förstärkare till sin högtalare. Den har bara 20W men är kraftfullare än andra förstärkare med fler watt för den kan leverera ström! Häpp!
(Bröderna hade ju redan talat om för mig att jag skulle köpa QLN högtalaren.)
Av någon anledning köpte jag aldrig denna förstärkare.
Jag minns inte varför, kanske för att den inte såg mycket ut för världen med dålig finish och sladdriga knappar och för att jag i min ungdom föll mer för yta än för vad som fanns innanför?
Eller för att jag med den reciever jag köpte fick med den viktiga radion? Men NAD fick ett extremt gott rykte och alla verkade ha NAD utom jag. Så skulle det förbli, trodde jag. Men så en dag långt senare satt jag med en NAD M2.
AlfaGTV Posted - 2022/07/04 : 21:49:32
quote:
Frågan är; ligger jag före eller efter trenden?

Det beror nog på betraktarens perspektiv! Både och, kanske?
Björn-Ola Posted - 2022/07/04 : 10:20:40
Själv gick jag helt mot strömmen genom att sälja min vinylsamling när alla andra började köpa vinylskivor igen.
Frågan är; ligger jag före eller efter trenden?
AlfaGTV Posted - 2022/07/02 : 10:40:47
quote:
Vem spelar vinyl när vi nu har det härliga digitalljudet?

