HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Nätfilter
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2017/05/17 :  16:32:45  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Står i begrepp att eventuellt lägga en slant på ett hyggligt nätfilter. De två jag funderar över är: Supra MD-MK3 eller det betydligt dyrare Isotek Evo 3 Polaris. Gör dessa filter någon som helst nytta? Vad jag menar är: Går det att höra skillnader? Och är det i så fall till det bättre? Är klart medveten om att detta är ett "giftigt" ämne!

jari
RödaTråden vinnare

4431 Posts

Posted - 2017/05/17 :  17:13:59  Show Profile Send jari a Private Message  Reply

Jag köpte en nätlist "olyssnat" efter lite googlande,
och köpet ångrar jag absolut inte.
Det bästa är att låna hem för "påhörande",
då det säkert är beroende av många faktorer,
om det gör hörbar nytta i varje enskild anläggning.
Hifihandlarn som saluför det du vill testa torde
kostnadsfritt skicka det du är intresserad av för
provlyssning,om inte,vänd dig till ngn som gör det.

Dared VP 845 förstärkare,Shuguang WE845,RCA vt231,Raytheon 6072A rör,Marantz cd6007 cd-spelare,Technics SL1500c skivspelare,AT VM 540ML pickup,Ino pi60s med es dämpmaterial högtalare,Diy silver sexfläta signalkabel,KLEI Classic Harmony rca-kontakt,Diy silver sexfläta + Fyrfläta enkardelig kopparkabel utan kontakter högtalarkabel,2 fyrflätor med enkardelig ledare,2 ledare till fas och nolla,4 till jord,med kopparkontakter nätkabel,Gigawatt PF-1E nätlist.

Sursill "Farligt käckt"

Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7701 Posts

Posted - 2017/05/17 :  19:30:19  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Det beror nog på dels kvaliteten på strömmen in i ditt hus respektive har bra nätdel som dina produkter har.

Har elektroniken bra nätdelar kommer filtret knappast bidra med något alls. Å andra sidan har jag egen erfarenhet att där de hjälpt vissa produkter som inte varit så bra som de utgett sig för att vara

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2017/05/17 :  22:38:32  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Är väl främst min stärkare, Krell i300 och min CD, Roksan Caspian plus några andra prylar som skall kopplas in. Tror nog nätdelarna på både Krellen och CD-spelaren bör vara av hygglig kvalitet, men blir det bättre med ett bra filter? Köpte här förleden en nätkabel till CD-spelaren. En fransk sak av märket Real Cable. Egentligen gjorde jag det mest för att testa. Den som satt i från början skämdes inte för sig. Med risk bli idiotförklarad kan jag bara säga det blev en klar skillnad till det bättre.
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2017/05/18 :  11:37:21  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
En nätlist behöver ju inte ha ett nätfilter inbyggt, bara så man inte blandar ihop en förgreningsdosa med ett filter som dämpar störningar, strömspikar mm.
Min personliga åsikt är att det absolut gör stor skillnad med hur bra ström man får in till sina komponenter och jag har inte märkt av att en bättre nätdel inte skulle trivas bättre av jämnare sinusvåg in.
Det finns flera sätt att få renare ström.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2017/05/18 :  20:13:46  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Supra anser för att det hela skall fungera ända ut så måste det var jordade uttag från början? Bor i ett äldre hyreshus, 50-tal och ingenting är jordat här. Har jordningen verkligen någon betydelse för ljudet? Är det inte bara en säkerhet mot överbelastning? Exempelvis åsknedslag.
Go to Top of Page

pak
Member

1572 Posts

Posted - 2017/05/18 :  21:41:32  Show Profile Send pak a Private Message  Reply
Mitt isotek sigmas g2 gjorde så att det blev bättre bas. Trodde jag inte innan.
Fördelen är ju också att apparaterna skiljs åt galvaninsk eller vad det kallas... så att de inte ser varandra via jorden.och att de får ett bra åskskydd.
Ljudet kändes lugnare och stabilare på nåt vis.
Isotek är bra! Supra hade JAG inte brytt mig om i alla fall.