Hmmm... Jag kan tänka mig några stycken!
Björn-Ola Posted - 2022/07/01 : 17:25:02
Vad hände med min DA-omvandlare Audio Aero Prima?
Ingenting.
Ett typiskt exempel på när det inte finns någon marknad för en begagnad produkt.
Det fanns inga köpare för det pris jag begärde och hellre än att nappa på något skambud så behåller jag den.
Numera har den åter sin rättmätiga plats i min anläggning eftersom jag idag har en analog förstärkare igen. Jag har en Chord 2qute som ständigt är på.
Men när andan faller på så slår jag på min Prima för att få en aning mer analogt ljud när jag finlyssnar.
Björn-Ola Posted - 2022/07/01 : 17:17:42
I.o.m. Squeezeboxens inträde så försvann behovet av många apparater, radio, minidisc, cd-brännare, cd-växlare, allt försvann från hifiracket och jag kunde banta ned systemet rejält till allas glädje. Skivspelaren försvann också. Vem spelar vinyl när vi nu har det härliga digitalljudet?
Squeezebox, DA-omvandlare och integrerad förstärkare, det var allt som behövdes.
Så småningom bytte jag DA-omvandlaren och förstärkaren mot NAD M2, en helt och hållet digital klass D förstärkare som gjorde om evenruella analoga signaler till digital för omvandling till PWM.
En förstärkare och en undangömd Squeezebox touch, som jag aldrig rörde eftersom mjukvarumodifieringarna gjorde om den till en Squeezebox no touch.
Sen läste jag att NADs streamer M50 lät mycket bättre än Squeezebox. Suck! Så hade jag två stora apparater i hyllan igen.
Björn-Ola Posted - 2022/07/01 : 17:04:14
Under detta årtusendet så har det blivit så att jag lyssnar mer och mer på hörlurar. Kanske för att jag blivit mer omtänksam mot min omgivning.
Jag köpte Sennheiser HD600 med hörlursförstärkare runt milleniumskiftet men mycket av hörlurslyssningen skedde via iPod och den vid det laget 10 år gamla Koss Porta Pro. Jag har aldrig riktigt velat låsa fast mig vid en lyssningsplats för hörlurar, dessutom så blir mycket av det tråkiga hushållsarbetet roligare när man samtidigt lyssnar på musik.
Vid varje event som Steve Jobs höll i där det presenterades en ny generation iPods, så satt jag och tittade på via internet. Vad spännande, vad ska de hitta på denna gången? Yes! En ny iPod med ännu större minne. Jag sprang iväg och köpte den så fort den landade i butiken.
Squeezboxen bytte jag ut när en ny generation dök upp. Först Squeezebox Duet med en fjärrkontroll med en liten färgskärm där jag kunde bläddra musik på samma sätt som med iPoden. Fast ganska snart satt jag med en iPod Touch i handen och upptäckte att det fanns en app som kunde styra Squeezeboxen. Harre Jävlar, framtiden är redan här.
Jag hade tidigare gjort försök med att få till multiroomsystem genom att dra signal eller högtalarkablar mellan rum. Squeezeboxen öppnade upp möjligheten till detta på ett mycket enklare sätt.
Björn-Ola Posted - 2022/07/01 : 16:36:46
iPoden som jag köpte 2004 innebar en stor förändring för mig. Att jag kunde spela upp musik från min dators hårdisk via wifi gav mersmak. Streamers var något helt nytt och då fanns väl i stort sett bara ett alternativ, Slim Devices Squeezebox med monokrom skärm och som du kunde styra via en fjärrkontroll och genom att flytta dig i en mappstruktur. Nu började jag rippa skivor på allvar. Jag rippade om mycket för tredje gången eftersom jag ville ha bästa ljudkvalitet. Denna gång valde jag Apple Losless eftersom jag använde iTunes. Jag minns att jag använde datorerna på jobbet och jag hade fyra datorer igång samtidigt och jag sprang mellan datorerna och bytte skivor en hel söndag.
Musikrummet blev av med alla tomma skivfodral och cd-skivor som tidigare låg utspridda överallt i rummet. Nu blev det ordning och reda.
En kompis fick låna hem Squeezboxen och han blev så imponerad av den som digital transport att han snabbt skaffade sig en egen. Sedan ringde han och frågade vilket format han skulle rippa till.
-Apple Lossless. Det tar mindre plats och eftersom filen packas upp så återställs originalet och det låter lika bra som WAV, svarade jag tvärsäkert.
Han återkom.
-Jag har testat. WAV låter mycket bättre än Apple Lossless.
-Omöjligt, det är ju samma fil när det spelas upp.
Det får inte vara sant.
Jag åkte hem till honom och mycket riktigt, WAV lät bättre. Apple Lossless lät lite inbäddat i jämförelse.
Jävlar!
Jag åkte hem och rippade några låtar till WAV. De lät bättre.
Jävlar!
Nästa söndag satt jag på jobbet igen och rippade om allting.
Nu kunde jag känna mig lugn.
Tills jag några år senare läste att ripprogrammet dBPoweramp gav ett bättre resultat än iTunes.
Hur är det ens möjligt? Dum som jag var köpte jag programmet som automatiskt gjorde inställningar för den cd-läsare jag hade, vilket skulle vara förklaringen till det bättre resultatet. Jag provade att rippa om några skivor och jämförde.
Jag tyckte mig höra en skillnad till det bättre.
Jävlar!
Nästa söndag var jag på kontoret igen och sprang mellan datorerna.
Jag var vid det laget fullt öppen till att det kunde göra skillnad, baserat på de mjukvarumodifieringar som jag testat på Squeezeboxen och som jag skrivit om under tråden Squeezebox.
Det där med att rippa kan jag vid det här laget.
Alla mina skivor har jag nu på lösa hårddiskar och så fort jag har köpt en ny cd rippas den för att sedan stoppas undan. Jag har fortfarande kvar alla mina cd-skivor, men cd-spelaren gjorde jag mig av med.
Björn-Ola Posted - 2022/06/11 : 15:23:14
En upplevelse jag haft som kanske är lite kontroversiell fick jag när jag fick tillfälle att låna hem en riktig dyr högtalarkabel. Jag hade lärt känna Lars Andersson som drev företaget Clou Cable. Han hade börjat med att ta fram kablar med silverledare.