-----------OBS------------
Inte att förväxlas med den andra med nästan samma namn!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2017/05/19 :  10:28:57  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Citat: "Har jordningen verkligen någon betydelse för ljudet? "
- Verkar så. Erfarenhetsmässigt... Tror att tanken är att "nätskit" leds bort från anläggningen ;-)

Citat: "Bor i ett äldre hyreshus, 50-tal och ingenting är jordat här."
- Det bör vara jordat till badrum/kök/våtutrymme? Tror till o med det är lag på de? Så du bör ha jordat i din elcentral... Och därifrån drar man sedan en dedikerad (och jordad) bra strömkabel till stereon. Gör underverk! Det och hyfsad akustikreglering är grunden till att nyttja en bra ljudanläggning :-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -

Edited by - CC on 2017/05/19 10:29:21
Go to Top of Page

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2017/05/19 :  20:54:13  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message  Reply
Jag har och använder tre olika filterlösningar (inklusive en powerplant) och det gör alltid lite skillnad, men till ganska stor kostnad. Bästa resultatet kommer när man filtrerar datorer och dacar, och riaa-steg. Så största utbytet av dessa ting har analogfantasten med MC-pickuper och streamingdiggaren. Det beror antagligen på att högfrekventa signaler från datorer/streamers/dacar etc stör mer än något annat och att lågnivåsignaler från pickuper är känsligare för störningar än nåt annat. Så har du en kombinerad datorbaserad och vinylanläggning så är en powerplant antagligen ett måste! :-)
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2017/05/19 :  21:57:53  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det som troligen är en riktigt bra lösning, om man upplever problem med kraftförsörjningen ("smutsig kraft", dvs med störningar) är en s.k. On-line UPS. Dessa tar inkommande AC, likriktar och filtrerar och laddar en blyack. På DC-sidan sitter en inverter för sinusvåg som gör 230 VAC av 12 eller 24 V DC, gjord för att driva de känsligaste datasystem. Inga störningar utifrån kommer igenom och man har en bufferttid vid strömavbrott dessutom (genom blyacken). Om man tror att man har problem med att ens apparater stör varandra genom kraftanslutningen, kan man överväga att byta ut de dåliga apparaterna, eller att lägga in separata passiva filter för dessa apparater. Generellt ska väl inte en bra audiopryl släppa ut störningar eller signalspänning på nätkabeln.

Edited by - lampuradio on 2017/05/19 21:58:36
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2017/05/20 :  16:15:14  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
UPS-er genererar HF-störningar pga deras uppbyggnad(såvida vi inte pratar om en likströmsmotor som driver en AC-generator). De "känsliga" datorsystemen är oftast bara känsliga för tapp av nätspänning och spikar, inte störningar.
Det finns några hifi-tillverkare som genererar ny AC-signal men dessa kostar en bra slant. Vanliga UPS-er ska man istället akta sig för(störningsmässigt).
Go to Top of Page

GyroSE
Member

202 Posts

Posted - 2017/05/20 :  16:15:40  Show Profile Send GyroSE a Private Message  Reply
Citat: "Bor i ett äldre hyreshus, 50-tal och ingenting är jordat här."
- Det bör vara jordat till badrum/kök/våtutrymme? Tror till o med det är lag på de? Så du bör ha jordat i din elcentral...Och därifrån drar man sedan en dedikerad (och jordad) bra strömkabel till stereon. Gör underverk! Det och hyfsad akustikreglering är grunden till att nyttja en bra ljudanläggning :-)

T.o.m. så är det lag på att alla rummets uttag dit man drar den dedikerade jordade strömkabeln ska vara jordade. Drog dedikerad el till min anläggning för snart 2 år sen och jag konsulterade då en elfirma då jag endast önskade ett uttag med jordat i rummet där jag har anläggningen. Fick snällt dra jordat och byta ut alla ojordade eluttag i rummet...

Anläggningen: Michell Orbe SE + SME IV + Benz Micro LP & Michell Gyro SE + TechnoArm + Benz Micro Wood SM, Audio Research PH5, Rotel RCD-991, Audio Research LS17, Bryston 4B SST och B&W 804.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2017/05/20 :  20:03:10  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
@ Lovan: De flesta UPS-er använder HF (> 100 kHz) internt. Dåliga UPS-er ger störningar pga sina interna frekvenser och deras övertoner, men inte alla. Att datorer, som jobbar med frekvenser inom HF-området, inte skulle vara känsliga för just HF-störningar låter inte trovärdigt, därav att bra UPS-aggregat filtrerar bort allt skräp i utgångskraften. För audioanläggningar bör det inte vara problem att köra på en bra UPS.

Kraftnätet i ett hus med mer än en boende/verksamhet kommer att belastas med skräp från alla boendes switchade nätaggregat som är de vanligaste nuförtiden (till TV, datorer, mobilladdare etc etc) och en bra UPS har filter just för att ta bort dessa (HF) störningar. Självklart inklusive de som alstras internt i UPS-en...

Förr hade ju normala audioapparater en nätdel med en normal nättrafo för de interna spänningarna. Numera är även apparater för audiobruk utrustade med switchande nätaggregat. Att det skulle vara problem med att köra dessa apparater på en UPS, på grund av att UPS-en jobbar med switchande kretsar för att skapa utgångskraften, känns inte som en stor orosfaktor. Vill man med säkerhet bli kvitt alla former av störningar, så är det bara en skyddstransformator som gäller (230-230 V fulltransformator). Då kan man kallt räkna med att allt HF-skräp och transienter av olika slag försvinner.
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2017/05/21 :  01:02:52  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Förr hade ju normala audioapparater en nätdel med en normal nättrafo för de interna spänningarna. Numera är även apparater för audiobruk utrustade med switchande nätaggregat. Att det skulle vara problem med att köra dessa apparater på en UPS, på grund av att UPS-en jobbar med switchande kretsar för att skapa utgångskraften, känns inte som en stor orosfaktor. Vill man med säkerhet bli kvitt alla former av störningar, så är det bara en skyddstransformator som gäller (230-230 V fulltransformator). Då kan man kallt räkna med att allt HF-skräp och transienter av olika slag försvinner.

Jamän! Och all dynamik och alla livstecken också...
Allvarligt, det finns ingen patentlösning på hur man får bästa möjliga strömförsörjning som passar allt i ditt rack. En skyddstrafo kan säkert ha sin plats i vissa sammanhang, men nån generell lösning är det inte. Inte heller är jag helt säker att alla filter verkligen förbättrar ljudåtergivningen, även om de i de flesta fall påverkar.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2017/05/21 :  19:36:12  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
Om en fulltrafo sabbar dynamiken är nog risken stor att den är för liten

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2017/05/21 :  21:18:55  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Spelar ingen roll enl min erfarenhet. Skyddstrafos har alltid en lugnande effekt på återgivningen, så lugnande att den ibland blir sövande......

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2017/05/21 :  22:31:02  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Angående om det är jordat eller ej. För många år sedan erbjöd Jorma att dra om kablarna i lägenheten. Just till jordade. Lägenheten som sådan är sedan 1954 ca:. Orsaken till att detta aldrig blev gjort har jag inte i minnet. Helt riktigt att man i dag inte får bygga utan jordade ledningar. Blev väldigt fundersam då kyl och frys byttes. Allt slutade fungera. Datorn som jag har i sovrummet lade av, TV och hela anläggningen lika så. Dessa i vardagsrummet. Hur med spisen kan jag inte säga, men känns inget vidare ha alla dessa prylar via en säkring.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2017/05/22 :  20:14:56  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
dubbelpost