Kabeln jag lånade var en biwire kabel med silverledare och kraftig skärmning. Mina QLN har biwire terminaler men går egentligen inte att biwira, delningsfiltret är inte gjort på det viset och terminalerna är ihopkopplade på baksidan.
Kabeln gav ett förbluffande resultat. Allting blev bättre, bl.a. påfallande bättre bas och upplevd dynamik. Jag har ingen förklaring även om jag förstår att många kommer att hävda inbillning. Men jag hade kompisar hemma, även Lars Andersson som var ett enda stort leende när han hörde resultatet. Jag minns bl.a. att jag hörde en annan kompis som hitintills inte varit särskilt imponerad av min anläggning säga till sig själv:
-Jag kan inte fatta att det kan låta så bra.
Kruxet var att jag inte kunde övertala mig själv att lägga 30.000kr på kablar till högtalare som kostat mig 13.000kr. Det är bara fel. Men jag grät när jag lämnade tillbaka kablarna.
I stället så kom jag snart att uppgradera min anläggning med ett par begagnade QRS Saturnus.
Det lyfte ljudet en del naturligtvis till en billigare peng. De är ju lite speciella, stora 3 vägs stativhögtalare med slavbas. Eller kanske snarare 2,5 vägs tror jag.
Dessa är fortfarande kvar i min anläggning och QLN är numera i TV rummet.
QRS högtalarna går faktiskt inte så mycket djupare i basen eller ger mer bas än mina QLN, skillnaden jag hörde direkt var att pukor är stämda i olika toner. Den djupa basen i QLN är entonig på något sätt.
Björn-Ola Posted - 2022/06/11 : 15:00:10
Jag kom i kontakt med några andra stativhögtalare som jag lyssnade på i butik. Bl.a. så blev jag förtjust i System Audio SA2K. Jag lånade hem dem. När jag ändå höll på så lånade jag också hem Bladelius Thor MKII, en integrerad förstärkare av samma konstruktör av mina Advantage förstärkare. Till min bestörtning så lät högtalarna betydligt mörkare än mina QLN hemma. Jag hade inte alls upplevt dem så i butiken. Jag gillade det inte alls. När jag sedan kopplade in Thor så gjorde den succé. Större ljudbild, bättre bas och en klang som passade som hand i handske med mina QLN. Uppenbart så bidrog mina Advantageförstärkare till att dra ljudet åt det mörkare hållet till och de passade inte riktigt ihop med mina QLN högtalare. Med Thor så föll allt på plats. Så i stället för nya högtalare, så blev det en ny förstärkare. Min första integrerade, faktiskt.
En intressant iaktagelse var att påståendet att förstärkaren behövde spelas in stämde. Bladelius hade problem med leveranser, så jag fick behålla butiksexemplaret hemma i tre veckor innan jag fick mitt exemplar. Det var precis som det sades, oinspelad lät förstärkaren tunn, vass och kylig. Det var en tydlig skillnad när jag bytte förstärkarna. Jag spelade in den nya förstärkaren genom att låta anläggningen gå dagtid när ingen var hemma.
Björn-Ola Posted - 2022/06/11 : 13:24:42
2004 lanserade Sony en uppdaterad version av minidiscen. Nu rymde den lika mycket info som en cd-skiva. De kände väl att minidiscen trängdes ut av MP3-spelarna. Vid den här tiden fanns det hur många olika varianter av MP3-spelare som helst, de flesta med minneskort under 1GB, vilket gjorde att man fick hålla på och byta ut musiken på spelaren utifrån vad man ville lyssna på. Det tyckte jag var idiotiskt så jag hade inte hoppat på tåget. När nu Sony kom med en uppdaterad minidisc där du kunde lägga in musik i cd-format, så hade de ju ett perfekt inspelningsmedium för hifianläggningen. Jag träffade en representant för Sony i en butik när han var där för att introducera de nya spelarna. De var alla bärbara. Jag frågade honom när de stationära spelarna skulle komma.
-Det finns inga planer på några sådana, det är bärbart som gäller.
-What?
Sony hade helt tappat det. Men hemdatorer var vid den här tiden på frammarch och skulle ändå förmodligen göra minidiscen helt onödig. Men det visste jag inte då. Jag blev förbannad och avskrev minidisc. Alternativet för mig var iPod Classic som då hade en hårddisc på hela 40GB. Tänk att ha en spelare som rymmer all den musik du vill lyssna på och slippa krångla med skivor.
Så det blev en iPod och när jag köpte den anade jag inte att den helt skulle förändra mitt sätt att hantera musik.
Jag hade nu min första hemdator genom att jag hade tagit över en gammal kontorsdator. Jag använde den endast för att rippa musik till iPoden. Självklart valde jag 128mbit/s för att få plats med så mycket musik som möjligt på iPoden. Men jag vill minnas att jag ganska snart gjorde jämförelser mellan olika bithastigheter viljet ledde till att jag rippade om musiken i 256kBit/s. Vid den här tiden användes nog MP3 med väldigt låg bitrate så det var nog ingen bra ljudkvalitet som de flesta fick ut från sia spelare.
Jag minns så väl när en kompis kom med en liten MP3 spelare på bröster hängande i en rem runt halsen och med små pluttar i öronen. Första gången jag såg någonting sådant. Plötsligt gick alla omkring med sådana. Det skulle verkligen revolutionera allt.
Nu kom fuldelningen, Pirate Bay, skivbutikerna försvann över en natt, artister slutade att spela in skivor under en period.
Själv funderade jag på om jag inte skulle försöka spela musiken jag nu hade på min dator på min stereoanläggning.
Första försöket blev med en Airport Express med optisk utgång. Fungerade perfekt, framför allt efter att jag hade hittat en app till min mobiltelefon för att styra iTunes. Detta gav mersmak!
Det var ju alltså också vid den här tiden jag fick min första mobiltelefon. Tiden innan denna tidpunkt var alltså tiden före mobiltelefonen, en tid som för dagens ungdomar klumpas ihop med medeltiden, digerdöden och allt annat som försvunnit i historiens töcken.


Airport Express och min jittermumsare


Min mobiltelefon med appen för att styra iTunes
Björn-Ola Posted - 2022/06/11 : 12:45:58
En sak som gjorde mig konfunderad var att Ultracurven gjorde ordentliga ingrepp i ljudkurvan i frekvenser upp till 2-3000Hz.
Då täcker man in hela området där röster befinner sig. Det gjorde ju att rösterna hamnade mer precist i ljudbilden, men jag hade inte förväntat mig så stora ingrepp. Jag minns inte hur många dB pikarna och dipparna i kurvan låg på, men det var mer än jag förväntade mig. Till slut upptäckte jag att detta var ett problem.
När jag lyssnade på musik med en symfoniorkester, så ändrades helt enkelt balansen mellan olika instrument. Vissa instrument dämpades så mycket att det lät skumt. Jag började inse att vad jag gjorde var att kompensera fel genom att tillföra fel, vilket skulle innebära att ett fel plus ett fel blir ett rätt. Så fungerade det inte riktigt. Jag tappade till slut förtroendet för metoden och ersatte Ultracurven med en konventionell DA-omvandlare. Ultracurvens rumskompenseringsprogram var naturligtvis inte gjord för hifi anläggningar, vilket visade sig.
Björn-Ola Posted - 2022/06/10 : 15:02:26


Några år senare.

Ny cd-transport.
Samt en Behringer Ultracurve!

Ultracurve var en digital EQ med rumskorrigering för proffsbruk. Jag fick använda adaptrar för att kunna ansluta den via den analoga utgången till förstärkaren. Den ersatte i princip min DA-omvandlare.
Jag stördes lite av att s och t ljud inte kom från samma plats som resten av rösten i ljudbilden.
Det fixade Ultracurven som gjorde ljudbilden mer precis.
Detta med rumskorrigering var väl någonting nytt då, det blev ju vanligt på hemmabioförstärkare. Ultracurven skickade ut brus och mätte rummets påverkan via mikrofonen man ställde upp på lyssningsplatsen. Sedan skapades en tonkurva som man kunde lagra i minnet. Den kunde man sedan kopiera och göra förändringar i. Borta var problemet med mitt hjärnspöke att QLN var för mörka i klangen. Nu kunde jag justera den.
Jag blev så nöjd att jag skickade Ultracurven för modifiering hos Harmony Design. Mattias var nöjd med DAC chipet som han själv använde men bytte ut analogdelen och strömförsörningen. Han fick det lite svettigt. Det kom inget ljud ur den efter modifieringen. Han ringde och beklagade sig, men till slut fick han ordning på den. Det blev nog låg timpenning på det jobbet. Nu lät Ultracurven riktigt bra. Ända tills?
Björn-Ola Posted - 2022/06/10 : 13:30:14


Min hifi-anläggning strax efter sekelskiftet.
Det som inte syns är skivspelaren med separat riia-steg på ett Ikea Lack bord samt slutsteg under bordet, självklart placerat på en trädgårdsplatta.
Ni ser lite trädgårdsplattor även i racket. Dessutom en hörlursförstärkare. Jag hade nämligen investerat i en highend hörlur, Sennheiser HD600 för svindlande 3500kr! Lite lyxigt kanske, men vad fan?
Ni har väl hört talas om tävlingen "den som har mest hifiprylar när man dör vinner"?
Jag vann!
Men när jag skulle hämta ut mitt pris hos Sankte Per så blev jag till min förvåning avvisad.
-Tävlingen var ett djävulens påfund, det är kvalitet och inte kvantitet som ska räknas! Dessutom har du syndat genom att terrorisera din familj med att överbelamra hemmet med en massa hifiprylar. Men du får en chans till. Vänd tillbaka och gör bot och bättring!


Det första jag gjorde var att gömma allt i en garderob.Jag fick mycket beröm från Ängeln på min högra axel medan djävulen på min vänstra skrattade och sa, nu kan vi köpa ännu mera prylar och gömma dem i garderoben.