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Edited by - Adagio on 2017/05/22 20:16:26
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2017/05/22 :  22:13:17  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det här kan tydligen bli lika intressant som "kabeldiskussioner"... Normalt sett finns ju ingenting av signal/ljud i kraftkretsarna. Hur en skyddstrafo skulle kunna påverka dynamiken blir då lite svårt att greppa. Om signalströmmarna sprider sig till nätkablarna har man troligen ett problem med nån apparat/komponent i anläggningen. Slutsteg i klass B (och D, om nu det är aktuellt) drar mer ström vid full uteffekt än vid tomgång, så om man har en för liten skyddstrafo (inte specad för max effektuttag) kan man ju tänka sig att det "saggar" vid högt pådrag, men slutsteg klass A drar lika mycket effekt hela tiden och då spelar det knappast nån roll hur 230-volten kommer fram till stärkaren. Det är lite förvirrande och att dynamiken skulle bli lidande av hur apparaterna kraftmatas är inget jag märkt av alls. Men å andra sidan kör jag bara gammelprylar, som har egna nättrafos av klassisk modell, så det kanske är skillnad där.
Go to Top of Page

Erik Andersson
Member

1950 Posts

Posted - 2017/05/23 :  12:11:26  Show Profile  Visit Erik Andersson's Homepage Send Erik Andersson a Private Message  Reply
"Skräp" på nätet har alltid funnits, de stora bovarna var lysrör och starka AM sändare. På den gamla ångradions tid var ju inte musikutbytet från Sveriges Radio mycket att skryta med, det är en av anledningarna att det oftast fanns många kortvågsband på gårdagens radioapparater. När man lyssnade på speciellt svaga stationer (ofta från utlandet) var det naturligtvis mindre skoj med lysrörsknatter. Det fanns två huvudtyper av radio, dels sk allströmsradio utan nättransformator samt rena växelströmsradio med transformator. Vad gäller allströmsapparaterna blev det full motorväg in för nätstörningarna, för att helt eller delvis filtrera bort störningarna kopplade man ofta in en kondensator på nätingången, på mer sofistikerade apparater kunde det vara en kombination av luftlindade drosslar och kondensatorer. Växelströmapparaterna blev mer okänsliga för nätstörningar då nättransformatorn i sig själv fungerar som ett filter då den är konstrurerad att arbeta på 50Hz och är ganska usel på höga frekvenser det här är frågan om (c:a 100Khz-7 Mhz). När FM radion kom i mitten av 50 talet blev apparaterna närmast okänsliga för nätstörningar tack vare AM undertryckningen.

Nåja nu pratar vi RADIO med en känslighet på några få MIKROVOLT! Men våra HiFi apparater arbetar med betydligt lägre känslighet vanligen ett par hundra MILLIVOLT för full utstyrning. Mao gör inte "skräpet" på nätet någon som helst skada. Jag kan väl utan att skryta säga att jag har testat och mätt upp tusentals förstärkare under årens lopp. Då använder jag ett oscilloskop på högsta känslighet (2 millivolt) för att kolla ev kretsbrus samt brumrester. Jag har aldrig lyckats med att identifiera någon som helt HF störning!!!!!! Det enda som kommer in är lysrörsarmaturen jag har som arbetslampa, men det går inte över nätet utan är luftburet!

Ett prov som är mycket enkelt att utföra är om någon som spelar med laptop, ansluter laddaren samt under spelning snabbt kopplar ur den och kör på batteriet i stället, gör det upprepade gånger och kolla om det blir någon hörbar skillnad.

Idag är det mycket annat som stör tex datorer och lågeffektlampor
mm.mm. Men risken att dessa ska störa vårt musiklyssnande anser
jag vara minimal

Medverkade till den nya "rörvågen" på 1980 talet
erikasson@telia.com


Edited by - Erik Andersson on 2017/05/23 12:14:46
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2017/05/23 :  13:16:28  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Finns mycket mellan himmel å jord (!) som är lite svårförklarat...

Som exempel kan inte förklara varför jag hört skillnad mellan nätkabeln kopplad mellan elskåp å nätlist?
Fattar heller inte att olika nätlister/eluttag kan påverka ljudet?
Å då pratar vi om passiva komponenter!

Tittar man sedan på hur olika nätfilter kan påverka (positivt alt negativt) så är det lite lättare att förstå (pga aktiva komponenter?). Kanske. Men kan jag förklara varför? Nepp.

Men oavsett så kan jag inte bortse från att dessa skillnader nästan alltid varit mer (eller mindre) lätta att detektera. Och detta med olika typer och prisklasser av hifilådor. Allt från "billiga" slutsteg från välrenommerade tillverkare i 10"-klassen till "monster"-slutsteg långt över 100" lappar. Och likaså på signalkällor så som cd resp dvd-drivverk från 10" till enkla datorer för x antal kronor kopplade till diverse olika DACar.
Och nätdelar i dessa har varit/är naturligtvis av diverse sort. Allt från brutalt tunga trafo-nätdelar till (irriterande) lättare switch-varianter..


"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Erik Andersson
Member

1950 Posts

Posted - 2017/05/23 :  14:09:36  Show Profile  Visit Erik Andersson's Homepage Send Erik Andersson a Private Message  Reply
Att olika vägguttag påverkar ljudkvaliten kan bero på snedbelastning
av faserna på elnätet, då kan distorsion av nätströmmen inträffa men det går att mäta upp, inget konstigt med det.

Däremot håller jag med om att vissa saker är svåra att förklara, tex kretskortsbanor och då speciellt i delningsfilter för högtalare likaså säkringar i högtalare där händer det negativa saker.

Medverkade till den nya "rörvågen" på 1980 talet
erikasson@telia.com

Go to Top of Page

Jerry_E
Member

334 Posts

Posted - 2017/05/23 :  23:23:11  Show Profile Send Jerry_E a Private Message  Reply
Med utgångspunkt från det jag läst i den här tråden plus lite eget funderande bestämde jag mig i dag för att inhandla ett nätfilter. Märket blev Isotek Evo 3 Polaris. Tycker personligen det är stygga pengar, men eftersom detta är en av mina hobbies, tja så fick det bli ett sådant. Kopplade så in det hela. Skulle jag märka någon skillnad? Inbillning eller vad, men nog uppfattar jag det som allt nu blivit renare, bitarna har så att säga fallit på plats. Testade än den ena skivan än den andra. Samma resultat. Allt lät bättre. Kan det möjligen vara som så att innan man börjar labba med högtalarkablar och andra, kanske man bör ta en ordentlig titt på själva reningen av strömmen? Tycker egentligen det fortfarande låter lite knäppt... Men bättre låter det! Stort tack för alla synpunkter!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2017/05/24 :  08:25:32  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
citat "innan man börjar labba med högtalarkablar och andra, kanske man bör ta en ordentlig titt på själva reningen av strömmen?"

- Har vart min ståndpunkt i många år. Innan man fixat med bra nätkablage (helst hela vägen från elskåpet om möjligt) samt naturligtvis lite grundläggande akustikbehandling (förstareflexerna) så är det lurigt (dumt?) att pilla med övrigt...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2017/05/24 :  08:26:45  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Men gott att de går framåt :)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2017/05/24 :  08:56:36  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
@lampuraudio: Switchade nätagg borde filtrera bort högfrekvent innehåll avsevärt mycket bättre än vanliga linjära nätdelar gör, iaf över deras switch-frekvens. Sen vad de skickar ut av sin konstruktion är en annan fråga Transformatorer har tyvärr en kapacitiv koppling mellan primär och sekundärlindningar(sämst är toroid och bäst är R) så de skyddar inte mot högfrekventa störningar. Där behöver du ha någon form av filtrering som induktiv och/eller kapacitiv mot nollan/jord.

Tyvärr blir det exakt samma problematik med skyddstrafosar också

Sen så drar inte klass A steg konstant ström oavsett effektuttag. De flesta klass A är byggda så men inte alla

@Erik: Full utstyrning vid 200mV blir 200 mikrovolt vid -60dB. Vid en mer normal lyssning så kanske man ligger kring en millivolt. Då blir -60dB störningar på 1 mikrovolt. Jag skulle tippa på att vi borde höra störningar närmare 80-90 dB(en faktor på x20-30) utan problem och då är du ännu lägre ner.
Sen så kommer självklart det blir lite filtrering osv men det är ändå inte orimligt att det skulle störa om man bara tittar på siffrorna. Dock påstår jag inte att de FAKTISKT märks, jag bara säger att om man tittar på siffrorna så är det inte helt orimligt
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000