Ser ni något fel på bilden?
Mycket riktigt, ett par andra högtalare. Jamo D830. Jag var lite bekymrad över klangen på QLN högtalarna, omställningen från Snell E3 blev för stor för att jag skulle landa riktigt.
Därför blev jag sugen på att testa något annat och köpte dessa högtalare begagnat.
Det kändes direkt som ett lyft när jag satte mig ner och lyssnade, bättre upplösning och inte så mörk klang som på QLN. Jg kunde höra rumsekon i inspelningen som jag inte hörde på QLN-högtalarna. Men efter en Halvtimmes lyssning, så hade jag bytt tillbaka till QLN.
Samma sak nästa gång jag försökte. Jg blev lyssningstrött. Med QLN högtalarna kunde jag sitta och lyssna i timmar utan problem.
Jag sålde snabbt Jamo högtalarna.
HerrD Posted - 2022/06/08 : 20:13:38
Kul att den röda tråden i historiken blir så tydlig i fastforward-läge! Ska bli intressant att läsa om fortsättningen
Björn-Ola Posted - 2022/06/08 : 18:22:20
Tack
Att ha ett kvadratiskt rum är ju inte optimalt då man får samma förstärkning av rumsnoder i båda riktningarna. Att sedan placera högtalarna och lyssningspositionen vid rummets hörnen borde ge extra förstärkning i basen. Inte för att högtalarna behöver det. Jag har fortfarande kvar dem i TV rummet. De går förvånansvärt djupt. Hur man uppfattar dem beror nog på vad man lyssnar efter. De var ju inte alls så dynamiska som Snell E3. Bristande dynamik var nog den främsta kritiken och man får dra på lite för att få lite livlighet. Jah har provat dem i sovrummet, men det funkar inte alls på de lägra ljudnivåerna jag vill ha där. Men de har en mycket bra ljudbild, och eftersom jag då lyssnade mycket på orkestermusik och opera, så var det något jag uppskattade. De har inte alls den V formade tonkurva som Snell E3, som fick röster att låta tunnare. Snell E3 kräver ett väldämpat rum medan QLN passar bra i ett akustiskt livligt rum. Det tog ett tag innan jag riktigt fick till ljudet. Det första var naturligtvis att ta bort akustikbafflarna ni ser på bilden. Det krävdes till slut ett förstärkarbyte innan saker föll på plats.
Hade jag köpt dessa högtalare i stället för Snell E3, så hade jag nog sluppit mycket problem. De hade nog passat perfekt till de ljusa, lite tunna men kraftfulla Rotel förstärkarna jag hade då.
Passerati Posted - 2022/06/08 : 16:05:41
När rummet vibrerar i enstaka frekvenser brukar många först bli imponerade innan de förstår akustik problemet. P3 lät discoteks kul på sthlms mässan där de pressades stenhårt Som vanligt nyfiken på fortsättning! Tack för att få läsa en glad tråd Björn-Ola.
AlfaGTV Posted - 2022/06/07 : 19:09:58
Den där är speciell! Jag har aldrig hört den låta bra, men så många hävdar ju att den ÄR skitbra... Vi får nog snart veta om du tyckte den var skitbra!
Björn-Ola Posted - 2022/06/07 : 16:56:56
Jag åkte hem men bestämde mig och kom tillbaka och köpte högtalarna.
Vid något tillfälle vidade de mig vad de gjort med högtalarkablarna. De hade provat ut en precis längd. 10,7m.
T.o.m. skarvat kablarna för att få rätt längd. De förklarade att det de gjorde var att förändra impedensen, i princip förstärkarens utgångsimpedens som jag fattade det, och därmed karaktären på basen. Basen tilläts spela ut mer. Med kortare längd blev ljudet för stumt. Högtalarkonan bromsas innan den hinner leverera all bas.
Okej.
Men jag har faktiskt testat detta en gång då jag hade fått tag i högtalarkablar som bestod av många separata isolerade ledare. Jag kunde skala av en ledare i taget och lyssna. Jag tyckte faktiskt att högtalaren blommade ut med mer bas och det lät roligare. Däremot försämrades ljudbilden och röster och instrument flöt ut och blev mer oprecisa. Det gällde väl att hitta en kompromiss och det var väl så bröderna kom fram till just 10,7m med just den högtalarkabeln.
Sedan kan man fundera på detta med den perfekta högtalaren som kräver precisa längder av högtalarkablar.HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000